Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'HABITATGE, TERRITORI I MOBILITAT

Núm. 75417
Resolució de la directora general d’Harmonització Urbanística i Avaluació Ambiental per la qual es formula l'informe d'impacte ambiental sobre el Projecte de labors subterrànies de captació d’aigües, ús domèstic, ubicat al polígon 1, parcel·la 502, del T.M. de St. Joan de Labritja (Exp. 103a/2024)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Vist l'informe tècnic amb proposta de resolució de dia 21 de novembre de 2024, i d'acord amb l'apartat 1 de l'article únic del Decret 5/2024, de 29 de maig, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

RESOLC FORMULAR

L'informe d'impacte ambiental referent al Projecte de labors subterrànies de captació d'aigües, ús domèstic, ubicat al polígon 1, parcel·la 502, del T.M. de St. Joan de Labritja.

1. Determinació de subjecció a avaluació ambiental i tramitació

Segons s'estableix a l'article 7.2.a) de la Llei 21/2013 són objecte d'una avaluació de l'impacte ambiental simplificada els projectes compresos a l'annex II d'aquesta llei.

Tenint en compte el RD 445/2023, de 13 de juny de 2023, que modifica els annexos I, II i III de la Llei 21/2013, l'activitat projectada s'inclou a l'Annex 2, Grup 3 (perforacions, dragats i altres instal·lacions mineres i industrials) lletra a):

3º Perforacions per a l'abastiment d'aigua.

Per tant, aquest projecte ha de seguir la tramitació ambiental com a Avaluació d'Impacte Ambiental Simplificada establerta al capítol II secció 2ª de la Llei 21/2013; també s'ha de complir el Decret legislatiu 1/2020, de 28 d'agost, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei d'Avaluació Ambiental de les Illes Balears.

2. Ubicació i descripció del projecte

El sondeig es pretén realitzar en el Polígon 1, Parcel·la 502 del T.M. de Sant. Joan de Labritja; l'accés a la finca es realitzarà pel Camí de St. Joan de Labritja, per un camí sense asfaltar de 350 m de longitud.

L'objecte del projecte és la realització d'un sondeig amb les següents característiques:

  • Cabal màxim instantani: 0'5 l/s
  • Volum màxim anual: 400 m3/any
  • Ús: domèstic
  • Profunditat del sondeig: 200 m

El sondeig es realitzarà pel mètode de rotopercussió; es cimentaran les parets dels primers 40 m del sondeig i l'entorn immediat es pavimentarà amb una llosa de formigó de 50 cm. Finalitzada l'obra, mentre no s'instal·li la bomba elèctrica d'elevació, el sondeig es cobrirà amb una tapa metàl·lica per impedir l'accés al mateix.

Si no es troba aigua o aquesta està salinitzada, així com a la fase d'abandonament, es procedirà a segellar el sondeig amb la finalitat que quedi en condicions de seguretat per a les persones i els animals, a més d'evitar la contaminació imprevista de l'aqüífer ocasionada per abocaments o caigudes d'elements contaminants.

A la fase d'abandonament, una vegada segellat el sondeig s'estendrà una capa de terra i pedres, quedant restituïda la situació prèvia a l'execució de l'obra.

3. Alternatives

Alternativa zero (no fer el sondeig): la connexió amb la xarxa municipal d'aigua potable és impossible, per la qual cosa l'alternativa és la compra d'aigua mitjançant camions cisterna que produeixen emissions a l'atmosfera i la construcció d'un aljub que serà permanent. A més, l'aigua subministrada procedeix de la mateixa massa d'aigua incrementant el con de depressió i el risc de salinització.

Alternativa 1 (fer el sondeig en un altre ubicació dins la mateixa parcel·la): el document ambiental considera que no és una opció ja que la ubicació escollida s'ha fet en base a diverses consideracions:

  • Possibilitat de trobar aigua.
  • Menor eliminació de vegetació.
  • Menor molèstia per a la fauna.
  • Millor accés i ubicació de les màquines perforadores.

Alternativa 2 (fer el sondeig amb un altre mètode de perforació): s'ha elegit el mètode de rotopercussió per ser el més ràpid i perquè a les Illes Balears no existeix cap empresa perforadora que disposi d'un altre sistema de perforació.

Alternativa 3 (sondeig projectat): tenint en compte els aspectes esmentats en els punts anteriors es considera que és l'alternativa més factible.

4. Avaluació dels efectes previsibles i mesures correctores proposades

Els principals impactes ambientals es produiran a la fase d'execució del projecte:

Aire: durant la fase d'execució del projecte es produirà renou i vibracions per la utilització de la maquinària; per a reduir les molèsties a la població les tasques es realitzaran durant horari diürn.

També es produiran emissions de gasos d'efecte hivernacle, essent els mínims possibles ja que la maquinària comptarà amb les revisions i manteniments periòdics.

No hi haurà emissió de pols ja que s'utilitzen equips de perforació amb circulació directa de fluids que funcionen amb aigua i un escumant ecològic.

Només es produirà impacte paisatgístic els dies que duri la perforació, (2 i 5 dies) per al presència de la maquinària utilitzada; a més, la torre de perforació només estarà aixecada quan es realitzin les tasques de perforació.

Paisatge: només es produirà impacte paisatgístic els dies que duri la perforació, (2 i 5 dies) per la presència de la maquinària utilitzada; a més, la torre de perforació només estarà aixecada quan es realitzin les tasques de perforació.

Durant la fase de funcionament l'impacte més important serà l'extracció d'aigua sobre la massa d'aigua subterrània afectada (20.01M2 M2 Port de St. Miquel); en el document ambiental es considera que l'extracció de 400 m3/any no es significativa respecte del volum de la pròpia massa d'aigua.

S'ha constatat que, d'acord amb l'Annex 8 del PHIB vigent, la massa d'aigua afectada pel projecte es troba en BON ESTAT quantitatiu (percentatge d'explotació del 60'28%) i MAL ESTAT QUALITATIU amb un contingut de clorurs elevat (268 mg/l).

5. Consultes a les administracions públiques afectades i persones interessades.

D'acord amb l'article 46 de la Llei 21/2013, s'han consultat diverses administracions afectades; a continuació s'exposen les conclusions dels informes rebuts a la data d'emissió del present informe:

- Servei de Protecció d'Espècies. Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal. Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural (28/6/2024):

[...] La consulta al Bioatles de la quadrícula 1x1 Km on es troba la parcel·la i les quadrícules adjacents mostra les següents espècies catalogades: Podarcis pityusensis pityusense, Tadarida teniotis, Hypsugo savii, Pipistrellus pipistrellus i Plecotus austriacus, que no sembla probable que siguin afectades per les obres.

El projecte no afecta cap espai de rellevància ambiental.

A la parcel·la no està cartografiat cap hàbitat prioritari ni singular.

Segons la informació disponible, no és d'esperar que el projecte pugui tenir cap efecte sobre espècies protegides o amenaçades.

Conclusió: per tot això inform favorablement sobre el projecte.

- Servei de Canvi Climàtic i Atmosfera. Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic. Conselleria d'Empresa, Ocupació i Energia (8/7/2024):

A l'informe s'indica que es consideren adequades les mesures que es proposen per a minimitzar les emissions de gasos amb efecte hivernacle produïdes pel funcionament de la maquinària; no es considera necessari l'aplicació de mesures addicionals.

Conclusió: per tot això, i en relació a la perspectiva climàtica en la tramitació ambiental, no es preveu que el projecte pugui tenir efectes significatius, per la qual cosa s'emet informe favorable.

- Secció de Medi Ambient. Departament de Gestió Ambiental, Sostenibilitat, Innovació i Transparència. Consell d'Eivissa (18/7/2024):

[...] l'habitatge on es projecta la captació existeix grafiat a la ortofoto de 1956.

[...] el punt de sondeig seleccionat s'ubica immediatament proper a l'habitatge actual a un sector ocupat per terrenys enjardinats.

[...] el tècnic que subscriu estima proposar un conjunt de mesures minimitzadores per tal reduir el nivell d'explotació de l'aqüífer derivat del consum per a la dotació a l'habitatge unifamiliar.

Així es considera proposar l'aplicació de les següents mesures:

  • Si no existeix actualment, implementar sistema de recuperació de les pluvials a les cobertes i la corresponent instal·lació de cisterna o aljub per aprofitament d'aquestes aigües.
  • Si existeix possibilitat constructiva, procedir a instal·lació de sistema de separació d'aigües negres i aigües grises i reutilització de les segones.
  • Instal·lar sistemes d'estalvi d'aigua al conjunt de les dependències de l'habitatge, com difusors i airejadors reductors del cabal de les aixetes i sistema de reducció de cabals a les cisternes dels vàters.
  • Substitució progressiva a les zones enjardinades de la vegetació, especialment gespa (si existeix) i altres plantes ornamentals per espècies vegetals de baix requeriment hídric.
  • Secció Salut Ambiental. Direcció General de Salut Pública. Conselleria de Salut (18/7/2024):

[...] S'informa favorablement condicionat a l'ús de la captació establert al projecte (ús domèstic).

Aquesta captació no podrà utilitzar-se per abastiment d'aigua de consum si no disposa de l'informe sanitari favorable corresponent.

Aquest informe finalitza amb una recomanació que s'inclourà a la present proposta d'informe ambiental.

6. Anàlisis dels criteris de l'annex III de la Llei 21/2013

S'han analitzat els criteris de l'annex III de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental, i no es preveu que el projecte pugui tenir efectes sobre el medi ambient, en concret:

Característiques del projecte: perforació i sondeig d'aigua per a ús domèstic que ocuparà una superfície d'uns 60 m2 durant la fase de construcció i 0'25 m2 durant la fase de funcionament.

Ubicació del projecte: la zona on es projecte el sondeig està catalogada com a Àrea Rural d'Interès Paisatgístic (ARIP) i no es troba dins espais naturals protegits ni dins Xarxa Natura 2000; no està afectada per cap zona Potencialment Inundable ni ARPSI (Àrea amb Risc Potencial Significatiu d'Inundació); tota la parcel·la s'ubica en una zona amb Vulnerabilitat d'Aqüífers baixa. La parcel·la no està afectada per APR d'Inundació, Erosió i Esllavissament; segons el IV Pla Forestal 2015-2024, el nord de la parcel·la presenta Risc Extremadament Alt d'incendi i al sud (on està projectat el sondeig) Risc Alt d'incendi.

Característiques del potencial impacte: es considera que els efectes sobre el medi ambient a la fase d'execució seran mínims, tenint en compte la curta duració del període d'obres (de 2 a 5 dies); respecte de la fase de funcionament cal indicar que el consum anual serà de 400 m3/any en una massa que està en bon estat quantitatiu en el PHIB vigent; a més, el Servei d'Aigües Subterrànies de la Direcció General de Recursos Hídrics considera que el projecte no afectarà apreciablement l'estat de la massa subterrània on es troba ubicat, ni té repercussions ambientals apreciables.

Conclusions de l'informe d'impacte ambiental

Primer. No subjectar a avaluació d'impacte ambiental ordinària el «Projecte de labors subterrànies de captació d'aigües (sondeig AAS_21854)» al T.M. de St. Joan de Labritja, promogut per Andrea y Yvonne Andrea Mayer, atès que no es preveu que pugui tenir efectes significatius sobre el medi ambient, d'acord amb els criteris de l'annex III de la Llei 21/2013, sempre que es compleixin les mesures preventives, correctores i/o reductores proposades en el document ambiental, signat electrònicament pel Sr. Jaime Fernández Homar, Enginyer de Mines, el 28 de maig de 2024 i el següent condicionant:

- El director facultatiu ha de controlar la correcta aplicació de les mesures preventives i reductores establertes amb la finalitat de disminuir l'impacte ambiental ocasionat pel projecte.

Es recorda que :

  • El titular de la captació haurà de complir el recollit a l'apartat d'atorgament d'autoritzacions per a ús domèstic descrit a l'article 114 «Normes per l'atorgament d'autoritzacions» del PHIB.
  • S'haurà d'aplicar el procediment recollit a l'annex 8 de «Condicions tècniques per a l'execució, equipament i clausura de sondejos i pous» del PHIB.
  • El titular de la captació ha d'analitzar la qualitat de l'aigua abans de consumir-la i que, en cas que la qualitat no sigui l'establerta al Reial Decret 3/2023, de 10 gener, pel qual s'estableixen els criteris tècnic-sanitaris de la qualitat de l'aigua de consum, ha de prendre mesures per tal de complir els valors paramètrics establerts a aquesta norma.
  • S'han de prendre les mesures establertes a l'article 8.2.c del Decret 125/2007 sobre mesures conjunturals de prevenció durant l'època de perill d'incendis forestals i s'ha de complir l'establert al RD15/2022 sobre mesures urgents en matèria d'incendis forestals que prohibeix l'ús d'aquestes màquines quan el risc d'incendis sigui molt alt o extrem.

Recomanacions:

  • Durant la fase de funcionament s'han de prendre mesures per tal de disminuir el consum d'aigua i el consum energètic.

Segon. Es publicarà el present informe d'impacte ambiental al Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que disposa l'article 47.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental.

Tercer. L'informe d'impacte ambiental perdrà la seva vigència i cessarà en la producció dels efectes que li són propis si, una vegada publicat en el BOIB, no s'hagués procedit a l'autorització del projecte en el termini màxim de sis anys des de la publicació, d'acord amb el que disposa l'article 21 bis del Text refós de la Llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears.

Quart. L'informe d'impacte ambiental no ha de ser objecte de cap recurs, sense perjudici dels que, si s'escau, siguin procedents en la via administrativa o judicial davant de l'acte, si s'escau, d'autorització del projecte, d'acord amb el que disposa l'article 47.5 de la Llei 21/2013.

Cinquè. Aquesta resolució s'emet sense perjudici de les competències urbanístiques, de gestió o territorials de les administracions competents i de les autoritzacions o informes necessaris per a l'aprovació.

 

(Signat electrònicament: 5 de febrer de 2025)

La directora general d'Harmonització Urbanística i Avaluació Ambiental Maria Paz Andrade Barberá