Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA D'EMPRESA, OCUPACIÓ I ENERGIA
Núm. 109969
Resolució del conseller d’Empresa, Ocupació i Energia per la qual es concedeix l’autorització administrativa prèvia de la fase 1 de l’agrupació fotovoltaica Llaüt i Falutx ubicada al polígon 11, parcel·les 92 a 94, 99, 100 a 106, 112 i 9033 de Muro (RE035/22 i RE036/22)
Fets
1. El 31 d'octubre de 2022 va tenir entrada a la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic un escrit de l'empresa Enel Green Power España, SLU, pel qual sol·licitava la tramitació de l'autorització administrativa, la declaració de projecte industrial estratègic i l'avaluació d'impacte ambiental ordinària d'una agrupació fotovoltaica.
2. El 29 de novembre de 2022, la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic va declarar l'admissió a tràmit de la sol·licitud de l'autorització administrativa prèvia.
3. L'1 i 2 de desembre de 2022 es varen iniciar les consultes a les administracions i les entitats afectades.
4. El 8 de desembre de 2022, es va publicar en el BOIB número 159 la informació pública de la tramitació del projecte per un termini de trenta dies.
5. El 9 de desembre de 2022 el Servei de Planificació al Medi Natural de la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat va emetre un informe en què indicava que no era preceptiu informar sobre les possibles repercussions ambientals.
[...] cap de les instal·lacions ressenyades a l'assumpte està dins Xarxa Natura 2000 ni dins cap espai natural protegit. Per tant, no és perceptiu l'informe d'avaluació de les repercussions ambientals al que fa referència l'article 39 de la Llei 5/2005, de 26 de maig, per a la conservació dels espais de rellevància ambiental (LECO).
6. El 13 de desembre de 2022 el Servei de Canvi Climàtic va emetre un informe favorable amb les consideracions següents:
El projecte s'alinea amb els objectius establerts a la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic, en matèria de reduccions emissions de CO2, així com d'autosuficiència energètica, establerts a la llei esmentada, i per tant té un impacte positiu sobre el tipus de consum energètic.
Es recomana la instal·lació d'un sistema d'emmagatzematge energètic, tal com indica l'article 43 de la Llei 10/2019.
7. El 14 de desembre de 2022 l'Àrea de Planificació i Construcció de Sanejament i Depuració d'Abaqua va emetre un informe favorable que conclou:
En base a la informació facilitada, els comunicam que dins l'àmbit del sistema general d'abastament, i de sanejament i depuració gestionats per ABAQUA no hem detectat cap interferència directa sobre les nostres instal·lacions i canonades.
8. El 19 de desembre de 2022 la Direcció General d'Emergències i Interior va emetre un informe favorable amb condicions que conclou:
D'acord amb l'annex F de mesures i condicionants ambientals per a la implantació d'instal·lacions fotovoltaiques, per a instal·lacions TIPUS B, C i D s'haurà d'aplicar per al factor ambiental considerat d'àrees de protecció de risc (inundacions, erosió, esllavissada o incendi):
Es redactaran i implantaran els corresponents plans d'autoprotecció d'incendis forestals per a les instal·lacions ubicades en zones de risc d'incendi forestal, se'n definiran els accessos i es garantirà l'arribada i maniobra de vehicles pesants, d'acord amb la normativa sectorial vigent.
Durant l'execució de les obres de la línia d'MT, en els trams propers i a l'interior de zones potencialment inundables s'haurà de prohibir l'execució dels treballs els dies de pronòstic de pluges intenses que puguin provocar episodis d'inundacions a la zona.
9. El 23 de desembre de 2022 el Servei de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca va emetre un primer informe favorable que conclou:
[…] no es requerirà cap actuació prèvia en previsió de la protecció de patrimoni.
Cas de localitzar-se en la fase d'execució del projecte algun tipus d'element patrimonial, es comunicarà a les instàncies pertinents dins el termini de 48 hores que marca la llei per establir eventuals mesures correctores, si s'escau.
10. El 27 de desembre de 2022 es va publicar l'anunci en els diaris Diario de Mallorca i Ultima Hora.
11. L'11 de gener de 2023 el Servei de Protecció d'Espècies de la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat va emetre un informe favorable amb condicions que conclou:
[...]
Abans d'iniciar les tasques de desbrossament, caldrà realitzar una prospecció prèvia per tal de detectar la possible presència d'exemplars de tortuga mediterrània, que s'hauran de traslladar a un lloc proper i segur de condicions similars.
Finalment, vist que el projecte implica l'eliminació d'un nombre elevat d'arbres (920) i arbusts en una superfície de 8,5 ha, segons el criteri d'aquest Servei la mesura compensatòria que es proposa, consistent en la plantació de 1,6 ha de garrovers a la mateixa finca, es considera insuficient, ja que suposa una superfície molt inferior a l'afectada i no es correspon amb l'hàbitat natural que es destrueix (5330 Matolls termomediterranis i predesèrtics). Per tant, ES RECOMANA aplicar una mesura compensatòria que suposi la recuperació d'una superfície i espècies similars a les afectades pel projecte.
12. El 18 de gener de 2023 el Servei d'Explotació i Conservació del Consell Insular de Mallorca va emetre un informe amb les condicions següents:
1. Segons l'article 31.2 de la Llei 5/1990 de carreteres de la CAIB, serà preceptiu l'informe de l'organisme titular de la carretera per a la posada en marxa de qualsevol activitat nova o modificació de l'existent que sorgeixi a l'entorn de la carretera i que la pugui afectar directament o indirecta a les zones limitades per unes línies longitudinals paral·leles a les arestes exteriors de l'explanació i a una distància de cinquanta (50) metres en carreteres de dos (2) carrils de les xarxes primària i secundària. Per tant, no és preceptiu informar sobre tota la instal·lació del parc fotovoltaic Llaüt i Falutx (excepte els traçats perpendiculars i paral·lels de l'LSMT d'evacuació dins d'aquesta franja de les carreteres Ma-3432, Ma-3431 i Ma-3430) per ésser més enllà d'aquesta distància mesurada des de les arestes exterior de la carretera Ma-3432.
2. D'acord amb l'article 31.2 de la Llei 5/1990 de Carreteres de la CAIB, es defineix com a zona de protecció de la carretera la compresa entre dues línies longitudinals paral·leles a les arestes d'explanació i a una distància d'aquestes de devuit (18) metres a les carreteres de dos (2) carrils de les xarxes primària i secundària. A la zona de protecció no es podran realitzar obres ni es permetran més usos que els compatibles amb la seguretat vial. Per tant, aquesta franja és d'aplicació a les carreteres Ma-3432, Ma-3431 i Ma-3430.
3. D'acord amb l'article 32.1 de la Llei 5/1990 de Carreteres de la CAIB, en les travesseres els plans urbanístics establiran les zones de domini públic, reserva i protecció que coincidiran en una sola. Per tant, aquesta condició és d'aplicació a la carretera Ma-3430 degut al polígon industrial Sa Vileta.
4. Es pot consultar i descarregar l'esmentat domini públic a l'apartat “Consulta domini públic viari” de l'enllaç https://web.conselldemallorca.cat/carreteras.
5. D'acord amb l'article 33.3.e de la Llei 5/1990 de Carreteres de la CAIB, per a la implantació o la construcció de les infraestructures imprescindibles per a la prestació de serveis d'interès públic com a xarxes de transport i/o distribució de gas, energia elèctrica, hidràuliques, telecomunicacions i similars, es poden autoritzar a una distància no inferior als TRES (3) metres de l'aresta d'esplanació de la carretera, fora de la zona de domini públic. Per tant, per a carreteres de dos carrils, tota la canalització soterrada paral·lela a la carretera, les fites de senyalització i les arquetes hauran de situar-se més enllà de tres (3) metres de l'aresta d'esplanació de la carretera (és l'aresta exterior de l'esplanació) i sense afectar al possible talús existent, en cap cas. En tot cas, haurà d'haver una franja de tres (3) metres mesurada des del final de l'aglomerat lliure i expedita de qualsevol canalització. Conforme es grafia als plànols “punto de conexión: tramo 1” tenim el següent:
a) El tram 3-4 del plànol 04B “plano de conexión: tramo 1”, el paral·lelisme no compleix aquesta distància de tres (3) metres des de l'aresta exterior de l'explanació i haurà de ser reculat.
b) El tram 13-44 del plànol 04B “plano de conexión: tramo 5”, el paral·lelisme en sòl no urbà no compleix aquesta distància de tres (3) metres des de l'aresta exterior de l'explanació i haurà de ser reculat. Excepcionalment, el paral·lelisme confrontat amb el polígon industrial Sa Vileta a sòl urbà s'establirà adossat al tancament de l'esmentat polígon i el més allunyat possible de l'aresta exterior de l'explanació. En cas d'existir altres instal·lacions que impedeixen aquest traçat s'hauran d'estudiar altres alternatives.
6. Segons l'article 33.3.e de la Llei 5/1990 de Carreteres de la CAIB, sota la calçada, els encreuaments s'han de fer per la solera de les obres de fàbrica existents, en galeries o tubs disposats prèviament a aquest efecte o construïdes amb mitjans que no alterin el paviment; excepcionalment, es podran autoritzar rases en la calçada per raons d'urgència o necessitat, o prèviament a una obra de renovació del paviment existent. Per tant, els creuaments a les carreteres Ma-3431 PK 3+330 (projectat amb perforació horitzontal dirigida) i Ma-3432 PK 3+640 (projectat amb obertura de síquia per la qual cosa s'haurà de modificar a perforació horitzontal dirigida) complint les següents condicions:
a) El traçat en planta haurà de ser perpendicular al tronc de la carretera i conforme als plànols presentats.
b) El gàlib mínim vertical baix qualsevol punt de les diferents zones de la plataforma, serà de DOS (2) metres mesurats des de la clau de la baina de protecció que assegurarà mantindre l'estat tensional del terreny.
c) Els pous d'atac i recepció, així com arquetes de canvi de direcció, seient totes elles no enregistrables, o fites delimitadores, hauran de situar-se a una distància mínima de TRES (3) metres des de l'aresta exterior de l'explanació de les carreteres Ma-13 A i Ma-13 i fora del domini públic viari.
d) Per a profunditats superiors a tres (3) metres s'haurà d'allunyar els pous d'atac i recepció de l'aresta exterior de l'explanació, la mateixa profunditat excavada o establir un sistema de contenció del terreny.
e) En cap cas s'afectarà a altres estructures i instal·lacions existents, sent la seva reposició a càrrec del sol·licitant.
f) Finalitzats els treballs, s'haurà de restablir el terreny al seu estat original.
7. Prèviament a l'inici de les obres hauran de recaptar la pertinent autorització del Departament de Mobilitat i Infraestructures i hauran de presentar el corresponent projecte constructiu.
13. El 19 de gener de 2023 es va presentar una al·legació sobre el traçat de la línia d'evacuació per la carretera Ma-340 que va ser contestada pel promotor el 27 de febrer de 2023.
14. El 27 de gener de 2023 van tenir entrada a la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic els informes ambiental i tècnic de l'Ajuntament de Muro, juntament amb l'informe amb condicions del Servei d'Explotació i Conservació del Consell Insular de Mallorca de 18 de gener de 2023. Els informes de l'ajuntament recullen el següent:
Informe del tècnic de medi ambient:
Primera.- El projecte d'agrupació fotovoltaica Llaüt 9.769,5 kw i Falutx de 9.769,5 kw, ubicat al polígon 11, parcel·les 92-94, 99, 100-106, 112 i 9033 de Muro tindrà un impacte a nivell paisatgístic inherent a la presència en el medi rústic dels panells fotovoltaics i de les seves estructures complementàries.
Segona.- Malgrat l'impacte visual que pugui tenir la instal·lació, els beneficis del projecte tant per la contribució que tindrà en assolir els compromisos de generació d'energia renovable a nivell municipal i insular, com per la diversificació de l'economia a la zona i el manteniment de l'activitat agronòmica de l'explotació, fan molt difícil oposar-se objectivament a aquest tipus d'instal·lacions.
Tercera.- Si el projecte és declarat d'interès industrial estratègic i finalment s'executa, l'Ajuntament ha de vetllar per a que durant l'execució de les obres i al llarg de la vida útil de la instal·lació s'apliquin de manera estricta les mesures compensatòries proposades per l'entitat promotora, concretament la plantació i posterior manteniment de garrovers i l'explotació del ramat oví present a la finca; a més de l'aplicació de totes aquelles altres mesures que es puguin afegir durant la tramitació ambiental del projecte que té lloc a les administracions supramunicipals competents.
Quarta.- A la finalització de la vida útil dels panells fotovoltaics i de totes les obres complementàries l'entitat promotora haurà de demostrar la correcta gestió dels residus generats, tant perillosos com no perillosos.
Informe de l'arquitecta tècnica municipal:
En relació amb la incidència del projecte en el municipi, cal indicar que la seva execució implica la destrucció de la massa arbòria existent en uns terrenys qualificats com Àrea Forestal pel planejament municipal de gairebé 21 Ha d'extensió per a la instal·lació de 30.060 panells solars, 10 centres de transformació i 2 centres de mesura i maniobra, que aproximadament ocuparan una superfície de 16,5 Ha.
Vint-i-una hectàrees equival aproximadament al 0,36 % del territori del TM de Muro i el 4,6 % del total de les zones qualificades com Àrea Forestal pel Pla general.
Per contrapartida, aquesta instal·lació suposa una producció anual estimada de 30.712 MWh, que equival aproximadament el 43% del consum del TM de Muro durant el 2019 (dades extretes de l'IBESTAT segons indica el projecte).
Així doncs, les parcel·les afectades tenen qualificació d'Àrea Forestal (F) segons la Revisió del PGOU de Muro (AD 15/04/2003). D'acord amb l'esmentat planejament municipal, en Àrea Forestal, l'ús de «grans instal·lacions no lineals» està prohibit. Tanmateix, atès que d'acord amb el Pla Territorial Insular de Mallorca (PTIM) l'ús està condicionat, el que suposa que no està expressament prohibit per aquest, i el que disposa la Llei 14/2019, de 29 de març, de projectes industrials estratègics de les Illes Balears, això no suposa un impediment perquè continuï la tramitació per a la declaració de projecte industrial estratègic.
Els paràmetres urbanístics del projecte són:
A més, òbviament, el projecte incideix en el paisatge rústic de la zona de Son Perera tal com es descriu en l'Estudi d'Impacte Ambiental que acompanya als projectes i que s'avalua en el procediment d'avaluació d'impacte ambiental.
A aquest respecte, cal dir que, com a mesura compensatòria, es preveu la sembra de 1,6 Ha de garrovers. Tanmateix, aquesta superfície només suposa un 7,62 % de la superfície que ocupa el projecte i que, com s'ha dit de forma reiterada, està classificada pel planejament municipal com Àrea Forestal.
En cas que el projecte objecte d'aquest informe sigui declarat projecte industrial estratègic, quan es dugui a terme la revisió o la modificació del planejament, s'hi haurà d'incloure la regularització urbanística del projecte, sempre i quan s'hagi executat adequant-se substancialment al projecte presentat.
Observacions:
1. Atès el punt 3 dels antecedents, s'hauria de comprovar que les dades registrals i cadastrals de les finques objecte d'aquest expedient estiguin actualitzades d'acord amb la llicència urbanística d'agrupació núm. 2021/1356.
2. La línia d'MT prevista transcorre per carreteres de la xarxa general i torrents, per la qual cosa, és necessari que el projecte obtingui les autoritzacions sectorials corresponents, que en aquest cas són les de la Direcció Insular de Mobilitat i Infraestructures i de la Direcció General de Recursos Hídrics, respectivament. Per al pas de la línia per finques privades s'haurà d'obtenir el títol d'ocupació corresponent d'acord amb la legislació vigent.
3. Els tancaments a realitzar hauran de complir les normes 5.1.07.3 del Pla general i 22.1.c.3) del PTIM.
4. La implantació de les edificacions previstes pel sistema d'emmagatzematge s'ha de fer de forma que compleixin la separació mínima entre edificis de 9 m (Àrea Forestal).
5. Pel que fa al pas de la línia d'evacuació soterrada d'MT pels camins rurals públics i la carretera local, s'hauran de complir les prescripcions següents:
1. La profunditat mínima de la conducció de protecció de polietilè, mesurada fins la generatriu superior del tub, serà de 80 cm.
2. S'hauran de respectar les canalitzacions existents, havent d'adaptar el traçat i profunditat de les noves conduccions a aquestes, en el seu cas, de forma convenient.
3. En els trams de camins municipals asfaltats, la rasa s'haurà de coronar amb una capa de formigó HM-20 de 50 cm d'espessor i una capa d'aglomerat asfàltic tipus S-12 d'espessor igual a l'existent, amb un mínim de 5 cm, havent de presentar un traçat d'alineacions rectes i regulars, amb vores tallades amb màquina ralladora. La rasa en encreuaments de calçada es disposarà en sentit perpendicular a l'eix del camí i per a la reposició del paviment asfàltic sobre l'encreuament, es fressarà prèviament el ferm existent en un tram no inferior a 6 m de longitud, centrat sobre la rasa, en tota l'amplada de la calçada, reposant el paviment amb una capa d'aglomerat asfàltic tipus S-12 d'espessor igual a l'existent, amb un mínim de 5 cm. Quan l'espessor sigui major de 5 cm, l'aglomerat s'haurà d'estendre en dues capes.
4. En els trams de camí sense asfaltar, si escau, la rasa s'haurà de coronar igualment amb una capa de formigó HM-20 de 50 cm d'espessor i sobre aquesta s'efectuarà un acabat d'idèntiques característiques a l'existent, havent de presentar la superfície del camí, en tota la seva amplada, una vegada finalitzades les obres, una textura uniforme.
5. Les rases longitudinals s'ubicaran en posició lateral, de forma que quedi garantida la circulació rodada pel camí, en tot moment, durant l'execució de les obres. Les transversals, s'executaran per trams, garantint la circulació rodada en tot moment, mitjançant planxes d'encreuament sobre la rasa.
15. El 2 de febrer de 2023 Red Eléctrica va emetre un informe favorable que recull el següent:
Quant a les plantes fotovoltaiques “Llaüt” i “Falutx”, els comuniquem que Red Eléctrica no presenta oposició a aquestes atès que no existeixen afeccions a instal·lacions propietat de Red Eléctrica.
Us recordem que els treballs hauran d'executar-se de conformitat amb el que s'estableix en el Reial decret 614/2001, sobre disposicions mínimes per a la protecció de la salut i seguretat dels treballadors enfront del risc elèctric. Per a això, hauran de respectar la distància de seguretat elèctrica establerta per a treballs en proximitat a les línies a 220 i 66 kV, mitjançant la col·locació de gàlibs que garanteixin que cap medi humà o material s'aproximarà als conductors en tensió a menys de 5 i 3 metres respectivament.
A més, i com a mesura de seguretat addicional (pel fet que la posició dels conductors és variable amb la temperatura), s'hauran de fer verificacions periòdiques que assegurin la distància esmentada.
Abans del començament dels treballs i almenys amb un mes d'antelació, s'hauran de posar en contacte amb Red Eléctrica per a coordinar l'actuació amb els nostres tècnics.
16. El 10 de febrer de 2023 el Servei d'Estudis i Planificació de la Direcció General de Recursos Hídrics va emetre un informe favorable amb les condicions següents:
1. L'ús i volum autoritzat dels sondejos AAS_8653_Vigent i AAS_8652_Vigent ubicats a les parcel·les objecte del projecte s'ha de respectar.
2. Es prioritzarà la neteja en sec de les plaques fotovoltaiques. Si es volguessin utilitzar aigües regenerades per a la neteja de plaques, s'atendrà a allò establert en el RD 1620/2007 de 7 de desembre, pel qual s'estableix el règim jurídic i de la reutilització de les aigües regenerades.
3. S'atendrà el que disposa l'art. 2 punt 1 c) del Decret llei 1/2016, de 12 de gener, de mesures urgents en matèria urbanística.
17. El 14 de febrer de 2023 els Serveis Tècnics d'Urbanisme del Consell de Mallorca varen emetre un informe desfavorable que recull el següent:
[...]
Ateses les consideracions formulades a l'apartat anterior, tenint en compte que es tracta la instal·lació proposada un ús prohibit pel planejament urbanístic municipal i atès el que preveu la DA 4a del Pla Territorial, s'informa desfavorablement el Projecte de l'agrupació fotovoltaica Llaüt i Falutx, ubicada en el polígon 11, parcel·les 92 TM de Muro.
18. El 23 de febrer de 2023 la Subdirecció General d'Aeroports i Navegació Aèria va emetre un informe que recull el següent:
[…] atès que el document facilitat no és un instrument d'ordenació urbanística o territorial, no procedeix emetre informe per part d'aquesta Direcció General.
No obstant això, es recorda que qualsevol construcció o instal·lació que se situï en una zona afectada per servituds aeronàutiques, o que s'elevi a una altura superior als 100 metres sobre el terreny o sobre el nivell de la mar dins d'aigües jurisdiccionals, requerirà l'acord previ favorable de l'Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA), o de l'òrgan competent del Ministeri de Defensa, segons correspongui en l'àmbit de les seves respectives competències, de conformitat amb allò que es disposa en els articles 30 i 31, i en l'article 8, respectivament, del Decret 584/72 sobre servituds aeronàutiques, en la seva redacció actual.
19. El 2 de març de 2023 el Servei d'Agricultura de la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural va emetre un informe favorable condicionat, que conclou el següent:
[…] informar favorablement per a la instal·lació de la agrupació fotovoltaica Llaüt i Falutx, previst ubicar al polígon 11, parcel·les 92-94, 99, 100-106, 112 i 9033 del terme municipal de Muro. Aquest informe favorable està condicionat a que la superfície de compensació sigui d'1,69 ha.
20. El 15 de març de 2023 aquesta Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic va sol·licitar a l'Ajuntament de Muro un aclariment sobre el sentit, favorable o desfavorable, de l'informe de l'arquitecta tècnica municipal de 24 de gener de 2023, arran de l'informe desfavorable del Servei Tècnic d'Urbanisme del Consell de Mallorca.
21. El 23 de març de 2023 l'Ajuntament va contestar a la petició del punt anterior amb un segon informe de l'arquitecta tècnica municipal que conclou el següent:
L'informe tècnic emès en data 24/01/2023 per la tècnica que subscriu no és favorable ni desfavorable, sinó que és expositiu de les implicacions del projecte informat i de la seva incidència en el municipi de Muro i, per tant, així s'ha d'entendre. Igualment, indica que, encara que segons planejament municipal l'ús està prohibit, atès que d'acord amb el Pla territorial insular de Mallorca (PTIM) l'ús està condicionat, és a dir que no està expressament prohibit pel PTIM, i el que disposa la Llei 14/2019, de 29 de març, de projecte industrials estratègics de les Illes Balears, es considera que això no suposa un impediment perquè continuï la tramitació del procediment de declaració de projecte industrial estratègic.
Per a la valoració d'altres afeccions d'ordenació territorial i de caire ambiental i paisatgístic i del compliment de la seva normativa específica ja es sol·liciten durant la tramitació d'aquest expedient els informes de les administracions i organismes que puguin tenir béns i drets al seu càrrec afectats pel projecte.
22. L'11 d'abril de 2023 aquesta Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic va sol·licitar un segon aclariment a l'Ajuntament de Muro sobre el sentit, favorable o desfavorable, de l'informe de l'arquitecta tècnica municipal de 21 de març de 2023.
23. El 27 d'abril de 2023 el Ple de l'Ajuntament de Muro va acordar per unanimitat informar desfavorablement. El certificat del Ple recull el següent:
1r. Informar DESFAVORABLEMENT el Projecte de l'agrupació fotovoltaica Llaüt i Falutx, ubicada en el polígon 11, parcel·les 92–94, 100-106, 112 i 9023 del TM de Muro atès els informes emesos pels tècnics municipals, atès l'informe dels Serveis Tècnics d'Urbanisme del Consell de Mallorca, que d'acord amb el planejament urbanístic municipal l'actuació pretesa es situa en sòl rústic protegit, qualificat com àrea forestal, en la qual l'ús pretès està prohibit, que l'esmentat projecte suposa la destrucció de la massa arbòria existent de gairebé 21 Ha i la seva incidència en el paisatge rústic de Son Perera.
24. El 8 de juny de 2023 el Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl de la Direcció General d'Espais Naturals va emetre un informe que no defineix el sentit favorable o desfavorable, que recull el següent:
a) De conformitat amb la planificació energètica vigent (PSDE), es considera que si bé l'ús de font d'energia renovable com la solar és un aspecte positiu de cara a la reducció d'emissions d'efecte hivernacle, no resulta especialment adequat que aquest sigui a partir de l'execució d'instal·lacions que suposin un canvi d'ús de terrenys forestals arbrats consolidats, tenint en compte que existeixen altres alternatives a la mateixa zona que no s'han valorat dins l'anàlisi de l'estudi ambiental.
En aquest sentit, la pròpia Llei 43/2003, de 21 de novembre, de Forests, determina que el canvi d'ús forestal tindrà caràcter excepcional, sense perjudici de la normativa ambiental aplicable i el possible interès general.
b) A més, aquests mateixos terrenys forestals existents que quedarien potencialment afectats pel projecte, ja per se suposen un embornal estable de carboni immobilitzat, tant en base a l'estrat aeri dels individus vegetals que l'integren, com de la seva part subterrània, aspectes de biodiversitat forestal apart.
c) El mateix «Pla Forestal de les Illes Balears» actualment vigent, identifica la importància d'aquestes àrees de transició agrícola-forestal en entorns de dominància de la matriu agrícola.
d) D'acord amb l'article 77. 4 de la Llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears, «els propietaris o titulars de les instal·lacions, estructures o immobles no residencials, situats en zones ZAR amb interfície urbano-forestal hauran d'executar les mesures de prevenció d'incendis forestals establertes a l'apartat 3». Per tant, en cas d'aprovar-se aquest projecte, s'haurà d'executar una franja de seguretat al voltant de tota la zona que confronti amb zona forestal d'acord amb la Resolució del conseller de Medi Ambient i Territori, de 15 de febrer de 2021, d'aprovació de les instruccions per determinar les característiques específiques de les franges de seguretat.
25. El 5 de juliol de 2023 la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic va reiterar la petició de l'informe a l'Ajuntament de sa Pobla que se li va notificar el 2 de desembre de 2022.
26. El 24 de juliol de 2023 l'Ajuntament de sa Pobla va emetre un informe que recull el següent:
1. Consta a l'expedient projecte bàsic del parc solar fotovoltaic Llaüt, a emplaçar en el T.M. de Muro, amb les característiques generals de la instal·lació i la documentació cartogràfica corresponent.
2. Consta a l'expedient projecte bàsic del parc solar fotovoltaic Falutx, a emplaçar en el T.M. de Muro, amb les característiques generals de la instal·lació i la documentació cartogràfica corresponent.
3. Consta a l'expedient estudi d'impacte ambiental i paisatgístic de l'agrupació fotovoltaica Llaüt i Falutx, amb resultat viable a efectes mediambientals.
4. Revisada la citada documentació, es desprèn que les actuacions que afecten al T.M. de sa Pobla consistiran en canalització soterrada per a xarxa de MT entre el creuament al torrent de Vinagrella i la subestació elèctrica Sa Pobla, amb traçat per el Camí de Son March, Camí des Riu i des Rafal Roig, i carretera Ma-3430.
5. Tot i projectar-se dos parcs fotovoltaics amb xarxa de MT individual per a cada un d'ells, s'executarà una única canalització soterrada per a les dues línies, ocupant un màxim de 0.25 m públics corresponents a l'amplada de la citada canalització.
6. Per tot l'anterior es dona conformitat a l'autorització sol·licitada, pel que afecta al T.M. de sa Pobla.
27. El 31 d'agost de 2023 el Ple de l'Ajuntament de Muro va acordar per majoria informar favorablement. El certificat del Ple recull el següent:
1r. Informar FAVORABLEMENT perquè el Projecte de «l'agrupació fotovoltaica Llaüt i Falutx, ubicada en el polígon 11, parcel·les 92–94, 100-106, 112 i 9023 del TM de Muro» sigui declarat projecte industrial estratègic atès els informes emesos pels tècnics municipals, la seva contribució a la mitigació del canvi climàtic, la seva contribució a la producció d'energia renovable local i autòctona i a la seva ubicació en un indret poc visible.
28. El 21 de novembre de 2023 el Servei d'Assessorament Ambiental de la Comissió de Medi Ambient Illes Balears va emetre un informe d'esmenes, que el promotor va respondre el 19 de març de 2024 mitjançant la presentació d'una nova versió del projecte, de la memòria per a la declaració de projecte industrial estratègic, del document de síntesi i de l'estudi d'impacte ambiental.
29. El 22 de novembre de 2023 el Servei de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca va resoldre l'autorització de la instal·lació amb la prescripció següent:
30. El 5 de setembre de 2024 el Servei de Gestió del Domini Públic Hidràulic de la Direcció General de Recursos Hídrics va emetre un informe favorable condicionat al compliment de les prescripcions següents:
5.2. L'encreuament de la canonada amb el torrent:
5.3. Aquest informe no eximeix d'obtenir l'autorització dels titulars de les vies per on discorre la xarxa d'energia.
5.4. Per tal d'obtenir l'autorització administrativa el promotor haurà d'aportar la declaració responsable que disposa l'article 9 ter i 14.4bis, del Reglament del Domini Públic Hidràulic. (https://www.caib.es/sites/aigua/ca/drri/).
5.5. Aquest informe no és una autorització. Les actuacions / activitats que es desenvolupin a la parcel·la, localitzades en domini públic hidràulic o les seves zones de protecció, zona inundable o potencialment inundable, requeriran autorització administrativa prèvia de la DG de Recursos Hídrics, sens perjudici de les que siguin exigibles per altres administracions públiques, i, si escau, dels propietaris de terrenys particulars.
31. El 14 d'octubre de 2024 la Direcció General de Coordinació i Harmonització Urbanística Conselleria d'Habitatge, Territori i Mobilitat (BOIB núm. 136 de 17 d'octubre de 2024) va resoldre formular la declaració d'impacte ambiental favorable amb les conclusions següents:
1. Pel que fa a les mesures compensatòries:
a) S'ha de mantenir durant tota la vida útil de la instal·lació la plantació de garrovers amb una superfície d'1,69 ha a l'explotació de Son Parera prevista per a compensar la pèrdua de superfície agrària.
b) S'ha d'augmentar i/o restablir la superfície dels hàbitats afectats pel projecte a altres zones de l'entorn del projecte situades al TM de Muro. La superfície a compensar ha de ser de com a mínim de 10 hectàrees.
c) A les zones on s'implementaran les mesures compensatòries no es poden instal·lar parcs fotovoltaiques mentre l'agrupació fotovoltaica Llaüt i Falutx estigui en funcionament.
2. Abans d'iniciar les tasques de desbrossament, caldrà realitzar una prospecció prèvia per tal de detectar la possible presència d'exemplars de tortuga mediterrània, que s'hauran de traslladar a un lloc proper i segur de condicions similars.
3. Les rases que es mantinguin obertes durant més de 24 hores s'hauran de revisar diàriament i abans del seu tancament, per tal de detectar la fauna que hi pugui quedar atrapada i s'hi col·locaran elements que els permetin la sortida.
4. Els tancaments hauran de ser permeables al pas de fauna.
5. S'hauran de fer inspeccions visuals dins la parcel·la de manera periòdica, per revisar la presència de possibles animals ferits o morts. En el cas de trobar-se un animal mort o ferit i que sigui una espècie catalogada o protegida, o en cas de dubte, haurà d'avisar-se a l'112 o als agents de medi ambient del Govern de les Illes Balears. En el cas que sigui un cadàver, no s'haurà de tocar, en cap cas, ni desplaçar-lo, deixant-lo intacte tal com s'ha trobat.
6. Durant l'execució de les obres, s'han d'adoptar les màximes precaucions per evitar l'abocament de substàncies contaminants, incloses les derivades del manteniment de les maquinàries. Entre d'altres, el manteniment dels vehicles i maquinària s'haurà de realitzar fora de l'àmbit d'actuació.
7. S'hauran d'incorporar abeuradors per al ramat, amb mesures correctores per evitar l'ofegament accidental de fauna. Per altra banda, s'hauran d'incorporar caixes niu destinades a aus autòctones i quiròpters.
8. Es seleccionaran equips que no utilitzin gas SF6 o que tinguin un consum mínim d'aquest gas. Es tindrà un protocol per al transport, ompliment, manteniment i buidat d'equips que utilitzin gas (SF6); detecció de fuites, actuació en cas de fuita accidental i control del consum anual. S'hauran de compensar les emissions de gas SF6 mitjançant reforestacions, s'haurà de reforestar la superfície necessària per tal d'absorbir la quantitat equivalent a les emissions anuals de SF6.
9. Els olis emprats als transformadors no contindran PCBs ni PCTs i, a més, s'haurà de disposar d'un sistema d'alerta per fuites d'olis o lubricants.
10. No es pavimentaran els camins perimetrals necessaris per a l'adequat manteniment de la instal·lació.
11. La neteja dels panells fotovoltaics es realitzarà, en la mesura del possible, "en sec", sense ús d'aigua, amb la finalitat d'estalviar aquest recurs, i si no fos possible, es farà amb aigua regenerada.
12. No es poden emprar plaguicides ni altres verins al terreny del parc fotovoltaic. Es farà el control de la vegetació de l'interior del parc fotovoltaic mitjançant pastura amb ramat oví o amb mitjans mecànics que no afectin al sòl (desbrossadores). El control de plagues (insectes, lagomorfs o rosegadors) es realitzarà per mitjans mecànics o biològics.
13. No es poden cremar els rostolls i restes de vegetació que puguin generar-se durant els desbrossaments. Les restes vegetals s'hauran de dur a instal·lacions que ho puguin aprofitar per fer compost o ésser recollits per empreses que facin aquesta valorització.
14. S'hauran de gestionar correctament els panells fotovoltaics, tant en la fase d'explotació com de desmantellament, d'acord amb el que es preveu en el RD 110/2015 de 20 de febrer, sobre residus d'aparells elèctrics i electrònics, mitjançant una declaració responsable que haurà de ser signada pel promotor i/o el propietari, sense perjudici que l'òrgan substantiu valori l'aplicació potestativa de l'art. 33 del Decret legislatiu 1/2020, relatiu a finances i/o assegurances per a garantir aquest desmantellament.
15. Pel que fa al renou:
a) El pla de vigilància ha d'incloure un estudi preoperacional de renou a les zones amb predomini d'ús sanitari, docent o cultural o d'ús residencial que es trobin a menys de 200 m de qualsevol dels elements associats al projecte. Es recomana també realitzar un estudi preoperacional del renou per a aquells habitatges aïllats que es trobin a menys de 200 m de les diferents infraestructures associades al projecte.
b) Durant la fase d'explotació s'han de realitzar controls periòdics dels nivells de renou.
c) Les instal·lacions s'han de dissenyar perquè els nivells de renou exterior siguin els nivells de qualitat acústica establerts per la normativa estatal, autonòmica i local en matèria acústica, a més de complir també amb el Codi de Tècnic d'Edificació.
16. S'hauran de realitzar mesures periòdiques d'intensitat del camp electromagnètic durant la vida útil de la instal·lació fotovoltaica, de la línia elèctrica i de la subestació elèctrica, les quals s'hauran d'incloure dins el Pla de Vigilància Ambiental (PVA) i el seu cost figurar dins el pressupost del projecte. Aquestes mesures s'hauran de programar a aquelles hores i mesos de màxima producció dels parcs fotovoltaics i s'ha de complir amb l'establert al RD 1066/2001, de 28 de setembre, pel qual s'aprova el Reglament que estableix condicions de protecció del domini públic radioelèctric, restriccions a les emissions radioelèctriques i mesures de protecció sanitària davant emissions radioelèctriques i al RD 337/2014, de 9 de maig, pel qual s'aproven el Reglament sobre condicions tècniques i garanties de seguretat en instal·lacions elèctriques d'alta tensió i les seves instruccions tècniques complementàries ITC-RAT 01 a 23 o a la normativa que els substitueixi. S'haurà de garantir que la població més propera a les instal·lacions no estigui exposada a un camp magnètic superior a 0,4 microTesla.
17. Una vegada finalitzada la vida útil de la instal·lació, es restaurarà el terreny al seu estat original i es prendran les mesures correctores necessàries per a minimitzar o eliminar l'impacte ambiental associat. En cas que posteriorment es vulgui continuar explotant com a PFV, haurà de ser sotmès a un nou procediment d'Avaluació d'Impacte Ambiental. El desmantellament no comportarà necessàriament l'eliminació de les barreres vegetals i de la resta de plantacions.
18. Pel que fa a la barrera vegetal de la instal·lació fotovoltaica:
19. S'ha de compatibilitzar l'activitat del parc fotovoltaic amb cultius i zones d'alimentació i campeig per a les aus.
20. Atès que el pressupost del projecte supera el milió d'euros, incloses les partides específiques relatives a les mesures ambientals i el seu seguiment, el promotor haurà de designar un auditor ambiental que acrediti que es compleix la DIA. El cost d'aquesta contractació haurà d'incloure's en el pressupost total.
21. S'ha de trametre a l'òrgan ambiental el pla de vigilància ambiental, incloent-hi els indicadors de seguiment que s'utilitzaran per fer el seguiment de les mesures ambientals proposades, a més de l'establiment de llindars i actuacions en cas d'incompliment, abans de l'autorització substantiva per a la seva revisió i incorporació a l'expedient.
Es recomana que:
http://www.caib.es/sites/atmosfera/ca/d/guia_pel_control_de_les_emissions_de_pols_de_la_construccio_i_demolicio-30632/
Es recorda que:
1. Atès que part de la línia d'evacuació es troba a zona de policia de torrent, és necessària l'autorització de la Direcció General de Recursos Hídrics d'acord amb l'establert al punt 4 de l'article 9 del Reglament del Domini Públic Hidràulic i al punt 1 de l'article 103 del Pla Hidrològic de les Illes Balears de tercer cicle.
2. D'acord amb el Servei de Patrimoni Històric, s'ha de tenir especial atenció en no afectar les cimentacions del parament proper a la línia d'evacuació U04, per la qual cosa les rases s'han de fer a una distància prudencial del mur.
3. Es redactaran i implantaran els corresponents plans d'autoprotecció d'incendis forestals per a les instal·lacions ubicades en zones de risc d'incendi forestal, se'n definiran els accessos i es garantirà l'arribada i maniobra de vehicles pesants, d'acord amb la normativa sectorial vigent.
4. Durant l'execució de les obres de la línia d'MT, en els trams propers i a l'interior de zones potencialment inundables s'haurà de prohibir l'execució dels treballs els dies de pronòstic de pluges intenses que puguin provocar episodis d'inundacions a la zona.
5. Segons el Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl:
6. D'acord amb l'Ajuntament de Muro:
1. La profunditat mínima de la conducció de protecció de polietilè, mesurada fins la generatriu superior del tub, serà de 80 cm.
2. S'hauran de respectar les canalitzacions existents, havent d'adaptar el traçat i profunditat de les noves conduccions a aquestes, en el seu cas, de forma convenient.
3. En els trams de camins municipals asfaltats, la rasa s'haurà de coronar amb una capa de formigó HM-20 de 50 cm d'espessor i una capa d'aglomerat asfàltic tipus S-12 d'espessor igual a l'existent, amb un mínim de 5 cm, havent de presentar un traçat d'alineacions rectes i regulars, amb vores tallades amb màquina ralladora. La rasa en encreuaments de calçada es disposarà en sentit perpendicular a l'eix del camí i per a la reposició del paviment asfàltic sobre l'encreuament, es fressarà prèviament el ferm existent en un tram no inferior a 6 m de longitud, centrat sobre la rasa, en tota l'amplada de la calçada, reposant el paviment amb una capa d'aglomerat asfàltic tipus S-12 d'espessor igual a l'existent, amb un mínim de 5 cm. Quan l'espessor sigui major de 5 cm, l'aglomerat s'haurà d'estendre en dues capes.
4. En els trams de camí sense asfaltar, si escau, la rasa s'haurà de coronar igualment amb una capa de formigó HM-20 de 50 cm d'espessor i sobre aquesta s'efectuarà un acabat d'idèntiques característiques a l'existent, havent de presentar la superfície del camí, en tota la seva amplada, una vegada finalitzades les obres, una textura uniforme.
5. Les rases longitudinals s'ubicaran en posició lateral, de forma que quedi garantida la circulació rodada pel camí, en tot moment, durant l'execució de les obres. Les transversals, s'executaran per trams, garantint la circulació rodada en tot moment, mitjançant planxes d'encreuament sobre la rasa.
7. D'acord amb el Servei d'Estudis i Planificació, s'ha de respectar l'ús i volum autoritzat dels sondejos AAS_8653_Vigent i AAS_8652_Vigent ubicats a les parcel·les objecte del projecte.
8. Prèviament a l'inici de les obres, el titular de la instal·lació haurà de recaptar la pertinent autorització del Departament de Mobilitat i Infraestructures, i presentar el corresponent projecte constructiu, d'acord amb les previsions de l'article 31 de la Llei 5/1990, de 24 de maig, de carreteres de la comunitat de les Illes Balears.
9. S'ha de complir l'establert al Reial Decret 614/2001, de 8 de juny sobre disposicions mínimes per a la protecció de la salut i seguretat dels treballadors front el risc elèctric.
32. Els tècnics del Servei d'Energies Renovables i Eficiència Energètica han examinat la documentació aportada i han emès un informe favorable, en què es conclou, sense entrar a valorar tècnicament el projecte, que s'han complert tots els tràmits requerits en el procediment d'autorització administrativa.
Fonaments de dret
1. El Reial decret 1183/2020, de 29 de desembre, d'accés i connexió a les xarxes de transport i distribució d'energia elèctrica.
2. La Llei 2/2020, de 15 d'octubre, de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa en l'àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19.
3. El Reial decret llei 23/2020, de 23 de juny, pel qual s'aproven mesures en matèria d'energia i en altres àmbits per a la reactivació econòmica.
4. La Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica.
5. La Llei 13/2012, de 20 de novembre, de mesures urgents per a l'activació econòmica en matèria d'indústria i energia, noves tecnologies, residus, aigües, altres activitats i mesures tributàries, per a les instal·lacions elèctriques descrites.
6. El Reial decret 413/2014, de 6 de juny, pel qual es regula l'activitat de producció d'energia elèctrica a partir de fonts d'energia renovables, cogeneració i residus.
7. El Decret 96/2005, de 23 de setembre, d'aprovació definitiva de la revisió del Pla Director Sectorial Energètic de les Illes Balears, modificat pel Decret 33/2015.
8. La Llei 12/2014, de 16 de desembre, agrària de les Illes Balears.
9. La Llei 24/2013, de 26 de desembre, del sector elèctric.
10. El Reial decret 1955/2000, d'1 de desembre, pel qual es regulen les activitats de transport, distribució, comercialització, subministrament i procediments d'autorització d'instal·lacions d'energia elèctrica.
11. El Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
12. La Resolució del conseller d'Empresa, Ocupació i Energia de 21 de maig de 2024 de delegació de competències i de suplència dels òrgans directius de la Conselleria.
Per tot això, dict la següent
RESOLUCIÓ
1. Atorgar l'autorització administrativa de l'agrupació fotovoltaica Llaüt i Falutx, promoguda per Enel Green Power España, SLU, amb NIF B61234613, amb les característiques següents:
Expedient RE035/22:
Dades tècniques:
Expedient RE036/22:
Dades tècniques:
La instal·lació es classifica en el grup b.1.1 «Instal·lacions que únicament utilitzen la radiació solar com a energia primària mitjançant la tecnologia fotovoltaica», d'acord amb l'article 2 del Reial decret 413/2014, de 6 de juny, pel qual es regula l'activitat de producció d'energia elèctrica a partir de fonts d'energia renovables, cogeneració i residus.
De conformitat amb l'article 130 i els successius del Reial decret 1955/2000, i en el termini màxim establert per complir les disposicions de l'article 1 del Reial decret llei 23/2020, comptador des de la concessió de l'autorització administrativa, s'haurà de presentar un projecte d'execució de l'agrupació fotovoltaica perquè s'aprovi, el qual haurà de complir les prescripcions següents:
Si el projecte d'execució no es presenta dins el termini establert, se'n produirà la caducitat, de conformitat amb l'article 128 del Reial decret 1955/2000.
Aquest projecte està subjecte al compliment de l'article 49 de la Llei 10/2019, referent a l'oferta de participació local.
2. Informar que aquesta autorització es concedeix sens perjudici de les concessions i autoritzacions que siguin necessàries relatives a les llicències municipals, l'ordenació del territori i el medi ambient, i a qualssevol altres motivades per disposicions que hi siguin aplicables.
3. Notificar aquesta resolució a l'interessat i publicar-la en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Interposició de recursos
Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller d'Empresa, Ocupació i Energia en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver rebut la notificació de la Resolució, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.
Palma, en la data de la signatura electrònica (18 de febrer de 2025)
El director general d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic Diego Viu Domínguez Per delegació del conseller d'Empresa, Ocupació i Energia (BOIB núm. 67, de 21/05/2024)