Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

FONS DE GARANTIA AGRÀRIA I PESQUERA DE LES ILLES BALEARS (FOGAIBA)

Núm. 167093
Resolució del president del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) per la qual s’aprova la convocatòria de les ajudes de minimis per al foment del sector equí de l’any 2025

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Les explotacions ramaderes que declaren exemplars equins a les Illes Balears creixen de manera constant al llarg dels anys. D'acord amb les dades del Registre d'explotacions ramaderes (REGA), el 2024 són 3.100 explotacions equines les que declaren un total de 15.995 animals, la qual cosa indica que la mitjana de cavalls per explotació és de 5,2 exemplars. Si aprofundim en la realitat de l'equí a les Illes Balears, per a la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural és molt interessant comprovar que el 74,50 % dels efectius pertanyen a alguna de les quatre races reconegudes pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) com a races autòctones de les Illes Balears. En concret: ase balear, cavall mallorquí, cavall menorquí i trotador espanyol; el cavall de raça menorquina és, després del trotador espanyol, el que més exemplars declara, amb 3.802 l'any 2022 i amb un ritme d'inscripcions noves al Llibre genealògic d'una mitjana de 125 exemplars a l'any. 

Així mateix, el Llibre genealògic del cavall de raça menorquina el va constituir i gestionar una associació d'àmbit autonòmic l'agost de 1988 amb la finalitat de conservar, millorar i promocionar el cavall de raça menorquina, fins que el seu àmbit de reconeixement el va ampliar nacionalment la Direcció General de Ramaderia del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació. Actualment, té més de 400 socis (simpatitzants i ramaders), majoritàriament residents a l'illa de Menorca, però també té ramaders i exemplars inscrits a les illes de Mallorca, Eivissa i Formentera i molts d'altres de repartits per tota la geografia espanyola i per països europeus com França, Itàlia, Holanda i Alemanya, entre d'altres. És per això que el seu àmbit d'actuació no se circumscriu a l'illa de Menorca, ja que la seva tasca i interès és de l'àmbit de totes les Illes Balears. 

Les actuacions d'aquesta entitat estan encaminades principalment a promocionar i difondre el cavall de pura raça menorquina en els àmbits autonòmic, nacional i internacional. Però també ha assumit un paper molt important en els últims anys en relació amb la gestió del seu programa de conservació i selecció específic, des de 2007, i la gestió oficial del Llibre genealògic de la raça, des de principis de 2008 i el primer Programa de Millora aprovat el 2010. 

A més, el cavall menorquí és una raça considerada d'àmbit nacional que s'ha mantingut i recuperat en el si de les explotacions ramaderes. La seva cria i reproducció està molt vinculada amb la cultura camperola. Per això, el suport i foment de la raça es considera una extensió del suport a les mateixes explotacions ramaderes. El cavall menorquí ha tingut un creixement gairebé continu i constant, a excepció de l'any 2019, en què van canviar les normes de comptabilització i es van comunicar baixes acumulades. No obstant això, s'han de tenir en compte algunes consideracions crítiques per intentar que el cavall menorquí mantingui el seu ritme de conservació com ara el manteniment de la sanitat amb veterinaris especialitzats que duguin a terme la seva tasca a les Illes Balears i que donin servei tant a propietaris particulars com a explotacions de producció, reproducció i manteniment de races locals. A Menorca, la disponibilitat de veterinaris és estacional, i habitualment no són específics d'equí. Només hi ha dos veterinaris exclusius i no disposen d'hospital veterinari, la qual cosa encareix considerablement el servei.  

Pel que fa a la raça de cavall mallorquí, a finals dels anys vuitanta del segle passat, va ser reconeguda oficialment per la seva inclusió en el Registre de Matrícula Oberta de la Prefectura de Cria Cavallar del Ministeri de Defensa. El pura raça mallorquí disposa, des d'agost de l'any 1989, de Llibre genealògic.  

A l'Ordre del Conseller d'Agricultura i Pesca de 12 de juny de 2003, publicada en el BOIB núm. 94, ext. de 2 de juliol de 2003, s'estableixen les normes zootècniques del cavall de pura raça mallorquina. Posteriorment, la reglamentació específica del Llibre genealògic de la raça s'adapta a les normes publicades en el Reial decret 2129/2008, de 26 de desembre, que estableix el Programa Nacional de Conservació, Millora i Foment de les Races Ramaderes.  

L'associació gestora del llibre té més de 100 socis (simpatitzants i ramaders), majoritàriament residents a l'illa de Mallorca; no obstant això, també hi ha socis d'altres illes i gestiona més de 400 exemplars de cavalls, nombre que s'incrementa anualment.  

El cavall mallorquí està englobat dins el grup de cavalls d'origen meridional de la península Ibèrica, de bona grandària, forts i aptes per al treball, que va donar lloc, entre altres poblacions, a la raça catalana, avui ja desapareguda, a la mallorquina i a la menorquina. El contacte de segles amb l'altre grup ètnic estès pel nord d'Espanya va aportar segurament alguna característica, com poden ser el color de la capa i el pelatge, propis d'aquestes races. L'actuació afortunada de diferents grups afeccionats va aconseguir no tan sols la recuperació d'aquesta raça en un moment molt difícil, sinó que, a més, que es definís el morfotipus oficial a través del Registre Matrícula Oberta a Madrid, per la Prefectura de Cria Cavallar del Ministeri de Defensa.  

És un animal de caràcter tranquil, fort, rústic i molt sobri; de conformació eumètrica, sublongilini i de perfil frontonasal lleugerament convex. La seva silueta és esvelta i el color de la capa és negre. Les característiques més destacades són el cap allargat, sec i descarnat, de mida mitjana tirant a gran, amb les orelles petites, dretes i quasi sempre plenes de pèl. La funcionalitat d'aquesta raça, que havia estat sempre de treball i de producció mulatera, ha passat els darrers anys a una orientació de cria en puresa per la pràctica de l'equitació. Atesa la seva harmonia de formes, l'elegància del color negre de pèl i el fet de ser un animal dòcil i tranquil, el cavall de raça mallorquina té avui en dia una elevada cotització al mercat, cosa que en fa preveure l'estabilitat com a raça, no sols mereixedora de conservar perquè és nostra, sinó per la importància que la seva genètica significa. 

Mitjançant la Resolució de 22 d'octubre de 2019, de la Direcció General de Produccions i Mercats Agraris, per la qual es publica la de 18 d'octubre de 2019, s'aprova el programa de cria de la raça equina Cavall Mallorquí (BOE núm. 314, de 31 de desembre de 2019), la darrera versió actualitzada del qual data del 13 de novembre de 2024. 

A més de tot l'anterior, mitjançant la Resolució de 20 de febrer de 2020, de la Direcció General de Produccions i Mercats Agraris, s'aprova el programa de cria del Cavall Trotador Espanyol i el programa de difusió de la millora. 

El Trotador Espanyol es cria pràcticament sols a les Illes Balears, per la qual cosa es coneix també com a Trotador Mallorquí. Essent una raça d'àmbit nacional, de les 2.453 explotacions ramaderes de cria de la raça, 2.259 es troben a les Illes Balears, i dels 7.276 exemplars inscrits en el Llibre genealògic, 6.803 s'ubiquen a explotacions de les Illes Balears. 

L'article 65 de la Llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears, declara que les administracions públiques competents en matèria ramadera, d'acord amb els principis generals que estableix la llei esmentada, han de fomentar el manteniment, la conservació i la millora de les races autòctones de les Illes Balears, i supervisar i controlar, en l'àmbit territorial respectiu, les associacions reconegudes oficialment per a la gestió dels llibres genealògics. 

De la mateixa manera, l'article 100 de la Llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears, considera que tenen caràcter d'activitat complementària de l'explotació agrària les activitats eqüestres que recull l'article 5.1.c.6 de la Llei esmentada. 

La cria en puresa de races equines adequades i la millora genètica implícita ha de ser un objectiu prioritari de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, ja que constitueix una condició necessària per assegurar la qualitat i el nivell exigit a Europa. D'altra banda, és un deure de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural vetllar per la conservació i millora de les races autòctones i donar-hi suport, tal com recullen nombrosos preceptes de la Llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears. 

Altrament, preocupa, per l'exigència i el cost, el control de la bioseguretat a les explotacions de producció i reproducció i a les de propietaris particulars. Les dificultats de mantenir la bioseguretat en petits nuclis són moltes, sobretot quan l'ús de l'equí es fa mitjançant el moviment d'animals. Finalment, els preus de les matèries primeres han patit un increment notable a partir de 2021. Aquest increment es va accentuar amb la conjuntura mundial d'alça dels preus fins a arribar a màxims històrics el primer semestre de 2022. Vinculat a la recuperació de la raça, l'Associació de Criadors organitza i fa activitats durant tot l'any (concursos, cursos de formació, edició de catàlegs de reproductors, promoció en revistes de tirada nacional, assistència a fires i altres esdeveniments, edició de fullets promocionals, col·laboració amb l'organització d'estudis tècnics sobre la raça, etc.) que repercuteixen en un coneixement més gran i en el reconeixement d'aquesta raça per part dels interessats en el sector, i una promoció indirecta de l'illa de Menorca i les seves activitats, tradicions i costums relacionats amb el sector equí (festes populars, turisme i rutes eqüestres, Camí de Cavalls, etc.), que reforcen la importància d'aquesta espècie. 

Tot i que el Reial decret 45/2019, de 8 de febrer, pel qual s'estableixen les normes zootècniques aplicables als animals reproductors de raça pura, porcins reproductors híbrids i el seu material reproductiu, s'actualitza el Programa Nacional de Conservació, Millora i Foment de les Races Ramaderes i es modifiquen els reials decrets 558/2001, de 25 de maig; 1316/1992, de 30 d'octubre; 1438/1992, de 27 de novembre, i 1625/2011, de 14 de novembre, inclou el cavall menorquí, el cavall mallorquí i el Trotador Espanyol entre les races equines, en el còmput i repartiment de subvencions que es fa entre les comunitats autònomes en funció del Reial decret 1625/2011, de 14 de novembre, pel qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions destinades al foment de les races autòctones espanyoles, no inclou entre les associacions beneficiàries les de races d'equí cavallar esmentades, el suport de les quals queda subjecte a la discrecionalitat de cada comunitat autònoma.  

Per tot això, s'estima necessari donar suport a les realitzacions d'actuacions tendents al manteniment i la conservació de les races citades, tant des d'un punt de vista de l'associatiu com als productors d'aquestes races. 

El Reglament (UE) núm. 2023/2831 de la Comissió, de 13 de desembre de 2023, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea dels ajuts de minimis, introdueix una norma de minimis que fixa el total de l'ajuda per empresa, a l'efecte de considerar inaplicable l'apartat primer de l'article 107. 

El Reglament (UE) núm. 1408/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis al sector agrícola, preveu les condicions que han de complir els ajuts a l'efecte de considerar-les exemptes de l'obligació de notificació que estableix l'article 108, apartat 3, del Tractat.  

En data 17 de març de 2005 es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 43 l'Ordre de la consellera d'Agricultura i Pesca de 10 de març de 2005 per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions als sectors agrari i pesquer. L'article 1.2.j de l'Ordre esmentada assenyala que són objecte d'ajuts les activitats relacionades amb la sanitat i la producció ramadera. 

El Decret 64/2005, de 10 de juny, de creació del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears, estableix a l'article 2.a que el FOGAIBA té per objecte executar la política de la conselleria competent en matèria d'agricultura i pesca referent a l'aplicació de les mesures de foment i millora dels sectors agrari i pesquer, incloses les que deriven de la política agrària comuna i dels fons procedents de l'Instrument Financer d'Orientació de la Pesca, de les mesures de desenvolupament rural i d'altres règims d'ajuts que estableix la normativa de la Unió Europea. 

Mitjançant el Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. En concret, a l'annex 1 s'acorda l'adscripció del FOGAIBA a la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural. 

D'acord amb el que disposen l'article 15 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i l'article 3 de l'Ordre de la consellera d'Agricultura i Pesca de 10 de març de 2005 per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions als sectors agrari i pesquer, correspon aprovar la convocatòria d'aquests ajuts mitjançant una resolució. 

Per tot això, en virtut del que estableix l'article 6.1.g del Decret 64/2005, de 10 de juny, de creació del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA), i a proposta del director gerent del FOGAIBA, dict la següent 

RESOLUCIÓ 

Primer 

Objecte dels ajuts i àmbit d'aplicació 

1. S'aprova la convocatòria d'ajuts per a l'any 2025 destinats al sector equí, d'acord amb el que estableix l'Ordre de la consellera d'Agricultura i Pesca de 10 de març de 2005 per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions als sectors agrari i pesquer, publicada en el Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 43, de 17 de març de 2005.  

2. L'objecte d'aquesta línia d'ajuts és atendre les activitats que estableix l'apartat quart d'aquesta convocatòria. 

3. Aquests ajuts es concediran d'acord amb el Reglament (UE) núm. 2023/2831 de la Comissió, de 13 de desembre de 2023, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea en els ajuts de minimis, publicat en el DOUE núm. 283, de 15 de desembre de 2023, i el Reglament (UE) núm. 1408/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis en el sector agrícola, publicat en el DOUE núm. 352, de 14 de desembre de 2013. 

4. L'àmbit territorial d'aplicació dels ajuts és la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. 

Segon 

Import màxim de la convocatòria i finançament 

1. A aquesta convocatòria es destina un import màxim de cent vint-i-cinc mil euros (125.000,00 €), amb càrrec als pressuposts del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) de l'any 2025, amb la possibilitat d'ampliar la dotació de la partida pressupostària. 

2. L'import d'aquesta convocatòria es distribuirà de la manera següent: 

a) 75.000,00 € per a l'actuació que assenyala el punt 1.1 de l'apartat quart d'aquesta convocatòria. 

b) 50.000,00 € per a l'actuació que assenyala el punt 1.2 de l'apartat quart d'aquesta convocatòria. 

3. Si no es presenten sol·licituds o les sol·licituds presentades en el punt 1.2 de l'apartat quart no poden omplir la dotació de l'actuació que recull el numeral 1 d'aquest apartat, el pressupost restant incrementarà les actuacions referides en el punt 1.1 de l'apartat quart en cas que siguin deficitàries. 

Tercer 

Persones beneficiàries 

1. Poden ser persones beneficiàries dels ajuts per a les accions subvencionables que estableix el punt 1.1 de l'apartat quart d'aquesta convocatòria els titulars de les explotacions ramaderes de les Illes Balears que, en el moment en què finalitzi el termini de presentació de sol·licituds d'ajuda, compleixin els requisits següents: 

a. Ser titulars d'una explotació equina inscrita en el Registre d'explotacions ramaderes (REGA). 

b. Tenir inscrits els equins objecte de subvenció en el registre principal d'un dels llibres genealògics següents:  

- Llibre genealògic de la raça equina trotador espanyol 

- Llibre genealògic oficial del cavall de pura raça menorquina 

- Llibre genealògic del cavall mallorquí 

2. Poden ser beneficiàries dels ajuts per a les accions subvencionables que estableix el punt 1.2 de l'apartat quart d'aquesta convocatòria les entitats responsables i encarregades de gestionar el Llibre genealògic del cavall de pura raça menorquina i del Llibre genealògic del cavall mallorquí. 

3. La comprovació dels requisits anteriors es fa d'ofici, excepte manifestació contrària del peticionari, ja que amb la presentació de la sol·licitud d'ajuda s'entén atorgada aquesta autorització.  

4. Quan es tracti d'una agrupació de persones físiques o jurídiques sense personalitat jurídica pròpia, s'han de fer constar expressament, tant a la sol·licitud com a la resolució de concessió, els compromisos d'execució que assumeix cadascun dels membres, com també l'import de la subvenció que s'ha d'aplicar a cadascun, els quals tenen igualment la consideració de beneficiaris. 

En qualsevol cas, s'ha de nomenar un representant o apoderat únic de l'agrupació, amb el poder suficient per complir les obligacions que, com a beneficiària, corresponen a l'agrupació. L'agrupació no es pot dissoldre fins que no hagin transcorregut els terminis de prescripció que preveuen l'article 24 de la Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i els articles 57 i 60 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre. 

5. A més dels requisits que preveu el punt 1 anterior, han de complir els requisits que estableix l'Ordre de la consellera d'Agricultura i Pesca de 10 de març de 2005, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions als sectors agrari i pesquer, així com els que estableix el Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre. 

6. Els requisits generals que estableix el punt 1 s'han de mantenir durant un termini no inferior a un any, a comptar des de la data de la resolució de concessió de l'ajuda. 

7. No poden ser beneficiàries de les subvencions que preveu aquesta Resolució les persones, entitats i associacions que concorrin en alguna de les prohibicions que estableixen els apartats 1 i 2 de l'article 10 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre. La justificació de no trobar-se dins aquestes prohibicions s'efectua de la manera que preveu l'apartat 6 de l'article 10 esmentat. 

Pel que fa als beneficiaris de les actuacions subvencionables del punt 1.1 de l'apartat quart, a més, d'acord amb el que estableix l'article 13.3 bis de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, per a subvencions d'un import superior a 30.000,00 euros, les persones sol·licitants diferents de les entitats de dret públic, amb ànim de lucre i subjectes a la Llei 3/2004, de 29 de desembre, per la qual s'estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials, han d'acreditar que compleixen els terminis de pagament que preveu la Llei 3/2004, de 29 de desembre. La forma d'acreditació serà la que preveuen l'article 13.3 bis esmentat i, si escau, l'article 22 bis del Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol. 

8. D'acord amb el que disposa l'article 10.1.e del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, es considerarà que els beneficiaris estan al corrent de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social quan es verifiqui el que disposa l'article 38 del Decret 75/2004, de 27 d'agost, de desenvolupament de determinats aspectes de la Llei de finances i de les lleis de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, així com el que disposen els articles 18 i 19 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions. La circumstància d'estar al corrent de les obligacions tributàries —estatals i autonòmiques— i amb la Seguretat Social ha de quedar acreditada abans que es dicti la proposta de resolució del procediment. 

L'acreditació del compliment del requisit esmentat s'ha de fer mitjançant la presentació de les certificacions que preveu l'article 22 del Reial decret 887/2006. No obstant això, la persona interessada pot autoritzar el FOGAIBA o la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural per comprovar d'ofici el compliment del requisit esmentat i, en aquest cas, no serà necessari presentar els certificats corresponents. 

En tot cas, i d'acord amb el que disposa l'article 11.f del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat per Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, l'acreditació que preveu el paràgraf anterior es pot substituir per una declaració responsable de la persona sol·licitadora quan es tracti d'una ajuda igual o inferior a 3.000,00 euros. 

9. De conformitat amb el que disposa l'article 11 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes, tampoc no es poden beneficiar de les subvencions que preveu aquesta Resolució les empreses i entitats sol·licitants sancionades o condemnades els últims tres anys, per resolució administrativa o sentència judicial fermes, per haver exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere. 

Quart 

Actuacions subvencionables 

1. Constitueixen activitats subvencionables les següents:  

1.1. Per als beneficiaris del punt 1 de l'apartat tercer d'aquesta Resolució, la inscripció en el registre de naixements, a qualssevol dels Llibres Genealògics que figuren en el punt 1.b) de l'apartat tercer, dels animals nascuts entre l'1 de gener de 2024 i el 31 de desembre de 2024 a les Illes Balears. 

1.2. Per als beneficiaris del punt 2 de l'apartat tercer d'aquesta Resolució, les activitats relacionades amb el manteniment del Llibre genealògic efectuat i pagat entre l'1 de gener de 2024 i el 31 de desembre de 2024. 

2. Són despeses subvencionables les corresponents als conceptes següents:  

2.1. En relació amb les actuacions del punt 1.1 anterior:  

- Taxes d'inscripció en el Llibre genealògic. 

- Actuacions veterinàries orientades a la reproducció i inscripció en el Llibre genealògic. 

- Despeses derivades del cobriment de les eugues amb sementals de pura raça.  

La comprovació dels animals inscrits en el Llibre genealògic la fa d'ofici el FOGAIBA, excepte manifestació contrària de la persona peticionària, ja que amb la presentació de la sol·licitud d'ajuda s'entén atorgada aquesta autorització.  

2.2. En relació amb les actuacions del punt 1.2 anterior:  

- Controls de rendiment en explotacions i test d'exemplars que inclou:  

a) Compra d'equips (kits) necessaris per testejar, controlar rendiments i dur a terme altres tasques i funcions relacionades amb el Programa de Cria de la Raça (Llibre genealògic).  

b) Serveis veterinaris i ambulància durant els controls de rendiment. 

c) Desplaçament del veterinari i ambulància als controls de rendiments. 

d) Transport de mostres relacionades amb el Programa de Cria de la Raça (Llibre genealògic) al laboratori. 

 

- Anàlisi de filiació i consanguinitat i/o altres proves veterinàries i de laboratori relacionades amb el Llibre genealògic.  

- Elaboració del catàleg de reproductors. 

- Desenvolupament de programes informàtics i base de dades per a la gestió correcta del Llibre genealògic, la qual cosa inclou l'adquisició i el manteniment. 

- Certificacions de qualitat de la gestió del Llibre Genealògic. 

- Despeses de personal dedicat a la realització de les activitats anteriors. 

- Material d'oficina no inventariable. 

- Accions de formació i informació per a ramaders, criadors i associats relacionades amb el Llibre Genealògic.  

- Assegurança de responsabilitat civil anual obligatòria per donar cobertura a les actuacions que du a terme l'entitat a l'àmbit del Llibre Genealògic. 

- Despeses de telèfon i internet. 

- Despeses de desplaçament per a assistència a reunions del personal no tècnic de l'entitat, relacionades amb el Llibre Genealògic. 

3. Quant a les despeses subvencionables, s'aplicarà, a més, el que estableixen els articles 31 a 33 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, així com el que estableix l'article 83 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions. 

Cinquè 

Quantia dels ajuts 

1. Per a l'actuació que preveu el punt 1.1 de l'apartat quart, la quantia de l'ajuda és de 150,00 euros per equí inscrit, amb els límits que estableix el paràgraf següent.  

De conformitat amb el que estableix el punt 2 de l'article tercer del Reglament (UE) núm. 1408/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis al sector agrícola, la quantia total d'ajuts de minimis no pot excedir els 50.000,00 euros per beneficiari en qualsevol període de tres anys o, si escau, la quantia que estableixi el reglament que el modifiqui o substitueixi sempre que sigui superior a aquesta i es compleixin les condicions per aplicar-lo, sempre que no existeixi disposició aplicable en contra. 

En tot cas, s'han de tenir en compte els límits i l'acumulació que preveu l'article 5 del Reglament (UE) núm. 1408/2013 de la Comissió, de 18 de desembre. 

2. Per a les actuacions que estableix el punt 1.2 de l'apartat quart, la quantia de l'ajuda és del 100,00 % de les despeses subvencionables, amb un màxim de 25.000,00 euros per beneficiari i els que preveu el paràgraf següent. No obstant això, per al càlcul de l'ajuda, de l'import total de les despeses subvencionables justificades per l'entitat beneficiària es deduiran els ingressos percebuts d'altres administracions o dels propietaris dels animals, per a la mateixa finalitat.  

De conformitat amb el que estableix el punt 2 de l'article tercer del Reglament (UE) núm. 2023/2831 de la Comissió, de 13 de desembre de 2023, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis, la quantia total d'ajuts de minimis no pot excedir els 300.000,00 euros per beneficiari en qualsevol període de tres anys o, si escau, la quantia que estableixi el reglament que el modifiqui o substitueixi, sempre que sigui superior a aquesta i es compleixin les condicions per aplicar-lo, sempre que no existeixi disposició aplicable en contra. 

En tot cas, s'han de tenir en compte els límits i l'acumulació que preveu l'article 5 del Reglament (UE) núm. 2023/2831 de la Comissió, de 13 de desembre. 

Sisè 

Sol·licituds i documentació 

1. El termini per presentar sol·licituds comença a comptar l'endemà de la publicació d'aquesta Resolució en el BOIB i acaba el 25 d'abril de 2025. 

2. Les persones interessades que compleixin els requisits que estableix aquesta convocatòria poden presentar les sol·licituds d'ajuda d'acord amb el model de formulari que figura a la pàgina web del FOGAIBA, adreçades al Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (A04026954). Les sol·licituds s'han de presentar emplenades correctament als registres d'entrada del FOGAIBA, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural o a qualsevol altre registre que preveuen l'apartat 4 de l'article 16 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 37 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. 

Les persones obligades a relacionar-se electrònicament d'acord amb el que disposa l'article 14.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, i les que opten per la presentació telemàtica han de presentar la sol·licitud per mitjans electrònics a través de la Seu electrònica de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. 

Cal subministrar totes i cada una de les dades que s'indiquen al formulari esmentat, com també assumir els compromisos, atorgar les autoritzacions i fer les declaracions que conté aquest formulari. 

A les sol·licituds esmentades s'ha d'adjuntar la documentació següent: 

a. Fotocòpia del NIF de la persona sol·licitant, en cas que sigui persona jurídica.  

b. Si escau, documentació acreditativa de la representació amb què se signa la sol·licitud. 

c. En cas d'agrupacions sense personalitat jurídica pròpia, també s'ha d'aportar: 

 

- Document en el qual es reflecteixin les normes o la reglamentació de funcionament que han subscrit tots els membres. 

- Fotocòpia del NIF de l'agrupació, si se'n disposa. En cas que algun dels associats sigui una persona jurídica, cal aportar, a més, fotocòpia del NIF i del document acreditatiu de la seva representació. 

- Document subscrit per tots els membres de l'agrupació en el qual es deixi constància expressa dels compromisos d'execució que assumeix cadascú, així com el número de DNI i del compte bancari (IBAN de 24 dígits) de tots ells. 

- Nomenament d'un representant o apoderat únic de l'agrupació amb poder suficient per complir les obligacions que corresponen a l'agrupació com a beneficiària. 

- Document subscrit per tots els membres de l'agrupació en el qual es faci constar el compromís de no dissoldre l'agrupació fins que hagi transcorregut el termini de prescripció que preveuen l'article 24 del Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i els articles 57 i 60 del  Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre. 

d. En el cas de les actuacions que preveu el punt 1.1 de l'apartat quart, s'ha d'indicar el número de passaport (UELN) de cadascun dels animals pels quals se sol·licita l'ajuda. 

e. En el cas de les actuacions que preveu el punt 1.2 de l'apartat quart, documentació justificativa de les despeses efectuades. La justificació de la despesa s'entén efectuada mitjançant la presentació de: 

e.1. Factures pagades o documents de valor probatori equivalent al tràfic jurídic mercantil o amb eficàcia administrativa que reuneixin els requisits i les formalitats que estableix el Reial decret 1619/2012, de 30 de novembre (BOE núm. 289, d'1 de desembre de 2012), i justificants de pagament. 

e.2. Nòmines pagades dels treballadors amb contractació laboral com a personal tècnic i justificants de pagament. 

e.3. Justificants del pagament de la Seguretat Social corresponent al tècnic contractat. 

e.4. Documents corresponents a les retencions practicades de l'IRPF i justificants de pagament. 

Es poden considerar justificants de pagament els documents següents:  

- 1r. Extracte bancari en el qual quedi identificat el pagament efectuat mitjançant la indicació de l'import i la identificació del pagador i del destinatari. 

- 2n. Factura que incorpori l'acreditació del cobrament per part del seu emissor o la persona responsable de l'empresa amb capacitat de cobrament. A aquest efecte, han de quedar consignades a la factura les dades següents: la data de cobrament, la identificació amb indicació del nom, el NIF i la signatura del declarant del cobrament de la factura i el segell de l'empresa. Aquest últim és facultatiu si l'emissor és persona física. 

- 3r. Comprovant de transferència bancària en el qual quedi identificat el pagament efectuat mitjançant la indicació de l'import i la identificació del pagador i del destinatari. 

- 4t. Qualsevol altre document de valor probatori equivalent, vàlid en dret, mitjançant el qual s'acrediti la realització efectiva del pagament. 

No s'admetran pagaments en efectiu iguals o superiors a 1.000,00 euros d'acord amb els termes que estableix l'article 7 de la Llei 7/2012, de 29 d'octubre, de modificació de la normativa tributària i pressupostària i d'adequació a la normativa financera per a la intensificació de les actuacions i la lluita contra el frau. 

Aquesta documentació romandrà a disposició de l'Agència Tributària i de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació per a la realització de qualsevol control que es consideri oportú efectuar.

f. En el cas dels beneficiaris a què fa referència el punt 2 de l'apartat tercer:  

f.1. Quan hi hagi factures justificatives de despesa que ja hagin estat parcialment subvencionades per altres convocatòries, s'ha de presentar un informe d'auditoria comptable en què estigui especificat el percentatge de les factures que s'ha subvencionat prèviament. 

f.2. En el cas d'accions parcialment abonades pels propietaris dels animals, certificat del secretari de l'associació en què s'especifiqui l'import ingressat en concepte d'aquestes accions durant el període comprès entre l'1 de gener de 2024 i el 31 de desembre de 2024 o informe d'auditoria comptable en què s'especifiqui el concepte esmentat per al mateix període. 

f.3. Memòria de les actuacions dutes a terme i dels resultats obtinguts.  

f.4. Si escau, indicació dels criteris de repartiment dels costos generals o indirectes incorporats a la relació de justificants de despeses. 

f.5. Relació de justificants imputats, d'acord amb el model que figura a la pàgina web del FOGAIBA. 

g. Pel que fa als beneficiaris de les actuacions subvencionables del punt 1.1 de l'apartat quart, en cas de subvencions d'un import superior als 30.000,00 euros i per a sol·licitants diferents de les entitats de dret públic, que tenguin ànim de lucre i que estiguin subjectes a la Llei 3/2004, de 29 de desembre: 

- Si són persones físiques o jurídiques que, d'acord amb la normativa comptable, poden presentar compte de pèrdues i guanys abreujat, certificació subscrita per la persona física o, en el cas de persones jurídiques, per l'òrgan d'administració o equivalent, amb poder de representació suficient, en què afirmin assolir el nivell de compliment dels terminis de pagament que preveu la Llei 3/2004, de 29 de desembre, d'acord amb el model que figura a la pàgina web del FOGAIBA. En cas de tramitació electrònica de la sol·licitud, aquesta certificació ja està incorporada al tràmit telemàtic corresponent. 

La certificació esmentada tindrà els efectes que preveu l'article 23 del Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol. 

 - Si són persones jurídiques que, d'acord amb la normativa comptable, no poden presentar compte de pèrdues i guanys abreujat, certificació o informe emès per auditor inscrit en el Registre oficial d'auditors de comptes, en els termes que preveu l'article 13.3 bis de la Llei 38/2003, de 17 de novembre. 

3. D'acord amb el que preveu l'article 28 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, no cal presentar la documentació o les dades elaborades per qualsevol administració que es puguin obtenir per mitjans telemàtics o que estiguin en poder del FOGAIBA. En el cas de denegació expressa per fer aquesta comprovació, s'ha d'aportar el document corresponent.  

Les persones interessades tampoc no estan obligades a presentar dades o documents que hagin aportat elles mateixes davant de qualsevol administració. A aquest efecte, aquestes persones han de comunicar en quin moment i davant de quin òrgan administratiu van presentar els documents, i el FOGAIBA és qui els ha d'obtenir electrònicament. Excepcionalment, si el FOGAIBA no pot obtenir els documents esmentats, en pot sol·licitar novament l'aportació a les persones interessades.  

En el supòsit d'impossibilitat material d'obtenir el document, l'òrgan competent pot requerir a la persona sol·licitant que el presenti o, per defecte, que acrediti per altres mitjans el compliment dels requisits als quals es refereix el document, abans de formular la proposta de resolució. 

4. La comprovació del DNI de la persona beneficiària, del seu representant o dels membres de l'agrupació, en cas d'entitats sense personalitat jurídica, la fa d'ofici el FOGAIBA. En cas que la persona interessada no autoritzi expressament el FOGAIBA i/o la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural a obtenir el DNI, els certificats d'estar al corrent de les obligacions tributàries —estatals i autonòmiques— i amb la Seguretat Social, així com els certificats del Registre general d'explotacions ramaderes (REGA), del Registre d'identificació individual d'animals (RIIA) i els certificats de les associacions reconegudes per portar el Llibre genealògic, haurà d'aportar els certificats o la documentació corresponent.  

5. A més, abans de concedir l'ajuda, el FOGAIBA ha d'obtenir del beneficiari una declaració relativa a la resta d'ajuts de minimis rebuts durant l'exercici fiscal en curs i els exercicis precedents, i ha de comprovar que la nova ajuda no superi els límits aplicables.  

6. Si la sol·licitud té algun defecte o no inclou tota la documentació esmentada en els punts anteriors, o bé si els documents que s'hagin de presentar durant la tramitació de l'expedient presenten esmenes o guixades, es requerirà a la persona sol·licitant que, en el termini de deu dies, esmeni el defecte o aporti la documentació, amb la indicació que, si no ho fa, s'entén que cessa de la seva sol·licitud i, amb la resolució prèvia, s'arxivarà l'expedient sense cap altre tràmit.  

7. La presentació de la sol·licitud suposa l'acceptació, per part de la persona interessada, del que contenen aquesta convocatòria, les bases reguladores que estableix l'Ordre esmentada de la consellera d'Agricultura i Pesca de 10 de març de 2005 i la resta de normativa aplicable. 

Setè 

Selecció de les persones beneficiàries 

1. Les persones beneficiàries se seleccionaran mitjançant el procediment de concurrència no competitiva. Per tant, se seleccionaran totes les sol·licituds que compleixin els requisits que estableix aquesta convocatòria i que incloguin la documentació necessària. 

2. En el cas que les sol·licituds amb dret a ajuda superin l'import màxim que es destina a aquesta convocatòria, es reduiran tots i cada un d'aquests ajuts en el mateix percentatge fins que s'exhaureixi el crèdit pressupostari. 

Vuitè 

Instrucció del procediment 

1. L'òrgan competent per a la instrucció del procediment de concessió dels ajuts és l'Àrea de Gestió d'Ajudes del FOGAIBA. Aquest òrgan du a terme, d'ofici, les actuacions necessàries per determinar, conèixer i comprovar les dades en virtut de les quals s'ha de dictar la Resolució. 

2. La resolució dels expedients la dictarà el vicepresident del FOGAIBA en matèria agrària, a proposta del cap del Servei d'Ajuts OCM, de l'Estat i de Pesca, sobre la base de l'informe previ de la unitat gestora corresponent d'aquest servei, en el qual s'acreditaran, si és favorable, la legalitat de l'ajuda i l'import. 

3. El termini màxim per dictar i notificar la resolució expressa és de sis mesos a comptar des que acaba el termini per presentar sol·licituds, i s'ha de notificar individualment a les persones interessades. Transcorregut aquest termini sense que s'hagi notificat cap resolució expressa, s'entén desestimada la sol·licitud. A la resolució de concessió de l'ajuda es fa constar expressament el caràcter de minimis de l'ajuda. 

4. Contra aquesta Resolució, es pot interposar recurs d'alçada davant del conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural en el termini d'un mes, a comptar des de l'endemà de la seva notificació, d'acord amb el que estableixen l'article 58.4 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. 

Novè 

Pagament dels ajuts  

El pagament de l'ajut es farà mitjançant transferència bancària, quan s'hagi dictat la resolució de concessió, amb l'autorització prèvia del director gerent del FOGAIBA, ja que la justificació s'ha d'haver efectuat i acreditat amb caràcter previ a la concessió de l'ajuda.  

Desè 

Obligacions de les persones beneficiàries 

1. Són obligacions de les persones beneficiàries les que estableixen l'article 11 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i l'article 15 de l'Ordre de la consellera d'Agricultura i Pesca de 10 de març de 2005 per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions als sectors agrari i pesquer. 

2. El règim jurídic aplicable per l'incompliment de les obligacions assenyalades és el que estableix el Text refós de la Llei de subvencions aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i comprèn des del reintegrament de l'ajuda i el pagament de l'interès de demora fins a la imposició de les sancions corresponents. 

Onzè 

Compatibilitat 

Els ajuts objecte d'aquesta convocatòria són compatibles amb els ajuts que la persona beneficiària rebi per a la mateixa finalitat de qualsevol administració pública o d'una altra entitat pública o privada, però en cap cas l'import rebut, aïlladament o conjuntament, pot superar el valor de les despeses originades per la realització de les activitats. 

Dotzè 

Règim jurídic aplicable 

El règim jurídic aplicable a aquesta convocatòria és el que estableixen l'Ordre de la consellera d'Agricultura i Pesca de 10 de març de 2005 per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions als sectors agrari i pesquer; el Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions en l'àmbit de les Illes Balears, així com els preceptes que siguin aplicables de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i la resta de normativa aplicable. 

Tretzè 

Controls 

El FOGAIBA farà els controls administratius i sobre el terreny que es considerin necessaris per verificar que es compleixen les condicions reglamentàries per concedir i pagar l'ajuda. 

Catorzè 

Publicació 

Aquesta Resolució s'ha de comunicar a la Base de Dades Nacional de Subvencions i s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears. 

 

Palma, en la data de la signatura electrònica (11 de març de 2025)

El president del FOGAIBA  Joan Simonet Pons