Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'HABITATGE, TERRITORI I MOBILITAT

Núm. 109261
Resolució de la directora general d’Harmonització Urbanística i Avaluació Ambiental per la qual es formula l’informe d’impacte ambiental sobre el projecte d’instal·lació xarxa en mitja tensió, polígon 7, parcel·la 344, TM Pollença (Exp. 46a/2024)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Vist l'informe tècnic amb proposta de resolució de dia 8 de gener de 2025, i d'acord amb l'apartat 1 de l'article únic del Decret 5/2024, de 29 de maig, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

RESOLC FORMULAR:

L'informe d'impacte ambiental sobre el projecte d'instal·lació xarxa en mitja tensió, polígon 7, parcel·la 344, TM Pollença

1. Determinació de subjecció a avaluació ambiental i tramitació

D'acord amb l'article 13.2 del Decret legislatiu 1/2020, de 28 d'agost, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei d'Avaluació Ambiental de les Illes Balears, han de ser objecte d'avaluació d'impacte ambiental simplificada els projectes inclosos en l'annex II d'aquesta Llei. Entre els projectes inclosos en l'annex 2, el projecte de xarxa mitja tensió de Pollença s'inclou en el punt 1 del grup 2:

Línies de transmissió d'energia elèctrica inferiors a 15 kV situades en sòl rústic amb la qualificació de ANEI i ARIP, espais naturals protegits a l'empara de la Llei 42/2007. de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat, i espais de rellevància ambiental de la Llei 5/2005, excepte en el cas que siguin línies enterrades per camí existent amb una longitud inferior a 1 km.

Per tant, el projecte s'ha de tramitar com una Avaluació d'Impacte Ambiental Simplificada i seguir el procediment establert a la secció 2a del Capítol II d'avaluació d'impacte ambiental de projectes del Títol II d'avaluació ambiental de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental. S'han de complir també les prescripcions dels articles 21 i 22 del Text refós que li siguin d'aplicació.

2. Descripció i ubicació del projecte

1. D'acord amb el document ambiental, el projecte té per objecte l'ampliació d'una xarxa de baixa tensió per tal de donar subministrament elèctric a un habitatge situat al polígon 7 parcel·la 344 (abans 323A) del TM de Pollença amb una potència de 17,321 KW.

2. La línia elèctrica projectada passa per dins el polígon 7 i parcel·la 344 al llarg de 170 m, cercant els camins existents per no afectar a la vegetació. Posteriorment, s'aprofita una paret seca (70 m) per no realitzar rases i poder travessar el Canal dels Marts (parcel·la 152). Tot seguit, la línia transcorrerà per camí existent paral·lela al Canal dels Marts i al límit de l'ANEI (parcel·la 314). Finalment, s'aprofitarà un camí compactat per anar cap a l'armari de distribució i comptadors (290 m) (parcel·la 160). La línia anirà soterrada al llarg de tot el seu recorregut exceptuant els 70 metres que anirà dintre de la paret seca i tindrà una longitud total d'uns 720 metres.

3. La rasa per camí existent tindrà una profunditat de 80 o 110 cm segons la distribució dels tubs en la mateixa i una amplada de 20 a 80 cm segons el sistema d'excavació utilitzat. Els tubs es col·locaran sobre una capa de 3 cm de formigó, i posteriorment a la seva col·locació es taparan amb una capa de 25 cm més de formigó, quedant per sobre del tub una capa de 15 cm. Posteriorment es replanarà la rasa amb la terra treta de la mateixa, i es col·locarà una cinta senyalitzadora de l'empresa GESA, a 30 cm de la superfície. Finalment, es farà un acabat de la rasa amb els mateixos materials del camí existent, és a dir, amb una capa de grava i terra. S'instal·laran arquetes de registre, excavant l'espai de l'arqueta i després replanar-lo d'arena i terra deixant el mateix acabat del camí. Es disposaran les imprescindibles per la correcta col·locació dels cables.

4. S'estima un termini d'execució d'entre dues setmanes/un mes i un pressupost segons projecte de 15.000€.

5. A la documentació ambiental es plantegen les alternatives següents:

  • Alternativa 0 (no actuació): Consistiria a deixar l'habitatge unifamiliar sense connexió a la xarxa. L'habitatge quedaria sense una font segura i continua d'electricitat per desenvolupar la funció d'habitatge d'acord amb l'autorització de l'Ajuntament. Al document ambiental descarten aquesta alternativa.
  • Alternativa 1 (traçat alternatiu): Consistiria en un traçat més rectilini i directe cap al destí final. El primer tram per la parcel·la 344 seria el mateix, després, el traçat passaria per un camp proper a la parcel·la i paral·lel al Canal dels Marts i posteriorment acabaria travessant igualment el Canal dels Marts. Seria un traçat més curt però no aprofitaria tant els camins existents ni el pontet de pedra per creuar l'afluent. Per tant, la hipòtesi seria que aquesta alternativa produiria més impactes que l'alternativa 2.
  • Alternativa 2 (seleccionada): Consideren que és l'alternativa més adequada per l'aprofitament dels camins existents i sobretot perquè aprofita el pas del Canal dels Marts.

Després de realitzar una anàlisi multicriteri valorant tant aspectes tècnics ambientals i econòmics, l'alternativa seleccionada és la 2. Al document ambiental, reflexionen sobre l'ús d'energies renovables com les plaques solars i conclouen que no és una opció viable ja que s'ocuparia molta superfície de terreny, pel cost de les bateries, pels residus associats i perquè d'acord amb el Pla Director d'Energies Renovables de les Illes Balears la parcel·la es troba en una zona d'exclusió.

3. Avaluació dels efectes previsibles

D'acord amb el document ambiental, durant la fase d'obra, es produiran emissions acústiques, de pols i producció de residus associades a l'excavació i ompliment de les rasses, al transport de material i a la preparació del formigó. No obstant això, atès que aquests impactes seran de caràcter temporal (2 setmanes), i la maquinària utilitzada serà de mida reduïda adaptada a l'amplada dels camins, no es consideren impactes significatius. Com a impacte positiu, destaquen la formació de llocs de treball durant les dues setmanes de la fase d'obra. Durant la fase de funcionament, l'únic aspecte que cal considerar és la presència del cablejat soterrat a 80 cm i el formigonat de protecció. La capa superficial perduda es preveu que es torni a regenerar en poc temps donada la petita afecció a la superfície. Com a impactes positius, destaca la disponibilitat de connexió estable a la xarxa d'enllumenat públic de l'habitatge situat a la parcel·la 344 del polígon 7 del municipi de Pollença.

4. Consultes a les administracions públiques afectades i persones interessades

En data 14 de març de 2024, el Servei d'Assessorament Ambiental remet sol·licitud de consulta a les següents administracions previsiblement afectades i entitats interessades:

  • Ajuntament de Pollença
  • Direcció Insular d'Urbanisme i Planejament Municipal del Departament de Territori, Mobilitat i Infraestructures del Consell Insular de Mallorca
  • Direcció Insular de Territori i Paisatge del Departament de Territori, Mobilitat i Infraestructures del Consell Insular de Mallorca
  • Amics de la Terra
  • Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural
  • Direcció General de Recursos Hídrics de la Conselleria de la Mar i del Cicle de l'Aigua
  • Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic de la Conselleria d'Empresa, Ocupació i Energia
  • GOB

En el moment de redactar el present informe, s'han rebut els següents informes de les administracions consultades:

- Informe del Servei d'Autoritzacions Territorials del Consell Insular de Mallorca:

Es conclou que:

Les obres no estan incloses en la zona de servitud de protecció ni es troben en sòl urbà per la qual cosa no requeriran d'autorització del Consell Insular de Mallorca que es tramita en el Servei d'Autoritzacions Territorials. D'acord amb el que he exposat abans i en relació amb les competències d'aquest servei no cal que avaluem els possibles efectes adversos significatius sobre el medi ambient derivats de l'execució.

- Informe del Servei de Canvi Climàtic de la Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic de la Conselleria d'Empresa, Ocupació i Energia:

Es conclou que:

En relació a la perspectiva climàtica en la tramitació ambiental, emeto informe favorable sempre que per reduir l'impacte d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle i contaminació atmosfèrica es doni compliment al següent condicionat:

  • S'ha de garantir el compliment amb les revisions periòdiques (ITV i certificat CE) de la maquinària per garantir un funcionament òptim d'aquestes.
  • S'han de realitzar els moviments de terres, a ser possible, en condicions atmosfèriques favorables.
  • S'ha de controlar i limitar la velocitat de màquines.
  • S'ha de limitar, en cas de ser necessari, el nombre de màquines que treballin simultàniament.

Es recorda que en cas que la llicència de construcció de l'habitatge sigui posterior a l'entrada en vigor de la Llei 10/2019, de canvi climàtic i d'acord amb l'article 51.1 cal cobrir la totalitat del seu consum elèctric mitjançant generació renovable d'autoconsum sempre que no existeixi prèviament connexió disponible a la xarxa elèctrica, sens perjudici que s'hi puguin instal·lar sistemes de suport o d'emergència que facin servir combustibles fòssils. I que en tot cas, d'acord amb l'article 42.1, totes les edificacions i instal·lacions, qualsevol que en sigui la seva titularitat, s'ha d'implantar progressivament el consum d'energia renovable.

- Informe del Servei d'Espais Naturals de la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural

Es conclou que:

Cap dels elements i actuacions prevists en aquest projecte (la línia de derivació individual soterrada i dins paret seca, l'armari de distribució, comptadors i l'habitatge) s'ubiquen dins l'àmbit del paratge natural de la Serra de Tramuntana, declarat mitjançant Acord del Consell de Govern, de 16 de març de 2007 (figura 1). No s'inclouen tampoc dins l'àmbit de cap espai de la Xarxa Natura 2000.

Les actuacions a realitzar són d'escassa entitat. Les derivacions elèctriques aniran soterrades i seguint majoritàriament el traçat de camí existent. No es faran desmunts ni s'afectaran significativament a elements etnològics. Tampoc existeixen actualment nius de rapinyaires als seus voltants.

Per tant, ateses aquestes característiques i que a més totes les intervencions s'ubiquen fora del paratge natural, a més de 100 m en el punt més proper, no s'adverteix cap tipus d'afectació sobre els seus valors ambientals.

Per altra banda, per els motius citats no és d'aplicació el que estableix L'article 21.2 de la Llei 5/2005, de 26 de maig, per a la conservació dels espais de rellevància ambiental (LECO): “Dins l'àmbit territorial dels espais naturals protegits, l'autorització, la llicència o la concessió d'usos i activitats correspon als òrgans competents per raó de la matèria, els quals han de sol·licitar amb caràcter preceptiu, abans de resoldre, informe a l'òrgan competent en matèria d'espais naturals protegits”.

- Informe del Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl de la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural

Es conclou que:

Sense cap inconvenient o consideració específica amb relació al risc d'incendi forestal, tot i que en qualsevol cas, durant la realització de les obres caldrà complir el Decret 125/2007, de 5 d'octubre, pel qual es dicten normes sobre l'ús del foc i es regula l'exercici de determinades activitats susceptibles d'incrementar el risc d'incendi forestal, especialment pel que fa a les mesures de prevenció durant l'època de perill d'incendi forestal i les accions conjunturals de prevenció (art. 82.c).

També recordar que l'acompliment de les mesures incloses en aquest informe no exclou de la responsabilitat dels propietaris/promotors en el compliment de la legislació específica adient i en l'ús responsable dels mitjans que puguin ser causants d'un incendi forestal o dels danys que un incendi forestal pugui causar.

Informe del Servei de Protecció d'Espècies de la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural

Es conclou que:

Per tot això, inform favorablement sobre el projecte d'instal·lació d'una xarxa en baixa tensió al polígon 7, parcel·la 344, T.M. de Pollença.

En data 9 de juliol de 2024 s'emet des del Servei d'Assessorament Ambiental «Informe requeriment d'esmena de deficiències en relació amb el Projecte d'instal·lació xarxa en mitja tensió, polígon 7, parcel·la 344, TM Pollença»

Es conclou que:

D'acord amb l'apartat de consideracions tècniques s'han d'esmenar les deficiències següents:

  • Presentar la documentació necessària per comprovar la data en que es va concedir la llicència de construcció dels habitatges construïts o en construcció a la parcel·la 344 del polígon 7 de Pollença.
  • Concretar on se situa el punt de connexió amb la xarxa.
  • Detallar l'explicació i el recorregut exacte del tram de «Derivació individual en paret seca».
  • Explicar com transcorrerà la instal·lació pel canal dels Marts i els possibles impactes que en deriven.
  • Entregar plànol del recorregut de la instal·lació dins la parcel·la d'estudi (polígon 7, parcel·la 344).
  • Refer l'apartat de «Possibles alternatives» adaptant-lo als criteris de l'article 45.1.c) de la Llei 21/2013.
  • Afegir un apartat sobre generació i gestió dels residus durant l'actuació prevista.

5. Anàlisi dels criteris de l'annex III de la Llei 21/2013

S'han analitzat els criteris de l'annex III de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental, i no es preveu que el projecte pugui tenir efectes significatius sobre el medi ambient, en concret:

1. Característiques del projecte: D'acord amb el document ambiental, el projecte té per objecte l'ampliació d'una xarxa de baixa tensió per tal de donar subministrament elèctric a un habitatge situat al municipi de Pollença amb una potència de 17,321 KW. La línia anirà soterrada al llarg de tot el seu recorregut exceptuant els 70 metres que anirà dintre d'una paret seca (tram del recorregut que travessa el Canal dels Marts) i tindrà una longitud total d'uns 720 metres. La rasa per camí existent tindrà una profunditat de 80 o 110 cm segons la distribució dels tubs en la mateixa i una amplada de 20 a 80 cm segons el sistema d'excavació utilitzat.

2. Ubicació del projecte: La línia elèctrica projectada passa per dins el polígon 7 i parcel·la 344 del TM de Pollença amb RC: 07042A007003440000SF al llarg de 170 m, cercant els camins existents per no afectar a la vegetació. Posteriorment s'aprofita una paret seca (70 m) per no realitzar rases i poder travessar el Canal dels Marts (parcel·la 152). Tot seguit, la línia transcorrerà per camí existent paral·lela al Canal dels Marts i al límit de l'ANEI (parcel·la 314). Finalment s'aprofitarà un camí compactat per anar cap a l'armari de distribució i comptadors (290 m) (parcel·la 160). L'accés a les parcel·les afectades es fa a través de la carretera Ma-10 que en aquest tram uneix el nucli urbà de Pollença amb Lluc.

  • D'acord amb el MUIB, la parcel·la està classificada com a sòl rústic i està catalogada com una Àrea d'Especial Protecció d'Interès per a la Comunitat Autònoma d'acord amb la Llei 1/1991, de 30 de gener, d'espais naturals i de règim urbanístic de les àrees d'especial protecció de les Illes Balears, concretament com una ARIP (Àrea Rural d'Interès Paisatgístic). La línia elèctrica també passarà pel límit d'una Àrea Natural d'Especial Interès (ANEI).
  • Bona part del traçat de la línia elèctrica transcorre per Zona d'Alt Risc d'incendi (ZAR).

La parcel·la estudiada se situa a sobre de la massa d'aigua subterrània de Pollença (1805M1), que es troba en bon estat quantitatiu, i qualitatiu. Pel que fa a la vulnerabilitat a la contaminació, aquesta massa d'aigua subterrània està considerada com una massa amb una vulnerabilitat moderada. La parcel·la estudiada no està afectada pels perímetres de restriccions de pous de proveïment urbà.

  • D'acord amb el visor de l'IDEIB, es localitzen 2 hàbitats d'interès comunitari al llarg del recorregut de la línia elèctrica projectada; Pinars mediterranis de pins mesogeans endèmics (9540) i Alzinars Quercus ilex i Quercus rotundifolia (9340) ambdós catalogats com a No prioritaris.
  • D'acord amb el visor de l'IDEIB la xarxa en baixa tensió no es troba dins cap lloc o zona integrada a la Xarxa Natura 2000.

3. Característiques del potencial impacte: atesa la naturalesa de l'activitat a desenvolupar i el traçat de la línia elèctrica, es preveu que els efectes sobre el medi ambient siguin mínims si s'apliquen les mesures preventives i correctores del document ambiental i les proposades en aquest informe.

6. Conclusions de l'informe d'impacte ambiental

Primer. No subjectar a avaluació d'impacte ambiental ordinària el projecte d'instal·lació xarxa en mitja tensió, polígon 7, parcel·la 344, TM Pollença sempre que es compleixi amb les mesures proposades al document ambiental redactat i firmat en data 1 de juliol per l'enginyer Marc Valens Corró, a l'Annex de la documentació ambiental firmat per l'ambientòleg Tomeu Llompart i l'enginyer Ferran Codina en data 29 de novembre de 2024 i entregat al SAA en data 2 de desembre de 2024 i amb els següents condicionants:

1. Durant l'execució de les obres, s'han d'adoptar les màximes precaucions per evitar l'abocament de substàncies contaminants, incloses les derivades del manteniment de les maquinàries, en compliment de la Llei 6/1999, de 3 d'abril, de les Directrius d'Ordenació Territorial de les Illes Balears i de mesures tributàries, i les seves modificacions.

2. D'acord amb l'informe del Servei de Canvi Climàtic (VALIB 286472), durant la fase d'obres:

  • S'ha de garantir el compliment amb les revisions periòdiques (ITV i certificat CE) de la maquinària per garantir un funcionament òptim d'aquestes.
  • S'han de realitzar els moviments de terres, a ser possible, en condicions atmosfèriques favorables.
  • S'ha de controlar i limitar la velocitat de màquines.
  • S'ha de limitar, en cas de ser necessari, el nombre de màquines que treballin simultàniament.

Finalment, es recorda que:

  • D'acord amb l'article 51.1 de la Llei 10/2019, de canvi climàtic modificat per la Llei 7/2024 d' 11 de desembre, de mesures urgents de simplificació i racionalització administratives de les administracions públiques de les Illes Balears, les noves edificacions o les que tenguin un canvi d'ús a sòl rústic han de cobrir la totalitat o part del consum anual elèctric previst mitjançant la instal·lació de generació renovable d'autoconsum. La instal·lació d'autoconsum pot ser aïllada o connectada a la xarxa, i en aquest darrer cas la potència mínima de generació que s'ha d'instal·lar és la que determinin dues hores d'ús diari de la potència prevista calculada segons el que estableix el Reglament electrotècnic per a baixa tensió, aprovat pel Reial decret 842/2002, de 2 d'agost. Mitjançant una resolució del conseller competent en matèria d'energia, dictada en el marc del títol IV de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, es pot modificar la potència mínima de generació renovable que s'ha d'instal·lar. A més, d'acord amb l'article 92 de la Llei 10/2019, de canvi climàtic, es considera infracció greu l'incompliment del deure d'incorporació d'instal·lacions d'energia renovable establert a l'article 51 d'aquesta llei.
  • Durant la realització de les obres caldrà complir amb el Decret 125/2007, de 5 d'octubre, pel qual es dicten normes sobre l'ús del foc i es regula l'exercici de determinades activitats susceptibles d'incrementar el risc d'incendi forestal, especialment pel que fa a les mesures de prevenció durant l'època de perill d'incendi forestal i les accions conjunturals de prevenció (art. 82.c).

Segon. Es publicarà el present informe d'impacte ambiental al Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que disposa l'article 47.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental.

Tercer. L'informe d'impacte ambiental perdrà la seva vigència i cessarà en la producció dels efectes que li són propis si, una vegada publicat en el BOIB, no s'hagués procedit a l'autorització del projecte en el termini màxim de sis anys des de la publicació, d'acord amb el que disposa l'article 21 bis del Text refós de la Llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears.

Quart. L'informe d'impacte ambiental no serà objecte de cap recurs, sense perjudici dels que, si s'escau, siguin procedents en la via administrativa o judicial davant de l'acte, si s'escau, d'autorització del projecte, d'acord amb el que disposa l'article 47.5 de la Llei 21/2013.

Cinquè. Aquesta resolució s'emet sense perjudici de les competències urbanístiques, de gestió o territorials de les administracions competents i de les autoritzacions o informes necessaris per a l'aprovació.

 

(Signat electrònicament: 17 de febrer de 2025)

La directora general d'Harmonització Urbanística i Avaluació Ambiental Maria Paz Andrade Barberá