Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA D'EMPRESA, OCUPACIÓ I ENERGIA
Núm. 163950
Resolució del conseller d’Empresa, Ocupació i Energia per la qual s’atorga l’autorització administrativa prèvia i l’autorització administrativa de construcció de l’ampliació de la subestació es Bessons 132 kV (Exp. TR 4/2022)
Antecedents
1. El 10 de novembre de 2022 va tenir entrada a la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica una sol·licitud de Red Eléctrica de España, SAU (REE), d'autorització administrativa prèvia i autorització administrativa de construcció de l'ampliació de la subestació es Bessons de 132 kV, que es detalla a continuació:
-Exp.: TR 4/2022
-Denominació de la instal·lació: Projecte tècnic administratiu d'ampliació de la subestació es Bessons132 kV.
-Terme municipal: Manacor.
-Pressupost: 3.824.354 euros.
-Descripció: l'actuació consisteix en l'ampliació de la subestació es Bessons 132 kV tipus AIS, instal·lació convencional exterior, amb configuració de doble barra. Intensitat de curtcircuit de curta durada 31,5 kA. S'instal·laran dos nous autotransformadors AT1 i AT2 amb un total de 320 MVA (160 MVA cadascun), que substituiran els dos existents de 63 MVA cadascun, els quals quedaran disponibles com a reserva freda, i la reconfiguració de la subestació es Bessons al parc de 132 kV amb l'objecte d'adequar la instal·lació als procediments d'operació mitjançant la instal·lació d'un segon joc de barres (a la instal·lació actual la configuració és simple barra) i la generació d'un acoblament de transversal a través de les dues posicions per a la L/Cala Mesquida.
L'empresa adjunta la documentació següent:
-Projecte tècnic administratiu de la instal·lació, redactat per David González Jouanneau, visat per el col·legi oficial d'enginyers industrials de Madrid, amb el número 202204402 i data 28 de setembre de 2022. Inclou el Plec de prescripcions tècniques , l'annex d'estudi de gestió de residus de construcció i demolició, l'estudi de seguretat i salut laboral i l'estudi de camps electromagnètics.
-Declaració responsable per a la autorització administrativa de construcció de David González Jouanneau.
Aquesta documentació es considera suficient per el que fa a la autorització administrativa prèvia i de construcció (que estableix el Reial decret 1955/2000, d'1 de desembre, que regula les activitats de transport, distribució, comercialització, subministrament i procediments d'autorització d'instal·lacions d'energia elèctrica) que fa referència al projecte de la instal·lació com a document tècnic.
2. El 7 de desembre de 2022 es va requerir Red Eléctrica de España, SAU:
- L'estudi d'impacte ambiental ja que, segons l'article 13.1.e) del Decret legislatiu 1/2020, de 28 d'agost, pel qual s'aprova el text Refós de la Llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears:
Han de ser objecte d'avaluació d'impacte ambiental ordinària els projectes següents:
[...]
e) Qualsevol modificació de les característiques d'un projecte consignat als apartats anteriors, quan aquesta modificació compleixi els llindars que estableix la normativa bàsica estatal d'avaluació ambiental, o l'annex 1 d'aquesta llei.
Aquest annex 1 al Grup 3 Energia inclou al punt 6 “Subestacions de transformació d'energia elèctrica a partir de 10 MW a sòl rústic”.
La parcel·la 07033A026000080000AR afectada per l'ampliació té la naturalesa de sòl rústic.
- El pagament de la taxa associada a l'expedient (6.385,06 €) i retornar el justificat de pagament.
3. El 27 de desembre de 2022 va tenir entrada a la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica una sol·licitud de Red Eléctrica de España, SAU, en què adjuntava la documentació següent:
- Document en què manifesta que, amb referència a l'annex 1 al Grup 3, en el qual Energia inclou al punt 6 “Subestacions de transformació d'energia elèctrica a partir de 10 MW en sòl rústic”, la parcel·la 07033A026000080000AR ja es troba afectada per la subestació es Bessons, i la modificació del projecte de la pròpia subestació es Bessons es troba dins la tanca de la instal·lació industrial sense afectar una nova zona rústica, és a dir, una modificació d'un projecte que ja ha estat sotmès a avaluació ambiental per la normativa bàsica estatal o pels annexos 1 i 2 del Decret legislatiu 1/2020.
A fi d'aclariment, la modificació del projecte es Bessons no es troba dins els llindars de l'annex I, sinó que la necessitat de no presentar el tràmit d'avaluació ambiental ve emparada per l'article 13, punt 2.d):
Qualsevol modificació de les característiques d'un projecte sotmesos a avaluació ambiental per la normativa bàsica o pels annexos 1 o 2 d'aquesta llei, diferent de les modificacions descrites a l'apartat 1.e) anterior, que sigui posterior a la declaració d'impacte ambiental o l'informe ambiental, o d'un projecte ja autoritzat, executat o en procés d'execució, que pugui tenir efectes adversos significatius sobre el medi ambient. S'entén que una modificació pot tenir efectes adversos significatius sobre el medi ambient.
A més, les actuacions incloses en la modificació del projecte de la subestació es Bessons, no suposen efectes significatius sobre el medi ambient, per la qual cosa no és necessari dur a terme el procés d'avaluació ambiental, igual que en altres casos similars a aquest projecte que s'han trobat amb anterioritat.
- El model 046 com a justificant del pagament del primer tram de les taxes per un import total de 6.049,53 euros, per a un pressupost de 3.824.354 euros.
4. El 13 de gener de 2023 va tenir entrada el model 046 com a justificant del pagament del segon tram de les taxes per un import total de 335,53 euros, per a un pressupost de 3.824.354 euros.
5. El 20 d'abril de 2023 va tenir entrada a la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica l'estudi d'impacte ambiental de l'ampliació de la subestació es Bessons al parc de 132 kV que va presentar Red Eléctrica de España, SAU.
6. El 14 de setembre de 2023 la Direcció General de Política Energètica i Mines del Ministeri Transició Energètica i el Repte Demogràfic va emetre un informe favorable sobre aquesta instal·lació als efectes del que disposen l'article 35.2 de la Llei 24/2013, de 26 de desembre, del sector elèctric i l'article 114 del Reial decret 1955/2000 i l'article 16.1.a) de la Circular 5/2019, de 5 de desembre de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, per la qual s'estableix la metodologia per al càlcul de la retribució de l'activitat de transport d'energia elèctrica.
7. Aquesta actuació s'inclou en la Planificació de la xarxa de transport d'energia elèctrica Horitzó 2026, aprovada per acord del Consell de Ministres de 22 de març de 2022, així com en el Pla Director Sectorial Energètic (PDSE) de les Illes Balears, atès l'article 19 del Decret llei 3/2014, de 5 de desembre, de mesures urgents destinades a potenciar la qualitat, la competitivitat i la desestacionalització turística a les Illes Balears, que modifica la disposició addicional segona del Decret 96/2005, de 23 de setembre, d'aprovació definitiva de la revisió del PDSE. Aquesta disposició addicional segona estableix que les obres i instal·lacions previstes en la planificació estatal obligatòria de les xarxes de transport d'electricitat i de gas, com també les modificacions a les subestacions de distribució d'energia elèctrica existents o planificades, desenvolupades d'acord amb les lleis del sector elèctric i d'hidrocarburs, queden automàticament incloses en les determinacions del Pla Director Sectorial Energètic de les Illes Balears especialment, quant a l'efecte de declaració d'utilitat pública energètica. Aquesta declaració d'utilitat pública té els mateixos efectes que els prevists en els articles 25, 26.5 i 26.6 de l'esmentat Pla Director Sectorial Energètic de les Illes Balears i ha de seguir el procediment de declaració d'utilitat pública regulat en l'article 3 de la Llei 13/2012, de 20 de novembre, de mesures urgents per a l'activació econòmica en matèria d'indústria i energia, noves tecnologies, residus, aigües, altres activitats i mesures tributàries.
8. Aquestes actuacions requereixen una avaluació ambiental ordinària, d'acord amb l'annex I del Decret legislatiu 1/2020, de 28 de agost, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears. D'acord amb l'article 21.3 d'aquest Decret legislatiu, l'òrgan substantiu ha de sotmetre a informació pública, durant un termini no inferior a trenta dies hàbils, previ anunci en el Butlletí Oficial de las Illes Balears, a la seva web, i a algun dels diaris de major difusió en llengua catalana i castellana de l'illa. A més, es publicarà un anunci al tauló d'edictes i a la pàgina web de l'Ajuntament de Manacor.
9. Es varen sol·licitar informes als organismes següents:
— Agència Estatal de Seguretat Aérea
— Ajuntament de Manacor
— Servei de Canvi Climàtic i Atmosfera
— Direcció General d'Emergències i Interior
— Consell Insular de Mallorca, Direcció Insular de Patrimoni
— Consell Insular de Mallorca, Direcció Insular de Carreteres
— Consell Insular de Mallorca, Direcció Insular d'Ordenació de Territori
10. El 6 d'octubre de 2023 es va rebre un ofici d'AESA en el qual s'indica que:
AESA només és competent, en matèria d'autorització d'obstacles, en l'àmbit de les servituds aeronàutiques, d'acord amb el Reial decret 369/2023, de 16 de maig, pel qual es regulen les servituds aeronàutiques de protecció de la navegació aèria, i es modifica el Reial decret 2591/1998,de 4 de desembre, sobre l'ordenació dels aeroports d'interès general i la seva zona de servei, en execució del que es disposa per l'article 166 de la Llei 13/1996, de 30 de desembre, de mesures fiscals, administratives i de l'ordre social.
Es pot constatar que no es troba dins les servituds aeronàutiques civils a Espanya que delimiten les zones on es requereix, prèviament a l'execució de construccions, instal·lacions o plantacions, un acord previ favorable d'AESA, d'acord amb el que estableix el Reial decret 369/2023, de 16 de maig, pel qual es regulen les servituds aeronàutiques de protecció de la navegació aèria. Qualsevol obstacle situat fora dels contorns esmentats no requereix cap acord previ favorable d'AESA llevat que tingui una altura igual o superior a 100 m sobre el nivell del terreny o aigua circumdant.
11. Al BOE núm. 240 i al BOIB núm. 137 de 7 d'octubre de 2023 es va publicar la informació pública del projecte.
12. El 25 d'octubre de 2023 es va rebre l'informe de la Direcció General d'Emergències i Interior amb la conclusió següent:
El titular de l'activitat en qüestió haurà d'actualitzar i registrar, si escau, a la present Direcció General el seu Pla d'autoprotecció amb l'ampliació a realitzar.
13. El 9 de novembre de 2023 es va rebre l'informe del Servei de Canvi Climàtic i Atmosfera amb la conclusió següent:
S'informa favorablement amb els següents condicionants:
- S'ha de tenir en compte que el canvi climàtic preveu l'increment de freqüència de pluges fortes i inundacions (torrencialitat), i s'han de prendre mesures per protegir la subestació. S'ha d'aplicar alguna mesures efectiva per reduir la vulnerabilitat de la subestació davant el risc d'inundació.
- S'ha d'actualitzar la referència a l'INUNBAL amb el Decret 1/2022 de 3 de gener pel qual s'aprova el Pla Especial front al Risc d'Inundacions.
- S'ha de fer referència a la hidrologia superficial amb la nomenclatura correcta de torrent de Na Borges.
14. El 22 de novembre de 2023 es va rebre l'informe del Consell Insular de Mallorca (Direcció Insular de Patrimoni) que estableix la conclusió següent:
Segons consta a les nostres bases de dades, a la referència cadastral indicada no tenim referència d'afectació directa sobre cap espai amb cautela patrimonial, malgrat la zona pugui tenir valors paisatgístics, històrics o etnològics.
El nou espai de generació d'energia es troba dins el mateix tancat de la subestació, que ja ha estat afectada per la instal·lació existent. Atès l'exposat no s'establirà cautela patrimonial.
15. El 19 de desembre de 2023 es va rebre l'informe de l'Ajuntament de Manacor que estableix la conclusió següent:
Revisat l'expedient pel present vos comunic que tant l'arquitecta municipal com el TAE de Medi Ambient han emès informes en els que consten una sèrie de deficiències que s'han d'esmenar abans de tenir la conformitat de l'Ajuntament de Manacor.
Les deficiències comentades a cada informe són les següents:
a) Des de l'àrea de Batlia, Urbanisme i Esports de l'Ajuntament de Manacor, l'arquitecta municipal exposa:
[...] el projecte ha de preveure els requisits següents per aquesta construcció:
- La coberta ha de ser inclinada de teula àrab.
- L'aspecte visual dels materials i acabats de façanes han de ser de la gamma de la pedra, del marès o dels ocres terra. Es prohibeixen els acabats amb elements constructius vists com ara el maó, el bloc de formigó i similars.
- Les fusteries exteriors de les edificacions seran de fusta o metàl·liques amb color de la gamma dels verds o marrons. La seva tipologia ha de ser la tradicional, amb sistema d'obertura batent d'eix vertical.”
b) Des de l'ajuntament de Manacor, el tècnic de medi ambient exposa:
S'informa que el Projecte d'ampliació de la subestació Es Bessons al parc de 132kV hauria d'incloure mesures per evitar l'electrocució de l'avifauna.
16. El 20 de desembre de 2023 es dona trasllat al promotor (REE) dels informes rebuts, d'acord als articles 126 i 127.3 del Reial decret 1955/2000. Pel que fa als informes rebuts, el promotor informa que tenen la consideració d'informes favorables.
17. El 20 de desembre de 2023 es va rebre l'informe del Consell Insular de Mallorca (Direcció Insular de Carreteres, Servei de Conservació i Explotació) que estableix la conclusió següent:
[...] D'acord amb l'article 31.2 de la Llei 5/1990 de Carreteres de la CAIB, es defineix com a zona de protecció de la carretera la compresa entre dues línies longitudinals paral·leles a les arestes d'explanació i a una distancia d'aquestes de devuit (18) metres a les carreteres de dos (2) carrils de les xarxes primària i secundària. A la zona de protecció no es podran realitzar obres ni es permetran més usos que els compatibles amb la seguretat vial. Per tant, s'informa desfavorablement la instal·lació de part de l'ampliació de la subestació dins la zona de protecció de la carretera Ma-3320.
3. D'acord amb l'article 33.3.f de la Llei 5/1990 de Carreteres de la CAIB, els elements de suport de les línies d'alta tensió no podran autoritzar-se dins la zona de protecció. Per tant, s'informa desfavorablement la instal·lació de part de l'ampliació de la subestació dins la zona de protecció de la carretera Ma -3320.
4. D'acord amb l'article 33.3.f de la Llei 5/1990 de Carreteres de la CAIB, les esteses aèries de qualsevol tipus hauran d'estar a una distància mínima d'una vegada i mitja l'alçària dels seus elements de sustentació a la vora exterior de la calçada i fora de la zona de domini públic. Per tant, s'informa desfavorablement la instal·lació de part de l'ampliació de la subestació dins la zona de protecció de la carretera Ma -3320.
5. Prèviament a l'inici de les obres hauran de recaptar la pertinent autorització del Departament de Mobilitat i Infraestructures i hauran de presentar el corresponent projecte constructiu.
18. El 12 de gener de 2024 es va rebre l'informe del Consell Insular de Mallorca (Direcció Insular d'Ordenació de Territori) que estableix la conclusió següent:
[...] Ateses les consideracions formulades a l'apartat anterior, s'informa favorablement la proposta amb les observacions següents:
1. Seria convenient, sempre que sigui tècnicament viable, ampliar la barrera vegetal existent en el límit nord de la parcel·la amb la carretera Ma-3320, fins a l'alçada de l'accés de la SE, amb les mateixes espècies vegetals existents (canyes, juncs, ullastres...), per tal de reduir la visibilitat de la instal·lació des de l'entorn proper i, millorar així la integració paisatgística del conjunt.
2. Seria convenient modificar els acabats de les edificacions auxiliars projectades (casetes de relés), amb acabats del color de la gamma dels ocre terra, per tal de millorar la seva integració en l'entorn rústic de la SE.
3. Cal recordar que s'hauran de sol·licitar els informes i autoritzacions legalment previstos en l'article 31 de la Llei 5/1990, de 24 de maig, de carreteres de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
19. El 17 de gener de 2024 va tenir entrada a la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica el justificant de pagament de la taxa de l'avaluació d'impacte ambiental ordinària.
20. El 19 de gener de 2024 es dona trasllat al promotor (REE) de l'informe rebut des del Consell Insular de Mallorca (Direcció Insular d'Ordenació de Territori) d'acord amb els articles 126 i 127.3 del Reial decret 1955/2000.
21. El 20 de gener de 2024 es va fer l'anunci del promotor del projecte al diari Ara Balears (pàgina 25) i al diari Última Hora (pàgina 19).
22. El 25 de gener de 2024 es dona trasllat al promotor (REE) de l'informe rebut des del Consell Insular de Mallorca (Direcció Insular de Carreteres, Servei de Conservació i Explotació) d'acord amb els articles 126 i 127.3 del Reial decret 1955/2000.
23. El 6 de febrer de 2024 es va rebre l'informe del promotor (REE) sobre la resposta als informes favorables, però condicionats, dels organismes següents:
a) La Direcció General d'Emergències i Interior, que estableix la conclusió següent:
[...] manifestem el nostre compromís de remetre, en el seu moment, el Pla d'Autoprotecció de la SE Es Bessons 132 KV adaptat a la instal·lació objecte del present expedient.
b) L'Ajuntament de Manacor, concretament, el tècnic de medi ambient, que estableix la conclusió següent:
[...] Segons criteris del Reial decret 1432/2008, de 29 d'agost, pel qual s'estableixen mesures per a la protecció de l'avifauna contra la col·lisió i l'electrocució en línies elèctriques d'alta tensió i per les distàncies normatives mínimes de seguretat elèctrica en una instal·lació de 132 kV, no existeix risc d'electrocució del projecte presentat.
D'altra banda, respecte a la col·lisió, com s'indica en profunditat en els apartats 11.2.1. i 11.2.2 de potencials impactes durant les fases de construcció i manteniment de l'Estudi d'Impacte Ambiental l'impacte és nul o no significatiu, per la qual cosa no es consideren mesures correctores per a la col·lisió d'avifauna.
c) L'Ajuntament de Manacor, concretament l'arquitecta municipal, que estableix la següent conclusió:
En l'annex II Estudi d'Incidència Paisatgística, es descriu el detall les mesures preventives i correctores establertes per a integrar la instal·lació en el paisatge, indicant com a exemple l'anàlisi i ús de colors que integrin els edificis o el verd carruatge per als exocutarios i portes. En aquest sentit assenyalar que RED ELÉCTRICA adoptarà les mesures que en aquest sentit s'estableixin per part de l'òrgan ambiental en la resolució de la declaració d'impacte ambiental.
d) El Consell Insular de Mallorca (Direcció Insular de Patrimoni), que estableix la conclusió següent:
En relació amb l'escrit presentat pel Servei de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca, rebut per aquesta mercantil dins del tràmit i instal·lacions a dalt referenciades, Red Eléctrica de España S.A.U., per la present, i per deixar-ne constància en l'expedient als efectes oportuns, donem justificant de recepció de l'informe favorable remès per aquest organisme.
e) El Servei de Canvi Climàtic i Atmosfera, que estableix la conclusió següent:
1.- Amb la finalitat de fer el disseny de la plataforma ampliada en la SE Bessons 132 kV, es realitza en càrrega un estudi geotècnic el qual inclou el corresponent estudi de cabals d'hidrologia superficial marcats per la I.C. 3.1, seguint el mètode racional.
Sobre la base d'aquests estudis elaborats de les estratigrafies del terreny, així com els cabals màxims que pugui haver-hi a l'àrea d'ampliació de la subestació, es determina l'ús d'una plataforma de Tipus E1 (≥ 60 MPA), la qual ha d'estar composta per un paquet de 0,60 m de material adequat recolzat sobre material natural del terreny tolerable.
La plataforma inclourà un sistema de drenatges interns que recullin l'aigua que pugui albergar els canals de cables, així com l'aigua infiltrada de les pluges, evacuant-les per punts d'abocaments compostes per platges de graves.
A més d'això, també s'inclourà amb la finalitat de facilitar el drenatge superficial i aïllar elèctricament el terreny dels equips, una capa per sobre de la coronació de gruix mínim de 10 cm de grava (granulometria 20/40 mm).
En cas de torrent i que puguin quedar negats els sistemes d'evacuació d'aigües, així com l'accés a la plataforma, se sobrelevaran els equips elèctrics al voltant dels 3 m, respecte de la cota de plataforma, mitjançant estructures metàl·liques (HEB,UPN) recolzades en les fonamentacions respectives.
2.- En relació amb la referència a l'INUNBAL del Decret 1/2022 de 3 de gener pel qual s'aprova el Pla Especial enfront del Risc d'Inundacions, prenem raó i actualitzarem la informació continguda en l'estudi d'impacte ambiental, en concret l'annex de canvi climàtic, incloent les aportacions realitzades en l'informe.
3.- Prenem raó de la nomenclatura correcta del Torrent de Na Borges, la qual cosa serà tingut en compte en les successives fases del procediment.
f) El Consell Insular de Mallorca (Direcció Insular d'Ordenació de Territori) que estableix la següent conclusió:
1.- Durant la direcció ambiental de l'obra i en el programa de vigilància ambiental de la fase de construcció, s'analitzarà la viabilitat de l'augment de la densitat de vegetació de la franja perimetral entre la SE Bessons i la carretera MA-3320 amb les espècies indicades en l'informe, atesos els criteris de compatibilitat amb Llei 5/1990, de 24 de maig, de Carreteres de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, compatibilitat amb el risc d'inundació de la zona i la densitat potencial òptima de creixement de les espècies objecte.
2.- En l'annex II Estudi d'Incidència Paisatgística, es descriu el detall les mesures preventives i correctores establertes per a integrar la instal·lació en el paisatge, indicant com a exemple l'anàlisi i ús de colors que integrin els edificis o el verd carruatge per als exocutarios i portes. Per la qual cosa, queda integrada la petició dins les mesures existents en l'estudi d'impacte ambiental i els seus annexos.
3.- Una vegada obtingudes les autoritzacions de les quals porta causa aquesta expedient, i previ l'inici de les obres se sol·licitaran els informes i permisos necessaris per a l'execució de les obres.
24. El 15 de febrer de 2024 es va rebre una sol·licitud de pròrroga per a la contestació a l'informe del Consell Insular de Mallorca (Direcció Insular de Carreteres, Servei de Conservació i Explotació) més enllà dels 15 de termini que disposa el Reial decret 1955/2000.
25. El 16 de febrer de 2024 es va rebre una segona sol·licitud de pròrroga per a la contestació a l'informe del Consell Insular de Mallorca (Direcció Insular de Carreteres, Servei de Conservació i Explotació) més enllà dels 15 dies de termini que disposa el Reial decret 1955/2000.
26. El 2 d'abril de 2024 es va rebre l'informe del promotor (REE) sobre la resposta a l'informe desfavorable del Consell Insular de Mallorca (Direcció Insular de Carreteres, Servei de Conservació i Explotació) en relació amb el projecte d'ampliació de la subestació es Bessons 132 kV.
A l'informe del promotor s'exposa el següent:
1.- L'ampliació de la SE es Bessons 132 kV, objecte d'aquest expedient, apareix programada en el document denominat “Pla de Desenvolupament de la Xarxa de Transport d'Energia elèctrica 2021-2026”, aprovat el 22 de març de 2022 en Consell de Ministres, i publicada per Resolució de la Secretària d'Estat d'Energia de data 8 d'abril de 2022 («Boletín Oficial del Estado» núm. 93, de 19 d'abril de 2022) i té per objecte de reforçar el mallat de la Xarxa de Transport.
La Planificació elèctrica esmentada és vinculant per a RED ELÉCTRICA com a subjecte que actua en el sistema elèctric, i en la seva elaboració les Comunitats Autònomes han participat en les propostes de desenvolupament de la xarxa de transport d'energia elèctrica, en compliment d'allò que disposa l'esmentada Llei 24/2013, de 26 de desembre, i el Reial decret 1955/2000, d'1 de desembre, pel qual es regulen les activitats de transport, distribució, comercialització, subministrament i procediments d'autorització d'instal·lacions d'energia elèctrica.
Així mateix, s'ha de tenir en compte que aquesta ampliació està inclosa en el Pla Director Sectorial Energètic de les Illes Balears, aprovat mitjançant el Decret 96/2005, de 23 de setembre, i modificat al desembre de 2014 pel Decret llei 3/2014, de 5 de desembre, de mesures urgents destinades a potenciar la qualitat, la competitivitat i la desestacionalització turística a les Illes Balears, que en l'article 19, va modificar la disposició addicional del Decret 96/2005 esmentat, en el sentit que les obres i instal·lacions previstes en la planificació estatal obligatòria de les xarxes de transport d'electricitat i de gas, així com les modificacions a les subestacions de distribució d'energia elèctrica existents o planificades, desenvolupades d'acord amb les lleis del sector elèctric i d'hidrocarburs, queden automàticament incloses en les determinacions del Pla director sectorial energètic de les Illes Balears que s'aprova mitjançant aquest Decret amb caràcter general i, especialment, quant als efectes de declaració d'utilitat pública energètica.
2.- En relació amb l'afecció de l'ampliació projectada a la zona de protecció de la carretera Ma-3320, i la realització d'obres o els usos no compatibles amb la seguretat viària, hem d'assenyalar que tal com es mostra en els plans del projecte tècnic administratiu de l'ampliació de la subestació es Bessons 132 kV, de la qual porta causa aquest expedient, les obres que es pretenen realitzar no comprometen la seguretat viària de la carretera Ma-3320.
Les obres d'ampliació d'aquesta subestació se circumscriuen a l'àrea ja ocupada per la subestació es Bessons actualment, no es mourà ni canviarà el tancament de la subestació, ni es farà cap edificació en la zona de protecció.
Com es pot apreciar en la imatge adjunta, en la zona de protecció, delimitada a 18 metres de l'aresta d'esplanació de la carretera, està previst instal·lar equips per a l'operació i maniobra de la subestació, com ara ampolles terminals, autovàlvules, seccionadors rotatius de posada a terra i transformadors d'intensitat.
Aquests elements s'instal·laran sobre suports metàl·lics en gelosia que es connecten entre si a una altura de 4,5 m. i no tenen l'entitat de mur, edifici o altre element opac que pugui provocar una disminució en la visibilitat de qui circula per la carretera Ma-3320.
3.- En relació amb el que s'estableix en l'article 33.3.f de la Llei 5/1990 de Carreteres de la CAIB, hem d'assenyalar que es refereix als elements de suport de les línies d'alta tensió, i s'estableix que aquests no es podran autoritzar dins la zona de protecció.
Com ja s'ha indicat anteriorment, els elements que s'instal·laran en l'ampliació de la subestació són elements d'operació i maniobra de la subestació, que s'instal·laran sobre suports metàl·lics en gelosia i es connecten entre si a una altura de 4,5m. No són pròpiament suports de línies d'alta tensió, i tenen altures molt menors que les que impliquen els suports de línies d'alta tensió.
A part d'aquests equips, dins aquesta àrea, està prevista la instal·lació d'un parallamps tipus punta Franklin sobre una estructura autosuportada. Aquest equip no és un suport de línia d'alta tensió, està dissenyat per apantallar la subestació i evitar la caiguda de llamps sobre l'aparellatge. Si fos necessari, aquest element es podria reubicar, desplaçant-lo a un altre lloc i recular els 18 metres indicats. (S'adjunta pla amb alternativa de reubicació).
4. En relació amb el que s'estableix en l'article 33.3.f de la Llei 5/1990 de Carreteres de la CAIB sobre a la distància mínima que han de mantenir els elements de sustentació de les línies elèctriques, hem d'assenyalar que l'únic element de sustentació que forma part d'aquesta ampliació és el pòrtic dissenyat per a la línia de 132 kV Mesquida 1, i que té com a altura total 18,5 m. Per tant, una vegada i mitja aquesta altura és 27,75 m, distància a la qual, conforme l'esmentat article s'hauria de situar, com a mínim, el pòrtic esmentat.
Com es pot observar en la imatge a continuació:
- El pòrtic de la línia (element de sustentació de l'estesa aèria) està a més de 27,75 m de la vora exterior de la calçada. S'han dibuixat circumferències de radi 27,75 des dels dos pilars del pòrtic.
- El pòrtic es troba fora de la zona de domini públic, definida com 3 metres des de l'aresta d'esplanació de la carretera i fora de la zona de protecció d'aquesta, definida com 18 metres des de l'aresta d'esplanació de la carretera.
Atès tot això, es considera que l'ampliació dissenyada compleix amb la normativa assenyalada.
5. Previ l'inici de les obres RED ELÉCTRICA sol·licitarà els permisos que siguin legalment necessaris per a l'execució dels treballs d'ampliació de la subestació es Bessons 132 kV objecte d'aquest expedient.
27. El 4 d'abril de 2024 es dona trasllat de l'informe del promotor (REE) sobre la resposta a l'informe desfavorable del Consell Insular de Mallorca (Direcció Insular de Carreteres, Servei de Conservació i Explotació) en relació amb el projecte d'ampliació de la subestació es Bessons 132 kV.
28. El 23 d'abril de 2024 va tenir entrada a la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, amb registre d'entrada REGAGE24e00029658618, una nova versió de l'estudi d'impacte ambiental de l'ampliació de la subestació es Bessons al parc de 132 kV.
29. El 20 de maig de 2024 va tenir entrada un informe favorable del Consell Insular de Mallorca (Direcció Insular de Carreteres, Servei de Conservació i Explotació) en relació amb el projecte d'ampliació de la subestació es Bessons 132 kV en resposta a l'al·legació del promotor.
30. El 6 de juny de 2024 va tenir entrada a la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, amb registre d'entrada REGAGE24e00041829713, un escrit de Red Eléctrica de España en el qual manifesta que els canvis incorporats a la nova versió de l'estudi de impacte ambiental no suposen una modificació substancial d'aquests, per la qual cosa s'ha actualitzat únicament la referència a l'INUNBAL amb el Decret 1/2022, de 3 de gener, pel qual s'aprova el Pla Especial davant del Risc d'Inundacions, així com la referència a la hidrologia superficial com la nomenclatura correcta de torrent de Na Borges.
31. El 29 de juliol de 2024 la Direcció General d'Harmonització Urbanística i Avaluació Ambiental (DGHUiAA) va notificar a aquest servei de Transport i Distribució d'Energia i Generació Tèrmica un requeriment d'esmena de documentació.
32. EL 5 d'agost de 2024 aquest Servei va notificar a la DGHUiAA l'esmena de deficiències en relació amb la taxa.
33. El 18 de febrer de 2025 es va dictar una proposta de resolució de la directora general d'Harmonització Urbanística i Avaluació Ambiental per la qual es formula la declaració d'impacte ambiental sobre el projecte ampliació de la subestació es Bessons de 132 kV al terme municipal de Manacor. En les conclusions s'indica el següent:
Per tot l'anterior, es formula la declaració d'impacte ambiental favorable a la realització del projecte d'ampliació de la subestació Es Bessons de 132 kV, al terme municipal de Manacor, firmat per l'enginyer industrial David González Jouanneau en data 28 de setembre de 2022, atès que previsiblement no es produiran impactes adversos significatius sobre el medi ambient, sempre que es compleixin les mesures correctores i preventives previstes a l'estudi d'impacte ambiental firmat per Àngel Vicente Gimenez Celdrán, Ángeles Lara Bullejos, Silvia Elisa Navarro Ramos, Ángel Torres Pérez, Ángela Llorca Redón i Miguel Ángel Santoyo en data 21 de gener de 2025 i es compleixin els condicionants següents:
1. Atès que l'ampliació projectada es troba a la plana geomorfològica d'inundació del Torrent de na Borges, i per tant en zona potencialment inundable, el projecte haurà de regir-se pel que dicta l'article 92 referent a l'autorització d'obres en zona inundable o potencialment inundable i obtenir l'autorització de l'administració hidràulica corresponent (Direcció General de Recursos Hídrics) o en el seu cas, pel que dicta l'article 93.2 del PHIB (2022-2027).
2. Atès que la subestació s'ubica en zona de vulnerabilitat d'aqüífers moderada/alta, durant l'execució de les obres s'han d'adoptar les màximes precaucions per evitar l'abocament de substàncies contaminants, incloses les derivades del manteniment de les maquinàries, en compliment de la Llei 6/1999, de 3 d'abril, de les Directrius d'Ordenació Territorial de les Illes Balears i de mesures tributàries, i les seves modificacions.
3. D'acord amb l'Informe del Servei d'Urbanisme, Habitatge i Activitats de l'Ajuntament de Manacor, per donar compliment a les condicions d'estètica i composició exterior de l'article 167 del Pla General, la caseta prefabricada haurà de seguir els requisits següents:
- La coberta ha de ser inclinada de teula àrab.
- L'aspecte visual dels materials i acabats de façanes han de ser de la gamma de la pedra, del marès o dels ocres terra.
- Es prohibeixen els acabats amb elements constructius vists com ara el maó, el bloc de formigó i similars.
- Les fusteries exteriors de les edificacions seran de fusta o metàl·liques amb color de la gamma dels verds o marrons. La seva tipologia ha de ser la tradicional, amb sistema d'obertura batent d'eix vertical.
Es recomana:
- Que l'execució de les obres més sorolloses no es dugui a terme durant els mesos d'abril a agost per tal de no coincidir amb l'època de reproducció de les aus estepàries que nidifiquen als voltants.
D'acord amb l'Informe del Servei d'Ordenació del Territori del Consell de Mallorca, d'11 de gener de 2024:
- Ampliar la barrera vegetal existent en el límit nord de la parcel·la amb la carretera Ma-3320, fins a l'alçada de l'accés de la SE, amb les mateixes espècies vegetals existents (canyes, joncs, ullastres...), per tal de reduir la visibilitat de la instal·lació des de l'entorn proper i, millorar així la integració paisatgística del conjunt.
Es recorda que:
D'acord amb l'Informe del Servei de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca, de data 22 de novembre de 2023:
-Qualsevol troballa casual haurà de ser comunicada a les institucions oportunes en un termini màxim de 48 (art. 61 de la Llei 12/1998 de 21 de desembre del Patrimoni Històric de les Illes Balears) per poder prendre les mesures oportunes per la seva conservació.
D'acord amb l'informe del Servei d'Explotació i Conservació del Consell de Mallorca firmat en data 7 de maig de 2024:
-Prèviament a l'inici de les obres hauran de recaptar la pertinent autorització del Departament de Mobilitat i Infraestructures i hauran de presentar el corresponent projecte constructiu.
D'acord amb l'Informe de la Direcció General d'Emergències i Interior de data 16 d'octubre de 2023:
-El titular de l'activitat en qüestió haurà d'actualitzar i registrar, si escau, a la present direcció general el seu Pla d'Autoprotecció amb l'ampliació a realitzar.
34. El 19 de febrer de 2025 es va notificar a aquest servei de Transport i Distribució d'Energia i Generació Tèrmica la resolució de la DGHUiAA per la qual es formula la declaració d'impacte ambiental.
35. Els tècnics del Servei de Transport i Distribució d'Energia i Generació Tèrmica de la Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic varen examinar la sol•licitud i en van emetre un informe favorable amb condicions.
Fonaments de dret
1. La Llei 24/2013, de 26 de desembre, del sector elèctric.
2. El Reial decret llei 23/2020, de 23 de juny, pel qual s'aproven mesures en matèria d'energia i en altres àmbits per a la reactivació econòmica.
3. El Reial decret 1955/2000, d'1 de desembre, que regula les activitats de transport i distribució d'energia elèctrica.
4. El Reial Decret 337/2014, de 9 de maig, pel qual s'aproven el Reglament sobre condicions tècniques i garanties de seguretat en instal·lacions elèctriques d'alta tensió i les seves instruccions tècniques complementàries ITC-RAT 01-23.
5. El Decret 99/1997, de 11 de juliol, modificat pel Decret 36/2003, de 11 d'abril, que regula el procediment administratiu aplicable a la tramitació de les instal·lacions elèctriques de la comunitat autònoma de les Illes Balears.
6. El Decret 96/2005, de 23 de setembre, d'aprovació definitiva de la revisió del Pla Director Sectorial Energètic de les Illes Balears (PDSE), assenyala que l'article 19 del Decret Llei 3/2014, de 5 de desembre, de mesures urgents destinades a potenciar la qualitat, competitivitat i la desestacionalització turística a les Illes Balears, modifica la disposició addicional segona de l'esmentat Decret 96/2005, i estableix que les obres i instal·lacions previstes en la planificació estatal obligatòria de les xarxes de transport d'electricitat, així com les modificacions a les subestacions d'energia elèctrica existents o planificades, desenvolupades d'acord amb les lleis del sector elèctric, queden automàticament incloses en les determinacions del Pla Director Sectorial Energètic de les Illes Balears amb caràcter general, i especialment, pel que fa als efectes de la utilitat pública energètica.
7. La Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental.
8. El document denominat “Pla de Desenvolupament de la Xarxa de Transport d'Energia Elèctrica 2021-2026”, aprovat el 22 de març del 2022 en Consell de Ministres, i publicat per Resolució de la Secretaria d'Estat d'Energia de 8 d'abril de 2022 (BOE núm. 93, de 19 d'abril de 2022).
9. El Decret 16/2023, de 20 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es modifica el Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
10. La Resolució del conseller d'Empresa, Ocupació i Energia de 28 de gener de 2025, de delegació de competències i de suplència dels òrgans directius de la Conselleria.
Resolució
1. Atorgar l'autorització administrativa prèvia i l'autorització administrativa de construcció de la instal·lació elèctrica que es detalla a continuació:
-Exp.: TR 4/2022
-Denominació de la instal·lació: Projecte tècnic administratiu d'ampliació de la subestació es Bessons132 kV.
-Terme municipal: Manacor.
-Pressupost: 3.824.354 euros.
-Descripció: l'actuació consisteix en l'ampliació de la subestació es Bessons 132 kV tipus AIS, instal·lació convencional exterior, amb configuració de doble barra. Intensitat de curtcircuit de curta durada 31,5 kA. S'instal·laran dos nous autotransformadors AT1 i AT2 amb un total de 320 MVA (160 MVA cadascun), que substituiran els dos existents de 63 MVA cadascun, els quals quedaran disponibles com a reserva freda, i la reconfiguració de la subestació es Bessons al parc de 132 kV mitjançant la instal·lació d'un segon joc de barres (a la instal·lació actual la configuració és simple barra) i la generació d'un acoblament de transversal a través de les dues posicions per a la L/Cala Mesquida.
2. Obligar el promotor a complir tots els condicionants que figuren a la declaració d'impacte ambiental.
3. Comunicar que aquesta autorització es concedeix sens perjudici de les concessions i autoritzacions que siguin necessàries relatives a l'ordenació del territori i al medi ambient, i a qualsevol altra motivada per les disposicions que hi resultin aplicables.
4. Notificar aquesta resolució al titular de la instal·lació (GESTIÓN.ESTAFETAGIGITAL@ree.es), a la Direcció General de Política Energètica i Mines, a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, i publicar-la al BOIB.
Interposició de recursos
Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller d'Empresa, Ocupació i Energia en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver rebut la notificació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver rebut la notificació de la Resolució, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.
Palma, en la data de la signatura digital (5 de març de 2025)
El director general d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic Diego Viu Domínguez Per delegació de competència del conseller d'Empresa, Ocupació i Energia (BOIB núm. 14, de 30/01/2025)