Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE MEDI AMBIENT, MEDI RURAL I ESPORTS

Núm. 174619
Acord d’aprovació definitiva del projecte de ruta senderista de gran recorregut East Mallorca –GR 226, terme municipal d’Artà, Capdepera, Sant Llorenç des Cardassar, Son Servera i Manacor

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Consell Executiu del Consell Insular de Mallorca en sessió de data 12/03/2025 ha adoptat l'Acord següent:

El Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports del Consell Insular de Mallorca duu a terme, a petició de l'Ajuntament d'Artà, els tràmits necessaris per a l'aprovació i execució del projecte de creació de la ruta senderista East Mallorca – GR 226.

Antecedents

1. L'Ajuntament d'Artà va signar, l'any 2020, un conveni amb la Conselleria de Turisme del Govern de les Illes Balears pel finançament del projecte “Sender de Gran Recorregut GR East Mallorca”, com a conseqüència del procediment d'insolvència del grup empresarial britànic Thomas Cook, del qual va derivar la resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball d'una subvenció directa a l'Ajuntament d'Artà de dia 15 de juny de 2020.

2. En data 22 de desembre de 2023, l'Ajuntament d'Artà va enviar al Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports del Consell de Mallorca (Reg. Entrada núm. 93934/2023) una petició per redactar una adaptació del projecte de GR East Mallorca que aquest ajuntament havia presentat a la convocatòria d'ajudes per la fallida de Thomas Cook.

3. En data 8 de gener de 2024, el vicepresident segon i conseller executiu del Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports va comunicar a l'Ajuntament d'Artà assumir la redacció i tramitació del projecte d'acord amb allò establert a la Llei 13/2018, de 28 de desembre, de camins públics i rutes senderistes de Mallorca i Menorca.

4. En data 17 de gener de 2024 es van sol·licitar les autoritzacions als organismes competents en matèria de costes, per l'afectació del projecte al domini públic marítim terrestre i a les servituds de trànsit i de protecció, respectivament, de la Llei de Costes.

5. Així mateix, dia 1 de febrer de 2024 es va remetre el Projecte de Ruta Senderista East Mallorca – GR 226 a la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears per a la seva tramitació ambiental d'acord amb l'establert al Decret legislatiu 1/2020, de 28 d'agost, pel qual s'aprova el text refós de la Llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears.

6. Dia 13 de febrer de 2024 es va incorporar el Projecte de Ruta Senderista East Mallorca - GR 226 a l'expedient, amb codi núm. 1003326J.

7. En data 7 de març del 2024 s'ha incorporat al mateix expedient el Projecte d'adequació de tres camins alternatius a la carretera per al pas de senderistes a diferents trams de la Ruta East Mallorca, per garantir la seguretat dels usuaris de la ruta, i es va remetre a la Direcció Insular d'Infraestructures i Mobilitat el projecte per a la seva supervisió.

Cal indicar que, un cop fou analitzat el projecte tècnic remés per l'Ajuntament d'Artà, els tècnics del Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports van detectar diverses deficiències pel que fa a la seguretat del traçat i la presència de camins de titularitat privada inclosos al projecte. Aquests fets van motivar la revisió del projecte per garantir la seguretat dels usuaris i la disponibilitat dels camins, sense necessitat d'adquisició de terrenys que impossibilitarien el compliment i execució del projecte dins el termini establert.

Per aquest motiu, d'acord amb el projecte elaborat pels tècnics del Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports del Consell de Mallorca el traçat previst al projecte inicial de 193,78 km es va veure reduït a 104,82 km, una longitud que permetrà en qualsevol cas la seva homologació com a Sender de Gran Recorregut. Aquest nou projecte permet connectar tots els municipis inclosos en el projecte original.

8. Pel que fa als terminis establerts, cal tenir present que mitjançant Resolució de 3 de juliol de 2024 de la Secretaria d'Estat de Turisme es procedeix a la publicació en el Butlletí Oficial de l'Estat de la VI Addenda al conveni pel qual es determinen les condicions de concessió d'una subvenció nominativa de la Secretaria d'Estat de Turisme a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, prevista en el Reial Decret-Llei 12/2012, d'11 d'octubre (BOE de 12 d'octubre de 2019), pel qual s'adopten mesures urgents per paliar els efectes de l'obertura de procediments d'insolvència del grup empresarial Thomas Cook. Aquest conveni va ser objecte de diferents modificacions per diverses addendes, la darrera de les quals va prorrogar la data de vigència del conveni, així com la data límit d'execució i justificació de les actuacions, fitxant-se entre d'altres i, a hores d'ara, la conclusió del termini d'execució a 31 de gener de 2026 i del termini de justificació 31 de gener de 2027.

9. La documentació técnica inicial, inclosa en l'expedient tramitat amb CODI 1003326J, és la següent:

“Projecte de ruta senderista East Mallorca”, amb l'objecte de configurar un itinerari senderista d'àmbit o d'interès insular o supramunicipal, d'acord amb la Llei 13/2018, de 28 de desembre, de camins públics i rutes senderistes de Mallorca i Menorca, consistent en la creació i senyalització d'un sender de Gran Recorregut (GR) que permeti recorrer l'est de l'illa de Mallorca a peu o en bicicleta, amb un recorregut total de 104,82 Km, estructurada en 4 etapes (que representen 93,82 km) i 2 accessos (que representen 11 km), amb un pressupost aproximat de 703.052,14€, el traçat del qual discorre pels municipis d'Artà, Capdepera, Manacor, Sant Llorenç des Cardassar i Son Servera. El projecte promogut pel Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports del Consell de Mallorca ha estat redactat i signat en data Febrer de 2024 pels tècnics de la unitat de Pedra en Sec i Senderisme: Josep Antoni Aguiló Ribas, Antoni Reynés Trias, Philippe Alvaro Frotté, Francesca Rosa Rotger Moyà, Miquel A. Salvà Capó, i Maria del Mar Taltavull Moyà.

“Projecte d'adequació de tres camins alternatius a la carretera per a pas de senderistes en diversos trams de la ruta East Mallorca” amb l'objecte d'habilitar un pas segur pels senderistes en tres trams de la ruta senderista on l'itinerari discorre per diverses carreteres. El projecte promogut pel Consell de Mallorca, ha estat redactat en data Febrer de 2024 per GESA, S.L. enginyeria i signat per l'Enginyer tècnic d'obres públiques i Enginyer Civil, Sr. Josep Barberillo Gesa (Col·legiat núm. 6.410) i per l'Enginyer Industrial i MS in Civil Engineering, Sr. Josep Barberillo Nualart (Col·legiat núm. 16.134).

Ambdós projectes preveuen i inclouen el cost de totes les despeses de les actuacions necessàries de senyalització, eixermada i adequació de vorals, per a la creació i implementació de la ruta senderista East Mallorca.

10. Mitjançant acord del Consell Executiu del Consell de Mallorca, adoptat en data 22 de maig de 2024, s'ha aprovat el Conveni entre el Consell de Mallorca i l'Ajuntament d'Artà per tal de finançar l'execució del projecte d'obres consistent en la creació i senyalització d'un sender de gran recorregut que unirà les localitats d'Artà, Capdepera, Manacor, Sant Llorenç des Cardassar i Son Servera, atès que el Consell de Mallorca és l'administració competent per executar el projecte de ruta senderista d'interès insular o supramunicipal, d'acord amb la Llei 13/2018, de 28 de desembre, de camins públics i rutes senderistes de Mallorca i Menorca (Expedient amb CODI 1022326Y).

11. En data 17 de gener de 2024, el Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports del Consell de Mallorca va sol·licitar a la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada la matrícula per al sender de gran recorregut East Mallorca. Des del Comitè de Senders de la FBME s'ha enregistrat i atorgat la matrícula provisional GR 226 al projecte de sender de gran recorregut East Mallorca (data 25/01/2024).

12. En data 22/05/2024 s'ha emès l'informe de supervisió previst a l'article 235 de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic, pel que fa a les obres compreses en el projecte de referència, on es comunica la necessitat d'unificar les distintes parts que inclou el projecte (adequació de vials, senyalització, etc.) en un únic projecte, d'acord amb el contingut i exigències que manen de la LCSP 9/2017 (memòria, plànols, plec de prescripcions, pressupost i estudi de seguretat i salut).

13. En data Juny de 2024 es presenta el projecte tècnic unificat baix la denominació “Projecte Ruta senderista EAST MALLORCA –GR 226”. P1831B – JUNY 2024, que discorre pels termes municipals d'Artà, Capdepera, Manacor, Sant Llorenç des Cardassar i Son Servera, redactat per GESA, S.L. enginyeria i signat per l'Enginyer tècnic d'obres públiques i Enginyer Civil, Sr. Josep Barberillo Gesa (Col·legiat núm. 6.410) i per l'Enginyer Industrial i MS in Civil Engineering, Sr. Josep Barberillo Nualart (Col·legiat núm. 16.134). El projecte tècnic conté la documentació següent:

  • Document núm. 1: memòria i 13 annexos. 
  • Document núm. 2: plànols.
  • Document núm. 3: plec de condicions o de prescripcions tècniques.
  • Document núm. 4: pressupost.

14. En data 22/07/2024 s'emet informe de supervisió complementari, en el qual s'analitza el projecte unificat de ruta senderista East Mallorca – GR 226 signat el juliol de 2024, el qual consta de la següent documentació:

  • Projecte ruta senderista East Mallorca - GR 226 - Tom 1 SEFYCU: 3547658
  • Projecte ruta senderista East Mallorca - GR 226 - Tom 2 SEFYCU: 3547745
  • Projecte ruta senderista East Mallorca - GR 226 - Tom 3 SEFYCU: 3547776

En l'informe de supervisió s'informa favorablement el projecte de ruta senderista, atès que es reuneixen els requisits mínims exigits a l'article 233 de la LCSP 9/2017, tenint en compte les consideracions efectuades en els punts 6, 7, 8 i 9 de l'informe.

15. En data Novembre de 2024 es presenta la versió definitiva del projecte tècnic baix la denominació “Projecte Ruta senderista EAST MALLORCA –GR 226”. P1831B – NOVEMBRE 2024, que discorre pels termes municipals d'Artà, Capdepera, Manacor, Sant Llorenç des Cardassar i Son Servera, redactat per GESA, S.L. enginyeria i signat per l'Enginyer tècnic d'obres públiques i Enginyer Civil, Sr. Josep Barberillo Gesa (Col·legiat núm. 6.410) i per l'Enginyer Industrial i MS in Civil Engineering, Sr. Josep Barberillo Nualart (Col·legiat núm. 16.134). Així mateix, destaca l'autoria en determinats punts del projecte i annexos dels tècnics del Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esport. El projecte tècnic conté la documentació següent:

  • Document núm. 1: memòria i 13 annexos. 
  • Document núm. 2: plànols.
  • Document núm. 3: plec de condicions o de prescripcions tècniques.
  • Document núm. 4: pressupost.

El projecte de ruta senderista ha vist reduït el seu recorregut total en 4,1 km, passant ara a ser de 100,53 Km, la qual queda estructurada en 4 etapes (que representen 89,67 km) i 2 accessos (que representen 10,86 km). 

El pressupost del projecte per al coneixement de l'administració (IVA inclòs) és de 707.273,57 € (set-cents set mil dos-cents setanta-tres euros amb cinquanta-set cèntims), que inclou, el pressupost d'execució per contracte de 699.664,89 € (sis-cents noranta-nou mil sis-cents seixanta-quatre euros amb vuitanta-nou cèntims). 

16. En la tramitació de l'expedient, s'han sol·licitat els informes i efectuat les consultes de les administracions públiques afectades i a totes les que, amb relació a l'àmbit de les competències respectives, correspon en aplicació de la legislació substantiva i sectorial, i s'han obtingut els informes/autoritzacions sectorials següents:

  • En matèria d'autoritzacions dins zones de Servitud de Protecció i de Servitud de Trànsit de Costes (dins Rústic): Resolució del director general de Costes i Litoral de la Conselleria del Mar i del Cicle de l'Aigua de data 12/03/2024, d'autorització del projecte de ruta senderista en la part que afecta a les zones de Servitud de Protecció i de Trànsit de Costes (dins Rústic), d'acord amb les condicions que s'hi assenyalen (Entrada núm. 16044 de 14/03/2024).
  • En matèria d'autoritzacions d'ocupació del domini públic marítim-terrestre: Resolució del director general de Costes i Litoral de la Conselleria del Mar i del Cicle de l'Aigua de data 14/05/2024, d'autorització d'ocupació del domini públic marítim- terrestre per a la realització dels treballs del projecte de ruta senderista en la part que afecta el domini públic marítim-terrestre de Costes, d'acord amb les condicions que s'hi assenyalen (Entrada núm. 33798 de 17/05/2024).
  • En matèria d'autorització d'obres dins zona de Servitud de Protecció i de Servitud de Trànsit de la Llei de Costes (dins Urbà): Resolució del conseller executiu de Territori, Mobilitat i Infraestructures del Consell Insular de Mallorca de data 19/03/2024, mitjançant la qual s'autoritzen les obres que comprèn el projecte, d'acord amb les condicions que s'hi assenyalen, tot explicitant que no són objecte d'autorització les obres situades dins domini públic marítim-terrestre, que correspon a l'administració competent.
  • En matèria d'autorització temporal per a l'ocupació d'una superfície de domini públic portuari d'1 m2 a la zona de servei del port de Cala Bona: Resolució d'autorització de l'ocupació temporal del vicepresident de Ports de les Illes Balears de 05/03/2024, d'acord amb les condicions que s'hi assenyalen (Entrada 12823 de 05/03/2024). 
  • Pel que fa ala tramitació d'avaluació ambiental: Resolució de la presidència de la CMAIB de data 22/04/2024, dictada per la directora general de Coordinació i Harmonització Urbanística, per suplència de la presidència de la CMAIB (Entrada, 29268 de 26/04/2024) per la qual es formula l'informe d'impacte ambiental sobre el projecte de ruta senderista East Mallorca – GR 226, terme municipal d'Artà, Capdepera, Sant Llorenç, Son Servera i Manacor. D'acord amb la resolució esmentada, es conclou No subjectar a avaluació d'impacte ambiental ordinària el projecte esmentat sempre que es compleixin les mesures correctores i el pla de vigilància ambiental que inclou el document ambiental i l'estudi d'avaluació de repercussions ambientals del projecte i sempre que es compleixin les condicions que s'estableixen en els informes emesos en la fase de consultes a les administracions públiques afectades, entre d'altres:
    • Informe del Servei d'Espais Naturals de data 18 de març de 2024, per tal de complir amb el PORN del Parc Natural de la Península de Llevant, d'acord amb les condicions que s'hi estableixen.
    • Servei de Protecció d'Espècies, que informà favorablement el projecte.
    • Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl de 21 de març de 2024, que informa la necessitat de complir amb la normativa específica i en ordre a adoptar les mesures adients per evitar els possibles riscs d'incendi forestal a tenir en compte. 
    • Servei de Planificació al Medi Natural de 22 de febrer de 2024, que conclou que el projecte no té relació directa amb la gestió del lloc i no tindrà afectació significativa a la Xarxa Natura 2000, sempre que es compleixin mesures preventives, correctores i/o compensatòries del projecte presentat.
  • En matèria de carreteres: Resolució del conseller executiu del Departament de Territori, Mobilitat i Infraestructures, de data 21 d'octubre de 2024, d'autorització d'obres en materia de carreteres del projecte de Ruta Senderista de Gran Recorregut East Mallorca a les carreteres Ma-4042 (PK0+630 al PK1+750), Ma-4023 ( PK4+510 al PK4+700) i Ma-4040 PK10+500, en els termes d'Artà, Capdepera i Sant Llorenç des Cardassar, d'acord amb les condicions que s'hi estableixen.

17. En data 14/03/2024 es va emetre l'informe justificatiu relatiu al Conveni entre el Consell de Mallorca i l'Ajuntament d'Artà per a l'execució del projecte de creació i senyalització d'un sender de gran recorregut, signat pel Cap del servei de Medi Ambient.

18. En data 12/11/2024 es va emetre l'informe justificatiu, que firmen el coordinador de la unitat de Pedra en Sec i Senderisme i el Cap del Servei de Medi Ambient, en què es motiva la supressió d'un tram de l'etapa 4 del projecte motivat pels dubtes existents quant a la titularitat dels camins que formen part de l'etapa 4 entre els punts Cala Agulla i Cala Mesquida en el terme municipal de Capdepera, per la qual cosa s'ha optat per suprimir aquest tram i modificar el projecte tècnic, el qual ha estat lliurat l'11 de novembre de 2024, abans esmentat. 

19. En data 02/12/2024 es va emetre l'informe jurídic amb proposta d'acord per a l'aprovació inicial que, en relació amb l'expedient, analitza la viabilitat del projecte esmentat, emès pel Cap de secció de Camins del Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports.

20. En data 04/12/2024 el Consell Executiu del Consell Insular de Mallorca va adoptar l'acord d'aprovar inicialment el Projecte de ruta senderista de gran recorregut East Mallorca–GR 226, termes municipals d'Artà, Capdepera, Sant Llorenç des Cardassar, Son Servera i Manacor.

21. D'acord amb els articles 149 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears i l'article 83 i següents de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions publiques, el projecte es va sotmetre al tràmit d'informació pública perquè qualsevol persona física o jurídica pugués examinar l'expedient i formular-hi les al·legacions pertinents, durant els vint dies següents a l'endemà de la publicació de l'anunci en Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), a la Seu Electrònica del Consell Insular de Mallorca i en un diari d'àmbit insular.

22. El tràmit d'informació pública esmentat s'ha realitzat mitjançant la inserció de l'anunci corresponent en el BOIB núm. 161 de dia 12/12/2024, en el diari Última Hora de dia 12/12/2024, en el tauler d'anuncis i a la Seu electrònica del Consell Insular de Mallorca i en el tauler d'anuncis dels ajuntaments afectats.

23. Durant aquest període d'informació pública, no s'ha tingut constància de la presentació d'escrits d'al·legacions, tal i com consta en els certificats de l'exposició pública realitzada expedits, respectivament, pels ajuntament afectats i, així mateix, al certificat de la Secretaria General d'aquest consell insular, de data 04/03/2025.

24. Simultàniament al període d'informació pública, es varen sol·licitar els informes dels ajuntaments dels termes municipals afectats pel traçat de la ruta senderista, així com a les entitats, els interessos col·lectius de les quals poguessin resultar-ne afectats. Els ajuntaments que han tramès informe són els següents:

  • Ajuntament de Son Servera (RGE núm. 4160 de data 22/01/2025). En l'informe tècnic de 20/01/2025 es proposa, més enllà de les prescripcions i recomanacions previstes a l'informe de l'òrgan ambiental sobre el projecte, tenir en compte les consideracions següents:
    • Incloure la previsió d'evitar residus a l'entorn en els panells informatius i altre material de difusió o divulgació.
    • Vetllar que la ubicació de les senyalitzacions no obstaculitzi l'accessibilitat dels vianants o es superposi amb altres senyals existents. 
    • Complir la normativa en matèria de producció i gestió de residus de construcció i demolició i els corresponents estudis de gestió de residus. 
    • S'adverteix de l'afectació de part del traçat del recorregut i de la senyalització número 519 en l'àmbit del port de Cala Bona.

25. Atès l'informe jurídic i proposta d'acord d'aprovació definitiva del projecte de ruta senderista esmentat, emès pel Cap de secció de Camins del servei de Medi Ambient en compliment d'allò que és disposa als articles 172 i 175 del Reial Decret 2568/1986, de 28 de novembre, pel qual s'aprova el reglament d'organització, funcionament i règim jurídic de les entitats locals (ROF), amb el vist i plau del corresponent òrgan directiu en virtut de les atribucions que li atorga l'article 36 de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars.

Fonaments de Dret

1. D'acord amb els articles 148 i següents de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, quant a la regulació dels requisits per a les obres públiques locals de caràcter ordinari i, concretament, en el seu apartat 2n, on es disposa que la competència per aprovar el projecte correspon, llevat de previsió contrària de la llei, a l'òrgan que sigui competent per contractar, sense perjudici de les autoritzacions d'altres administracions públiques.

2. En aquest mateix sentit, l'article 231 de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic, recull que l'aprovació dels projectes d'obra correspon a l'òrgan de contractació, llevat que aquesta competència estigui específicament atribuïda a un altre òrgan per una norma jurídica. 

3. D'acord amb les previsions relatives al projecte d'obres contingudes en els articles 231 i següents de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic.

4. D'acord amb el que disposa l'article 149, apartat 1r, de la Llei 20/2006, l'execució de les obres públiques locals requereix l'elaboració, l'aprovació i el replantejament previs del projecte tècnic corresponent, llevat dels casos en què no sigui exigible per la naturalesa de l'obra i la legislació aplicable. 

5. D'acord amb les regles de tramitació del projecte d'obres de l'article 149 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears i els articles 83 i següents de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, que regulen el tràmit d'informació pública, resulta que aquests projectes, quan siguin obres de primer establiment o reforma estructural, s'han d'exposar al públic per un termini no inferior a 15 dies. Si bé, s'haurà de tenir en compte que d'acord amb l'article 83.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, el termini d'informació pública no podrà ser inferior a vint dies (hàbils). 

6. Quant a l'àmbit competencial, la Llei 16/2001, de 14 de desembre, atribueix als consells insulars competències en matèria de carreteres i camins. De conformitat amb l'article 70.15 de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears (en la redacció donada per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer) el Consell Insular de Mallorca exerceix, com a pròpia, la competència en matèria de carreteres i camins. 

7. A l'empara del que disposen la Llei 6/1999 de 3 d'abril, de les directrius d'ordenació territorial de les Illes Balears i de mesures tributaries, la Llei 14/2000 de 21 de desembre, d'ordenació territorial i, així mateix, la Llei 2/2001 de 7 de març, d'atribucions als consells insulars en matèria d'ordenació del territori, el Consell de Mallorca va aprovar definitivament mitjançant acord del Ple de 13 de desembre de 2004 el Pla territorial insular de l‘illa de Mallorca (PTIM) -BOIB núm.188 Ext. de 31 de desembre de 2004), el qual ha estat objecte, fins a la data, de tres modificacions.

8. La norma 50 del Pla territorial insular va crear les anomenades Rutes d'Interès paisatgístic, per tal de difondre la realitat patrimonial, promoure la seva conservació i potenciar el seu coneixement i comprensió, entre les quals hi trobem la Ruta de Pedra en Sec i la Ruta d'Artà-Lluc, les quals són promogudes pel Consell Insular de Mallorca i es configuren com a senders de gran recorregut, d'acord amb la normativa estatal i internacional, i estan sotmeses a un ús públic, sense perjudici dels drets dels propietaris, públics i privats i d'altres titulars de drets de les finques per on transcorren les rutes. Cal destacar el caràcter no excloent de les rutes esmentades, tota vegada que qualsevol planejament municipal o supramunicipal pot proposar-ne d'altres noves.

9. En desplegament de la norma 50 del Pla territorial, que preveu el desenvolupament de les rutes senderistes mitjançant plans especials, es varen aprovar els plans especials d'ordenació corresponents: així, per acord del Ple del Consell de Mallorca en sessió de data 21 de maig de 2015 es va aprovar definitivament el Pla Especial d'Ordenació i Protecció de la Ruta de Pedra en Sec (BOIB núm. 93, de 25 de juny de 2015), i modificat en sessió de 10/11/2022 (BOIB núm. 166 de 22/12/2022) i, mitjançant acord del Ple del Consell de Mallorca de data 8 de febrer de 2018 s'aprovà definitivament el Pla Especial d'Ordenació i Protecció de la Ruta Artà-Lluc (BOIB núm. 25, de 24 de febrer de 2018).

Cal assenyalar que a hores d'ara, i a banda de les rutes senderistes ja ordenades, s'han continuat els treballs abans esmentats amb la creació de nous projectes de rutes senderistes: el projecte de la Ruta senderista d'Artà a la Colònia de Sant Jordi i el projecte de la Ruta senderista de la Colònia de Sant Jordi al Port d'Andratx, ambdúes unificades en un mateix projecte de pla especial sota la denominació de Ruta dels Fars, la tramitació substantiva del qual es troba afectada, a hores d'ara, pel pronunciament adoptat per l'òrgan ambiental en el procediment d'avaluació ambiental estratègica del pla especial, d'acord amb la resolució de la directora general de Coordinació i Harmonització Urbanística, per suplència de la presidència de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears, de data 11 de març de 2024.

10. Per altra banda, l'entrada en vigor de la Llei 13/2018, de 28 de desembre, de camins públics i rutes senderistes de Mallorca i Menorca, ha suposat una fita cabdal per dotar als camins públics d'un règim jurídic més complet en ordre a la seva recuperació, defensa i control i també per impulsar i establir una regulació de les rutes senderistes, ja que sovint se sobreposen sobre un mateix camí públic tant la funció pròpia de la via de comunicació, com la recreativa i d'accés al medi ambient i la natura que cal garantir, precisant les competències del consell insular en aquesta matèria. 

11. La Llei 13/2018, de 28 de desembre, de camins públics i rutes senderistes de Mallorca i Menorca recull al títol I el règim jurídic dels camins públics i les rutes senderistes i dedica el títol III a les rutes senderistes. D'acord amb l'article 42 de la Llei, els projectes de rutes senderistes es defineixen com a projecte d'obra pública per executar els treballs i les instal·lacions necessaris per dotar una ruta senderista de les condicions que exigeix aquesta llei. Aquests projectes tenen els efectes previstos i se sotmeten a la legislació de règim local que els és d'aplicació. 

12. D'acord amb l'article 43 de la llei 13/2018 és competència dels consells insulars pel que fa a rutes senderistes: crear les rutes en l'àmbit del seu territori mitjançant l'homologació, d'ofici o a proposta dels ajuntaments, que compleixin amb les característiques previstes en aquesta llei; adoptar mesures jurídiques i actuacions que garanteixin la lliure circulació de les persones per les rutes homologades; vigilar, conservar, senyalitzar i fer el manteniment de les rutes senderistes d'àmbit o d'interès supramunicipal els promotors de les quals siguin els consells insulars; crear i gestionar el Registre de rutes senderistes; promoure i aprovar plans especials d'ordenació de rutes senderistes o, si escau projectes de rutes senderistes, d'àmbit o d'interès insular, i determinar-ne les condicions d'ús, les possibles restriccions o limitacions i els mitjans financers per mantenir-les, conservar-les o restaurar-les, així com totes les funcions que serveixin per desplegar els objectius d'aquesta llei. 

13. Altrament l'article 46 de la llei esmentada, Iniciativa per constituir les rutes senderistes, estableix el següent: 1. La iniciativa per dissenyar, executar i mantenir una de les rutes senderistes definides a l'article 42.a) d'aquesta llei correspon al que la promou, que pot ser un ajuntament per a les rutes senderistes d'àmbit local i el consell insular per a les d'àmbit o d'interès supramunicipal. En conseqüència el Consell de Mallorca, d'acord amb la legislació esmentada és l'organisme competent per a la creació i aprovació d'aquesta ruta senderista de caràcter supramunicipal.

14. L'article 55.1 de la Llei 13/2018, relatiu a la conservació i policia de les rutes senderistes, disposa que: “L'administració promotora de la ruta n'assumeix la competència de la planificació i senyalització d'acord amb la normativa. També hi ha de fer les obres que calguin per a la seguretat de les persones usuàries, així com les obres de conservació i manteniment que calguin(…)” , en concordança amb les competències dels consells insulars definides a l'article 43.

15. La ruta ha de comptar amb un document, el projecte de ruta senderista, que reguli les actuacions a realitzar, que ve especificat a l'article 48.1 de la llei, el qual diu: 1. S'instauren els projectes de rutes senderistes com a projectes d'obra pública per executar els treballs i les instal·lacions necessaris per dotar una ruta senderista de les condicions que exigeix aquesta llei, amb els efectes que preveu la legislació de règim local que els és d'aplicació. 2. El projecte de disseny, execució i manteniment d'una ruta senderista ha de complir amb els requisits que s'estableixen en aquesta llei i en l'annex II, i amb les determinacions tècniques, que, si escau, aprovi el Consell Insular per desplegar aquesta llei.

16. D'acord amb l'article 49 Ordenances, s'estableix que: 1. Per ordenar els usos de les rutes senderistes, es poden aprovar Ordenances en els termes que preveu l'article 31 d'aquesta llei, que han de completar les previsions dels projectes que s'elaboren. 

17. Quant a les previsions relatives a la possibilitat d'incorporar els terrenys necessaris a les rutes senderistes, cal indicar que la ruta senderista es pot articular sobre vies públiques o, fins i tot, sobre vies privades, sempre que es compti amb l'acord de la propietat dels terrenys. Ara bé la normativa que possibilita fer-ne ús dels acords amb els propietaris per a l'adquisició dels terrenys necessaris a l'hora d'executar les rutes senderistes s'ha d'interpretar i aplicar de conformitat amb el que estableixen disposicions de rang legal en matèria d'ordenació territorial, urbanística i de règim local, les quals no impedeixen l'ús del mecanisme de l'expropiació a les administracions territorials que la tinguin expressament atribuïda en virtut del règim constitucional, estatutari i legislatiu, com és el cas del Consell Insular de Mallorca, potestat que és, per altra banda, irrenunciable, en venir prevista per normes de rang legal, i a més concretament, pels efectes inherents a l'aprovació dels plans especials i, en aquest cas, dels projectes de rutes senderistes. 

18. Pels efectes inherents de l'aprovació dels plans especials o projectes de rutes senderistes, l'aprovació del projecte de ruta senderista comporta la declaració d'utilitat pública de les obres, de les instal·lacions i dels serveis que s'hi hagin previst de manera concreta i la necessitat d'ocupació dels béns i drets necessaris per a la seva execució, als efectes d'allò que preveu la legislació sobre expropiació forçosa, tal i com es disposa, respectivament, a l'article 16 de la Llei 14/2000, de 21 de desembre, d'Ordenació Territorial, l'article 42 del Reial decret legislatiu 7/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei del Sòl i Rehabilitació urbana, l'article 67 de la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'Urbanisme de les Illes Balears, la norma 4.3 del Pla Territorial Insular de Mallorca i que ve refermada per l'article 50 de la Llei 13/2018, de 28 de desembre, de camins públics i rutes senderistes de Mallorca i Menorca.

D´acord amb l'article 50, sobre els efectes dels plans especials i dels projectes de rutes senderistes 1. Als efectes del que preveu la legislació en matèria d'ordenació del territori i urbanisme, l'aprovació dels plans especials o projectes de rutes senderistes, quan obtenen l'homologació provisional, du implícita la declaració d'utilitat pública dels terrenys necessaris per executar-los, així com de les obres, de les instal·lacions i dels serveis que s'hi han previst de manera concreta. 2. Preferentment, la disponibilitat dels terrenys necessaris per dur a terme els plans especials o projectes de rutes senderistes derivarà de l'alienació o cessió voluntària de les persones titulars, mitjançant convenis de col·laboració, implantació de servituds de pas, contractes de compravenda o altres mecanismes vàlids en dret.

Cal assenyalar que segons el projecte tècnic, la ruta discorre per camins de titularitat municipal d'acord amb els catàlegs o inventaris de camins municipals existents. En el cas dels trams en que s'ha d'habilitar camí aquesta actuació és realitza a dintre de la zona de domini públic. En quan a l'ocupació temporal durant les obres, es facilitarà un espai adient per la ubicació de les casetes d'obra i acopi de materials.

Quant a l'ajustament del projecte als instruments de planejament vigent dels municipis afectats pel traçat del projecte de ruta, segons s'indica en el projecte les obres es situen en sistema viari, tal i com es justifica a l'annex corresponent, per tant, la proposta seria compatible amb el planejament.

19. L'article 51 de la Llei 13/2018, de 28 de desembre, de camins públics i rutes senderistes de Mallorca i Menorca regula el procediment per a l'homologació de la ruta senderista, el qual i, per al cas que ens ocupa, es va iniciar mitjançant l'acord del Consell Executiu del Consell Insular de Mallorca adoptat en sessió de data 04/12/2024.

20. Pel que fa a les consideracions efectuades a l'informe tècnic tramès per l'Ajuntament de Son Servera dins el tràmit d'informe de les administracions territorials afectades pel projecte de ruta senderista (RGE núm. 4160 de data 22/01/2025), es proposa que es tinguin en compte en l'acord que, si s'escau, s'adopti sobre l'aprovació definitiva del projecte, de conformitat amb l'informe jurídic i proposta d'acord emès pel Cap de secció de Camins en data 06/03/2025, tota vegada que es tracta de qüestions que bé apareixen recollides en l'informe de l'òrgan ambiental emès dins la tramitació ambiental del projecte de ruta senderista, o bé es tracta de consideracions que es desprenen del deure de compliment de la normativa aplicable de diversa índole, ja sigui en matèria d'accessibilitat o en matèria de gestió de residus, entre d'altres. En concret, i pel que fa a les consideracions efectuades sobre l'afectació de part del traçat del recorregut i de la senyalització en l'àmbit del port de Cala Bona, s'ha de tenir en compte la resolució d'autorització de l'ocupació temporal adoptada pel vicepresident de Ports de les Illes Balears de 05/03/2024, que obra dins l'expedient.

21. Atès l'informe jurídic i proposta d'acord d'aprovació definitiva del projecte de ruta senderista esmentat, emès pel Cap de secció de Camins del servei de Medi Ambient en compliment d'allò que és disposa als articles 172 i 175 del Reial Decret 2568/1986, de 28 de novembre, pel qual s'aprova el reglament d'organització, funcionament i règim jurídic de les entitats locals (ROF), amb el vist i plau del corresponent òrgan directiu en virtut de les atribucions que li atorga l'article 36 de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars.

22. Atès el Decret de la Presidència del Consell Insular de Mallorca de dia 28 de juliol de 2023 (BOIB núm. 106 de 29/07/2023) s'estableixen les competències dels diferents departaments i, d'entre les quals, les del Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports en virtut d'allò que disposa el seu article 1 on s'indica que s'hi troben, entre d'altres, les matèries següents:

  • Planificació, creació i gestió de les rutes senderistes i refugis de muntanya;
  • Tramitació dels expedients d'expropiació forçosa. 
  • Exercir les actuacions derivades del desplegament de la Llei 13/2018, de 28 de desembre, de camins públics i rutes senderistes. 

23. D'acord amb les competències atribuïdes en matèria de contractació, encàrrecs de gestió i quant a l'aprovació de projectes d'obra, segons la regulació establerta a la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars i atès l'acord del Consell Executiu de dia 2 de març de 2023 (BOIB núm. 30, de data 9 de març de 2023), de delegació d'atribucions del Consell Executiu a favor de les conselleres i dels consellers executius en matèria de contractació i encàrrecs de gestió. De la quan se'n desprèn que correspon al Consell executiu:

  • Aprovar els projectes d'obra amb un pressupost base de licitació igual o superior a 50.000 euros així com els projectes que comporten la declaració de la necessitat d'ocupació als efectes d'expropiació forçosa.

24. Així mateix, l'article 33.2, apartat f) de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars, atribueix als consellers i conselleres executius formular, quan escaigui, les propostes relatives als acords o a les resolucions que hagin d'adoptar els òrgans competents en matèries pròpies del seu departament.

Atès l'anterior, el vicepresident segon i conseller executiu del departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports del Consell de Mallorca proposa al Consell Executiu l'adopció del següent:

ACORD

1. Aprovar definitivament el projecte d'obra “Projecte Ruta senderista EAST MALLORCA –GR 226”. P1831B – NOVEMBRE 2024, als termes municipals d'Artà, Capdepera, Manacor, Sant Llorenç des Cardassar i Son Servera promogut, a petició de l'Ajuntament d'Artà, pel Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports del Consell Insular de Mallorca, redactat per GESA, S.L. enginyeria i signat per l'Enginyer tècnic d'obres públiques i Enginyer Civil, Sr. Josep Barberillo Gesa (Col·legiat núm. 6.410) i per l'Enginyer Industrial i MS in Civil Engineering, Sr. Josep Barberillo Nualart (Col·legiat núm. 16.134), amb l'autoria en determinats punts del projecte i annexos dels tècnics del Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports, amb un pressupost del projecte per al coneixement de l'administració (IVA inclòs) de 707.273,57 € (set-cents set mil dos-cents setanta-tres euros amb cinquanta-set cèntims), el qual inclou un pressupost d'execució per contracte de 699.664,89 € (sis-cents noranta-nou mil sis-cents seixanta-quatre euros amb vuitanta-nou cèntims). 

2. L'execució de les obres i demés treballs objecte del projecte es subjectarà a les condicions assenyalades als informes i/o les autoritzacions dels organismes competents. Així mateix, es tindran en compte les consideracions efectuades per l'Ajuntament de Son Servera dins el tràmit d'informe de les administracions afectades pel projecte de ruta senderista (RGE núm. 4160 de data 22/01/2025).

3. Publicar aquest Acord i notificar-ho a les persones interessades.

Interposició de recursos 

Contra aquest acte, que no posa fi a la via administrativa, podeu interposar el recurs d'alçada en el termini d'un mes, comptador a partir de l'endemà de la notificació o de la publicació en el BOIB. El recurs es pot interposar formalment davant el Consell Executiu o davant la Comissió de Govern del Consell Insular de Mallorca, que és l'òrgan competent per resoldre'l.

Contra la desestimació expressa d'aquest recurs d'alçada podeu interposar recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu en el termini de dos mesos comptadors a partir de l'endemà de rebre la notificació de la desestimació del recurs d'alçada. 

Si han transcorregut tres mesos des de la interposició del recurs d'alçada i no heu rebut la notificació de resolució expressa, s'entén desestimat per silenci i podeu interposar recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu, sense limitació de temps.

No obstant l'anterior, podeu interposar, si escau, qualsevol altre recurs que considereu oportú. Tot això de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa i la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

 

Palma, en la data de la signatura electrònica: 12 de març de 2025

El conseller executiu del Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports Pedro Bestard Martínez