Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'HABITATGE, TERRITORI I MOBILITAT

Núm. 75424
Resolució de la directora general d'Harmonització Urbanística i Avaluació Ambiental per la qual es formula l'informe d'impacte ambiental sobre el projecte de Parc fotovoltaic Nou Murterar ubicat al polígon 7, parcel·la 345, TM d’Alcúdia (Exp 86A/2024)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Vist l'informe tècnic amb proposta de resolució de dia 30 d'octubre de 2024, i d'acord amb l'apartat 1 de l'article únic del Decret 5/2024, de 29 de maig, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i la disposició transitòria primera del Decret llei 3/2024, de 24 de maig,

RESOLC FORMULAR:

La declaració d'impacte ambiental sobre el projecte de Parc fotovoltaic Nou Murterar ubicat al polígon 7, parcel·la 345, TM d'Alcúdia, en el termes següents:

D'acord amb el punt 2 de l'article 13 del Decret legislatiu 1/2020, de 28 d'agost, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears, han de ser objecte d'avaluació d'impacte ambiental simplificada, entre d'altres, «Els projectes en què així ho exigeixi la normativa bàsica estatal sobre avaluació ambiental» i «Els projectes que figurin en l'annex 2 d'aquesta llei». Entre els projectes inclosos a l'annex 2, el projecte objecte del present informe s'inclou al punt 6 del grup 2 (Energia):

Les següents instal·lacions per a la producció d'energia elèctrica a partir de l'energia solar, incloses les esteses de connexió a la xarxa [...]:

- Instal·lacions amb una ocupació total de més de 4 ha situades en sòl rústic a les zones d'aptitud alta del PDS d'energia i en les zones definides com aptes en el pla territorial insular corresponent.

No obstant l'anterior, el punt 1 de l'article 13 esmentat estableix que han de ser objecte d'avaluació d'impacte ambiental ordinària els projectes següents:

f) Els projectes subjectes a avaluació d'impacte ambiental simplificada quan el promotor sol·liciti que es tramiti per mitjà d'una avaluació d'impacte ambiental ordinària.

En aquest cas, el promotor ha sol·licitat mitjançant model normalitzat la tramitació ordinària, per tant, el projecte s'ha de tramitar com una Avaluació d'Impacte Ambiental Ordinària i seguir el procediment establert a la secció 1a del Capítol II d'avaluació d'impacte ambiental de projectes del Títol II d'avaluació ambiental de la Llei 21/2013. S'han de complir també les prescripcions de l'article 21 del Decret legislatiu 1/2020 que li siguin d'aplicació.

1. Informació del projecte: objecte, ubicació i descripció

El projecte de parc solar fotovoltaic Nou Murterar de febrer de 2023, signat per Jaime Sureda Bonnin (enginyer tècnic industrial), contempla la instal·lació de: 20.046 panells solars bifacials (580Wp), 40 inversors de 250 kVA, un edifici d'operació i manteniment (30,0 m²), una estació meteorològica (9,0 m²) i 3 centres de transformació (CT de 30,48 m²) de 3.500 kVA connectats mitjançant estesa elèctrica de 20 kV fins arribar a la nova cel·la de mitjana tensió que s'ubicarà a la subestació de Biniatria existent, de la qual, es projecta la seva ampliació i la substitució del transformador, actualment a la intempèrie, per un nou de 30 MVA que pugui elevar la tensió dels parcs fotovoltaics de «Biniatria» i « Nou Murterar» fins la tensió de la subestació de Sant Martí de 66 kV. També es planteja la instal·lació d'una zona de bateries de 10 MW de potència i 40 MWh de capacitat. El projecte ha estat modificat i signat digitalment, en data novembre de 2023, per Jaime Sureda Bonnin (enginyer tècnic industrial), Gonzalo Garcia Uriarte (enginyer industrial) i Ángel Lacleta Barrera (enginyer de l'energia) amb la finalitat d'esmenar les deficiències detectades per les administracions consultades. Tenint en consideració els canvis en el projecte original, es preveu l'execució d'una instal·lació fotovoltaica de 10,00 MW de potència pic instal·lada i magatzematge amb bateries de 10 MW de potència i 40MWh de capacitat.

La part de la parcel·la 345 on es projecta el parc fotovoltaic es correspon amb les cel·les 1 i 2 i amb la plataforma sud de l'antic abocador de productes resultants de la combustió de la central tèrmica d'Es Murterar. Les dues zones d'implantació estan actualment segellades amb revestiment impermeable, capa de drenatge i capa vegetal.

L'accés es realitzarà per la carretera Ma-3433, aprofitant el viari existent per a l'abocador.

L'ocupació total de la planta serà de 93.580 m² i els elements principals que la componen son:

- 20.046 mòduls fotovoltaics bifacials de 580 Wp de potencia (JKM580N-72HL4-BDV) i eficiència unitària del 22,45%. Disposició de mòduls 2Vx13 (26 panells) i espai entre files de 3,80 m. La distància entre els mòduls i el terreny serà de 0,71 m i l'altura màxima dels mòduls de 2,32 m.

- 771 estructures de suport amb inclinació de 20º i 15º i llastrades al sòl mitjançant bases de formigó prefabricades o gabions (3.084 unitats) reblits de material d'obra reciclat.

- 40 inversors descentralitzats model Sungrow SG250HX de 250 kVA per transformar el corrent continu generada pels panells en alterna, amb potència total de 10.000 kVA. Aniran directament penjats de l'estructura de suport.

- 3 Centres de transformació (CT), un ubicat a la zona de les cel·les 1 i 2, i dos ubicats a la zona de la plataforma sud. Seran contenidors prefabricats de 3.500 kVA cadascun i dimensions exteriors de 12,2x2,4x2,9 m. S'implantaran sobre lloses de cimentació i concentraran, transformaran i elevaran la tensió de sortida dels inversors de 0,8 a 20 kV (tensió d'evacuació). L'acabat exterior s'adaptarà en el que es pugui a la norma 22 del Pla Territorial de Mallorca, tenint en consideració que no resulta recomanable que siguin coberts per teulada ja que això podria comprometre la seguretat i la garantia de bon funcionament.

- Edifici d'operació i manteniment i estació meteorològica, seran dues construccions prefabricades de 30 m² i 9 m², respectivament que s'ubicaran a la zona de la plataforma sud (banda nord).

- Connexions elèctriques des dels panells fins als centres de transformació i d'aquests fins a la subestació de Biniatria (20/66 kV). L'evacuació en alta tensió (66 kV) des de la subestació de Biniatria fins a la subestació de Sant Martí es realitzarà a través de línia elèctrica existent.

- Rasses i safates superficials per al cablejat: les noves línies elèctriques seran soterrades en rasses a excepció de les zones segellades on s'empraran les safates superficials.

- Actuacions a la subestació existent de Biniatria: per una banda l'ampliació de l'edifici actual en 50 m² per tal d'ubicar les cel·les de la línia de la instal·lació Nou Murterar i la línia de les bateries. Per altra, substitució del transformador de potència actual de 15MVA 20/66 kV per un altre de 30MVA 20/66 kV capaç de transformar la potència dels dos parcs fotovoltaics de l'empresa promotora (Biniatria existent i Nou Murterar en tramitació).

- Sistema d'emmagatzematge de bateries BESS ubicat en una superfície de 3.000 m² pròxima a la subestació de Biniatria (fora de la zona reservada per les NNSS d'Alcúdia per al sistema general de comunicacions i transports de la línia ferroviària). El sistema estarà conformat per un conjunt de 12 submòduls de 10 MW de potència total i 40 MWh de capacitat. El sistema considera contenidors metàl·lics de 40 peus i dimensions 12,19x2,44x2,59 m que estaran elevats 20 cm respecte del sòl. L'acabat exterior s'adaptarà, en el que es pugui, a la norma 22 del PTM i respecte a la construcció de teulada no resulta recomanable ja que això podria comprometre la seguretat i la garantia de bon funcionament.

- Tancament perimetral de tipus cinegètic amb tanca metàl·lica ampla, ancorada mitjançant contrapesos de formigó per cada una de les zones d'implantació.

- No es preveu implantació de barrera vegetal atès que no està permès l'ús d'espècies arbòries el sistema radicular de les quals pugui danyar la impermeabilització.

- S'aprofitaran els camins existents.

- Les zones per a l'aplec de material en fase d'obra es definiran en la fase de projecte executiu. No obstant es mantindrà una distància mínima de 10 metres respecte de les zones amb risc d'incendi.

Les modificacions propostes al projecte bàsic (febrer 2023) es resumeixen en les següents actuacions:

- Modificació de la zona d'implantació destinada al sistema d'emmagatzematge de bateries BESS. Amb la nova proposta ja no haurà afecció a la zona reservada per les NNSS d'Alcúdia per al sistema general de comunicacions i transports de la línia ferroviària.

- Ampliació de la zona de reculada prevista en la plataforma sud, la qual passarà de 20 a 35 metres, ja que la primera fila de mòduls fotovoltaics se suprimeix i redistribueix en altres trams.

- Reducció de l'angle d'inclinació de les cinc primeres files de panells de la plataforma sud, passant de 20º a 15º, el que suposa una reducció en l'altura dels 2,32 metres projectats a 2,11 metres.

Les modificacions introduïdes permeten incrementar les mesures d'integració visual sense arribar a comprometre significativament la producció d'energia.

Es preveu una fase de desmantellament al final de la vida útil del parc fotovoltaic (en el cas de no realitzar-se la reposició de la planta), estimada en 30 anys, que inclou: la desconnexió i el desmantellament de la instal·lació elèctrica, el desmantellament dels mòduls i de les estructures de suport, desmantellament de la instal·lació elèctrica de mitjana tensió i dels edificis de transformació, desmantellament de les bateries i restauració dels terrenys afectats.

El pressupost d'execució material del projecte ascendeix a 11.871.434,40 € (sense IVA), i sense incloure les partides específiques per a la implantació de les mesures correctores i per al seu seguiment ambiental. Segons el cronograma de treball inclòs al projecte bàsic, el termini previst d'obres serà d'11 mesos (de març de 2025 a febrer de 2026).

2. Elements ambientals significatius de l'entorn del projecte

1. Pel que fa a la classificació del sòl:

a) D'acord amb el Pla Territorial Insular de Mallorca, l'àmbit del projecte corresponent a la zona d'implantació dels panells fotovoltaics i al sistema d'emmagatzematge (bateries) es troba a sòl rústic de règim general (SRG).

b) D'acord amb el MUIB, els terrenys d'implantació dels elements (panells i bateries) es troben a sòl rústic de règim general-Paisatge protegit (SRG_PP).

c) D'acord amb el visor urbanístic de la web de l'Ajuntament d'Alcúdia, la part sud de la parcel·la es troba afectada per una zona de protecció de sistemes corresponent a una línia de ferrocarril (LF).

2. Segons el Decret 33/2015, de 15 de maig, d'aprovació definitiva de la modificació del Pla Director Sectorial Energètic de les Illes Balears (PDSEIB), la instal·lació es troba classificada com a tipus D, atès que ocuparà més de 4 ha (93.580 m2). Es localitza a zona d'aptitud alta per a la implantació d'instal·lacions fotovoltaiques.

3. Pel que fa a la topografia, l'àrea que ocuparà el parc fotovoltaic presenta cotes que oscil·len entre una màxima de 46 m i una mínima de 42 m. L'estudi d'impacte ambiental justifica que els terrenys on s'instal·laran els panells solars no mostren pràcticament desnivells. En aquest punt cal tenir en compte que l'espai natural protegit i pròxim al projecte, Parc Natural de s‘Albufera de Mallorca, es localitza a una cota mitjana que va de 0 a 1,0 m.

4. Pel que respecta a la possible afecció a espais protegits, la zona d'implantació corresponent a les antigues cel·les 1 i 2 limita per l'oest amb un Àrea Rural d'Interès Paisatgístic (ARIP) definida per la Llei 1/1991, de 30 de gener, d'espais naturals i de règim urbanístic de les àrees d'especial protecció de les Illes Balears (LEN), aquesta ARIP també es localitza en una bona part de la trajectòria de la línia d'evacuació en alta tensió existent, entre la subestació elèctrica de Biniatria i la subestació de Sant Martí.

D'altra banda, tot i que l'àrea destinada a l'emplaçament de bateries està molt pròxima a l'Àrea de Protecció Perifèrica delimitada en la zonificació del Pla d'Ordenació de Recursos Naturals del Parc Natural de s'Albufera de Mallorca, aquesta zona no es troba inclosa dins l'espai protegit. L'única actuació prevista en la zona perifèrica de protecció del Parc definida en el PORN, és la relacionada amb l'ampliació de la subestació elèctrica existent (SenT Biniatria) i un tram de la línia d'evacuació soterrada.

Les zones d'implantació dels elements del parc, no són coincidents amb l'existència d'hàbitats d'interès comunitari (HIC). No obstant això, l'abocador es troba envoltat per la presència dels següents: HIC 9540. Pinars mediterranis de pins mesogeans endèmics, HIC 5330. Matolls termomediterranis i predesèrtics, HIC 6220*. Prats i erms mediterranis amb gramínies i anuals, basòfils (Thero-Brachypodietea) i HIC 8210. Pendents rocallosos calcícoles amb vegetació casmofítica.

5. D'acord amb l'inventari de l'estudi d'impacte ambiental, el medi biòtic de l'àmbit està caracteritzat per l'existència d'una amplia zona de vegetació herbàcia a la zona de l'antic abocador, i alguns exemplars de pins (Pinus halepensis) a la zona d'implantació de les bateries que actuaran com a pantalla visual. Pel que respecta a la fauna s'han detectat diverses espècies d'aus com: esplugabous (Bubulcus ibis), tudó (Columba palumbus), perdiu comuna (Alectoris rufa), puput (Upupa epops), titeta d'hivern (Anthus pratensis), pit-roig europeu (Erithacus rubecula), tarabilla comú (Saxicola rubicola), estaranyit (Cisticola juncidis), busquereta de cap negre (Busquereta melanocephala), cadarnera (Carduelis carduelis), pardal comú (Passer domesticus), roquer (Ptyonoprogne rupestres), àguila calçada (Hieeraetus pennatus), l'aguiló (Circus aeruginosus), llebrenc comú (Burhinus oedicnemus) i la becada (Scolopax rusticola). També s'ha detectat un número elevat (> 30) d'exemplars de cabres assilvestrades.

6. Quant a la possible afecció de les zones de protecció del Domini Public Hidràulic indicar que, exceptuant d'una part de la banda est, la pràctica totalitat del perímetre de l'antic abocador està delimitat per l'existència d'una síquia, canal o canonada d'acord amb la capa de la xarxa hidrogràfica de l'eina IDEIB. Així mateix, un tram de la trajectòria de la línia d'evacuació de mitjana tensió que connecta el CT3 amb la subestació de Biniatria, travessa aquesta canal per la zona sud.

Quant a les aigües subterrànies, la parcel·la es localitza sobre la massa d'aigua subterrània 18.11M1 (Sa Pobla), en mal estat quantitatiu i qualitatiu d'acord amb el Pla Hidrològic vigent (RD 49/2023, de 24 de gener corresponent a la revisió del tercer cicle, 2022-2027). La vulnerabilitat de la zona a la contaminació dels aqüífers és moderada i les actuacions projectades es troben fora dels perímetres de restriccions dels pous de proveïment urbà.

7. Respecte a les àrees de prevenció de riscos (APR) i d'acord amb l'eina IDEIB, les zones d'implantació corresponents a les cel·les 1 i 2, plataforma sud i trajectòria de la línia d'evacuació es troben afectades, en part, per l'existència de dues àrees de prevenció de risc d'incendi. Aquestes àrees són coincidents amb zones d'alt risc d'incendis forestals (ZAR) que mostren una qualificació del risc extremadament alt i molt alt. No obstant, el Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl ha fet constar en el seu informe, que aquestes dues zones d'alt risc (ZAR) no estan ocupades per vegetació arbrada o arbustiva segons l'ortofoto més recent (PNOA 2021). D'altra banda, una petita superfície de la plataforma sud està afectada per l'existència d'un àrea de prevenció del risc d'erosió.

8. L'àmbit d'actuació pertany a la unitat paisatgística 3 (UP-8) «Badies del Nord».

9. D'acord amb l'apartat de geologia de l'estudi d'impacte ambiental, a l'àmbit del projecte afloren margues i calcàries del Juràssic així com dipòsits al·luvials i col·luvials (llims, argiles i graves) del Quaternari. No obstant això, s'ha de tenir en compte que gran part de les actuacions es projecten damunt la superfície d'un antic abocador de cendres.

10. La instal·lació fotovoltaica existent més pròxima (radi < 3 km) a la zona d'estudi es correspon amb el parc fotovoltaic de Biniatria ubicat, dins la mateixa parcel·la, a la part sud. Així mateix a la zona es té constància de la tramitació d'altres dues instal·lacions fotovoltaiques corresponents al PFV Na Lloreta (amb DIA favorable) i el PFV Can Balança (amb DIA desfavorable).

11. D'acord amb l'EIA, a l'àmbit afectat pel projecte no es localitzen elements catalogats d'interès cultural (BIC ni BC). No obstant, en les proximitats de l'abocador (a l'oest) es localitzen dos BIC's corresponents a: conjunt prehistòric de Biniatria/Es Pinar i les restes prehistòriques de Biniatria/Es Puig, dels quals no s'observa delimitat l'entorn de protecció a l'eina IDEIB.

12. Segons el «modelo de zonificación ambiental para energías renovables: eólica y fotovoltaica. Sensibilidad ambiental y clasificación del territorio» del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, l'índex de sensibilitat ambiental per a les instal·lacions fotovoltaiques a l'àmbit del projecte és de 9.020. En aquest sentit, el valor zero indica sensibilitat màxima i 10.000, sensibilitat baixa.

13. Els elements de l'agrupació fotovoltaica (mòduls fotovoltaics, CMMs i CTS), la zona d'emmagatzematge amb bateries i el tram de línia d'evacuació fins a la subestació de Biniatria (SEnT) es troben a més de 500 m dels habitatges aïllats més propers.

3. Resum del procés d'avaluació

Fase d'informació pública i de consultes

El passat 25 de juliol de 2023 es va publicar en el BOIB núm. 104 la informació pública d'avaluació d'impacte ambiental del projecte de parc fotovoltaic Nou Murterar de 10.000 kW, ubicat al polígon 7 parcel·la 345 d'Alcúdia. Aquest tràmit es va realitzar de forma conjunta amb el tràmit d'informació pública sobre la sol·licitud de declaració de projecte industrial estratègic i autorització administrativa prèvia. També es va publicar un anunci a la pàgina web de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic, al portal de transparència de la CAIB i als diaris «Ultima Hora» i «Diario de Mallorca».

Al certificat d'informació pública, signat en data 16 d'abril de 2024, consta que no s'han rebut al·legacions durant el tràmit d'informació pública.

Durant la informació pública han estat consultades les administracions i persones interessades següents:

- Ajuntament d'Alcúdia.

- Conselleria de Medi Ambient i Territori. Departament de Medi Natural.

- Conselleria de Medi Ambient i Territori. Direcció General de Recursos Hídrics. Servei d'Estudis i Planificació.

- Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació. Direcció General d'Agricultura i Ramaderia. Servei d'Agricultura.

- Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica. Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic. Servei de Canvi Climàtic i Atmosfera.

- Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat. Direcció General d'Emergències i Interior.

- Consell de Mallorca. Departament de Territori. Direcció Insular d'Urbanisme.

- Consell de Mallorca. Direcció Insular de Medi Ambient, Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient.

- Consell de Mallorca. Departament de Territori. Direcció Insular de Territori i Paisatge.

- Edistribucion Redes Digitales SLU.

- Red Eléctrica.

- GOB.

- Amics de la Terra.

A la data present, dins l'expedient consten els informes emesos per: l'Ajuntament d'Alcúdia, Servei d'Ordenació del Territori i Servei Tècnic d'Urbanisme del Consell de Mallorca, Servei d'Agricultura, la Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic, el Servei de Residus i Sòls Contaminats, el Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl, la Direcció del Parc Natural de s'Albufera, el Servei de Planificació de la Direcció General d'Emergències i Interior i Red Eléctrica.

De la mateixa manera consten signades en dates 15 de novembre de 2023 i 13 de maig de 2024, les respostes del promotor a les consideracions tècniques descrites en els informes emesos per l'Ajuntament d'Alcúdia en data 21 de juliol de 2023, i l'elaborat conjuntament pel Servei d'Ordenació del Territori i el Servei Tècnic d'Urbanisme del Consell de Mallorca en data 12 de desembre de 2023.

- El Servei d'Ordenació del Territori va informar favorablement l'execució del projecte amb els següents condicionants:

1) Cal modificar els acabats de les edificacions auxiliars del parc (3CT's, l'estació meteorològica i l'edifici d'operació i manteniment) per tal de complir les condicions d'integració paisatgística i ambiental recollides a la Norma 22 del PTIM (coberta inclinada de teula àrab, façanes de la gamma de la pedra, de marès o dels ocres terra...) i reduir així el seu impacte paisatgístic.

2) Cal avaluar l'impacte ambiental i paisatgístic de les instal·lacions d'emmagatzematge d'energia, per això cal definir més detalladament la volumetria, les mides i els acabats dels mòduls tipus container proposats.

3) S'haurà de reubicar la zona d'emmagatzematge de bateries i situar-la fora dels terrenys que les NNSS del municipi d'Alcúdia qualifiquen com a sistema general de comunicacions i transports (línia del ferrocarril).

4) El projecte no podrà afectar els elements catalogats de l'espai natural EN-15 ni el jaciment arqueològic JA-46 ni el seu entorn, pels quals el catàleg municipal estableix un grau de protecció A.

5) S'haurien de respectar les condicions generals que es determinen a les normes 5.2.03, 5.2.04, 5.2.07, 5.2.08 i 5.2.09 de les vigents NNSS del municipi d'Alcúdia.

6) Es requerirà de la pertinent autorització de la Direcció General de Recursos Hídrics en relació a l'afecció del torrent i la seva zona de policia.

Així mateix es fan les observacions següents:

7) Seria convenient modificar la forma d'implantació dels panells proposada en la zona Plataforma sud, per tal de mantenir lliure de panells l'apèndix sud oest d'aquesta zona i reduir així l'impacte paisatgístic del conjunt.

8) Seria convenient traslladar el CT3 ubicat en el límit sud de la zona Plataforma sud a una zona situada més al nord, per tal de reduir la seva visibilitat des de l'entorn proper i reduir així l'impacte paisatgístic del parc fotovoltaic.

9) Seria convenient ubicar, sempre que sigui tècnicament viable, els mòduls d'emmagatzematge proposats (tipus container) dins una edificació que incorpori els acabats i materials recollits en la Norma 22 del PTIM per tal de reduir l'impacte ambiental i paisatgístic de la nova instal·lació o, en el seu defecte, adoptar mesures adequades per a la integració paisatgística.

10) Cal tenir en compte que en relació a l'àmbit del parc afectat per àrees de prevenció de riscs, s'haurà de sol·licitar informe a l'administració competent en la matèria de medi ambient.

- El Servei de Residus i Sòls Contaminats, va informar favorablement la instal·lació de plaques fotovoltaiques sobre la zona de plataforma de l'extrem sud i les cel·les 1 i 2 de l'abocador de Biniatria, amb els següents condicionants:

1. El responsable del manteniment post-clausura de l'abocador serà l'empresa GESA.

2. No es podrà iniciar la instal·lació de les plaques sobre les cel·les 1 i 2 fins transcorregut 1 any des de l'aprovació de la clausura.

3. L'execució de les instal·lacions no suposaran una modificació del règim d'escorrentia superficial i facilitaran la circulació de l'aigua cap a les canaletes perimetrals existents.

4. Es realitzarà un seguiment sobre la possible generació de punts baixos sobre la superfície a causa de la càrrega de les noves plaques instal·lades. Aquest seguiment s'inclourà dins la memòria de seguiment ambiental anual.

5. La instal·lació de les plaques solars i instal·lacions auxiliars no impedirà la recollida de mostres de nivell de bentonita, tal i com recull la Resolució de segellat.

6. Les noves instal·lacions fotovoltaiques no impediran realitzar el seguiment ambiental establert a l'Autorització Ambiental Integrada i a les resolucions d'aprovació post-clausura.

- El Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl, va informar en data 16 de març de 2022, el següent:

- De conformitat amb les consideracions tècniques exposades, es conclou que les dues zones identificades a la imatge adjunta (color groc) estan actualment incloses com a Zones d'Alt Risc d'Incendi Forestal (ZAR) de conformitat amb el Decret 22/2015, de 17 d'abril, pel qual s'aprova el IV Pla General de Defensa contra Incendis Forestals de les Illes Balears.

- Tot i així, queda palès que, per les pròpies dinàmiques canviants de la zona de l'abocador de cendres de Biniatria els darrers 10-15 anys, i tal i com es pot observar a l'ortofoto més recent (PNOA 2021), aquestes dues zones no estan ocupades per vegetació arbrada o arbustiva.

- La Direcció del Parc Natural de s'Albufera, en data 19 de setembre de 2023, va informar favorablement el projecte de Parc fotovoltaic Nou Murterar de 10.000kw, polígon 7, parcel·la 345, T.M. Alcúdia amb els condicionants següents:

- Els residus generats seran recepcionats pel fabricant per a la seva reutilització i reciclatge. I es gestionaran conforme a la legislació vigent segons el seu grau de perillositat.

- S'ha de fer una gestió sostenible de l'ús de l'aigua que en cap cas augmenti els problemes de salinització presents a l'espai protegit.

El projecte no té relació directa amb la gestió del lloc Xarxa Natura 2000 ni és necessari per aquesta gestió, i pareix que no afectaria de manera apreciable les espècies de la ZEPA de s'Albufera.

- El departament de manteniment de línies de Red Eléctrica, en data 13 de setembre de 2023, va informar que no presenta cap oposició al projecte al no existir afeccions a instal·lacions propietat de Red Eléctrica.

- L'arquitecte tècnic municipal de l'Ajuntament d'Alcúdia, en data 19 de febrer de 2024, emet informe on conclou amb el següent:

No s'han esmenat totes les deficiències de l'anterior informe tècnic de data 21/07/2023, pel que no es pot informar favorablement.

Tot això sense perjudici que quant correspongui, s'emeti informe jurídic municipal respecte de l'aplicació de l'article 17 de la Llei 6/1997 de sòl rústic.

- La Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic, en data 18 de setembre de 2023, va informar favorablement el projecte sempre que es tengui en compte el següent condicionant en la versió final del «Document tècnic del projecte» i del «Estudi d'Impacte Ambiental» i que en futurs projectes similars en tengui en compte l'impacte sobre les emissions de la fabricació dels panells fotovoltaics: Cal deixar constància a l'Estudi d'Impacte Ambiental i al Pla de Vigilància Ambiental la següent mesura ambiental: El desmantelamiento de la instalación, las placas fotovoltaicas y baterias son responsabilidad del promotor y se llevará a cabo la correcta reutilización o reciclaje de componentes por un gestor autorizado. Se deberá actualizar el presupuesto presentado.

- El Servei d'Agricultura, en data 28 de novembre de 2023, va informar favorablement el projecte d'acord amb l'article 118 de la Llei 8/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears i la Instrucció 1/2023, de 18 de gener, sobre els criteris per emetre informes per a la instal·lació de parcs fotovoltaics en sòl rústic.

- La Direcció General d'Emergències i Interior, en data 27 de juliol de 2023, va informar favorablement el projecte fent constar el següent: "tot i que segons el previst al Pla Director Sectorial Energètic de les Illes Balears (Decret 33/2015, de 15 de maig), el promotor ha de redactar i implantar el corresponent pla d'autoprotecció front incendis forestals, incorporant les mesures contemplades a la directiu com són la definició d'accessos i garantia d'arribada i maniobra de vehicles pesats conforme amb el RD 893/2013 de 15 de novembre.

4. Anàlisi tècnica de l'expedient

a) Alternatives

- Alternativa zero (no execució). Es descarta atès que suposaria mantenir els sistemes actuals de generació elèctrica basats en l'ús de combustible fòssil.

- Alternatives en relació amb altres fonts d'energia renovable. Es planteja l'opció de l'energia eòlica però es descarta atès que implicarien un major impacte ambiental de tipus paisatgístic així com la incidència sobre l'avifauna.

- Alternatives d'emplaçament: 4 possibles opcions d'ubicació corresponents a:

Alternativa 1 (seleccionada): pol.7, parc. 345.

Alternativa 2: PL SUP AS-34 (ref. cadastral 8473502EE0087S). Ubicada entre la central tèrmica d'Alcúdia II i el polígon industrial de Ca Na Lloreta.

Alternativa 3: pol. 7, parc. 423. Ubicada al nord de l'abocador.

Alternativa 4: pol. 7, parc. 263.

De les exposades i tenint en compte que les alternatives 2 i 3 no disposen de superfície suficient per a implantar el parc projectat, s'opta per seleccionar l'alternativa 1 en comparació amb la 4, atès que, entre d'altres: es disposa de la titularitat dels terrenys, l'emplaçament es correspon amb un terreny degradat de grans dimensions el que evita una ocupació en sòl rústic equivalent, l'entorn es correspon amb una zona clarament industrialitzada (central tèrmica, polígon industrial..) i allunyada de zones urbanes i/o turístiques, l'aptitud fotovoltaica segons el PDSEIB és considerada alta, no s'afecta a cap tipus de cultiu agrícola i es localitza en les proximitats un punt de connexió (subestació elèctrica de Biniatria) per a l'evacuació de l'energia generada.

Partint de la seleccionada (Alt. 1), es presenten al seu torn alternatives de:

- La distribució en l'espai.

- La forma d'implantació de les estructures: amb bases de formigó prefabricades o gabions reblits de material d'obra, ja que les condicions de l'abocador (segellat impermeable) no permeten l'ancoratge de les estructures mitjançant perns perforadors.

- La implantació del cablejat: mitjançant canals o claveguerons superficials de formigo o safates aèries. En tots dos casos es permet el pas del flux d'aigua per sota sense implicar modificacions damunt l'escorrentia superficial.

- L'accés a la planta: es descarta la creació de nous accessos ja que s'aprofitarà l'existent a l'abocador.

- La circulació a l'interior del parc: s'aprofitaran els camins existents i es descarten alternatives que suposin la pavimentació del terreny.

b) Principals impactes de l'alternativa escollida i la seva correcció

A l'estudi d'impacte ambiental es presenta una identificació i descripció dels impactes que produirà el projecte sobre l'entorn així com una caracterització, avaluació i valoració dels més significatius.

b.1) A la fase d'execució, l'actuació derivada de la implantació de la instal·lació i les connexions elèctriques del parc, produirà impactes ambientals compatibles sobre la qualitat de l'aire, els hàbitats faunístics i el paisatge. Els impactes ambientals sobre el clima, el sòl, l'aigua, la població, els usos del territori, el patrimoni, les infraestructures/equipaments i la salut humana es consideren nuls o irrellevants. Finalment, en aquesta fase l'impacte sobre l'economia es considera positiu.

b.2) A la fase d'explotació, els impactes sobre la qualitat de l'aire, el sòl, l'aigua, la població i la salut es consideren nuls. L'afecció sobre els hàbitats faunístics és compatible. L'impacte sobre el paisatge resulta de moderat a compatible i la resta d'impactes sobre el clima, l'economia, els usos del territori i les infraestructures/equipaments són considerats positius.

b.3) A la fase de desmantellament, els impactes sobre la qualitat de l'aire i les infraestructures són considerats compatibles. Resulten positius els impactes sobre el sòl, l'aigua i l'economia. Es consideren nuls els impactes sobre el clima, els recursos biològics, la població, els usos del territori, el patrimoni o la salut.

D'entre les mesures destinades a prevenir, corregir i compensar els impactes ambientals detectats en les distintes fases del projecte, destaquen:

- Tenir en compte les bones pràctiques establertes a la guia «El control de la pols i emissions de la construcció i demolició» publicada a la web de la caib

(https://www.caib.es/sites/atmosfera/ca/d/guia_pel_control_de_les_emissions_de_pols_de_la_construccio_i_demolicio-30632/)

- Senyalització de les superfícies d'ocupació.

- Reutilització dels excedents de terra pròpia.

- Actuacions de manteniment o proveïment de carburant en zones destinades a l'efecte.

- Realització d'estudis específics de seguiment anual de l'avifauna i de quiròpters.

- Minimitzar les emissions acústiques en períodes de reproducció (febrer a juny).

- Mesures per a la gestió adequada dels residus (a l'EIA s'inclou un pla de gestió de residus i un pla de desmantellament de la instal·lació).

- Establiment d'una franja de 20 metres entre el límit de l'abocador i la zona d'implantació dels panells (plataforma sud) més pròxima al parc de s'Albufera, per tal de reduir la visibilitat des d'aquest espai protegit.

- Reducció de l'angle d'inclinació de les 4 primeres fileres de panells més pròxims al parc de s'Albufera, per tal de reduir la visibilitat des d'aquest.

- Reducció de l'altura total dels panells respecte del sòl (2,32 m) tenint en compte que el terreny no té condicions idònies pel cultiu (Avaluació ambiental integrada).

- Noves edificacions i tancaments, s'adaptaran en la mesura que es pugui a les condicions d'integració paisatgística del Pla Territorial de Mallorca (Norma 22).

- Coordinació del projecte (en totes les seves fases) amb l'empresa encarregada de la gestió i el manteniment de l'abocador. Es materialitzarà en forma de conveni de col·laboració en el que es definiran les obligacions i responsabilitats de cadascuna de les parts implicades (EGPE i GESA) i que haurà de ser validat pel Servei de Residus.

- Inspeccions periòdiques per tal de detectar la presència d'animals ferits o morts.

- Manteniment dels equips que continguin olis o gasos dielèctrics (SF6). En les operacions que impliquin el buidatge de SF6, es recuperarà el gas.

- La neteja dels panells serà en la mesura que es pugui en sec, en cas de no ser possible es realitzarà amb aigua regenerada.

- Control de la vegetació amb mitjans mecànics. No s'empraran herbicides.

- Les actuacions de desbrossament per a la instal·lació dels panells seran compatibles amb la presència de vegetació suficient pel campeig i alimentació de l'avifauna existent.

- Les zones de maquinaria i d'aplec de materials, en fase de construcció, estaran a una distància mínima de 10 m respecte a les zones amb risc d'incendi.

- Finalitzada la vida útil de la planta i en el cas de no ser renovada o destinat el sòl a altres usos, es recuperarà l'estat preoperacional de la superfície afectada.

D'acord amb l'estudi d'impacte ambiental no es detecten impactes negatius significatius vinculats al projecte, tenint en consideració les mesures ambientals proposades.

Es presenta un Pla de Vigilància Ambiental (PVA) per al seguiment de les mesures proposades per a minimitzar els impactes ambientals del projecte, a cada una de les seves fases (obres, funcionament i desmantellament). El pressupost de la partida destinada a la vigilància ambiental s'inclourà a la fase del projecte constructiu.

A l'estudi d'impacte ambiental s'inclou l'apartat corresponent a l'estudi de la vulnerabilitat del projecte davant accidents greus al qual es conclou que no és un projecte generador d'accidents greus ni de catàstrofes.

Per la seva banda l'annex I corresponent a «Estudio sobre el impacto directo e inducido sobre el consum energético, punta de demanda y emisiones de gases de efecto invernadero. Vulnerabilidad ante el cambio climático» de l'EIA, preveu que amb una producció estimada de 17.850 Mwh/any es produirà un estalvi anual d'emissions de CO2 de 8.928 t. Per a realitzar aquesta valoració s'han tingut en compte els factors d'emissions de contaminants emesos a l'atmosfera publicats per la Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic.

Per tal de justificar el compliment de les mesures i condicionants ambientals per a la implantació d'instal·lacions fotovoltaiques establertes a l'annex F del PDSEIB, l'estudi d'impacte ambiental inclou annex II en el qual destaquen les següents justificacions:

- Respecte la impermeabilització (SOL-A03) es fa constar que el terreny ja es troba impermeabilitzat atès que la zona d'implantació es correspon amb una zona clausurada de l'actual abocador. Els panells s'ubicaran sense afectar a la capa de segellat.

- Respecte a minimitzar els elements artificials de drenatge (SOL-A06) es fa constar que actualment aquests ja es localitzen i que es proposen mesures per tal de no modificar l'escorrentia del terreny.

- Respecte a la compatibilitat amb cultius o zones de pastura (SOL-A07) es fa constar que les característiques de base del terreny no ho fan compatible amb aquestes activitats.

- Respecte a minimitzar els moviments de terra (SOL-B02), l'única rasa prevista és la que uneix el centre de transformació 3 amb la subestació.

- Respecte del sistema d'ancoratge (SOL-B09), les característiques de base del terreny (impermeabilitzat) no permet actuacions de clavat.

- Respecte de la neteja dels panells (SOL-C03), es preveu que sigui esporàdica mitjançant tractor que llanci aigua regenerada. En aquest punt no s'estima cap volum de recurs hídric associat.

- Respecte d'elements d'apantallament o implantació de barrera vegetal (SOL-D03 i SOL-D05), es justifica que no es disposa de terra vegetal suficient per a plantar-la i que per les característiques del terreny no està permès l'ús d'espècies arbòries que puguin danyar la capa d'impermeabilització.

Finalment a l'annex III corresponent a l'estudi d'incidència paisatgística del projecte, s'identifiquen com a focus visuals els següents indrets: instal·lacions industrials properes (propi abocador de Biniatria, PFV Biniatria, central tèrmica Es Murterar i polígon industrial Ca Na Lloreta), habitatges aïllats en parcel·les dels voltants (700 m aprox.), carretera Ma-3433, camí del polígon de Es Murterar, Parc Natural de s'Albufera, puig de Ca na Bassera, de Sa Galera i mirador del puig de Sant Martí. La ubicació en un entorn industrial, suposa que el projecte de parc fotovoltaic es pugui integrar més fàcilment sense alterar significativament la seva qualitat visual. Respecte de l'espai protegit, tot i que el parc solar serà visible des de diversos punts singulars sobre-elevats (plataforma s'Ullastrar, puig de Sa Roca, plataforma des Cibollar, torre del Canal Loco...etc.), cal tenir en compte que el projecte planteja mesures d'integració (reducció de l'altura dels panells i buffer o franja de 20 a 35 metres) i un disseny en l'orientació i la inclinació dels panells que farà que en cap cas la llum solar sigui reflectida cap a s'Albufera i que els reflexos del sol en les plaques no incidiren sobre l'espai protegit.

c) Consideracions tècniques

c.1) Respecte a la situació administrativa de les zones previstes per a la implantació del parc (panells fotovoltaics), el Servei de Residus i Sòls Contaminats ha indicat que:

- En data 31 d'octubre de 2017 el Director General d'Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus, resol l'aprovació del segellat i clausura de l'extrem sud de l'abocador de Biniatria que implica l'inici del període de manteniment post-clausura a favor de Gas y Electricidad Generación SAU (GESA).

- En data 26 d'abril de 2022 el Director General de Residus i Educació Ambiental resol l'aprovació del segellat i clausura de les cel·les 1 i 2 de l'abocador de Biniatria que implica l'inici del període de manteniment post-clausura a favor de GESA.

c.2) La ubicació del parc fotovoltaic a un indret, de base degradat i en un entorn fortament industrialitzat, es considera positiu des del punt de vista de l'ocupació/consum del territori i de la integració paisatgística.

c.3) El projecte permet avançar cap a una major autosuficiència energètica, afavoreix la descarbonització de l'illa i s'emmarca dins els objectius de reducció d'emissions establerts a l'article 12 de la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica i dins els objectius de la Directiva (UE) 2018/2001 del Parlament Europeu i del Consell d'11 de desembre de 2018 relativa al foment de l'ús d'energia procedent de fonts renovables.

c.4) Es valora positivament l'ús de mòduls bifacials front als monofacials des del punt de vista de l'eficiència energètica (menor ocupació/consum de territori, major generació d'energia, disminució en el consum de matèries primeres i menor generació de residus en fase de desmantellament).

c.5) Es considera positiu per tal de disminuir la pressió actual sobre les masses d'aigua subterrània, l'ús d'aigües regenerades en les tasques de neteja dels panells fotovoltaics, tot i que no es fa una estimació del consum del recurs ni tampoc s'inclou com a mesura de control i seguiment en el pla de vigilància ambiental. Cal tenir en compte, en aquest sentit, que actualment hi ha una part de l'abocador que encara rep el dipòsit de cendres.

c.6) La situació topogràfica del projecte a una zona sobre-elevada respecte del seu entorn més proper, es considera que dificulta l'efectivitat de qualsevol mesura d'integració paisatgística proposada.

c.7) En relació al possible impacte ambiental acumulatiu derivat de l'existència del parc fotovoltaic de Biniatria a l'entorn del projecte, s'ha justificat que el seu efecte no serà rellevant tenint en consideració que:

Les mesures d'integració paisatgística proposades (franja de reculada de 20 a 35 metres des del límit de l'abocador en relació a l'espai protegit de s'Albufera de Mallorca i reducció de l'alçada de les plaques solars).

Les barreres vegetals de la instal·lació de Biniatria encara no són efectives, però a mesura que es desenvolupin podran actuar com a barrera visual per a la instal·lació ara projectada de Nou Murterar.

A més a més, al document del projecte bàsic es cita textualment que (pàg. 41):

"Se deberá sustituir el transformador de potencia actual de 15MVA 20 / 66 kV por uno de 30MVA 20 / 66 kV capaz de transformar la potencia de los dos parques fotovoltaicos de Enel Green Power España SL, Biniatria y Nou Murterar"

En aquest punt cal tenir en compte que a la declaració d'impacte ambiental del parc fotovoltaic de Biniatria (BOIB núm. 81 de 14 de juny de 2014), es va establir com a condicionant que:

"1. Les tres barreres vegetals han d'ésser de 5 metres des del primer moment que s'instal·lin les plaques fotovoltaiques per tal evitar la seva visibilitat des del parc.".

D'acord amb l'històric d'imatges de l'eina IDEIB, la primera data que mostra la implantació del PFV Biniatria es correspon amb l'any 2021, moment des del qual les tres barreres vegetals haurien de ser efectives a efectes de reduir l'impacte paisatgístic del parc fotovoltaic des del Parc Natural de s'Albufera.

Atesa la limitació que presenta el projecte actual, quant a mesures que atenuïn l'impacte paisatgístic (pantalles vegetals), la implantació de les barreres vegetals al parc fotovoltaic de Biniatria, es considera una actuació immediata i fonamental per tal de mitigar l'impacte visual acumulatiu de tots dos parcs fotovoltaics.

c.8) Pel que respecta al sistema d'ancoratge de les estructures de suport, es considera que el mètode superficial proposat haurà de ser aquell que derivi en una menor quantitat de residus generats a la fase de desmantellament.

c.9) En vista de la probable existència de fauna (cabres assilvestrades, conills i ovelles) a l'àmbit del projecte, es considera fonamental que totes les conduccions superficials de cablejat estiguin protegides per tal d'evitar electrocucions.

c.10) De les edificacions projectades (CT, estació meteorològica i caseta d'operació) i tenint en compte la incidència paisatgística del projecte, resulta bàsic el compliment de les condicions d'integració establertes a la norma 22 del Pla Territorial de Mallorca, especialment pel que fa a l'acabat de les façanes (tonalitats de la pedra, del marès o dels ocres terra) i a la coberta inclinada de teula àrab.

c.11) Quant a la projecció d'una zona (3.000 m2) destinada a l'emplaçament d'un sistema d'emmagatzematge de bateries, cal tenir en compte que:

D'acord amb el projecte bàsic i l'estudi d'impacte ambiental associat, la seva instal·lació està supeditada a que, des del punt de vista tècnic econòmic, sigui viable.

L'actuació es troba inclosa dins el cronograma del projecte i pressupostada com a partida independent. No obstant això, a l'apartat del desmantellament no hi ha cap partida relacionada amb la seva retirada.

La seva ubicació es troba pròxima (uns 25 m) a una àrea delimitada com a ZAR (zona d'alt risc) i amb una classificació del risc molt alt segons el IV Pla General de Defensa Contra Incendis Forestals de les Illes Balears (2015-2024). En aquest punt, tot i que el PDSEIB únicament preveu la redacció i implantació de plans d'autoprotecció d'incendis forestals per a instal·lacions ubicades dins zones de risc, es considera oportú incloure aquesta mesura en vista de la proximitat de la zona (ZAR) i de la magnitud del sistema d'emmagatzematge projectat.

c.12) Pel que fa a la proximitat del projecte en relació a dos indrets protegits per la Xarxa Natura 2000 (ZEC ES5310015 Puig de Sant Martí i ZEPA ES0000038 s'Albufera de Mallorca, tots dos de gestió autonòmica), l'estudi d'impacte ambiental incorpora la corresponent avaluació de les possibles repercussions sobre aquest espai i, per la seva banda, a l'informe del parc natural de s'Albufera es considera que el projecte: no té relació directa amb la gestió del lloc XN2000, ni és necessari per aquesta gestió i pareix que no afectaria de manera apreciable a espècies de la ZEPA de s'Albufera.

Conclusions

Primer. Es formula la declaració d'impacte ambiental favorable a la realització del projecte de Parc fotovoltaic Nou Murterar ubicat al polígon 7, parcel·la 345, TM d'Alcúdia, de data febrer de 2023 signat digitalment per Jaime Sureda Bonnin i la seva addenda posterior signada en novembre de 2023 per Jaime Sureda Bonnin, Gonzalo García Uriarte i Ángel Lacleta Barrera, atès que previsiblement no es produiran impactes adversos significatius sobre el medi ambient, sempre que es compleixin totes les mesures preventives, correctores i compensatòries previstes per l'EIA i la seva addenda signats, en dates abril de 2023 i juny de 2024 respectivament, per Ángel María Pomar Goma (biòleg) i Clara Fuertes Salom (ambientòloga), i els condicionants següents:

1. La implantació dels elements que conformen el parc fotovoltaic no es podrà dur a terme fins que no s'acrediti, davant l'òrgan substantiu, el compliment del condicionant 1 corresponent a la DIA del parc fotovoltaic de Biniatria (BOIB núm. 81 de 14 de juny de 2014) ubicat a la mateixa parcel·la.

2. Les edificacions auxiliars projectades (centres de transformació, estació meteorològica i edifici d'operació i manteniment) hauran de complir amb les condicions d'integració paisatgística establertes a la norma 22 del Pla Territorial de Mallorca.

3. Pel que respecta al sistema d'emmagatzematge de bateries (BESS):

3.1) S'haurà de projectar i executar l'establiment d'una franja de seguretat, no inferior a 10 metres, respecte de la seva perimetral que haurà de romandre lliure de vegetació des del moment de la instal·lació i fins a la seva retirada.

3.2.) El control i seguiment de l'estat de la franja anterior s'haurà d'incloure i pressupostar al Pla de Vigilància Ambiental.

3.3) El pressupost del projecte haurà d'incloure la partida corresponent al seu desmantellament i restitució de la superfície afectada a l'estat original.

4. S'haurà de pressupostar, redactar e implantar un pla d'autoprotecció front a incendis forestals, incorporant la definició d'accessos i garantia d'arribada i maniobra de vehicles pesats conforme a la normativa vigent (actualment RD 893/2013, de 15 de novembre).

5. La neteja dels panells es realitzarà preferentment en sec i en cas de no ser possible, l'aigua necessària procedirà de la regeneració d'aigües residuals. L'origen i el volum del recurs hídric haurà de quedar documentat al pla de vigilància ambiental.

6. El sistema d'ancoratge de les estructures de suport haurà de ser aquell que representi, en fase de desmantellament, un menor volum de residus associats.

7. Les conduccions de cablejat no soterrades hauran d'incorporar sistemes de protecció per tal d'evitar possibles situacions d'electrocució a la fauna existent.

8. En fase d'obra les possibles rases que es mantinguin obertes durant més de 24 hores hauran de ser revisades diàriament i abans del seu tancament, per tal de detectar la fauna que hi pugui quedar atrapada i s'hi col·locaran elements que els permetin la sortida.

9. S'hauran de fer inspeccions visuals periòdiques per tal de detectar la possible presència d'animals ferits o morts. En el cas de trobar-se un animal mort o ferit i que sigui una espècie catalogada o protegida, o en cas de dubte, haurà d'avisar-se a l'112 o als agents de medi ambient del Govern de les Illes Balears. En el cas que sigui un cadàver, no s'haurà de tocar, en cap cas, ni desplaçar-lo, deixant-lo intacte tal com s'ha trobat.

10. S'hauran d'incorporar caixes niu destinades a aus autòctones i quiròpters.

11. Les restes vegetals derivats del desbrossament s'hauran de dur a instal·lacions que ho puguin aprofitar per fer compost o esser recollits per empreses que facin aquesta valorització.

12. S'hauran d'adoptar les màximes precaucions per evitar l'abocament de substàncies contaminants, incloses les derivades del manteniment de les maquinàries. El manteniment de vehicles i maquinària s'haurà de realitzar fora de l'àmbit d'actuació.

13. Es seleccionaran equips que no utilitzin gas SF6 o que tinguin un consum mínim d'aquest gas. Es tindrà un protocol per al transport, ompliment, manteniment i buidat d'equips que utilitzin gas (SF6); detecció de fuites, actuació en cas de fuita accidental i control del consum anual. S'hauran de compensar les emissions de gas SF6 mitjançant reforestacions. S'haurà de reforestar la superfície necessària per tal d'absorbir la quantitat equivalent a les emissions anuals de SF6.

14. Els olis emprats als transformadors no contindran PCBs ni PCTs i s'haurà de disposar d'un sistema d'alerta per fuites d'olis o lubricants.

15. S'hauran de gestionar correctament els panells fotovoltaics i sistemes d'emmagatzematge de bateries, tant en la fase d'explotació com de desmantellament, d'acord amb el que es preveu en el RD 110/2015 de 20 de febrer, sobre residus d'aparells elèctrics i electrònics, mitjançant una declaració responsable que haurà de ser signada pel promotor i/o el propietari, sense perjudici que l'òrgan substantiu valori l'aplicació potestativa de l'art. 33 del Decret legislatiu 1/2020, relatiu a finances i/o assegurances per a garantir aquest desmantellament.

16. S'hauran de realitzar mesures periòdiques d'intensitat del camp electromagnètic durant la vida útil de la instal·lació fotovoltaica, de la línia elèctrica i de la subestació elèctrica, les quals s'hauran d'incloure dins el Pla de Vigilància Ambiental i el seu cost figurar dins el pressupost del projecte. Aquestes mesures s'hauran de programar a aquelles hores i mesos de màxima producció del parc i s'ha de complir amb l'establert al RD 1066/2001, de 28 de setembre, pel qual s'aprova el Reglament que estableix condicions de protecció del domini públic radioelèctric, restriccions a les emissions radioelèctriques i mesures de protecció sanitària davant emissions radioelèctriques i al RD 337/2014, de 9 de maig, pel qual s'aproven el Reglament sobre condicions tècniques i garanties de seguretat en instal·lacions elèctriques d'alta tensió i les seves instruccions tècniques complementàries ITC-RAT 01 a 23 o a la normativa que els substitueixi. S'haurà de garantir que la població més propera a les instal·lacions no estigui exposada a un camp magnètic superior a 0,4 microTesla.

17. Finalitzada la vida útil de la instal·lació, s'haurà de restaurar el terreny al seu estat original i prendre les mesures correctores necessàries per a minimitzar o eliminar l'impacte ambiental associat. En cas que posteriorment es vulgui continuar explotant com a PFV, haurà de ser sotmès a un nou procediment d'Avaluació d'Impacte Ambiental.

18. El pressupost del projecte haurà d'incloure les partides específiques destinades a l'establiment de les mesures preventives, correctores i compensatòries, a la vigilància i el seguiment ambiental i a la contractació d'un auditor ambiental, atès que l'estimat supera el milió d'euros. La funció de l'auditor serà acreditar el compliment de la DIA.

19. S'ha de trametre a l'òrgan ambiental el pla de vigilància ambiental, incloent-hi els indicadors de seguiment que s'utilitzaran per fer el seguiment de les mesures ambientals proposades, a més de l'establiment de llindars i actuacions en cas d'incompliment, abans de l'autorització substantiva per a la seva revisió i incorporació a l'expedient. S'haurà d'incloure com a indicador el control i seguiment de la generació de punts baixos derivat de possibles assentaments del terreny.

20. D'acord amb el Servei de Residus i Sòls Contaminats:

- No es podrà iniciar la instal·lació de les plaques sobre les cel·les 1 i 2 fins transcorregut 1 any des de l'aprovació de la clausura.

- L'execució de les instal·lacions no suposarà una modificació del règim d'escorrentia superficial i facilitaran la circulació de l'aigua cap a les canaletes perimetrals existents.

- Es realitzarà un seguiment sobre la possible generació de punts baixos sobre la superfície a causa de la càrrega de les noves plaques instal·lades. Aquest seguiment s'inclourà dins la memòria de seguiment ambiental anual de l'abocador.

- La instal·lació de les plaques solars i instal·lacions auxiliars no impedirà la recollida de mostres de nivell de bentonita, tal i com recull la Resolució de segellat.

- Les noves instal·lacions fotovoltaiques no impediran realitzar el seguiment ambiental de l'abocador establert a l'Autorització Ambiental Integrada i a les resolucions d'aprovació post-clausura.

21. D'acord amb l'informe de la direcció del Parc Natural de s'Albufera:

- Els residus generats seran recepcionats pel fabricant per a la seva reutilització i reciclatge. I es gestionaran conforme a la legislació vigent segons el grau de perillositat.

- S'ha de fer una gestió sostenible de l'ús de l'aigua que en cap cas augmenti els problemes de salinització presents a l'espai protegit.

22. D'acord amb l'informe conjunt del Servei d'Ordenació del Territori i el Servei Tècnic d'urbanisme del Consell de Mallorca:

- El projecte no podrà afectar els elements de l'espai natural EN-15 ni el jaciment arqueològic JA-46 ni el seu entorn, pels quals el catàleg municipal estableix un grau de protecció A.

- S'haurien de respectar les condicions generals que es determinen a les normes 5.2.03, 5.2.04, 5.2.07, 5.2.08 i 5.2.09 de les vigents NNSS del municipi d'Alcúdia.

23. D'acord amb l'informe de la direcció general d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic: en el desmantellament de la instal·lació, les plaques fotovoltaiques i bateries són responsabilitat del promotor i es durà a terme la correcta reutilització o reciclatge de components per un gestor autoritzat. S'haurà d'actualitzar el pressupost presentat.

Es recorda que:

1. Atès que part de la línia d'evacuació es troba a zona de policia de domini públic hidràulic, és necessària l'autorització prèvia de la Direcció General de Recursos Hídrics d'acord amb l'establert al punt 4 de l'article 9 del Reglament del Domini Públic Hidràulic i al punt 1 de l'article 103 del Pla Hidrològic de la Demarcació Hidrogràfica de les Illes Balears, revisió de tercer cicle (2022-2027).

2. S'ha de complir l'establert al Reial Decret 614/2001, de 8 de juny sobre disposicions mínimes per a la protecció de la salut i seguretat dels treballadors front el risc elèctric.

S'insta a l'òrgan substantiu a informar al promotor del parc fotovoltaic de Biniatria, respecte a l'obligació del compliment dels condicionats de la DIA publicada al BOIB núm. 81 de 14 de juny de 2014, sense perjudici de la potestat sancionadora que li correspon d'acord amb l'article 53 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'Avaluació Ambiental.

Segon. Es publicarà la present declaració d'impacte ambiental al Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que disposa l'article 41.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'Avaluació Ambiental.

Tercer. La declaració d'impacte ambiental perdrà la seva vigència i cessarà en la producció dels efectes que li són propis si, una vegada publicat en el BOIB, no s'hagués procedit a l'autorització del projecte en el termini màxim de sis anys des de la publicació, d'acord amb el que disposa l'article 21 bis del Text refós de la Llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears.

Quart. La declaració d'impacte ambiental no serà objecte de cap recurs, sense perjudici del que, si és el cas, escaigui en via administrativa o judicial davant de l'acte d'autorització del projecte , d'acord amb el que disposa l'article 41.4 de la Llei 21/2013.

Cinquè. Aquesta resolució s'emet sense perjudici de les competències urbanístiques, de gestió o territorials de les administracions competents i de les autoritzacions o informes necessaris per a l'aprovació.

Sisè. Segons la disposició transitòria primera del Decret llei 3/2024, de 24 de maig, de mesures urgents de simplificació i racionalització administratives de les administracions públiques de les Illes Balears, els efectes de la supressió de la comissió de Medi Ambient de les Illes Balears es produiran a partir del dia 29 de maig de 2024 i els procediments d'avaluació que s'hagin iniciat abans de la data esmentada s'han de resoldre per la direcció general competent, sense que sigui necessari el dictamen dels comitès tècnics.

 

(Signat electrònicament: 5 de febrer de 2025)

La directora general d'Harmonització Urbanística i Avaluació Ambiental Maria Paz Andrade Barberá