Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I UNIVERSITATS
Núm. 193259
Resolució del conseller d’Educació i Universitats de 19 de març de 2025 per la qual s’aproven les instruccions que estableixen les pautes i criteris d’actuació per a dur a terme les proves d’accés a la Universitat i la composició de la comissió organitzadora de la prova d’accés a la Universitat en l’àmbit de gestió de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears
Segons l'article 36.2 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la competència de desplegament legislatiu i d'execució de l'ensenyament en tota la seva extensió, nivells i graus, modalitats i especialitats.
La Llei Orgànica 3/2020, de 29 de desembre, per la qual es modifica la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació introdueix l'article 38 que estableix que per accedir als estudis universitaris caldrà superar una prova que, juntament amb les qualificacions obtingudes a Batxillerat, valori la maduresa acadèmica i els coneixements adquirits en l'etapa, així com la capacitat per a seguir amb èxit els estudis universitaris.
A més, la Llei orgànica 2/2023, de 22 de març, del Sistema Universitari assenyala, en el seu article 31.2, que correspon al Govern, previ informe de la Conferència General de Política Universitària i del Consell d'Estudiants Universitari, mitjançant reial decret, establir les normes bàsiques per a l'accés dels estudiants als ensenyaments universitaris oficials, sempre amb respecte als principis d'igualtat, mèrit i capacitat i, en tot cas, d'acord amb l'article 38 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, així com amb la resta de normes de caràcter bàsic que li siguin aplicable.
En compliment d'aquestes previsions legals, es va aprovar el Reial decret 534/2024, d'11 de juny, que regula els requisits d'accés als ensenyaments universitaris oficials de Grau, les característiques bàsiques de la prova d'accés i la normativa bàsica dels procediments d'admissió.
Aquesta normativa substitueix, tal com indica a la seva disposició derogatòria única, el Reial decret 412/2014, de 6 de juny, pel qual es regulen les condicions d'accés i els procediments d'admissió als ensenyaments universitaris oficials de grau; i el Reial decret 310/2016, de 29 de juliol, pel qual es regulen les avaluacions finals de l'Educació Secundària Obligatòria i del Batxillerat.
L'esmentat Reial decret disposa a l'article 17 que les administracions educatives i les universitats públiques organitzaran la prova d'accés, garantint l'adequació de la mateixa a les competències vinculades al currículum del Batxillerat, així com la coordinació entre les universitats i els centres que imparteixin l'etapa per a la seva organització i realització.
Per altra banda, l'article 18 del Reial decret 534/2024, d'11 de juny, disposa que les administracions educatives, oïdes les universitats, constituiran, en els seus respectius àmbits de gestió, una comissió organitzadora de la prova d'accés. Assenyala també que la referida comissió estarà integrada per representants de les universitats públiques, de l'administració educativa i del professorat de Batxillerat de centres públics, així com d'altres persones expertes, d'acord amb les normes que estableixin les administracions educatives. La designació de les persones integrants s'ajustarà al principi de composició equilibrada d'homes i dones, tret que no sigui possible per raons fundades i objectives, degudament motivades. La comissió organitzadora actuarà amb subjecció al que es disposa en la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.
Es garanteix a través d'aquesta resolució la coherència del sistema d'accés als ensenyaments universitaris oficials de Grau per als alumnes en possessió del títol de Batxillerat, amb el règim d'ordenació i currículum del Batxillerat en la Comunitat Autònoma de les Illes Balears regulats en el Reial Decret 243/2022,de 5 d'abril, pel qual s'estableixen l'ordenació i els ensenyaments mínims del Batxillerat i el Decret 33/2022, d'1 d'agost pel qual s'estableix el currículum del Batxillerat a les Illes Balears.
Així doncs, la Conselleria d'Educació i Universitats, en exercici de les seves competències i d'acord amb la normativa abans esmentada, així com l'article 21 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i l'article 6 de la Llei 40/2015 de règim Jurídic del sector públic, ha d'establir les instruccions relatives a les pautes i criteris d'actuació per a dur a terme la prova d'accés a la Universitat.
Per tot això, dict la següent,
RESOLUCIÓ
Primer
Aprovar les instruccions per les quals s'estableixen les pautes i els criteris d'actuació per dur a terme les proves per a l'accés a la Universitat, d'acord amb l'annex 1 d'aquesta Resolució.
Segon
Aprovar la composició de la Comissió Organitzadora de la prova d'accés a la Universitat en l'àmbit de gestió de la Comunitat Autònoma les Illes Balears.
Tercer
Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Interposició de recursos
Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller d'Educació i Universitats en el termini d'un mes comptador des de l'endemà del dia en què es publiqui en el BOIB, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. També s'hi pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació en el BOIB, d'acord amb els articles 10 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.
(Signat electrònicament: 19 de març de 2025)
El conseller d'Educació i Universitats Antoni Vera Alemany
ANNEX 1 Instruccions per a les proves per a l'accés a la Universitat
1. Objecte i àmbit d'aplicació
1.1. Aquestes instruccions tenen per objecte establir les pautes i criteris d'actuació en l'àmbit de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en relació a la prova d'accés als ensenyaments universitaris oficials de grau i regular la composició i normes de funcionament de la Comissió Organitzadora de la prova d'Accés a la Universitat en l'àmbit de gestió de la Comunitat Autònoma les Illes Balears.
1.2. Podran participar en la prova d'accés a la universitat regulada en el capítol III del Reial decret 534/2024, d'11 de juny, els qui estiguin en possessió del títol de Batxillerat al qual es refereix l'article 37 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, amb independència de la modalitat i, si és el cas, vies cursades.
1.3. Aquesta prova serà aplicable exclusivament als alumnes que desitgin accedir als ensenyaments universitaris oficials de Grau de les universitats espanyoles i es trobin en possessió del Títol de Batxillerat del Sistema Educatiu Espanyol o equivalent.
1.4. Segons el que es disposa en la Disposició addicional trentena tercera de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, podran accedir a la universitat sense necessitat de realitzar la prova d'accés:
a) Els alumnes que hagin obtingut un títol de Tècnic Superior de Formació Professional, de Tècnic Superior d'Arts Plàstiques i Disseny o de Tècnic Esportiu Superior.
b) Els alumnes procedents de sistemes educatius d'Estats membres de la Unió Europea o els d'altres Estats amb els quals s'hagin subscrit acords internacionals aplicables en matèria d'accés a la universitat, en règim de reciprocitat, sempre que aquests alumnes compleixin els requisits acadèmics exigits en els seus sistemes educatius per a accedir a les seves universitats.
c) En virtut de les disposicions contingudes en el Conveni pel qual s'estableix l'Estatut de les Escoles Europees, fet a Luxemburg el 21 de juny de 1994, els estudiants que es trobin en possessió del títol de Batxillerat Europeu.
d) Els qui haguessin obtingut el Diploma del Batxillerat Internacional, expedit per l'Organització del Batxillerat Internacional, amb seu a Ginebra (Suïssa).
A aquests efectes, i en aplicació del conveni signat entre la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED) i l'Organització del Batxillerat Internacional (IBO) amb data 18 de novembre de 2016 i renovat l'1 de juny de 2019, la prova d'accés serà convalidada atenent a una taula de transposició i donarà als alumnes un puntuació màxima de 10 punts equivalents al sistema educatiu espanyol. L'IBO remet totes les qualificacions dels seus alumnes que hagin sol·licitat accés al sistema universitari espanyol, directament a la UNED; es permet així a aquesta universitat i entitat capacitada per emetre les credencials d'accés, la comprovació directa en el sistema de l'IBO de cada un dels alumnes, de manera que s'evita qualsevol tipus de frau o alteració de les qualificacions.
No obstant l'anterior, d'acord amb l'article 23 del Reial decret 534/2024, d'11 de juny, els alumnes que es trobin en la situació descrita en els apartats a), b), c) o d) poden participar en els procediments d'admissió que es preveuen el l'esmentat article.
2. Definicions
A l'efecte d'aquestes instruccions, s'entén per:
a) Requisits d'accés: conjunt de requisits necessaris per a cursar ensenyaments universitaris oficials de Grau en universitats espanyoles. El seu compliment és previ a l'admissió a la universitat.
b) Prova d'accés: avaluació dels coneixements d'una persona que atorga, amb la superació d'uns mínims, un requisit d'accés.
c) Prova d'accés a la universitat (PAU): prova d'accés destinada a atorgar un requisit d'accés a les persones amb el títol de Batxillerat, d'acord amb la redacció de l'article 38 de la Llei Orgànica 3/2020, de 29 de desembre, per la qual es modifica la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig.
3. Condicions Generals
3. 1. D'acord amb l'article 38 de la Llei 3/2020, els alumnes de Batxillerat que vulguin accedir a la universitat hauran de superar la PAU de la forma indicada al punt 19 d'aquesta resolució. Les disposicions addicionals del RD 534/2024 indiquen les particularitats respecte a la PAU dels alumnes amb situacions excepcionals, amb diverses modalitats de Batxillerat, alumnes d'ensenyaments acollits a acords entre governs nacionals i alumnes procedents d'ordenacions educatives anteriors.
3. 2. La Prova d'Accés a la Universitat s'adequarà al currículum de batxillerat establert en el Reial decret 243/2022, de 5 d'abril, pel qual s'estableix l'ordenació i els ensenyaments mínims del batxillerat, desenvolupat pel Decret 33/2022 de l'1 d'agost, pel qual s'estableix el currículum del batxillerat a les Illes Balears.
3.3. Les matèries sobre les quals versarà el bloc d'accés de la prova són les matèries comunes i les matèries específiques obligatòries de modalitat de segon curs de Batxillerat, definides en el Reial decret 243/2022, així com la matèria comuna de Llengua Catalana i Literatura II definida en el Decret 33/2022.
4. Composició de la Comissió Organitzadora de la prova d'accés a la Universitat en l'àmbit de gestió de les Illes Balears
4.1. D'acord amb l'article 18 del Reial Decret 534/2024, d'11 de juny, les administracions educatives, oïdes les universitats, constituiran, en els seus respectius àmbits de gestió, una Comissió Organitzadora de la Prova d'Accés a la Universitat (a partir d'ara Comissió Organitzadora). En l'àmbit de gestió de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la Comissió Organitzadora està formada per:
a) President: el rector de la UIB o la persona en qui delegui.
b) Secretari: una persona designada per la UIB competent en matèria d'accés a la universitat.
c) Vocalies:
4.2. Per cobrir els supòsits d'absència o impossibilitat dels membres titulars de la Comissió Organitzadora, se n'han de designar també suplents per a cadascun d'ells.
4.3. En atenció als assumptes que s'hagin de tractar, es pot autoritzar l'assistència a la sessió d'altres persones expertes en avaluació, organització i gestió de la prova d'accés a la Universitat, amb veu però sense vot.
4.4. La Comissió Organitzadora, en l'àmbit de les seves atribucions, pot constituir subcomissions per desenvolupar les funcions que li són pròpies.
4.5. La Comissió Organitzadora es reunirà a instància de la presidència o per sol·licitud motivada de tres o més vocals.
4.6. La Comissió Organitzadora ha d'operar com a mecanisme de seguiment, vigilància i control de l'execució del protocol general entre la Conselleria d'Educació i Universitats i la Universitat de les Illes Balears per a la coordinació en l'organització i la implementació de la prova d'accés a la Universitat. A més, pot proposar i acordar accions que puguin tenir interès comú relatives a les matèries objecte del protocol general. Igualment, és l'òrgan responsable de la interpretació i la resolució de conflictes que es puguin generar amb relació al protocol.
La Comissió Organitzadora adoptarà les seves decisions per consens, privilegiant el diàleg, la cooperació i la construcció d'acords col·lectius que reflecteixin l'interès comú dels membres. Quan no sigui possible aconseguir un consens després d'un procés de deliberació raonable, se sotmetrà l'assumpte a tractar a votació, de conformitat amb les normes que la regeixen.
4.7. A la Comissió Organitzadora li és d'aplicació el règim jurídic dels òrgans col·legiats establert en els articles 15 a 18 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.
5. Funcions de la Comissió Organitzadora de la prova d'accés a la Universitat en l'àmbit de gestió de les Illes Balears
Les funcions de la Comissió Organitzadora són les següents:
a) Organitzar, coordinar i convocar anualment la prova d'accés als ensenyaments universitaris de grau per als alumnes del Batxillerat.
b) Organitzar, coordinar i convocar anualment la prova d'accés als ensenyaments universitaris de grau per a les persones més grans de 25 anys i per a les persones més grans de 45 anys.
c) Establir els mecanismes i procediments més adequats per garantir la confidencialitat de les dades obtingudes durant totes les fases de la prova i adoptar les mesures per garantir el secret del procediment d'elaboració i de selecció dels exercicis així com l‘anonimat dels exercicis i dels centres en totes les fases del procediment inclosa la fase de revisió de les qualificacions.
d) Determinar les dates de les convocatòries de la prova d'accés als ensenyaments universitaris de grau per als alumnes del Batxillerat i dels procediments de revisió de les qualificacions, d'acord amb els terminis que estableix anualment l'ordre ministerial que determini les característiques, el disseny i el contingut de l'avaluació de Batxillerat per a l'accés a la universitat per al curs corresponent, o l'instrument jurídic equivalent que es dicti a l'efecte.
e) Determinar les dates de les convocatòries de la prova per a les persones més grans de 25 anys i per a les persones més grans de 45 anys.
f) Designar els tribunals qualificadors, el personal de suport, els professors especialistes de cada matèria i els coordinadors de cada matèria.
g) Aprovar els sabers bàsics i els criteris generals d'avaluació de la prova d'accés als ensenyaments universitaris de grau per als alumnes del Batxillerat, oïdes les propostes consensuades entre l'especialista de la UIB i el coordinador de cada matèria.
h) Elaborar la documentació i el material que requereixi la prova, en el marc del que disposi la normativa estatal.
i) Ratificar les revisions adoptades pel tribunal qualificador.
j) Establir els mecanismes d'informació adequats.
k) Acordar les normes generals de realització de la prova que incloguin les característiques i el contingut de la prova i les conseqüències que comporta l'incompliment d'aquestes normes.
l) Custodiar les actes acadèmiques amb les qualificacions de la prova, inclosa la custòdia de les actes de la prova d'accés anteriors a l'efecte d'emetre'n certificacions.
m) Resoldre les sol·licituds de reconeixement de fases de la prova de les persones més grans de 25 o 45 anys.
n) Proposar mesures per a la millora del rendiment acadèmic dels alumnes a la prova d'accés a la universitat, les quals podran desenvolupar-se, si s'escau, mitjançant la signatura d'addendes al protocol general entre la Conselleria d'Educació i Universitats i la Universitat de les Illes Balears per a la coordinació en la organització i la implementació de la prova d'accés a la Universitat.
o) Adoptar les mesures necessàries per garantir la possibilitat que l'alumne pugui estar exempt de realitzar l'exercici corresponent a la matèria de Llengua Catalana i Literatura II, així com per elegir la llengua cooficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en què se li lliurarà l'enunciat.
p) Garantir el correcte desenvolupament del procés, derivant a l'òrgan competent, l'aplicació del règim disciplinari en cas que es detectin irregularitats o incompliments per part del professorat i del personal de suport. En aquest sentit, li correspon supervisar el compliment de la normativa vigent i proposar sancions conforme a la legislació aplicable, sense perjudici de les accions legals que siguin procedents. La seva actuació s'orienta a preservar la transparència, l'equitat i la legalitat en l'execució de la prova, vetllant per la imparcialitat i la correcta actuació de tots els implicats en el procés.
Entre les facultats de la Comissió Organitzadora s'inclou la possibilitat d'adoptar mesures disciplinàries al professorat i al personal de suport que participin en la prova d'accés a la universitat quan incorrin en conductes que vulnerin la normativa aplicable o les bases de la convocatòria. En particular, podran adoptar-se mesures disciplinàries en casos d'abús, frau o incompliment de les normes establertes pel Tribunal (falsificació de documents, facilitació de còpies indegudes, faltes de respecte a qualsevol membre o persona que participi en el procés, incompliment de mesures de seguretat i/o sanitàries o incompliment de deures inherents a les facultats atribuïdes).
q) Garantir el correcte desenvolupament del procés, incloent-hi l'aplicació del règim disciplinari en cas que es detectin irregularitats o incompliments per part dels alumnes. En aquest sentit, li correspon supervisar el compliment de la normativa vigent, instruir procediments disciplinaris quan sigui necessari i proposar sancions conforme a la legislació aplicable, sense perjudici de les accions legals que siguin procedents. La seva actuació s'orienta a preservar la transparència, l'equitat i la legalitat en l'execució de la prova, vetllant per la imparcialitat i la correcta actuació de tots els implicats en el procés.
Entre les facultats de la Comissió Organitzadora s'inclouen les de desqualificar als aspirants i, en conseqüència, no puntuar les seves proves, quan aquells vulnerin la normativa aplicable o les bases de la convocatòria, o el seu comportament suposi un abús, frau o incompliment de normes dictades pel Tribunal (falsificar exercicis, copiar, ofendre a qualsevol membre o persona que participi en el procés, incompliment de mesures de seguretat i/o sanitàries…).
r) Exercir les funcions que explícitament se li assignin derivades de la normativa vigent i qualsevol altres que li assignin la Conselleria d'Educació i Universitats i la UIB en relació amb la prova d'accés a la Universitat.
6.Tribunals qualificadors
6.1. La Comissió Organitzadora ha de designar els membres dels tribunals qualificadors i ha de garantir que tots els exercicis siguin qualificats per personal especialista de les distintes matèries incloses en la prova. Així mateix, en cas de necessitat, la Comissió Organitzadora pot designar personal addicional de suport per vigilar el desenvolupament de la prova.
6.2. Tots els membres dels tribunals qualificadors juntament amb tot el personal de suport que col·labori en l'organització de la prova ha de vetlar perquè es compleixin les normes generals publicades per la Comissió Organitzadora.
6.3. El tribunal qualificador de la prova d'accés a la Universitat per als alumnes del Batxillerat ha d'estar integrat, de forma equilibrada, per personal docent de la Conselleria d'Educació i Universitats i de la UIB, llevat que no sigui possible per raons fundades i objectives, degudament motivades. El tribunal qualificador de la prova per a les persones més grans de 25 i de 45 anys ha d'estar integrat per personal docent de la UIB. En la designació dels membres dels tribunals esmentats s'ha de procurar una composició equilibrada entre homes i dones.
6.4. El tribunal qualificarà els exercicis atenent els criteris generals d'avaluació i els criteris específics de correcció i qualificació.
6.5. El president del tribunal té les funciones específiques següents:
a) En el moment de la constitució del tribunal, posar en coneixement dels vocals, els criteris generals d'avaluació adoptats per la Comissió Organitzadora.
b) Resoldre qualsevol incidència que es pugui produir durant el desenvolupament de la prova.
6.6. Correspon a la presidència del tribunal la consideració, verificació i apreciació de les incidències que poguessin sorgir, adoptant les decisions motivades que estimi pertinents.
6.7. Finalitzades les actuacions, el president i el secretari del tribunal han d'estendre i signar una acta amb els resultats de la prova que inclogui la qualificació definitiva de tots els alumnes, després de la revisió de les qualificacions obtingudes si aquesta es produeix.
7. Tribunal per a l'entrevista de la prova dels majors de 45 anys
7.1. La Comissió Organitzadora designarà i constituirà un tribunal per a l'entrevista de la prova dels més grans de 45 anys. Aquest tribunal estarà compost per tres membres, personal docent de la UIB, dels quals, almenys, un haurà de ser membre de la Comissió Organitzadora.
7.2. Els responsables dels centres on està adscrit cada estudi designarà la persona o les persones que hagin d'avaluar l'entrevista. Finalitzades les entrevistes es lliuraran els resultats de l'entrevista al tribunal.
7.3. En qualsevol cas, si la Comissió ho considerés adequat, es podria substituir l'entrevista per un altre element d'avaluació a mode de presentació dels candidats.
8. Estructura de la prova d'accés a la Universitat
8.1. La PAU està integrada per dos blocs: bloc d'accés i bloc d'admissió.
8.2. Bloc d'accés:
8.2.1. De conformitat amb l'article 12 del Reial decret 534/2024, d'11 de juny, el bloc d'accés consta de cinc exercicis que versaran sobre les següents matèries:
a) Llengua Castellana i Literatura II
b) Llengua Catalana i Literatura II
c) Llengua Estrangera II. A efectes d'organització de la prova, els alumnes indicaran en la seva sol·licitud d'inscripció la llengua estrangera de la qual s'examinaran: alemany, francès, anglès, italià o portuguès; independentment de si ha estat cursada o no a segon de Batxillerat.
d) Història d'Espanya o Història de la Filosofia, a elecció dels alumnes.
e) La matèria específica obligatòria de segon curs de Batxillerat de la modalitat i, en el seu cas, via cursada.
La matèria específica de modalitat a la qual fa referència l'apartat anterior és:
a) Per a la modalitat d'Arts:
1. En la via d'Arts Plàstiques, Imatge i Disseny: Dibuix Artístic II.
2. En la via de Música i Arts Escèniques: Anàlisis Musical II o Arts Escèniques II, a elecció dels alumnes.
b) Per a la modalitat de Ciències i Tecnologia: Matemàtiques II o Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials II, a elecció dels alumnes.
c) Per a la modalitat General: Ciències Generals.
d) Per a la modalitat d'Humanitats i Ciències Socials: Llatí II o Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials II, a elecció dels alumnes.
8.2.2. Quan el títol de Batxillerat s'ha obtingut d'acord amb el que estableix l'article 23 del Reial Decret 243/2002, de 5 d'abril, els alumnes s'examinaran de la matèria que no hagi escollit en optar entre Història d'Espanya o Història de la Filosofia. No obstant l'anterior, podrà substituir aquesta matèria per:
a) Ciències Generals, si el títol obtingut és el de Tècnic o Tècnica de Formació Professional.
b) Dibuix Artístic II, si el títol obtingut és el de Tècnic o Tècnica en Arts Plàstiques i Disseny.
c) Anàlisi Musical II o Arts Escèniques II, a elecció dels alumnes, si el títol obtingut és el d'Ensenyaments Professionals de Música o de Dansa.
8.2.3. A efectes d'organització de la prova, els alumnes indicaran en la seva sol·licitud d'inscripció les matèries de les quals s'examinarà.
8.3. Bloc d'admissió
8.3.1. Els alumnes que realitzin la prova d'accés i optin per millorar la seva nota d'admissió a les distintes titulacions universitàries oficials de grau podran examinar-se en la mateixa convocatòria de fins a un màxim de tres matèries de segon curs de Batxillerat, comunes o de modalitat, distintes a aquelles de les que s'ha examinat al bloc d'accés.
A més, es podran examinar d'una segona llengua estrangera distinta de la realitzada al bloc d'accés, independentment de si ha estat cursada o no a segon de Batxillerat.
8.3.2. No obstant l'anterior, i sense perjudici de l'establert en la disposició addicional trigèsima tercera de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, les persones que hagin superat un cicle formatiu de grau superior i obtingut el títol de tècnic superior de Formació Professional, de tècnic superior d'Arts Plàstiques o de tècnic esportiu superior i equivalents, podran examinar-se en la mateixa convocatòria de fins a tres matèries, comunes o de modalitat, de segon curs del Batxillerat, per millorar la seva nota de admissió.
A més, es podran examinar d'una segona llengua estrangera.
8.3.3. El bloc d'admissió consta de les següents matèries:
a) Sempre que no formin part del bloc d'accés:
1. Anàlisi Musical II
2. Arts Escèniques II
3. Ciències Generals
4. Dibuix Artístic II
5. Història de la Filosofia
6. Història d'Espanya
7. Llatí II
8. Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials II
9. Matemàtiques II
b) Resta de matèries:
1. Biologia
2. Cor i Tècnica Vocal II
3. Dibuix Tècnic Aplicat a les Arts Plàstiques i al Disseny II
4. Dibuix Tècnic II
5. Disseny
6. Empresa i Disseny de Models de Negoci
7. Física
8. Fonaments Artístics
9. Geografia
10. Geologia i Ciències Ambientals
11. Grec II
12. Història de la Música i de la Dansa
13. Història de l'Art
14. Literatura Dramàtica
15. Moviments Culturals i Artístics
16. Química
17. Tècniques d'Expressió Graficoplàstiques
18. Tecnologia i Enginyeria II
19. Segona Llengua Estrangera II (alemany, francès, anglès, italià o portuguès).
8.3.5. Els alumnes que s'acullin a aquesta possibilitat indicaran, en la seva sol·licitud d'inscripció a la prova d'accés, les matèries de les quals s'examinaran.
9. Convocatòria de la prova d'accés a la Universitat
9.1. Cada any es faran dues convocatòries: una d'ordinària i una altra d'extraordinària.
9.2. La Comissió Organitzadora determinarà les dates de la prova, i es respectaran les dates límits establertes per la normativa vigent.
9.3. A l'inici de cada curs escolar, la Comissió Organitzadora farà públics els criteris d'organització, l'estructura bàsica dels exercicis i els criteris generals d'avaluació.
10. Matrícula de la prova d'accés a la universitat
10.1. Per tenir dret a examinar-se de la PAU les persones han d'haver formalitzat i pagat prèviament la matrícula dins els terminis publicats a la convocatòria.
10.2. Una vegada finalitzat el termini de matrícula, tant en la convocatòria ordinària com extraordinària, s'obrirà un termini de consulta per comprovar que la matrícula s'ha carregat a UIBdigital i que les dades són correctes.
En cas que es detectin errors, els alumnes ho hauran de comunicar al seu centre, el qual disposarà fins al 9 de maig en cas de la convocatòria ordinària, i fins al 21 de juny en cas de la convocatòria extraordinària, per sol·licitar-ne la correcció al Servei d'Ordenació Educativa.
Els terminis als quals es refereixen els paràgrafs anteriors s'estableixen en les corresponents convocatòries.
10.3. Hi ha dos tipus de matrícula:
a) Matrícula completa, que inclou la matrícula de totes les matèries del bloc d'accés i fins a 4 matèries addicionals d'entre les matèries que composen el bloc d'admissió, tenint present allò a que fan referència els punts 8.3.1 i 8.3.2 d'aquesta resolució.
b) Matrícula lliure, que pot incloure fins a un màxim de 4 matèries del bloc d'admissió, tenint present allò a que fan referència els punts 8.3.1 i 8.3.2 d'aquesta resolució.
10.4. Per poder formalitzar la matrícula completa cal tenir el títol de Batxillerat. Per poder formalitzar una matrícula lliure cal tenir una prova d'accés superada o tenir el títol de tècnic superior o equivalent.
10.5. Si un alumne vol pujar la seva nota d'accés en convocatòries posteriors, haurà de formalitzar una matrícula completa mentre que si ja té accés a la Universitat i vol millorar la seva nota d'admissió pot formalitzar una matrícula lliure.
10.6. La Conselleria d'Educació i Universitats remetrà a la UIB amb temps suficient un fitxer electrònic amb la relació certificada dels estudiants que han superat el Batxillerat en la convocatòria en què se celebra la prova amb la informació necessària per validar la matrícula de la prova.
11. Qualificació de la prova d'accés a la Universitat
11.1. Cadascun dels exercicis que comprenen la prova d'accés es qualificarà de 0 a 10 punts, amb dues xifres decimals.
11.2. La qualificació de la prova d'accés a la Universitat serà la mitjana aritmètica de les qualificacions obtingudes en cada un dels exercicis que integren el bloc d'accés d'acord amb el punt 8.2. Si la persona està exempta de llengua catalana i literatura II aleshores aquesta matèria no formarà part de la seva mitjana. La mitjana aritmètica s'expressarà en una escala de 0 a 10 punts amb tres xifres decimals, arrodonides a la mil·lèsima més pròxima i, en cas d'equidistància, a la superior.
11.3. La qualificació anterior haurà de ser igual o superior a quatre punts per tal que pugui ser tinguda en compte en l'accés als ensenyaments universitaris oficials de Grau.
12. Qualificació de la nota d'accés a la Universitat
12.1. La nota d'accés a la universitat es calcularà mitjançant la mitjana ponderada del 60% de la qualificació mitjana del Batxillerat, calculada sense tenir present la qualificació de la matèria de Religió, i del 40% de la qualificació de la prova d'accés. La nota obtinguda per aquest procediment se expressarà amb tres xifres decimals, arrodonides a la mil·lèsima més pròxima i, en cas d'equidistància, a la superior.
12.2. S'entendrà que es reuneixen els requisits d'accés a la universitat quan la mitjana ponderada descrita a l'apartat anterior sigui igual o superior a 5 punts.
12.3. D'acord amb l'article 15.3 del Reial Decret 534/2024 , la qualificació obtinguda en la nota d'accés a la Universitat té validesa indefinida per a l'accés als distints ensenyaments universitaris oficials de Grau. No obstant l'anterior, qui desitgi millorar-ne la qualificació, es pot tornar a presentar, tant en la convocatòria extraordinària del mateix curs escolar com en convocatòries successives. En tots els casos, haurà de realitzar la prova completa i es prendrà en consideració la qualificació d'accés més alta de les obtingudes.
12.4. Les qualificacions individuals de les matèries del bloc d'admissió, es poden tenir en compte, juntament amb la nota d'accés, per calcular la corresponent nota d'admissió a cada grau. Perquè la qualificació d'una matèria del bloc d'admissió tingui validesa i pugui ser computada haurà de tenir una qualificació igual o superior a 5 punts.
12.5. Pel càlcul de la nota d'admissió, segons la titulació i universitat triada, se consideraran les qualificacions de les dues matèries més beneficioses per als alumnes en funció dels paràmetres de ponderació establerts. El valor màxim de la nota d'admissió serà de 14 punts.
12.6. Les qualificacions obtingudes en les matèries del bloc d'admissió tindran validesa durant el curs en que s'iniciï immediatament després de la superació de la prova i els dos cursos acadèmics següents a aquest. No obstant l'anterior, qui desitgi millorar-ne les qualificacions, podrà presentar-se en successives convocatòries a qualsevol de les matèries del bloc d'admissió recollides en el punt 8.3.4. i es prendrà en consideració la qualificació més favorable.
12.7. Qualsevol situació no prevista en la normativa o en la convocatòria de la prova d'accés a la universitat serà resolta per la Comissió Organitzadora.
13. Revisions de qualificacions de la prova d'accés a la Universitat
13.1. Els alumnes o els seus pares o tutors legals, en cas que siguin menors d'edat, podran sol·licitar a la presidència del tribunal qualificador la revisió de la qualificació obtinguda en un o diversos exercicis que composen la prova d'accés a la Universitat. El termini de presentació de les sol·licituds d'aquesta revisió serà de tres dies hàbils, comptats a partir del dia següent al de la publicació de les qualificacions.
13.2. Els exercicis sobre els quals s'hagi presentat una sol·licitud de revisió s'assignaran a un segon corrector diferent del primer que va corregir l'exercici. Aquest segon corrector revisarà, en primer lloc, si hi ha qualque error material. Si procedeix, es corregirà la qualificació, que no podrà ser inferior a la obtinguda en la primera correcció.
13.2.1. Es considera un error material qualsevol de les següents circumstàncies:
a) Hi ha preguntes de l'exercici que no s'han corregit (o s'han corregit parcialment).
b) No s'han sumat tots els punts de totes les preguntes o la suma no és correcta.
c) S'ha enregistrat erròniament la suma de l'exercici.
13.3. A continuació, es procedirà a fer una segona correcció completa de l'exercici amb objecte de verificar que s'han aplicat correctament els criteris generals d'avaluació i específics de qualificació i correcció. La qualificació final de l'exercici serà la mitjana aritmètica entre la qualificació atorgada després de la primera correcció o, en el seu cas, la rectificada, i la qualificació atorgada en la segona correcció. Si la diferència entre la primera qualificació i la segona és igual o superior a dos punts, dos correctors diferents als anteriors efectuaran d'ofici una tercera correcció. La qualificació final serà la consensuada per aquest dos correctors.
13.4. Els exercicis sobre els quals s'ha presentat una sol·licitud de revisió seran corregits en segona i, si s'escau, en tercera correcció en el termini màxim de cinc dies hàbils, comptats a partir de la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds de revisió.
13.5. La Comissió Organitzadora pot revisar i resoldre d'ofici els exercicis que consideri.
13.6. Una vegada finalitzada la revisió, la Comissió Organitzadora adoptarà la resolució per establir les qualificacions definitives i ho notificarà als reclamants. La resolució posarà fi a la via administrativa.
13.7. El secretari de la Comissió Organitzadora signarà una acta amb les qualificacions definitives dels alumnes que hagin demanat revisió o que s'hagin revisat d'ofici.
13.8. Els alumnes que hagin demanat revisió podran veure els exercicis revisats una vegada finalitzat tot el procés de revisió establert en el termini de deu dies hàbils des del dia següent al de la notificació de la resolució de la revisió.
14. Estructura de la prova d'accés a la universitat per als més grans de 25 anys
14.1. La prova s'estructura en dues fases, una de general i una altra d'específica.
14.2. La fase general de la prova té com a objectiu apreciar la idoneïtat dels candidats per seguir amb èxit estudis universitaris, així com la seva capacitat de raonament i d'expressió escrita. Consta de quatre exercicis referits als àmbits següents:
a) Comentari de text o desenvolupament d'un tema general d'actualitat.
b) Llengua castellana.
c) Llengua catalana.
d) Llengua estrangera, a elegir entre alemany, francès, anglès, italià o portuguès.
14.3. La fase específica de la prova té com a finalitat valorar les habilitats, capacitats i aptituds de les persones candidates per cursar amb èxit els diferents ensenyaments universitaris. Per a això, la fase específica de la prova s'estructura en cinc opcions:
a) Opció A, d'arts i humanitats. Matèria obligatòria: literatura. Matèries optatives d'entre les quals se n'ha d'elegir una: filosofia, història o història de l'art.
b) Opció B, de ciències. Matèria obligatòria: matemàtiques. Matèries optatives d'entre les quals se n'ha d'elegir una: biologia, física o química.
c) Opció C, de ciències de la salut. Matèria obligatòria: biologia. Matèries optatives d'entre les quals se n'ha d'elegir una: física, matemàtiques o química.
d) Opció D, de ciències socials i jurídiques. Matèria obligatòria: història. Matèries optatives d'entre les quals se n'ha d'elegir una: economia, geografia, literatura o matemàtiques.
e) Opció E, d'enginyeria i arquitectura. Matèria obligatòria: matemàtiques. Matèries optatives d'entre les quals se n'ha d'elegir una: dibuix tècnic, economia o física.
14.4. En el moment d'efectuar la inscripció per a la realització de la prova d'accés, les persones candidates han de manifestar la llengua estrangera elegida per al corresponent exercici de la fase general, així com l'opció o opcions elegides en la fase específica.
14.5. Si una persona candidata elegeix una matèria obligatòria i una matèria optativa que suposin la matèria optativa i la matèria obligatòria d'una altra opció, s'haurà examinat d'aquestes dues opcions i, per tant, si supera la prova ho farà per a les dues opcions a tots els efectes.
15. Estructura de la prova d'accés a la universitat per als més grans de 45 anys
15.1. La prova s'estructura en dues fases, una prova d'accés i una entrevista personal.
15.2. La prova d'accés té com a objectiu apreciar la idoneïtat de les persones candidates per seguir amb èxit estudis universitaris, així com la seva capacitat de raonament i d'expressió escrita. Comprèn tres exercicis referits als àmbits següents:
a) Comentari de text o desenvolupament d'un tema general d'actualitat.
b) Llengua castellana.
c) Llengua catalana.
15.3. La prova d'accés es realitzarà per a uns estudis de grau determinats que el candidat indicarà en la sol·licitud d'inscripció.
15.4. Del resultat de la fase d'entrevista personal s'ha d'elevar una resolució d'apte com a condició necessària per a la posterior resolució favorable d'accés. La fase d'entrevista personal té com a finalitat valorar la idoneïtat dels candidats per seguir amb èxit estudis universitaris.
16. Obligatorietat de l'exercici de llengua catalana
16.1. De conformitat amb els articles 28.3 i 33.2 del Reial decret 534/2024, d'11 de juny, s'estableix l'obligatorietat de l'exercici de Llengua Catalana en la fase general de la prova dels més grans de 25 anys i en la fase general de la prova dels més grans de 45 anys.
16.2. Estaran exemptes de la realització de l'exercici de llengua catalana les persones que compleixin els requisits per estar exemptes de ser avaluats de la matèria de llengua catalana i literatura en ensenyaments no universitaris d'acord amb l'establert a l'Ordre del conseller d'Educació i Universitat de 8 de març de 2018 per la qual es fixen les titulacions que cal tenir per fer classes de i en llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, a l'ensenyament reglat no universitari, se n'estableixen les equivalències, es defineix el Pla de Formació Lingüística i Cultural (FOLC), es regulen les condicions de l'exempció de l'avaluació de la llengua catalana i literatura en ensenyaments no universitaris i es determinen les funcions i la composició de la Comissió Tècnica d'Assessorament per a l'Ensenyament de i en Llengua Catalana.
16.3. Per als casos no contemplats al punt 2 d'aquest article, la Comissió Organitzadora ha de resoldre les sol·licituds d'exempció de l'exercici de llengua catalana. Aquestes sol·licituds s'han de presentar en el moment de formalitzar la matrícula a la prova.
17. Convocatòria de la prova d'accés a la universitat per als més grans de 25 i 45 anys
17.1. La UIB convocarà anualment la prova d'accés a la Universitat per als més grans de 25 anys i per als més grans de 45 anys.
17.2. Les convocatòries, amb indicació de les dates i els llocs on se celebraran la prova i del període d'inscripció, així com qualsevol altra informació d'interès relacionada amb aquest procés, s'anunciaran amb una antelació mínima de trenta dies naturals i es publicaran a la pàgina web de la UIB, a l'apartat d'accés a la Universitat.
17.3. La Comissió Organitzadora elaborarà i publicarà a l'inici de cada curs escolar les línies generals de la metodologia, el desenvolupament i els continguts dels exercicis que integren la fase general i la fase específica de la prova d'accés per a les persones més grans de 25 anys, així com la prova d'accés i entrevista personal per a les persones més grans de 45 anys d'aquell any acadèmic. Així mateix, elaborarà i publicarà els criteris generals de correcció que s'hi han d'aplicar.
18. Matrícula de la prova d'accés a la universitat per als més grans de 25 i 45 anys
18.1. Per tenir dret a examinar-se de la prova per als majors de 25 anys o de 45 anys, els candidats han d'haver formalitzat i pagat prèviament la matrícula dins els terminis publicats a la convocatòria.
18.2. Quan el candidat es matriculi per primera vegada a la prova dels més grans de 25 anys, s'ha de matricular obligatòriament de les dues fases que regula l'article 14. Per a la millora de la qualificació de la prova o per canviar opció, el candidat es pot matricular en convocatòries successives només a la fase general, només a la fase específica o bé a la prova completa. No es podrà formalitzar la matrícula únicament d'un exercici individual.
18.3. Quan el candidat es matriculi per primera vegada a la prova dels més grans de 45 anys s'ha de matricular obligatòriament de la prova d'accés que regula l'article 15. Una vegada superada la fase escrita es podrà matricular de l'entrevista dins els terminis establerts. Per millorar la qualificació de la prova, el candidat es pot matricular en convocatòries successives només a la fase escrita o només de l'entrevista sempre que ja tingui superada la fase escrita. No es podrà formalitzar la matrícula únicament d'un exercici individual.
19. Qualificació de la prova d'accés a la universitat per als més grans de 25 anys
19.1. La qualificació de la prova, i de cadascun dels seus exercicis, correspon al tribunal qualificador, de conformitat amb els criteris i les fórmules de valoració establerts. La qualificació de cada exercici es farà mitjançant una nota de 0 a 10 amb dues xifres decimals.
19.2. La qualificació final de la prova es determina mitjançant la mitjana aritmètica de les qualificacions obtingudes en la fase general i la fase específica, qualificada de 0 a 10 i expressada amb tres xifres decimals, arrodonida a la mil·lèsima més pròxima i, en cas d'equidistància, a la superior.
19.3. S'entén que la persona candidata ha superat la prova d'accés quan obtingui un mínim de cinc punts en la qualificació final i, en cap cas, no es pot fer la mitjana quan s'obtingui una puntuació inferior a quatre punts tant en la fase general com en la fase específica.
19.4. La superació d'una fase té vigència per a qualsevol convocatòria. En el supòsit que es presenti en diferents convocatòries per millorar nota, només es tindrà en compte la qualificació més alta de cada fase.
20. Qualificació de la prova d'accés a la universitat per als més grans de 45 anys
20.1. La qualificació de la prova i de cadascun dels exercicis que la componen correspon al tribunal qualificador, de conformitat amb els criteris i les fórmules de valoració establerts. La qualificació de cada exercici es farà mitjançant una nota de 0 a 10 amb dues xifres decimals.
20.2. La qualificació final es determinarà mitjançant la qualificació aritmètica de les qualificacions obtingudes en els exercicis, expressada amb tres xifres decimals, arrodonides a la mil·lèsima més pròxima i, en cas d'equidistància, a la superior. En cap cas no es pot fer la mitjana quan s'obtingui una puntuació inferior a quatre punts en algun dels exercicis.
20.3. S'entendrà que la persona candidata ha superat la prova d'accés quan obtingui una qualificació d'apte en l'entrevista personal i un mínim de cinc punts en la qualificació final. La qualificació final de la prova serà la qualificació de la fase escrita si el resultat de l'entrevista és apte.
20.4. La superació de la fase escrita o de l'entrevista té vigència per a qualsevol convocatòria. En el supòsit que es presenti en diferents convocatòries per millorar la nota de la fase escrita, només es tindrà en compte la qualificació més alta.
21. Revisions de qualificacions de la prova d'accés a la Universitat per als més grans de 25 i de 45 anys
21.1. Els candidats podran sol·licitar a la Comissió Organitzadora la revisió de la qualificació obtinguda en un o diversos exercicis que componen la prova de 25 o de 45 anys. El termini de presentació de les sol·licituds d'aquesta revisió serà de tres dies hàbils, comptats a partir de la data de publicació dels resultats provisionals.
21.2. La Comissió Organitzadora ha de resoldre les sol·licituds de revisió per establir les qualificacions definitives en un termini màxim de quinze dies hàbils, si s'escau, mitjançant una segona correcció per part d'especialistes diferents.
21.3. La Comissió Organitzadora pot revisar i resoldre d'ofici els exercicis que consideri.
21.4. El secretari de la Comissió Organitzadora signarà una acta amb les qualificacions definitives dels alumnes que hagin demanat revisió o que s'hagin revisat d'ofici.
22. Llengües per a la realització dels exercicis
22.1.Els enunciats i protocols dels exercicis corresponents a les matèries de Llengua castellana i literatura II, Llengua catalana i literatura II i llengües estrangeres de la PAU, així com llengua castellana, llengua catalana i llengües estrangeres de la prova per als més grans de 25 i 45 anys es redactaran exclusivament en la llengua corresponent, i s'han de respondre necessàriament en la llengua objecte de l'exercici.
22.2. Pel que fa als enunciats de la resta dels exercicis de la PAU, l'alumne pot triar la llengua cooficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en què se li lliurarà l'enunciat.
22.3. Per respondre els exercicis es pot utilitzar indistintament i per lliure elecció qualsevol de les dues llengües cooficials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, tret dels casos a què fa referència l'apartat primer d'aquest article.
23. Desenvolupament de les proves
23.1. Durant el desenvolupament de l'exercici, els candidats s'hauran d'atendre al que estableixin les normes generals de realització publicades per la Comissió Organitzadora.
23.2. Els exercicis són anònims i no poden tenir cap marca d'identificació personal.
23.3. Cada lloc on es desenvolupin els exercicis tindrà un responsable d'aula assignat que serà un membre del tribunal. Es pot nomenar personal de suport addicional que no sigui membre del tribunal.
23.4. Per accedir a l'aula, els alumnes hauran de portar en lloc visible el document nacional d'identitat o equivalent i els professors responsables de l'aula o el personal de suport hauran de validar la seva identitat.
24. Persones amb discapacitat o necessitats específiques de suport educatiu
24.1. La Comissió Organitzadora ha d'establir les mesures oportunes per assegurar la igualtat d'oportunitats, la no-discriminació dels alumnes amb necessitat específica de suport educatiu i l'accessibilitat universal de les persones amb discapacitat que es presentin, amb la col·laboració de l'Oficina Universitària de Suport a Persones amb Necessitats Especials de la UIB.
24.2. Aquestes mesures poden consistir en l'adaptació dels temps, l'elaboració de models especials d'examen i la posada a disposició dels estudiants dels mitjans materials i humans, les assistències, els suports i les ajudes tècniques que requereixin per dur a terme la prova d'accés, així com en la garantia d'accessibilitat de la informació i la comunicació dels processos i la del recinte o espai físic en què tingui lloc la prova. En casos excepcionals, aquestes mesures especials poden incloure l'exempció de realitzar algun dels exercicis la prova.
24.3. Així mateix, la Comissió Organitzadora ha d'establir les mesures necessàries per atendre les situacions d'incapacitat sobrevinguda de les persones inscrites a la prova d'accés, les quals han de notificar el seu cas, al més aviat possible, al tribunal.
24.4. Els tribunals qualificadors poden requerir informes, pautes d'actuació sobre diferents necessitats específiques de suport educatiu i la col·laboració dels òrgans tècnics competents de les administracions educatives, així com dels centres on els alumnes hagin cursat l'etapa anterior.