Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE PRESIDÈNCIA I ADMINISTRACIONS PÚBLIQUES

Núm. 171533
Resolució de la consellera de Presidència i Administracions Públiques, a proposta del director general d’Emergències i Interior, per la qual s’aprova el Programa de Festes Segures

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El director general d'Emergències i Interior ha formulat la proposta de resolució següent:

Fets

1. L'Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears, l'Ajuntament d'Alcúdia i la Plataforma per un Oci de Qualitat de les Illes Balears van organitzar entre els anys 2011 i 2022 el dispositiu de seguretat i de prevenció de la festa de final de curs de l'alumnat de secundària, batxillerat i formació professional de bona part dels centres educatius de Mallorca, que tenia lloc cada mes de juny al Port d'Alcúdia.

2. L'Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears ha participat a petició de l'Ajuntament de Ciutadella en el dispositiu de seguretat de les festes de Sant Joan des de l'any 2016 amb el trasllat i la coordinació de policies locals de Mallorca per al reforç policial de les festes de Ciutadella, i s'han impulsat sessions preventives entre l'alumnat de batxillerat dels centres educatius de les illes de Mallorca i Menorca, a través del Programa Policia Tutor, per reduir situacions de risc, entre altres mesures preventives i informatives a la població.

3. Pel que fa a l'Ajuntament de Sóller, l'Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears ha participat des de l'any 2022 en el dispositiu de seguretat del Firó a través de la coordinació de policies tutors de diferents municipis de Mallorca per vigilar i controlar les incidències de les persones menors d'edat participants en la festa.

4. Pel que fa a l'Ajuntament de Pollença, l'Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears ha duit a terme tasques preventives i informatives entre l'alumnat del municipi en relació amb les festes de la Patrona 2024 i les festes de Sant Antoni 2025, per reduir riscs entre els participants i prevenir incidències i accidents, així com la participació en el dispositiu de seguretat de la Patrona.

5. La primavera del curs 2023-2024 l'Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears va impulsar una campanya de prevenció de situacions de risc a les festes d'estiu entre l'alumnat de 3r i 4t d'ESO, 1r de batxillerat i formació professional dels centres educatius de les Illes Balears, a través de sessions preventives dins les aules, impartides per policies tutors.

Fonaments de dret

1. L'article 3 de la Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, defineix els objectius bàsics dels criteris de coordinació.

2. L'article 9 de la Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, defineix el concepte de coordinació.

3. Els articles 10 i 11 de la Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, estableix les funcions i els òrgans de coordinació, i un d'aquests òrgans és l'Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears.

4. L'article 12.1 del Decret 40/2019, de 24 de maig, pel qual s'aprova el Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears i es modifica el Decret 55/2017, de 15 de desembre, del Fons de Seguretat Pública de les Illes Balears, estableix que la coordinació té per objecte determinar els criteris necessaris per adequar la formació, l'organització, la dotació i l'actuació de les policies locals.

5. El Decret 3/2009, de 16 de gener, pel qual es regula l'Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears, indica les competències i funcions d'aquest òrgan de coordinació.

6. Quant a les funcions de les policies locals de les Illes Balears, cal tenir en compte el que disposen l'article 53 de la Llei orgànica 2/1986, de 13 de març, de forces i cossos de seguretat; la Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, i la resta de normativa autonòmica i municipal aplicable.

7. L'article 2.2.d) del Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, modificat pel Decret 16/2023, de 20 de juliol, atribueix a la Conselleria de Presidència i Administracions Públiques, mitjançant la Direcció General d'Emergències i Interior, competències en matèria de coordinació de les policies locals.

Proposta de resolució

Propòs a la consellera de Presidència i Administracions Públiques que dicti una resolució en els termes següents:

1. Aprovar el Programa de Festes Segures, que s'incorpora com a annex a aquesta Resolució.

2. Informar d'aquesta Resolució els ajuntaments de les Illes Balears.

3. Ordenar la publicació d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Per tot això, dict la següent

Resolució

Manifestar la conformitat amb la proposta de resolució i dictar-ne resolució en els mateixos termes.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la consellera de Presidència i Administracions Públiques en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

(Signat electrònicament: 11 de març de 2025)

La consellera de Presidència i Administracions Públiques Antònia Maria Estarellas Torrens

(Signat electrònicament: 10 de març de 2025)

El director general proposant Pablo Gárriz Galván

 

ANNEX Programa de Festes Segures

Programa de prevenció i reducció de situacions de risc des de l'àmbit de la seguretat pública a les festes dels municipis de les Illes Balears

Índex

1. Introducció

1.1. Qüestions preliminars

1.2. Normativa

1.3. Antecedents i treballs previs

2. Marc contextual

2.1. Finalitat

2.2 Objectius del Programa de Festes Segures

3. Proposta d'activitats del Programa de Festes Segures

3.1 Prevenció i formació

3.2 Coordinació

3.3 Avaluació

4.Treball en xarxa

4.1. Coordinació entre administracions

4.2. Acords bilaterals entre municipis en matèria de policia local

5. Nomenament del coordinador del Programa

6. Implantació del Programa de Festes Segures i ús del logotip

7. Annexos

Annex 1. Model de sol·licitud per als ajuntaments interessats a participar en el Programa

Annex 2. Fitxa informativa sobre sessions preventives en matèria de festes segures en els centres educatius

Annex 3. Model de cartell i full informatiu sobre la venda d'alcohol a menors d'edat

Annex 4. Recomanacions de la Comissió Tècnica del Consell de Coordinació de les Policies Locals del Pla de Mallorca per a la millora de la seguretat pública en festes organitzades en l'espai públic municipal (18/07/2024)

Annex 5. Circular referent a mesures de seguretat als locals i establiments públics freqüentats per menors d'edat (2/2023)

Annex 6. Protocol sobre l'aplicació de la Llei 7/2013, de 26 de novembre, en matèria de locals i establiments públics i venda i consum de begudes alcohòliques (PTN-011-PT)

Annex 7. Model de valoració anònim dels tallers preventius per a l'alumnat dels IES

1. Introducció

1.1. Qüestions preliminars

Al llarg de les dues darreres dècades aproximadament, els municipis de les Illes Balears han augmentat considerablement el nombre de festes populars i patronals, així com de fires i altres esdeveniments de gran concurrència. Això ha provocat que les forces i els cossos de seguretat s'hagin adaptat a la gestió de grans concentracions humanes per garantir la seguretat pública i de la ciutadania en general, especialment les policies locals dels ajuntaments, per assegurar el benestar i la seguretat de la població.

Són moltes les notícies que es poden trobar en els mitjans de comunicació sobre situacions de risc que es produeixen en les festes dels municipis de les Illes Balears, com ara intoxicacions etíliques, agressions sexuals, baralles, ús d'armes blanques, problemàtiques amb menors d'edat, consum de drogues, etc., situacions a les quals han de fer front les forces i els cossos de seguretat, els serveis d'emergència, protecció civil o el personal sanitari mateix.

Per tal de reduir tots aquests problemes que afecten les festes i les persones dels municipis de les Illes, cal que les administracions implicades treballin des de la prevenció i en coordinació dins del seu àmbit competencial corresponent.

2.1. Normativa

El Programa de Festes Segures és un exemple de coordinació de les policies locals, tant en l'àmbit autonòmic, a través de l'Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears (ISPIB), com en l'àmbit municipal. Per tal de conèixer les funcions en matèria de coordinació de l'ISPIB cal tenir en compte el que disposa la Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, en els articles següents:

Article 3

Objectius bàsics dels criteris de coordinació

Constitueix un objectiu bàsic en l'establiment dels criteris de coordinació, la formació i el perfeccionament dels membres dels cossos de policia local i la seva integració en un projecte comú de seguretat pública, des d'una perspectiva integral de proximitat amb la ciutadania, basat en criteris ètics de rigor en qualsevol àmbit d'actuació, el caràcter preventiu i assistencial del servei i la resolució de conflictes com a instruments de cohesió i integració social. En la determinació dels criteris de coordinació s'atendran en general les singularitats del territori de cada illa de la comunitat autònoma i en particular les de cada localitat.

 

​​​​​​​Article 9

Concepte de coordinació

Als efectes d'aquesta Llei, la coordinació té com a objectiu determinar els criteris necessaris per a una adequació millor de la formació, l'organització, la dotació i l'actuació de les policies locals al sistema i les finalitats generals de la seguretat pública, dins les comeses que tenen legalment assignades, com també fixar els mitjans per a l'homogeneïtzació personal, tècnica i material, amb l'objectiu d'aconseguir una acció que en millori la professionalitat i eficàcia, sens perjudici de l'autonomia municipal.

Article 10

Funcions de coordinació

1. La coordinació de l'actuació de les policies locals en l'àmbit territorial de la comunitat autònoma de les Illes Balears comprèn l'exercici de les funcions següents:

[...]

h) La informació i l'assessorament a les entitats locals en matèria de policia local.

i) La creació del marc en el qual s'haurà de desenvolupar el suport i la col·laboració interpolicial en matèria d'informació, actuacions conjuntes i prestacions recíproques de caràcter temporal i extraordinari.

n) El foment de la col·laboració entre municipis a fi d'atendre situacions de caràcter temporal o extraordinari de conformitat amb el que estableix aquesta Llei.

o) La direcció de la cooperació eventual entre les diferents administracions per fer front a necessitats puntuals i extraordinàries.

 

Article 11

Òrgans de coordinació

1. En l'àmbit territorial de la comunitat autònoma de les Illes Balears exerceixen les funcions indicades en matèria de coordinació:

[...]

c) L'Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears.

L'article 12.1 del Decret 40/2019, de 24 de maig, pel qual s'aprova el Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears i es modifica el Decret 55/2017, de 15 de desembre, del Fons de Seguretat Pública de les Illes Balears, estableix que la coordinació té per objecte determinar els criteris necessaris per adequar la formació, l'organització, la dotació i l'actuació de les policies locals al servei de les finalitats generals de la seguretat pública, en les funcions que legalment tenguin assignades, des d'una perspectiva integral de proximitat amb la ciutadania. També ha de promoure els valors ètics de rigor en qualsevol àmbit d'actuació i prevaler el caràcter preventiu i assistencial del servei i la resolució de conflictes com a instruments de cohesió i integració social.

L'article 4 del Decret 3/2009, de 16 de gener, pel qual es regula l'Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears, estableix dins els principis generals que han de regir l'activitat de l'ISPIB, entre d'altres, els següents:

—  Adequar el servei públic de l'ISPIB a la demanda social, a la demanda de les policies locals i dels ajuntaments.

—  Comunicar, coordinar i col·laborar recíprocament amb els cossos de policia local de les Illes Balears.

—  Col·laborar activament amb altres institucions relacionades amb la seguretat pública.

Així mateix, l'article 10.1 del Decret 3/2009 disposa que l'Àrea de Coordinació de les Policies Locals té, entre d'altres, les funcions bàsiques següents:

—  Proposar la constitució d'equips tècnics de suport necessari per a la coordinació operativa en matèria de policies locals, així com activitats i programes orientats a la millora d'aquesta coordinació.

—  Impulsar la coordinació d'actuacions dels municipis de la comunitat autònoma de les Illes Balears en matèria de seguretat ciutadana.

Quant a les funcions de les policies locals de les Illes Balears, cal tenir en compte el que disposen l'article 53 de la Llei orgànica 2/1986, de 13 de març, de forces i cossos de seguretat; la Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, i la resta de normativa autonòmica i municipal aplicable.

1.3. Antecedents i treballs previs

L'Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears ha impulsat tasques de coordinació de policies locals en diferents municipis de les Illes per atendre grans esdeveniments populars i també ha participat en tasques de prevenció per reduir riscs en festes, així com en dispositius policials amb agents de diversos municipis.

Com a exemple de coordinació important, cal destacar que l'ISPIB, l'Ajuntament d'Alcúdia i la Plataforma per un Oci de Qualitat de les Illes Balears varen organitzar durant deu anys consecutius el dispositiu de seguretat i de prevenció de la festa de final de curs de l'alumnat de secundària, batxillerat i formació professional de bona part dels centres educatius de Mallorca, que tenia lloc cada mes de juny en el Port d'Alcúdia.

Un altre exemple ha estat la participació i col·laboració de l'ISPIB en el dispositiu de seguretat de les festes de Sant Joan de Ciutadella durant set anys, amb la coordinació de policies locals de Mallorca, i s'han impulsat sessions preventives en centres educatius de l'illa, entre altres mesures preventives i informatives a la població. L'Institut de Seguretat Pública també ha participat els tres darrers anys en el dispositiu de seguretat del Firó de Sóller, a través de la coordinació de policies tutors de diferents municipis de Mallorca.

Pel que fa a l'Ajuntament de Pollença, s'han duit a terme tasques preventives i informatives entre l'alumnat del municipi en relació amb les festes de la Patrona 2024 i les festes de Sant Antoni 2025, per reduir riscs entre els participants i prevenir incidències i accidents, així com la participació en el dispositiu de seguretat de la Patrona.

La primavera del curs 2023-2024 l'ISPIB va impulsar una campanya de prevenció de situacions de risc a les festes d'estiu entre l'alumnat de 3r i 4t d'ESO, 1r de batxillerat i formació professional dels centres educatius de les Illes Balears, a través de sessions preventives dins les aules, impartides per policies tutors.

L'alumnat participant va avaluar de manera anònima les sessions fetes a les aules dels centres educatius sobre festes d'estiu segures, la Patrona i Sant Antoni de Pollença, i el resultat va ser molt positiu. La majoria dels alumnes participants en les sessions varen manifestar que consideraven positiva la informació rebuda i també útil.

2. Marc contextual

2.1. Finalitat

La finalitat principal del Programa de Festes Segures és reduir les situacions de risc que comporten determinades festes que se celebren en els municipis de les Illes Balears, a través de la prevenció i de la informació des de l'àmbit de la policia local i de l'ISPIB.

Problemàtiques com l'abús del consum d'alcohol i d'altres substàncies, les agressions sexuals, el consum de tabac i productes similars per part de persones molt joves, el consum de begudes energètiques mesclades amb altres substàncies, les baralles, les armes blanques, etc., són situacions de risc que es poden trobar en moltes de les festes dels municipis de les Illes. També hi ha festes que tenen un component de risc relacionat amb els accidents, per la seva perillositat.

Per reduir totes aquestes situacions de risc són importants la prevenció i la informació a la població, especialment als més joves, així com l'impuls d'altres mesures de vigilància i control de la legalitat vigent.

2.2. Objectius del Programa de Festes Segures

—  Reduir les situacions de risc en les festes dels municipis de les Illes Balears.

—  Impulsar activitats preventives entre la població juvenil dels municipis.

—  Promoure accions informatives entre la població general dels municipis.

—  Treballar en xarxa entre totes les administracions i entitats competents en la matèria per millorar la seguretat pública de les festes dels municipis.

—  Avaluar les activitats del Programa de Festes Segures.

3. Proposta d'activitats del Programa de Festes Segures

Les àrees municipals de policia local i l'Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears poden dur a terme les activitats següents en diferents àmbits d'actuació:

3.1. Prevenció i formació

a) Impartir sessions de prevenció de conductes de risc a les festes dels municipis en els centres educatius (vegeu l'annex 2. Fitxa informativa de les sessions).

b) Impartir sessions de prevenció de conductes de risc sobre festes concretes en els municipis interessats.

c) Formar els agents de la policia local encarregats d'impartir les sessions preventives en els centres educatius.

d) Lliurar cartells i fulls informatius als locals i establiments públics sobre la prohibició de la venda d'alcohol a menors d'edat, així com sobre altres prohibicions respecte d'aquest col·lectiu (vegeu l'annex 3. Model de cartell i full informatiu).

e) Elaborar material preventiu (imatges i vídeos) per difondre a través de les xarxes socials corporatives sobre situacions de risc a les festes dels municipis i també per informar sobre les qüestions que siguin d'interès per a la ciutadania per al bon desenvolupament dels actes festius.

f) Fer ús dels mitjans de comunicació (insulars i locals) per difondre els missatges que siguin d'interès per al bon desenvolupament de les festes (premsa escrita, ràdio i TV).

g) Promoure la formació específica de les persones que han de treballar a les barres de bar ubicades a la via pública per les festes dels municipis sobre dispensació responsable de begudes alcohòliques (PADIB i Plataforma per un Oci de Qualitat de les Illes Balears).

h) Elaborar bans de batlia per regular determinats aspectes en matèria de seguretat per a les festes i donar-los a conèixer a la ciutadania, així com cartelleria i fullets informatius.

i) Tenir en compte el full de recomanacions per a la millora de la seguretat pública en les festes organitzades en l'espai públic municipal elaborat per la Comissió Tècnica de les Policies Locals del Pla de Mallorca, especialment en qüestions de plans d'autoprotecció (vegeu l'annex 4. Recomanacions sobre festes segures).

j) Revisar el compliment de les mesures de seguretat dels locals i establiments públics amb cabuda elevada els dies de festa abans de l'obertura al públic (vegeu l'annex 5. Circular sobre mesures de seguretat als locals i establiments públics).

k) Promoure les recomanacions del model de gestió de festes locals de la Plataforma per un Oci de Qualitat de les Illes Balears.

l) Preveure l'ús de les tecnologies digitals, com ara càmeres de seguretat, en els espais amb més afluència de públic, entre altres mesures oportunes, i crear centres de control i gestió de la seguretat de les festes.

m) Proposar l'adequació d'espais d'estacionament dissuasius fora del nucli urbà.

3.2. Coordinació

a) Signar acords bilaterals entre ajuntaments per prestar serveis de policia local i assegurar així un nombre adequat d'agents per garantir la seguretat dels assistents a les festes dels municipis.

b) Convocar amb l'antelació suficient la junta local de seguretat del municipi per garantir l'assistència de les forces i cossos de seguretat de l'Estat en els esdeveniments i la seva coordinació amb la resta d'organismes participants.

c) Sol·licitar la participació en els esdeveniments de l'agrupació local de protecció civil o sol·licitar més membres a través del Departament d'Emergències del Govern de les Illes Balears.

d) Garantir l'assistència sanitària, si escau, per cobrir les incidències que puguin sorgir durant els esdeveniments festius.

e) Sol·licitar als consells insulars els serveis de suport i assessorament en cas d'agressions sexuals.

f) Sol·licitar al Pla d'Addicció i Drogodependències de les Illes Balears del Govern de les Illes Balears la participació de la campanya «No siguis ase» per a la sensibilització sobre el consum d'alcohol en les festes populars.

g) Aplicar el protocol d'actuació policial per complir la Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d'instal·lació, accés i exercici d'activitat a les Illes Balears, i la Llei 11/2014, de 15 d'octubre, de comerç de les Illes Balears, en relació amb els menors d'edat (vegeu l'annex 6. PTN-011-PT).

h) Sol·licitar a l'ISPIB la col·laboració per a la coordinació dels agents de la policia local quan es tracti d'esdeveniments amb agents desplaçats de diferents illes o en casos extraordinaris de grans esdeveniments amb agents de la mateixa illa.

i) Preveure la contractació del servei de seguretat privada en els espais amb competències d'aquest col·lectiu i la seva coordinació amb les forces i cossos de seguretat.

3.3. Avaluació

—  Avaluar algunes sessions preventives duites a terme en els centres educatius (vegeu l'annex 7. Model d'avaluació).

—  Recollir incidències en les festes i, posteriorment, redactar-ne informes i valoracions.

4. Treball en xarxa

4.1. Coordinació entre administracions

La coordinació i el suport entre administracions és molt important per a l'èxit. Per aquest motiu, en el cas de festes municipals de grans concentracions humanes és necessari comptar amb totes les administracions competents en la matèria, de manera coordinada, que són les següents:

—  Els ajuntaments, com a responsables de l'espai públic, amb tots els recursos disponibles (policia local, protecció civil, obres i serveis, etc.).

—  Els consells insulars, com a administracions de suport a les entitats locals (bombers, serveis de prevenció de violències sexuals, etc.).

—  El Govern de les Illes Balears, amb la coordinació de les policies locals a través de l'ISPIB, els servei sanitaris, els serveis d'emergències, el Pla d'Addicció i Drogodependències de la Direcció General de Salut Pública, etc.

—  La Delegació del Govern a les Illes Balears, amb les forces i cossos de seguretat de l'Estat.

—  La Plataforma per un Oci de Qualitat de les Illes Balears, com a eina de participació comunitària liderada per la Direcció General de Salut Pública, que permet detectar la possible problemàtica associada a les activitats d'oci i els riscs per a la salut que alguns comportaments poden desencadenar, per a la qual cosa estableix una visió conjunta i desenvolupa estratègies per prevenir-la.

4.2. Acords bilaterals entre municipis en matèria de policia local

D'acord amb l'article 6 de la Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, l'àmbit territorial d'actuació dels membres de la policia local és el terme municipal corresponent, però eventualment, quan per necessitats estacionals o circumstàncies extraordinàries és insuficient la plantilla de la policia local, es pot reforçar la dotació d'agents d'altres municipis per mitjà d'acords bilaterals subscrits entre ajuntaments.

En el cas de festes de grans concentracions humanes, es poden signar aquests acords bilaterals entre ajuntaments per garantir un nombre adequat d'agents en relació amb les dimensions de la festa i la tipologia de l'esdeveniment. L'ISPIB disposa d'un model d'acord bilateral per als ajuntaments interessats.

5. Nomenament del coordinador del Programa

La Direcció General d'Emergències i Interior de la Conselleria de Presidència i Administracions Públiques designa el cap de la Secció XVII de l'Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears per coordinar i dur a terme les accions d'aquest Programa, amb la formació oportuna sobre intervenció en grans concentracions humanes.

Les funcions del coordinador del Programa s'han de dur a terme dins el marc de les competències en matèria de coordinació de l'Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears.

El responsable del Programa de Festes Segures pot fer ús de la uniformitat indicada en la Resolució de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat per la qual s'aprova la Instrucció d'uniformitat i elements identificatius del personal dependent del Departament d'Interior del Govern de les Illes Balears de 8 de novembre de 2022, per a l'execució de les activitats que preveu l'apartat 3 d'aquest Programa.

6. Implantació del Programa de Festes Segures i ús del logotip

Per a la implementació del Programa de Festes Segures en els municipis interessats s'han de seguir les fases i pautes següents:

1. S'ha d'enviar el model de sol·licitud emplenat de manera telemàtica a l'Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears.

2. S'ha de convocar una reunió entre el responsable del Programa de l'ISPIB i els responsables municipals que tenguin relació amb seguretat i festes municipals.

3. L'ISPIB ha d'elaborar un pla d'objectius en relació amb la proposta d'activitats de l'apartat 3 i 4 d'aquest Programa sobre els actes festius més rellevants.

4. L'ISPIB i l'ajuntament han de pactar el pla d'objectius anual.

5. S'ha de desplegar el pla d'objectius en la fase de prevenció, coordinació i avaluació. L'ajuntament pot fer ús del logotip del Programa en el seu material de difusió dels actes festius.

6. Una vegada finalitzats els actes festius de l'any, s'ha de convocar una reunió per valorar el resultat de la implantació del programa i proposar millores per a col·laboracions futures, així com l'elaboració de diferents informes de resultats.

7. S'ha de valorar la participació del personal de l'ISPIB els dies de grans concentracions humanes en els municipis participants i amb la prestació de servei d'agents de policia local de diferents illes, o excepcionalment d'altres municipis de la mateixa illa.

8. La implantació d'aquest Programa s'ha de fer de manera progressiva i s'han d'iniciar les activitats en els municipis que ja han col·laborat amb l'ISPIB en anys anteriors en matèria de festes segures.