Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I UNIVERSITATS

Núm. 74861
Resolució del director general d’Universitats, Recerca i Ensenyaments Artístics Superiors per la qual es convoca un procediment extraordinari de reconeixement i transferència de crèdits per als alumnes dels ensenyaments artístics superiors a les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. D'acord amb el que disposen, en matèria d'ensenyament, l'article 27 i el punt 30è de l'article 149.1 de la Constitució espanyola i l'article 36 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la competència de desenvolupament legislatiu i d'execució de l'ensenyament en tota la seva extensió i en tots els nivells i graus, modalitats i especialitats.

2. De conformitat amb el que disposa el Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en la redacció que li dona el Decret 5/2024, de 29 de maig; la direcció general competent en matèria d'ordenació dels ensenyaments artístics superiors és la Direcció General d'Universitats, Recerca i Ensenyaments Artístics Superiors.

3. L'article 58 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació (LOE), d'acord amb la redacció establerta per la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, per la qual es modifica la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació (LOMLOE), concreta que els ensenyaments artístics superiors es regulen per la Llei 1/2024, de 7 de juny, per la qual es regulen els ensenyaments artístics superiors i s'estableix l'organització i equivalències dels ensenyaments artístics professionals i, també, per la normativa de desenvolupament reglamentari i pels preceptes de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig que hi siguin d'aplicació.

4. La Llei 1/2022, de 8 de març, d'educació de les Illes Balears, al capítol VII,  estructura les característiques de tots els ensenyaments de règim especial i al capítol VIII, articles 38 i 39, les característiques, objectius i estructura dels ensenyaments artístics superiors.

5. La Llei 1/2024, de 7 de juny, per la qual es regulen els ensenyaments artístics superiors i s'estableix l'organització i equivalències dels ensenyaments artístics professionals, regula els ensenyaments artístics superiors, els centres, el professorat i els drets i deures dels estudiants d'aquests estudis.

6. D'acord amb la disposició transitòria primera de la Llei 1/2024, de 7 de juny, mentre no es faci efectiu el desenvolupament reglamentari relatiu a l'ordenació dels ensenyaments artístics superiors previst en la Llei esmentada, seguirà essent d'aplicació l'ordenació vigent dels estudis superiors de música, dels ensenyaments d'art dramàtic i dels estudis superiors d'arts plàstiques i disseny.

7. D'acord amb això, a les Illes Balears resten vigents els plans d'estudis que es regulen mitjançant el Decret 43/2013, de 6 de setembre, pel qual s'estableix a les Illes Balears el Pla d'estudis dels ensenyaments artístics superiors conduents al títol superior de Disseny de les especialitats de Disseny Gràfic, Disseny d'Interiors, Disseny de Moda i Disseny de Producte i se'n regula l'avaluació; el Decret 26/2014, de 13 de juny, pel qual s'estableix el Pla d'estudis dels ensenyaments artístics superiors conduents al títol superior d'Art Dramàtic en l'especialitat d'Interpretació i se'n regula l'avaluació i el Decret 4/2017, de 13 de gener, pel qual s'estableix el pla d'estudis dels ensenyaments artístics superiors conduents al títol superior de Música de les especialitats de Composició, Interpretació, Musicologia i Pedagogia i se'n regula l'avaluació.

8. Els reials decrets que regulen els continguts bàsics dels estudis superiors de música, dels ensenyaments d'art dramàtic i dels estudis superiors d'arts plàstiques i disseny preveuen la possibilitat d'establir convalidacions o reconeixement de crèdits entre els diversos ensenyaments de l'educació superior.

9. D'acord amb això, es va dictar el Reial decret 1618/2011, de 14 de novembre, sobre reconeixement d'estudis en l'àmbit de l'educació superior (BOE núm. 302, de 16 de desembre) el qual estableix les pautes generals per al reconeixement de crèdits entre els estudis de l'àmbit esmentat i comana a les administracions educatives el reconeixement dels estudis universitaris de grau oficialment acreditats a efectes de cursar els ensenyaments de grau dels ensenyaments artístics superiors.

10. D'altra banda, el Reial decret 1614/2009, de 26 d'octubre, pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments artístics superiors regulats per la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, en la redacció que li dona el Reial decret 628/2022, de 26 de juliol, pel qual es modifiquen diversos reials decrets per a l'aplicació de la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, per la qual es modifica la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació als ensenyaments artístics i als ensenyaments esportius, i l'adequació de determinats aspectes de l'ordenació general d'aquests ensenyaments ajusta aquests estudis al sistema europeu de transferència de crèdits (ECTS, per les seves sigles en anglès) i assigna a cada crèdit ECTS una càrrega de feina compresa entre 25 i 30 hores. El nombre total de crèdits per a cada curs acadèmic s'estableix en 60, i la durada de cada curs acadèmic, entre 36 i 40 setmanes.

11. Així mateix, el Reial decret 1614/2009, de 26 d'octubre, preveu, com una part més de la formació integral que han de rebre els estudiants d'aquests ensenyaments, la possibilitat d'incloure pràctiques externes en els plans d'estudis, les quals han de tenir una càrrega màxima de 60 crèdits ECTS, i estableix que aquestes pràctiques s'han d'oferir, preferentment, en la segona meitat dels plans d'estudis respectius.

12. Mitjançant les pràctiques externes els estudiants reben una formació complementària a la formació estrictament acadèmica, ja que els permeten, d'una banda, viure experiències que no es poden reproduir a les institucions d'educació superior i, de l'altra, acostar-se a situacions reals d'organització productiva en l'entorn sociolaboral. Les pràctiques proporcionen als estudiants una qualificació professional adequada al tipus de feina que desenvoluparan en el futur, qualificació necessària per a la inserció laboral posterior.

13. L'Ordre del conseller d'Educació, Universitat i Recerca d'11 novembre de 2019 per la qual es regulen a les Illes Balears les pràctiques acadèmiques externes dels alumnes dels ensenyaments artístics superiors (BOIB núm. 156, de 16 de novembre) és l'instrument que concreta el procediment de reconeixement de crèdits per experiència laboral, professional i/o empresarial prèvia per a aquest alumnat, aplicable a les pràctiques acadèmiques externes d'aquests ensenyaments.

14. L'article 6 del Reial decret 1614/2009, de 26 d'octubre, defineix el reconeixement de crèdits als efectes de l'obtenció d'un títol oficial i concreta  l'abast que pot tenir i, també, els efectes de la transferència de crèdits obtinguts en ensenyaments d'educació superior cursats amb anterioritat i que no hagin conduit a obtenir un títol oficial.

15. La disposició transitòria cinquena de la Llei 1/2024, de 7 de juny, determina que, en les matèries per a la regulació de les quals aquesta Llei remet a disposicions ulteriors reglamentàries, mentre aquestes no es dictin, són d'aplicació les normes reglamentàries vigents a l'entrada en vigor de la Llei, sempre que no s'oposin al que en ella es disposa. Per això, resta vigent la regulació del reconeixement i la transferència de crèdits dels estudis dels ensenyaments de l'educació superior expressada en els paràgrafs anteriors.

16. En el BOIB núm. 150 de 16 de novembre de 2024 es va publicar la Resolució del conseller d'Educació i Universitats per la qual es dicten les instruccions acadèmiques, d'organització i de funcionament corresponents als ensenyaments artístics superiors per al curs acadèmic 2024-2025. L'article 83 de les instruccions concretava les pautes per al reconeixement, convalidacions i transferència de crèdits en els ensenyaments d'educació superior a les Illes Balears durant el curs 2024-2025.

La publicació de la Resolució en data posterior al termini indicat en l'article esmentat ha comportat que el procediment de reconeixement i transferència de crèdits no hagi estat plenament operatiu aquest curs. Així, i per tal de permetre l'accés al dret de sol·licitar el reconeixement i la transferència dels crèdits cursats amb anterioritat de forma igualitària per a tots els estudiants que cursen els ensenyaments artístics superiors a les Illes Balears, s'ha estimat oportú obrir un procediment extraordinari de reconeixement i transferència de crèdits per a aquests alumnes.

17. Finalment, la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques regula els requisits de validesa i eficàcia dels actes administratius i el procediment administratiu comú que han d'aplicar totes les administracions públiques. En l'àmbit de les Illes Balears, la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears regula, en el marc del règim jurídic comú a totes les administracions públiques, l'organització i el funcionament de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, com també les especialitats del procediment que li són aplicables.

Fonaments de dret

1. La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, en la redacció establerta per la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, per la qual es modifica la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació (LOMLOE).

2. La Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

3. La Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

4. La Llei 1/2022, de 8 de març, d'educació de les Illes Balears.

5. La Llei 1/2024, de 7 de juny, per la qual es regulen els ensenyaments artístics superiors i s'estableix l'organització i equivalències dels ensenyaments artístics professionals.

 

6. El Reial decret 1614/2009, de 26 d'octubre, pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments artístics superiors regulats per la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, en la redacció que li dona el Reial decret 628/2022, de 26 de juliol, pel qual es modifiquen diversos reials decrets per a l'aplicació de la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, per la qual es modifica la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació als ensenyaments artístics i als ensenyaments esportius, i l'adequació de determinats aspectes de l'ordenació general d'aquests ensenyaments.

7. El Reial decret 630/2010, de 14 de maig, pel qual es regula el contingut bàsic dels ensenyaments artístics superiors de Grau en Art Dramàtic establerts en la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació.

8. El Reial decret 631/2010, de 14 de maig, pel qual es regula el contingut bàsic dels ensenyaments artístics superiors de Grau en Música establerts en la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació.

9. El Reial decret 633/2010, de 14 de maig, pel qual es regula el contingut bàsic dels ensenyaments artístics superiors de Grau de Disseny establerts en la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació.

10. El Reial decret 1618/2011, de 14 de novembre, sobre reconeixement d'estudis en l'àmbit de l'educació superior.

11. El Decret 43/2013, de 6 de setembre, pel qual s'estableix a les Illes Balears el pla d'estudis dels ensenyaments artístics superiors conduents al Títol Superior de Disseny de les especialitats de Disseny Gràfic, Disseny d'Interiors, Disseny de Moda i Disseny de Producte i se'n regula l'avaluació.

12. El Decret 26/2014, de 13 de juny, pel qual s'estableix el pla d'estudis dels ensenyaments artístics superiors conduents al Títol Superior d'Art Dramàtic en l'especialitat d'Interpretació i se'n regula l'avaluació.

13. El Decret 4/2017, de 13 de gener, pel qual s'estableix el pla d'estudis dels ensenyaments artístics superiors conduents al títol superior de Música de les especialitats de Composició, Interpretació, Musicologia i Pedagogia i se'n regula l'avaluació.

14. El Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en la redacció que li dona el Decret 5/2024, de 29 de maig.

15. L'Ordre del conseller d'Educació, Universitat i Recerca d'11 de novembre de 2019 per la qual es regulen a les Illes Balears les pràctiques acadèmiques externes dels alumnes dels ensenyaments artístics superiors.

16. La Resolució del conseller d'Educació i Universitats per la qual es dicten les instruccions acadèmiques, d'organització i de funcionament corresponents als ensenyaments artístics superiors per al curs acadèmic 2024-2025.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Convocar un procediment extraordinari de reconeixement i transferència de crèdits per als alumnes que cursen els ensenyaments artístics superiors a les Illes Balears durant el curs acadèmic 2024-2025.

2. Establir que el procediment extraordinari objecte d'aquesta convocatòria, atesa la seva falta de complexitat, s'ha de dur a terme mitjançant la tramitació simplificada que es preveu a l'article 96 de la Llei  39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

3. Aprovar les instruccions per dur a terme el procediment esmentat, les quals figuren com a annex 1 d'aquesta Resolució.

4. Aprovar el model de sol·licitud de reconeixement i transferència de crèdits, el qual figura com a annex 2 d'aquesta Resolució.

5. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller d'Educació i Universitats en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També s'hi pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb els articles 10 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

(Signat electrònicament: 3 de febrer de 2025)

El director general d'Universitats, Recerca i Ensenyaments Artístics Superiors Sebastián Massanet Massanet

Documents adjunts