Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA D'HABITATGE, TERRITORI I MOBILITAT
Núm. 119003
Resolució de la directora general d’Harmonització Urbanística i Avaluació Ambiental per la qual es formula la declaració d'impacte ambiental sobre el Projecte de renovació de la xarxa de transport d’aigua de la Font de Ses Artigues (152A/2024)
Vist l'informe tècnic amb proposta de resolució de dia 16 de gener de 2024, i d'acord amb l'apartat 1 de l'article únic del Decret 5/2024, de 29 de maig, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i la disposició transitòria primera de la llei 7/2024, d'11 de desembre,
RESOLC FORMULAR:
La declaració d'impacte ambiental sobre el projecte de renovació de la xarxa de transport d'aigua de la Font de Ses Artigues, en el termes següents:
D'acord amb l'article 13, apartat 1, lletra b) del Decret legislatiu 1/2020, de 28 d'agost, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears, han de ser objecte d'avaluació d'impacte ambiental ordinària: els projectes inclosos en l'annex I de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental, o en l'annex 1 d'aquesta llei. Entre els projectes inclosos en l'annex 1, el projecte objecte del present informe s'inclou en el punt 7 del grup 8 (Projectes d'enginyeria hidràulica i de gestió de l'aigua):
Instal·lacions de conducció d'aigua en sòl rústic que no discorrin íntegrament per camí existent quan la longitud sigui superior a 10 km i, en tot cas, les que transcorrin per espais naturals protegits, espais de rellevància ambiental o ANEI d'alt nivell de protecció. En cap cas es consideraran instal·lacions de conducció d'aigües les instal·lacions de reg dins les finques quan estiguin autoritzades per l'autoritat agrària o hidràulica.
Per tant, el projecte s'ha de tramitar com una Avaluació d'Impacte Ambiental Ordinària i seguir el procediment establert a la secció 1a del Capítol II d'avaluació d'impacte ambiental de projectes del Títol II d'avaluació ambiental de la Llei 21/2013, així com aquells apartats del text refós de la Llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears, que li siguin d'aplicació.
1. Informació del projecte
El projecte de renovació de transport de l'aigua de Sa Font de Ses Artigues, proposa la instal·lació d'una nova canonada per al transport de l'aigua de l'esmentada font a la xarxa municipal d'aigua potable d'Alaró.
D'acord amb l'estudi d'impacte ambiental, actualment, en cas de produir-se una fallida en algun dels pous, el cabal extret podria no ser suficient per satisfer tota la demanda del casc urbà del municipi, i es poden quedar algunes zones sense subministrament d'aigua potable. Per aquest motiu, se signa un conveni entre l'Ajuntament d'Alaró i la Comunitat de Regants de la Font de Ses Artigues, amb l'objectiu de garantir el subministrament d'aigua potable en qualsevol situació.
La Font de Ses Artigues ja proporciona aigua de reg al casc urbà d'Alaró als socis que conformen la Comunitats de Regants de la Font de Ses Artigues (conformada al 1874), mitjançant un sistema de síquia i canals que deriven l'aigua (actualment entubats). La font també proporciona aigua a l'Ajuntament d'Alaró, destinada a un sistema de manxes (punts d'abastiment d'aigua distribuïdes pel casc urbà del poble) utilitzades tradicionalment (actualment en funcionament, però no en ús
per part de la població d'Alaró). El que es planteja amb aquest projecte és, crear una nova xarxa d'abastiment que permetria dotar d'aigua al casc urbà d'Alaró, entre els mesos d'octubre i maig, amb l'excedent no utilitzat per la comunitat de regants.
El projecte contempla la instal·lació de 1.050 metres d'una nova canonada de transport de fosa dúctil DN150 que connectarà amb un dipòsit d'aigua que es troba actualment fora de servei, incorporant les aigües a la xarxa municipal d'aigua potable al carrer d'Enmig (casc urbà del poble d'Alaró).
La canonada soterrada passarà per camins existents (formigonats amb paviment asfàltic) i la rasa tindrà una fondària mínima de 80 cm i amplada de 40 cm. El projecte no contempla modificar les característiques geomètriques del camí, com són la seva longitud, amplada, pendent i traçat. No es produirà tampoc increments d'altura d'excavació o terraplè, ni la rasant del terreny. Així mateix, el projecte inclou la instal·lació de tots els elements necessaris pel correcte funcionament tant de la nova xarxa de transport com de la xarxa existent de distribució, ja siguin bombes, cabalímetres, reguladors o vàlvules.
Finalment, s'executaran dues arquetes de bloc de formigó a la intersecció del carrer Coxetí amb carrer d'Enmig i s'executaran totes les connexions necessàries per posar en funcionament la nova xarxa instal·lada.
Les coordenades UTM des d'on començarà la instal·lació de la canonada (prop de la Font de Ses Artigues) són X: 481158.023, Y: 4395913.166, les coordenades UTM del dipòsit on finalitzarà la instal·lació de la canonada són X: 481689.957, Y: 4395143.598.
Es preveu una durada de les obres de 6 mesos i el pressupost (PBL) és de 413.913,75 €.
2. Estudi d'impacte ambiental (EIA)
Les alternatives estudiades a l'estudi d'impacte ambiental són les següents:
Finalment, justifiquen que la solució adoptada és l'alternativa 2, ja que, l'objectiu de l'ajuntament és assegurar un abastiment més estable i garantir l'abastiment d'aigua potable al casc urbà d'Alaró, incorporant a la xarxa d'aigua de consum urbà l'aigua de la Font de Ses Artigues sense ocasionar afeccions sobre elements protegits. Objectius que no poden aconseguir amb l'alternativa 0 o 1.
A l'apartat de Caracterització ambiental de l'entorn, es descriuen de manera adequada diferents aspectes de l'entorn del projecte com són la geografia, els espais naturals protegits, la climatologia, la qualitat de l'aire, el relleu, els sòls, la geologia, la hidrologia, la vegetació, la fauna, els usos del territori, l'economia, la població i els consums energètics.
A l'apartat d'Elements d'interès es descriuen elements d'interès cultural pròxims al projecte com són el sistema hidràulic de Sa Font de Ses Artigues (JA05/A), el molí hidràulic de Sa Font des Jardí (JA08/A) o la síquia de Ca na Fara (JA10/A) entre d'altres, i es comenta que la nova canalització no seguirà el traçat antic de la conducció de Ses artigues i per tant, no es podran alterar potencials jaciments, elements catalogats o restes no excavades.
En aquest apartat també es parla sobre els espais naturals protegits possiblement afectats pel projecte com són el paratge natural de Serra de Tramuntana i Espais de la Xarxa Natura 2000 on exposen el que es descriu a l'informe firmat en data 27 de febrer de 2023 de resolució sobre el projecte de renovació de la xarxa de transport Font de Ses Artigues (Alaró), amb relació al paratge natural de la Serra de Tramuntana, i resolució de no afecció respecte a la Xarxa Natura 2000 (SEN 123/2023), on la DG d'Espais Naturals i Biodiversitat dicta resolució de:
Certificar que el projecte de renovació de la xarxa de transport Font de Ses Artigues (Alaró), promogut per. l'Ajuntament d'Alaró, no té relació directa amb la gestió de cap lloc de la Xarxa Natura 2000, no és necessari per aquesta gestió, i no pot afectar-los de forma apreciable [...] i informar favorablement respecte al paratge natural de la Serra de Tramuntana, atès que no es considera que pugui afectar significativament als seus objectius de conservació.
A l'apartat Anàlisi ambiental i previsió d'efectes ambientals realitzen una avaluació dels efectes previsibles directes o indirectes, acumulatius i sinèrgics del projecte sobre la població, la salut humana, la flora, la fauna, la biodiversitat, el terra, l'aire, l'aigua, els factors climàtics, el canvi climàtic, el paisatge, els béns materials, inclòs el patrimoni cultural, i la interacció entre tots els factors esmentats, durant les fases d'execució, explotació i, si escau, durant la demolició o l'abandonament del projecte.
L'apartat conclou que existiran una sèrie d'impactes positius que estan relacionats amb la incorporació d'una nova font d'aigua que abasteixi d'aigua potable per a consum humà, al centre urbà d'Alaró. Amb la incorporació de la font de Ses Artigues a les aigües municipals d'abastiment de la població urbana del centre, serà possible reduir les necessitats d'aigua extreta de pous (bombeig) reduint la pressió sobre la MAS Penya Flor i a més atès que la font funciona per gravetat, promouria la reducció de costos i l'estalvi energètic.
També derivaran una sèrie d'impactes negatius sobretot durant la fase d'obres però es consideren uns impactes majoritàriament de baixa intensitat, molt localitzats, no sinèrgics, a curt termini i no acumulatius, amb uns efectes molt limitats en el temps.
A l'apartat de Mesures preventives i correctores descriuen una sèrie de mesures durant la fase de construcció i desmantellament relacionades amb les emissions de pols, soroll, la qualitat i contaminació del sòl, i l'aigua, l'afecció a la flora i la fauna, la prevenció d'incendis, l'afecció a elements patrimonials, a la qualitat paisatgística i amb l'impacte sobre les vies de comunicació per tal de prevenir, corregir i en el seu cas compensar els efectes adversos de l'execució del projecte.
L'Estudi d'Impacte Ambiental dona compliment tant a l'article 21 com l'article 27 del Decret legislatiu 1/2020, de 28 d'agost, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears i alhora dona compliment a l'article 35 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental, ja que, conté els documents/apartats següents:
L'Estudi d'Impacte Ambiental conté al final un Document de síntesi tal com estableix la Llei 21/2013.
3. Elements significatius de l'entorn del projecte
El projecte de renovació de transport de l'aigua de Sa Font de Ses Artigues, proposa la instal·lació d'una nova canonada pel transport de l'aigua de l'esmentada font a la xarxa municipal d'aigua potable d'Alaró. La canonada projectada tindrà una llargària de 1050 metres i travessarà diversos espais naturals protegits al llarg del seu recorregut fins al nucli urbà d'Alaró.
- 5330 Matolls termomediterranis i predesèrtics.
- 6220 Prats i erms mediterranis amb gramínies i anuals, basòfils (Thero Brachypodietea).
- 9340 Alzinars Quercus ilex i Quercus rotundifolia.
- 9540 Pinars mediterranis de pins mesògeans endèmis.
4. Resum del procés d'avaluació
4.1. Tramitació
El projecte objecte del present informe consisteix en la instal·lació d'una conducció d'aigua en sòl rústic que transcorr per espais naturals protegits inclòs al punt 7 (Instal·lacions de conducció d'aigua en sòl rústic que no discorrin íntegrament per camí existent quan la longitud sigui superior a 10 km i, en tot cas, les que transcorrin per espais naturals protegits, espais de rellevància ambiental o ANEI d'alt nivell de protecció.) del grup 8 (Projectes d'enginyeria hidràulica i de gestió de l'aigua) de l'Annex I «Projectes sotmesos a avaluació d'impacte ambiental ordinària» del Text Refós de la llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears, aprovat pel Decret legislatiu 1/2020 de 28 d'agost.
4.2. Fase d'informació pública i de consultes
Al BOIB núm. 43, de 6 d'abril de 2023, es realitzà la informació pública referent al «Proyecto de renovación red de transporte Font de Ses Artigues» i a l'EIA, donant un termini de trenta dies hàbils per presentar al·legacions.
Durant l'exposició pública no es van rebre al·legacions.
En data de redacció d'aquest document s'han rebut els següents informes i resolucions d'administracions consultades:
Vist el projecte de renovació de la xarxa de transport Font de Ses Artigues (Alaró):
S'informa favorablement respecte al paratge natural de la Serra de Tramuntana, atès que no es considera que pugui afectar significativament els seus objectius de conservació, sempre i quan es tinguin en compte les següents condicions:
a) No es poden ubicar sobre àrees de vegetació silvestre la maquinària, les zones d'aplec i altres materials i estris necessaris per a l'execució de les obres. Les tasques de desbrossament de la vegetació afectaran a la superfície més petita possible.
b) Amb l'objectiu d'evitar pertorbacions sobre la fauna present a la zona, no es podran generar renous forts o estridents durant l'execució de les obres.
c) Per a la modificació de la coberta vegetal es requerirà autorització administrativa de l'òrgan forestal.
d) Es prendran totes les mesures que siguin adients per a prevenir qualsevol afectació als elements del patrimoni històric presents en la zona d'actuació. S'han de conservar totes les parets seques que delimiten la carretera, que seran restituïdes al seu estat original en cas que es vegin afectades en el transcurs de les obres, utilitzant exclusivament tècniques tradicionals i respectant les seves característiques, tant en estructura com en materials.
e) No poden obrir-se nous camins o vials.
f) Tots els residus que es generin hauran de ser retirats i lliurats a un gestor autoritzat.
S'informa favorablement respecte a la Xarxa Natura 2000, doncs no es preveu que pugui afectar apreciablement als seus objectius de conservació.
Es tracta de la instal·lació d'una canonada per aigua entre el dipòsit de la Font de ses Artigues, construït fa uns 15 anys, i la xarxa urbana d'Alaró. El traçat de la xarxa discorre per camins asfaltats i no interfereix amb el sistema hidràulic de la Font de ses Artigues. S'ha de vigilar especialment la no afecció a les parets i marges que delimiten el camí, i al torrentó empedrat i els seus pontets que discorre vora el camí. També és recomanable una supervisió arqueològica en el moment de l'obertura de la rasa en el camí catalogat.
Una vegada examinada la documentació, si bé la Llei 21/2013 contempla l'opinió de les administracions afectades, l'enfocament que la Direcció general d'Emergències i Interior pot oferir és sobre la protecció de les persones i béns (art. 1 de la Llei 17/2025 del Sistema Nacional de Protecció Civil) i amb la finalitat de garantir una adequada gestió de les emergències que es puguin originar per causes naturals o derivades de l'acció humana, accidental o intencionada.
Tot i així, no hi ha objeccions ni consideracions a fer per part de la Direcció General d'Emergències i Interior al Projecte de l'obra municipal «Conducció d'aigua de la Font de Ses Artigues a la xarxa municipal» atès que es tracta d'una conducció d'aigua en zona d'incendi forestal i atès que no es troba afectat per la resta de riscos per a les persones i béns dels analitzats a la planificació especial de Protecció Civil.
El projecte s'alinea amb els objectius de la llei de millora de l'eficiència energètica i reducció de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle. Pel que fa a la vulnerabilitat al canvi climàtic, s'haurien de considerar els escenaris climàtics futurs definits per l'IPCC.
1. Atorgar autorització a l'Ajuntament d'Alaró per al «Proyecto constructivo de una red de transporte de agua desde la Font de ses Artigues hasta el núcleo urbano de Alaró y mejora de redes de varias calles», subscrit el gener de 2024 pels enginyers de camins, canals i ports Sr. Eduardo Gilabert Boronat i Sr. Ricardo González Enseñat, segellat pel Col·legi Oficial d'Enginyers de Camins, Canals i Ports el 05/03/2024 amb n. 2024/00823/01 i situat al terme municipal d'Alaró a zona de policia de torrents, de servitud i inundable. L'autorització s'atorga pel que fa a afeccions al domini públic hidràulic de les aigües superficials, a les seves zones de protecció (servitud i policia) i a zones inundables o potencialment inundables.
2. El promotor és responsable del projecte, de l'execució de l'obra i dels danys que es puguin produir al domini públic hidràulic o a tercers.
3. Es disposarà sempre a peu d'obra d'una còpia de l'autorització emesa per aquesta Direcció General.
4. La finalització de l'obra s'ha de comunicar per escrit a la DGRH amb núm. de referència 2023/00394E, adjuntant un plànol de situació. [...]
En relación con el proyecto de renovación de la red de transporte de agua de la Fuente de Ses Artigues, se comunica que este Centro Directivo no tiene objeción alguna que formular a dicho proyecto, ya que no existen propiedades afectas al Ministerio de Defensa en ese término municipal.
S'informa favorablement condicionat a:
1. Compliment de la normativa vigent referent a les aigües de consum i, per tant, obtenció de l'informe sanitari favorable de la Direcció General de Salut Pública pel projecte de referència:
a. Real Decret 3/2023, de 10 de gener, pel qual s'estableixen els criteris tècnic-sanitaris de la qualitat de l'aigua de consum, el seu control i subministrament.
b. Decret 53/2012, de 6 de juliol, sobre vigilància sanitària de les aigües de consum humà de les Illes Balears.
2. Obtenció de la qualificació d' “aigua apta per al consum” de la Font de Ses Artigues i autorització per part de la Direcció General de Recursos Hídrics d'explotació per aquest ús de la font.
5. Consideracions tècniques
a) Tal com s'exposa a l'informe del Servei d'Espais Naturals de dia 27 de febrer de 2023, encara que el traçat de la canonada s'ubiqui dins l'àmbit del paratge natural de la Serra de Tramuntana i dins dos espais de la Xarxa Natura 2000, no es considera que el projecte pugui afectar significativament els objectius de conservació d'aquests espais sempre que es tinguin en compte una sèrie de condicionants. La majoria d'aquests condicionants han estat incorporats a l'Estudi d'Impacte Ambiental a l'apartat de mesures preventives i correctores.
b) Gran part del recorregut de la carretera per on discorrerà la canonada, es troba delimitada en ambdós costats per parets seques. Segons l'article 69.2 del PORN del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana, les marjades i parets de pedra en sec es consideren elements integrants del patrimoni etnològic, el qual forma part del patrimoni històric. Per tant, s'han de conservar tots aquests elements, que seran restituïts al seu estat original en cas que es vegin afectats en el transcurs de les obres. A més, tal com s'estableix a l'Informe del Servei de Patrimoni Històric del Consell Insular de Mallorca, de 7 de març de 2023: «S'haurà de vigilar especialment la no afecció a les parets i marges que delimiten el camí, i al torrentó empedrat i els seus pontets que discorre vora el camí. També es recomanable una supervisió arqueològica en el moment de l'obertura de la rasa en el camí catalogat.»
c) El traçat de la canonada projectada se situa en zona de policia de torrents, en zona de servitud i en zona inundable del Torrent de s'Estret. El projecte, per tant, s'ha de regir pel que dicta l'article 92 del PHIB (2022-2027), referent a l'autorització d'obres en zona inundable o potencialment inundable. En data 25 de juny de 2024 s'atorga l'autorització a l'Ajuntament d'Alaró per al «Proyecto constructivo de una red de transporte de agua desde la Font de Ses Artigues hasta el núcleo urbano de Alaró y mejora de redes de varias calles» mitjançant resolució del director general de Recursos Hídrics de la Conselleria de la Mar i del Cicle de l'Aigua.
d) Amb el sistema actual de captació i distribució d'aigua del nucli urbà d'Alaró, en cas de produir-se una fallida en algun dels pous, el cabal extret podria no ser suficient per satisfer tota la demanda del casc urbà del municipi, i es poden quedar algunes zones sense subministrament d'aigua potable. L'objectiu d'aquesta nova canalització és la d'abastir entre els mesos d'octubre i maig el nucli urbà d'Alaró, utilitzant l'excedent no utilitzat per la comunitat de regants. Per tant, a part de que el projecte es considera necessari per garantir el subministrament d'aigua durant tot l'any a la població del nucli urbà d'Alaró, aquest, no promouria la sobreexplotació de l'aqüífer ja que s'aprofitaria aigua de l'excedent no utilitzat de la comunitat de regants. Aquesta acció, fomentaria la recuperació de l'estat quantitatiu i qualitatiu de l'aqüífer perquè es deixarien d'explotar els pous durant aquests mesos de l'any.
e) La canonada funcionarà per gravetat/pendent, el que farà innecessari l'ús de bombes d'extracció, el que implicarà una reducció considerable en el cost de l'extracció de l'aigua, tant energètic com econòmic per al municipi. Tal com diu l'EIA, les extraccions d'aigua per bombeig dels pous que utilitzen actualment es podria pràcticament aturar els mesos d'hivern (el que suposaria un 70% de tot el subministrament d'aigua provinents dels pous d'Alaró). L'estalvi anual podria ser al voltant de 160 Mw/any, amb la reducció d'emissions associades:78,88 tn CO2/any. Per tant, aquest projecte conduirà a la millora de l'eficiència energètica del sistema de distribució d'aigua d'Alaró i reduirà les emissions de gasos d'efecte hivernacle.
f) Els 5 informes rebuts a dia d'avui per part de les administracions consultades per l'òrgan substantiu són FAVORABLES, alguns d'ells amb condicionants que es tindran en compte en aquesta DIA.
6. Conclusions
Primer. Per tot l'anterior, es formula la declaració d'impacte ambiental favorable del projecte de renovació de la xarxa de transport d'aigua de la Font de Ses Artigues, al terme municipal d'Alaró, firmat per l'enginyer industrial Jose Vilafranca Manguan en data 5 de maig de 2022, atès que previsiblement no es produiran impactes adversos significatius sobre el medi ambient, sempre que es compleixin les mesures correctores i preventives previstes a l'estudi d'impacte ambiental firmat per la geògrafa Irene Moya Pais en data març de 2023 i es compleixin els condicionants següents:
1. D'acord amb l'informe tècnic del servei de Salut Ambiental de la Direcció General de Salut Pública, de data 2 de desembre de 2024:
a. Reial Decret 3/2023, de 10 de gener, pel qual s'estableixen els criteris tècnic-sanitaris de la qualitat de l'aigua de consum, el seu control i subministrament.
b. Decret 53/2012, de 6 de juliol, sobre vigilància sanitària de les aigües de consum humà de les Illes Balears.
2. Per tal d'obtenir un resultat homogeni, una vegada acabada l'obra d'instal·lació de la nova canonada s'haurà d'asfaltar la totalitat de la calçada del camí, no només la part de la rasa.
3. D'acord amb l'informe del Servei de Patrimoni Històric del Consell Insular de Mallorca, de 7 de març de 2023 i amb l'informe del Servei d'Espais Naturals i resolució del director general d'Espais Naturals i Biodiversitat de la Conselleria de Medi Ambient i Territori, de 27 de febrer de 2023, s'haurà de vigilar especialment la no afecció a les parets i marges que delimiten el camí, i al torrentó empedrat i els seus pontets que discorren vora el camí i s'hauran de conservar totes les parets seques que delimiten la carretera, que seran restituïdes al seu estat original en cas que es vegin afectades en el transcurs de les obres, utilitzant exclusivament tècniques tradicionals i respectant les seves característiques, tant en estructura com en materials.
4. Atès que la canonada s'ubica en zona de vulnerabilitat d'aqüífers moderada/alta, durant l'execució de les obres s'han d'adoptar les màximes precaucions per evitar l'abocament de substàncies contaminants, incloses les derivades del manteniment de les maquinàries, en compliment de la Llei 6/1999, de 3 d'abril, de les Directrius d'Ordenació Territorial de les Illes Balears i de mesures tributàries, i les seves modificacions.
Es recomana:
Es recorda que:
Segon. Es publicarà la present declaració d'impacte ambiental al Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que disposa l'article 41.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'Avaluació Ambiental.
Tercer. La declaració d'impacte ambiental perdrà la seva vigència i cessarà en la producció dels efectes que li són propis si, una vegada publicat en el BOIB, no s'hagués procedit a l'autorització del projecte en el termini màxim de sis anys des de la publicació, d'acord amb el que disposa l'article 21 bis del Text refós de la Llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears.
Quart. La declaració d'impacte ambiental no serà objecte de cap recurs, sense perjudici del que, si és el cas, escaigui en via administrativa o judicial davant de l'acte d'autorització del projecte, d'acord amb el que disposa l'article 41.4 de la Llei 21/2013.
Cinquè. Aquesta resolució s'emet sense perjudici de les competències urbanístiques, de gestió o territorials de les administracions competents i de les autoritzacions o informes necessaris per a l'aprovació.
(Signat electrònicament: 20 de febrer de 2025)
La directora general d'Harmonització Urbanística i Avaluació Ambiental Maria Paz Andrade Barberá