Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE FELANITX

Núm. 134065
Conveni entre l’Ajuntament de Felanitx i l’Agència Tributària de les Illes Balears per a la recaptació en període voluntari i executiu de tributs locals i d’altres ingresssos de dret públic, per a l’exercici de la delegació de les competències en màteria de gestió tributària de l’impost sobre béns immobles i per al desenvolupament de tasques relacionades amb la gestió de determinats tributs locals

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Expedient 3576/2024

A la sessió ordinària de l'Ajuntament Ple de dia 10 de febrer de 2025, es va adoptar, entre altres, el següent ACORD que en que en la seva part dispositiva diu:

«Primer. Aprovar, en els mateixos termes que es transcriu a continuació, el conveni de col·laboració amb l'Agència Tributària de les Illes Balears per a la recaptació en període voluntari i executiu de tributs locals i d'altres ingressos de dret públic, per a l'exercici de la delegació de les competències en matèria de gestió tributària de l'impost sobre béns immobles i per al desenvolupament de tasques relacionades amb la gestió de determinats tributs locals.

Segon. Nomenar les següents persones per formar part de la comissió de seguiment en representació de l'Ajuntament de Felanitx:

- Sr. Pedro Acosta Duran, Regidor d'Hisenda.

- Sr. Bartomeu Cerdà Uguet, tresorer municipal.

Tercer. Facultar la batlessa per a la signatura del conveni, així com els documents necessaris per fer efectiu els present acord.

Quart. Publicar el conveni de referència al BOIB.

Conveni entre l'Ajuntament de Felanitx i l'Agència Tributària de les Illes Balears per a la recaptació en període voluntari i executiu de tributs locals i d'altres ingressos de dret públic, per a l'exercici de la delegació de les competències en matèria de gestió tributària de l'impost sobre béns immobles i per al desenvolupament de tasques relacionades amb la gestió de determinats tributs locals

Parts

Antoni Costa Costa, president de l'Agència Tributària de les Illes Balears, amb competència per aquest acte en virtut de l'article 7.2.b) de la Llei 3/2008, de 14 d'abril, de creació i regulació de l'Agència Tributària de les Illes Balears.

Catalina Soler Torres, batlessa de l'Ajuntament de Felanitx, facultada per a aquest acte per l'acord del Ple municipal de dia ....... de ............. de 2024.

Antecedents

1. L'Ajuntament de Felanitx ha delegat a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la recaptació en període voluntari i executiu de tributs locals i d'altres ingressos de dret públic i la gestió tributària de l'impost sobre béns immobles, que s'instrumenten en els Convenis de 24 de juny de 1988 (i l'annex de 30 de desembre de 1996) i en el Conveni de 13 d'abril de 1993 (i l'annex de 13 de febrer de 2004 per a la realització de determinades activitats relacionades amb la gestió de l'impost sobre béns immobles).

2. La Comunitat Autònoma de les Illes Balears exerceix les competències delegades per mitjà de l'Agència Tributària de les Illes Balears (ATIB), creada per la Llei 3/2008, de 14 d'abril, a la qual li correspon, segons l'article 2.g), exercir les funcions de recaptació i, si s'escau, de gestió, d'inspecció i de liquidació dels recursos titularitat d'altres administracions públiques que, mitjançant llei, conveni, delegació de competències o encàrrec de gestió, siguin atribuïdes a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

3. Així mateix, l'Ajuntament de Felanitx va considerar que, per a una millor gestió i recaptació de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica, de l'impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana i de la taxa per la prestació del servei de recollida de fems i altres taxes de base immobiliària així com per realitzar les corresponents comprovacions relatives al compliment de les obligacions tributàries, és convenient que l'ATIB dugués a terme una sèrie de tasques relacionades amb la gestió d'aquests tributs.

Per això, es va subscriure dia 1 d'agost de 2012 un Conveni en virtut del qual l'ATIB ha dut a terme determinades tasques relacionades amb la gestió dels tributs esmentats, sense cap compensació econòmica a favor de l'ATIB pel desenvolupament d'aquestes tasques.

4. El temps transcorregut des de la signatura d'aquests Convenis, així com els canvis i avanços que hi hagut pel que fa als aspectes organitzatius o operatius (com la realització de moltes de tràmits relacionats amb la gestió i recaptació dels tributs municipals a través del Portal web de l'Agència Tributària de les Illes Balears –www.atib.es–) i les modificacions de la normativa reguladora aplicable, justifiquen la signatura d'un nou Conveni que, a més, per raons sistemàtiques, comprengui el que es va preveure en els tres Convenis (i els seus annexes) abans esmentats.

5. D'acord amb el que disposen els articles 3 i 140 i concordants de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, les administracions públiques es regeixen, pel que fa a les seves relacions, pel principi de cooperació i, pel que fa a la seva actuació, pel principi d'eficàcia en el servei als ciutadans, i poden dur a terme convenis de col·laboració que, en el cas que afectin corporacions locals, s'han de regir pel que estableix la legislació reguladora del règim local.

6. L'article 57 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, estableix que la cooperació econòmica, tècnica i administrativa entre l'Administració local i les administracions de les comunitats autònomes, tant en serveis locals com en assumptes d'interès comú, s'ha de desenvolupar amb caràcter voluntari sota les formes i en els termes prevists en les lleis, i pot tenir lloc, en tot cas, mitjançant els consorcis o convenis administratius que se subscriguin.

7. El Ple de Ajuntament de Felanitx, en la sessió duta a terme el ... de .......... de 2024, adoptà, entre d'altres, l'acord d'aprovar el Conveni entre l'Ajuntament de Felanitx i l'Agència Tributària de les Illes Balears per a la recaptació en període voluntari i executiu de tributs locals i d'altres ingressos de dret públic, per a l'exercici de la delegació de les competències en matèria de gestió tributària de l'impost sobre béns immobles i per al desenvolupament de tasques relacionades amb la gestió de determinats tributs locals.

Ambdues parts ens reconeixem mútuament la capacitat legal necessària per formalitzar aquest Conveni, d'acord amb les següents

Clàusules

1. Objecte i abast del Conveni

És objecte d'aquest Conveni l'exercici per part de l'Agència Tributària de les Illes Balears (d'ara endavant, ATIB) de les competències que, en matèria de recaptació dels recursos tributaris i de qualsevol altre ingrés de dret públic municipal i de gestió tributària de l'impost sobre béns immobles, han estat delegades per l'Ajuntament de Felanitx (d'ara endavant, l'Ajuntament), així com la realització de determinades tasques relacionades amb la gestió de determinats tributs locals (concretament, l'impost sobre vehicles de tracció mecànica, de l'impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana i la taxa per la prestació del servei de recollida de fems i altres taxes de base immobiliària).

La col·laboració objecte d'aquest Conveni s'ha de desenvolupar en règim de delegació de competències respecte a la recaptació dels recursos tributaris i de qualsevol altre ingrés de dret públic i amb la gestió tributària de l'impost sobre béns immobles, i en règim de prestació de serveis pel que fa a la realització d'una sèrie de tasques relacionades amb la gestió dels tributs locals esmentats en el paràgraf anterior.

2. Òrgans de recaptació i relacions entre les parts

L'exercici de les competències que són objecte de delegació l'ha de dur a terme els òrgans de recaptació de l'ATIB, que han d'actuar, per tal de complir-lo, d'acord amb allò que preveu la normativa d'imperativa aplicació.

Les relacions entre l'Ajuntament i l'ATIB s'han de mantenir sempre mitjançant el Servei de Control d'Ingressos Públics de l'Àrea de Control d'Ingressos del Departament Econòmic i Administratiu de l'ATIB.

3. Col·laboració en la gestió recaptadora

1. L'ATIB ha de desenvolupar les funcions delegades i encomanades mitjançant les seves aplicacions informàtiques i telemàtiques. No obstant, ambdues parts col·laboraran per l'oportuna integració amb els aplicatius municipals de recaptació, de forma que quedin registrades a les bases de dades municipals, totes les actuacions dutes a terme sobre els drets pendents de cobrament, i en general tota quanta informació afecti a l'estat dels valors municipals gestionats per l'ATIB.

L'Ajuntament ha d'habilitar als tècnics que l'ATIB designi l'accés a les bases de dades o a les aplicacions corresponents per poder obtenir la informació que sigui necessària pel desenvolupament de les funcions o tasques delegades o encomanades. Aquesta informació només podrà ser utilitzada per a la realització d'aquestes funcions o tasques sense que pugui ser utilitzada amb altres finalitats.

A aquests efectes s'adjunta com annex I el règim d'intercanvi de dades.

2. La consulta i el pagament en període voluntari i executiu dels tributs o recursos municipals, la recaptació dels quals correspongui a l'ATIB, es pot dur a terme mitjançant la passarel·la de pagaments telemàtics del Portal web i de la Seu Electrònica de l'ATIB, que possibilitarà l'emissió telemàtica del justificant del pagament realitzat corresponent.

La domiciliació dels tributs de cobrament periòdic per rebut la recaptació dels quals correspongui a l'ATIB es podrà fer a través del Portal i la Seu Electrònica de l'ATIB així com també, en el cas que l'Ajuntament ho sol·liciti, l'adhesió al sistema especial de pagament amb fraccionament de tributs de cobrament periòdic (“pagament a la carta”, “sistema especial de pagament” o “pla personalitzat de pagaments”) que l'Ajuntament pugui establir.

Per a l'accés al Portal i a la Seu Electrònica de l'ATIB, a més de què el contribuent o persona interessada pugui accedir directament, l'ATIB també habilitarà i proporcionarà a l'Ajuntament una direcció web, perquè si ho considera oportú, pugui establir un enllaç directe des de la seva pàgina web al Portal de l'ATIB en la seva versió adaptada al municipi.

3. Correspon a l'Ajuntament lliurar a l'ATIB el suport informàtic en el qual constin els padrons o llistes de cobraments dels tributs la gestió recaptadora dels quals s'ha delegat així com, en el seu cas, emetre els instruments o efectes de cobrament d'acord amb les seves competències, sense perjudici de la col·laboració de l'ATIB en la generació d'aquests padrons o llistes de cobrament.

Aquesta informació s'ha de trametre amb una antelació mínima de tres mesos a l'obertura del període voluntari de pagament.

Les anomalies que es detectin en els padrons o en qualsevol instrument o efecte de cobrament com a conseqüència de la gestió recaptadora es comunicarà a l'òrgan municipal competent per a la gestió del tribut o l'ingrés corresponent.

4. L'ATIB ha de determinar els terminis d'ingrés per al pagament dels deutes de venciment periòdic i la notificació col·lectiva en període voluntari, amb la comunicació prèvia a l'Ajuntament, d'acord amb el que estableix la corresponent normativa d'aplicació en matèria de recaptació (articles 62 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària i 24 del Reglament general de recaptació, aprovat pel Reial decret 939/2005, de 29 de juliol).

L'ATIB s'ha d'ocupar de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears als efectes de notificació col·lectiva i d'anunci de cobrament.

5. Un cop finalitzat el període voluntari de pagament, l'ATIB ha d'acordar i expedir les relacions certificades de deutors i n'ha de lliurar una còpia a l'Ajuntament.

6. En els casos en què així ho requereixi l'ATIB, a fi de poder fer efectiu l'embargament de diners en efectiu establert en l'article 78 del Reglament general de recaptació, l'Ajuntament ha de prestar auxili mitjançant els agents de la policia local al personal de la recaptació a l'efecte de dur a terme aquest embargament.

Així mateix, en el casos d'embargament de vehicles, d'acord amb el que estableix l'article 92.4 del Reglament general de recaptació, els agents corresponents de l'Ajuntament n'han de dur a terme la captura i el dipòsit en les seves dependències destinades a l'efecte i precinte dels vehicles.

7. La delegació de competències en matèria de recaptació no suposa en cap cas la pèrdua del control de la recaptació per part de l'Ajuntament.

L'Àrea de Control d'Ingressos del Departament Administratiu i Econòmic de l'ATIB, ha de retre comptes de la gestió recaptadora a l'Ajuntament al tancament de cada exercici econòmic, sense perjudici dels avançaments informatius que necessiti l'Ajuntament per raons de gestió i tancament pressupostari.

8. L'acompliment de les funcions delegades i encomanades es realitzarà a les oficines de l'ATIB, sense perjudici que si l'Ajuntament així ho sol·licita, s'habilitin els sistemes de consulta necessaris per al personal de les dependències municipals perquè puguin fer taques d'informació o les que l'Ajuntament determini.

4. Ingressos a l'Ajuntament

1. L'ATIB ha de situar els fons recaptats en el compte bancari que assenyali l'Ajuntament per a aquesta finalitat, amb la deducció prèvia dels lliuraments a compte efectuats i les retribucions del servei.

2. Les liquidacions i trameses dels fons líquids corresponents a la gestió recaptadora voluntària de deutes de venciment periòdic i notificació col·lectiva són anuals, i s'han d'efectuar el mes de març de l'any següent.

3. Les liquidacions de la gestió recaptadora voluntària de la resta de deutes no periòdics s'han d'efectuar en el quadrimestre posterior a l'acabament del termini voluntari de pagament.

4. Les liquidacions i trameses dels fons líquids corresponents a la gestió recaptadora executiva són trimestrals, i s'han d'efectuar en el trimestre natural següent.

5. Cost del servei

1. El cost del servei per l'exercici de les competències de recaptació en període voluntari que són objecte de delegació és el resultat d'aplicar a la quantia recaptada en el període voluntari de pagament el percentatge que, d'acord amb el càrrec de l'exercici, sigui aplicable segons l'escala següent:

a) Càrrec fins a 6.000.000,00 euros: el 3 %. En cas que la recaptació superi el 80 % del càrrec líquid, el premi de cobrament s'incrementarà amb una recompensa especial del 0,50 %; si se supera el 90 %, la recompensa especial serà del 0,75 %, i si se supera el 95 %, la recompensa especial esmentada serà de l'1 %. Una vegada calculat el percentatge aplicable, s'ha de reduir en el 0,67 %.

b) Càrrec de 6.000.000,01 euros fins a 10.500.000,00: el 2,98 %. En cas que la recaptació superi el 80 % del càrrec líquid, el premi de cobrament s'incrementarà amb una recompensa especial del 0,50 %; si se supera el 90 %, la recompensa especial serà del 0,75 %, i si se supera el 95 %, la recompensa especial esmentada serà de l'1 %. En el cas que siguin d'aplicació aquestes recompenses, el percentatge que en cada cas correspongui en concepte de recompensa especial s'ha de reduir, respectivament, en el 0,77 %, en el 0,84 % i en el 0,90 %.

c) Càrrec igual o superior a 10.500.000,01 euros: 2,98 %.

d) Càrrec igual o superior a 15.500.000,00 euros: 2,50 %.

2. El cost del servei per l'exercici de les competències de recaptació en via executiva és el següent:

a) El 5 % del principal del deute, quan el cobrament del deute tengui lloc una vegada acabat el període voluntari de pagament però abans de la notificació de la provisió de constrenyiment. No obstant això, quan el cobrament del deute tengui lloc abans de l'expedició i el càrrec a l'ATIB de la provisió de constrenyiment, la totalitat del recàrrec procedent correspondrà a l'Ajuntament.

b) El 10 % del principal del deute, quan el cobrament del deute tengui lloc abans de l'acabament del termini previst per pagar els deutes en via de constrenyiment.

c) El 12,50 % del principal del deute, quan el cobrament del deute tengui lloc una vegada acabat el termini previst per pagar els deutes en via de constrenyiment.

3. Les retribucions que en resultin de l'aplicació dels apartats anteriors tenen la consideració de quanties màximes, sense que es puguin incrementar en cap quantia addicional.

Amb l'acord previ de les parts, les compensacions econòmiques que, en concepte de cost del servei, resultin d'allò que es preveu en els apartats anteriors, es poden alterar atenent a l'increment de les quantitats recaptades, a les despeses necessàries i a les modificacions normatives que es produeixin i que les puguin afectar o a les variacions que experimentin els tributs a què es refereix aquest Conveni.

6. Bestretes o lliuraments a compte

1. L'ATIB assumeix l'obligació de finançar anticipadament a l'Ajuntament mitjançant la realització de lliuraments a compte o bestretes mensuals i sense interrupció, equivalents cadascuna al 8 % de la recaptació íntegra en període voluntari de tributs locals de cobrament periòdic per rebut obtinguda en l'exercici anterior. Aquests lliuraments s'han de fer efectius els deu primers dies de cada mes.

Els lliuraments a compte prosseguiran en els primers mesos de l'exercici següent sense variació en l'import fins al moment en què, aprovada la liquidació corresponent a l'exercici precedent, es puguin determinar les noves quanties dels lliuraments a compte esmentats. Simultàniament, es compensaran les eventuals diferències resultants.

Si al llarg d'un exercici s'evidencia una desviació del càrrec líquid respecte de l'exercici precedent, superior al 20 %, tant per sobre com per sota, qualsevol de les parts podrà instar la revisió pertinent de la quantia de la bestreta a compte que s'havia establert inicialment.

2. L'ATIB assumeix l'obligació de finançar anticipadament les contribucions especials mitjançant la realització de lliuraments a compte mensuals, l'import dels quals ha de ser equivalent al 75 % del càrrec per cadascuna de les contribucions especials. La primera mensualitat s'ha d'abonar a l'Ajuntament durant els quinze dies següents a la notificació a què es refereix l'article 34.4 del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març.

Els lliuraments a compte s'han de calcular d'acord amb l'aplicació de la fórmula següent:

 C · 75/100

E = ––––––––––– · n

 P

 

En què,

E = import de lliurament a compte.

C= import total del càrrec per cadascuna de les contribucions especials, sense perjudici del que estableix el darrer paràgraf de l'apartat següent en els casos en què sigui admissible el cobrament parcial de l'import.

P= període de cobrança en període voluntari de cadascuna de les contribucions especials, expressat en dies naturals, que s'ha d'addicionar al període comprès entre la data de notificació a què es refereix l'article 34.4 del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, i la data estimada d'acabament de les obres d'inversió que motiven la imposició de la contribució especial;

n= nombre de dies naturals que comprèn el lliurament a compte. En la mesura que sigui possible, els lliuraments a compte s'han de fer per cada 30 dies naturals.

L'obligació per part de l'ATIB de fer lliuraments a compte s'extingeix en el moment en què la suma del lliurament arriba al percentatge que s'ha indicat abans, del 75 % del total del càrrec.

3. L'ATIB es reserva el dret de suspendre una o més de les bestretes a compte mensuals, amb l'avís previ a l'Ajuntament, si en vista dels resultats que es vagin assolint i l'import acumulat d'aquests lliuraments és raonablement presumible l'eventualitat d'un possible finançament excessiu.

Així mateix, l'ATIB suspendrà els lliuraments a compte relatius a les contribucions especials si, transcorreguts tres mesos des de la data de notificació prevista en l'article 34.4 del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, no s'ha iniciat l'execució de les obres d'inversió que hagin motivat la imposició de la contribució especial.

En aquests supòsits, l'ATIB té la facultat d'exigir la devolució de les quantitats lliurades a compte.

En cas que en la gestió recaptadora de la contribució especial sigui admissible el cobrament parcial del seu import, les quantitats efectivament recaptades minoraran la base de càlcul definida com a lletra C en la fórmula prevista en l'apartat anterior, a l'efecte de càlcul de la quantitat de les bestretes a compte.

4. L'import de les bestretes a compte efectuades s'ha de deduir de cadascuna de les liquidacions en període voluntari corresponents a les quals facin referència.

7. Exercici de la delegació de competències en matèria de gestió tributària de l'impost sobre béns immobles

1. L'ATIB ha d'exercir les competències relatives a la gestió tributària de l'impost sobre béns immobles en els termes que preveuen els articles 7 i 77 del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, sense perjudici de les especificats contingudes en aquest Conveni.

2. L'ATIB, a partir dels padrons que trameti anualment la Gerència Regional del Cadastre en Illes Balears, practicarà la liquidació de l'impost sobre béns immobles, per a la qual cosa l'Ajuntament haurà de comunicar a l'ATIB, dins el primers dos mesos de l'any corresponent, l'ordenança fiscal reguladora de l'impost i una certificació dels tipus impositius aplicables.

L'ATIB ha d'emetre el corresponent cens de l'impost, que contindrà, a més dels béns immobles gravats pel municipi, separadament els de naturalesa rústica, urbana i, en el seu cas, de característiques especials, suficientment identificats amb expressió dels subjectes passius i els corresponents valors cadastrals, les quotes a ingressar per cada contribuent.

Així mateix, correspon a l'ATIB la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears de la notificació col·lectiva de liquidacions i de l'anunci de cobrament de l'impost, d'acord amb el que estableix la Llei general tributària, el Reglament general de recaptació i l'altra normativa que sigui aplicable.

L'ATIB ha d'emetre els documents de cobrament pertinents tant en cas que es tracti de deutes de cobrament periòdic per rebut com de liquidacions per ingrés directe.

3. L'Ajuntament ha de posar a disposició de l'ATIB el suport informàtic en el qual constin les exempcions i les bonificacions concedides, les quals es tendiran en compte quan es liquidi l'impost sobre béns immobles.

En el cas d'aquells béns immobles que com a conseqüència d'una alteració d'ordre físic, econòmic o jurídic puguin gaudir d'alguna de les exempcions enumerades en l'article 62 del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, l'ATIB, una vegada que en tingui coneixement, tramitarà l'expedient corresponent.

Si es tracta de una de les bonificacions previstes en els articles 73 i 74 del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, l'ATIB, una vegada sol·licitada per les persones interessades, ha de tramitar i resoldre el corresponent procediment. No obstant, en el cas que sigui d'aplicació la bonificació per família nombrosa establerta en l'aparat 4 de l'article 74 del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, serà necessari un informe previ de l'òrgan competent de l'Ajuntament.

4. L'ATIB ha de tramitar i resoldre els procediments de devolució d'ingressos indeguts de l'impost sobre béns immobles.

5. Els actes dictats pels òrgans de l'ATIB en l'exercici de les competències de gestió tributària que l'han estat delegades poden ser recorreguts davant la pròpia ATIB en la forma i en el termini que estableixi la Llei general tributària, o interposar, en el corresponent termini, reclamació economicoadministrativa davant la Junta Superior d'Hisenda de les Illes Balears, sense que es puguin simultaniejar ambdós recursos.

6. La compensació econòmica a satisfer per l'Ajuntament per les despeses derivades de la delegació de la gestió tributària de l'impost sobre béns immobles és de 14.309,46 euros. Aquesta quantia es detraurà de les liquidacions trimestrals de la recaptació en via executiva durant l'exercici corresponent (considerant-se, com a primer any, el 2024).

La quantia anual abans indicada es revisarà anualment a partir de 2024, en els dos supòsits següents: el primer, de forma automàtica aplicant la variació anual l'índex de preus al consum per a les Illes Balears entre els mesos de gener i desembre de l'any immediatament anterior publicat per l'Institut Nacional d'Estadística; el segon, mitjançant un Conveni específic, en el moment en què el volum de rebuts de l'impost sobre béns immobles a gestionar experimenti un increment superior al 20% del nombre de rebuts gestionats en l'exercici precedent. La quantia que resulti de la revisió esmentada, es detraurà de la liquidació trimestral de la recaptació en via executiva corresponent al primer trimestre de l'any.

En el cas que l'import de la liquidació trimestral fos insuficient per compensar la integritat de la quantia corresponent, la part no compensada s'acumularà a la liquidació trimestral següent. En tot cas, els imports que no s'hagin pogut compensar a la finalització de l'exercici corresponent seran objecte de compensació en la primera liquidació que s'hagi de presentar a l'Ajuntament per qualsevol concepte.

8. Actuacions relacionades amb la gestió de l'impost sobre béns immobles

1. Correspon a l'ATIB de determinades funcions relacionades amb la tramitació d'expedients relacionats amb les alteracions cadastrals d'ordre físic, el manteniment de la base de dades cadastral i la inspecció cadastral.

En aquest sentit, l'ATIB durà a terme les actuacions següents:

a) Realitzar els treballs de camp necessaris per detectar les unitats ocultes i les alteracions cadastrals d'ordre físic, i col·laborar amb l'Ajuntament per tal de procurar que els subjectes passius signin els models de declaració cadastral corresponents. L'Ajuntament ha de lliurar a l'ATIB els expedients, els corresponents models emplenats i la informació que pel que fa al cas consti en els seus arxius.

b) Tramitar els corresponents models de declaració cadastral i lliurar-los degudament emplenats a la Gerència Regional del Cadastre en Illes Balears, juntament amb la corresponent base de dades informàtica (cinta FIN) i el fitxer de cartografia (FXCC) establerts per la Direcció General del Cadastre.

2. De les quantitats ingressades corresponents a les liquidacions girades sobre els valors cadastrals obtinguts per mitjà dels serveis prestats en virtut d'aquest Conveni, l'ATIB ha de restar, per una sola vegada, un 15% de les quantitats ingressades en concepte de compensació econòmica

En tot cas, perquè l'ATIB pugui practicar la retenció a què es refereix el paràgraf anterior, és necessari que l'Ajuntament manifesti la seva conformitat amb les liquidacions sobre les quals s'ha d'efectuar l'esmentada retenció.

9. Actuacions relacionades amb la gestió de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica

1. Correspon a l'ATIB dur a terme les següents actuacions:

a) Atenció al contribuent. Els obligats al pagament de l'impost podran dirigir-se les oficines de l'ATIB que correspongui al municipi per demanar informació i per presentar la declaració o, si escau, l'autoliquidació corresponent.

b) Realització de les operacions conduents a la liquidació de l'impost, en el cas que aquest es gestioni en règim de declaració, i remissió d'aquestes operacions a l'Ajuntament per a la pràctica de la liquidació corresponent i el seu càrrec posterior a l'ATIB.

c) Notificació als obligats tributaris de les liquidacions a què es refereix la lletra b) anterior.

d) Dur a terme l'actualització del registre de l'impost, mitjançant la informació que periòdicament es rebi de la Direcció Provincial de Trànsit a les Illes Balears, en relació amb les altes, baixes i transferències de vehicles, i qualsevol altra informació necessària per a la gestió de l'impost.

e) Confecció del registre públic anual per al cobrament de l'impost, amb la corresponent actualització de les quotes d'acord amb les ordenances municipals de l'impost, i remissió a l'Ajuntament per a la seva aprovació com a liquidació col·lectiva del impost.

f) Publicació de la liquidació col·lectiva de conformitat amb el que estableix la Llei general tributària.

g) Preparació dels fitxers i comunicació informàtica al Registre de vehicles de la Direcció General de Trànsit dels rebuts impagats als efectes prevists en l'article 99 del Text refós de la Llei reguladora deles hisendes locals.

2. Les gestions relatives a les altes (o rehabilitacions), baixes i transferències de vehicles es podran dur a terme de forma telemàtica mitjançant el Portal web i la Seu Electrònica de l'ATIB, que possibilitarà el càlcul de la quota tributària –degudament, en el seu cas, prorratejada– i la realització del pagament telemàtic de l'autoliquidació corresponent. A aquests efectes, amb la finalitat d'efectuar les corresponents comprovacions, l'Ajuntament haurà de posar a disposició de l'ATIB el padró municipal d'habitants així com les corresponents actualitzacions periòdiques.

3. Les quantitats abonades en concepte de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica derivades de les altes (o rehabilitacions), baixes o transferències de vehicles s'ingressaran en el compte bancari que, a aquests efectes, determini l'Ajuntament, el qual haurà de ser comunicat per escrit al Servei de Control d'Ingressos Públics de l'Àrea de Control d'Ingressos del Departament Econòmic i Administratiu de l'ATIB.

En el cas que el pagament de les liquidacions de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica per les altes (o rehabilitacions), baixes i transferències de vehicles es dugui a terme de forma telemàtica, els ingressos resultants es realitzaran a les comptes habilitades a l'efecte per l'ATIB i es liquidaran a l'Ajuntament trimestralment.

Els ingressos tributaris que es derivin de les actuacions relatives a la gestió tributària de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica a què es refereix aquesta clàusula no formaran part de la base de càlcul del premi de cobrament en període voluntari que preveu l'apartat primer de la clàusula 9 d'aquest Conveni.

4. Els models normalitzats de liquidacions de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica per altes (o rehabilitacions), baixes i transferències de vehicles, són els establerts en l'annex II d'aquest Conveni. L'ATIB podrà introduir les modificacions que consideri necessàries en aquests models derivades de canvis en la normativa aplicable o per raons tècniques. D'aquestes modificacions s'informarà al l'Ajuntament.

Una vegada efectuat el pagament, el model corresponent, amb els corresponents segells i codis acreditatius del pagament, serà plenament eficaç als efectes previst en l'article 99 del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals.

5. La fiscalització i el control de les actuacions que, en virtut d'aquest Conveni, han de realitzar els òrgans de l'ATIB correspondrà exclusivament als òrgans competents de l'Ajuntament.

Les actuacions que han de realitzar els òrgans de l'ATIB tindran caràcter merament preparatori dels actes administratius que, en tot cas, haurà de dictar l'Ajuntament, els quals gaudiran del règim de recursos previst en el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, excepte que siguin actes administratius de gestió recaptadora dictats pels òrgans competents de l'ATIB en exercici de les competències que l'han estat delegades en aquest matèria, que es regiran pel regim de recursos prevists per a aquest actes.

10. Actuacions relacionades amb la gestió de l'impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana

1. Correspon a l'ATIB dur a terme les següents actuacions:

a) Atenció al contribuent. Els obligats al pagament de l'impost podran dirigir-se a les oficines de la recaptació de zona de l'ATIB per presentar la declaració o, si escau, l'autoliquidació de l'impost i la documentació corresponent. En aquestes oficines se'ls resoldran els dubtes que puguin sorgir al respecte.

b) Obtenció d'informació. En els casos de manca de presentació de la declaració o, si escau, de l'autoliquidació, la recaptació de zona de l'ATIB durà a terme les actuacions d'obtenció d'informació, regularització, comprovació i inspecció de l'impost per a la liquidació de l'impost. Aquesta informació s'obtindrà principalment dels documents intervinguts pels notaris i del Registre de la propietat corresponent.

c) Comprovació de les autoliquidacions de l'impost presentades i remissió de les actuacions desenvolupades a l'Ajuntament a l'efecte de practicar la liquidació complementària que pertoqui i el seu càrrec a l'ATIB.

d) Realització de les operacions conduents a la comprovació i liquidació de l'impost, en el cas que aquest es gestioni en règim de declaració, i remissió d'aquestes operacions a l'Ajuntament per a la pràctica de la liquidació corresponent i el seu càrrec posterior a l'ATIB.

e) Notificació als obligats tributaris de les liquidacions així com dels altres actes relatius a la gestió tributària i recaptatòria de l'impost que resultin de les actuacions a què es refereixen les lletres c) i d) anteriors.

f) Recaptació en termini voluntari de les liquidacions que es generin com a conseqüència de les operacions de comprovació realitzades pels òrgans de l'ATIB.

g) Remissió a l'Ajuntament de la relació certificada de deutes impagades en període voluntari a l'efecte de dictar la provisió de constrenyiment.

h) Recaptació en via executiva de les liquidacions no pagades en període voluntari, d'acord amb la delegació de competències en matèria de recaptació.

2. L'ATIB desenvoluparà les tasques en matèria de gestió de l'impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana mitjançant les seves aplicacions informàtiques.

3. El càlcul de la quota, així com la presentació de la declaració o comunicació de l'impost o l'autoliquidació del mateix es podrà dur a terme per via telemàtica a través del Portal web i de la Seu Electrònica de l'ATIB que preveurà el sistema de doble càlcul –sistema objectiu i sistema optatiu segons increment de valor– que estableix la legislació vigent.

Els models normalitzats de declaració, d'autoliquidació i de comunicació, són els establerts en l'annex III d'aquest Conveni. L'ATIB podrà introduir les modificacions que consideri necessàries en aquests models que derivin de canvis en la normativa aplicable o per raons tècniques. D'aquestes modificacions s'informarà a l'Ajuntament.

Per a l'accés al Portal de l'ATIB - Tributs locals, a més de que es pugui accedir mitjançant la direcció del web www.atib.es, l'ATIB habilitarà i proporcionarà a l'Ajuntament el nom de la direcció web que correspongui al municipi per tal de que es pugui establir un enllaç directe des de la seva pàgina web al Portal en la seva versió adaptada al municipi.

4. El pagament de les liquidacions de l'impost es realitzaran als comptes habilitats a l'efecte per l'ATIB i s'ingressaran trimestralment en el compte bancari que, a aquest efecte, determini l'Ajuntament, que haurà de comunicar per escrit al Servei de Control d'Ingressos Públics de l'Àrea de Control d'Ingressos del Departament Econòmic i Administratiu de l'ATIB.

5. La fiscalització i el control de les actuacions que, en virtut d'aquest Conveni, han de realitzar els òrgans de l'ATIB correspondrà exclusivament als òrgans competents de l'Ajuntament.

Les actuacions que han de realitzar els òrgans de l'ATIB tindran caràcter merament preparatori dels actes administratius que, en tot cas, haurà de dictar l'Ajuntament, els quals gaudiran del règim de recursos previst en el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, excepte que siguin actes administratius de gestió recaptadora dictats pels òrgans competents de l'ATIB en exercici de les competències que l'han estat delegades en aquest matèria, que es regiran pel regim de recursos prevists per a aquest actes.

11. Actuacions relacionades amb la gestió de la taxa per la prestació dels serveis de recollida de fems i residus sòlids i altres taxes de base immobiliària.

1. Correspon a l'ATIB dur a terme les següents actuacions:

a) Obtenció d'informació. L'ATIB realitzarà les actuacions d'obtenció d'informació per a la liquidació de la taxa corresponent, la depuració i correcció de les dades i usos del padró, i efectuarà el creuament de les dades amb les corresponents a l'impost sobre béns immobles per a l'assignació de referència cadastral.

b) Realització de les operacions conduents a la liquidació de la taxa i remissió d'aquestes operacions a l'Ajuntament per a la pràctica de la proposta de liquidació o la liquidació corresponent.

c) Notificació als obligats tributaris, mitjançant els instruments i sistemes habituals utilitzats a l'efecte per l'ATIB, de les propostes de liquidacions o liquidacions a què es refereix la lletra b) anterior.

d) Informar, a sol·licitud de l'Ajuntament, de les al·legacions o recursos que es presentin pels subjectes passius o obligats al pagament de la taxa respecte a les propostes de liquidacions o liquidacions resultants de les operacions de comprovació realitzades.

e) Manteniment i actualització del registre públic anual per al cobrament de la taxa, amb la corresponent actualització dels models i de les quotes, i remissió a l'Ajuntament a efectes de la liquidació col·lectiva.

2. El pagament de les liquidacions de l'impost es realitzaran als comptes habilitats a l'efecte per l'ATIB i s'ingressaran trimestralment en el compte bancari que, a aquest efecte, determini l'Ajuntament, que haurà de comunicar per escrit al Servei de Control d'Ingressos Públics de l'Àrea de Control d'Ingressos del Departament Econòmic i Administratiu de l'ATIB.

3. La fiscalització i el control de les actuacions que, en virtut d'aquest Conveni, han de realitzar els òrgans de l'ATIB correspondrà exclusivament als òrgans competents de l'Ajuntament. Per consegüent, les actuacions que han de realitzar els òrgans de l'ATIB tindran caràcter merament preparatori dels actes administratius que, en tot cas, haurà de dictar l'Ajuntament, els quals gaudiran del règim de recursos previst en el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, excepte que siguin actes administratius de gestió recaptadora dictats pels òrgans competents de l'ATIB en exercici de les competències que l'han estat delegades en aquest matèria, que es regiran pel regim de recursos prevists per a aquest actes.

12. Incompliment de les obligacions i dels compromisos assumits

Quan, qualsevol de les parts, consideri que l'altra ha incomplert alguna de les obligacions i compromisos assumits amb el present Conveni, en primer lloc requerirà la convocatòria de la Comissió de seguiment prevista a la clàusula 13, amb la finalitat d'escoltar l'altra part, aclarir els termes i l'abast de l'incompliment i intentar trobar solucions de futur. Si, un cop reunida la Comissió, la part denunciant de l'incompliment considera que aquest és de tal gravetat que no permet mantenir la vigència del Conveni, de forma motivada comunicarà a l'altra part la resolució unilateral del Conveni, amb una antelació mínima de 3 mesos a la data en què la resolució hagi de tenir efectes.

 

13. Comissió de seguiment del Conveni

1. Es crea una Comissió de seguiment integrada per quatre membres, dos representants de l'ATIB, designats pel director o la directora de l'ATIB, i dos en representació de l'Ajuntament designats pel Batle.

No obstant això, tenint en compte els temes que s'han de tractar a la Comissió, es poden incorporar, en qualitat d'assessors, les persones que qualsevol de les parts consideri convenient.

2. Les funcions de la Comissió, que es reunirà cada cop que ho sol·liciti qualsevol de les dues parts signants, seran les següents:

a) Resoldre les controvèrsies que puguin sorgir en la interpretació i compliment del Conveni.

b) Assessorar sobre les qüestions necessàries per desenvolupar aquest Conveni i complir-lo o que tenguin relació amb la gestió recaptatòria que constitueix el seu objecte en la mesura que puguin afectar el contingut del Conveni.

c) Tractar i resoldre sobre la millor forma de posar en pràctica qualsevol altra funció que l'Ajuntament consideri convenient que dugui a terme l'ATIB.

3. En tot allò que no estigui previst expressament en aquesta clàusula, la Comissió es regirà pe pel que fa al seu funcionament i règim jurídic pel que disposa la secció 3a del Capítol II del Títol preliminar de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.

14. Naturalesa i jurisdicció competent

1. El present conveni de col·laboració és de caràcter administratiu i es considera inclòs en els articles 4 i següents de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contactes del sector públic.

2. Les controvèrsies sobre la interpretació i execució del conveni seran resoltes per la Comissió de seguiment prevista a la clàusula 13 d'aquest Conveni. En cas contrari, les parts es sotmeten als jutjats i tribunals competents de l'ordre jurisdiccional contenciós administratiu.

15. Condicions d'ús i protecció de dades: Confidencialitat, tractament i seguretat de les dades personals amb transcendència tributària

1. En virtut d'aquest Conveni, el tractament i intercanvi de les dades de caràcter personal amb transcendència tributària a què tinguin accés les entitats signants es regirà per allò que preveu el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 de setembre abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades (RGPD), la Llei Orgànica 3/2018, del 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i garantia dels drets digitals, la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària (article 95) i les disposicions de desplegament o complementàries que es dictin en aquesta matèria.

2. Les entitats signants, en tractar dades per compte de l'entitat responsable de les dades, adquireixen la posició d'encarregades del tractament en el marc d'allò que preveu l'article 28 del RGPD.

La naturalesa i la finalitat del tractament, el tipus de dades tractades i les mesures de seguretat a adoptar per garantir la integritat, confidencialitat i autenticitat es concreten amb les previsions contingudes en l'annex IV d'aquest Conveni.

16. Dret supletori

En tot allò que no preveu aquest Conveni, regeix la normativa pròpia de la Comunitat Autònoma en matèria de recaptació i la normativa tributària estatal que siguin d'aplicació, i, en particular, la Llei general tributària, el Reglament general de recaptació i el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals.

17. Vigència

1. Aquest Conveni té efectes a partir de dia 1 de gener de 2024 i una vigència de 4 anys. En qualsevol moment abans de la finalització del termini de vigència, les parts poden acordar unànimement la seva pròrroga per un període de fins a 4 anys addicionals o la seva extinció.

2. Aquest Conveni substitueix el Conveni de 24 de juny de 1998 (i l'annex de 30 de desembre de 1996) en matèria de recaptació en període voluntari i executiu de tributs municipals i altres ingressos de dret públic, el Conveni de 13 d'abril de 1993 relatiu a la delegació de competències de gestió tributària de l'Impost obre béns immobles (i l'annex de 13 de febrer de 2004 per a la realització de determinades activitats relacionades amb la gestió d'aquest impost) i el Conveni d'1 d'agost de 2012 per a la realització de determinades tasques relacionades amb la gestió de determinats tributs locals, que són d'aplicació fins a la formalització del present Conveni.

Les referències als Conveni esmentats contingudes en altres Convenis subscrits entre l'ATIB i l'Ajuntament de Felanitx en matèria de gestió i recaptació de recursos municipals, s'han d'entendre fetes en aquest Conveni.

 

Com a mostra de conformitat, signam aquest Conveni en dos exemplars.

Felanitx, .....de ....... de 2024

Per l'Agència Tributària de les Illes Balears                                                                                                          Per l'Ajuntament de Felanitx

 

ANNEX I Intercanvi de dades amb transcendència tributària

1. Concepte i règim general de l'intercanvi de dades amb transcendència tributària

L'intercanvi de dades amb transcendència tributària implica determinar i concretar la informació amb transcendència tributària que s'han de comunicar recíprocament i periòdicament ambdues entitats per al compliment de les finalitats d'aplicació dels tributs i de recaptació dels recursos de dret públic, així com establir les condicions per comunicar les dades.

La informació amb transcendència tributària que les entitats signants han de comunicar-se recíprocament i periòdicament per al compliment de les seves finalitats d'aplicació dels tributs i de recaptació dels recursos de dret públic, subjectant-se a la normativa tributària.

2. Regles d'aplicació a la comunicació de les dades

La comunicació de les dades s'ajustarà a les regles següents:

• Necessitat de la comunicació de les dades per complir una obligació legal aplicable al cessionari o bé per complir una missió realitzada en interès públic o en l'exercici de poders públics conferits al cessionari.

• Adequació de les dades comunicades a les funcions del cessionari.

• Rellevància i utilitat de la informació per a les finalitats que justifiquen la comunicació.

• Proporcionalitat entre les dades comunicades i la finalitat per a la qual se sol·liciten.

• Seguretat dels sistemes de transmissió i accés a les dades utilitzades.

• Minimització dels costos.

• Estricta afectació a les finalitats que justifiquen la comunicació de les dades.

3. Modalitats d'enviament

3.1 Enviament de fitxer

El conjunt de dades a intercanviar mitjançant l'enviament de fitxers s'acorda mitjançant el present Conveni.

3.2 Consulta dels sistemes d'informació de l'ATIB

Per a determinades dades, l'ATIB permet fer la consulta directament als seus sistemes d'informació.

L'Ajuntament designarà les persones autoritzades a consultar aquesta informació i subministrarà a l'ATIB les dades de nom, cognoms, DNI i adreça de correu electrònic corporatiu de cada persona per tal de poder assignar-los els permisos i credencials d'accés.

Cal notificar a l'ATIB les altes, les baixes o les modificacions que es produeixin a les persones usuàries autoritzades. L'ATIB pot donar de baixa les persones usuàries inactives en un període de sis mesos.

3.3 Requeriment individualitzat

Per sol·licitar les dades d'aquesta modalitat, l'Ajuntament enviarà un requeriment a l'ATIB on s'indiqui:

▪ El tipus de dades que sol·licita.

▪ Una relació amb el NIF/CIF i nom i cognoms/raó social de les persones respecte de les que voleu rebre la informació.

▪ La finalitat per a la qual requereix aquestes dades.

El requeriment ha d'estar signat per un responsable de l'àmbit tributari.

 

4. Dades amb transcendència tributària que cal comunicar, periodicitat, format i sistemes de subministrament

4.1 Dades subministrades per l'ATIB

a) Fets tributaris recurrents:

L'ATIB posarà a disposició de l'Ajuntament les dades que són objecte del present Conveni de la manera següent:

1. Creació del padró: l'ATIB enviarà a l'Ajuntament el padró de cada tribut seguint el format de fitxer d'intercanvi amb el format estàndard de l'ATIB de recepció de padrons.

2. Fi del termini de cobrament voluntari: s'enviarà el mateix fitxer de l'anterior apartat i, a més contindrà la informació relativa a la situació pel que fa al cobrament o no del mateix.

3. Cobrament en executiva: es remetran diferents fitxers en el que s'inclouran la informació relativa al cobrament en voluntària, executiva si n'és el cas i els fallits.

b) Fets tributaris individuals:

L'ATIB posarà a disposició de l'Ajuntament les liquidacions que es generin en aplicació del present Conveni.

A final de cada exercici es remetrà a l'Ajuntament el conjunt de liquidacions individualitzades de l'exercici amb informació del fet tributari i també la relativa a l'estat de cobrament, seguint el format de fitxers indicats a l'apartat 4.1.a) d'aquest annex.

 

ANNEX II Models de liquidacions de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica per altes (o rehabilitacions), baixes i transferències

 

 

ANNEX III Models de declaració, autoliquidació i comunicació de l'impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana

 

ANNEX IV Encàrrec de tractament de dades de caràcter personal entre l'ATIB i l'Ajuntament de Felanitx

1. Objecte

Mitjançant aquest annex, les parts formalitzen, d'acord amb el que disposa l'article 28 del Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques en allò que respecte al tractament de dades personals (d'ara endavant, RGPD), l'encàrrec de tractament de dades de caràcter personal i les obligacions i previsions convenients per garantir la protecció dels drets de les persones interessades en relació amb les dades de caràcter personal a què tenen accés l'ATIB i l'Ajuntament de Felanitx.

2. Habilitació per tractar les dades

1. S'habilita a l'ATIB (com encarregada del tractament), per tractar, per compte de l'Ajuntament (com responsable del tractament), les dades de caràcter personal que siguin necessàries per efectuar les actuacions descrites a aquest Conveni per part de l'ATIB.

2. S'habilita a l'Ajuntament (com encarregat del tractament(, per tractar, per compte de l'ATIB (com responsable del tractament), les dades de caràcter personal que siguin necessàries per efectuar les actuacions descrites a aquest Conveni per part de l'Ajuntament.

3. El tractament de dades a què fa referència l'apartat anterior pot consistir en qualsevol operació o procediment tècnic, automatitzat o no, que permeti la recollida, enregistrament, conservació, elaboració, modificació, transmissió i cancel·lació de dades, com també les cessions previstes per la llei que resultin de comunicacions, consultes, interconnexions i transferències. L'encàrrec pot consistir directament a realitzar de manera exclusiva un o més tractaments, o bé altres prestacions que, de forma instrumental comportin qualsevol tractament de dades personals.

3. Identificació de les activitats de tractament afectades

1. L'ATIB posa a disposició de l'Ajuntament les dades personals amb transcendència tributària que necessiti, contingudes a les activitats de tractament amb dades de caràcter personal, de les quals és responsable, que s'indiquen a continuació: Activitat de tractament per a finalitats tributàries

2. l'Ajuntament posa a disposició de l'ATIB les dades personals amb transcendència tributària que necessiti, contingudes en les activitats de tractament amb dades de caràcter personal, de les quals és responsable, que s'indiquen a continuació: Activitat de tractament per a finalitats tributàries

4. Obligacions de l'organisme encarregat del tractament de les dades

L'organisme encarregat del tractament de les dades queda sotmès al RGPD i la normativa de protecció de dades vigent.

L'encarregat del tractament s'obliga a:

a) Utilitzar les dades personals objecte de tractament, o les que obtingui per a la seva inclusió, només per a la finalitat objecte d'aquest Conveni.

b) Tractar les dades d'acord amb les instruccions del responsable del tractament. Si l'encarregat del tractament considera que alguna de les instruccions infringeix el RGPD o qualsevol altra disposició en matèria de protecció de dades de la Unió Europea o dels estats membres, l'encarregat n'informarà immediatament el responsable.

c) Portar, per escrit, un registre de totes les categories d'activitats de tractament efectuades per compte del responsable, que, d'acord amb l'article 30.2 del RGPD, contingui:

1. El nom i les dades de contacte de l'encarregat o dels encarregats i de cada responsable pel compte del qual actua l'encarregat i, si escau, del representant del responsable o de l'encarregat i del delegat de protecció de dades.

2. Les categories de tractaments efectuats per cada responsable.

3. Si escau, les transferències de dades personals a un tercer país o organització internacional, inclosa la identificació d'aquest país o aquesta organització internacional, i en el cas de les transferències indicades a l'article 49, apartat 1, paràgraf segon del RGPD, la documentació de garanties adequades.

4. Una descripció general de les mesures tècniques i organitzatives de seguretat relatives a:

 

• La pseudonimització i el xifratge de dades personals.

• La capacitat de garantir la confidencialitat, la integritat, la disponibilitat i la resiliència permanents dels sistemes i serveis de tractament.

• La capacitat de restaurar la disponibilitat i l'accés a les dades personals de manera ràpida, en cas d'incident físic o tècnic.

• El procés de verificació, avaluació i valoració regulars de l'eficàcia de les mesures tècniques i organitzatives que garanteixen l'eficàcia del tractament.

d) No comunicar les dades a terceres persones, llevat que tingui l'autorització expressa del responsable del tractament, en els supòsits legalment admissibles. L'encarregat pot comunicar les dades a altres encarregats del tractament del mateix responsable, d'acord amb les seves instruccions. En aquest cas, el responsable identificarà, prèviament i per escrit, l'entitat a la qual han de comunicar les dades, les dades a comunicar i les mesures de seguretat a aplicar per dur a terme la comunicació.

Si l'encarregat ha de transferir dades personals a un tercer país o a una organització internacional, en virtut del dret de la Unió Europea o dels estats membres que li sigui aplicable, informarà el responsable d'aquesta exigència legal de manera prèvia, llevat que aquest dret ho prohibeix per raons importants d'interès públic.

e) Subcontractació

S'autoritza cada encarregat a subcontractar les prestacions que comporten aquests tractaments.

Per subcontractar amb altres empreses, l'encarregat ha de comunicar aquest fet per escrit al responsable i identificar de manera clara i inequívoca l'empresa subcontractista i les dades de contacte. La subcontractació es pot fer si el responsable no manifesta oposició en el termini de 5 dies.

El subcontractista, que també té la condició d'encarregat del tractament, està obligat igualment a complir les obligacions que aquest document estableix per a l'encarregat del tractament i les instruccions que dicti el responsable. Correspon a l'encarregat inicial regular la nova relació, de manera que el nou encarregat quedi subjecte a les mateixes condicions (instruccions, obligacions, mesures de seguretat...) i amb els mateixos requisits formals que ell, pel que fa al tractament adequat de les dades personals i la garantia dels drets de les persones afectades. Si l'encarregat ho incompleix, l'encarregat inicial continua sent plenament responsable davant del responsable pel que fa al compliment de les obligacions.

f) Mantenir el deure de secret respecte de les dades de caràcter personal amb l'adopció de les mesurers de seguretat necessàries.

1. L'ATIB ha de mantenir una relació d'usuaris assignats als diferents perfils, que estarà disponible per a l'Ajuntament, que podrà sol·licitar- la en qualsevol moment.

2. Els usuaris de l'ATIB únicament poden tenir accés autoritzat a les dades personals i als recursos d'informació que siguin necessaris per dur a terme les seves funcions.

A aquests efectes, les persones autoritzades per tractar dades personals s'ha de comprometre de manera expressa i per escrit, a respectar la confidencialitat i a complir les mesures de seguretat corresponents, de les quals s'ha d'informar convenientment (la documentació corresponent estarà a disposició del responsable). Així mateix, han de tenir la formació necessària en matèria de protecció de dades personals

3. Els usuaris han de tenir un codi d'identificació, que és únic i que està associat a una contrasenya, que només sap l'usuari i que és personal i intransferible. No hi ha cap possibilitat que un mateix parell usuari-contrasenya sigui assignat a dos usuaris diferents.

La gestió de contrasenyes ha de seguir els procediments d'acord a les directrius de l'Esquema Nacional de Seguretat a nivell mitjà. L'Ajuntament podrà sol·licitar a l'ATIB el procediment de gestió de contrasenyes en qualsevol moment.

4. No es permet l'accés de personal extern a l'ATIB a les dependències d'ubicació dels fitxers.

Els sistemes d'informació i els fitxers automatitzats processats per aquests es troben a la sala de servidors d'Islalink (ubicada en el carrer Eusebi Estada, 0, 07007 Palma) i a la seu de l'ATIB (ubicada en el carrer de Francesc de Borja Moll, 22, 07003 Palma), sense perjudici de tenir una tercera còpia dels fitxers en un lloc diferent per el cas de contingència.

Només el personal autoritzat per l'ATIB pot tenir accés físic als sistemes d'informació ubicats a la sala i ha de seguir el procediment que consta en el document de seguretat corresponent.

g) Gestió de suports.

La gestió de suports i inventari amb els quals s'emmagatzema ha de seguir els procediments d'acord a les directrius de l'Esquema Nacional de Seguretat a nivell mitjà. L'Ajuntament pot sol·licitar a l'ATIB el procediment de gestió de suports en qualsevol moment.

h) Còpies de seguretat i recuperació de dades i criteris d'arxivament, custòdia de documentació i emmagatzematge de suports no automatitzats

La gestió de còpies de seguretat i recuperació de dades i criteris d'arxivament, custòdia de documentació i emmagatzematge de suports no automatitzats ha de seguir els procediments d'acord a les directrius de l'Esquema Nacional de Seguretat a nivell mitjà. L'Ajuntament podrà sol·licitar a l'ATIB el procediment pertinent en qualsevol moment, així com els informes de proves de restauració generals.

i) Assistir el responsable del tractament en la resposta a l'exercici dels drets següents:

• Accés, rectificació, supressió i oposició

• Limitació del tractament si no és objecte de decisions individualitzades automatitzades (inclosa l'elaboració de perfils)

Quan les persones afectades exerceixin els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició, limitació del tractament, portabilitat de dades i a no ser objecte de decisions individualitzades automatitzades davant l'encarregat del tractament, aquest ho comunicarà per correu electrònic a les adreces electròniques del responsable:

• Dades sota la responsabilitat de l'ATIB: dpd@atib.es

• Dades sota la responsabilitat de l'Ajuntament de Felanitx: dpd@felanitx.org

La comunicació es farà de manera immediata i, en cap cas, més enllà de l'endemà del dia feiner en què s'ha rebut la sol·licitud, juntament, si escau, amb altres informacions que puguin ser rellevants per resoldre la sol·licitud.

j) Dret d'informació

L'encarregat del tractament facilitarà, a l'hora de recollir les dades, la informació relativa als tractaments de dades que es duran a terme. La redacció i el format en què s'ha de facilitar la informació es consensuarà amb el responsable abans d'iniciar la recollida de les dades.

k) Gestió d'incidències de seguretat de la informació

Les incidències es classifiquen en diferents nivells (lleus, intermèdies o de caràcter crític) i quedaran enregistrades. El registre d'incidències ha d'estar a disposició de l'Ajuntament, que pot sol·licitar-lo en qualsevol moment a l'ATIB.

Les incidències es registren en el llibre de registre d'incidències corresponent, que és coordinat i controlat pel responsable tècnic de seguretat.

L'Ajuntament delega als òrgans de l'ATIB la tasca d'autoritzar la recuperació de les dades de fitxers ubicats a les seves instal·lacions.

L'encarregat del tractament informarà el responsable del tractament, sense dilació indeguda i en qualsevol cas abans del termini màxim de 48 hores, de les violacions de la seguretat de les dades personals a càrrec seu de les que tingui coneixement, juntament amb tota la informació rellevant per documentar i comunicar la incidència.

La notificació no és necessària quan sigui improbable que aquesta violació de la seguretat constitueixi un risc per als drets i les llibertats de les persones físiques.

Si es disposa, es facilitarà, com a mínim, la informació següent:

1. Descripció de la naturalesa de la violació de la seguretat de les dades personals, incloses, quan sigui possible, les categories i el nombre aproximat de persones interessades afectades i les categories i el nombre aproximat de registres de dades personals afectades.

2. Nom i dades de contacte del delegat de protecció de dades o d'un altre punt de contacte on es pugui obtenir més informació.

3. Descripció de les possibles conseqüències de la violació de la seguretat de les dades personals.

4. Descripció de les mesures adoptades o propostes per posar remei a la violació de la seguretat de les dades personals, incloses, si escau, les mesures adoptades per mitigar els possibles efectes negatius.

Si no és possible facilitar la informació simultàniament, i en la mesura que no ho sigui, la informació es facilitarà de manera gradual sense dilació indeguda. Correspon al responsable del tractament comunicar les violacions de la seguretat de les dades a l'autoritat de protecció de dades.

l) Donar suport al responsable del tractament a l'hora de fer les avaluacions d'impacte relatives a la protecció de dades, quan escaigui.

m) Donar suport al responsable del tractament a l'hora de fer les consultes prèvies a l'autoritat de control, quan escaigui.

n) Posar a disposició del responsable tota la informació necessària per demostrar que compleix les seves obligacions, així com per fer les auditories o les inspeccions que efectuïn el responsable o un altre auditor autoritzat per aquest.

o) Implantar les mesures de seguretat següents d'acord amb l'anàlisi de riscs efectuada pel responsable del tractament:

• Garantir la confidencialitat de la informació que tracti, tant si es troba en suport informàtic com en paper, amb especial atenció a prevenir els accessos no autoritzats, la divulgació indeguda d'informació, i la seva pèrdua o alteració en qualsevol de les fases del tractament ( recollida, emmagatzematge, transport, consulta i transmissió).

• Garantir la integritat de la informació, la seva conservació en bon estat i la prevenció dels riscos físics relacionats amb qualsevol de les fases del tractament (recollida, emmagatzematge, transport, consulta i transmissió).

• Garantir la capacitat de restaurar la disponibilitat i l'accés a les dades personals de manera ràpida, en cas d'incident físic o tècnic.

• Implantar les mesures tècniques i/o organitzatives necessàries per disposar de la traçabilitat dels accessos a la informació.

• Informar tot el personal que intervingui en els tractaments previstos en aquest acord de les mesures de seguretat que els correspon aplicar.

• Comunicar als usuaris la seva obligació de custodiar amb diligència les claus d'accés als sistemes d'informació, que són d'ús exclusivament personal per a cada usuari, protegint la seva confidencialitat i informant immediatament en cas de pèrdua.

• Gestionar sense dilació les altes, baixes i modificacions d'usuaris que es produeixin.

p) Designar un delegat de protecció de dades i comunicar-ne la identitat i les dades de contacte al responsable.

q) Tornar al responsable del tractament les dades de caràcter personal i, si escau, els suports on constin, una vegada complerta la prestació.

La devolució comportarà l'esborrament total de les dades existents als equips informàtics utilitzats per l'encarregat.

Això no obstant, l'encarregat en pot conservar una còpia, amb les dades degudament bloquejades, mentre es puguin derivar responsabilitats de l'execució de les funcions que el corresponguin.

5. Obligacions de l'organisme responsable del tractament de les dades

Correspon al responsable del tractament:

a) Lliurar a l'encarregat les dades a què fa referència el punt 2 d'aquest annex.

b) Realitzar una avaluació de l'impacte en la protecció de dades personals de les operacions de tractament que ha d'efectuar l'encarregat.

c) Realitzar les consultes prèvies que correspongui.

d) Vetllar abans i durant tot el tractament perquè l'encarregat compleixi el RGPD.

e) Supervisar el tractament, inclosa l'execució d'inspeccions i auditories.

f) En la mesura que els usuaris accedeixin al sistema d'informació de l'encarregat:

 

• Informar el personal que intervingui en els tractaments que preveu aquest acord de les mesures de seguretat que els correspon aplicar.

• Comunicar als usuaris la seva obligació de custodiar amb diligència les claus d'accés als sistemes d'informació, que són d'ús exclusivament personal per a cada usuari, protegint la seva confidencialitat i informant immediatament en cas de pèrdua.

• Gestionar sense dilació les altes, les baixes i les modificacions d'usuaris que es produeixin"

 

Felanitx, document signat electrònicament (26 de febrer de 2025)

La batlessa Catalina Soler Torres