Secció III. Altres disposicions i actes administratius
AJUNTAMENT DE CALVIÀ
INSTITUT MUNICIPAL D'EDUCACIÓ I BIBLIOTEQUES
Núm. 151338
Convocatòria i bases reguladores de les condicions i requisits per a la concessió de beques de formació pràctica estiu 2025 de l'Institut Municipal d'Educació i Biblioteques de Calvià (BECALVIÀ 2025)
El Consell Rector de l'IMEB va aprovar el dia 5 de març de 2025 la convocatòria i bases reguladores de les condicions i requisits per a la concessió de beques de formació pràctica d'estiu 2025 de l'Institut Municipal d'Educació i Biblioteques de Calvià (BECAlvià 2025) de conformitat al qual es disposa en l'article 9.3 de la Llei 38/03, de 17 de novembre, general de subvencions, es publiquen les bases reguladores que la regeixen.
Article 1. Objecte i finalitat
1.1. Aquestes bases tenen per objecte regular la concessió de les beques de formació pràctica (BECAlvià) destinada a estudiants universitaris o de cicles formatius per a dur-se a terme en entitats privades o públiques i/o serveis/departaments municipals durant els mesos de juliol, agost i, si és el cas, setembre de 2025.
1.2. Els objectius d'aquestes beques són:
Article 2. Règim de la concessió i marc normatiu. Règim de compatibilitat.
2.1. Les beques objecte d'aquesta convocatòria es concedeixen en règim de concurrència competitiva de totes les sol·licituds que compleixin els requisits exigits en aquestes bases i s'han de regir per la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre; el Reial decret 130/2019, de 8 de març, pel qual es regula la Base de dades Nacional de Subvencions i la publicitat de les subvencions i altres ajudes públiques; la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment comú de les administracions públiques; la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de Règim jurídic del sector públic; Llei 27/2011, d'1 d'agost, sobre actualització, adequació i modernització del sistema de la Seguretat Social; i el Reial decret 592/2014, pel qual es regula les pràctiques acadèmiques externes dels estudiants universitaris.
2.2. Les subvencions, ajudes, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat, procedents de qualsevol altra administració o ens públic o privat, nacional, de la Unió Europea o d'organismes internacionals, són compatibles amb les beques objecte d'aquesta convocatòria.
Article 3. Requisits dels beneficiaris
Poden beneficiar-se de les beques objecte d'aquesta convocatòria les persones que, en el moment de presentar la sol·licitud, reuneixin els requisits següents:
3.1. Estar cursant un dels següents estudis:
3.2. Complir amb els requisits específics i condicions que pugui establir el centre educatiu de la persona sol·licitant.
3.3. El centre educatiu haurà de validar l'oferta de beca i formalització del conveni i la documentació que correspongui, abans del 27 de juny de 2025.
3.4. El procés de cerca d'entitat per part de l'IMEB, per a poder adjudicar la beca, es mantindrà actiu com a màxim fins al dia 27 de juny de 2025. Una vegada finalitzat aquest termini no serà possible l'adjudicació de noves beques ni noves entitats/projectes.
3.5 La persona sol·licitant pot proposar per iniciativa pròpia la realització de la beca en una entitat privada o pública. S'exclouen d'aquesta proposta els departaments/serveis municipals de l'Ajuntament de Calvià, així com els seus organismes autònoms i entitats com Calvià 2000 i la Llar de Calvià, i aquelles entitats que conformen el catàleg de beques. La proposta d'entitat s'haurà d'especificar en el document de sol·licitud de la beca (annex I) i dins del termini establert en aquestes bases en l'article 8.
3.6. Estar empadronat en el municipi de Calvià o, en cas contrari, acreditar el pagament d'impostos de béns immobles municipals de l'any 2024, el titular dels quals sigui la persona sol·licitant o familiars de primer grau.
3.7. Presentar en termini i lloc establert en les presents bases.
Article 4. Característiques de les beques
4.1. Les beques s'han de fer en el propi IMEB o entitats col·laboradores. Es poden fer en entitats d'àmbit privat i/o públic, així com en departaments/serveis municipals de Calvià. Tenen la consideració de departaments/serveis municipals de Calvià, a l'efecte de condicions econòmiques de participació, els organismes autònoms de l'Ajuntament de Calvià i entitats com Calvià 2000 i la Llar de Calvià.
4.2. La persona sol·licitant pot proposar per iniciativa pròpia la realització de la beca en una entitat privada o pública. S'exclouen d'aquesta proposta els departaments/serveis municipals de l'Ajuntament de Calvià, així com els seus organismes autònoms i entitats com Calvià 2000 i la Llar de Calvià, i aquelles entitats que conformen el catàleg de beques. La proposta d'entitat s'haurà d'especificar en el document de sol·licitud de la beca (annex I) i dins del termini establert en les mateixes en l'article 8.
4.3. La durada de les beques serà de l'1 de juliol al 31 d'agost de 2025. Hi haurà possibilitat de pròrroga durant el mes de setembre, subjecte a condició pressupostària i a valoració de l'entitat col·laboradora, sempre a petició de l'entitat i de la persona becada, abans del 14 d'agost de 2025.
En cas que la durada de la beca sigui per període inferior, ha de ser acordada per totes les parts (IMEB, entitat col·laboradora, estudiant i centre educatiu).
4.4. L'horari s'ha d'establir per part de l'entitat col·laboradora. En qualsevol cas, ha de ser en horari continu de dilluns a divendres. En cas contrari, ha de valorar-se per part de l'IMEB.
4.5. La dedicació pot ser de 5 dies a la setmana a raó de 4 hores diàries o de 4 dies a la setmana a raó de 5 hores diàries. Els dies festius no són recuperables. Es consideren dies festius els propis de la localitat del lloc de pràctiques.
4.6. La quantia a abonar en concepte d'ajuda a l'estudi i s'estipula en 525 € bruts mensuals amb la dedicació indicada en el punt 4.5. D'aquesta quantia mensual, el 50% és assumit per l'IMEB (subjecte a la retenció d'IRPF i a les càrregues corresponents de la Seguretat Social, inclosa la tramitació i gestió), i el 50% restant (subjecte a la retenció d'IRPF) per l'entitat col·laboradora, havent de fer en els dos casos el pagament directament a la persona becada. En el cas de departaments/serveis de l'Ajuntament de Calvià, els seus organismes autònoms i entitats com la Llar de Calvià, Calvià 2000, l'IMEB assumeix el total del cost de la beca i les gestions de tràmit de la seguretat social.
4.7. La beca no pot iniciar-se fins que el conveni/protocol de compromís no estigui formalitzat per totes les parts. En cas que s'hagi de retardar l'inici de la beca, les hores no realitzades podran recuperar-se al llarg del mes de juliol. En qualsevol cas, ha de pactar-se prèviament amb l'entitat col·laboradora i l'estudiant. En el cas d'un nombre total inferior d'hores, la quantitat de la subvenció es calcularà de manera proporcional.
4.8. Independentment que la beca es faci en una entitat pública o privada, les gestions i càrregues corresponents de la Seguretat Social han de ser assumides per l'IMEB. En cap cas l'entitat col·laboradora ha de donar d'alta a la Seguretat Social a la persona becada.
4.9. En cas que el centre educatiu del sol·licitant contempli unes condicions i característiques diferents a les establertes en aquestes bases i que suposi un increment en la subvenció a rebre, aquest augment haurà de ser proporcional amb l'augment d'hores, amb un màxim de 25 hores setmanals totals. Per tant, en cas que la durada de la beca sigui de 20 hores setmanals i el centre educatiu exigeixi l'augment de la subvenció establerta a aquestes bases, no serà possible l'adjudicació de la beca per part de l'IMEB.
4.10. En cas que el centre educatiu de la persona sol·licitant contempli uns requisits i tràmits previs no contemplats en aquestes bases, hauran de respectar-se i complir-se per part del propi sol·licitant. En cas contrari, no serà possible l'adjudicació de la beca per part de l'IMEB.
Article 5. Condicions generals de les beques
5.1. La concessió d'una beca de formació pràctica no representa cap relació contractual entre la persona becada i l'IMEB - Ajuntament de Calvià o l'entitat col·laboradora.
5.2. El conveni/protocol de compromís és el document pel qual es regula la realització dels períodes de formació pràctica i es formalitza a través de la seva subscripció entre l'Ajuntament de Calvià - IMEB, l'entitat col·laboradora, el propi sol·licitant i el centre educatiu en el qual està matriculat.
El contingut mínim d'aquest conveni/protocol de compromís és: dedicació i durada de la beca; projecte formatiu; nomenament de tutor/a de pràctiques; condicions de rescissió anticipada de la pràctica; si és el cas, règim de subscripció i pagament d'assegurances, tant d'accidents com de responsabilitat civil, o garantia financera equivalent; si és el cas, previsió d'una bossa o ajuda d'estudis per al becari i manera de satisfacció; protecció de dades de la persona becada; regulació d'eventuals conflictes sorgits en el seu desenvolupament.
5.3. La renúncia o anul·lació de la beca donarà lloc a la pèrdua de tots els drets inherents a aquesta.
5.4. Les vacants que es produeixin per anul·lació o renúncia podran ser cobertes amb candidats suplents, a valorar per part de l'IMEB.
5.5. Qualsevol motiu o incidència que afecti el bon desenvolupament de la beca ha de comunicar-se per escrit i de manera immediata a l'IMEB.
Article 6. Requisits i obligacions de l'entitat col·laboradora.
6.1. La realització de les pràctiques té com a objectiu complementar la formació adquirida per part de l'estudiant, mitjançant la realització d'activitats professionals relacionades amb aquesta.
Atès el caràcter formatiu de la beca, de la seva realització no es derivaran, en cap cas, obligacions pròpies d'una relació laboral, ni el seu contingut podrà donar lloc a la substitució de la prestació laboral pròpia de llocs de treball.
6.2. L'entitat col·laboradora ha de nomenar una o dues persones que assumeixin la tutela de la beca com a responsables del programa de pràctiques del becari o becària. El tutor o tutora ha de ser una persona vinculada a l'entitat i ha de prestar ajuda i assistència a la persona becada, durant la seva estada.
6.3. Perquè l'oferta de la beca es contempli en el catàleg de beques, l'entitat interessada a participar en el programa de beques ha de presentar la seva proposta a l'IMEB abans del 25 de març de 2025. Una vegada finalitzat aquest termini no es garanteix la incorporació de noves ofertes en el catàleg.
L'IMEB revisarà les ofertes de beques presentades per a validar la vinculació entre estudis acadèmics i projecte formatiu. L'entitat ha de facilitar a l'IMEB les següents dades: nom fiscal i comercial de l'empresa, adreça fiscal, NIF de l'empresa, perfil de xarxes socials de l'empresa, lloc de realització de la beca, horari, nombre de beques ofertes, perfil d'estudis, requisits en cas que es consideri oportú, tasques i funcions a desenvolupar, representació legal de l'entitat (nom complet, DNI, telèfon, e-mail) i persona que assumirà la tutorització (nom complet, DNI, telèfon, e-mail).
6.4. L'entitat col·laboradora ha de facilitar l'assistència del becari o becària a les convocatòries-reunions realitzades des de l'IMEB, sempre amb avís previ per part de l'IMEB.
6.5. A l'efecte de qualificació de l'activitat de la persona becada, l'entitat col·laboradora ha de facilitar la informació que li sigui requerida per l'IMEB.
6.6 L'entitat col·laboradora ha de fixar i complir el pla de pràctiques de la beca, i les condicions establertes en el conveni/protocol de compromís.
6.7. L'entitat col·laboradora ha de comunicar per escrit a l'IMEB qualsevol canvi i/o incidència que afecti el desenvolupament de la beca.
6.8. L'entitat col·laboradora ha de comunicar per escrit a l'IMEB qualsevol canvi i/o modificació que hagi de reflectir-se en el pla formatiu, així com col·laborar amb l'IMEB en les tasques de seguiment i supervisió de la beca, i facilitar l'accés a materials i recursos necessaris per al correcte desenvolupament d'aquesta.
6.9 L'assignació de l'estudiant s'ha de fer segons el que estableixen aquestes bases. L'entrevista a l'estudiant només serà possible quan es doni la situació prevista en l'article 7; en cas contrari, l'entitat col·laboradora no podrà seleccionar l'estudiant.
En cas que l'estudiant assignat es valori com no apte per part de l'entitat col·laboradora, aquesta l'haurà de motivar per escrit a l'IMEB.
6.10. Les entitats col·laboradores, segons el que s'estableix en l'article 4, han d'abonar mensualment la quantitat de 262,5€ (en concepte d'ajuda en l'estudi i subjecte a la retenció de l'IRPF) a la persona becada assignada a la seva empresa, com a màxim, la primera setmana del mes següent a la realització de la beca. En cas de fer un nombre d'hores inferior o superior, s'ha de de abonar la part proporcional, sempre seguint l'establert en el conveni.
6.11. En el cas que la persona becada hagi d'interrompre la beca pràctica per un període superior a 15 dies naturals, a causa d'una baixa per incapacitat temporal, i no sigui possible la continuïtat de la beca, l'IMEB podrà revisar la situació juntament amb l'entitat col·laboradora i assumir la part econòmica, per part de l'IMEB, corresponent al període de baixa.
6.12. L'entitat col·laboradora ha de complir la normativa aplicable en matèria de prevenció de riscos laborals i de protecció de dades, i facilitar a l'estudiant idèntics mitjans de protecció que els requerits a qualsevol altre treballador.
Article 7. Criteris d'otorgació de les beques
7.1. Criteris generals
7.2. Criteris específics
7.2.1 Entitat proposada per part de la persona sol·licitant: Quan la persona sol·licitant faci el contacte i confirmi, durant el termini de presentació de sol·licituds, una entitat col·laboradora (d'àmbit privat) en la qual fer la beca, se li adjudicarà directament. No se li aplicaran els criteris indicats més a baix. En cap cas tindrà accés directe si l'entitat està contemplada en el catàleg de beques o és un departament/organisme autònom municipal.
7.2.2. En primera instància es procedirà a adjudicar les ofertes de beques contemplades en el catàleg. El criteri d'adjudicació serà el següent:
7.2.2.a) La persona sol·licitant haurà d'haver indicat en el model de sol·licitud (annex I) les ofertes a les quals vol accedir. En cas de no haver indicat cap oferta de beca o que el perfil acadèmic no estigui vinculat a la beca, no formarà part d'aquest criteri d'adjudicació. Per tant, només es podrà accedir a l'oferta de beca que s'hagi indicat en la sol·licitud. Només es podran fer modificacions durant el termini de presentació de sol·licituds o durant el termini de presentació d'esmenes a la Resolució provisional.
7.2.2.b) Quan només hi hagi una candidatura a una oferta de beca, tindrà accés directe, sempre que la persona sol·licitant l'hagi indicat en el model de sol·licitud.
7.2.2.c) Quan hi hagi més d'una candidatura per a la mateixa oferta de beca (independentment del número de preferència assenyalat per part del sol·licitant) es procedirà a l'aplicació dels següents criteris:
Tenen preferència les persones que hagin obtingut la major puntuació. Aquesta puntuació s'obté a partir de la suma del resultat de la nota mitjana, obtinguda de l'extracte acadèmic, i la suma addicional de 0,5 punts en cas de no haver obtingut amb anterioritat la condició de becari/ària accedint des de qualsevol convocatòria de beques pràctiques de l'IMEB, pels estudis als quals es presenta a aquesta beca.
En cas d'empat, tenen preferència les persones que acreditin algun tipus de discapacitat. En cas de persistir l'empat, tenen preferència les persones que no hagin fet anteriorment beques de formació pràctica a través de l'IMEB. En cas de persistir l'empat, es decidirà mitjançant una entrevista personal per part de l'entitat col·laboradora, la qual s'ha de valorar amb criteris objectius.
7.2.3 En cas no haver adjudicat el màxim d'ofertes possibles, en segona instància es procedirà a adjudicar les beques segons els criteris següents:
Article 8. Termini i lloc de presentació de la documentació
El termini per a presentar sol·licituds serà de l'1 al 23 d'abril de 2025 (tots dos inclosos) de manera telemàtica a través del Registre Electrònic Comú de l'Administració General de l'Estat, de manera presencial de dilluns a divendres de 9 a 14 hores en el Registre de l'IMEB o en qualsevol de les formes previstes en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
Article 9. Informació requerida
Article 10. Procediment de concessió
Article 11. Funcions de l'IMEB
Article 12. Drets i deures de la persona beneficiària
Article 13. Causes d'anul·lació de la beca
En cas de comportament incorrecte o falta d'aprofitament per part del becari/ària, l'IMEB pot proposar la no continuïtat de la beca. En tot cas, serà causa d'anul·lació de la beca:
Article 14. Crèdit pressupostari
Es convoca un màxim de 34 beques, sense perjudici que en aplicació de l'article 58 del Reglament de subvencions es pugui ampliar el crèdit, el qual s'ha de finançar amb càrrec a la partida pressupostària corresponent dels pressupostos generals de l'IMEB per a l'any 2025.
En el cas que la beca es faci en una entitat privada o pública, l'IMEB ha d'aportar un 50% de la quantia de la beca atorgada i els costos derivats de l'alta a la Seguretat Social. En el cas que la beca es faci en departaments/serveis municipals de Calvià, en els organismes autònoms de l'Ajuntament de Calvià o en entitats com Calvià 2000 i la Llar de Calvià, l'IMEB aportarà el 100% de la quantia de la beca atorgada i els costos derivats de l'alta a la Seguretat Social.
Calvià (signat electrònicament: 5 de març de 2025)
La presidenta de l'IMEB Isabel Bonet Saum