Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA D'HABITATGE, TERRITORI I MOBILITAT
Núm. 173034
Resolució de la directora general d’Harmonització Urbanística i Avaluació Ambiental per la qual es formula la declaració d'impacte ambiental del projecte d’agrupació fotovoltaica de Son Cànaves I i Son Cànaves II ubicats al polígon 7, parcel·la 43 del terme municipal de Llucmajor, promoguts per Ventaja Solar 24 S.L (Exp. 67A/2024)
Vist l'informe tècnic amb proposta de resolució de dia 18 de setembre de 2024, i d'acord amb l'apartat 1 de l'article únic del Decret 5/2024, de 29 de maig, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i la disposició transitòria primera del Decret llei 3/2024, de 24 de maig,
RESOLC FORMULAR:
La declaració d'impacte ambiental del projecte d'agrupació fotovoltaica de Son Cànaves I i Son Cànaves II ubicats al polígon 7, parcel·la 43 del terme municipal de Llucmajor, promoguts per Ventaja Solar 24 S.L., en els termes següents:
Es tracta d'una instal·lació fotovoltaica en sòl rústic de tipus D (aquelles amb una ocupació territorial superior a 10 ha), l'ocupació del parc fotovoltaic és de 113.658 m2 situat majoritàriament dins sòl rústic general (SRG), i d'acord amb el PDSEIB s'ubica en unes parcel·les situades en zones d'aptitud mitjana o zona d'exclusió, sent l'àrea d'instal·lació d'aptitud mitjana.
Segons s'estableix a les lletres a) i b) de l'article 13.1 del Text refós de la Llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears, aprovat pel Decret legislatiu 1/2020, de 28 d'agost, han de ser objecte d'avaluació d'impacte ambiental ordinària els projectes en què així ho exigeixi la normativa bàsica estatal sobre avaluació ambiental, o els projectes que figurin en l'annex 1, el projecte del parc fotovoltaico "Son Cànaves I i Son Cànaves II», per les seves característiques, d'acord amb l'Estudi d'Impacte Ambiental s'inclou al Grup 3. Energia. Punt 2:
«12. Les següents instal·lacions per a la producció d'energia elèctrica a partir de l'energia solar, incloses les esteses de connexió a la xarxa:
-Instal·lacions amb una ocupació total de més de 10 ha situades en sòl rústic en les zones d'aptitud mitjana del PDS d'energia, excepte les situades en qualsevol tipus d'oberta o en zones definides com aptes per a les instal·lacions mencionades en el pla territorial insular corresponent.»
Per tant, el projecte s'ha de tramitar com a una Avaluació d'Impacte Ambiental Ordinària i seguir la tramitació ambiental establerta al títol II, capítol II, secció 1ª de la Llei 21/2013, de 9 desembre, d'avaluació ambiental. A més, s'han de complir les prescripcions dels articles 21 i 22 del Text refós de la Llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears, aprovat pel Decret legislatiu 1/2020, de 28 d'agost, que li siguin d'aplicació.
Per una altra banda, l'article 36.2 del Decret 33/2015, de 15 de maig, d'aprovació definitiva de la modificació del Pla Director Sectorial Energètic de les Illes Balears, referent a les instal·lacions fotovoltaiques sobre el terreny en zones d'aptitud alta i mitjana en sòl rústic, especifica que les instal·lacions de tipus D s'hauran de tramitar a qualsevol cas per via de la declaració d'interès general. No obstant això, el projecte es tramitarà per la via de Declaració de Projecte Industrial Estratègic en virtut de la Llei 14/2019, de 29 de març, de projectes industrials estratègics de les Illes Balears.
1. Informació del projecte: objecte, ubicació i descripció
El projecte consisteix en la instal·lació d'un parc fotovoltaic per a la producció d'energia solar amb 27.888 plaques solars. La potència d'instal·lació total és de 13.545 kW ( Son Cànaves I 10.750 kW, i Son Cànaves II 2.795 kW) amb una producció anual estimada de 16.175,04 kWp (12.797,12 kWp Son Cànaves I, i 3.377,92 Son Cànaves II) amb 6 inversors 63xHUAWEISUN2000-215KTL.
El projecte se situa a la parcel·la 43, polígon 7 de Llucmajor, amb una superfície de 2.218.787 m2. Tot i això, les plaques fotovoltaiques no ocuparan la totalitat d'aquest espai, sinó 113.658 m2 de superfície útil i 125.991 m2 de superfície tancada (7,67% d'ocupació).
Els panells solars fotovoltaics es col·locaran sobre estructures d'acer galvanitzat i alumini sobre terreny (a una distància mínima de 0,80 m i 2,97 m d'altura màxim), els inversors es situaran sobre l'estructura juntament amb el conjunt de strings respectiu. Els centres de transformació es situen a la zona centre, est i oest del parc solar, El CMM FV es col·locarà al costat de camí públic per arribar al punt de connexió sol·licitat sobre la xarxa de MT existent amb 5 edificis prefabricats Ormazabal (acabat de coberta inclinada amb teula tipus àrab, façana tipus pedra, mars o ocres terra i amb la resta d'elements amb tipologia tradicional) de 6.060 mm de longitud, 2.380 mm de fons, i 2.585 d'alçada vist. El centre de control es situarà a la sud del parc solar, proper a l'entrada.
La parcel·la de 221,88 Ha conte, d'acord amb el Pla Territorial de Mallorca, zones classificades com Àrea Natural d'Especial Interès (ANEI) 153,37 ha (69,12%), Sòl Rústic General Forestal 12,9 ha (5,81%), i Sòl Rústic General 56,68 ha (25,54%). Dins la zona classificada com ANEI, existeixen 2,7 ha (1,76% de l'ANEI) aprofitades en cultiu. L'àrea classificada com a SGR Forestal està declarada com a hàbitats d'interès comunitari 9540 Pinars mediterranis de pins mesogeans endèmics, 5330 Ullastrars i matars no arborescents (Cneoro tricocci-Ceratorietum siliquae y Prasio-Oleetum sylvestris).
La parcel·la forma part d'una explotació agrària inscrita com a REG031IB0000092 i REGA ES070310000092, al registre d'explotacions agrícoles de Mallorca amb parcel·les al llarg e Llucmajor, Mancor, Porreres i Valldemossa. L'activitat principal és la producció de pastura i cereals per als animals de l'explotació, i també hi ha 158 ovelles reproductores.
El punt de connexió a la xarxa es troba a uns 4.030 m en línia recta de la S/E Arenal, ubicada en la carretera Disseminat 8321 – Cas Tambe-58, Palma. El punt de connexió se planteja en la mateixa subestació elèctrica (polígon 55, parcel·les 76 i 352), mitjançant la instal·lació d'una nova cèl·lula de línia. La línia d'evacuació discorr per camins o carreteres existents i afecta a tres dominis (Llucmajor, Palma, i Carreteres Consell Insular).
Alternatives d'ubicació.
a) Alternatives del traçat de les vies d'evacuació, on les alternatives analitzades eren dues, la primera discorre per camins existents i un traçat menor, però amb major impacte sobre paratge naturals i hàbitats comunitaris, mentre que la segona, amb un traçat més llarg, té un menor impacte sobre zones naturals i és la seleccionada al projecte.
b) Les alternatives de fixació: es selecciona l'ancoratge per pernills o estaques de fixació directa en terra perquè és la de menor impacte, sent una solució tècnica viable per les característiques geomorfològiques del terreny.
c) El document ambiental també presenta com una alternativa l'altura de les plaques, amb dues possibilitats: altura a 3,2 metros i altura a 2,97 metros. Encara que una major altura permet una millor àrea de treball respecte a la instal·lació i el manteniment de les plaques i resta d'equips associats, es selecciona l'altura menor per tenir un menor impacte visual en reduir les conques visuals.
d) Presenten 3 alternatives d'ubicació:
d.1 Alternativa 1: Polígon 7, parcel·la 43 del terme municipal de Llucmajor. Parcel·la de 2.218.797 m2. Es projecten ocupar 17 Ha en una zona de aptitud fotovoltaica mitjana. L'índex de sensibilitat ambiental és de 9,55 sobre 10 (sensibilitat baixa). Adjacent a la zona d'actuació es troba una Àrea Natural d´Especial Interès (ANEI). El PTI defineix la zona com SRG (Sòl Rústic de Règim General) i SRG-F (Sòl Rústic General Forestal).
d.2 Alternativa 2: Polígon 7, parcel·la 21 del terme municipal de Llucmajor. Parcel·la de 1.338.953 m2. Es projecten ocupar 17 Ha en una zona de aptitud fotovoltaica mitjana. L'índex de sensibilitat ambiental és de 9,55 sobre 10 (sensibilitat baixa). Adjacent a la zona d'actuació es troba una Àrea Natural d´Especial Interès (ANEI). El PTI defineix la zona com SRG (Sòl Rústic de Règim General) i SRG-F (Sòl Rústic General Forestal). Parcel·la afectada per APR dincendis.
d.3 Arran de les consideracions a les consultes a les administracions públiques afectades, el promotor va introduir una modificació o alternativa addicional, que és l'alternativa seleccionada i analitzada a les consideracions tècniques.
Les alternatives s'avaluen sobre els elements de: aptitud fotovoltaica (AF), distància a ANEI (DANEI), distància a ARIP (DARIP), distància a espais Xarxa Natura 2000 (DRN), distància a nuclis urbans (DNU), distància a zones amb risc d'incendi (DRI), distància APR inundació (DAPRID), vegetació existent (VE), distància a parcs fotovoltaics (DPF), longitud línia d'evacuació (LLE). Amb l'aplicació de la fórmula 3xAF+DANEI+DARIP+DRN+DNU+DRI+DAPRID+VE+DPF+LLE, la situació més desfavorable rep una puntuació de 3, mentre que la més favorable rep una puntuació d'1. Arran de l'anàlisi, l'alternativa d'ubicació 3, és la més adequada des del punt de vista ambiental.
2. Elements ambientals significatius de l'entorn del projecte
Les parcel·les es situen a la Unitat de Paisatge UP7-Migjorn.
Pel que fa a la topografia del terreny, és plana, sense relleus o desnivells importants i amb un pendent menor al 5%. No hi ha cap APR d'esllavissament.
Les actuacions projectades no estan afectades per cap espai natural protegit per la Llei 5/2005, de 26 de maig, per a la conservació dels espais de rellevància ambiental (LECO) ni per la Llei 1/1991, de 30 de gener, d'espais naturals i de règim urbanístic de les àrees d'especial protecció de les Illes Balears (LEN). Tampoc formen part de Xarxa Natura 2000.
A l'àrea d'implantació no s'hi troba cap Hàbitat d'Interès Comunitari, però al voltant de Son Cànaves I està rodejat totalment per l'hàbitat 9540 Pinars mediterranis de pins mesogeans endèmics Hàbitat Interès Comunitari 2022, així com al nord de Son Càneves II
Encara així es troba a menys de 60 metres al nord de Son Cànavas i nord-oest de Son Cànavas II, d'una Àrea Natural d'Especial Interès (ANEI).
El projecte no es troba en zona d'inundació ni es troba dins Zona d'Alt Risc d'Incendis Forestals. Així i tot, a menys de 100 metres al nord de Son Cànaves II, limita al nord amb una zona classificada com de Risc Moderat de les zones ZAR 2014.
Els terrenys es troben en una àrea de Protecció d'Electrocució.
a) Masses d'aigua subterrània:
El parc fotovoltaic projectat es localitza sobre la MAS 1821M1 Marina de Llucmajor, és un aqüífer profund i la massa es troba en mal estat (bon estat quantitatiu i mal estat químic per clorurs). Una part de la parcel·la també es troba sobre la MAS 1814M1 Xorrigo, massa que es troba en bon estat. El nivell de la vulnerabilitat a la contaminació d'aqüífers és moderat i la zona està afectada pel perímetre de restriccions moderades de 3 pous de proveïment urbà. Segons l'art. 87 del PHIB 2019, dins el perímetre de restriccions moderades l'activitat projectada s'entén com a permesa, sense perjudici de les autoritzacions sectorials preceptives.
b) A l'àmbit del projecte no hi ha cap massa d'aigua superficial de categoria rius.
A la parcel·la objecte del projecte s'ubiquen les dues basses temporals ES110ZPROTMAB010 i S110ZPROTMAB079.
D'acord amb el projecte i el document ambiental, la instal·lació no afecta directament a les basses.
10 Segons el Bioatles (quadrícules 1x1, codi 3950), l'àrea d'implantació és la zona de distribució d'una espècie amenaçada (melià reial Milvus milvus) i de dues espècies catalogades (serp de garriga Maroprotodon mauritanicus, tortuga mediterrània Testudi hermanni). El servei de Protecció d'Espècies ha informat de l'existència d'un niu d'un niu d'aquesta espècie a aproximadament 750 metres del límit est de la parcel·la, però que a criteri del servei, no és de preveure que les actuacions projectades puguin suposar un efecte destacable sobre les espècies protegides presents a la zona, sempre que es compleixin les mesures proposades, així com el pla de vigilància ambiental.
11. Referent al Patrimoni, no hi ha afecció a cap espai amb cautela patrimonial, malgrat que la zona té valors paisatgístics.
3. Tramitació (exposició pública)
El 29 d'octubre de 2022 es va publicar en el BOIB núm. 140 va ser publicada la informació pública d'autorització administrativa, declaració de projecte industrial estratègic i AIA del parc fotovoltaic de SON CANAVES I i II de 20 Mwh, druant un termini de 30 dies. D'aquesta informació pública es va rebre una al·legació d'un particular.
Durant la IP han estat consultades les següents administracions i entitats afectades:
1. Ajuntament de Llucmajor,
2. Associacions: Amics de la Terra, GOB, Terraferida,
3. Servidumbres aeronáuticas de la Secretaría de Estado de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana.
4. Consell Insular de Mallorca:
- Servei d'Explotació i Conservació de la Direcció Insular de Mobilitat del Departament de Mobilitat i Infraestructures del Consell Insular de Mallorca (CIM),
- Servei d'Urbanisme Direcció Insular d'Infraestructures del Departament de Mobilitat i Infraestructures
5. Govern de les Illes Balears:
- Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat:
Direcció General d'Emergències i Interior,
- Conselleria de Medi Ambient i Territori:
Servei d'Estudis i Planificació i Servei de Gestió de la Direcció General de Recursos Hídrics.
Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sol, i de Protecció d'Espècies de la Direcció General Espais Naturals i Biodiversitat.
- Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació:
Serveis d'Agricultura de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia
- Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius, i Memòria Democràtica:
Servei de Canvi Climàtic i Atmosfera de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic
- Servei de Protecció d'Espècies de la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat de la CMA,
- Empreses de distribució energètica:
Edistribución Redes Digitales SLU
Red Eléctrica España SAU
S'han rebut els següents informes:
-Informe de la Subdirección General de Aeropuertos i Navegación Aérea, que conclou:
“Todo ello, al objeto de que la Dirección General de Aviación Civil emita informe con carácter preceptivo y vinculante respecto a dichos proyectos de planes o instrumentos en lo que se refiere a las competencias exclusivas del Estado en materia aeroportuaria.
Por lo anterior, dado que el documento facilitado no es un instrumento de ordenación urbanística o territorial, no procede emitir informe por parte de esta Dirección General.
No obstante, se recuerda que cualquier construcción o instalación que se sitúe en una zona afectada por servidumbres aeronáuticas, o que se eleve a una altura superior a los 100 metros sobre el terreno, requerirá el acuerdo previo favorable de la Agencia Estatal de Seguridad Aérea (AESA), o del órgano competente del Ministerio de Defensa, según corresponda en el ámbito de sus respectivas competencias, conforme a lo dispuesto en los artículos 30 y 31, y en el artículo 8, respectivamente, del Decreto 584/72 sobre Servidumbres Aeronáuticas, en su actual redacción.”
-Informe favorable del Servei de Canvi Climàtic (exp. RE016/22, RE017/22, 152/22-CA, 25/10/2022), que conclou:
« Una vegada avaluada la documentació d'aquest projecte present a la pàgina web de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic, secció de «Informació pública de projectes», el tècnic sotasignant considera que:
• El projecte s'alinea amb els objectius establerts a la llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic, en matèria de reduccions emissions de CO2, així com de autosuficiència energètica, establertes a la llei esmentada, i per tant té un impacte positiu sobre el tipus de consum energètic.
• Es recomana la instal·lació d'un sistema d'emmagatzematge d'energia d'acord amb l'article 43 de l'esmentada Llei.»
- Informe favorable del Departament d'Emergències (informe ISP_106/2022 sp_72_95/2022, 17/11/2023), que conclou:
«Una vegada examinada la documentació, es considera que el projecte industrial estratègic, autorització administrativa prèvia i avaluació d'impacte ambiental ordinària del parc fotovoltaic Son Cànaves I de 10 MWh i Son Cànaves II de 10 MWn, ubicats al polígon 7 parcel·la 43 de Llucmajor, es pot informar favorablement, però haurà d'incorporar les mesures adients de protecció envers el risc d'incendi forestal que indica la normativa energètica per a una instal·lació tipus D (SOLF01 i SOLF03).»
- Informe favorable del Servei de protecció d'espècies de la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat (SPE 139/2022, 21/11/2023), que conclou:
«Consideracions tècniques
(...) 9, Segons la informació disponible al Servei de Protecció d'Espècies a la zona on s'ubica el projecte hi ha constància de la presència de Milà reial, Milvus milvus, espècie catalogada con En Perill d'Extinció. S'ha comprovat l'existència d'un niu d'aquesta espècie a aproximadament 750 metres del límit est de la parcel·la.
10. Segons criteri d'aquest servei, no és de preveure que les actuacions projectades puguin suposar un efecte destacable sobre les espècies protegides presents a la zona, sempre que es compleixin les mesures proposades, així com el pla de vigilància ambiental.
Conclusió
Per tot això, inform FAVORABLEMENT sobre la declaració de projecte industrial estratègic, autorització administrativa prèvia i avaluació d'impacte ambiental ordinària de l'agrupació fotovoltaica Son Cànaves I de 10MWn, i Son Cànaves II de 10 Mwn, ubicats al polígon 7, parcel·la 43 de Llucmajor (RE016 i 017/22).»
-Informe favorable del Servei d'Agricultura de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació (PFV-16/2022 _RE 016/22 i RE 017/22, de 16/12/2023):
“Antecedents
(...) 3. D'acord amb l'informe agronòmic presentat, les característiques agràries dels recintes afectats pels parcs fotovoltaics se corresponen amb terrenys que el seu valor agronòmic se classifica com de nivell 6 d'acord amb el annex I de la Instrucció 2/2021.
4. En data 9 de desembre de 2022 es va realitzar una visita de camp a la parcel·la a on està previst realitzar els parcs solars fotovoltaics. A la mateixa se va realitzar una observació visual dels mostrejos de profunditats del terreny que s'havien realitzat amb anterioritat, del sistema de cultiu que es amb secà i de l'alt percentatge de pedragositat del terreny. Totes aquestes característiques se corresponen ambt errenys de valor agrari baix i classificats de nivell 6 amb aprofitament agrari limitat d'acord amb l'annex I de la instrucció esmentada.
5. (...)
6. D'acord amb la Instrucció 2/2021 de 5 d'octubre de 2021 del director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural sobre els criteris per emetre informes per a la instal·lació de parcs fotovoltaics en sòl rústic, l'informe tindrà un caràcter favorable quan els projectes d'instal·lació se situïn en recintes o parcel·les qualificats com a nivell 6 de la esmentada classificació agronòmica.
Conclusió
Vist tot l'exposat, i d'acord amb la Instrucció 2/2021, de 5 d'octubre de 2021, sobre els criteris per emetre informes per la instal·lació de parcs fotovoltaics en sòl rústic se procedeix a informar favorablement per a la instal·lació de la agrupació fotovoltaica Son Cànaves I i Son Cànaves II al polígon 7, parcel·la 43 del terme municipal de Llucmajor.
Aquest informe s'emet en base a la documentació tècnica presentada, sense perjudici de que com a conseqüència de qualsevol modificació posterior puguin variar les circumstàncies inicials que l'han motivat.»
- Informe de la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat (RE030/22, 18/11/2023), que conclou:
« Consideracions tècniques
a) Projecte que agrupa dos parcs fotovoltaics amb una superfície total de 20 ha (44,688 panells, 80 convertidors i obres d'interconnexió de baixa tensió). Aquesta instal·lació es preveu fer en una parcel·la agro-forestal, ocupant aproximadament un 50 % de terreny agrícola i un 50 % de terreny forestal. Sés a dir que es pretén ocupar 10 ha de terreny forestal. Tot això en un entorn dominat per mosaic agro-forestal format per extenses àrees de conreus i zona contínua forestal formada per marines d'ullastrars i matars amb presència de pins i altres espècies forestals.
b) La zona està classificada segons el PTI com a SRG i com a SRG-Forestal, en una proporció aproximada de 50% SRG i 50 % SRG-Forestal..»
c) La part classificada com a SRG-Forestal està identificada al Mapa Forestal de Balears com a «Bosc» ( en concret: formació arbrada formada per coníferes i frondoses autòctones), al mapa d'Hàbitats com a «ullastrars i matars no arborescents» i al Bioatles de la Caib es reflexa la flora present en la quadrícula com a pins ( Pinus halepensis), alzines (Quercus ilex) i savines (Juniperus phoenicea subsp. Turbinata ). Totes espècies clarament forestals. Aquesta superfície forestal ja es pot observar a l'ortofoto de l'any 1956.
d) Tant a la Avaluació d'Impacte Ambiental i a l'Estudi d'Incidència Paisatgística es refereixen a la vegetació existent com herbàcia. En la realitat, la superfície a on es pot trobar vegetació herbàcia és la part agrícola del projecte i representa aproximadament un 50% de total de la superfície. El 50% restant és superfície classificada al PTI com a SRG-Forestal i al Mapa Forestal com a «Bosc»i està coberta per ullastres (Olea europaea L.) pins ( Pinus halepensis), alzines (Quercus ilex) i savines (Juniperus phoenicea subsp. Turbinata).
e) A l‘EIA posa literalment: "la parcela objeto de estudio se encuentra parcialmente explotada agricolamente. Esto hace que en la parcela no se desarrollen comunidades vegetales naturales estables....." i no es fa referència a la part forestal tot i que a l'apartat de descripció de la flora sí que s'enumeren les espècies forestals presents segons el Bioatles de la CAIB.
f) Per la col·locació dels panells s'haurà d'eliminar la vegetació forestal present, però al projecte no es reflexa com s'eliminarà aquesta vegetació forestal i a l'AIA no es reflexen mesures compensatòries per aquesta acció.
g) La opció d'alternativa d'ubicació considerada a l'estudi d'alternatives es localitza en àrea de característiques similars, d'ús agrícola i forestal (parcel·la 21 del polígon 7 de Llucmajor).
(...) Conclusions
Ateses les característiques i la naturalesa de l'assumpte de referència, s'informa el següent:
a) En el marc de la tria d'alternatives i independentment de la zonificació d'aptitud fotovoltaica a escala autonòmica vigent, l'estudi ambiental no valora la possibilitat d'executar el projecte en una ubicació que actualment tingui un altre ús (agrícola, extractiu, erm, etc.), possiblement més adequat, amb un impacte menor i que no afecti superfície forestal consolidada, com és el cas de les dues opcions plantejades.
b) De conformitat amb la planificació energètica vigent (PSDE), es considera que si bé l'ús de font d'energia renovable com la solar és un aspecte positiu de cara a la reducció d'emissions d'efecte hivernacle, no resulta especialment adequat que aquest sigui a partir de l'execució d'instal·lacions que suposin un canvi d'ús de terrenys forestals arbrats consolidats, tenint en compte que existeixen múltiples alternatives a la mateixa zona, sobretot tenint en compte que aquestes no s'han valorat dins l'anàlisi de l'estudi ambiental.
En aquest sentit, la pròpia Llei 43/2003, de 21 de novembre, de Forests, determina que el canvi d'ús forestal tindrà caràcter excepcional, sense perjudici de la normativa ambiental aplicable i el possible interès general. c) A més, aquests mateixos terrenys forestals existents que quedarien potencialment afectats pel projecte, ja per se suposen un embornal estable de carboni immobilitzat, tant en base a l'estrat aeri dels individus vegetals que l'integren, com de la seva part subterrània, aspectes de biodiversitat forestal a part.
d) El mateix «Pla Forestal de les Illes Balears» actualment vigent, identifica la importància d'aquestes àrees de transició agrícola-forestal en entorns de dominància de la matriu agrícola.
e) De conformitat amb el propi PDSE (Annex F), s'estableix que el projecte prioritzarà la localització de les instal·lacions en espais de poc valor ambiental i camps de cultiu de baixa productivitat, fet que és contradictori amb l'alternativa escollida.
f) Altrament, el PDSE determina que l'explotador de la instal·lació serà el responsable del desmantellament de les instal·lacions i de la restauració de l'estat natural de l'emplaçament previ a l'execució de la instal·lació. En aquest sentit, el document presentat no aporta suficient informació respecte a aquest aspecte, tenint en compte la dificultat de restaurar aquest tipus de formacions forestals consolidades.
i) Respecte al risc d'incendi forestal durant la fase de construcció i explotació del parc fotovoltaic no es fa menció ni es tenen en compte les prescripcions establertes pel Decret 125/2007, de 5 d'octubre, pel qual es dicten normes sobre l'ús del foc i es regula l'exercici de determinades activitats susceptibles d'incrementar el risc d'incendi forestal, ni per la Llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears.»
- Informe favorable del Servei d'Estudis i Planificació de la Direcció general de Recursos Hídrics (2022/05238E, 13/12/2023), amb condicionants:
«Per tot això, sobre el document "Evaluación de Impacto Ambiental Parque Solar Fotovoltaico Son Canaves I y Son Canaves II" situat a la parcel·la 43 del polígon 7 del TM de Llucmajor informam favorablement, amb els condicionants següents:
1. S'assegurarà el compliment de les mesures incloses al document ambiental per tal de reduir l'afecció dels recursos hídrics ocasionada per les accions del projecte.
2. En cas d'afectació de les basses temporals que s'ubiquen a la parcel·la, s'hauria de plantejar una alternativa d'ubicació de les plaques a la parcel·la objecte del projecte.
3. L'ús i el volum màxim anual autoritzat del sondeig existent a la parcel·la objecte del projecte s'ha de respectar. Tal i com indica el projecte, es prioritzarà la neteja en sec de les plaques fotovoltaiques. En cas de voler utilitzar aigües regenerades per a la neteja de plaques, en compliment del RD 1620/2007 de 7 de desembre, s'haurà de sol·licitar la corresponent concessió de reutilització, la qual es regirà per l'esmentada normativa. Es prioritzarà la neteja en sec d'aquestes.
4. Atès que la zona presenta un nivell de la vulnerabilitat a la contaminació d'aqüífers moderat, s'atendrà al que disposa l'art. 2 punt 1 c) del Decret llei 1/2016, de 12 de gener, de mesures urgents en matèria urbanística: "Durant l'execució de les obres, s'han d'adoptar les màximes precaucions per evitar l'abocament de substàncies contaminants, incloses les derivades del manteniment de les maquinàries".»
-Primer Informe desfavorable de l'Ajuntament de Llucmajor (Exp. 2022/11159N, de 09/11/2022):
«Pel que fa a la resta d'instal·lació, de xarxes soterrades d'energia elèctrica en sol rústic i de la instal·lació de casetes de centres de transformació i convertidors. Aquestes instal·lacions hauran de complir les següents condicions:
0. Per tal de garantir la correcta execució de les obres en domini públic (rases) i els possibles afectacions als camins i demés elements que poguessin veure afectats per la circulació de vehicles d'alt tonatge i en aplicació del decret de Batlia de 31 de maig del 2012, que estableix un aval per un 30% del valor de les obres que afectin a domini públic. Aquest aval [que tindrà un termini no inferior al temps que duri l'obra més un any de garantia (contat a partir de la presentació a l'Ajuntament, per part del director de l'obra, de la Certificació de Final d'Obres)] es podrà retirar, prèvia petició per part de l'interessat, amb el vist i plau dels tècnics municipals.
1. Per cada una de les fases de la obra en domini públic . s'haurà de presentar als STM la documentació detallada de l'actuació, que com a mínim, haurà d'informar sobre: inici /final, àmbit, previsió de talls de tràfic, reposicions de paviments previstes i amb quin materials ... i qualsevol altre informació que es consideri pot ser interesant per els STM. Per l'inici d'aquestes obres serà necessària l'autorització per part de STM, que consistirà amb una acta de replanteig de l'actuació signada per les parts que haurà d'incloure ineludiblement el vist i plau de la policia local pel que fa a les redireccions i talls de tràfic.
En aquesta acta, es definirà el grau de reposició de paviments en els camins o vials municipals (...)
- En el cas d'afectar el projecte al traçat dels terrenys considerats camins públics rurals, hauran d'ésser objecte de nova pavimentació, una vegada finalitzada les obres de canalització realitzades pel promotor de la instal·lació fotovoltaica.
Si bé, en el moment del replanteig podrà considerar la reposició completa de l'ample del vial afectat per l'estesa.
2. Es considera necessari disposar d'elements d'apantallament, be barrera vegetal definitiva o be elements temporals en tant no s'hagi aconseguint els nivells definitius de barrera vegetal, des de bon principi de les obres»
- Segon Informe desfavorable de l'Ajuntament de Llucmajor (Exp. 2022/11159N, de 09/05/2023):
«Les línies d'evacuació PRIVADES plantejades, no se plantejat d'utilització dels entubats existents si es el cas, que donada la seva longitud (4,6km ) implica una penalització importat per ocupació del la secció del domini públic municipal. Serà necessari aportar estudi de us d'infraestructures lliures (tubs) en trams del traçat plantejat. A falta de compartició s'ha de presentar estudi de capacitat de la secció per on discorre el traçat per a poder encabir-la, tenint en compte la condició II.1 per vial i camins municipals (les xarxes han de discórrer màxim a 0,80 metres de les parets...), quant es tracti de la ocupació d'un domini públic, per un principi de bàsic que protecció de l'interès general es considera bàsic que no se'n faci un abús que pot condicionar futures actuacions d'interès públic en aquest domini.
- Abans de aprovar el projecte i donat que el pot condicionar de manera importat, s'ha de disposar de la concessió demanial que permeti executar les instal·lacions privades de d'evacuació dins domini públic per una durada superior a 4 anys i no superior a 75 anys.
Pel que fa a domini públic municipal (si n'és el cas):
- Les línies d'evacuació plantejades interfereixen en varis punts amb xarxa d'abastiment a poblacions , canalització Son Monjo a dipòsit Son Verí (Aprox. 30.000 hab). S'haurà de presentar una annex al projecte específic per el cruament amb les xarxes d'abastiment, definint en detall les solucions constructives que es plantegen per la seva resolució. Aquest annex es tractarà com un projecte independent del principal pel que fa a replantejos i autoritzacions d'inici de la seva execució per part STM municipals i l'empresa Concesionaria del Servei de Gestión integral del Servicio de abastecimineto de agua potable saneamineto y drenaje del municipio de Llucmajor Pel que fa a la documentació presentada, las línies d'evacuació transcorren tant per camins en sòl rústic i vies de competència de CIM.
Pel que fa a la resta d'instal·lació, de xarxes soterrades d'energia elèctrica en sol rústic i de la instal·lació de casetes de centres de transformació i convertidors. Aquestes instal·lacions hauran de complir les següents condicions:
0. Per tal de garantir la correcta execució de les obres en domini públic (rases) i els possibles afectacions als camins i demés elements que poguessin veure afectats per la circulació de vehicles d'alt tonatge i en aplicació del decret de Batlia de 31 de maig del 2012, que estableix un aval per un 30% del valor de les obres que afectin a domini públic. Aquest aval [que tindrà un termini no inferior al temps que duri l'obra més un any de garantia (contat a partir de la presentació a l'Ajuntament, per part del director de l'obra, de la Certificació de Final d'Obres)] es podrà retirar, prèvia petició per part de l'interessat, amb el vist i plau dels tècnics municipals.
1. Per cada una de les fases de la obra en domini públic . s'haurà de presentar als STM la documentació detallada de l'actuació, que com a mínim, haurà d'informar sobre: inici/final, àmbit, previsió de talls de tràfic, reposicions de paviments previstes i amb quin materials ... i qualsevol altre informació que es consideri pot ser interesant per els STM. Per l'inici d'aquestes obres serà necessària l'autorització per part de STM, que consistirà amb una acta de replanteig de l'actuació signada per les parts que haurà d'incloure ineludiblement el vist i plau de la policia local pel que fa a les redireccions i talls de tràfic.
En aquesta acta, es definirà el grau de reposició de paviments en els camins o vials municipals (...)
Si bé, en el moment del replanteig podrà considerar la reposició completa de l'ample del vial afectat per l'estesa.
Es considera necessari disposar d'elements d'apantallament, be barrera vegetal definitiva o be elements temporals en tant no s'hagi aconseguint els nivells definitius de barrera vegetal, des de bon principi de les obres
Aquest informe fa referència únicament a aspectes tècnics queda condicionat a totes les demés determinacions, requisits, compliments, etc... que els Serveis Jurídics considerin d'aplicació en la tramitació d'aquest expedient . El que us comunic pel vostre coneixement.
- Informe favorable del Servei d'Explotació i Conservació del Consell de Mallorca (Exp. 903396R, de 29/11/2023) amb consideracions tècniques:
« (...) per a carreteres de quatre o més carrils donat que el domini públic viari s'estableix a l'enllaç facilitat, tota la canalització soterrada paral·lela a aquesta carretera, les fites de senyalització i les arquetes hauran de situar-se més enllà de vuit (8) metres de l'aresta exterior de l'esplanació del tronc de la Ma-19 sense afectar al possible talús existent ni al vial de servei i a més d'un (1) metre des de l'aresta exterior de l'esplanació del vial de servei i ,si és el cas, on hi hagi domini públic viari, ocupant l'últim metre més exterior d'aquest. Respecte als traçats de LSAT presentat tenim:
a) Sobre la LSAT des del parc fotovoltaic Son Cànaves 1, el tram paral·lel a la carretera Ma-19 entre el PK 14+300 i 14+400, PK 14+650 i 15+150, PK 15+650 i 17+725 i PK 18+000 i 18+300, sí compleix aquesta distància i s'informa favorablement aquest traçat proposat.
b) Sobre la LSAT des del parc fotovoltaic Son Cànaves 2, el tram paral·lel a la carretera Ma-19 entre el PK 14+300 i 14+400, PK 14+650 i 15+150 i PK 15+650 i 16+100, sí compleix aquesta distància
(...) per a carreteres de dos carrils (als enllaços i ramals afectats per aquest traçat), tota la canalització soterrada paral·lela a aquesta carretera, les fites de senyalització i les arquetes hauran de situarse més enllà de tres (3) metres de l'aresta exterior de l'esplanació sense afectar al possible talús existent ni al vial de servei i a més d'un (1) metre des de l'aresta exterior de l'esplanació del vial de servei i, si és el cas, on hi hagi domini públic, ocupant l'últim metre més exterior d'aquest. Respecte als traçats de LSAT presentat tenim:
a) Sobre la LSAT des del parc fotovoltaic Son Cànaves 1, el tram paral·lel a la carretera Ma-19 entre el PK 15+150 i 15+650 i PK 17+725 i PK 18+000, sí es compleix aquesta distància i s'informa favorablement aquest traçat proposat. A més, la LSAT haurà de situar-se fora del domini públic viari dels vials de servei i a un metre de l'aresta exterior de l'explanació d'aquests, és a dir, el més restrictiu.
b) Sobre la LSAT des del parc fotovoltaic Son Cànaves 2, el tram paral·lel a la carretera Ma-19 entre el PK 15+150 i 15+650, sí es compleix aquesta distància i s'informa favorablement aquest traçat proposat. A més, la LSAT haurà de situar-se fora del domini públic viari dels vials de servei i a un metre de l'aresta exterior de l'explanació d'aquests, és a dir, el més restrictiu.
(...) Per tant, el creuament de la glorieta de l'enllaç del PK 15+000 de la Ma -19, si no es compleix la condició 5.b d'aquest informe, s'haurà s'executarà amb perforació horitzontal dirigida complint les següents condicions: a) El traçat en planta haurà de ser perpendicular al tronc de la carretera.
b) El gàlib mínim vertical baix qualsevol punt de les diferents zones de la plataforma, serà de DOS (2) metres mesurats des de la clau de la baina de protecció que assegurarà mantindré l'estat tensional del terreny.
c) Els pous d'atac i recepció, així com arquetes de canvi de direcció, seient totes elles no enregistrables, o fites delimitadores, hauran de situar-se a una distància mínima de TRES (3) metres des de l'aresta exterior de l'explanació de les carreteres Ma-13 A, Ma-3440 i Ma-3240 i fora del domini públic viari.
d) Per a profunditats superiors a tres (3) metres s'haurà d'allunyar els pous d'atac i recepció de l'aresta exterior de l'explanació, la mateixa profunditat excavada o establir un sistema de contenció del terreny. e) En cap cas s'afectarà a altres estructures i instal·lacions existents, sent la seva reposició a càrrec del sol·licitant.
f) Finalitzats el treballs, s'haurà de restablir el terreny al seu estat original»
-Informe favorable del Servei Tècnic d'Urbanisme del Consell de Mallorca (Exp. 897442Y, de 29/11/2023) amb consideracions tècniques:
“1) Caldria fragmentar la implantació del parc, dividint la superfície total de panells fotovoltaics en parts separades per barreres vegetals , d'acord amb els tancaments existents, per tal de reduir l'impacte paisatgístic de la nova instal·lació. És per això que caldria conservar no només zones arbrades puntuals en les zones centrals de Son Cànaves I i de Son Cànaves II, sinó conservar i reforçar tot el tancament vegetal interior de la parcel·la 43 dins l'àmbit del parc ( entre la zona forestal i la zona de cultiu), amb espècies vegetals similars als existents, per tal de fragmentar la superfície d'implantació del parc, millorar la seva integració paisatgística i reduir així el seu impacte paisatgístic.
2) Caldria ampliar la barrera vegetal, proposada en el projecte en el límit sud, este ent-la al límit est de l'àmbit de Son Cànaves II que confronta amb parcel·les agrícoles no forestals, per tal de reduir la visibilitat del parc des de l'entorn proper.
3) Caldria detallar l'amplada mínima de la barrera vegetal proposada, ( límit sud i est ) que, com a mínim hauria de ser de 5m, tenint en compte la superfície total del parc i la seva visibilitat des de l'entorn proper.
4) Caldria evitar l'aparició d'elements aliens a la construcció tradicional en els acabats de les edificacions auxiliars del parc.
5) Caldria detallar les dimensions i acabats del centre de control inclòs en el projecte, tenint en compte que haurà d'incorporar les condicions d'integració paisatgística i ambiental recollides en la Norma 22 del PTIM.
6) En l'execució de les obres de la línia d'evacuació s'haurà de tenir cura en la conservació del ferm dels camins, amb els tancaments laterals, amb la conservació dels marges i parets, i amb el soterrament i canalització de les infraestructures per tal de que no afectin la seguretat ni l'estructura dels camins, ni tampoc, tant com sigui possible, les arrels dels arbres confrontants amb el camí. Convé tenir especial esment en no desplaçar ni retirar el material (pedres) provinent dels esbaldrecs de les parets de tancament confrontants.
Així mateix es fan les observacions següents:
7) Seria convenient modificar el límit sud de l'agrupació dels parcs de tal manera que s'aproximi a una traça contínua, regular, i a poder ser paral·lela a la direcció d'implantació dels panells solars, per tal d'evitar l'aparició d'espais residuals i millorar la integració paisatgística del conjunt.”
4. Consideracions tècniques
1. Alternatives.
Modificació de la implantació.
El Projecte agrupava dos parcs fotovoltaics amb una superfície total de 20 Ha (44,688 panells, 80 convertidors i obres d'interconnexió de baixa tensió).
Inicialment, la instal·lació es preveia fer en una parcel·la agro-forestal, classificada segons el PTI com a SRG i com a SRG-Forestal, en una proporció aproximada de 50% SRG i 50 % SRG-Forestal, formada per marines d'ullastrars i matars amb presència de pins i altres espècies forestals. A més, aquestes formacions forestals estan reconegudes com a Hàbitat d'Interès Comunitari 9540 Pinars mediterranis de pins mesogeans endèmics Hàbitat Interès Comunitari 2022,
A l'informe de la Direcció general d'Espais Naturals i Biodiversitat (RE030/22, 18/11/2023), sol·licitaven una alternativa que s'executés fora de superfície forestal consolidada, ja que l'ús de font d'energia renovable com la solar no hauria de suposar l'eliminació precisament d'un sumider estable de carboni immobilitzat, tant d'acord amb l'estrat aeri dels individus vegetals que l'integren, com de la seva part subterrània, aspectes de biodiversitat forestal, amb la dificultat addicional de la restauració de formacions forestals consolidades. Així mateix, aquesta localització és contrària al propi Pla Director Sectorial Energètic (Annex F), que estableix que el projecte prioritzarà la localització de les instal·lacions en espais de poc valor ambiental i camps de cultiu de baixa productivitat. També, el mateix Pla Forestal de les Illes Balears actualment vigent identifica la importància d'aquestes àrees de transició agrícola-forestal en entorns de dominància de la matriu agrícola.
L'informe favorable del Servei Tècnic d'Urbanisme del Consell de Mallorca (Exp. 897442Y, de 29/11/2023) recomanava fragmentar la implantació del parc, dividint la superfície total de panells fotovoltaics en parts separades per barreres vegetals, d'acord amb els tancaments existents, per tal de reduir l'impacte paisatgístic de la nova instal·lació.
A causa de les consideracions de les consultes a les administracions afectades, el promotor va introduir una modificació o alternativa addicional, que és la seleccionada per a l'execució, fora de l'àmbit de la zona forestal.
D'una superfície útil inicial de 170.093 m² i 194.102 m2 de superfície vallada, es redueix a 113.658 m2 útils i 125.991 m2 de superfície vallada. S'han reduït de 44.688 panells a 27.888 panells solares, amb una reducció total de 20.000 a 13.545 kW (inicialment a Son Cànaves I de 10.000 augmenten a 10.750 kW i Son Cànaves II de 10.000 redueixen a 3.377,92 Kw), amb una reducció de 10 a 6 inversors 63xHUAWEISUN2000-215KTL.
Amb les modificacions es dona resposta als informes de la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat i del Servei Tècnic d'Urbanisme del Consell de Mallorca per ajustar-se a les seves consideracions tècniques.
Respecte a la zona agrícola, el Servei d'Agricultura i Ramaderia va emetre informe favorable a la instal·lació.
2. En el document «Diseño de medidas complementarias agrarias del proyecto del parque solar fotovoltaico connectado en red Son Cànaves», signat per l'Enginyer Tècnic Agrícola amb núm. de col·legiat 291, es presenta els resultats de 9 mostrejos de profunditat i caracterització del sòl, que no supera els 25 cms de profunditat, i té amb poca capacitat de retenció d'aigua i poca disponibilitat de nutrients.
D'acord amb l'article 118, sobre el règim d'infraestructures i dotacions en sòl rústic, i els usos atípics, de la Llei 3/2019, de 31 de gener, Agrària de les Illes Balears, la instal·lació de producció d'energia elèctrica a partir de fonts d'energies renovables que ocupen més de 4 hectàrees en total s'ubicaran preferentment als terrenys de baixa productivitat agrícola, marginals o degradats, sense valor natural, paisatgístic o edàfics, en la implantació de noves infraestructures i equipaments públics o privats.
Després d'una visita el 3 de març de 2023 dels tècnics del Servei d'Agricultura i Ramaderia, d'acord amb la Instrucció 1/2023 de 18 de gener de 2023 del director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural per la qual es modifica la Instrucció 2/2021 de 14 de juliol de 2021 del director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural sobre els criteris per a emetre informes per a la instal·lació de parcs fotovoltaics al sòl rústic, el terreny s'ha classificat com a terres de valor agrari baix, nivell 6 aprofitaments agrari limitat.
La documentació ambiental descriu activitat agrària complementària que consisteixen la divisió de l'àrea d'actuació en 8 recintes de 2 a 3 hectàrees per malla ramadera per plantació de pastos permanents en rotació per a pastereig d'oví.
3. A l'estudi d'impacte ambiental es presenta una caracterització de la zona, un inventari ambiental, on es descriu el medi físic i biòtic (ubicació, atmosfera i clima, fisiografia, geologia, hidrologia superficial i subterrània, litologia, usos de sòls i APR, paisatge, flora, fauna, espais protegits, paisatge i patrimoni), i el medi socioeconòmic (demografia i economia, consum elèctric, infraestructures energètiques i xarxa viària).
En els documents addicionals registrats posteriorment de la sol·licitud, s'incloïen fotografies i s'analitzen dels individus arboris situats a la zona d'implantació, en els que es pot apreciar que un nombre elevat d'individus estan afectats per Xylella.
A l'annex d'estudi paisatgístic, i anàlisi de les conques visuals, la implantació del parc serà visible a 316,99 hectàrees, 9,21% del territori analitzat (3.000 m de diàmetre des del punt central de la instal·lació). Com a mesures de correcció es preveu una altura de 2,75, i s'instal·larà una barrera visual vegetal d'altura prevista de 3 metres amb especies de varietats mediterrànies (Olea europaea var. sylvestris, Ceratonia siliqua i Pinus halepensis, i estracte arbustiu principalmen per Pistacia lentiscus), que permetran una reducció de la zona visible en un 19,13% i 75,02 hectàrees. Si bé L'informe de l'Ajuntament de Llucmajor considera que la barrera vegetal hauria d'aconseguir els nivells definitius des de l'inici de les obres, és tècnicament poc viable fer la instal·lació de l'apantallament abans de la finalització d'aquelles. Així i tot, el Pla de Vigilància Ambiental preveu el seguiment de la consolidació de l'altura i característiques necessàries pel compliment de l'objecte a assolir.
La línia elèctrica de connexió la subestació elèctrica serà completament soterrada per camins existents, sense discórrer per dins espais protegits o afectar a elements catalogats. Així i tot, la connexió en Son Cànaves I i II, sí discorr per una zona forestal considerada d'Hàbitat d'Interès Comunitari, sense que el document ambiental esmenti específicament les mesures de correcció o si recuperarà el terreny al seu estat original de l'àrea afectada per l'execució de la connexió. Es tracta d'una cobertura d'ullastres (Olea europaea L.) pins (Pinus halepensis), alzines (Quercus ilex) i savines (Juniperus phoenicea subsp. Turbinata). L'ideal és que la línia soterrada de connexió circulés per l'interior de la zona vallada de Son Cànaves I, i pel camí de 3 metres projectat entre els dos parcs per a la circulació de camions de bombers.
4. Per a la realització de l'estudi de covisibilitat amb altres instal·lacions l'annex d'estudi paisatgístic inclou la descripció de l'anàlisi territorial de l'àrea compresa per un radi de 10 km (Bosc et al., 1994) des de les parcel·les on es projecta el parc solar Son Canaves I i II , en sentit ampli hi ha altres parcs fotovoltaics a més del projectat. Aquest parc és el de Son Valardell.
Mitjançant l'ajuda d'un programari SIG han avaluat les diferents conques visuals de cadascun dels parcs i han analitzat els diferents escenaris on podrien solapar-se dues o més conques visuals, sent una la pròpia del parc fotovoltaic analitzat. L'anàlisi territorial dóna com a resultat un únic escenari en què podrien observar-se els dos parcs alhora, que es concentra a una àrea de sòl rústic de 21,71ha sobre les 33.071,91 ha analitzades, que correspon al 0,06%.
5. Aquests parcs fotovoltaics es consideren de TIPUS E (l'establiment industrial ocupa un espai obert que pot estar parcialment cobert, fins a un 50 per cent de la seva superfície, alguna de les façanes de la qual a la part coberta manca totalment de tancament lateral ). D'altra banda, de cara a les edificacions que hi haurà al terreny (centre de maniobra i centres de transformació) es considerarà que són de tipus C (l'establiment industrial ocupa totalment un edifici, o diversos, si escau, que està a una distància més de tres metres de l'edifici més proper d'altres establiments. A mode resum, s'apliquen les següents mesures contra incendis per no transmetre un eventual incendi a l'interior del parc solar cap als solars o espais confrontants: el parc solar disposa d'una zona de reculada entre les estructures dels panells solars i la tanca, de 5 metres (zona permanentment desbrossada, mitjançant mètodes mecànics o animals, i lliure d'elements combustibles, i actuarà com a tallafocs); l'accés fins al parc fotovoltaic es realitza per un vial amb prou capacitat per poder accedir-hi mitjançant un camió de bombers, els elements elèctrics són intrínsecament segurs; els quadres elèctrics d'intempèrie seran de protecció IP65 o superior i estaran realitzats amb materials autoextingibles, no propagadors de flama, igual que el cablatge emprat; tots els conductors elèctrics es contemplaran sota el compliment de la norma UNE-EN 60332-1, la qual indica que els conductors no continguin cap compost propagador de flama, i la UNE-EN 60754-2, que indica una baixa emissió de gasos corrosius ; a cada centre de transformació, s'ubicarà un dipòsit estanc de recollida de líquid dielèctric, assegurant que no hi hagi cap vessament cap a l'exterior amb la capacitat suficient per recollir la totalitat del líquid; i es disposaran sistemes manuals d'extinció (extintors) de CO2 o pols en sec al costat dels principals quadres elèctrics, a més d'un extintor d'eficàcia mínima 89B, a una distància màxima de 15 metres, a cadascun dels centres de transformació, del Centre de Maniobra i Mesura i del centre de control.
L'informe de la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat (RE030/22, 18/11/2023), indica, respecte al risc d'incendi forestal durant la fase de construcció i explotació del parc fotovoltaic, que no es fa menció al document ambiental ni es tenen en compte les prescripcions establertes pel Decret 125/2007, de 5 d'octubre, pel qual es dicten normes sobre l'ús del foc i es regula l'exercici de determinades activitats susceptibles d'incrementar el risc d'incendi forestal, ni per la Llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears.
6. Entre els impactes positius de l'execució del projecte, s'han de destacar els impactes sobre el clima i el canvi climàtic (s'estima un estalvi anual d'emissions de CO2 d'unes 4553,27 tones). Així, el projecte afavoreix la descarbonització de l'illa i s'emmarca dins els objectius de reducció d'emissions establerts a l'article 12 de la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica i dins els objectius de la Directiva (UE) 2018/2001 del Parlament Europeu i del Consell d' 11 de desembre.
7. Si bé el Pla de Vigilància Ambiental preveu realitzar mesures periòdiques del camp electromagnètic durant la vida útil de la instal·lació fotovoltaica, de la línia elèctrica i de les edificacions auxiliars i s'haurà de complir amb allò exigit al Reial Decret 1066/2001, de 28 de setembre, pel qual s'aprova el Reglament que estableix condicions de protecció del domini publico radioelèctric, restriccions a les emissions radioelèctriques, i al Reial Decret 337/2014, de 9 de maig, pel qual s'aproven el Reglament sobre condicions tècniques i garanties de seguretat en instal·lacions elèctriques d'alta tensió i els seus instruccions tècniques complementàries ITC-RAT 01 a 23, no s'ha adjuntat un estudi de les emissions previstes als moments de màxima producció respecte als habitatges de Son Cànaves.
En la guia per a l'elaboració d'estudis d'impacte ambiental de projectes de plantes solars fotovoltaiques i les infraestructures d'evacuació del Ministeri per a la Transició Ecològica i el repte demogràfic, que es pot trobar a la següent adreça electrònica https://www.miteco.gob.es/content/dam/miteco/es/calidad-y-evaluacion-ambiental/temas/evaluacion-ambiental/guiaelaboracionesiaplantasfotovoltaicassgea_tcm30-538300.pdf, la modelització dels camps electromagnètics és important per als parcs que estiguin propers a un nucli de població o a hàbitatges aïllats. La zona d'afecció segons aquesta guia per a habitatges aïllats és d'una distància de 100 m als punts d'emissió del parc fotovoltaic. Per al compliment del Reial Decret 1066/2001, s'haurà d'especificar el valor del camp electromagnètic en l'estat de càrrega màxima del parc fotovoltaic en els límits exteriors d'habitatges en la distància esmentada, considerant per al càlcul a una distància de 0,2 m dels límits d'aquest i a una altura d'1 m, segons UNE-EN 62110. En el cas d'afecció, s'hauran d'incloure també mesures de seguiment dels camps electromagnètics al Pla de Vigilància.
8. A l'EIA el promotor fa una descripció i valoració dels impactes prevists. Així mateix, per cada un dels possibles impactes es descriuen les mesures correctores, i s'estableix un Pla de Vigilància Ambiental per al seu seguiment.
Durant la fase de construcció determina com a impactes: el desbrossament i retirada de terra vegetal (reubicada en la mateixa parcel·la) per a l'excavació de zajals per al cablejat i cimentació de les limitades per a instal·lació de les casetes prefabricades, col·locació de les estructures de suport de les plaques fotovoltaiques, construcció de les infraestructures auxiliar, valladí perimetral, generació de residus
Durant la fase de funcionament: ocupació del territori i operacions de manteniment
Durant la fase de desmantellament: generació de residus de demolició, elèctrics, metàl·lics, i panells fotovoltaics. Indica que els residus seran gestionats segons la seva naturalesa i per un gestor autoritzat, i que condicionarà el terreny a la seva situació de no-intervenció per a la recuperació de l'ús tradicional.
Tots ells es determinen com a moderats amb l'aplicació de les mesures de correcció descrites a l'EIA.
9. En relació a la sol·licitud del promotor d'emissió de la DIA amb vigència retroactiva anterior o igual a 31/8/24, l'informe jurídic del Cap de Departament d'Avaluacions Ambientals de data 17/9/24 conclou que: «Primera.- Ateses les consideracions anteriors es pot concloure que es donen les circumstàncies de l'article 39.3 de la Llei 39/2015, per atorgar eficàcia retroactiva a la declaració d'impacte ambiental del projecte de Parc Fotovoltaic Son Cànaves I i Son Cànaves II ubicat al polígon 7, parcel·la 43 del terme municipal de Llucmajor (Exp. 71A/2024).
Segon.- S'hauria d'incorporar un apartat a la DIA amb el següent redactat: "Aquesta declaració d'impacte ambiental tendrà eficàcia retroactiva a data 31 d'agost de 2024 en base a l'article 39.3 de la Llei 39/2015, d'1 d‘octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques, atès que els supòsits de fet necessaris existien ja a la data a la que es retrotreu l'eficàcia d'aquest acte i ateses les circumstàncies excepcionals considerades a l'informe jurídic de la Direcció General d'Harmonització Urbanística i Avaluació Ambiental de data 17 de setembre de 2024".»
CONCLUSIÓ
Primer. Per tot l'anterior, es formula la declaració d'impacte ambiental favorable de l'agrupació fotovoltaica Son Cànaves I i Son Cànaves II ubicats al polígon 7, parcel·la 43 del terme municipal de Llucmajor, promoguts per Ventaja Solar 24 S.L. atès que previsiblement no es produiran impactes adversos significatius sobre el medi ambient, sempre que es compleixin les mesures correctores i preventives previstes a l'Estudi d'Impacte Ambiental signat de juliol de 2022, redactat pel Llicenciat en Biologia Daniel Ramon Manera col. núm. 17895-B, la Graduada en Geografia menció en Medi Ambient Antonia Torres Pérez i el Graduat en Geografia menció en Medi Ambient Marc París Musolas, i els següents condicionants:
1- Abans de l'aprovació del projecte per part de l'òrgan substantiu, i amb un termini inferior a sis mesos, el promotor haurà de remetre a l'òrgan substantiu i a l'òrgan ambiental un Pla de Vigilància actualitzat que haurà d'incloure i pressupostar els condicionants inclosos en la present Declaració d'Impacte Ambiental.
La línia soterrada de connexió entre Son Cànaves I i Son Cànaves II no es podrà instal·lar travessant l'Hàbitat d'Interès Comunitari, haurà de ser soterrada dins el límit de la zona vallada de Son Cànaves I i pel camí de 3 metres per a la circulació de camions de bombers de connexió entre els dos parcs.
2- Les obres es realitzaran fora de l'època de risc d'incendis i es prendran les mesures establertes al Decret 125/2007, de 5 d'octubre, pel qual es dicten normes sobre l'ús del foc i es regula l'exercici de determinades activitats susceptibles d'incrementar el risc d'incendis forestals, en concret l'article 8.c.
3- Es prohibeix la crema de rostolls i restes de vegetació que puguin generar-se durant els desbrossaments a les diferents fases del projecte (construcció i explotació). Les restes vegetals s'hauran de dur a instal·lacions que ho puguin aprofitar per fer compost o esser recollits per empreses que facin aquesta valorització.
4- Tant la fase de construcció com la fase de desmantellament s'han de fer fora de l'època de reproducció de les aus que hi són presents, preferentment en el període comprès entre setembre i març i les activitats de desbrossament entre setembre i gener.
5- A la fase d'obres, durant la realització de les rases, s'han de prendre mesures per tal d'evitar la caiguda accidental de fauna, raó per la qual, si aquestes han de romandre obertes fora de la jornada laboral, es disposaran de llistons per permetre la seva sortida i es faran batudes diàries per alliberar els animals que hagin pogut caure. Així mateix, a la fase d'obres, les rases s'executaran per trams, minimitzant el temps entre obertura i tancament.
6- Respecte a la vulnerabilitat a la contaminació d'aqüífers, s'atendrà el que disposa l'art. 2.1.c) del Decret llei 1/2016, de 12 de gener, de mesures urgents en matèria urbanística: "Durant l'execució de les obres, s'han d'adoptar les màximes precaucions per evitar l'abocament de substàncies contaminants, incloses les derivades del manteniment de les maquinàries".
7- Per tal de millorar la integració paisatgística es mantindran en la mesura del possible els elements etnològics existents (parets de pedra).
8- El camí de connexió entre els dos parcs ha crear-se entre els dos punts més propers del dos parcs fotovoltaics, amb la menor afecció a l'Hàbitat d'Interès Comunitari de superfície possible tant a la fase de creació com a la fase de funcionament.
9- Respecte a l'àrea afectada d'Hàbitat d'Interès Comunitari per a la creació del camí de connexió entre Son Cànaves I i Son Cànaves II, s'ha de fer una compensació d'ecosistema a la mateixa parcel·la, amb la sembra de la mateixa superfície eliminada i les mateixes espècies.
10- L'apantallament vegetal proposat no ha de ser lineal a la zona sud del parc fotovoltaic Son Cànaves II, sinó que ha ha de simular un estat més natural discorrent de forma sinusoïdal. L'estat de la barrera vegetal ha de ser verificat al seguiment del Pla de Vigilància Ambiental. L'òrgan substantiu i l'òrgan ambiental podran, en qualsevol moment, verificar l'estat de la barrera vegetal i, en el cas que no estigués ben executada o no complís amb el seu objectiu, l'òrgan substantiu és responsable de què el promotor realitzi les plantacions necessàries, amb les conseqüències establertes en la llei per incompliment de la DIA.
11- El control de plagues (insectes, lagomorfs o rosegadors) es realitzarà per mitjans mecànics, biològics o bé amb productes aptes en agricultura ecològica.
12- S'han de realitzar inspeccions visuals dins les parcel·les de manera periòdica, almenys una vegada a la setmana, per revisar la presència de possibles animals ferits o morts. En el cas de trobar-se un animal mort o ferit i que sigui una espècie catalogada o protegida, o en cas de dubte, s'haurà d'avisar a l'112 o als agents de medi ambient del Govern de les Illes Balears. En el cas que sigui un cadàver, no s'haurà de tocar, en cap cas, ni desplaçar-lo, deixant-lo intacte tal com s'ha trobat fins que venguin a inspeccionar-lo.
13- En el desenvolupament de l'activitat agrària com a complementarietat, la divisió en 8 recintes per malla ramadera ha de permetre l'entrada de fauna per la part inferior. No incloure en el sistema de pastereig en rotació els mesos compresos de maig a agost per permetre l'anidament i cria de les aus estepàries a la base de les plaques.
14- Les instal·lacions s'han de dissenyar perquè els nivells de renou exterior siguin els nivells de qualitat acústica establerts per la normativa estatal, autonòmica i local en matèria acústica, a més de complir també amb el Codi de Tècnic d'Edificació.
15- S'hauran de realitzar mesures periòdiques d'intensitat del camp electromagnètic durant la vida útil de la instal·lació fotovoltaica, de la línia elèctrica i de la subestació elèctrica, aquestes mesures s'hauran de programar a les hores i mesos de màxima producció dels parcs fotovoltaics i s'ha de complir amb l'establert al Reial Decret 1066/2001, de 28 de setembre, pel qual s'aprova el Reglament que estableix condicions de protecció del domini públic radioelèctric, restriccions a les emissions radioelèctriques i mesures de protecció sanitària davant emissions radioelèctriques. En els límits exteriors d'habitatges a menys de 100 m dels punts d'emissió s'haurà de comprovar el valor del camp electromagnètic en l'estat de càrrega màxima del parc fotovoltaic, considerant per al càlcul a una distància de 0,2 m dels límits d'aquest i a una altura d'1 m, i, en el cas de superar els límits permesos, s'hauran d'incloure també mesures de correcció i seguiment dels camps electromagnètics al Pla de Vigilància.
16- Es tindrà un protocol per al transport, ompliment, manteniment i buidat d'equips que utilitzin gas (SF6); detecció de fuites, actuació en cas de fuita accidental i control del consum anual. S'hauran de compensar les emissions de gas SF6 mitjançant reforestacions, s'haurà de reforestar la superfície necessària equivalent a les emissions anuals de SF6.
17- La neteja dels panells fotovoltaics s'ha de realitzar, en la mesura del possible, "en sec", sense ús d'aigua, amb la finalitat d'estalviar aquest recurs, i si no fos possible, que sigui amb aigua regenerada. En el cas d'haver d'utilitzar productes químics, es recollirà i reutilitzarà la totalitat del producte contaminant utilitzat a cada panell.
18- Els panells fotovoltaics tenen materials contaminants perillosos raó per la qual s'hauran de tractar com a residu d'aparells elèctrics i electrònics, tal com s'estableix al Reial Decret 110/2015, de 20 de febrer, sobre residus. Per tant, s'haurà de garantir la correcta gestió dels panells fotovoltaics, tant en la fase d'explotació com de desmantellament mitjançant una declaració responsable de la gestió correcta de les plaques, que hauran de signar el promotor i/o el propietari, sense perjudici de que l'òrgan substantiu valori l'aplicació potestativa de l'article 33 del Text refós de la Llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears, aprovat per Decret legislatiu 1/2020, de 28 d'agost, relatiu a fiances i/o assegurances per garantir dit desmantellament.
19- Atès que el pressupost del projecte supera el milió d'euros,d'acord amb l'article 33 del Text refós de la Llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears, aprovat per Decret legislatiu 1/2020, de 28 d'agost, es designarà un auditor ambiental. Serà responsable de vigilar que es compleixin les mesures preventives i correctores a aplicar, principalment la pantalla vegetal, el seguiment ambiental i el desmantellament; a més de l'elaboració d'informes.
20- Una vegada finalitzada la vida útil de les instal·lacions fotovoltaiques (que es preveu en 25-30 anys) es recuperarà el terreny al seu estat original i es prendran les mesures correctores necessàries per tal d'eliminar o disminuir l'impacte ambiental associat. Això no obstant, si en el termini de 25-30 anys es vol seguir explotant com a parc, s'haurà de sotmetre a un nou procediment d'Avaluació d'Impacte Ambiental.
Es recorda que:
- És obligatòria per a la aprovació del projecte la declaració de projecte industrial d'interès estratègic o la declaració d'interès general.
- Respecte al risc d'incendi forestal durant la fase de construcció i explotació del parc fotovoltaic s'han de tenir en comte les les prescripcions establertes pel Decret 125/2007, de 5 d'octubre, que siguin d'aplicació.
- S'ha de complir amb les aportacions màximes de nitrogen provinent dels fems d'oví marcat a l'annex «fems» de la llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears.
- S'ha de complir amb el que disposa el Reial Decret 105/2008, d'1 de febrer, pel qual es regula la producció i gestió dels residus de construcció i demolició.
- La gestió de residus vegetals generats per les tasques de manteniment i poda de la barrera vegetal s'ha de realitzar d'acord amb la normativa vigent en la matèria.
- S'ha de complir amb l'establert a la Llei 3/2005, de 20 d'abril, de protecció del medi nocturn a les Illes Balears, en els aspectes del parc fotovoltaic que pugui ser aplicable.
- S'ha de complir amb l'establert en el Reial decret 1432/2008, de 29 d'agost, pel qual s'estableixen mesures per a la protecció de l'avifauna contra la col·lisió i l'electrocució en línies elèctriques d'alta tensió.
- S'han de complir les previsions establertes de la Llei 37/2003, de 17 de novembre, del renou així com, les de la Llei 1/2007, de 16 de març, contra la contaminació acústica de les Illes Balears.
Segon. Es publicarà la present declaració d'impacte ambiental al Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que disposa l'article 41.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'Avaluació Ambiental.
Tercer. La declaració d'impacte ambiental perdrà la seva vigència i cessarà en la producció dels efectes que li són propis si, una vegada publicat en el BOIB, no s'hagués procedit a l'autorització del projecte en el termini màxim de sis anys des de la publicació, d'acord amb el que disposa l'article 21 bis del Text refós de la Llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears.
Quart. La declaració d'impacte ambiental no serà objecte de cap recurs, sense perjudici del que, si és el cas, escaigui en via administrativa o judicial davant de l'acte d'autorització del projecte , d'acord amb el que disposa l'article 41.4 de la Llei 21/2013.
Cinquè. Aquesta resolució s'emet sense perjudici de les competències urbanístiques, de gestió o territorials de les administracions competents i de les autoritzacions o informes necessaris per a l'aprovació.
Sisè. Segons la disposició transitòria primera del Decret llei 3/2024, de 24 de maig, de mesures urgents de simplificació i racionalització administratives de les administracions públiques de les Illes Balears, els efectes de la supressió de la comissió de Medi Ambient de les Illes Balears es produiran a partir del dia 29 de maig de 2024 i els procediments d'avaluació que s'hagin iniciat abans de la data esmentada s'han de resoldre per la direcció general competent, sense que sigui necessari el dictamen dels comitès tècnics.
Setè. Aquesta declaració d'impacte ambiental tendrà eficàcia retroactiva a data 31 d'agost de 2024 en base a l'article 39.3 de la Llei 39/2015, d'1 d‘octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques, atès que els supòsits de fet necessaris existien ja a la data a la que es retrotreu l'eficàcia d'aquest acte i ateses les circumstàncies excepcionals considerades a l'informe jurídic de la Direcció General d'Harmonització Urbanística i Avaluació Ambiental de data 17 de setembre de 2024.
(Signat electrònicament: 5 de març de 2025)
La directora general d'Harmonització Urbanística i Avaluació Ambiental Maria Paz Andrade Barberá