Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA D'EMPRESA, OCUPACIÓ I ENERGIA
Núm. 98992
Resolució del conseller d’Empresa, Ocupació i Energia per la qual es concedeix l’autorització administrativa prèvia del parc fotovoltaic Llucmajor 1, de 10.000 kW, ubicat al polígon 42 parcel·les 452, 455, 512, 516, 519, 545, 547 i 558 de Llucmajor (RE018/22)
Fets
1. El 8 de juliol de 2022 va tenir entrada a la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic un escrit de l'empresa Youtall Capital II, SL, en què sol·licita la tramitació de l'autorització administrativa del parc fotovoltaic Llucmajor 1.
2. El 16 d'agost de 2022 es va dictar una resolució sobre l'admissió a tràmit de la sol·licitud d'autorització administrativa prèvia del projecte.
3. L'11 de maig de 2023 va tenir entrada a la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic un escrit de l'empresa Youtall Capital II, SL, en què sol·licitava la tramitació de la declaració de projecte industrial estratègic i l'avaluació d'impacte ambiental ordinària del parc fotovoltaic Llucmajor 1.
4. El 23 de setembre de 2023 es va publicar la informació pública al diari Ara Balears i el 28 de setembre de 2023 es va publicar al diari Diario de Mallorca.
5. El 27 de setembre de 2023 es van fer les consultes a les administracions afectades pel projecte.
6. El 28 de setembre de 2023 es va publicar al BOIB l'inici del procediment d'informació pública per un termini de 30 dies (BOIB núm. 133 de 28/9/23).
7. El 5 d'octubre de 2023 el Departament d'Emergències va informar favorablement amb condicions, i conclou:
[...] el promotor ha de recollir i implantar mesures d'autoprotecció front incendis forestals, incorporant les contemplades a l'INFOBAL com són la definició d'accessos, la garantia d'arribada i maniobra de vehicles pesats o la neteja, entre d'altres, i en els termes establerts al mencionat decret, segons el que preveu el Pla Director Sectorial Energètic de les Illes Balears (Decret 33/2015, de 15 de maig).
Respecte l'establiment considerat de nivell inferior a l'àmbit d'aplicació del Reial decret 840/2015 sobre mesures de control dels riscs d'accidents greus per substàncies perilloses (SEVESO), la Direcció General d'Emergències i Interior té constància de què la planta de biodièsel de “Grupo Ecológico Natural (GEN)” es troba en aturada de producció des de l'any 2011 però no pot garantir la inertització dels dipòsits per la qual cosa el promotor haurà de garantir i justificar la compatibilitat d'ambdues activitats dels del punt de vista de la seguretat.
En aquest sentit, la DGIE disposa del pla d'autoprotecció de GEN que posam a disposició de l'industrial perquè el pugui consultar i incorporar la informació al projecte de la futura instal·lació projectada on s'hauran de garantir i justificar amb documentació tècnica i les mesures tècniques adoptades els punts de l'article 14 del RD 840/2015.
8. El 10 d'octubre de 2023 la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal va indicar que no és preceptiu informar i conclou:
[...] us comunic que els projectes (RE018/22 i RE019/22) que es demanen no estan dins Xarxa Natura 2000 ni dins cap espai natural protegit. Per tant, no és perceptiu l'informe d'avaluació de les repercussions ambientals al que fa referència l'article 39 de la Llei 5/2005, de 26 de maig, per a la conservació dels espais de rellevància ambiental (LECO).
9. El 17 d'octubre de 2023 E-Distribución va emetre un informe que conclou el següent:
[…] indicar-vos que pel fet que la xarxa de MT serà de titularitat privada fins a la sortida de la subestació no tenim res a al·legar en relació a aquest expedient.
10. El 20 d'octubre de 2023 el Servei de Canvi Climàtic va informar favorablement amb observacions, i conclou:
1. El projecte de parc fotovoltaic LLUCMAJOR 1 de 10.000 kW amb una producció estimada: 24.810 Mwh/any i un estalvi previst d'emissions: 11.586,27 Tn CO2eq/any, des del punt de vista ambiental i amb perspectiva climàtica és favorable.
2. Es proposa d'instar al promotor a promoure acords privats per tal d'ocupar superfície apta del polígon industrial, en comptes del sòl rústic.
3. Es proposa d'iniciar, en el termini més breu possible, els treballs de revisió del PDS energètic per tal que s'adapti plenament a la Llei 10/2019 i pugui crear un marc competencial clar per a l'impuls de l'estalvi energètic, l'eficiència energètica i el desenvolupament de les energies renovables i es proposa d'instar al Consell de Mallorca a iniciar la Modificació del Pla Territorial Insular.
11. El 31 de d'octubre de 2023 el Servei de Patrimoni del Consell Insular de Mallorca va emetre un informe favorable amb condicions, que conclou el següent:
Atès l'exposat no s'establiran cauteles patrimonials respecte del projecte d'Ampliación PSFV “Llucmajor” y Modificación de Trazado Línea de Evacuación LSMT 15 Kv.
Així mateix s'hauran d'abalisar els espais patrimonials on hi ha confirmada presència de restes arqueològiques durant la fase d'instal·lació de plaques, per evitar el pas de maquinaria pesada o acopi de materials, amb la supervisió dels tècnics arqueòlegs.
12. El 8 de novembre de 2023 l'Ajuntament de Llucmajor va emetre un primer informe desfavorable que conclou el següent:
El tècnic que subscriu informe: DESFAVORABLE
- Les línies d'evacuació PRIVADES plantejades, s'indica (apart 10), no se planteja d'utilització dels entubats existents si és el cas, que donada la seva longitud (6.749 m ) implica una penalització important per ocupació de la secció del domini públic municipal. Serà necessari aportar estudi d'ús d'infraestructures lliures (tubs) en trams del traçat plantejat. A falta de compartició s'ha de presentar estudi de capacitat de la secció per on discorre el traçat per a poder encabir-la, tenint en compte la condició II.1 per a vials i camins municipals (les xarxes han de discórrer màxim a 0,80 metres de les parets...) al tractar-se de la ocupació d'un domini públic, per un principi de bàsic de protecció de l'interès general es considera bàsic que no se'n faci un abús que pot condicionar futures actuacions d'interès públic en aquest domini. Abans d'aprovar el projecte s'hauran de definir els trams en què es compartiran els entubats amb altres operadors existents (si és el cas) que evacuen contra la matèria SE i en quin trams serà necessari l'execució de rases en domini públic així com la capacitat d'aquest d'integrar-les en l'espai definit per la condició II.1. En tant no es disposa d'aquesta informació el projecte es considera incomplert/insuficient, ja que no es pot valorar l'afectació real de la infraestructura en el domini municipal. Les línies que discorrin per traçat urbà, hauran de ser objecte d'un estudi específic de capacitat de la via per absorbir en el subsòl les necessitats que presenta el projecte, tenint en compte les xarxes existents i les reserva de xarxes municipals de nova implantació (pluvials ... ).
- Abans d'aprovar el projecte, acomplir el punt anterior i donat que el pot condicionar de manera important, s'ha de disposar de la concessió demanial que permeti executar les instal·lacions privades d'evacuació dins domini públic que ocupin el domini públic per una durada superior a 4 anys i no superior a 75 anys.
- A falta d'ordenació respecte de les infraestructures fotovoltaiques a l'illa de Mallorca i donada la quantitat de projectes en curs i aprovats al T.M, es considera necessari una avaluació tant ambiental com d'impacte visual que abasti la totalitat de projectes en l'àmbit de l'espai denominat que aquest sigui aprovat per l'òrgan corresponent en la matèria com a condició prèvia a l'emissió d'informes sobre les infraestructures de referència.
- Donat que la ubicació del projecte confronta amb una de les principals vies d'entrada al nucli urbà de Llucmajor per la sortida de l'Ma-19 a Ma-6020 Son Noguera. Es considera que l'estudi paisatgístic és incomplet o insuficient, ja que s'hauria de tenir en compte l'impacte sobre en base el volum d'observadors que circulen per aquesta via.
- Condicions generals d'obres en sòl rústic :
I) El traçat de les instal·lacions aèries se situarà com a mínim a 4 m dels eixos dels camins.
II) A les instal·lacions subterrànies, les rases (“zanjas”) se situaran i executaran d'acord amb les següents normes:
1) La rasa ( “zanja”) anirà sempre per la vorera del camí, separada com a màxim 0,80 m de les parets existents, i es reposarà el paviment amb una franja mínima d'1,2 m fins a la vorera del camí.
2) Els creuaments en sentit transversal dels camins sempre seran entubats, i es reposarà el paviment amb una franja mínima de 0,6 m a cada un dels costats de l'eix de rasa ( “zanja”), i de tot l'ample del camí.
3) Les característiques del nou paviment seran les mateixes del que hi havia abans. Prèvia a la reposició asfàltica s'ha de rebaixar el que faci falta per poder mantenir els nivells actuals [i s'haurà de formigonar tot l'ample de la rasa ( “zanja”), amb una solera que no permeti l'enfonsament de la reposició]. La reposició d'asfalts s'ejectarà amb paviment asfàltic S-12 modificat aplicat sobre reg d'imprimació ECI amb dotació mínima d'1kg/m2. Amb segellat de juntes a base de mescla bituminosa
4) Durant el transcurs de l'obra no es podran mantenir més de 100 m de rasa (“zanja”) oberta. Els talls al paviment asfàltic es realitzaran amb talladora de disc i seran totalment rectes i nets a tot el seu recorregut
III) L'E.T. ha d'estar situada dins una única parcel·la cadastral, respectant aquestes separacions mínimes: a) 3 m de la vora del camí b) 7 m de l'eix del camí i c) 3 m dels veïnats. Dins el perímetre de protecció de l'E.T. no es pot deixar formigó vist. L'acabat del paviment només pot ésser d'un dels següents tipus: empedrat amb pedra viva, marès de pla, o rajoles de fang (anomenades de gerrer o de pols).
IV) Els següents elements d'obra: caixes de distribució, caixes generals de protecció, armaris per un o varis comptadors, CPM, etc., de les xarxes de qualsevol tensió tant enterrades com aèries, se situaran encastades a la paret de tancament de la finca.
V) Tots els elements d'obra (E.T. i tancament del recinte de l'E.T., tot tipus de casetes, caixes de distribució, caixes generals de protecció, armaris per un o varis comptadors, CPM, etc.) han de complir les següents condicions de tipus estètic:
1) Les cobertes seran inclinades amb la tradicional teula àrab.
2) Les portes, finestres, etc. dels elements d'obra seran del tipus persiana mallorquina, i es pintaran de color verd carruatge.
3) Es permeten els paraments de marès vist o paret seca. [en cas de fer ús d'un altre tipus de material, l'acabat exterior serà amb el tradicional arenat de ciment natural (“embetumat” mallorquí)].
13. El 14 de novembre de 2023 Red Eléctrica de España va emetre un informe favorable amb condicions que conclou:
• Quant a la Planta Solar Fotovoltaica, us comuniquem que Red Eléctrica no presenta oposició a aquesta ja que no existeixen afeccions a instal·lacions propietat de Red Eléctrica.
• Quant a la línia d'evacuació subterrània de 15 kV, us comuniquem que Red Eléctrica no presenta oposició a aquesta ja que compleix amb les distàncies mínimes a la línia a 66 kV Arenal- Llucmajor i a la línia a 66 kV D/C Llucmajor- Son Orlandis 1 i 2, propietat de Red Eléctrica.
Us recordem que els treballs s'hauran d'executar de conformitat amb el que s'estableix en el Reial decret 614/2001, sobre disposicions mínimes per a la protecció de la salut i seguretat dels treballadors enfront del risc elèctric. Per a això, hauran de respectar la distància de seguretat elèctrica establerta per a treballs en proximitat a una línia a 66 kV, mitjançant la col·locació de gàlibs que garanteixin que cap medi humà o material s'aproximarà als conductors en tensió a menys de 3 metres.
A més, i com a mesura de seguretat addicional (pel fet que la posició dels conductors és variable amb la temperatura), s'hauran de fer verificacions periòdiques que assegurin la distància esmentada.
Abans del començament dels treballs i almenys amb un mes d'antelació, s'hauran de posar en contacte amb Red Eléctrica per a coordinar l'actuació amb els nostres tècnics […]
Quant a les diferents alternatives incloses en l'estudi d'impacte ambiental, i atès que en l'avantprojecte ja s'ha optat per una de les alternatives indicades, entenem que no procedeix l'anàlisi i estudi d'aquestes per part de Red Eléctrica.
D'altra banda, la informació d'aquesta comunicació resulta independent de la necessària resolució dels procediments d'accés i connexió per a la instal·lació de l'assumpte que, segons el Reial decret 1183/2020, s'han de completar per a totes les instal·lacions que es connectaran a la xarxa, sent així mateix els corresponents permisos d'accés i connexió condició prèvia imprescindible per a l'atorgament de l'autorització administrativa d'instal·lacions de generació, segons la Llei 24/2013 del sector elèctric (Article 53).
[…]
14. El 12 de desembre de 2023 els Serveis Tècnics d'Urbanisme del Consell Insular de Mallorca varen emetre un informe favorable amb condicions i observacions, que conclou el següent:
Per tot l'exposat en aquest informe, s'informa favorablement el Projecte del parc fotovoltaic Llucmajor 1, sempre i quan es tinguin en compte les condicions següents:
1) Cal modificar el càlcul d'ocupació del parc fotovoltaic per tal d'adaptar-ho a la definició d'ocupació territorial d'una instal·lació fotovoltaica inclosa en l'art. 34 del PDSEIB: superfície de terreny ocupada per aquesta i definida per la poligonal que la circumscriu, amb exclusió de les esteses i dels possibles elements d'emmagatzematge i de distribució de l'energia produïda.
2) Cal evitar l'aparició d'elements aliens a la construcció tradicional en l'edificació destinada a CMM, per tal de donar compliment a les condicions d'integració paisatgística i ambiental recollides a la Norma 22 del PTIM i millorar així la integració paisatgística de la nova instal·lació.
3) Cal modificar les edificacions on s'ubicaran els CT's, per tal de complir les condicions d'integració paisatgística i ambiental recollides a la Norma 22 del PTIM, d'adaptar-se a l'entorn i millorar la integració paisatgística del conjunt.
4) Cal modificar en alguns casos l'amplada de la barrera vegetal projectada:
- Límit sud del parc (ctra. Ma-6020)
Cal ampliar la barrera, com a mínim 10 m des del nou tancament del parc, per tal de poder alternar diverses fileres d'elements arboris i arbustius, millorar així l'eficàcia de la barrera i reduir l'impacte paisatgístic del conjunt.
- Límit del parc amb els camins públics:
Cal ampliar la barrera vegetal, com a mínim fins a 5 m, per tal de millorar la seva l'eficàcia i reduir l'impacte paisatgístic del conjunt.
- Límit entre el perímetre de les cases de Son Noguera i els panells fotovoltaics:
Caldria limitar la barrera a la zona nord , per tal de preservar les visuals de les cases des de la ctra. Ma-6020.
5) Cal ampliar i densificar la vegetació existent en les diferents partions situades dins l'àmbit del parc, per tal de fragmentar el parc , la seva visibilitat i, per tant, l'impacte paisatgístic del conjunt.
6) Cal detallar una mida mínima de les plantes de la barrera vegetal proposada, per tal d'assegurar la seva efectivitat des de l'inici de la implantació del parc.
7) Cal valorar el possible efecte acumulatiu amb altres instal·lacions de parcs fotovoltaics properes, existents i en tramitació.
Així mateix es fan les observacions següents:
8) Seria convenient, sempre que sigui tècnicament possible, traslladar el límit dels panells en la zona sud del parc confrontant amb la ctra. Ma-6020 a més distància , com a mínim, la mateixa distància que mantenen les cases de Son Noguera amb la ctra. (aprox. 90 m), per tal de reduir la visibilitat de la instal·lació des de les principals vies de comunicació properes (Ma-6020 i Ma-19), així com per preservar la perspectiva de les cases de Son Noguera amb el seu entorn més proper. En aquest cas, de la mateixa manera, seria convenient traslladar la barrera vegetal projectada en el límit sud amb la carretera a la mateixa distància de la ctra.
9) Seria convenient, sempre que sigui tècnicament viable, modificar la forma d'implantació dels panells: ajustar al màxim possible la distribució dels panells als límits parcel·laris, per tal d'evitar espais residuals de formes geomètriques en els límits parcel·laris, millorar la mimetització del parc amb el parcel·lari existent i reduir així l'impacte paisatgístic del conjunt.
10) En l'execució de les obres de la línia d'evacuació s'haurà de tenir cura en la conservació del ferm dels camins, amb els tancaments laterals, amb la conservació dels marges i parets, i amb el soterrament i canalització de les infraestructures per tal de que no afectin la seguretat ni l'estructura dels camins, ni tampoc, tant com sigui possible, les arrels dels arbres confrontants amb el camí. Convé tenir especial esment en no desplaçar ni retirar el material (pedres) provinent dels esbaldrecs de les parets de tancament confrontants.
15. El 12 de gener de 2024 el Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl de la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal va emetre un informe favorable amb condicions, que conclou:
• Sense cap inconvenient o consideració específica amb relació al risc d'incendi forestal, tot i que en qualsevol cas, durant la realització de les obres caldrà complir el Decret 125/2007, de 5 d'octubre, pel qual es dicten normes sobre l'ús del foc i es regula l'exercici de determinades activitats susceptibles d'incrementar el risc d'incendi forestal, especialment pel que fa a les mesures de prevenció durant l'època de perill d'incendi forestal i les accions conjunturals de prevenció (art. 8 2.c).
• També recordar que l'acompliment de les mesures incloses en aquest informe no exclou de la responsabilitat dels propietaris/promotors en el compliment de la legislació específica adient i en l'ús responsable dels mitjans que puguin ser causants d'un incendi forestal o dels danys que un incendi forestal pugui causar.
16. El 5 de febrer de 2024 el Servei de Gestió del Domini Públic Hidràulic va emetre un informe favorable que conclou el següent:
[...] no es troba afectat per domini públic hidràulic de les aigües superficials, ni per les seves zones de protecció (servitud, policia), ni per zones inundables o potencialment inundables d'acord amb l'LA, l'RDPH i el PHIB
17. L'11 de març de 2024 el promotor va respondre als informes de l'Ajuntament de Llucmajor, del Servei de Canvi Climàtic i Serveis Tècnics d'Urbanisme del Consell Insular de Mallorca.
18. El 18 de març de 2024 el Servei d'Agricultura va emetre un informe favorable amb condicions, que conclou:
Antecedents
[...]
5. D'acord amb l'informe agronòmic, la superfície prevista d'ocupació del parc solar fotovoltaic la divideixen en 2 zones. La classificació dels sòls resultant en funció del seu valor agronòmic és la següent:
a. zona 1: amb classificació del sòl de nivell V i una superfície de 19,39 ha
b. zona 2: amb classificació del sòl de nivell VI i una superfície de 6,73 ha
Per la qual cosa, d'acord amb la Instrucció 1/2023, la superfície a compensar és de 19,39 ha.
6. D'acord amb la Instrucció 1/2023 de 18 de gener de 2023 del director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural per la qual es modifica la Instrucció 2/2021 de 5 d'octubre de 2021 del director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural sobre els criteris per emetre informes per a la instal·lació de parcs fotovoltaics en sòl rústic, se podrà emetre un informe favorable als projectes que vagin acompanyats de la presentació de mesures de complementarietat amb l'activitat agrària o ramadera o de compensació.
7. Les mesures de compensació i complementarietat presentades són les següents:
Compensació o complementarietat |
Mesures proposades |
Cultiu/Bestiar |
Superfície |
Localització |
Compensació |
Agricultura |
Garrover |
6,5 ha |
Llucmajor Polígon 40 Parcel·la 44 Recintes 19 i 36 |
Complementarietat |
Agricultura |
Cultius herbacis per pastura (cereal farratger) |
7,65 ha |
Llucmajor Polígon 42 Parcel·les 452, 455,512, 516, 519, 545,547 i 558 (entre les plaques del PFV) |
8. La proposta de compensació proposada a l'informe és la plantació de 6,5 hectàrees de garrover en règim de secà amb un marc de plantació de 11x11 i una alçada de 160 cm, per la qual cosa la densitat de plantació és de 121 peus/ha, a més de comptabilitzar els passadissos entre plaques amb el cultiu de cultiu de cereal farratger que permeti pasturar ramat oví entre les fileres de plaques solars.
Conclusió
Vist tot l'exposat, i d'acord amb la Instrucció 1/2023, de 18 de gener de 2023, sobre els criteris per emetre informes per a la instal·lació de parcs fotovoltaics en sòl rústic i vistes les mesures de compensació proposades, se procedeix a informar favorablement per a la instal·lació del parc solar fotovoltaic Llucmajor 1 a les parcel·les 452, 455, 512, 516, 519, 545, 547 i 558 del polígon 42, del terme municipal de Llucmajor.
19. El 26 d'abril de 2024, el Servei d'Energies Renovables i Eficiència Energètica va certificar que durant el tràmit d'informació pública no s'ha rebut cap al·legació sobre el projecte i l'estudi d'impacte ambiental.
20. El 3 de maig de 2024 es trasllada el projecte a la Direcció General d'Harmonització Urbanística i Avaluació Ambiental per a l'inici de l'avaluació d'impacte ambiental ordinària.
21. El 22 de maig de 2024 l'Ajuntament de Llucmajor va emetre un segon informe desfavorable, que conclou el següent:
El tècnic que subscriu informe: DESFAVORABLE
- Les línies d'evacuació PRIVADES plantejades, s'indica (apart 10), no se planteja d'utilització dels entubats existents si és el cas, que donada la seva longitud (6.749 m ) implica una penalització important per ocupació de la secció del domini públic municipal.
- A falta de possibilitat de compartició com s'indica en la del promotor, s'ha de presentar estudi de capacitat de la secció per on discorre el traçat per a poder encabir-la, tenint en compte la condició II.1 per a vials i camins municipals (les xarxes han de discórrer màxim a 0,80 metres de les parets...) al tractar-se de la ocupació d'un domini públic, per un principi de bàsic que protecció de l'interès general es considera bàsic que no se'n faci un abús que pot condicionar futures actuacions d'interès públic en aquest domini. Abans d'aprovar el projecte s'hauran de definir els trams en què es compartiran els entubats amb altres operadors existents (si és el cas) que evacuen contra la matèria SE i en quin trams serà necessari l'execució de rases en domini públic així com la capacitat d'aquest d'integrar-les en l'espai definit per la condició II.1. En tant no es disposa d'aquesta informació el projecte es considera incomplert/insuficient, ja que no es pot valorar l'afectació real de la infraestructura en el domini municipal. Les línies que discorrin per traçat urbà, hauran de ser objecte d'un estudi específic de capacitat de la via per absorbir en el subsòl les necessitats que presenta el projecte, tenint en compte les xarxes existents i les reserva de xarxes municipals de nova implantació (pluvials ... ). Que s'hauran de sol·licitar als diferents concessionaris de serveis.
- Abans d'aprovar el projecte, acomplir el punt anterior i donat que el pot condicionar de manera important, s'ha de disposar de la concessió demanial que permeti executar les instal·lacions privades d'evacuació dins domini públic que ocupin el domini públic per una durada superior a 4 anys i no superior a 75 anys.
- A falta d'ordenació respecte de les infraestructures fotovoltaiques a l'illa de Mallorca i donada la quantitat de projectes en curs i aprovats al T.M, es considera necessari una avaluació tant ambiental com d'impacte visual que abasti la totalitat de projectes en l'àmbit de l'espai denominat que aquest sigui aprovat per l'òrgan corresponent en la matèria com a condició prèvia a l'emissió d'informes sobre les infraestructures de referència.
- Donat que la ubicació del projecte confronta amb una de les principals vies de entrada al nucli urbà de Llucmajor per la sortida de l'Ma-19 a Ma-6020 Son Noguera. Es considera que l'estudi paisatgístic és incomplet o insuficient, ja que s'hauria de tenir en compte l'impacte en base el volum d'observadors que circulen per aquesta via. Aquest estudi serà previ a l'aprovació del projecte per part de l'Ajuntament
• Condicions generals d'obres en sòl rústic :
I) El traçat de les instal·lacions aèries se situarà com a mínim a 4 m dels eixos dels camins.
II) A les instal·lacions subterrànies, les rases (“zanjas”) se situaran i executaran d'acord amb les següents normes:
1) La rasa ( “zanja”) anirà sempre per la vorera del camí, separada com a màxim 0,80 m de les parets existents, i es reposarà el paviment amb una franja mínima d'1,2 m fins a la vorera del camí.
2) Els creuaments en sentit transversal dels camins sempre seran entubats, i es reposarà el paviment amb una franja mínima de 0,6 m a cada un dels costats de l'eix de rasa (“zanja”), i de tot l'ample del camí.
3) Les característiques del nou paviment seran les mateixes del que hi havia abans. Prèvia a la reposició asfàltica s'ha de rebaixar el que faci falta per poder mantenir els nivells actuals [i s'haurà de formigonar tot l'ample de la rasa ( “zanja”), amb una solera que no permeti l'enfonsament de la reposició]. La reposició d'asfalts s'ejectarà amb paviment asfàltic S-12 modificat aplicat sobre reg d'imprimació ECI amb dotació mínima d'1kg/m2. Amb segellat de juntes a base de mescla bituminosa
4) Durant el transcurs de l'obra no es podran mantenir més de 100 m de rasa (“zanja”) oberta.
Els talls al paviment asfàltic es realitzaran amb talladora de disc i seran totalment rectes i nets a tot el seu recorregut
III) L'E.T. ha d'estar situada dins una única parcel·la cadastral, respectant aquestes separacions mínimes:
a) 3 m de la vora del camí b) 7 m de l'eix del camí i c) 3 m dels veïnats. Dins el perímetre de protecció de l'E.T. no es pot deixar formigó vist. L'acabat del paviment només pot ésser d'un dels següents tipus: empedrat amb pedra viva, marès de pla, o rajoles de fang (anomenades de gerrer o de pols)
IV) Els següents elements d'obra: caixes de distribució, caixes generals de protecció, armaris per un o varis comptadors, CPM, etc., de les xarxes de qualsevol tensió tant enterrades com aèries, se situaran encastades a la paret de tancament de la finca.
V) Tots els elements d'obra (E.T. i tancament del recinte de l'E.T., tot tipus de casetes, caixes de distribució, caixes generals de protecció, armaris per un o varis comptadors, CPM, etc.) han de complir les següents condicions de tipus estètic:
1) Les cobertes seran inclinades amb la tradicional teula àrab.
2) Les portes, finestres, etc. dels elements d'obra seran del tipus persiana mallorquina, i es pintaran de color verd carruatge.
3) Es permeten els paraments de marès vist o paret seca. [en cas de fer ús d'un altre tipus de material, l'acabat exterior serà amb el tradicional arenat de ciment natural (“embetumat” mallorquí)]
22. El 22 de juliol de 2024 el promotor va presentar documentació de l'expedient per esmenar el segon informe de l'Ajuntament de Llucmajor.
23. El 19 d'agost de 2024 l'Ajuntament de Llucmajor va emetre un tercer informe desfavorable, que conclou el següent:
El tècnic que subscriu informe: DESFAVORABLE
- Les línies d'evacuació PRIVADES plantejades, s'indica (apart 10), no se planteja d'utilització dels entubats existents si és el cas, que donada la seva longitud (6.749 m ) implica una penalització important per ocupació de la secció del domini públic municipal.
- A falta de possibilitat de compartició com s'indica en la del promotor, s'ha de presentar estudi de capacitat de la secció per on discorre el traçat per a poder encabir-la, tenint en compte la condició II.1 per a vials i camins municipals (les xarxes han de discórrer màxim a 0,80 metres de les parets...) al tractar-se de la ocupació d'un domini públic, per un principi de bàsic que protecció de l'interès general es considera bàsic que no se'n faci un abús que pot condicionar futures actuacions d'interès públic en aquest domini. Abans d'aprovar el projecte s'hauran de definir els trams en que es compartiran els entubats amb altres operadors existents (si és el cas) que evacuen contra la matèria SE i en quin trams serà necessari l'execució de rases en domini públic així com la capacitat d'aquest d'integrar-les en l'espai definit per la condició II.1. En tant no es disposa d'aquesta informació el projecte es considera incomplert/insuficient, ja que no es pot valorar l'afectació real de la infraestructura en el domini municipal. Les línies que discorrin per traçat urbà, hauran de ser objecte d'un estudi específic de capacitat de la via per absorbir en el subsòl les necessitats que presenta el projecte, tenint en compte les xarxes existents i les reserva de xarxes municipals de nova implantació (pluvials ... ). Que s'hauran de sol·licitar als diferents concessionaris de serveis.
- Abans d'aprovar el projecte, acomplir el punt anterior i donat que el pot condicionar de manera important, s'ha de disposar de la concessió demanial que permeti executar les instal·lacions privades d'evacuació dins domini públic que ocupin el domini públic per una durada superior a 4 anys i no superior a 75 anys.
- A falta d'ordenació respecte de les infraestructures fotovoltaiques a l'illa de Mallorca i donada la quantitat de projectes en curs i aprovats al T.M, es considera necessari una avaluació tant ambiental com d'impacte visual que abasti la totalitat de projectes en l'àmbit de l'espai denominat que aquest sigui aprovat per l'òrgan corresponent en la matèria com a condició prèvia a l'emissió d'informes sobre les infraestructures de referència.
- Donat que la ubicació del projecte confronta amb una de les principals vies de entrada al nucli urbà de Llucmajor per la sortida de l'Ma-19 a Ma-6020 Son Noguera. Es considera que l'estudi paisatgístic és incomplet o insuficient, ja que s'hauria de tenir en compte l'impacte en base el volum d'observadors que circulen per aquesta via així com establir les mesures necessàries per evitar enlluernaments i augment de temperatura per als edificis adjacents al parc solar i que es troben en el polígon industrial.
- En una de les parcel·les assenyalades (parc: 558) i segons consta en els arxius municipals s'han realitzat obres sense la preceptiva llicència municipal (hi ha incoat l'expedient d'infracció urbanística núm.:
123/2007-INFRA Pol:42 Parc: 558: Moviment de terres i asfaltat (amb aglomerat asfàltic) d'una superfície d'uns 6000 m2.
064/2010-INFRA Pol:42 Parc:558 Moviments de terra (anivellament de part de la parcel·la ) aproximadament 4000 m2.
D'acord amb les determinacions de la Normativa actualment en vigor (sobretot l'art. 129.2.b de la Llei 12/2017 de desembre, d'urbanisme de les Illes Balears), aquests S.T. consideren que NO es pot concedir la llicència sol·licitada fins que s'obtingui la legalització de les obres que es troben en situació irregular, d'acord amb la legislació i planejament vigents.
• Condicions generals d'obres en sòl rústic:
I) El traçat de les instal·lacions aèries se situarà com a mínim a 4 m dels eixos dels camins.
II) A les instal·lacions subterrànies, les rases (“zanjas”) se situaran i executaran d'acord amb les següents normes:
1) La rasa ( “zanja”) anirà sempre per la vorera del camí, separada com a màxim 0,80 m de les parets existents, i es reposarà el paviment amb una franja mínima d'1,2 m fins a la vorera del camí.
2) Els creuaments en sentit transversal dels camins sempre seran entubats, i es reposarà el paviment amb una franja mínima de 0,6 m a cada un dels costats de l'eix de rasa (“zanja”), i de tot l'ample del camí.
3) Les característiques del nou paviment seran les mateixes del que hi havia abans. Prèvia a la reposició asfàltica s'ha de rebaixar el que faci falta per poder mantenir els nivells actuals [i s'haurà de formigonar tot l'ample de la rasa ( “zanja”), amb una solera que no permeti l'enfonsament de la reposició]. La reposició d'asfalts s'ejectarà amb paviment asfàltic S-12 modificat aplicat sobre reg d'imprimació ECI amb dotació mínima d'1kg/m2. Amb segellat de juntes a base de mescla bituminosa
4) Durant el transcurs de l'obra no es podran mantenir més de 100 m de rasa (“zanja”) oberta.
Els talls al paviment asfàltic es realitzaran amb talladora de disc i seran totalment rectes i nets a tot el seu recorregut
III) L'E.T. ha d'estar situada dins una única parcel·la cadastral, respectant aquestes separacions mínimes:
a) 3 m de la vora del camí b) 7 m de l'eix del camí i c) 3 m dels veïnats. Dins el perímetre de protecció de l'E.T. no es pot deixar formigó vist. L'acabat del paviment només pot ésser d'un dels següents tipus: empedrat amb pedra viva, marès de pla, o rajoles de fang (anomenades de gerrer o de pols)
IV) Els següents elements d'obra: caixes de distribució, caixes generals de protecció, armaris per un o varis comptadors, CPM, etc., de les xarxes de qualsevol tensió tant enterrades com aèries, se situaran encastades a la paret de tancament de la finca
V) Tots els elements d'obra (E.T. i tancament del recinte de l'E.T., tot tipus de casetes, caixes de distribució, caixes generals de protecció, armaris per un o varis comptadors, CPM, etc.) han de complir les següents condicions de tipus estètic:
1) Les cobertes seran inclinades amb la tradicional teula àrab.
2) Les portes, finestres, etc.. dels elements d'obra seran del tipus persiana mallorquina, i es pintaran de color verd carruatge.
3) Es permeten els paraments de marès vist o paret seca. [en cas de fer ús d'un altre tipus de material, l'acabat exterior serà amb el tradicional arenat de ciment natural (“embetumat” mallorquí)]
24. El 2 d'octubre de 2024 el promotor va presentar documentació de l'expedient per esmenar el tercer informe de l'Ajuntament de Llucmajor.
25. El 31 d'octubre de 2024 es va fer la consulta a la Direcció General de Salut Pública a petició de la Direcció General d'Harmonització Urbanística i Avaluació Ambiental.
26. El 4 de novembre de 2024 el promotor va sol·licitar l'emissió de la Declaració d'Impacte Ambiental amb vigència retroactiva anterior al 6 de novembre de 2024.
27. El 3 de febrer de 2025 la Direcció General d'Harmonització Urbanística i Avaluació Ambiental formula la declaració d'impacte ambiental favorable del projecte amb condicions i observacions.
28. Els tècnics del Servei d'Energies Renovables i Eficiència Energètica han examinat la documentació aportada i han emès un informe favorable, en què es conclou, sense entrar a valorar tècnicament el projecte, que s'han complert tots els tràmits requerits en el procediment d'autorització administrativa.
Fonaments de dret
1. El Reial decret 1183/2020, de 29 de desembre, d'accés i connexió a les xarxes de transport i distribució d'energia elèctrica.
2. La Llei 2/2020, de 15 d'octubre, de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa en l'àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19.
3. El Reial decret llei 23/2020, de 23 de juny, pel qual s'aproven mesures en matèria d'energia i en altres àmbits per a la reactivació econòmica.
4. La Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica.
5. La Llei 13/2012, de 20 de novembre, de mesures urgents per a l'activació econòmica en matèria d'indústria i energia, noves tecnologies, residus, aigües, altres activitats i mesures tributàries, per a les instal·lacions elèctriques descrites.
6. El Reial decret 413/2014, de 6 de juny, pel qual es regula l'activitat de producció d'energia elèctrica a partir de fonts d'energia renovables, cogeneració i residus.
7. El Decret 96/2005, de 23 de setembre, d'aprovació definitiva de la revisió del Pla Director Sectorial Energètic de les Illes Balears, modificat pel Decret 33/2015.
8. La Llei 12/2014, de 16 de desembre, agrària de les Illes Balears.
9. La Llei 24/2013, de 26 de desembre, del sector elèctric.
10. El Reial decret 1955/2000, d'1 de desembre, pel qual es regulen les activitats de transport, distribució, comercialització, subministrament i procediments d'autorització d'instal·lacions d'energia elèctrica.
11. El Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
12. La Resolució del conseller d'Empresa, Ocupació i Energia de 21 de maig de 2024 de delegació de competències i de suplència dels òrgans directius de la Conselleria.
Per tot això, dict la següent
Resolució
1. Atorgar l'autorització administrativa del parc fotovoltaic Llucmajor 1, promogut per Youtall Capital II, SL, amb NIF B06827653, amb les característiques següents:
• expedient: RE018/22
• denominació: Llucmajor 1
• Situació: polígon 42, parcel·les 558, 512, 516, 519, 545, 547, 452, i 455 de Llucmajor
Dades tècniques:
• Tipus: parc fotovoltaic sobre el terreny.
• Superfície ocupada: 70.729 m2.
• 21.408 panells solars de 600 Wp cadascun amb 447 seguidors a un eix. Potència de pic de 12.844,80kWp.
• 50 inversors de 200 kW. Potencia instal·lada de 10.000 kWn.
• 4 estacions de transformació 0,8/15 kV de 3.150 kVA.
• 1 centre de maniobra i mesura (CMM) a les coordenades UTM x: 487729; y: 4371076.
• Línia d'evacuació soterrada MT de 15 kV de longitud 6.749 m i secció 400 mm2 des del CMM fins a la subestació SET Llucmajor a les coordenades UTM x: 491393; y: 4372055.
La instal·lació es classifica en el grup b.1.1, «Instal·lacions que únicament utilitzen la radiació solar com a energia primària mitjançant la tecnologia fotovoltaica», d'acord amb l'article 2 del Reial decret 413/2014.
De conformitat amb l'article 130 i els successius del Reial decret 1955/2000, i en el termini màxim establert per complir les disposicions de l'article 1 del Reial decret llei 23/2020, comptador des de la concessió de l'autorització administrativa, s'haurà de presentar un projecte d'execució del parc fotovoltaic perquè s'aprovi, el qual haurà de complir les prescripcions següents:
• Compliment de les condicions de la declaració d'impacte ambiental signada el 3 de febrer de 2025 i dels informes de les diferents administracions consultades.
• La validesa d'aquesta autorització administrativa prèvia resta condicionada a la declaració del projecte del parc fotovoltaic com a projecte industrial estratègic o d'interès general.
Si el projecte d'execució no es presenta dins del termini establert, es produirà la caducitat de conformitat amb el que estableix l'article 128 del Reial decret 1955/2000.
Aquest projecte està subjecte al compliment de l'article 49 de la Llei de canvi climàtic, referent a l'oferta de participació local.
2. Informar que aquesta autorització es concedeix sens perjudici de les concessions i autoritzacions que siguin necessàries relatives a les llicències municipals, l'ordenació del territori i el medi ambient, i a qualssevol altres motivades per disposicions que hi siguin aplicables.
3. Notificar aquesta resolució a l'interessat, i publicar-la en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Interposició de recursos
Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller d'Empresa, Ocupació i Energia en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver rebut la notificació de la Resolució, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.
Palma, en la data de la signatura electrònica (7 de febrer de 2025)
El director general d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic Diego Viu Domínguez Per delegació del conseller d'Empresa, Ocupació i Energia (BOIB núm. 67, de 21/05/2024)