Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE FELANITX

Núm. 177115
Conveni de col·laboració entre l’Agència Tributària de les Illes Balears i l’Ajuntament de Felanitx per a la gestió d’expedients sancionadors relatius a infraccions derivades de l’incompliment de les ordenances municipals o d’infraccions administratives per a la seva tramitació

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

 

Expedient 332/2025

A la sessió ordinària de l'Ajuntament Ple de dia 10 de març de 2025, es va adoptar, entre altres, el següent ACORD que en la seva part dispositiva diu:

Primer. Aprovar, en els mateixos termes que es transcriu a continuació, el conveni de col·laboració entre l'Agència Tributària de les Illes Balears i l'Ajuntament de Felanitx per a la gestió d'expedients sancionadors relatius a infraccions derivades de l'incompliment de les ordenances municipals o d'infraccions administratives que correspongui a l'Ajuntament la competència per a la seva tramitació.

Segon. Nomenar les següents persones per formar part de la comissió de seguiment en representació de l'Ajuntament de Felanitx:

  •  Sr. Pedro Acosta Duran, regidor d'Hisenda.

  •  Sr. Bartomeu Cerdà Uguet, tresorer municipal.

Tercer. Facultar la batlessa per a la signatura del conveni, així com els documents necessaris per fer efectiu els present acord.

Quart. Publicar el conveni de referència al BOIB.

"Conveni de col·laboració entre l'Agència Tributària de les Illes Balears i l'Ajuntament de Felanitx per a la gestió d'expedients sancionadors relatius a infraccions derivades de l'incompliment de les ordenances municipals o d'infraccions administratives que correspongui a l'Ajuntament la competència per a la seva tramitació

Parts

Antoni Costa Costa, president de l'Agència Tributària de les Illes Balears, amb competència per aquest acte en virtut de l'article 7.2.b) de la Llei 3/2008, de 14 d'abril, de creació i regulació de l'Agència Tributària de les Illes Balears.

Catalina Soler Torres, batlessa de l'Ajuntament de Felanitx, facultat per a aquest acte per l'acord del Ple municipal de dia __ de _____________ de 2025.

Antecedents

1. L'Ajuntament de Felanitx ha delegat a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears les competències relacionades amb la recaptació en període voluntari i executiu de diversos tributs i d'altres ingressos de dret públic no tributaris.

2. La Comunitat Autònoma de les Illes Balears exerceix les competències delegades per mitjà de l'Agència Tributària de les Illes Balears, creada per la Llei 3/2008, de 14 d'abril, a la qual li correspon, segons l'article 2 g), exercir les funcions de recaptació i, si s'escau, de gestió, d'inspecció i de liquidació dels recursos de titularitat d'altres administracions públiques que, mitjançant una llei, un conveni, una delegació de competències o un encàrrec de gestió, siguin atribuïdes a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

3. La gestió dels expedients sancionadors i la recaptació de les multes corresponents que els òrgans competents de l'Ajuntament de Felanitx imposen en l'exercici de les seves competències, comporta una problemàtica específica, que justifica l'articulació d'un conveni que faci possible un servei de recaptació d'aquestes multes de més qualitat, tot tenint en compte que la finalitat de les sancions és l'efecte d'exemplificació.

Així mateix, atès el desenvolupament de noves eines de gestió del procediment sancionador, aquest Conveni inclou, per una banda, la possibilitat d'utilitzar per part dels agents denunciants de l'Ajuntament les aplicacions desenvolupades i, si escau, formular denúncies, mitjançant dispositius i instruments informàtics i telemàtics. I, per l'altra, que les persones denunciades pugin conèixer els detalls de la infracció denunciada a través de les aplicacions del Portal web o la Seu Electrònica de l'Agència Tributària de les Illes Balears (www.atib.es) així com fer el pagament telemàtic de la sanció.

4. D'acord amb el que disposen els articles 3 i 140 i concordants de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, les administracions públiques es regeixen, pel que fa a les seves relacions, pel principi de cooperació i, pel que fa a la seva actuació, pel principi d'eficàcia en el servei als ciutadans, i poden dur a terme convenis de col·laboració que, en el cas que afectin corporacions locals, s'han de regir pel que estableix la legislació reguladora del règim local.

5. L'article 57 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, estableix que la cooperació econòmica, tècnica i administrativa entre l'Administració local i les administracions de l'Estat i de les comunitats autònomes, tant en serveis locals com en assumptes d'interès comú, s'ha de desenvolupar amb caràcter voluntari sota les formes i en els termes que preveuen les lleis, i pot tenir lloc, en tot cas, mitjançant els consorcis o convenis administratius que se subscriguin.

6. El Ple de l'Ajuntament de Felanitx, en la sessió duta a terme dia __ de ___________ de 2025, ha adoptat, entre d'altres, l'acord d'aprovar el Conveni de col·laboració amb l'Agència Tributària de les Illes Balears per a la gestió d'expedients sancionadors relatius a infraccions derivades de l'incompliment de les ordenances municipals o d'infraccions administratives que correspongui a l'Ajuntament la competència per a la seva tramitació.

Ambdues parts ens reconeixem mútuament la capacitat legal necessària per formalitzar aquest Conveni, d'acord amb les següents

Clàusules

1. Objecte del Conveni

L'objecte d'aquest Conveni és la realització, en règim d'encàrrec de gestió, per part de l'Agència Tributària de les Illes Balears (d'ara endavant, l'ATIB), de determinades tasques relacionades amb la tramitació dels d'expedients sancionadors relatius a infraccions derivades de l'incompliment de les ordenances municipals o d'infraccions administratives que correspongui a l'Ajuntament la competència per a la seva tramitació, d'acord amb el que estableixen les clàusules següents.

S'exclouen d'aquest Conveni els expedients sancionadors en què les sancions de multa previsibles o certes siguin de quantia inferior a 50 euros, així com els procediments sancionadors derivats de les infraccions de la normativa en matèria urbanística.

2. Competències en matèria sancionadora

1. En virtut d'aquest Conveni l'Ajuntament no delega cap competència sancionadora. D'acord amb això, l'ATIB, mitjançant el corresponent servei territorial de recaptació de zona (d'ara endavant, recaptació de zona), únicament farà els treballs materials que siguin necessaris per tramitar els expedients sancionadors i l'Ajuntament dictarà els actes administratius corresponents.

2. L'Ajuntament ha de mantenir actualitzat el quadre d'infraccions i d'imports que prevegin les ordenances municipals corresponents o, en el seu cas, les normes que regulin les infraccions administratives respecte a les qual correspongui a l'Ajuntament la competència per a la seva tramitació. Així mateix ha de comunicar a l'ATIB qualsevol modificació o canvi que s'efectuï.

3. Aplicacions i eines informàtiques i telemàtiques

1. L'ATIB ha de desenvolupar les tasques a què es refereix aquest Conveni mitjançant les seves aplicacions informàtiques a les quals tindrà accés l'Ajuntament.

2. En el cas que l'Ajuntament ho sol·liciti, l'ATIB ha de posar a la seva disposició els mitjans materials o dispositius necessaris per tal que els agents municipals puguin dur a terme la seva tasca de control de compliment de les ordenances i normes corresponents i, si escau, formular denúncies, mitjançant eines i instruments informàtics. En particular, a més de l'elaboració i el manteniment de les aplicacions i els programaris informàtics, l'ATIB ha de subministrar, en funció de les necessitats de l'Ajuntament i a sol·licitud d'aquest, els terminals (amb la targeta de transferència de dades corresponent) i les impressores (amb lector de targeta bancària) necessàries, com també el paper per a les impressores.

En el cas que s'utilitzin aquests dispositius, la persona denunciada que tingui del corresponent certificat digital admès per l'ATIB, pot consultar els detalls de la infracció comesa mitjançant la Seu Electrònica de l'ATIB [www.atib.es > Seu Electrònica],en la que també podrà consultar els deutes pendents i pagats.

4. Tasques que ha de dur a terme la recaptació de zona i resolució de recursos

1. La recaptació de zona ha de dur a terme els treballs materials i el suport necessaris per tramitar els expedients sancionadors que li encarreguin els òrgans competents de l'Ajuntament, com també la recaptació en via voluntària i executiva de les multes corresponents. En tot cas, la recaptació de zona notificarà els actes administratius dictats per aquests òrgans.

2. Els recursos contra els actes dictats per l'Ajuntament en el si dels expedients sancionadors els ha de resoldre l'Ajuntament, sense perjudici de la possible col·laboració de la recaptació de zona en el cas en què l'Ajuntament ho demani, i que pugui correspondre a l'ATIB la tramitació i execució de les devolucions d'ingressos indeguts que es puguin reconèixer.

5. Formes de pagament de les sancions

El pagament anticipat, en període voluntari i en període executiu del les multes es pot fer a qualsevol oficina de les entitats de crèdit col·laboradores a aquest efecte de l'ATIB.

Així mateix, pel que fa al pagament anticipat i en període voluntari també es pot fer en les entitats financeres autoritzades a l'efecte per l'Agència Tributaria i també per via telemàtica mitjançant la passarel·la de pagaments telemàtics disponible en el Portal de l'ATIB [www.atib.es > Tributs locals > Pagament de multes (període voluntari)] i en la Seu Electrònica [www.atib.es > Seu Electrònica], que possibilita l'emissió telemàtica del corresponent justificant del pagament realitzat.

Tanmateix, en el cas que es facin servir les eines informàtiques a què es refereix la clàusula 3.2 d'aquest Conveni, els agents de policia podran cobrar les multes per mitjà de terminals subministrats per l'ATIB mitjançant targeta de crèdit i/o dèbit.

Pel que fa al pagament en via executiva, es podrà accedir a les dades de la sanció així com fer el pagament a la Seu Electrònica de l'ATIB [www.atib.es > Seu Electrònica], amb l'emissió telemàtica del corresponent justificant.

6. Contraprestació econòmica

1. Per cada expedient sancionador en què, d'acord amb el que preveu aquest Conveni, intervingui la recaptació de zona i s'aboni la sanció, l'Ajuntament ha d'abonar a l'ATIB la quantitat de 50 euros amb independència que el cobrament es faci en el termini de pagament de la resolució sancionadora o en període executiu.

No obstant això, en el cas en què l'ingrés de la sanció es faci abans de la resolució sancionadora o si, una vegada iniciada la tramitació del procediment i emesa la notificació corresponent per part de la recaptació de zona, es produeix l'anul·lació de la infracció o la baixa del càrrec de la sanció, l'import a satisfer és de 35 euros.

2. Sense perjudici del que disposa l'apartat anterior respecte a l'import a satisfer en els casos d'anul·lació o baixa, si l'Ajuntament fa servir els dispositius i les eines informàtiques a què es refereix la clàusula 3.2 d'aquest Conveni, l'Ajuntament ha d'abonar a l'ATIB les quantitats següents:

— En tot cas, com a cost per inici de gestió, 5 euros per cada infracció carregada mitjançant els terminals subministrats per l'ATIB a l'Ajuntament.

— 35 euros en el cas que l'ingrés de la sanció es faci abans que, si escau, es dicti la resolució sancionadora.

— 40 euros en el cas que l'ingrés de la sanció es faci en el termini voluntari de pagament obert amb la notificació de la resolució sancionadora.

— 47 euros en el cas que l'ingrés de la sanció es faci en el període executiu de pagament.

És a càrrec de l'Ajuntament el cost de les reposicions dels terminals i dispositius que es subministrin en cas de pèrdua o si sofreixen desperfectes que determinin la necessitat de la seva reparació. Aquest cost es descomptarà de la liquidació anual a què es refereix l'apartat 5 d'aquesta clàusula, prèvia comunicació a l'Ajuntament.

3. Les quanties indicades en l'apartat anterior s'han de revisar anualment de manera automàtica per aplicació de la variació anual de l'índex de preus de consum per a les Illes Balears entre els mesos de gener i desembre de l'any immediatament anterior publicat per l'Institut Nacional d'Estadística.

4. El producte obtingut per la recaptació en període voluntari de les sanciones no formarà part de la base de càlcul de les bestretes mensuals que estableixi el corresponent Conveni de recaptació signat entre l'Ajuntament i l'ATIB.

Així mateix, la contraprestació meritada en virtut d'aquest Conveni serà incompatible amb la retribució prevista per a la recaptació de sancions en via executiva que estableix el Conveni de recaptació signat entre l'Ajuntament i l'ATIB.

5. Anualment, l'ATIB ha de liquidar el compte resultant de la recaptació de les sancions i de la contraprestació econòmica meritada a favor de l'ATIB. Si la quantitat recaptada és superior a aquesta contraprestació econòmica, s'ha d'ingressar la diferència a l'Ajuntament, i, en cas contrari, no s'hi ha d'ingressar cap quantitat. En aquest darrer cas, la diferència a favor de l'ATIB s'ha de compensar amb els ingressos a favor de l'Ajuntament que, en el seu cas, resultin de la recaptació de les multes de trànsit en aplicació del Conveni de col·laboració entre l'ATIB i l'Ajuntament per a la gestió d'expedients sancionadors en matèria de trànsit i seguretat viària.

6. Una vegada resolt definitivament aquest Conveni, s'ha de liquidar el compte resultant de la recaptació de les sancions i de la contraprestació econòmica meritada a favor de l'ATIB. Si la quantitat recaptada és superior a aquesta contraprestació econòmica, s'ha d'ingressar a l'Ajuntament la diferència, i, en cas contrari, no s'ha d'ingressar cap quantitat. En aquest darrer cas, la diferència a favor de l'ATIB no és exigible a l'Ajuntament i el deute es considera extingit.

7. Incompliment de les obligacions i els compromisos assumits

Quan, qualsevol de les parts, consideri que l'altra ha incomplert alguna de les obligacions i compromisos assumits amb el present Conveni, en primer lloc requerirà la convocatòria de la Comissió de seguiment prevista a la clàusula 8, amb la finalitat d'escoltar l'altra part, aclarir els termes i l'abast de l'incompliment i intentar trobar solucions de futur. Si, un cop reunida la Comissió, la part denunciant de l'incompliment considera que aquest és de tal gravetat que no permet mantenir la vigència del Conveni, de forma motivada comunicarà a l'altra part la resolució unilateral del Conveni, amb una antelació mínima de 3 mesos a la data en què la resolució hagi de tenir efectes.

8. Comissió de seguiment del Conveni

1. Es crea una Comissió de seguiment del Conveni integrat per quatre membres, dos representants de l'ATIB, designats pel director o la directora de l'ATIB, i dos en representació de l'Ajuntament designats pel Batle.

2. Les funcions de la Comissió, que es reunirà cada cop que ho sol·liciti qualsevol de les dues parts signants, seran les següents:

a) Interpretar el Conveni.

b) Assessorar sobre les qüestions necessàries per desenvolupar aquest Conveni o que tenguin relació amb la gestió recaptatòria en la mesura que puguin afectar el contingut d'aquest Conveni.

c) Resoldre la millor forma de posar en pràctica els aspectes inclosos en aquest Conveni, així com vigilar i controlar la seva execució.

3. En tot allò que no estigui previst expressament en aquesta clàusula, la Comissió es regirà respecte al que fa al seu funcionament i règim jurídic per allò que estableix la secció 3a del Capítol II del Títol preliminar de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.

9. Naturalesa i jurisdicció competent

1. El present Conveni de col·laboració és de caràcter administratiu, i es considera inclòs en els articles 4 i següents de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contactes del sector públic.

2. Les controvèrsies sobre la interpretació i execució del Conveni seran resoltes per la Comissió de seguiment prevista a la clàusula 8 del present Conveni. En cas contrari, les parts es sotmeten als jutjats i tribunals competents de l'ordre jurisdiccional contenciós administratiu.

10. Condicions d'ús i protecció de dades: Condicions d'ús i protecció de dades: Confidencialitat, tractament i seguretat de les dades personals

1. En virtut d'aquest Conveni, el tractament i intercanvi de les dades de caràcter personal amb transcendència tributària a què tinguin accés les entitats signants es regirà per allò que preveu el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 de setembre abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades (RGPD), la Llei Orgànica 3/2018, del 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i garantia dels drets digitals i les disposicions de desplegament o complementàries que es dictin en aquesta matèria.

2. Les entitats signants, en tractar dades per compte de l'entitat responsable de les dades, adquireixen la posició d'encarregades del tractament en el marc d'allò que preveu l'article 28 del RGPD.

La naturalesa i la finalitat del tractament, el tipus de dades tractades i les mesures de seguretat a adoptar per garantir la integritat, confidencialitat i autenticitat es concreten amb les previsions contingudes en l'annex d'aquest Conveni.

11. Previsions transitòries

Als efectes del que preveuen les clàusules 3.2 i 6.2 d'aquest Conveni, l'ATIB comunicarà a l'Ajuntament el moment en què estiguin disponibles els dispositius necessaris pels agents municipals perquè, si així es sol·licita per part de l'Ajuntament, es puguin subministrar els terminals i instruments necessaris per dur a terme les funcions corresponents.

Fins que no estiguin disponibles els dispositius, correspondrà a l'Ajuntament introduir en la aplicació informàtica de l'ATIB, a la qual tindrà accés d'acord amb el que estableix la clàusula 3.1 del Conveni, les denuncies formulades i adjuntar, a través de la mateixa aplicació, les corresponents actes i documents.

12. Durada del Conveni

Aquest Conveni té efectes a partir de la data de la seva signatura i té una vigència de 4 anys.

En qualsevol moment abans de la finalització d'aquest termini, les parts poden acordar unànimement la seva pròrroga per un període de fins a 4 anys addicionals o la seva extinció.

Com a mostra de conformitat, signam aquest Conveni en dos exemplars.

Palma, ____   de _________________  de 2025

Per l'Agència Tributària de les Illes Balears                                                                                                           Per l'Ajuntament de Felanitx

 

ANNEX Encàrrec de tractament de dades de caràcter personal entre l'ATIB i l'Ajuntament de Felanitx

1. Objecte

Mitjançant aquest annex, les parts formalitzen, d'acord amb el que disposa l'article 28 del Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques en allò que respecte al tractament de dades personals (d'ara endavant, RGPD), l'encàrrec de tractament de dades de caràcter personal i les obligacions i previsions convenients per garantir la protecció dels drets de les persones interessades en relació amb les dades de caràcter personal a què tenen accés l'ATIB i l'Ajuntament de Felanitx.

2. Habilitació per tractar les dades

1. S'habilita a l'ATIB (com encarregada del tractament), per tractar, per compte de l'Ajuntament (com responsable del tractament), les dades de caràcter personal que siguin necessàries per efectuar les actuacions descrites a aquest Conveni per part de l'ATIB.

2 S'habilita a l'Ajuntament (com encarregat del tractament), per tractar, per compte de l'ATIB (com responsable del tractament), les dades de caràcter personal que siguin necessàries per efectuar les actuacions descrites a aquest Conveni per part de l'Ajuntament.

3 El tractament de dades a què fa referència l'apartat anterior pot consistir en qualsevol operació o procediment tècnic, automatitzat o no, que permeti la recollida, enregistrament, conservació, elaboració, modificació, transmissió i cancel·lació de dades, com també les cessions previstes per la llei que resultin de comunicacions, consultes, interconnexions i transferències. L'encàrrec pot consistir directament a realitzar de manera exclusiva un o més tractaments, o bé altres prestacions que, de forma instrumental comportin qualsevol tractament de dades personals.

3. Identificació de les activitats de tractament afectades

1. L'ATIB posa a disposició de l'Ajuntament les dades personals amb transcendència sancionadora que necessiti, contingudes a les activitats de tractament amb dades de caràcter personal, de les quals és responsable, que s'indiquen a continuació: Activitat de tractament la gestió d'expedients sancionadors relatius a infraccions derivades de l'incompliment de les ordenances municipals o d'infraccions administratives que correspongui a l'Ajuntament la competència per a la seva tramitació.

2. l'Ajuntament posa a disposició de l'ATIB les dades personals amb transcendència sancionadora que necessiti, contingudes en les activitats de tractament amb dades de caràcter personal, de les quals és responsable, que s'indiquen a continuació: Activitat de tractament la gestió d'expedients sancionadors relatius a infraccions derivades de l'incompliment de les ordenances municipals o d'infraccions administratives que correspongui a l'Ajuntament la competència per a la seva tramitació.

4. Obligacions de l'organisme encarregat del tractament de les dades

L'organisme encarregat del tractament de les dades queda sotmès al RGPD i la normativa de protecció de dades vigent.

L'encarregat del tractament s'obliga a:

a) Utilitzar les dades personals objecte de tractament, o les que obtingui per a la seva inclusió, només per a la finalitat objecte d'aquest Conveni.

b) Tractar les dades d'acord amb les instruccions del responsable del tractament. Si l'encarregat del tractament considera que alguna de les instruccions infringeix el RGPD o qualsevol altra disposició en matèria de protecció de dades de la Unió Europea o dels estats membres, l'encarregat n'informarà immediatament el responsable.

c) Portar, per escrit, un registre de totes les categories d'activitats de tractament efectuades per compte del responsable, que, d'acord amb l'article 30.2 del RGPD, contingui:

1. El nom i les dades de contacte de l'encarregat o dels encarregats i de cada responsable pel compte del qual actua l'encarregat i, si escau, del representant del responsable o de l'encarregat i del delegat de protecció de dades.

2. Les categories de tractaments efectuats per cada responsable.

3. Si escau, les transferències de dades personals a un tercer país o organització internacional, inclosa la identificació d'aquest país o aquesta organització internacional, i en el cas de les transferències indicades a l'article 49, apartat 1, paràgraf segon del RGPD, la documentació de garanties adequades.

4. Una descripció general de les mesures tècniques i organitzatives de seguretat relatives a:

  • La pseudonimització i el xifratge de dades personals.
  • La capacitat de garantir la confidencialitat, la integritat, la disponibilitat i la resiliència permanents dels sistemes i serveis de tractament.
  • La capacitat de restaurar la disponibilitat i l'accés a les dades personals de manera ràpida, en cas d'incident físic o tècnic.
  • El procés de verificació, avaluació i valoració regulars de l'eficàcia de les mesures tècniques i organitzatives que garanteixen l'eficàcia del tractament.

d) No comunicar les dades a terceres persones, llevat que tingui l'autorització expressa del responsable del tractament, en els supòsits legalment admissibles. L'encarregat pot comunicar les dades a altres encarregats del tractament del mateix responsable, d'acord amb les seves instruccions. En aquest cas, el responsable identificarà, prèviament i per escrit, l'entitat a la qual han de comunicar les dades, les dades a comunicar i les mesures de seguretat a aplicar per dur a terme la comunicació.

Si l'encarregat ha de transferir dades personals a un tercer país o a una organització internacional, en virtut del dret de la Unió Europea o dels estats membres que li sigui aplicable, informarà el responsable d'aquesta exigència legal de manera prèvia, llevat que aquest dret ho prohibeix per raons importants d'interès públic.

e) Subcontractació

S'autoritza cada encarregat a subcontractar les prestacions que comporten aquests tractaments.

Per subcontractar amb altres empreses, l'encarregat ha de comunicar aquest fet per escrit al responsable i identificar de manera clara i inequívoca l'empresa subcontractista i les dades de contacte. La subcontractació es pot fer si el responsable no manifesta oposició en el termini de 5 dies.

El subcontractista, que també té la condició d'encarregat del tractament, està obligat igualment a complir les obligacions que aquest document estableix per a l'encarregat del tractament i les instruccions que dicti el responsable. Correspon a l'encarregat inicial regular la nova relació, de manera que el nou encarregat quedi subjecte a les mateixes condicions (instruccions, obligacions, mesures de seguretat...) i amb els mateixos requisits formals que ell, pel que fa al tractament adequat de les dades personals i la garantia dels drets de les persones afectades. Si l'encarregat ho incompleix, l'encarregat inicial continua sent plenament responsable davant del responsable pel que fa al compliment de les obligacions.

f) Mantenir el deure de secret respecte de les dades de caràcter personal amb l'adopció de les mesurers de seguretat necessàries.

1. L'ATIB ha de mantenir una relació d'usuaris assignats als diferents perfils, que estarà disponible per a l'Ajuntament, que podrà sol·licitar-la en qualsevol moment.

2. Els usuaris de l'ATIB únicament poden tenir accés autoritzat a les dades personals i als recursos d'informació que siguin necessaris per dur a terme les seves funcions.

A aquests efectes, les persones autoritzades per tractar dades personals s'ha de comprometre de manera expressa i per escrit, a respectar la confidencialitat i a complir les mesures de seguretat corresponents, de les quals s'ha d'informar convenientment (la documentació corresponent estarà a disposició del responsable). Així mateix, han de tenir la formació necessària en matèria de protecció de dades personals

3. Els usuaris han de tenir un codi d'identificació, que és únic i que està associat a una contrasenya, que només sap l'usuari i que és personal i intransferible. No hi ha cap possibilitat que un mateix parell usuari-contrasenya sigui assignat a dos usuaris diferents.

La gestió de contrasenyes ha de seguir els procediments d'acord a les directrius de l'Esquema Nacional de Seguretat a nivell mitjà. L'Ajuntament podrà sol·licitar a l'ATIB el procediment de gestió de contrasenyes en qualsevol moment.

4. No es permet l'accés de personal extern a l'ATIB a les dependències d'ubicació dels fitxers.

Els sistemes d'informació i els fitxers automatitzats processats per aquests es troben a la sala de servidors d'Islalink (ubicada en el carrer Eusebi Estada, 0, 07007 Palma) i a la seu de l'ATIB (ubicada en el carrer de Francesc de Borja Moll, 22, 07003 Palma), sense perjudici de tenir una tercera còpia dels fitxers en un lloc diferent per el cas de contingència.

Només el personal autoritzat per l'ATIB pot tenir accés físic als sistemes d'informació ubicats a la sala i ha de seguir el procediment que consta en el document de seguretat corresponent.

g) Gestió de suports.

La gestió de suports i inventari amb els quals s'emmagatzema ha de seguir els procediments d'acord a les directrius de l'Esquema Nacional de Seguretat a nivell mitjà. L'Ajuntament pot sol·licitar a l'ATIB el procediment de gestió de suports en qualsevol moment.

h) Còpies de seguretat i recuperació de dades i criteris d'arxivament, custòdia de documentació i emmagatzematge de suports no automatitzats

La gestió de còpies de seguretat i recuperació de dades i criteris d'arxivament, custòdia de documentació i emmagatzematge de suports no automatitzats ha de seguir els procediments d'acord a les directrius de l'Esquema Nacional de Seguretat a nivell mitjà. L'Ajuntament podrà sol·licitar a l'ATIB el procediment pertinent en qualsevol moment, així com els informes de proves de restauració generals.

i) Assistir el responsable del tractament en la resposta a l'exercici dels drets següents:

  • Accés, rectificació, supressió i oposició
  • Limitació del tractament si no és objecte de decisions individualitzades automatitzades (inclosa l'elaboració de perfils)

Quan les persones afectades exerceixin els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició, limitació del tractament, portabilitat de dades i a no ser objecte de decisions individualitzades automatitzades davant l'encarregat del tractament, aquest ho comunicarà per correu electrònic a les adreces electròniques del responsable:

  • Dades sota la responsabilitat de l'ATIB: dpd@atib.es
  • Dades sota la responsabilitat de l'Ajuntament de Felanitx: dpd@felanitx.org

La comunicació es farà de manera immediata i, en cap cas, més enllà de l'endemà del dia feiner en què s'ha rebut la sol·licitud, juntament, si escau, amb altres informacions que puguin ser rellevants per resoldre la sol·licitud.

j) Dret d'informació

L'encarregat del tractament facilitarà, a l'hora de recollir les dades, la informació relativa als tractaments de dades que es duran a terme. La redacció i el format en què s'ha de facilitar la informació es consensuarà amb el responsable abans d'iniciar la recollida de les dades.

k) Gestió d'incidències de seguretat de la informació

Les incidències es classifiquen en diferents nivells (lleus, intermèdies o de caràcter crític) i quedaran enregistrades. El registre d'incidències ha d'estar a disposició de l'Ajuntament, que pot sol·licitar-lo en qualsevol moment a l'ATIB.

Les incidències es registren en el llibre de registre d'incidències corresponent, que és coordinat i controlat pel responsable tècnic de seguretat.

L'Ajuntament delega als òrgans de l'ATIB la tasca d'autoritzar la recuperació de les dades de fitxers ubicats a les seves instal·lacions.

L'encarregat del tractament informarà el responsable del tractament, sense dilació indeguda i en qualsevol cas abans del termini màxim de 48 hores, de les violacions de la seguretat de les dades personals a càrrec seu de les que tingui coneixement, juntament amb tota la informació rellevant per documentar i comunicar la incidència.

La notificació no és necessària quan sigui improbable que aquesta violació de la seguretat constitueixi un risc per als drets i les llibertats de les persones físiques.

Si es disposa, es facilitarà, com a mínim, la informació següent:

1. Descripció de la naturalesa de la violació de la seguretat de les dades personals, incloses, quan sigui possible, les categories i el nombre aproximat de persones interessades afectades i les categories i el nombre aproximat de registres de dades personals afectades.

2. Nom i dades de contacte del delegat de protecció de dades o d'un altre punt de contacte on es pugui obtenir més informació.

3. Descripció de les possibles conseqüències de la violació de la seguretat de les dades personals.

4. Descripció de les mesures adoptades o propostes per posar remei a la violació de la seguretat de les dades personals, incloses, si escau, les mesures adoptades per mitigar els possibles efectes negatius.

Si no és possible facilitar la informació simultàniament, i en la mesura que no ho sigui, la informació es facilitarà de manera gradual sense dilació indeguda. Correspon al responsable del tractament comunicar les violacions de la seguretat de les dades a l'autoritat de protecció de dades.

l) Donar suport al responsable del tractament a l'hora de fer les avaluacions d'impacte relatives a la protecció de dades, quan escaigui.

m) Donar suport al responsable del tractament a l'hora de fer les consultes prèvies a l'autoritat de control, quan escaigui.

n) Posar a disposició del responsable tota la informació necessària per demostrar que compleix les seves obligacions, així com per fer les auditories o les inspeccions que efectuïn el responsable o un altre auditor autoritzat per aquest.

o) Implantar les mesures de seguretat següents d'acord amb l'anàlisi de riscs efectuada pel responsable del tractament:

  • Garantir la confidencialitat de la informació que tracti, tant si es troba en suport informàtic com en paper, amb especial atenció a prevenir els accessos no autoritzats, la divulgació indeguda d'informació, i la seva pèrdua o alteració en qualsevol de les fases del tractament ( recollida, emmagatzematge, transport, consulta i transmissió).
  • Garantir la integritat de la informació, la seva conservació en bon estat i la prevenció dels riscos físics relacionats amb qualsevol de les fases del tractament (recollida, emmagatzematge, transport, consulta i transmissió).
  • Garantir la capacitat de restaurar la disponibilitat i l'accés a les dades personals de manera ràpida, en cas d'incident físic o tècnic.
  • Implantar les mesures tècniques i/o organitzatives necessàries per disposar de la traçabilitat dels accessos a la informació.
  • Informar tot el personal que intervingui en els tractaments previstos en aquest acord de les mesures de seguretat que els correspon aplicar.
  • Comunicar als usuaris la seva obligació de custodiar amb diligència les claus d'accés als sistemes d'informació, que són d'ús exclusivament personal per a cada usuari, protegint la seva confidencialitat i informant immediatament en cas de pèrdua.
  • Gestionar sense dilació les altes, baixes i modificacions d'usuaris que es produeixin.

p) Designar un delegat de protecció de dades i comunicar-ne la identitat i les dades de contacte al responsable.

q) Tornar al responsable del tractament les dades de caràcter personal i, si escau, els suports on constin, una vegada complerta la prestació.

La devolució comportarà l'esborrament total de les dades existents als equips informàtics utilitzats per l'encarregat.

Això no obstant, l'encarregat en pot conservar una còpia, amb les dades degudament bloquejades, mentre es puguin derivar responsabilitats de l'execució de les funcions que el corresponguin.

5. Obligacions de l'organisme responsable del tractament de les dades

Correspon al responsable del tractament:

a) Lliurar a l'encarregat les dades a què fa referència el punt 2 d'aquest annex.

b) Realitzar una avaluació de l'impacte en la protecció de dades personals de les operacions de tractament que ha d'efectuar l'encarregat.

c) Realitzar les consultes prèvies que correspongui.

d) Vetllar abans i durant tot el tractament perquè l'encarregat compleixi el RGPD.

e) Supervisar el tractament, inclosa l'execució d'inspeccions i auditories.

f) En la mesura que els usuaris accedeixin al sistema d'informació de l'encarregat:

- Informar el personal que intervingui en els tractaments que preveu aquest acord de les mesures de seguretat que els correspon aplicar.

- Comunicar als usuaris la seva obligació de custodiar amb diligència les claus d'accés als sistemes d'informació, que són d'ús exclusivament personal per a cada usuari, protegint la seva confidencialitat i informant immediatament en cas de pèrdua.

- Gestionar sense dilació les altes, les baixes i les modificacions d'usuaris que es produeixin."

 

Felanitx, document signat electrònicament (13 de març de 2025)

La batlessa Catalina Soler Torres