Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE FAMÍLIES I AFERS SOCIALS

Núm. 198599
Resolució de la consellera de Famílies i Afers Socials sobre la valoració dels criteris d’accés al Programa Bàsic, desenvolupat en el marc de la Decisió d’execució de la Comissió Europea de 9 de desembre de 2022 per la qual s’aprova el programa “FSE+ d’Assistència Material Bàsica” per rebre ajuda del Fons Social Europeu+ en el marc de l’objectiu d’inversió en ocupació i creixement per Espanya (Programa Bàsic)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. Dins del nou Marc Financer Plurianual 2021-2027, es va dictar el Reglament (UE) 2021/1060 del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny de 2021 que va suprimir l'anterior Programa FEAD i va integrar la seva activitat al nou Fons Social Europeu Plus (FSE+). En la seva regulació, continguda al Reglament (UE) 2021/1057 del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny de 2021, pel qual s'estableix el Fons Social Europeu Plus (FSE+), es recull a l'article 4, com un dels seus objectius específics, fer front a la privació material mitjançant aliments i/o prestació d'assistència material bàsica a les persones més desafavorides, en particular als i les menors, i establir mesures d'acompanyament que donin suport a la seva inclusió social. A més d'acord amb el que disposa l'article 19 del Reglament esmentat, es va acordar un canvi de model de provisió respecte a la gestió del programa operatiu anterior, que deixaria de ser el lliurament directe d'aliments i passaria a implementar-se mitjançant un sistema de prestació indirecta, a través de targetes o xecs moneder.

2. El Programa Bàsic neix amb l'objectiu de fer front a la pobresa que suposa la privació material mitjançant aliments i/o prestació d'assistència material bàsica a les persones més desafavorides, en particular als i les menors, i establir mesures d'acompanyament que donin suport a la seva inclusió social. La privació material severa a la que es dona cobertura amb aquest programa abasta situacions derivades de factors estructurals (desigualtat persistent) i situacions conjunturals, vinculades a la pèrdua del treball, de les prestacions socials o del suport familiar. Per tant, és important facilitar l'accés al programa a les persones que es troben en aquestes situacions, tant s'hi si troben de manera estructural, com conjuntural o sobrevinguda.

3. Per a l'any 2024, mitjançant el Reial Decret 93/2024, de 23 de gener, pel qual es va regular la concessió directa d'una subvenció a l'entitat social Creu Roja Espanyola per a la posada en marxa durant l'any 2024 del Programa del Fons Social Europeu Plus d'Assistència Material Bàsica (Programa BÀSIC) (BOE núm. 21, de 24 de gener), el Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 va concedir una subvenció a aquesta entitat per a desplegar el subministrament d'aliments i material bàsic al conjunt del territori de l'Estat.

4. Pels anys següents, com preveu el marc jurídic, descrit en els punts anteriors, correspon a les comunitats autònomes la selecció i acompanyament de les famílies beneficiàries. L'ajuda es podria proporcionar directament o a través de targetes o vals, complementant les prestacions socials existents. La Comunitat autònoma de les Illes Balears, mitjançant les targetes, implementarà l'execució d'aquest Programa que inclourà, a més de la provisió d'aliments i la cobertura d'una altra assistència material bàsica, una sèrie de mesures d'acompanyament que són el conjunt d'actuacions dirigides a afavorir la inclusió social de les persones i famílies beneficiàries de l'assistència material bàsica i que s'articularan com un instrument més dins el conjunt de prestacions, que tenen com a finalitat la cobertura de les necessitats bàsiques esmentades, especialment la relativa a la cobertura de l'alimentació de les famílies que es troben en situació de privació material severa.

5. Consegüentment, és fonamental redactar les bases reguladores de la convocatòria de manera específica i presentar un projecte alineat amb els objectius del programa, que demostri la capacitat tècnica i financera, que respecti les normatives nacionals i europees en matèria de subvencions, amb especial atenció a la legislació sobre ajuts d'Estat.

6. La comunitat autònoma, fent ús de les seves competències i mitjançant la Direcció General d'Afers Socials, ha de detectar, identificar, valorar i derivar a les entitats responsables de l'execució de la convocatòria, les unitats familiars que reuneixen els requisits per accedir al Programa Bàsic. I, a més, ha d'aplicar els procediments per desenvolupar les actuacions d'acompanyament en les que han de participar les persones beneficiàries del Programa Bàsic.

7. El Programa Bàsic per a l'FSE+ a Espanya estableix criteris d'elegibilitat i procediments per accedir als ajuts i prioritza l'assistència a les persones més desafavorides. La selecció d'aliments i assistència material es realitza amb criteris objectius relacionats amb les necessitats d'aquestes persones, considerant aspectes climàtics i mediambientals.

8. Amb la finalitat d'establir els procediments i els criteris d'accés de les famílies que es troben en situació de privació material severa és necessari establir un marc normatiu bàsic d'actuació que garanteixi les condicions d'accés i el compliment de les condicions establertes al Programa FSE+ d'Assistència Material Bàsica.

Fonaments de dret

1. El Reglament (UE) 2021/1057, del Parlament Europeu i del Consell de 24 de juny de 2021, pel qual se estableix el Fons Social Europeu Plus (FSE+) i pel qual es deroga el Reglament (UE) núm. 1296/2013.

2. L'article 30.15 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, en la redacció donada per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, estableix com a competències exclusives de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, entre d'altres, l'acció i el benestar social, les polítiques de protecció i suport a les persones amb discapacitats físiques, psíquiques i sensorials, i les polítiques d'atenció a les persones dependents.

3. La Llei 4/2009, d'11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears, té per objecte configurar un sistema de serveis socials que doni resposta a les necessitats de les persones, tot potenciant-ne l'autonomia i la qualitat de vida. Així mateix, entre els principis rectors dels serveis socials es recull el foment de l'autonomia personal, en el sentit de facilitar que les persones disposin de les condicions adequades per desenvolupar els projectes vitals, dins la unitat de convivència que desitgin, d'acord amb la naturalesa dels serveis i llurs condicions d'utilització.

4. L'article 3 de la Llei 4/2009, relatiu als objectius de les polítiques de serveis socials, estableix que l'actuació dels poders públics en matèria de serveis socials persegueix, entre d'altres, els objectius de millorar la qualitat de vida i promoure la normalització, la participació i la integració social, política, econòmica, laboral, cultural i educativa i de salut de totes les persones; promoure l'autonomia personal, familiar i dels grups; prevenir i atendre les situacions de vulnerabilitat de les persones i dels grups en situació d'exclusió social; detectar, prevenir i atendre les necessitats derivades de la dependència amb l'objectiu de promoure l'autonomia de les persones; i detectar i atendre les situacions de manca de recursos bàsics i les necessitats socials, tant de les persones com dels grups.

5. L'article 4 estableix que els serveis socials tenen com a finalitat assegurar el dret de les persones a viure dignament durant totes les etapes de la vida mitjançant la cobertura de llurs necessitats personals bàsiques i de les necessitats socials, en el marc de la justícia social, l'equitat, la cohesió territorial i el benestar de les persones.

6. A l'article 25 de la mateixa llei es consideren com a necessitats bàsiques, entre d'altres, l'allotjament, l'alimentació i el vestit i s'estableix que la cartera de serveis garantirà la resposta immediata a les situacions d'emergència social i les prestacions que donin cobertura a les necessitats bàsiques de les persones beneficiàries d'aquesta llei.

7. La Decisió d'execució de la Comissió Europea, de 9 de desembre de 2022, per la que s'aprova el programa “FSE+ d'Assistència Material Bàsica” per rebre ajuda del Fons Social Europeu+ en el marc de l'objectiu d'inversió en ocupació i creixement per Espanya (Programa Bàsic).

8. El Decret 8/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es determina la composició del Govern i s'estableix l'estructura de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, inclou, sota la direcció del Govern, la Conselleria de Famílies i Afers Socials, de la qual depèn la Direcció General d'Afers Socials.

9. El Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, modificat pel Decret 16/2023, pel Decret 17/2023, pel Decret 1/2024, pel Decret 4/2024, pel Decret 5/2024 i pel Decret 2/2025, dins aquesta estructura, i sota la direcció del Govern, inclou la Conselleria de Famílies i Afers Socials, de la qual depèn la Direcció General d'Afers Socials i li atribueix les competències, entre d'altres, de gestió dels programes de serveis socials i de foment de programes d'inclusió social.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Aprovar les Bases per a la valoració dels criteris d'accés al Programa Bàsic en el marc de la Decisió d'execució de la Comissió Europea, de 9 de desembre de 2022, per la qual s'aprova el programa “FSE+ d'Assistència Material Bàsica” per rebre ajuda del Fons Social Europeu+ en el marc de l'objectiu d'inversió en ocupació i creixement per Espanya (Programa Bàsic).

2. L'aprovació d'aquestes bases no genera cap despesa.

Publicar aquesta resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Palma, en la data de la signatura electrònica (19 de març de 2025)

La consellera de Famílies i Afers Socials Catalina Cirer Adrover

 

ANNEX 1 Bases per a la valoració dels criteris d'accés al Programa Bàsic en el marc de la Decisió d'Execució de la Comissió Europea, de 9 de desembre de 2022, per la qual s'aprova el programa “FSE+ d'Assistència Material Bàsica” per rebre ajuda del Fons Social Europeu+ en el marc de l'objectiu d'inversió en ocupació i creixement per Espanya (Programa Bàsic).

1. Objecte

L'objecte d'aquestes bases és establir els procediments i els criteris a aplicar per a la detecció, identificació, valoració i derivació de les famílies que es troben en situació de pobresa material severa i que poden accedir al Programa Bàsic.

2. Vigència

Aquests procediments i criteris s'aplicaran des de l'endemà de la publicació d'aquesta resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

La vigència de la resolució serà, amb caràcter retroactiu, des de dia 1 de novembre de 2024 per a les deteccions realitzades per la mateixa Direcció General d'Afers Socials previstes en el punt 7.5 i que no se'ls hi va poder donar entrada al Programa Bàsic durant 2024.

3. Requisits per accedir al Programa Bàsic

3.1. Poden ser persones beneficiàries del Programa Bàsic, d'acord amb els criteris fixats en el Programa «FSE+ de Assistència Material Bàsica» , les persones que compleixin els següents requisits:

a) Ser resident en la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en el moment de la detecció de la situació familiar.

b) Formar part d'una unitat de convivència en la qual hi constin persones menors de 18 anys. S'entén per unitat de convivència les persones sol·licitants, la seva parella i els fills i filles comunes o d'un dels dos membres de la parella. Les adopcions i acolliments familiars es consideraran com a parentiu de primer grau descendent per consanguinitat.

c) La unitat de convivència ha de tenir uns ingressos que, per unitat de consum, siguin inferiors al 40 % de la renda mediana estadística nacional. Aquests imports es recullen al punt 3. c) de l'Annex A i es preveu que s'actualitzin de manera periòdica.

3.2. En el cas que no es disposi de crèdit suficient per atendre a les unitats familiars detectades, la Direcció General d'Afers Socials establirà la prelació dels casos detectats utilitzant l'ordre següent:

1. El nivell d'ingressos (de menys a més ingressos).

2. En cas d'empat: de major a menor nombre de menors.

3. I, en els casos d'empat en el nombre de menors, es donarà prioritat a les unitats familiars monoparentals.

3.3. Els casos no atesos mantindran la seva posició en la relació de casos detectats, a efectes dels trimestres següents i/o d'ampliacions pressupostàries del programa.

4. Documentació

4.1. Les persones susceptibles d'accedir al Programa Bàsic hauran d'acreditar la condició de beneficiàries aportant la documentació següent:

a) Número d'Identificació Personal: DNI, NIE o Passaport; les persones que s'identifiquin amb passaport han d'aportar-ne una còpia.

b) Declaració responsable (Model 2) que acrediti la veracitat de la informació aportada en el Model 1, el mitjans econòmics de què disposen, així com el coneixement de les seves obligacions i informació sobre el tractament de les dades personals.

c) En el cas dels membres que tenguin DNI o NIE i disposin d'ingressos laborals, s'haurà d'aportar la darrera nòmina completa del mes sencer o la declaració d'IVA, en el cas dels treballadors autònoms.

d) En el cas dels membres que tenguin DNI o NIE i disposin de qualsevol tipus de prestació o pensió (SEPE, IMV, PNC, Resoga, etc.), s'haurà d'aportar la documentació que acrediti l'import que es rep per aquesta prestació.

Tots els models als quals fa referència aquesta resolució, així com el Document d'Informació sobre Protecció de Dades Personals (PDP), estan disponibles a la Seu Electrònica de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (CAIB).

4.2. La comprovació d'ingressos per a les persones que no disposin de DNI o NIE es formalitzarà amb la Declaració Responsable detallada en el punt 4.1.b).

4.3. La comprovació de la residència es validarà amb el Model 1, en el que consten les dades de les persones que opten a participar en el programa.

4.4. La comprovació de formar part de la unitat de convivència es verificarà mitjançant la consulta a dades d'empadronament o, subsidiàriament, amb la informació recollida al Model 1.

4.5. En el cas que es detecti inexactitud, falsedat o altres incidències respecte a les dades reflectides en la documentació presentada, es considerarà que no es compleixen els requisits per accedir al Programa Bàsic.

5. Obligacions de les persones beneficiàries

Les persones beneficiàries del Programa Bàsic estan subjectes a les obligacions següents:

a) Facilitar la tasca a les persones designades per verificar la seva situació econòmica i familiar, proporcionant-los tota la informació requerida.

b) Assistir a les entrevistes a què siguin citades per part dels responsables de les actuacions d'acompanyament.

6. Òrgan responsable de la comprovació dels requisits

6.1. La Direcció General d'Afers Socials és l'òrgan responsable de la comprovació dels requisits d'accés al Programa Bàsic.

6.2. Aquest òrgan ha de verificar el compliment dels requisits necessaris per a accedir al Programa Bàsic i ha de fer, d'ofici, les activitats necessàries per impulsar i ordenar el procediment, així com fer la derivació de les famílies beneficiàries a les entitats responsables de la gestió del Programa Bàsic.

7. Procediment de detecció, identificació, comprovació i derivació

7.1. El procediment de detecció consisteix a detectar les unitats de convivència que poden reunir els requisits per accedir al Programa Bàsic. Poden aplicar aquest procediment els serveis socials comunitaris i les administracions que gestionen prestacions socials de caràcter econòmic en el marc de la Llei 4/2023, de 27 de febrer, de prestacions socials de caràcter econòmic de les Illes Balears.

7.2. Els serveis socials comunitaris bàsics que detectin unitats de convivència que poden reunir els requisits per accedir al Programa Bàsic han de fer servir el model 1 (Detecció i Comunicació) i el model 2 (Declaració Responsable) d'acord amb el punt 4 de l'annex A.

Els serveis socials comunitaris bàsics han d'entregar al possible beneficiari el Document d'Informació sobre Protecció de Dades Personals i l'han d'informar de les característiques del programa.

7.3. Els Models 1 i 2 s'han de remetre a la Direcció General d'Afers Socials mitjançant els canals prevists a la Seu Electrònica de la CAIB o altres canals habilitats específicament per aquesta finalitat. En els casos de persones que només es poden identificar amb passaport, s'ha d'aportar una còpia escanejada de les pàgines del document que permetin verificar la identitat de les persones que formen part de la unitat de convivència.

7.4. La Direcció General d'Afers Socials pot detectar situacions familiars de vulnerabilitat entre les persones sol·licitants de la renda social garantida. En aquests casos, al possible beneficiari se li entregarà el Document de Informació PDP; a més, s'hauran d'emplenar i firmar els Models 1 i 2.

7.5. La Direcció General d'Afers Socials comprovarà el compliment dels requisits per accedir al Programa Bàsic establerts en el punt 3 d'aquestes bases. En el casos en què la unitat de convivència reuneixi els requisits, remetrà, en el termini de 10 dies, la Fitxa Oficial de Derivació a l'entitat proveïdora de targetes. En aquesta Fitxa hi constarà la informació necessària per a identificar a la persona titular de la unitat de convivència i als beneficiaris, el nombre de membres de la unitat de convivència, l'import que li correspon segons el barem establert en el punt 8, l'import total que li correspon i el nombre de mesos de la cobertura.

7.6. La Direcció General d'Afers Socials comunicarà, pels mateixos canals, als serveis comunitaris bàsics:

• Les unitats de convivència que no compleixen amb els requisits, com a màxim un mes després de la derivació.

• Les unitats de convivència que compleixen els requisits, com a màxim un mes després de l'entrega de la targeta. En el termini de 5 mesos, els serveis socials comunitaris bàsics han de formalitzar les actuacions acordades en el marc del pla d'acompanyament previst en el Programa Bàsic.

7.7. L'entitat gestora del subministrament de les targetes aplicarà els protocols establerts als acords o contractes amb les entitats proveïdores d'aliments i material bàsic i contactarà les unitats de convivència que compleixen els requisits per a l'entrega de les targetes i informar-les del seu funcionament.

7.8. Per a la màxima difusió del Programa Bàsic, les entitats socials de serveis socials que detectin possibles beneficiaris del Programa, poden informar-les que per accedir al programa ho han de manifestar als serveis socials comunitaris bàsics del seu municipi de residència.

7.9. S'adjunta com a Annex A la Guia de suport a la gestió del programa bàsic per a la cobertura d'assistència material bàsica d'unitats familiars amb menors al seu càrrec en situació de pobresa severa que té per objectiu donar les pautes bàsiques per al compliment de la Resolució de la consellera de Famílies i Afers Socials sobre la valoració dels criteris d'accés al Programa Bàsic. Les modificacions de la Guia es publicaran a la seu electrònica del Programa Bàsic i a la web.

8. Imports i abonament de la prestació

8.1. Els imports mensuals a assignar a les unitats familiars, atenent a les diferents modalitats seran els següents:

Unitat familiar amb 2 membres (1 adult + 1 persona menor 18 anys)

130

Unitat familiar amb 3 membres (mínim un menor 18 anys)

160

Unitat familiar amb 4 membres (mínim un menor 18 anys)

190

Unitat familiar amb 5 o més membres (mínim un menor 18 anys)

220

Es preveu que s'actualitzin aquests imports de manera periòdica.

8.2. La Direcció General d'Afers Socials indicarà a l'entitat proveïdora de targetes, mitjançant la Fitxa Oficial de Derivació, l'import que correspon a cada unitat familiar i el període pel qual es preveu que la unitat familiar sigui beneficiaria durant 12 mesos. El saldo no consumit s'anirà acumulant per a utilitzar-lo en mesos posteriors fins a la següent càrrega, que es farà trimestralment. Les càrregues realitzades en el darrer trimestre del any es podran utilitzar fins al 31 de març de l'any següent.

8.3. L'import es mantindrà des de l'alta en el programa fins que l'expedient compleixi el 12 mesos, sense tenir en compte els canvis en les situacions familiars que han donat lloc a l'accés al programa.

8.4. Per a les deteccions produïdes durant el 2024 a les quals no se'ls va poder donar entrada abans de la finalització de l'any, la data d'efectes econòmics serà el dia 1 de gener de 2025. Per a les deteccions produïdes durant el 2025, la data d'efectes econòmics serà el primer dia del mateix mes en què es remeti la documentació de derivació a la Direcció General d'Afers Socials mitjançant els canals prevists, d'acord amb el punt 7.3 d'aquest annex.

8.5. Les persones que varen rebre l'ajuda durant l'any 2024 continuaran rebent-la durant el 2025 fins que es compleixin els 12 mesos. A partir de l'endemà de la finalització dels 12 mesos, si les unitats de convivència continuen reunint els requisits s'ha d'actuar d'acord amb el punt 11 de l'annex A.

8.6. Les entitats gestores disposen de deu dies per entregar la targeta a la persona beneficiària. Si no és possible fer l'entrega en el termini de trenta dies, comptadors des de la comunicació per part de la Direcció General d'Afers Socials, l'entitat gestora ho comunicarà a la Direcció General d'Afers Socials per a que suspengui la participació en el programa, d'acord amb el punt 10 d'aquest annex.

9. Revisió del compliment de les obligacions

La Direcció General d'Afers Socials es coordinarà amb els serveis socials comunitaris bàsics per tal de comprovar el compliment de la obligació prevista en el punt 5.b) d'aquest annex.

10. Suspensió de la participació en el Programa

10.1. La participació en el programa es pot suspendre, mitjançant el bloqueig de la targeta, per qualsevol de les causes següents:

a) Quan les persones beneficiàries no compleixin les obligacions establertes en el punt 5 d'aquest annex.

b) Mentre es tramiti la baixa del Programa.

10.2. La desaparició de les circumstàncies que hagin motivat la suspensió de la prestació econòmica ha de donar lloc, a instància de l'òrgan instructor, a la represa de la participació en les activitats del Programa.

10.3. L'efectivitat de la suspensió s'aplicarà en els períodes que es donen entre les càrregues trimestrals.

10.4. La suspensió es tramitarà a partir de la comunicació del serveis socials comunitaris bàsics (Model 4).

10.5. En cas que es detecti per l'entitat gestora un ús indegut de la targeta haurà de comunicar aquest fet a la Direcció General d'Afers Socials en el termini màxim de dos dies i, en el cas que així se li indiqui, el bloquejarà i/o donarà de baixa la targeta d'acord amb el punt 11.

 

11. Baixa del programa

11.1. És causa de baixa del programa qualsevol de les causes següents:

a) Per traslladar la residència a un municipi situat fora de les Illes Balears.

b) Per la mort de la persona titular.

c) Per la renúncia de la persona titular.

d) Per mantenir-se la suspensió de la targeta durant sis mesos, d'acord amb el punt 10 d'aquest annex.

11.2. La baixa tindrà efectes a partir del següent període de càrrega de la targeta al qual s'hagin produït les causes que l'han generada. Per a les causes a, b i c del punt anterior s'utilitzarà el Model 5.

11.3. La Direcció General d'Afers Socials, mitjançant la Fitxa Oficial de Derivació, comunicarà, en el termini de 10 dies, a cada entitat gestora la baixa del programa i la data d'efectes. Aquesta informació es remetrà als serveis socials comunitaris bàsics mitjançant el Model 6.

12. Participació en les actuacions d'acompanyament

12.1. Les persones beneficiàries d'aquesta ajuda hauran de rebre almenys una de les mesures d'acompanyament descrites en el punt següent, sempre adequant-se a les necessitats detectades.

12.2. Les mesures d'acompanyament comprenen totes aquelles actuacions emmarcades en un itinerari personalitzat orientat a la inclusió social, prèvia valoració singularitzada i diagnòstic social de les situacions personals, familiars i de grup, consistents en:

─ Informació sobre els recursos socials disponibles i sobre com accedir. Això inclou l'orientació, l'assessorament i el suport per accedir a les ajudes, subvencions, prestacions econòmiques, subsidis, beques, etc. (serveis prevists en les carteres autonòmica, insulars o municipals de Serveis Socials).

─ Derivació o reorientació als recursos socials, educatius i sanitaris, entre altres, amb el contacte previ amb aquests recursos per establir els canals de derivació i d'acord amb el pla d'intervenció individual o familiar (si s'ha acordat, s'ha signat i s'ha informat) que pot incloure actuacions de suport psicològic i emocional, de millora de la capacitació per a l'administració domèstica, actuacions sobre hàbits de vida saludable i alimentació equilibrada i diversa, actuacions per millorar les competència parentals, així com d'altres que es puguin considerar.

─ Prestació directa de serveis, programes i activitats dirigits a la inserció sociolaboral, tals com recerca activa d'ocupació, formació per a la millora de l'ocupació, formació per a la millora de les competències digitals, etc.

12.3. Els serveis socials comunitaris bàsics, mitjançant el Model 3 (actuacions d'acompanyament), comunicaran a la Direcció General d'Afers Socials les actuacions realitzades amb els participants del programa, abans dels 5 mesos d'haver rebut la comunicació de la Direcció General (prevista en el punt 7.6).

13. Tractament, protecció i cessió de dades de caràcter personal

13.1. Els Serveis Socials Comunitaris Bàsics han de cedir a la Direcció General d'Afers Socials dades de caràcter personal per poder dur a terme el procediment previst en aquesta Resolució.

13.2. La Direcció General d'Afers Socials, que és la responsable del tractament, ha de facilitar dades personals a les entitats encarregades del servei, que seran les encarregades del tractament i la consulta. Aquest tractament i consulta s'entendrà lícit en virtut del que disposa l'article 6.1.e) del Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016, ja que és un tractament necessari per al compliment d'una missió realitzada en interès públic o en l'exercici de poders públics conferits al responsable del tractament.

Entre la Direcció General d'Afers Socials (RESPONSABLE) i les entitats encarregades del servei (ENCARREGAT) es firmarà un Contracte d'Encarregat del Tractament de Dades de caràcter Personals.

13.3. Les entitats encarregades del servei tractaran les dades de caràcter personals facilitades per la Direcció General d'Afers Socials per als fins establerts del tractament i la missió objecte de la subvenció i complirà amb les obligacions que l'article 32 del Reglament (UE) 2016/679 imposa a les persones responsables de tractaments de dades personals.

13.4. Els responsables enumerats en l'article 77.1 de la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, podran comunicar les dades personals que els siguin sol·licitats per subjectes de dret privat quan comptin amb el consentiment dels afectats o apreciïn que concorre en els sol·licitants un interès legítim que prevalgui sobre els drets i interessos dels afectats conforme al que s'estableix en l'article 6.1 f) del Reglament (UE) 2016/679.

13.5. Les dades personals dels possibles beneficiaris del Programa Bàsic seran tractades únicament per a la finalitat per a la qual han estat recollides i de conformitat amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 i la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, com també la resta de normativa aplicable.

13.6. Es facilitarà a les persones interessades la informació a què es refereixen els articles 13 del Reglament (UE) 2016/679 i 11 de la Llei orgànica 3/2018.

13.7. Les persones interessades podran exercir els drets a què es refereixen els articles 15 a 22 del Reglament (UE) 2016/679 enfront de les persones responsables del tractament.

13.8. Una vegada finalitzat el Programa Bàsic, les entitats encarregades del servei procediran a la destrucció de les dades tractades i notificarà a l'administració autonòmica responsable del tractament la seva destrucció.

 

ANNEX A Guia de suport a la gestió del programa bàsic per a la cobertura d'assistència material bàsica d'unitats familiars amb menors al seu càrrec en situació de pobresa severa.

1. Objecte

Aquesta guia té per objectiu donar les pautes bàsiques per al compliment de la Resolució de la consellera de Famílies i Afers Socials sobre la valoració dels criteris d'accés al Programa Bàsic.

2. Introducció

Aquest programa es desenvolupa dins del nou marc del Fons Social Europeu Plus (FSE+), regulat al Reglament (UE) 2021/1057 del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny de 2021.

El 9 de desembre de 2022 la Comissió Europea va aprovar el Programa FSE+ d'Assistència Material Bàsica (d'ara endavant, Programa Bàsic), que va fixar un import d'ajuda del FSE+ per a Espanya de 565 milions d'euros.

El Programa Bàsic dona resposta a les situacions de vulnerabilitat de les famílies amb menors facilitant l'accés als productes alimentaris bàsics i a material bàsic d'higiene.

3. Beneficiaris del Programa

Poden ser beneficiàries del Programa Bàsic les persones que:

a) Són residents a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en el moment de la detecció de la situació familiar.

b) Formen part d'una unitat de convivència en la que hi consten persones menors de 18 anys. S'entén per unitat de convivència les persones sol·licitants, la seva parella i els fills i filles comunes o d'un dels dos membres de la parella. Les adopcions i acolliments familiars es consideraran com a parentiu de primer grau descendent per consanguinitat.

c) La seva unitat de convivència tengui uns ingressos que, per unitat de consum, siguin inferiors al 40 % de la renda mediana estadística nacional anual. Els imports actuals són els següents:

 

Unitat de convivència

Llindar de renda mensual*

Llindar de renda anual*

Import mensual targeta €

Un adult + un menor

793,69

9.524,23

130

Un adult + un menor (major de 14 anys)

915,79

10.989,48

130

Un adult + dos menors

976,84

11.722,13

160

Un adult + tres menors

1.160,00

13.920,03

190

Un adult + quatre menors

1.343,16

16.117,92

220

Dos adults + un menor

1.098,95

13.187,40

160

Dos adults + un menor (major de 14 anys)

1.221,06

14.652,75

160

Dos adults + dos menors

1.282,11

15.385,30

190

Dos adults + tres menors

1.465,27

17.583,20

220

Dos adults + quatre menors

1.648,43

19.781,10

220

Tres adults + un menor

1.404,21

16.850,57

190

Tres adults + un menor (major de 14 anys)

1.526,32

18.315,90

190

Tres adults + dos menors

1.587,37

19.048,47

220

Tres adults + tres menors

1.770,53

21.246,37

220

Tres adults + quatre menors

1.709,48

20.513,72

220

Quatre adults + 1 menor (major de 14 anys)

1.831,59

21.979,08

220

Es consideren adults els membres de la unitat familiar de convivència majors de 14 anys.

* Enquesta de Condicions de Vida de 2023 (ingressos referits a 2022). Es detalla aquest concepte en la pàgina 102 de la metodologia de la ECV: https://www.ine.es/daco/daco42/condivi/ecv_metodo.pdf

4. Tràmit telemàtic

La tramesa de dades a la Direcció General d'Afers Socials s'ha de fer mitjançant el tràmit telemàtic disponible a

https://www.caib.es/seucaib/ca/202/administraciones/tramites/tramite/6177094/.

Excepcionalment, també es pot tramitar mitjançant registre electrònic.

S'ha de fer un tràmit telemàtic per cada família.

La documentació relacionada amb el Procediment disponible a la Seu Electrònica és:

─ Model 1. DETECCIÓ I COMUNICACIÓ

─ Model 2. DECLARACIÓ RESPONSABLE

─ FITXA OFICIAL DE DERIVACIÓ (per a l'entitat gestora)

─ Model 3. ACTUACIONS D'ACOMPANYAMENT DELS BENEFICIARIS DEL PROGRAMA BÀSIC

─ Model 4. Comunicació de suspensió

─ Model 5. Comunicació de baixa

─ Model 6. Comunicació als serveis socials comunitaris bàsics

─ Document de Protecció de Dades per a lliurar a l'interessat (només és per l'usuari)

─ Model 7. Declaració responsable per renovació

Respecte de les firmes, convé destacar:

• Els Models 1, 3, 4 i 5 han d'anar firmats per la persona responsable que hagi designat cada entitat que realitza la derivació.

• El Model 2 ha d'anar firmat per la persona titular de la unitat de convivència.

Respecte als enviaments:

• El model 1 s'haurà de retornar en dos formats obligatòriament: un signat electrònicament; i un altre en format .ods. Si es presenta escrit a mà o en altre format s'entendrà per no presentada.

• En el model 1 és necessari que constin les dades de contacte de qui fa la derivació, principalment el nom i cognom de la persona que fa la derivació, un telèfon i correu de contacte. Si falten aquestes dades la derivació no s'entendrà realitzada.

• En el model 1 i 2 és obligatori emplenar tots els camps ja que són de sol·licitud obligatòria per tramitar l'ajuda i justificar-la al FSE+.

• Tots els documents hauran d'enviar-se en arxius separats, no en un mateix PDF.

• El document de protecció de dades no es retornarà a la Conselleria amb tota la documentació, només és per l'usuari.

• En els casos de persones que només es poden identificar amb passaport, s'ha d'aportar obligatòriament còpia escanejada del document de cadascun dels membres de la unitat de convivència. En el cas de persones nacionals o amb NIE, malgrat que sigui voluntària, la presentació escanejada de la documentació de cadascun dels membres agilitza la tramitació.

5. Detecció unitats de convivència

Les organitzacions (serveis socials comunitaris o administracions que gestionen prestacions socials establerts en el punt 7.1 de l'annex 1 de la Resolució) que detectin unitats de convivència que poden ser beneficiàries del Programa Bàsic han de trametre la documentació mitjançat el tràmit telemàtic de Tramesa de Documentació.

Abans de remetre la documentació, la organització:

• Ha d'informar de les característiques del programa a les persones interessades.

• Ha d'entregar al possible beneficiari el Document de Informació sobre Protecció de Dades Personals, que està disponible a la web del programa i al tràmit telemàtic a l'apartat Tramesa de Documentació.

Les entitats socials de serveis socials que detectin unitats familiars que poden reunir els requisits per accedir al Programa Bàsic, les poden informar que es poden dirigir als serveis socials comunitaris bàsics del seu municipi de residència amb la finalitat de rebre informació i realitzar el tràmit, si n'és el cas.

6. Valoració criteris accés

La Direcció General d'Afers Socials comprovarà el compliment dels requisits per accedir al Programa Bàsic. En el casos que la unitat de convivència reuneixi els requisits, remetrà la Fitxa Oficial de Derivació a les entitats que gestionin el programa, on hi constarà, entre d'altres, el nombre de mesos de la cobertura i l'import mensual que li correspon segons el següent barem:

Unitat familiar amb 2 membres (1 adult + 1 persona menor 18 anys)

130

Unitat familiar amb 3 membres (mínim un menor 18 anys)

160

Unitat familiar amb 4 membres (mínim un menor 18 anys)

190

Unitat familiar amb 5 o més membres (mínim un menor 18 anys)

220

A més, la Direcció General d'Afers Socials comunicarà als serveis comunitaris bàsics:

• Les unitats de convivència que no compleixin amb els requisits.

• Les unitats de convivència que compleixen els requisits.

En el termini de 5 mesos, els serveis socials comunitaris bàsics han de formalitzar les actuacions acordades en el marc del pla d'acompanyament previst en el Programa Bàsic.

En aquesta comunicació s'hi reflectirà el número d'expedient de cada beneficiari (núm. exp. DGAS) per tal de realitzar el seguiment de les mesures d'acompanyament.

7. Repartiment de targetes

Les entitats que gestionin el programa, a mesura que van rebent les dades dels beneficiaris del Programa Bàsic, es posen en contacte amb ells i els fan entrega de la targeta corresponent, en funció del supermercat que hagi elegit el beneficiari (la qual cosa ha quedat reflectida en el Model 1).

El saldo de la targeta no consumit durant un mes s'anirà acumulant per al seu ús en mesos posteriors fins al seu venciment.

8. Productes permesos i no permesos

La producció de targetes permetrà a les famílies participants al Programa Bàsic adquirir aliments i productes d'assistència material bàsica de forma completament gratuïta, es delimitaran en línia de caixa els productes exclosos pel Programa Bàsic.

S'accepten tots els productes alimentaris a excepció de:

• Tot tipus de begudes i refrescos que continguin gas, sucre o productes substitutius.

• Begudes alcohòliques de tota mena.

• Productes dietètics.

• Brioixeria i llaminadures.

• Aigua embotellada, excepte en aquells municipis on l'aigua subministrada no sigui potable.

• Productes elaborats, a excepció de llegums precuinats i conserves.

Es podran adquirir tota mena de productes destinats a persones celíaques, diabètiques i amb al·lèrgies alimentàries.

I dels productes d'higiene, únicament es podran adquirir els següents productes:

• Sabó.

• Xampú.

• Pasta de dents.

• Higiene femenina menstrual.

• Bolquers infantils.

9. Participació en les actuacions d'acompanyament

Les persones beneficiàries han de rebre, almenys, una de les següents mesures d'acompanyament:

• Informació sobre els recursos socials disponibles i sobre l'accés a aquests. Això inclourà l'orientació, l'assessorament i el suport per accedir a les ajudes, subvencions, prestacions econòmiques, subsidis, beques, etc. (serveis prevists a les carteres autonòmica, insulars o municipals de Serveis Socials).

• Derivació o reorientació als recursos socials, educatius i sanitaris, entre d'altres, previ contacte amb aquests per establir els canals de derivació i acordat dins el Pla d'Intervenció individual/familiar (si s'ha acordat, s'ha signat i s'ha informat) que pot incloure, entre d'altres, actuacions de suport psicològic i emocional, de millora de la capacitació per a l'administració domèstica, actuacions sobre hàbits de vida saludable i alimentació equilibrada i diversa, actuacions per millorar les competències parentals, així com d'altres que es puguin considerar.

• Prestació directa de serveis, programes i activitats dirigides a la inserció sociolaboral, com a: recerca activa d'ocupació, formació per a la millora de l'ocupació, formació per a la millora de les competències digitals, etc.

10. Comunicació mesures d'acompanyament

Abans dels 5 mesos d'haver rebut la comunicació de la Direcció General d'Afers Socials (prevista al punt 7.6 de la Resolució de la consellera de Famílies i Afers Socials sobre la valoració dels criteris d'accés al Programa Bàsic, desenvolupat en el marc de la Decisió d'execució de la Comissió Europea de 9 de desembre de 2022 per la que s'aprova el programa “FSE+ d'Assistència Material Bàsica” per rebre ajuda del Fons Social Europeu+ en el marc de l'objectiu d'inversió en ocupació i creixement per Espanya (Programa Bàsic)) els serveis socials comunitaris bàsics, mitjançant el Model 3 (disponible a la web del programa i al tràmit telemàtic, a l'apartat Comunicació d'acompanyament), comunicaran a la Direcció General d'Afers Socials les actuacions realitzades amb els participants del programa, indicant sempre el número d'expedient DGAS (Direcció General d'Afers Socials).

11. Renovacions

Les persones que varen rebre l'ajuda durant l'any 2024 continuaran rebent-la durant el 2025 fins que es compleixin els 12 mesos. A partir de l'endemà de la finalització dels 12 mesos, els serveis socials comunitaris bàsics que detectin que les unitats de convivència continuen reunint els requisits per accedir al Programa Bàsic hauran d'aportar novament a la Direcció General d'Afers Socials, el model 1 i el model 2 (si hi ha variació en la unitat familiar com una incorporació i/o sortida de membres o canvis en les dades personals) o aportar el model 7 (declaració responsable de renovació) en el qual es declari els ingressos actuals malgrat que no hi hagi cap variació en la composició de la unitat familiar.

12. Més informació

Tràmit telemàtic per als enviaments: https://www.caib.es/seucaib/ca/202/administraciones/tramites/tramite/6177094/

Portal web: https://www.caib.es/sites/basic/ca/qua_as_el_programa_basic/

Correu electrònic de contacte: programabasicfse@dgsersoc.caib.es