Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

PORTS DE LES ILLES BALEARS

Núm. 163053
Acord adoptat pel Consell d’Administració de Ports de les Illes Balears pel qual es regula l’exercici de les activitats dedicades a lloguer d’embarcacions i activitats aquàtiques als ports i instal·lacions de gestió directa per la temporada de 2025

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Consell d'Administració de Ports de les Illes Balears, reunit en sessió de dia 4 de març de 2025, va acordar el següent:

Antecedents

La Llei 10/2005, de 21 de juny, de ports de les Illes Balears i el seu Reglament de desenvolupament parcial aprovat pel Decret 11/2011, de 18 de febrer, no regulen de manera específica el procediment aplicable en relació a les autoritzacions  de lloguer d'embarcacions i d'activitats aquàtiques al domini públic portuari, ja que només regula, de manera detallada, el procediment d'adjudicació d'autoritzacions en base per a embarcacions d'esbarjo (llista 7ª); així com la creació i gestió de les llistes d'espera corresponents.

Els serveis tècnics de Ports de les Illes Balears, tradicionalment, han vingut aplicant per analogia un procediment d'actuació per a les embarcacions que realitzen serveis comercials similar a l'establert a la Llei de ports de les Illes Balears per a les embarcacions de llista 7ª, això és, atorgant preferència als titulars d'aquelles autoritzacions en vigor per a la sol·licitud d'una nova per a l'any següent, sempre i quan no hagin incomplert els requisits establerts a l'autorització inicial.

En els últims anys s'ha produït un considerable increment tant en el nombre de sol·licituds per a la realització de serveis de lloguer d'embarcacions (tant a amarrament com amb l'ús de rampes per al llançament d'embarcacions mitjançant vehicles amb remolc) i les activitats aquàtiques, que són aquelles realitzades per embarcacions vinculades a l'explotació de serveis de temporada a platges (busseig, llanxa paracaigudes, sky-bus, esquí aquàtic, motos aquàtiques de llista 6ª). Atès que el domini públic portuari és limitat, any rere any es generen un nombre important de sol·licituds que no poden ser ateses, per manca de disponibilitat.

Tota vegada que entre les funcions atribuïdes a Ports de les Illes Balears està la de fomentar l'activitat econòmica dels ports i l'optimització de la gestió econòmica així com la rendibilitat del patrimoni, i la de garantir la competència en la prestació dels serveis esmentats, el Consell d'Administració d'aquesta entitat, en data 18 d'octubre de 2017, va aprovar l'inici del procediment d'elaboració dels Plecs de Bases i dels Plecs de Condicions per a l'atorgament d'autoritzacions per a la prestació de serveis comercials i altres activitats a la zona de servei portuari, i per a l'ocupació del domini públic portuari, que haurà de fonamentar-se en els principis de publicitat i lliure concurrència.

Si bé des de Ports de les Illes Balears es va considerar imprescindible posar en marxa un procediment definitiu de licitació pública dels llocs d'amarrament, ús de rampes per al llançament d'embarcacions mitjançant vehicles amb remolc i espais destinats a les activitats comercials, que permeti fomentar la competència entre els diferents operadors que presten serveis comercials als ports de gestió directa, també resultava evident que, fins que això fos una realitat, s'havien de seguir tramitant les sol·licituds d'autoritzacions que entretant aquests operadors fan arribar, per tal de fomentar l'activitat econòmica als ports, optimitzar la gestió econòmica i la rendibilització del patrimoni i dels recursos assignats; motiu pel qual es va considerar adient a aquest efecte facilitar als serveis tècnics uns criteris transitoris reglats i objectius.

Per aquest motiu, en data 22 de febrer de 2018 el Consell d'Administració de Ports de les Illes Balears va acordar l'aprovació dels criteris transitoris per a l'atorgament d'autoritzacions d'activitats comercials de transport marítim de passatgers amb finalitat turística o recreativa, de lloguer d'embarcacions i d'activitats aquàtiques al domini públic portuari (BOIB núm. 27, d'1 de març de 2018). 

Posteriorment en data 26 de setembre de 2019 el Consell d'Administració de Ports de les Illes Balears va aprovar els nous criteris transitoris per a l'atorgament d'autoritzacions d'activitats comercials de transport marítim de passatgers amb finalitat turística o recreativa, de lloguer d'embarcacions i d'activitats aquàtiques al domini públic portuari (BOIB núm. 132, de 28/09/2019), en substitució dels criteris aprovats per Acord del Consell d'Administració de 22 de febrer de 2018.

Pel que fa a l'ús de les rampes per empreses de lloguer, el Consell d'Administració de PortsIB en data 19 de juny de 2023 va acordar l'inici del procediment per la licitació d'autoritzacions d'ús de les rampes per part d'empreses dedicades al lloguer en el port interior de Ciutadella a partir de la temporada de 2024, i mesures provisionals per la temporada de 2023. Posteriorment, al Consell d'Administració de 21/03/2024 es va acordar l'inici del procediment per la licitació d'autoritzacions d'ús de les rampes per part d'empreses dedicades al lloguer d'embarcacions en els ports de gestió directa de ports de les Illes Balears, excepte el port de Ciutadella, a partir de la temporada 2025, i mesures provisionals per la temporada 2024.

Posteriorment és va aprovar la Resolució de 26 de juny de 2024, de la Capitania Marítima de Palma de Mallorca, sobre normes de seguretat per al govern d'embarcacions amb motor sense requisit de títol en règim de lloguer.

En data 8 d'octubre de 2024 el Consell d'Administració va acordar  la licitació d'autoritzacions d'ús de les rampes de gestió directa a partir de la temporada 2025 per part d'empreses dedicades al lloguer d'embarcacions i activitats aquàtiques en els ports de Mallorca i Fornells, i que Ports de les Illes Balears podrà optar per treure a concurs per a la temporada 2025 unes o altres rampes en funció de les particularitats de les mateixes i de la conveniència o no de treure-les conjuntament amb els amarraments. (BOIB núm. 136, de 17 d'octubre de 2024). 

En aquests moments la Direcció General de la Marina Mercant està tramitant un projecte de Reial decret pel qual es modifiquen determinades normes en matèria de la Marina Mercant i que modificarà distintes normatives en vigor. L'esmentat esborrany de Reial Decret inclou entre d'altres l'eliminació de la possibilitat del lloguer d'embarcacions d'esbarjo a motor de fins a 5 m d'eslora i amb una potència nominal màxima de 15 CV sense titulació nàutica, entrada en vigor del qual està previst per la temporada de 2026. Atès que aquesta circumstància pot alterar les previsions de l'acord de convocar un concurs per a l'ús de les rampes per part d'embarcacions de lloguer i activitats aquàtiques, es considera adient post-posar a 2026 les mesures relatives a l'ús de les rampes per part d'empreses dedicades al lloguer d'embarcacions i activitats aquàtiques.

Per altre banda en aquests moments es troba a informació púbica el projecte de decret de modificació del Decret 21/2017, de 5 de maig, que regula l'activitat de lloguer d'embarcacions i vaixells d'esbarjo a les Illes Balears.

Per tots aquests motius es considera oportú regular l'activitat de les empreses de lloguer d'embarcacions sense titulació, tant si fan ús de la rampa com si disposen d'amarrament als ports, i les motos aquàtiques de lloguer.

Fonaments jurídics

1. La competència sobre el domini públic portuari en els Ports de les Illes Balears, no declarats d'interès general, correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, d'acord amb el que disposa l'article 30.5 de la Llei orgànica 2/1983, de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, en la seva redacció donada per la LO 1/2007, de 28 de febrer, i segons el Reial decret 450/1985, de 20 de febrer, sobre traspàs de funcions i serveis de l'Administració de l'Estat en la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de ports.

2. L'exercici de la competència executiva de l'Administració autonòmica en matèria de ports i d'instal·lacions portuàries i marítimes correspon a Ports de les Illes Balears, d'acord amb el que disposa l'article 26.2 de la Llei 10/2005, de 21 de juny, de ports de les Illes Balears.

3. Per tal de complir amb la seva finalitat institucional, Ports de les Illes Balears té assignades, entre altres, les funcions relatives al foment de l'activitat econòmica dels ports i l'optimització de la gestió econòmica així com la rendibilitat del patrimoni, i la de garantir la competència en la prestació dels serveis esmentats, que haurà de fonamentar-se en els principis de publicitat i lliure concurrència; tot això d'acord amb l'establert a l'article 27 de la Llei 10/2005, de 21 de juny, de ports de les Illes Balears.

4. L'article 51 de la Llei 10/2005, de 21 de juny, de ports de les Illes Balears disposa que els serveis comercials i altres activitats es presten en el domini públic portuari en règim de competència i que l'administració portuària haurà d'adoptar les mesures dirigides a fomentar aquesta competència en la prestació dels serveis esmentats.

5. L'article 52.1 de la Llei 10/2005 disposa que la prestació de serveis comercials i el desenvolupament d'activitats industrials, artesanals o de naturalesa similar al domini públic requeriran l'obtenció de la preceptiva autorització.

6. L'article 56 d'aquesta Llei disposa que el domini públic portuari es gestiona per qualsevol de les formes que preveu l'ordenament jurídic, d'acord amb criteris d'eficàcia, eficiència i consonància amb els objectius econòmics, socials i mediambientals de la política portuària, i que la gestió del domini públic portuari comprèn l'execució de les obres, l'atorgament de les autoritzacions i concessions, la prestació dels serveis, l'adopció de les mesures de preservació i defensa demanial i qualsevol altra funció o actuació regulada en la Llei de ports.

7. L'article 59 de la Llei 10/2005 estableix que la utilització per part de tercers del domini públic portuari per usos en què concorrin circumstàncies especials d'exclusivitat, de intensitat, de perillositat o de rendibilitat, o que comportin l'execució d'obres o de instal·lacions, requereix l'atorgament de la preceptiva autorització o concessió administrativa, segons correspongui.

8. L'article 58 del Decret 11/2011, estableix que Ports de les Illes Balears pot convocar concursos públics per atorgar autoritzacions d'ocupació del domini públic portuari.

9. Correspon al Consell d'Administració de Ports de les Illes Balears, entre d'altres funcions, atorgar títols jurídics, concessions, llicències i autoritzacions per a l'ocupació del domini públic portuari i per a la prestació dels serveis en els ports, d'acord amb el que disposen els articles 33.1 d), de la Llei 10/2005, de 21 de juny, de ports de les Illes Balears i l'article 11.1 f) dels Estatus de Ports de les Illes Balears, aprovats pel Decret 134/2005, de 28 de desembre.

Per tot això, propòs al Consell d'Administració que adopti el següent

Acord

Primer. Modificar l'Acord adoptat pel Consell d'Administració de Ports de les Illes Balears de 4 d'octubre de 2024 (BOIB núm. 136, 17/10/2024) pel que fa a les autoritzacions d'amarraments i d'ús de rampes per a embarcacions destinades al lloguer d'embarcacions i d'activitats aquàtiques al domini públic portuari, per la temporada 2025, conforme s'estableix als punts següents.

Segon. Regulació de l´ús de les rampes públiques als ports de gestió directa:

1. Les rampes públiques als ports de gestió directa queden reservades a l'ús per part d'embarcacions matriculades en la llista 7ª, a excepció del que assenyala el següent punt.

2. Es podrà autoritzar el seu ús en els següents casos:

a) Embarcacions d'empreses adjudicatàries de contractes per part del Govern Balear i altres administracions públiques

b) Embarcacions destinades a treballs d'investigació i recerca o de protecció del medi ambient, així com de salvament

c) Embarcacions que hagin de ser llançades i hissades amb remolc per part d'empreses de reparació i manteniment que disposin de la targeta establerta a la Llei 11/1998 de taxes, només per a les embarcacions a les quals hi hagin fet feines de reparació.

d) Embarcacions dedicades a la pesca matriculades en llista 3ª o 4ª.

e) Embarcacions d'empreses adjudicatàries de concursos per a l'atorgament d'autoritzacions d'ús de les rampes per part d'empreses dedicades al lloguer d'embarcacions , resolts amb anterioritat a la publicació d'aquest acord.

f) Embarcacions de recolzament a les empreses de lloguer d'embarcacions sense titulació que disposin d'amarrament autoritzat als ports de gestió directa.

g) Kayaks, canoes i pàdels surf d'us particular a rampes exteriors al port.

h) De forma transitòria durant l'any 2025 les empreses que varen disposar durant l'any 2024 d'autorització o targeta per fer ús de la rampa amb embarcacions de lloguer, activitats aquàtiques, incloent el lloguer de motos aquàtiques, podran sol·licitar una autorització per prolongar l'activitat fent ús d'una única rampa per un període determinat fins màxim finals de 2025. Per aquesta prolongació d'activitat es liquidarà la taxa E-4 varador amb remolc a vehicle

Tercer. Facultar el vicepresident per esmenar qualsevol deficiència que es pugui detectar en aquest acord, donant compte al Consell d'Administració.

Quart. Publicar aquest Acord al Butlletí Oficial de les Illes Balears i a la web de Ports de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquest Acord, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el Consell d'Administració de Ports de les Illes Balears en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar alternativament un recurs contenciós administratiu davant el Jutjats del Contenciós Administratiu de Palma en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

 

Palma, en la data de la signatura electrònica (10 de març de 2025)

El vicepresident executiu Antonio Mercant Morato