Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'HABITATGE, TERRITORI I MOBILITAT

Núm. 141448
Resolució de la directora general d'Harmonització Urbanística i Avaluació Ambiental per la qual es formula la declaració d'impacte ambiental sobre el Projecte d'una captació d’aigües subterrànies (sondeig), a la finca «Binifarda» a la parcel·la 384, del polígon 27 del terme municipal de Felanitx (Exp. 105a/2024)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

  Vist l'informe tècnic amb proposta de resolució de dia 21 d'octubre de 2024, i d'acord amb l'apartat 1 de l'article únic del Decret 5/2024, de 29 de maig, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

RESOLC FORMULAR

L'informe d'impacte ambiental, referent al projecte d'una captació d'aigües subterrànies (sondeig), a la finca «Binifarda» a la parcel·la 384, del polígon 27 del terme municipal de Felanitx.

1. Determinació de subjecció a avaluació ambiental i tramitació

D'acord amb la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental i el RD 445/2023, de 13 de juny de 2023, que modifica els annexos I, II i III d'aquesta Llei: Projectes sotmesos a avaluació d'impacte ambiental simplificada; grup 3: Perforacions, dragatges i altres instal·lacions mineres i industrials, punt a, 3.º Perforacions per a l'abastiment d'aigua, han de ser objecte d'avaluació ambiental simplificada els projectes inclosos en l'annex II d'aquesta Llei.

Per tant, el projecte s'ha de tramitar com a una Avaluació d'Impacte Ambiental Simplificada i seguir el procediment establert a la secció 2a del Capítol II d'avaluació d'impacte ambiental de projectes del Títol II d'avaluació ambiental de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental. S'han de complir també les prescripcions de l'article 21 i 22 del Decret legislatiu 1/2020, que li siguin d'aplicació.

2. Descripció i ubicació del projecte

1. L'objecte del projecte és l'execució d'un sondeig (AAS_21862), per destinar l'aigua que se n'extregui per a l'ús domèstic de l'habitatge present a la parcel·la.

2. Al document ambiental s'indiquen les coordenades de la ubicació de la perforació (UTM-ETRS89) que són les següents: X: 514955, Y: 4366484 , Z:210,3

3. La captació que es vol dur a terme i que és objecte d'aquest informe, se situarà sobre la massa d'aigua MAS1819 M1- Sant Salvador, en el terme municipal de Felanitx.

El percentatge d'extracció d'aquesta massa és del 89'48 % i té un contingut alt en clorurs.

D'acord amb l'annex 8 del Pla hidrològic, per a que una massa d'aigua subterrània es consideri en bon estat és necessari que presenti un bon estat quantitatiu i qualitatiu.

La instrucció de planificació hidrològica de les Illes Balears (IPHIB) estableix que el mal estat quantitatiu se definirà quan l'índex d'explotació sigui igual o superior al 80 %, com es el cas de la massa subterrània objecte del projecte (MAS 1819 M1).

Cal esmentar que al document ambiental s'adjunta el càlcul de la petjada de carboni que suposarà l'activitat a desenvolupar durant 8 hores al dia, els 2-5 dies que durin les tasques de perforació. Aquest càlcul s'estima és de: 208,08 kg de CO2.

Al document ambiental s'adjunta el pressupost total de l'obra, que puja a 527,10 €.

4. Anàlisis de les alternatives del document ambiental:

El document ambiental contempla les alternatives següents:

Alternativa 0: No fer el sondeig. Si no es fa el sondeig la única possibilitat és comprar aigua mitjançant camions- cisterna. Aquesta opció suposaria incrementar les emissions de gasos amb efecte hivernacle. A més en temporada alta de turisme la demanda de camions és tan alta que a vegades no es possible abastir a totes les finques que ho sol·liciten. Això suposa problemes d'abastiment, especialment en l'època seca que coincideix amb la temporada alta.

L'opció de recollir l'aigua de pluja no és viable, ja que no és suficient per a cobrir les necessitats de consum de l'habitatge.

D'acord amb l'estudi d'alternatives si no es fa el sondeig s'haurà de construir un gran aljub que seria permanent.

Alternativa 1: Fer el sondeig en una altra ubicació. S'ha de tenir en compte que l'elecció del punt de sondeig es fa en base a factors com, la possibilitat de trobar aigua, la menor molèstia a la fauna, la menor eliminació de vegetació i el millor accés i ubicació de la maquinària necessària per a la perforació. Per tant , no es contempla fer el sondeig a una altra ubicació.

Alternativa 2: Fer el sondeig mitjançant un altre mètode de perforació. D'acord amb el document ambiental s'ha triat el mètode de rotopercussió, ja que és el més ràpid i els treballs es limiten a uns pocs dies. Es fa constar que no existeix cap altre empresa perforadora a les Illes Balears que disposi d'un altre mètode de perforació.

Alternativa 3: Fer el sondeig projectat. Segons el document ambiental en aquesta alternativa s'ha tingut en compta tot el que s'ha indicat a les dues alternatives anteriors, ja que:

- Les emissions de gasos d'efecte hivernacle són menors que en l'opció de fer el subministrament d'aigua mitjançant camions-cisterna.

- La utilització del sol és menor que amb les altres opcions, ja que no s'han de fer grans aljubs amb ocupació de sòl.

- El pou es farà en una zona on hi haurà molt poca afecció a la vegetació.

- La ubicació del pou s'ha seleccionat tenint en compte el punt d'accés amb la maquinaria. D'acord amb el document ambiental es tracta de la millor ubicació per a fer el pou.

3. Avaluació dels efectes previsibles

L'ús que es vol sol·licitar és domèstic, per abastir d'aigua a l'habitatge present en la parcel·la.

El document ambiental exposa les diferents fases per a fer el sondeig, on s'han seguit les consideracions tècniques descrites a l'Annex 8 del PHIB «Condicions tècniques per a l'execució, equipament i clausura de sondejos i pous» del PHIB.

El projecte no contempla la instal·lació de bombes d'extracció i/o impulsió, les instal·lacions mecàniques, ni les dotacions elèctriques necessàries. No obstant això, el document ambiental fa referència a que a la fase de funcionament es comptarà amb una bomba elèctrica que es posarà en funcionament només quan sigui necessària l'extracció. Així, doncs aquest punt no serà objecte del present informe.

El sondeig es vol dur a terme sobre la massa d'aigua subterrània MAS1819 M1-Sant Salvador, on l'explotació de la massa es troba en risc (80 -100%). El percentatge d'explotació és del 89'48 % i té un contingut alt en clorurs.

El document ambiental compta amb un apartat on es descriuen una sèrie de mesures preventives (amb l'objectiu d'evitar un un impacte potencial negatiu) i mesures encaminades a reduir l'impacte del projecte, en concret en el document ambiental es recullen les mesures preventives següents:

- Per a evitar la contaminació del sòl i/o de l'aigua amb motiu de possibles abocaments accidentals d'olis o hidrocarburs, s'haurà de comptar amb un sac de sepiolita que s'utilitzarà per a absorbir aquestes substàncies en cas d'abocament.

- També es comptarà amb un bidó per a la recollida dels possibles materials contaminats que posteriorment es duran a un punt de tractament.

- Per a evitar la contaminació de l'aqüífer es farà una placa de formigó que impedirà l'entrada de contaminants. També es mantindrà el sondeig tapat mentre no s'instal·li la bomba.

- Com a mesura reductora de l'impacte s'ha triat una ubicació per a fer el pou en una zona on hi ha molt poca vegetació i d'escassa importància (vegetació ruderal).

- Com a mesura reductora de les emissions de CO2 s'indica que el compressor comptarà amb totes les revisions i manteniments periòdics indicats pel fabricant, per tal de no consumir més del necessari.

- Per tal d'evitar molèsties als veïnats per renous i vibracions, les tasques es faran en horari diürn.

Finalment, no es contemplen mesures correctores ni tampoc mesures compensatòries.

A més, en el document ambiental presentat s'argumenta que el fet de que s'apliqui una cimentació de 10 m, tal com recull l'annex 8 del Pla Hidrològic de les Illes Balears, permetrà que aquesta cimentació impedeixi la contaminació de les parets del sondeig.

Pel que fa a la boca del sondeig es farà una placa de formigó que també contribuirà a impedir l'entrada de contaminants de manera accidental.

També es mantindrà el sondeig tapat mentre no s'hagi instal·lat la bomba.

El sondeig es vol dur a terme sobre la massa d'aigua MAS1819 M1-Santa Salvador, on la explotació de la massa és de 89'48 % del recurs disponible i amb un contingut elevat en clorurs.

4. Consultes a les administracions públiques afectades i persones interessades.

1. En data 21/06/2024 es va dur a terme la fase de consultes i d'acord amb l'article 46 de la Llei 21/2013 de 9 de desembre, d'avaluació ambiental, l'òrgan ambiental ha realitzat consultes a les administracions següents:

- Ajuntament de Felanitx (GOIBS346249/2024).

- Servei de Protecció d'Espècies de la DG de de Medi Natural i Gestió Forestal (VALIB303694).

- Servei de Salut Ambiental de la DG de Salut Pública (VALIB 318014).

- Amics de la Terra

- GOB Mallorca (GOIBS346302/2024)

- Servei de Canvi Climàtic de la DG d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic (VALIB309393).

- Servei de Salut Ambiental de la Direcció General de Salut Pública (VALIB 318014).

- Servei d'Ordenació del Territori de la Direcció Insular de Territori i Paisatge, del Departament de Territori, Mobilitat i Infraestructures del Consell de Mallorca (GOIBS486974/2024).

2. En el moment d'emetre el present informe es disposa dels informes de les administracions previsiblement afectades i persones interessades següents:

a) Informe del Servei d'Aigües Subterrànies de la DG de Recursos Hídrics.

Conclusions de l'informe del Servei d'Aigües Subterrànies de la DG de Recursos Hídrics:

«Vistes les característiques de l'obra i els paràmetres d'explotació sol·licitats, aquest Servei d'Aigües Subterrànies considera que el projecte no afectarà apreciablement l'estat de la massa subterrània on es troba ubicat, ni té repercussions ambientals apreciables.»

b) Informe del Servei de Salut Ambiental de la DG de Salut Pública (VALIB 318014):

«Un cop revisada la documentació relativa a la consulta i petició d'informe en relació al projecte d'una captació d'aigües subterrànies (sondeig), al polígon 27, parcel·la 384 del TM de Felanitx, amb dades administratives:

S/Exp:105a/2024 AIA Activitat: Perforació de sondeig Titular: Philippe Daniel Roth

S'informa favorablement condicionat a l'ús de la captació establert al projecte (ús domèstic).

Aquesta captació no podrà utilitzar-se per abastiment d'aigua de consum si no disposa de l'informe sanitari favorable corresponent.

Es recomana al titular de la captació que analitzi la qualitat de l'aigua abans de consumir-la i que, en cas que la qualitat no sigui l'establerta al Reial Decret 3/2023, de 10 de gener, pel qual s'estableixen els criteris tècnic-sanitaris de la qualitat de l'aigua de consum, el seu control i subministrament, prengui mesures per tal de complir els valors paramètrics establerts a aquesta norma.

Aquest informe és únicament vàlid a efectes de salut ambiental i no eximeix de l'obligat compliment de tota la resta de normativa que sigui aplicable al projecte.»

c) Informe del Servei de Protecció d'Espècies de la DG de de Medi Natural i Gestió Forestal:

Conclusió de l'informe del Servei de Protecció d'espècies:

«Per tot això, inform favorablement sobre el projecte de captació d'aigües subterrànies a la parcel·la 384 del polígon 27, del TM de Felanitx. Aquest informe s'emet sense perjudici de l'obtenció d'altres informes o autoritzacions que puguin ser necessàries segons la legislació vigent.»

 

d) Informe del Servei de Canvi Climàtic de la DG d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic:

En l'informe del Servei de Canvi Climàtic, a l'apartat de descripció del projecte, s'indica que d'acord amb les característiques del projecte, s'executarà un pou amb una profunditat màxima de 250 m. S'utilitzaran equips de rotopercussió amb circulació directa de fluïts que funcionin amb aigua i escumant biodegradable (QUIMAFOAM).

Les superfícies de les edificacions no son objecte del projecte. no es contemplen en aquest projecte les bombes d'extracció i/o impulsió, ni les dotacions elèctriques necessàries, ja que es tramitaran a posteriori en cas d'èxit del sondeig. Pel que fa a l'estat de la de la massa d'aigua (MAS1819 M1) sobre la qual s'ubicarà el pou: aquesta massa té un estat quantitatiu en risc i el seu estat qualitatiu és dolent. Respecte a les mesures correctores dels impactes del projecte es conclou el següent:

IMPACTE

IDENTIFICACIÓ

MESURES

Increment del consum energètic

Consum energètic per instal·lacions de bombeig i impulsió, però no es objecte del present projecte.

En cas d'èxit del sondeig, s'instal·larà una bomba elèctrica per evitar emissions.

Emissions de gasos d'efecte d'hivernacle

Emissions de CO2 per la maquinària de perforació (estimades en 208,08 Kg de CO2 ) en la fase de construcció.

Revisions i manteniments periòdics de la maquinària (perforador i compressor) indicats pel fabricant.

Contaminació atmosfèrica

Possible emissió de pols en la fase de perforació, però no n'hi ha en fer la perforació amb injecció d'aigua.

No s'apliquen.

Imatge 1: Principals mesures correctores que suposa el projecte.

Conclusions de l'informe del Servei de Canvi Climàtic de la DG d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic:

L'actuació principal consisteix en l'execució d'una obra de captació d'aigües subterrànies per al seu posterior aprofitament per a ús domèstic. Les característiques del pou són les següents:

- Profunditat màxima: 250 m

- S'utilitzaran equips de perforació de rotopercussió amb circulació directe de fluïts que funcionin amb aigua i escumant biodegradable (QUIMAFOAM).

- La qualificació del sòl correspon a Sòl Rústic de Règim General de Bosc (SRG_G_Bosc).

-La superfície de les edificacions no són objecte d'aquest projecte.

- No es contemplen en aquest projecte les bombes d'extracció i/o impulsió ni les dotacions elèctriques necessàries, ja que que es tramitaran a posteriori en cas d'èxit del sondeig.

- Pel que fa a la massa d'aigua sobre la qual s'ubica el pou: l'estat quantitatiu està en risc i l'estat qualitatiu és dolent.

- Les característiques principals del projecte pel que fa a la perspectiva climàtica, es refereixen al tipus d'equips de perforació de repercussió amb circulació directa de fluïts que funcionin amb aigua i escumant biodegradable.

A l'informe es fa esment a la vulnerabilitat actual i prevista i mesures destinades a reduir la vulnerabilitat. S'indica que s'ha avaluat correctament el canvi en el règim de precipitacions-sequera: es contempla i en cas d'èxit del sondeig, aquest s'equiparà en funció de les consideracions que faci la Direcció General de Recursos Hídrics a l'autorització d'aflorament i explotació.

Pel que fa a les pluges fortes i inundacions: no es contemplen, però es consideren suficients les mesures de cimentació obligatòries que estableix l'annex 8 del Pla Hidrològic de les Illes Balears, el que evitaria l'entrada de contaminants en cas d'inundació de la parcel·la en la que s'ubica. A més el sondeig no s'ubica en Àrees amb Risc Potencial Significatiu d'Inundació (ARPSI) ni en Zona Potencialment Inundable (Planes Geomorfològiques d'Inundació).

Pel que fa al grau de compliment de la Llei 10/2019 de Canvi Climàtic es revisen els principals articles de la Llei, relacionats amb el projecte; en concret en matèria de reducció d'emissions (article 24.1 de la Llei), relacionats amb el projecte. El contingut de l'esmentat article fa referència a la col·laboració en les polítiques públiques de reducció d'emissions de gasos amb efecte hivernacle.

A l'informe s'indica que no es considera necessari l'aplicació de mesures addicionals.

Conclusió final de l'informe: Per tot això, i en relació a la perspectiva climàtica en la tramitació ambiental, no es preveu que el projecte pugui tenir efectes significatius, per la qual cosa, s'emet informe favorable.

5. Anàlisis dels criteris de l'annex III de la Llei 21/2013

S'han analitzat els criteris de l'annex III de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental, i no es preveu que el projecte pugui tenir efectes sobre el medi ambient, en concret:

1. Característiques del projecte: L'objecte del projecte és fer un pou (sondeig) per tal de poder abastir d'aigua a l'habitatge que hi ha a la parcel·la 384 del polígon 27 del terme municipal de Felanitx, per part del promotor Sr Philippe Daniel Roth, representat per el Sr. Jaime Fernández Homar, enginyer de mines.

La motivació de l'execució del projecte és destinar l'aigua que s'extregui per a l'ús domèstic de l'habitatge present a la parcel·la. Atesa la impossibilitat (d'acord amb el document ambiental), d'obtenir aigua a través de connexió a la xarxa d'aigua potable.

La parcel·la on es farà el sondeig no està afectada per cap espai de la Xarxa Natura 2000.

El promotor ha sol·licitat autorització per a extraure un volum màxim anual de 2.000 m3.

El punt projectat per al nou sondeig, no es troba afectat directament per àrees de prevenció de riscos (APR), d'inundació, d'erosió i esllavissament. No obstant això, el costat nord de la parcel·la del projecte limita amb una ZAR d'incendis, segons el IV Pla de Defensa contra Incendis Forestals de les Illes Balears.

La superfície total de la parcel·la és de 3.854 m2. La superfície total construïda a la finca és de 124 m2.

2. Ubicació del projecte: L'objecte del projecte és l'execució d'una captació d'aigües subterrànies (sondeig), a la finca de Binifarda, a la parcel·la 384, del polígon 27 del terme municipal de Felanitx. La referència cadastral de la parcel·la és 07022A027003840000WH.

Les coordenades de la ubicació de la perforació (UTM-ETRS89) son les següents:

X: 514955, Y: 4366484 , Z:210,3

D'acord amb les dades del cadastre, la parcel·la està classificada com a sòl rústic general (SRG) amb ús principal agrari. Es tracta d'una finca de secà. El pou es farà en una zona on no hi ha pràcticament vegetació.

 3. Característiques del potencial impacte:  Atesa la naturalesa de l'activitat a desenvolupar (execució d'un sondeig) i a la escassa duració de les obres, es preveu que els efectes sobre el medi ambient medi ambient siguin mínims, sempre que s'apliquin les mesures preventives i reductores proposades en el document ambiental i es faci un correcte seguiment ambiental de la seva aplicació.

Conclusions de l'informe d'impacte ambiental

Primer. No subjectar a avaluació d'impacte ambiental ordinària el «Projecte d'una captació d'aigües subterrànies (sondeig) a la finca Binifarda, en la parcel·la 384 del polígon 27 del terme municipal de Felanitx, atès que no es preveu que pugui tenir efectes significatius sobre el medi ambient, d'acord amb els criteris de l'annex III de la Llei 21/2013, sempre que es compleixin les mesures preventives, correctores i/o reductores proposades en el document ambiental, signat electrònicament pel Sr. Jaime Fernández Homer, enginyer de mines.

Es recorda que: el titular de la captació ha de complir el recollit a l'apartat d'atorgament d'autoritzacions per a ús domèstic descrit a l'article 114 «Normes per l'atorgament d'autoritzacions» del PHIB.

Aquest informe s'emet en relació a les competències del Servei d'Assessorament Ambiental, sense perjudici de les consideracions que es puguin formular des d'altres àrees de l'administració dins l'abast de les competències que tinguin atribuïdes, i no pressuposa cap pronunciament sobre l'adequació a la legalitat dels usos i de les construccions de la parcel·la.

Es recomana que:

1. Pel que fa a les energies renovables en el projecte, sempre que sigui viable, en el cas de què el sondeig sigui positiu i es vulgui procedir a la instal·lació de la bomba d'extracció, atès que el document ambiental indica que aquesta serà elèctrica, s'hauria d'incloure la instal·lació d'un sistema de producció d'energia renovable, per exemple mitjançant plaques fotovoltaiques o panells solars, que permetin reduir al màxim el consum energètic.

2. D'acord amb l'informe del Servei de Salut Pública, el titular de la captació hauria d'analitzar la qualitat de l'aigua abans de consumir-la, prenent les mesures adients per tal de complir els criteris i valors paramètrics establerts al Reial Decret 3/2023, de 10 de gener, pel qual s'estableixen els criteris tècnic-sanitaris de la qualitat de consum.

Segon. Es publicarà el present informe d'impacte ambiental al Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que disposa l'article 47.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental.

Tercer. L'informe d'impacte ambiental perdrà la seva vigència i cessarà en la producció dels efectes que li són propis si, una vegada publicat en el BOIB, no s'hagués procedit a l'autorització del projecte en el termini màxim de sis anys des de la publicació, d'acord amb el que disposa l'article 21 bis del Text refós de la Llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears.

Quart. L'informe d'impacte ambiental no ha de ser objecte de cap recurs, sense perjudici dels que, si s'escau, siguin procedents en la via administrativa o judicial davant de l'acte, si s'escau, d'autorització del projecte, d'acord amb el que disposa l'article 47.6 de la Llei 21/2013.

Cinquè. Aquesta resolució s'emet sense perjudici de les competències urbanístiques, de gestió o territorials de les administracions competents i de les autoritzacions o informes necessaris per a l'aprovació.

 

(Signat electrònicament: 27 de febrer de 2025)

La directora general d'Harmonització Urbanística i Avaluació Ambiental Maria Paz Andrade Barberá