Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA D'HABITATGE, TERRITORI I MOBILITAT
Núm. 141451
Resolució de la directora general d’Harmonització Urbanística i Avaluació Ambiental per la qual es formula l’informe d'impacte ambiental sobre el projecte d’una captació d’aigües subterrànies (sondeig), a la finca «Can Corso » a la parcel·la 116, del polígon 43, del terme municipal de Felanitx (Exp. 104a/2024)
Vist l'informe tècnic amb proposta de resolució de dia 4 de desembre de 2024, i d'acord amb l'apartat 1 de l'article únic del Decret 5/2024, de 29 de maig, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears,
RESOLC FORMULAR:
L'informe d'impacte ambiental sobre el projecte d'una captació d'aigües subterrànies (sondeig), a la finca «Can Corso » a la parcel·la 116, del polígon 43, del terme municipal de Felanitx
1. Determinació de subjecció a avaluació ambiental i tramitació
D'acord amb la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental i el RD 445/2023, de 13 de juny de 2023, que modifica els annexos I, II i III d'aquesta Llei: Projectes sotmesos a avaluació d'impacte ambiental simplificada; grup 3: Perforacions, dragatges i altres instal·lacions mineres i industrials, punt a, 3.º Perforacions per a l'abastiment d'aigua, han de ser objecte d'avaluació ambiental simplificada els projectes inclosos en l'annex II d'aquesta Llei.
Per tant, el projecte s'ha de tramitar com a una Avaluació d'Impacte Ambiental Simplificada i seguir el procediment establert a la secció 2a del Capítol II d'avaluació d'impacte ambiental de projectes del Títol II d'avaluació ambiental de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental. S'han de complir també les prescripcions dels articles 21 i 22 del Decret legislatiu 1/2020, que li siguin d'aplicació.
2. Descripció i ubicació del projecte
1. L'objecte del projecte és l'execució d'un sondeig (AAS_21830), per a destinar l'aigua que se n'extregui per a reguiu.
El promotor ha sol·licitat autorització per a extreure un volum màxim anual de 1.633,43 m3, segons l'estudi agronòmic presentat, per al reg d'una plantació d'oliveres.
2. Al document ambiental s'indiquen les coordenades de la ubicació de la perforació (UTM-ETRS89) que són les següents:
X: 508681, Y: 4365407 , Z:64
3. La captació que es vol dur a terme i que és objecte d'aquest informe, se situarà sobre la massa d'aigua MAS1821 M2- Pla de Campos, en el terme municipal de Felanitx.
D'acord amb l'annex 8 del Pla hidrològic, per a que una massa d'aigua subterrània es consideri en bon estat és necessari que presenti un bon estat quantitatiu i qualitatiu.
La instrucció de planificació hidrològica de les Illes Balears (IPHIB) estableix que el mal estat quantitatiu se definirà quan l'índex d'explotació sigui igual o superior al 80 %, com es el cas de la massa subterrània objecte del projecte (MAS 1821 M2). Per tant, la massa d'aigua que és objecte del projecte es troba en mal estat.
- Anàlisi de les alternatives del document ambiental:
Alternativa 0, és a dir, no fer el projecte. Si no es fa la connexió a l'habitatge no es podrà donar abastiment d'aigua, ja que s'hauria d'abastir mitjançant camions- cisterna. Per tant, si no es fa el sondeig la única manera de disposar d'aigua serà la que es subministri mitjançant camions cisterna.
Opció 1, utilitzar aigua de pluja: El volum d'aigua recollit depèn de la superfície de l'habitatge. La superfície de l'habitatge del projecte és totalment insuficient per abastir-se només amb d'aigua de pluja.
Opció 2: Fer el sondeig projectat. Aquesta alternativa recull tot el que s'ha indicat en l'alternativa 1 i l'alternativa 2.
Opció 3: Es considera la millor opció, ja que les emissions de CO2 son inferiors a l'ús de camions -cisterna per a l'abastiment d'aigua de l'habitatge. L'ús del sòl és inferior a les altres opcions, ja que no s'han de fer grans aljubs, ni rasses per les canalitzacions de les canonades per a dur l'aigua a la zona de reg.
Segons s'indica al document ambiental s'ha triat la millor zona per ubicar les màquines de perforació i l'accés dins la finca cap aquell punt, ja que és la zona que té menys vegetació.
Durant l'execució del sondeig s'ha de tenir en compte que existeix risc de contaminació de l'aigua de l'aqüífer, per part de substàncies químiques com ara vessaments de combustibles de les màquines perforadores o altres contaminants, que puguin infiltrarse a través de les capes del sòl.
3. Fase de Consultes
Cal esmentar que, la sol·licitud d'inici de tramitació d'Avaluació Ambiental Simplificada per part del Servei d'Aigües Subterrànies de la DG de Recursos Hídrics, va acompanyada de la següent informació: «Vistes les característiques de l'obra i els paràmetres d'explotació sol·licitats, aquest Servei d'Aigües Subterrànies considera que el projecte no afectarà apreciablement l'estat de la massa subterrània on es troba ubicat, ni te repercussions ambientals apreciables».
En el moment de redactar el present informe, es disposa dels següents informes de les administracions previsiblement afectades i entitats interessades:
Conclusió de l'informe del Servei d'Aigües Subterrànies:
«Vistes les característiques de l'obra i els paràmetres d'explotació sol·licitats, aquest Servei d'Aigües Subterrànies considera que el projecte no afectarà apreciablement l'estat de la massa subterrània on es troba ubicat, ni té repercussions ambientals apreciables.»
- En data 02 de juliol de 2024 (VALIB 307072) té entrada l'informe 104a-24 del Servei de Protecció d'Espècies, en relació a una captació d'aigües subterrànies (sondeig), en la parcel·la 116, del polígon 43 del TM de Felanitx.
Conclusió de l'informe del Servei de Protecció d'Espècies
«Per tot l'anterior, inform favorablement sobre el projecte de captació d'aigües subterrànies. Aquest informe s'emet sense perjudici de l'obtenció d'altres informes o autoritzacions que puguin ser necessaris segons la legislació vigent.»
- En data 09 de juliol de 2024 té entrada (VALIB 309389) l'Informe 130/24-CA de perspectiva climàtica, en relació al projecte d'una captació d'aigües subterrànies (sondeig) del TM de Felanitx).
Informe 130/24-CA de perspectiva climàtica:
L'informe de perspectiva climàtica inclou les característiques principals del projecte, respecte a la perspectiva climàtica. Les principals característiques del `projecte son les següents:
Ubicació: |
Parcel·la 116 del polígon 43 del TM de Felanitx. Coordenades (UTM-ETRS89) 508.681,4.365.407 Massa d'aigüa subterrània 18.21-M2 Pla de Campos |
Actuació principal: |
Execució d'una obra de captació d'aigües subterrànies per al seu posterior aprofitament per al reg d'una plantació d'oliveres. Característiques del pou: Profunditat màxima: 136 m. Ús d'equips de perforació de roto- percussió amb circulació directa de fluïts que funcionin amb aigua i escumant biodegradable (COPANETT S'96). |
Qualificació del sòl: |
Sol Rústic, Àrea d'interès agrari de secà (AIA_S). |
Superfície d'edificacions: |
No són objecte d'aquest projecte. |
Energia: |
No es contemplen en aquest projecte les bombes d'extracció i/o impulsió, ni les dotacions elèctriques necessàries, el que es tramitarà a posteriori en cas d'èxit del sondeig. |
Aigua: |
Estat de la massa d'aigua sobre la que s'ubica: estat quantitatiu dolent i estat qualitatiu dolent. Característiques del pou: - Consum anual:1.633,43 m3. - Cabal màxim instantani: 0,5 l/s |
Imatge 2 Característiques principals del projecte
Principals mesures correctores dels impactes identificats que suposa el projecte:
Impacte |
Identificació |
Mesures |
---|---|---|
Increment de consum energètic. |
Consum energètic per instal·lacions de bombeig i impulsió, però no és objecte del present projecte. |
En cas d'èxit del sondeig, s'instal·larà una bomba elèctrica per evitar emissions. |
Emissions de gasos d'efecte hivernacle. |
Emissions de CO2 per la maquinària de perforació (estimades en 208,08 Kg de CO2 ) en la fase de construcció. |
Revisions i manteniments periòdics de la maquinària (perforadora i compressor) indicats pel fabricant. |
Contaminació atmosfèrica. |
Possible emissió de pols en la fase de perforació, però no n'hi ha en fer la perforació amb injecció d'aigua. |
No s'apliquen. |
Imatge 3: Principals mesures correctores dels impactes identificats que suposa el projecte.
Principals mesures correctores de la vulnerabilitat actual i prevista davant el canvi climàtic a la que es troba sotmès el projecte:
Impacte |
Identificació |
Mesures |
---|---|---|
Canvi en el règim de precipitació-sequera. |
Possibilitats de limitació dels paràmetres d'explotació i ús de les aigües del projecte. |
En cas d'èxit del sondeig, aquest s'equiparà en funció de les consideracions que faci la DG de Recursos Hídrics a l'autorització d'aflorament i explotació. |
Pluges fortes i inundacions |
No s'identifica. |
|
- Conclusió de l'informe de perspectiva climàtica :
«Per tot això, i en relació a la perspectiva climàtica en la tramitació ambiental, no es preveu que el projecte pugui tenir efectes significatius, per la qual cosa s'emet informe favorable.»
- En data 01 d'agost de 2024 té entrada l'informe del Servei de Salut Ambiental de la DG de Salut Pública.
Conclusió de l'informe del Servei de Salut Ambiental de la DG:
«Aquesta captació no podrà utilitzar-se per abastiment d'aigua de consum si no disposa de l'informe sanitari corresponent.
Es recomana al titular de la captació que analitzi la qualitat de l'aigua abans de consumir-la i que, en cas de que la qualitat no sigui l'establerta al Reial Decret 3/2023, de 10 de gener, pel qual s'estableixen els criteris tècnic-sanitaris de la qualitat d'aigua de consum, el seu control i subministrament, prengui mesures per tal de complir el valors paramètrics establerts a aquesta norma.»
- En data 05 d'agost de 2024 té entrada l'informe del Servei d'Ordenació del Territori del Consell de Mallorca (GOIBE486992/2024).
Conclusió de l'informe del Servei d'Ordenació del Terrritori:
«Atès el contingut del cos de l'informe, des del punt de vista de l'ordenació de territori i Paisatge,es considera que el projecte d'una captació d'aigües subterrànies en el TM de Felanitx, no tindrà efectes significatius sobre el medi ambient en tant que serveixi a usos legalment implantats a la parcel·la.
Aquest informe s'emet en relació a les competències del Consell de Mallorca en matèria d'ordenació territorial i paisatge sense perjudici de les consideracions que es puguin formular des d'altres àrees de l'administració, dins l'abast de les competències que tenguin atribuïdes, i no pressuposa cap pronunciament sobre l'adequació a la legalitat d'usos i de les construccions de la parcel·la de l'assumpte.»
- En data 31 de d'octubre de 2024 té entrada Informe del Servei de Reforma i Desenvolupament Agrari, de la DG d'Agricultura Ramaderia i Desenvolupament Rural:
Conclusió de l'informe del Servei de Reforma i Desenvolupament Agrari, de la DG d'Agricultura Ramaderia i Desenvolupament Rural:
«Per tant, aquesta Direcció d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural mitjançant el Servei de Reforma i Desenvolupament Agrari, informa favorablement l'objecte del projecte, des del punt de vista agrari.»
4. Anàlisis dels criteris de l'annex III de la Llei 21/2013
S'han analitzat els criteris de l'annex III de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental, i no es preveu que el projecte pugui tenir efectes sobre el medi ambient, en concret:
1. Característiques del projecte: L'objecte del projecte és fer un pou (sondeig) per tal de poder abastir d'aigua a la plantació d'oliveres que es farà a la parcel·la 116 del polígon 43 del terme municipal de Felanitx, per part del promotor Sr Joan Montserrat Rosselló, representat per el Sr. Bernat Montserrat Obrador.
La motivació de l'execució del projecte és destinar l'aigua que s'extregui per a l'ús de reg de la plantació d'oliveres prevista.
La parcel·la on es farà el sondeig no està afectada per cap espai de la Xarxa Natura 2000.
El punt projectat per al nou sondeig, no es troba afectat directament per àrees de prevenció de riscos (APR), d'inundació, d'erosió ni d'esllavissament.
La superfície total de la parcel·la és de 20.251 m2. La superfície total construïda a la finca és de 124 m2.
2. Ubicació del projecte: el pou es farà en una zona on no hi ha pràcticament vegetació.
3. Característiques del potencial impacte: Atesa la naturalesa de l'activitat a desenvolupar (execució d'un sondeig) i a la escassa duració de les obres, es preveu que els efectes sobre el medi ambient siguin mínims sempre que s'apliquin les mesures i reductores proposades en el document ambiental i es faci un correcte seguiment ambiental de la seva aplicació.
Conclusions de l'informe d'impacte ambiental
Primer. No subjectar a avaluació d'impacte ambiental ordinària el «Projecte d'una captació d'aigües subterrànies (sondeig) a la finca «Can Corso » a la parcel·la 116, del polígon 43, del terme municipal de Felanitx, atès que no es preveu que pugui tenir efectes significatius sobre el medi ambient, d'acord amb els criteris de l'annex III de la Llei 21/2013, sempre que es compleixin les mesures preventives, correctores i/o reductores proposades en el document ambiental, signat electrònicament pel Sr. Joan Montserrat Rosselló, i els següents condicionants:
1. La circulació dels vehicles i maquinària quedarà limitada als camins habilitats a tal efecte. Es tendrà especial cura de no deixar els estris de feina fora de la zona delimitada, limitant el pas d'operaris per zones sensibles. Es realitzaran neteges de la zona d'obres, emmagatzemant i classificant els residus, que seran gestionats d'acord amb la normativa vigent. Queda prohibit l'apertura de nous camins, excepte per a tasques relacionades amb la prevenció i extinció d'incendis.
2. Amb l'objectiu de vetllar pel compliment de les mesures de seguiment ambiental proposades al document ambiental, el promotor haurà de designar un responsable que s'encarregui de controlar la correcta aplicació de les mesures preventives i reductores establertes a cada una de les fases del projecte. El responsable designat a tal efecte haurà de: controlar la correcta aplicació per part dels operaris de les mesures establertes al document ambiental (revisió de la maquinària, etc.), comprovar que els impactes que es puguin produir durant l'execució del projecte no excedeixin els previstos, detectar. Així mateix, es garantirà la correcta gestió dels residus que es puguin produir i/o de qualsevol anomalia que es pugui detectar o produir a qualsevol de les fases del projecte.
3. Amb l'objectiu d'evitar la contaminació de l'aqüífer durant la realització del sondeig, s'haurà d'aplicar el procediment recollit a l'annex 8 de «Condicions tècniques per a l'execució, equipament i clausura de sondejos i pous» del PHIB, tenint especial cura a les fases de cimentació i desinfecció del sondeig.
4. En cas que la ubicació del sondeig pugui sofrir variacions en funció del replanteig el dia de la perforació, condicionada pel posicionament de la maquinària, en cap cas podrà suposar una afecció ambiental major a la ja prevista.
5. Per tal d'evitar la dispersió de pols derivada dels processos de perforació i minimitzar el seu impacte sobre el medi, s'hauran de prendre mesures com la realització de regs periòdics (si escau), la realització de moviments de terra en condicions atmosfèriques favorables i la limitació de la velocitat dels vehicles i la maquinària.
Es recorda que:
El titular de la captació ha de complir el recollit a l'apartat d'atorgament d'autoritzacions i que d'acord amb l'article 114 del Pla Hidrològic de les Illes Balears, per a usos de reguiu i ramaders, a sòl rústic, haurà de justificar-se el volum màxim anual mitjançant l'estudi agronòmic, sense superar les dotacions del present Pla.
Es recomana que:
Pel que fa a la penetració d'energies renovables al projecte, sempre que sigui viable, en cas que el sondeig sigui positiu i es vulgui procedir a la instal·lació de la bomba d'extracció, atès que el document ambiental indica que aquesta serà elèctrica amb connexió a la xarxa de subministrament, sempre seria més recomanable incloure la instal·lació d'un sistema de producció d'energia renovable, per exemple mitjançant plaques fotovoltaiques o panells solars, que permetin reduir al màxim el consum energètic.
Segon. Es publicarà el present informe d'impacte ambiental al Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que disposa l'article 47.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental.
Tercer. L'informe d'impacte ambiental perdrà la seva vigència i cessarà en la producció dels efectes que li són propis si, una vegada publicat en el BOIB, no s'hagués procedit a l'autorització del projecte en el termini màxim de sis anys des de la publicació, d'acord amb el que disposa l'article 21 bis del Text refós de la Llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears.
Quart. L'informe d'impacte ambiental no ha de ser objecte de cap recurs, sense perjudici dels que, si s'escau, siguin procedents en la via administrativa o judicial davant de l'acte, si s'escau, d'autorització del projecte, d'acord amb el que disposa l'article 47.6 de la Llei 21/2013.
Cinquè. Aquesta resolució s'emet sense perjudici de les competències urbanístiques, de gestió o territorials de les administracions competents i de les autoritzacions o informes necessaris per a l'aprovació.
(Signat electrònicament: 27 de febrer de 2025)
La directora general d'Harmonització Urbanística i Avaluació Ambiental Maria Paz Andrade Barberá