Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 139168
Acord del Consell de Govern de 28 de febrer de 2025 pel qual es declaren inversió d'interès autonòmic les obres de construcció del nou CEIP Felanitx i es considera sistema general d'equipament públic educatiu en sòl rústic la parcel·la cadastral 07022A018000700000WX, de propietat municipal, al terme municipal de Felanitx, d'acord amb els articles 7 i 8 del Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d’usos educatius, de recerca, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Un dels objectius del Govern de les Illes Balears, de conformitat amb l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei Orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, és garantir el dret a l'educació de qualitat i accedir-hi en condicions d'igualtat. (Art. 26.1)

Així mateix, d'acord amb l'Estatut, les institucions pròpies de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, per complir les finalitats que els són pròpies i en el marc de les competències que els atribueix aquest Estatut, han de promoure, com a principis rectors de la política econòmica i social, el desenvolupament sostenible encaminat a la plena ocupació, la cohesió social i el progrés científic i tècnic, de manera que s'asseguri a tota la ciutadania l'accés als serveis públics i el dret a la salut, l'educació, l'habitatge, la protecció social, el lleure i la cultura (Art.12.3).

El capítol I del Títol V de la Llei 1/2022, de 8 de març, d'educació de les Illes Balears (BOIB núm. 38, de 17 de març), regula la xarxa de centres educatius de les Illes Balears. A l'article 102, de Creació de centres, estableix que la creació, la supressió i la transformació de centres públics correspon al Govern de les Illes Balears, que ha d'establir els tipus d'ensenyaments que s'hi desenvoluparan. Al punt 3 del mateix article determina que el Govern de les Illes Balears ha de promoure una xarxa de centres públics suficient per cobrir la demanda de la població escolar de les Illes Balears.

Pel que fa a l'atenció de les demandes en l'àmbit de l'educació i a l'adequació de la xarxa pública d'equipaments, mitjançant el Reial decret 1876/1997, de 12 de desembre, sobre traspàs de funcions i serveis de l'Administració de l'Estat a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria d'ensenyament no universitari, es va fer efectiu el traspàs de les competències en matèria d'ensenyament no universitari i la Comunitat Autònoma va assumir, entre d'altres, la competència en matèria de «l'elaboració, supervisió, aprovació, contractació i execució de projectes de noves construccions, reforma, ampliació o millora de les existents, així com, la dotació i l'equipament referent als centres públics. Convocatòria i resolució de concursos i projectes d'edificis i material [...]».

Correspon a la Conselleria d'Educació i Universitats, a través de la Secretaria Autonòmica de Desenvolupament Educatiu, entre d'altres competències, la coordinació de les infraestructures educatives d'acord amb l'article 2, apartat 5, del Decret 1/2024, de 4 de gener, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es modifica el Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, modificat pel Decret 16/2023, de 23 d'agost, pel Decret 1/2024, de 4 de gener, pel Decret 4/2024, de 17 de maig, pel Decret 5/2024, de 29 de maig i pel Decret 2/2025, de 7 de febrer.

El Decret Llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears estableix la regulació relativa als efectes de la declaració d'inversions d'interès autonòmic de les Illes Balears amb la finalitat d'atendre la demanda creixent de serveis i prestacions en els àmbits recollits en el Decret Llei  (Art.1).

El terme municipal de Felanitx té quatre centres d'educació infantil i primària als diferents nuclis de població: el CEIP Inspector Joan Capó a Felanitx, el CEIP S'Algar a Portocolom, el CEIP Reina Sofia a s'Horta i el CEIP Migjorn a Cas Concos.

El 2018, l'Ajuntament de Felanitx, en sessió ordinària de dia 11 de juny, va sol·licitar a la conselleria competent en matèria d'educació que es construís una nova escola al municipi, atesa la saturació dels centres del municipi, especialment el CEIP Inspector Joan Capó. En l'acta del ple es fa constar que «Sens dubte, el CEIP Joan Capó [sic] en el nucli de Felanitx és el centre més problemàtic. Inaugurada la nova escola el 1994 amb una previsió de dues línies, actualment en té tres i en alguns nivells quatre. S'han hagut de transformar en aules molts espais destinats a altres usos i sistemàticament s'ha de recórrer al Parc Municipal com a pati. La saturació i la massificació de les instal·lacions afecta la convivència, augmenta el risc en una situació d'emergència (simulacre d'evacuació de desembre de 2017) i evidentment disminueix la qualitat educativa».

A partir del 2019, l'Ajuntament de Felanitx va iniciar els tràmits per adquirir el solar on s'hauria de construir el nou centre d'educació infantil i primària del municipi.

En aquest sentit, l'ampliació de l'oferta educativa al nucli de Felanitx també queda recollida al Pla d'Infraestructures Educatives 2024-2034 de la Conselleria d'Educació i Universitats de la següent manera: «el CEIP Inspector Joan Capó és el que compta amb més alumnat de totes les Illes Balears i aquest fet fa que sigui urgent actuar. Per això, es preveu a curt termini la construcció d'un nou CEIP de dues línies a Felanitx».

A aquest efecte, el Ple de l'Ajuntament de Felanitx, en sessió ordinària de 10 de maig de 2021, va posar a disposició de la Conselleria d'Educació i Universitats, la parcel·la 70 del polígon 18, denominada «Sa Punta», amb referència cadastral 07022A018000700000WX, de 8.258 m² de superfície, de titularitat municipal, situada al nucli de Felanitx. L'Acord del Ple de l'Ajuntament de Felanitx es va publicar al BOIB, núm. 76, de 8 de juny de 2021.

Aquesta parcel·la permet la construcció d'un nou CEIP de dues línies, amb 6 unitats d'educació infantil de segon cicle i 12 unitats d'educació primària i una aula per a una unitat educativa específica en centre ordinari (UEECO). D'aquesta manera es crearan 450 noves places escolars i 7 places UEECO.

El planejament vigent és el Pla General d'Ordenació aprovat definitivament el 6 d'octubre de 1969 (PGO-1969), així com el Projecte de delimitació del sòl urbà aprovat el 22 de setembre de 1995 (PDSU-1995). La parcel·la està classificada com a sòl rústic urbanitzable, amb dues qualificacions urbanístiques diferents. La major part de la parcel·la està qualificada com «EL_PB_VE» (espai lliure públic verd), mentre que l'altra part, de menor superfície, és «IN_Ii» (industrial intensiva).

Les solucions adoptades en el projecte de construcció compleixen l'article 68.1 de la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'urbanisme de les Illes Balears, que estableix que «les instal·lacions, construccions i edificacions s'han d'adaptar, en els aspectes bàsics, a l'ambient en què estiguin situades».

L'Ajuntament de Felanitx va encarregar un projecte de dotació de serveis per al carrer Manacor, on es situa la parcel·la del centre, redactat per l'enginyer industrial Joan Bordoy Pou, amb data de novembre de 2021, que està pendent d'execució. Un cop s'hagi executat, la parcel·la reunirà les condicions de solar d'acord amb l'article 25 de la Llei 12/2017.

En aquests moments la Conselleria d'Educació i Universitats, per mitjà de l'Institut Balear d'Infraestructures i Serveis Educatius (IBISEC), està redactant el projecte d'execució per a la construcció d'aquest nou centre.

La superfície construïda resultant serà de 3.613,04 m² desenvolupats en planta baixa i dues plantes pis. El projecte contempla la construcció de 6 aules d'educació infantil, 12 aules d'educació primària i 1 aula per a una unitat educativa específica en centre ordinari (UEECO), a més de la resta d'espais contemplats al Reial Decret 132/2010, de 12 de febrer, pel qual s'estableixen els requisits mínims dels centres que imparteixen els ensenyaments de segon cicle de l'educació infantil, l'educació primària i l'educació secundària.

Atès el que s'ha exposat anteriorment, és del tot necessari iniciar amb caràcter d'urgència els tràmits oportuns per construir un nou centre al terme municipal de Felanitx.

D'acord amb l'article 7 del Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, de recerca, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, «un equipament públic d'ús educatiu, de recerca, sanitari o social es considera com una inversió d'interès autonòmic quan així ho declari expressament el Consell de Govern de les Illes Balears, en compliment de l'article 5 de la Llei 4/2010, de 16 de juny, de mesures urgents per a l'impuls de la inversió a les Illes Balears, i en les condicions que el Consell de Govern determini per executar-lo».

D'acord amb l'article 8.1 del Decret Llei 1/2018, la declaració de la inversió d'interès autonòmic suposa que els terrenys on s'acordi la ubicació de l'equipament públic s'han de qualificar automàticament com a sistema general d'equipament de l'ús corresponent.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta del conseller d'Educació i Universitats, en la sessió de dia 28 de febrer de 2025, adoptà entre d'altres l'Acord següent:

Primer. Declarar inversió d'interès autonòmic les obres de construcció del nou CEIP Felanitx, i considerar sistema general d'equipament públic educatiu en sòl rústic la parcel·la cadastral 07022A018000700000WX, de propietat municipal, al terme municipal de Felanitx, d'acord amb els articles 7 i 8 del Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, de recerca, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Segon. Notificar aquest Acord a l'Ajuntament de Felanitx.

Tercer. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, en les dates de les signatures electròniques (28 de febrer de 2025)

 

La secretària del Consell de Govern

Antònia Maria Estarellas Torrens

La presidenta

Margarita Prohens Rigo