Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA D'EMPRESA, OCUPACIÓ I ENERGIA
Núm. 63178
Resolució del conseller d’Empresa, Ocupació i Energia per la qual es concedeix l’autorització administrativa prèvia del parc fotovoltaic Llucmajor 2 de 12.480 kWp 10.000 kWn, ubicat al polígon 41, parcel·les 87, 113, 114 i part de la 115, i al polígon 43, parcel·la 20 de Llucmajor (RE019/22)
Fets
1. El 8 de juliol de 2022 (GOIBE383471/2022) va tenir entrada a la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic un escrit de l'empresa Youtall Capital II, SL, en què sol·licita la tramitació de l'autorització administrativa prèvia del parc fotovoltaic Llucmajor 2.
2. El 16 d'agost de 2022, la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic va declarar l'admissió a tràmit de la sol·licitud de l'autorització administrativa prèvia.
3. El 12 de maig de 2023 (GOIBE316694/2023) el promotor va sol·licitar la declaració de projecte industrial estratègic.
4. El 27 de setembre de 2023 es varen iniciar les consultes a les administracions i entitats afectades.
5. El 30 de setembre i el 2 d'octubre de 2023 es varen publicar els anuncis als diaris Ara Balears i Diario de Mallorca, respectivament.
6. El 9 d'octubre de 2023 (VALIB 234485), la Direcció General d'Emergències va emetre un informe que indicava:
[...] s'informa favorablement l'expedient atès que no es troba afectat per cap risc dels considerats a la planificació especial de Protecció Civil.
7. El 10 d'octubre de 2023, es va publicar, en el BOIB núm. 138, la informació pública de la tramitació del projecte per un termini de trenta dies.
8. El 10 de novembre de 2023 (VALIB 235107) el Servei de Planificació al Medi Natural va emetre un informe que indicava el següent:
[...] que els projectes (RE018/22 i RE019/22) que es demanen no estan dins Xarxa Natura 2000 ni dins cap espai natural protegit. Per tant, no és perceptiu l'informe d'avaluació de les repercussions ambientals al que fa referència l'article 39 de la Llei 5/2005, de 26 de maig, per a la conservació dels espais de rellevància ambiental (LECO).
9. El 20 d'octubre de 2023 el Servei de Canvi Climàtic va emetre un informe que indicava el següent:
El projecte parc fotovoltaic LLUCMAJOR 2 de 10.000 kW. TM de Llucmajor amb una producció estimada: 24.810 MWh/any i un estalvi previst d'emissions: 11.586,27 Tn CO2eq/any, contribueix a la consecució de l'objectiu de l'article 15 de la Llei 10/2019 i des de l'avaluació ambiental i amb perspectiva climàtica és favorable.
2. Vista la confluència de projectes de Parcs Fotovoltaics a Llucmajor i a Mallorca, es proposa d'iniciar, en el termini més breu possible, els treballs de revisió del PDS energètic per tal que s'adapti plenament a la Llei 10/2019 i pugui crear un marc competencial clar per a l'impuls de l'estalvi energètic, l'eficiència energètica i el desenvolupament de les energies renovables i es proposa d'instar al Consell de Mallorca a iniciar la Modificació del Pla Territorial Insular.
10. El 10 de novembre de 2023 (GOIBE706641/2023), l'Ajuntament va presentar un informe que conclou el següent:
Aquests Serveis Tècnics informen, que en referència la sol·licitud d'informe en el procediment de declaració de projecte industrial estratègic, autorització administrativa prèvia i avaluació d'impacte ambiental ordinària del parc fotovoltaic LLUCMAJOR 2 de 10.000 kw i ubicat al Pol: 41 Parc: 87,113,114,115 (RE019/22) per part de la DG de Canvi Climàtic de la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius ( RGE:2023017905 de data 27/09/2023)
El tècnic que subscriu informe: DESFAVORABLE
Les línies d'evacuació PRIVADES plantejades, s'indica (apart 10), no es planteja d'utilització dels entubats existents si es el cas, que donada la seva longitud (8.890 m dels que 6.749 m són coincidents amb l'evacuació del parc Llucmajor 1 RE18/22) implica una penalització importat per ocupació del la secció del domini públic municipal. Serà necessari aportar estudi d'ús d'infraestructures lliures (tubs) en trams del traçat plantejat. A falta de compartició s'ha de presentar estudi de capacitat de la secció per on discorre el traçat per a poder encabir-la, tenint en compte la condició II.1 per vial i camins municipals (les xarxes han d'a discórrer màxim a 0,80 metres de les parets...) al tractar-se de la ocupació d'un domini públic, per un principi de bàsic que protecció de l'interès general es considera bàsic que no se'n faci un abús que pot condicionar futures actuacions d'interès públic en aquest domini.
Abans d'aprovar el projecte s'hauran de definir els trams en què es compartiran els entubats amb altres operadors existents (si es el cas) que evacuen contra la matèria SE i en quin trams serà necessari l'execució de rases en domini públic així com la capacitat d'aquest d'integrar-les en l'espai definit per la condició II.1. En tant no es disposa d'aquesta informació el projecte es considera incomplert/insuficient, ja que no es pot valorar l'afectació real de la infraestructura en el domini municipal. Les línies que discorrin per traçat urbà, hauran de ser objecte d'un estudi específic de capacitat de la via per para absorbir en el subsòl les necessitats que presenta el projecte, tenint en compte les xarxes existents i les reserva de xarxes municipals de nova implantació (pluvials ... ).
Abans d'aprovar el projecte, acomplir el punt anterior i donat que el pot condicionar de manera importat, s'ha de disposar de la concessió demanial que permeti executar les instal·lacions privades de d'evacuació dins domini públic que ocupin el domini públic per una durada superior a 4 anys i no superior a 75 anys.
A falta d'ordenació respecte de les infraestructures fotovoltaiques a l'illa de Mallorca i donada la quantitat de projectes en curs i aprovats al T.M, es considera necessari una avaluació tant ambiental com d'impacte visual que abasti la totalitat de projectes en l'àmbit de l'espai denominat que aquest sigui aprovat per l'òrgan corresponent en la matèria com a condició prèvia a l'emissió d'informes sobre les infraestructures de referència.
Donat que la ubicació del projecte llinda amb una de les principals vies de entrada al nucli urbà de Llucmajor per la sortida de la Ma -19 a Ma-6020 Son Noguera. I pel denominat camí de sa Torre. Es considera que l'estudi paisatgístic és incomplert o insuficient, ja que s'haurien de tenir en compte l'impacte sobre la base del volum d'observadors que circulen per aquesta via.
- Condicions generals obres en sòl rústic :
l) El traçat de les instal·lacions aèries se situarà com a mínim a 4 m dels eixos del camins.
ll) A les instal·lacions subterrànies, les rases (“zanjas”) es situaran i executaran d'acord amb les següents normes:
1) La rasa ( “zanja”) anirà sempre per la vorera del camí, separada com a màxim 0,80 m. de les parets existents, i es reposarà el paviment amb una franja mínima d'1,2 m fins a la vorera del camí.
2) Els creuaments en sentit transversal dels camins sempre serà entubats, i es reposarà el paviment amb una franja mínima de 0,6 m a cada un dels costats de l'eix de rasa ( “zanja”), i de tot l'ample del camí.
3) Les característiques del nou paviment seran les mateixes del que hi havia abans.
Prèvia a la reposició asfàltica s'ha de rebaixar el que faci falta per poder mantenir els nivells actuals [i s'haurà de formigonar tot l'ample de la rasa (“zanja”), amb una solera que no permeti l'enfonsament de la reposició]. La reposició d'asfalts s'executarà amb paviment asfàltic S-12 modificat aplicat sobre reg d'imprimació ECI amb dotació mínima d'1kg/m2. Amb segellat de juntes a base de mescla bituminosa.
4) Durant el transcurs de l'obra no es podran mantenir més de 100 m de rasa (“zanja”) oberta. Els talls al paviment asfàltic es realitzaran amb talladora de disc i seran totalment rectes i nets en tot el seu recorregut.
III) L'E.T. ha d'estar situada dins una única parcel·la cadastral, respectant aquestes separacions mínimes: a) 3 m de la vora del camí b) 7 m de l'eix del camí i c) 3 m dels veïnats. Dins el perímetre de protecció de l'E.T. no es pot deixar formigó vist. L'acabat del paviment només pot ésser d'un dels següents tipus: empedrat amb pedra viva, marès de pla, o rajoles de fang (anomenades de gerrer o de pols).
IV) Els següents elements d'obra: caixes de distribució, caixes generals de protecció, armaris per un o varis comptadors, CPM, etc..., de les xarxes de qualsevol tensió tant enterrades com aèries, se situaran encastades a la paret de tancament de la finca.
V) Tots els elements d'obra (E.T. i tancament del recinte de l'E.T., tot tipus de casetes, caixes de distribució, caixes generals de protecció, armaris per un o varis comptadors, CPM, etc.) han de complir les següents condicions de tipus estètic:
1) Les cobertes seran inclinades amb la tradicional teula àrab.
2) Les portes, finestres, etc.. del elements d'obra seran del tipus persiana mallorquina, i es pintaran de color verd carruatge.
3) Es permeten els paraments de marès vist o paret seca. [En cas de fer ús d'un altre tipus de material, l'acabat exterior serà amb el tradicional arenat de ciment natural (“embetumat” mallorquí)].
Aquest informe fa referència únicament a aspectes tècnics queda condicionat a totes les demès determinacions, requisits, compliments, etc. que els Serveis Jurídics considerin d'aplicació en la tramitació d'aquest expedient.
11. El 10 de novembre de 2023 (GOIBE706642/2023), Edistribución va presentar l'informe següent:
Revisada la documentación correspondiente a la ejecución de las instalaciones “PARQUE SOLAR FOTOVOLTAICO “PSF LLUCMAJOR 2” CONECTADO A RED y SEGUIDORES A 1 EJE “ actualmente en procedimiento de información pública y que ustedes nos hicieron llegar través de una notificación del 12-06-2023, indicarle que debido a que la red de MT será de titularidad privada hasta la salida de la subestación no tenemos nada que alegar en relación a este expediente.
12. El 15 de novembre de 2023 (GOIBE723170/2023) Red Eléctrica, va presentar l'informe següent:
- En cuanto a la Planta Solar Fotovoltaica, les comunicamos que Red Eléctrica no presenta oposición a la misma al no existir afecciones a instalaciones propiedad de Red Eléctrica.
- En cuanto a la línea de evacuación subterránea de 15 kV, les comunicamos que Red Eléctrica no presenta oposición a la misma al cumplir con las distancias mínimas a la línea a 66 kV Arenal-Llucmajor y a la línea a 66 kV D/C Llucmajor- Son Orlandis 1 y 2, propiedad de Red Eléctrica.
Les recordamos que los trabajos deberán ejecutarse conforme a lo establecido en el Real Decreto 614/2001, sobre disposiciones mínimas para la protección de la salud y seguridad de los trabajadores frente al riesgo eléctrico. Para ello, deberán respetar la distancia de seguridad eléctrica establecida para trabajos en proximidad a una línea a 66 kV, mediante la colocación de gálibos que garanticen que ningún medio humano o material se aproximará a los conductores en tensión a menos de 3 metros.
Además, y como medida de seguridad adicional (debido a que la posición de los conductores es variable con la temperatura), deberán hacerse verificaciones periódicas que aseguren la distancia mencionada.
Antes del comienzo de los trabajos y al menos con un mes de antelación, deberán ponerse en contacto con Red Eléctrica para coordinar la actuación con nuestros técnicos.
13. El 27 de desembre de 2023 (GOIBE804579/2023) la Comissió Insular d'Urbanisme i Ordenació del Territori va presentar un informe que conclou el següent:
II. Conclusió
Per tot l'exposat en aquest informe, s'informa favorablement el Projecte del parc fotovoltaic Llucmajor II, sempre i quan es tinguin en compte les condicions següents:
1) Cal modificar el càlcul d'ocupació del parc fotovoltaic per tal d'adaptar-ho a la definició d'ocupació territorial d'una instal·lació fotovoltaica inclosa en l'art. 34 del PDSEIB: superfície de terreny ocupada per aquesta i definida per la poligonal que la circumscriu, amb exclusió de les esteses i dels possibles elements d'emmagatzematge i de distribució de l'energia produïda.
2) Cal evitar l'aparició d'elements aliens a la construcció tradicional en l'edificació destinada a CMM, per tal de donar compliment a les condicions d'integració paisatgística i ambiental recollides a la Norma 22 del PTIM i millorar així la integració paisatgística de la nova instal·lació.
3) Cal modificar les edificacions on s'ubicaran els CT's, per tal de complir les condicions d'integració paisatgística i ambiental recollides a la Norma 22 del PTIM, d'adaptar-se a l'entorn i millorar la integració paisatgística del conjunt.
4) Cal ampliar l'amplada de la barrera vegetal projectada en tot el perímetre del parc, com a mínim a 5 m d'amplada, per tal de poder ubicar-hi diverses fileres d'elements vegetals, millorar així la seva eficàcia i reduir l'impacte paisatgístic del parc, tenint en compte la superfície del parc, ubicació i visibilitat.
5) Cal detallar una mida mínima de les plantes de la barrera vegetal proposada, per tal d'assegurar la seva efectivitat des de l'inici de la implantació del parc.
6) Cal valorar el possible efecte acumulatiu amb altres instal·lacions de parcs fotovoltaics properes, existents i en tramitació.
Així mateix es fan les observacions següents:
7) Seria convenient, sempre que sigui tècnicament viable, modificar la forma d'implantació dels panells: ajustar al màxim possible la distribució dels panells als límits parcel·laris, per tal d'evitar espais residuals de formes geomètriques en els límits parcel·laris, millorar la mimetització del parc amb el parcel·lari existent i reduir així l'impacte paisatgístic del conjunt.
8) En l'execució de les obres de la línia d'evacuació s'haurà de tenir cura en la conservació del ferm dels camins, amb els tancaments laterals, amb la conservació dels marges i parets, i amb el soterrament i canalització de les infraestructures per tal de que no afectin la seguretat ni l'estructura dels camins, ni tampoc, tant com sigui possible, les arrels dels arbres confrontants amb el camí. Convé tenir especial esment en no desplaçar ni retirar el material (pedres) provinent dels esbaldrecs de les parets de tancament confrontants.
Aquest informe s'emet en aplicació de les competències en matèria d'ordenació territorial, urbanística i del paisatge, sense perjudici de les consideracions que es puguin formular des d'altres àrees de l'administració dins l'abast de les competències que tinguin atribuïdes.
14. El 30 de gener de 2024 (VALIB 263600), el Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl de la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal, va presentar un informe que conclou el següent:
Sense cap inconvenient o consideració específica amb relació al risc d'incendi forestal, tot i que en qualsevol cas, durant la realització de les obres caldrà complir el Decret 125/2007, de 5 d'octubre, pel qual es dicten normes sobre l'ús del foc i es regula l'exercici de determinades activitats susceptibles d'incrementar el risc d'incendi forestal, especialment pel que fa a les mesures de prevenció durant l'època de perill d'incendi forestal i les accions conjunturals de prevenció (art. 8 2.c).
També recordar que l'acompliment de les mesures incloses en aquest informe no exclou de la responsabilitat dels propietaris/promotors en el compliment de la legislació específica adient i en l'ús responsable dels mitjans que puguin ser causants d'un incendi forestal o dels danys que un incendi forestal pugui causar.
15. El 9 de febrer de 2024, (VALIB 266874), el Servei de Gestió del Domini Públic Hidràulic de la Direcció General de Recursos Hídrics va presentar un informe que conclou el següent:
[...] no es troba afectat per domini públic hidràulic de les aigües superficials, ni per les seves zones de protecció (servitud, policia), ni per zones inundables o potencialment inundables d'acord amb l'LA, l'RDPH i el PHIB.
16. El 21 de març de 2024 (VALIB, 277553), el Servei d'Agricultura de la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural va presentar un informe:
Vist tot l'exposat, i d'acord amb la Instrucció 1/2023, de 18 de gener de 2023, sobre els criteris per emetre informes per la instal·lació de parcs fotovoltaics en sòl rústic i vistes les mesures de compensació proposades, es procedeix a informar favorablement per a la instal·lació del parc solar fotovoltaic Llucmajor 2 a les parcel·les 87, 113, 114, 115 del polígon 41 i parcel·la 20 del polígon 43, del terme municipal de Llucmajor.
Aquest informe s'emet en base a la documentació tècnica presentada, sense perjudici de que com a conseqüència de qualsevol modificació posterior puguin variar les circumstàncies inicials que l'han motivat.
17. El 29 d'abril de 2024, es varen trametre al promotor els informes rebuts de les administracions i entitats consultades.
18. El 3 de maig de 2024 (VALIB 289013) es va trametre a la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears la documentació per a l'inici de l'avaluació d'impacte ambiental d'acord amb el que estableix l'article 39 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental.
19. El 28 de maig de 2024 (GOIBE339085/2024), el promotor va presentar una contestació a l'informe de l'Ajuntament de Llucmajor
20. El 12 de juny de 2024 (GOIBE374852/2024), l'Ajuntament va contestar al promotor amb un informe desfavorable que recull el següent:
El tècnic que subscriu informe: DESFAVORABLE
- Les línies d'evacuació PRIVADES plantejades, s'indica (apart 10), no es planteja d'utilització dels entubats existents, que donada la seva longitud (8.890 m dels que 6.749 m son coincidents amb la evacuació del parc Llucmajor 1 RE18/22)) implica una penalització importat per ocupació del la secció del domini públic municipal.
- A falta de possibilitat de compartició com s'indica pel promotor, s'ha de presentar estudi de capacitat de la secció per on discorre el traçat per a poder encabir-la, tenint en compte la condició II.1 per vial i camins municipals (les xarxes han de discórrer màxim a 0,80 metres de les parets...) al tractar-se de la ocupació d'un domini públic, per un principi de bàsic que protecció de l'interès general es considera bàsic que no se'n faci un abús que pot condicionar futures actuacions d'interès públic en aquest domini. Abans d'aprovar el projecte s'hauran de definir els trams en què es compartiran els entubats amb altres operadors existents (si es el cas) que evacuen contra la matèria SE i en quin trams serà necessari l'execució de rases en domini públic així com la capacitat d'aquest d'integrar-les en l'espai definit per la condició II.1. En tant no es disposa d'aquesta informació el projecte es considera incomplert/insuficient, ja que no es pot valorar l'afectació real de la infraestructura en el domini municipal. Les línies que discorrin per traçat urbà, hauran de ser objecte d'un estudi específic de capacitat de la via per para absorbir en el subsòl les necessitats que presenta el projecte, tenint en compte les xarxes existents i les reserva de xarxes municipals de nova implantació (pluvials ... ). Que s'hauran de sol·licitar als diferents concessionaris de serveis.
- Abans d'aprovar el projecte i donat que el pot condicionar de manera importat, s'ha de disposar de la concessió demanial que permeti executar les instal·lacions privades d'evacuació dins domini públic per una durada superior a 4 anys i no superior a 75 anys.
- A falta d'ordenació respecte de les infraestructures fotovoltaiques a l'illa de Mallorca i donada la quantitat de projectes en curs i aprovats al T.M, es considera necessari una avaluació tant ambiental com d'impacte visual que abasti la totalitat de projectes en l'àmbit de l'espai denominat que aquest sigui aprovat per l'òrgan corresponent en la matèria com a condició prèvia a l'emissió d'informes sobre les infraestructures de referència.
- Donat que la ubicació del projecte llinda amb una de les principals vies de entrada al nucli urbà de Llucmajor per la sortida de l'Ma -19 a Ma-6020 Son Noguera. I pel denominat camí de sa Torre. Es considera que l'estudi paisatgístic és incomplert o insuficient, ja que s'haurien de tenir en compte l'impacte sobre la base del volum d'observadors que circulen per aquesta via.
Aquest estudi serà previ a l'aprovació del projecte per part de l'Ajuntament.
- Condicions generals obres en sòl rústic :
l) El traçat de les instal·lacions aèries se situarà com a mínim a 4 m dels eixos del camins.
ll) A les instal·lacions subterrànies, les rases (“zanjas”) se situaran i executaran d'acord amb les següents normes:
1) La rasa ( “zanja”) anirà sempre per la vorera del camí, separada com a màxim 0,80 m. de les parets existents, i es reposarà el paviment amb una franja mínima d'1,2 m fins a la vorera del camí.
2) Els creuaments en sentit transversal dels camins sempre serà entubats, i es reposarà el paviment amb una franja mínima de 0,6 m a cada un dels costats de l'eix de rasa ( “zanja”), i de tot l'ample del camí.
3) Les característiques del nou paviment seran les mateixes del que hi havia abans. Prèvia a la reposició asfàltica s'ha de rebaixar el que faci falta per poder mantenir els nivells actuals [i s'haurà de formigonar tot l'ample de la rasa ( “zanja”), amb una solera que no permeti l'enfonsament de la reposició]. La reposició d'asfalts s'executarà amb paviment asfàltic S-12 modificat aplicat sobre reg d'imprimació ECI amb dotació mínima d'1kg/m2. Amb segellat de juntes a base de mescla bituminosa.
4) Durant el transcurs de l'obra no es podran mantenir més de 100 m de rasa (“zanja”) oberta. Els talls al paviment asfàltic es realitzaran amb talladora de disc i seran totalment rectes i nets en tot el seu recorregut
lll) L'E.T. ha d'estar situada dins una única parcel·la cadastral, respectant aquestes separacions mínimes: a) 3 m de la vora del camí b) 7 m de l'eix del camí i c) 3 m dels veïnats. Dins el perímetre de protecció de l'E.T. no es pot deixar formigó vist. L'acabat del paviment només pot ésser d'un dels següents tipus: empedrat amb pedra viva, marès de pla, o rajoles de fang (anomenades de gerrer o de pols)
lV) Els següents elements d'obra: caixes de distribució, caixes generals de protecció, armaris per un o varis comptadors, CPM, etc..., de les xarxes de qualsevol tensió tant enterrades com aèries, se situaran encastades a la paret de tancament de la finca.
V) Tots els elements d'obra (E.T. i tancament del recinte de la E.T., tot tipus de casetes, caixes de distribució, caixes generals de protecció, armaris per un o varis comptadors, CPM, etc.) han de complir les següents condicions de tipus estètic:
1) Les cobertes seran inclinades amb la tradicional teula àrab.
2) Les portes, finestres, etc. del elements d'obra seran del tipus persiana mallorquina, i es pintaran de color verd carruatge.
3) Es permeten els paraments de marès vist o paret seca. [En cas de fer ús d'un altre tipus de material, l'acabat exterior serà amb el tradicional arenat de ciment natural (“embetumat” mallorquí)].
Aquest informe fa referència únicament a aspectes tècnics queda condicionat a totes les demès determinacions, requisits, compliments, etc... que els Serveis Jurídics considerin d'aplicació en la tramitació d'aquest expedient.
21. El 26 de setembre de 2024 (VALIB 301571) la Direcció General d'Harmonització Urbanística i Avaluació Ambiental (d'ara endavant, DGHUAA) va presentar un informe mitjançant el qual requeria, d' una banda, a l'òrgan substantiu les consultes al Servei de Salut Ambiental i al Servei de Protecció d'Espècies, i de l'altra, al promotor, l'emena de les següents deficiències:
1. S'hauran d'identificar els autors del projecte i de l'estudi d'impacte ambiental i indicar la seva titulació. A més, haurà de constar la data de finalització d'aquests documents i la signatura dels autors.
2. S'han d'eliminar les referències a la Llei 12/2016, de 17 d'agost, d'avaluació ambiental de les Illes Balears, la qual ha estat derogada pel Decret legislatiu 1/2020, de 28 d'agost, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears.
3. S'ha de presentar una nova versió del projecte i de l'estudi d'impacte ambiental incorporant les modificacions fetes arran dels informes rebuts de les administracions consultades i del present informe d'esmenes.
4. S'ha de revisar l'estudi d'alternatives d'acord amb les consideracions fetes al punt 3 de l'apartat de consideracions tècniques.
5. A l'estudi d'impacte ambiental s'ha de fer referència als habitatges i nuclis de població més propers al parc fotovoltaic, subestació i a la línia d'evacuació. S'ha d'indicar si s'hi troba població sensible a menys de 200 m dels elements del projecte.
6. S'ha d'estudiar l'efecte sinèrgic i acumulatiu amb altres parcs fotovoltaics en explotació o projectats.
7. S'ha de refer el càlcul de la superfície ocupada d'acord amb els criteris establerts al Pla Director Sectorial Energètic de les Illes Balears.
8. S'ha de justificar que els impactes qualificats com a severs es converteixin en compatibles amb les mesures correctores proposades.
9. S'ha de realitzar un estudi preoperacional de renou en el cas que s'identifiquin zones amb predomini d'ús sanitari, docent o cultural o d'ús residencial així com habitatges aïllats a menys de 200 m de qualsevol de les infraestructures associades al projecte. El pla de vigilància hauria d'incloure control de renous durant la fase d'operació.
10. Pel que fa als camps electromagnètics:
a) Entre els elements avaluats a l'estudi d'alternatives, s'han d'incloure també els camps magnètics.
b) L'estudi d'impacte ambiental ha d'incloure una modelització dels camps magnètics generats per les instal·lacions previstes sobre els edificis d'ús sensible i habitatges propers. S'ha de garantir que els valors del camp magnètic real sobre els receptors en nuclis de població situats a menys de 200 m i en edificis aïllats a menys de 100 m sigui inferior a 0,4 µT. A més i atès que la línia d'evacuació del PFV Llucmajor 1 comparteix rasa amb la del PFV Llucmajor 2 s'han de considerar els efectes acumulatius dels dos parcs.
c) S'ha d'incloure un control dels camps electromagnètics al pla de vigilància.
11. Per al càlcul de la petjada de carboni, s'han de tenir en compte les emissions associades a la fabricació dels panells fotovoltaics i de les estructures de suport i indicar quin és el temps de retorn energètic, és a dir, el temps necessari per tal que un sistema generi tanta energia com l'emprada en la seva fabricació. S'han d'emprar panells que minimitzin la petjada de carboni tenint en compte el seu cicle de vida i que tenguin una alta taxa de retorn energètic.
12. Pel que fa al consum d'aigua, s'hauria d'incloure una estimació de l'aigua necessària per a la instal·lació de les plaques.
13. Pel que fa a l'impacte paisatgístic, s'han de tenir en compte les observacions fetes al punt 12 de l'apartat de consideracions tècniques.
14. S'ha de presentar un inventari detallat per zones amb tots els tipus d'arbres que es veuran afectats pel projecte.
15. S'han d'incloure altres mesures a l'entorn del projecte per tal de compensar, entre d'altres coses, la pèrdua d'hàbitats, l'ocupació del territori i l'impacte paisatgístic.
22. El 14 d'octubre de 2024 (VALIB 322277) el Servei d'Energies Renovables i Eficiència Energètica de la Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic va esmenar les deficiències del requeriment de la DGHUAA corresponents a l'informe del punt 21.
23. El 14 d'octubre de 2024 (GOIBE664858/2024) el promotor va presentar nova documentació per esmenar les deficiències corresponents a l'informe del punt 21 i es tramet el 17 d'octubre de 2024 (VALIB 333822) a la DGHUAA.
24. El 31 d'octubre de 2024 (GOIBE722950/2024) el promotor sol·licita a l'òrgan substantiu que demani les consultes requerides per la DGHUAA i les hi trameti.
25. El 4 de novembre de 2024 (GOIBE726286/2024) el promotor va sol·licitar la retroactivitat de la declaració d'impacte ambiental, que es va remetre a la DGHUAA l'11 de novembre de 2024 (VALIB 340622).
26. El 6 de novembre de 2024 (GOIBE734217/2024) el promotor va presentar una addenda de l'avaluació ambiental que es va trametre el 26 de novembre de 2024 (VALIB 345488).
27. El 3 de gener de 2025 (VALIB 352889) la DGHUAA va dictar la resolució per la qual es formula la declaració d'impacte ambiental favorable amb les condicions següents:
Primer. Per tot l'anterior, es formula la declaració d'impacte ambiental favorable a la realització del projecte parc fotovoltaic Llucmajor 2 connectat a xarxa i seguidors a 1 eix 10.000 kWn, ubicat a les parcel·les 87, 113, 114, 115 del polígon 41 i a la parcel·la 20 del polígon 43 del TM de Llucmajor, signat digitalment en data 7 d'octubre de 2024 pels enginyers tècnics industrials Pascual Herrera Ortega i Ismael Ruiz Martínez atès que previsiblement no es produiran impactes adversos significatius sobre el medi ambient, sempre que es compleixin totes les mesures preventives, correctores i compensatòries previstes per l'EIA, signat en data 11 d'octubre de 2024, pels senyors Antoni Maria Siquier Salvà (llicenciat en Ciències Ambientals), Francisco Mir Massanet (director gerent CBBA) i Christian Beltrán Liberal (llicenciat en Ciències Ambientals), i els condicionants següents:
1. La present declaració d'impacte ambiental no inclou la fase 2 del sistema d'emmagatzematge d'energia per bateries, atès que si bé aquesta és recomanable, no es poden avaluar els impactes de la seva incorporació, i per tant, d'acord amb l'annex II Grup 4 apartat n) de la Llei 21/2023, d'avaluació ambiental, aquests sistemes s'hauran de sotmetre a avaluació d'impacte ambiental simplificada si finalment s'executen.
2. Pel que fa a les mesures compensatòries:
a) S'ha de mantenir durant tota la vida útil de la instal·lació la plantació de garrovers amb una superfície de 3,52 ha a les parcel·les 658, 136, 657, 138 i 139 del polígon 8 del TM de Campos, prevista per a compensar la pèrdua de superfície agrària.
b) S'han d'implantar mesures addicionals per tal de compensar la pèrdua de sòl rústic, la modificació del paisatge i la pèrdua d'embornals de CO2 per l'eliminació de superfícies agrícoles. Aquestes mesures consistiran en la plantació de cultius agrícoles de secà en el mateix municipi i per una superfície equivalent a 15 ha. Aquestes plantacions s'hauran de mantenir durant tota la vida útil de la instal·lació.
c) A les zones on s'implementaran les mesures compensatòries no es poden instal·lar parcs fotovoltaics mentre el parc fotovoltaic Llucmajor 2 estigui en funcionament.
3. Pel que fa a la barrera vegetal de la instal·lació fotovoltaica:
- Ha de tenir una amplada mínima de 5 m en tot el perímetre del parc.
- S'han d'utilitzar espècies vegetals autòctones de la zona de port mitjà-gran (mínim 1.7-2 metres) i amb baixos requeriments hídrics. Així mateix, s'ha de trasplantar la màxima quantitat possible dels arbres que s'han de retirar de l'àrea afectada pel projecte i que estiguin en bones condicions per a la creació de la barrera vegetal.
- Es faran revisions periòdiques, manteniment, neteja i reposició d'exemplars morts durant tota la vida del parc i s'ha d'assolir l'alçada de 3 metres en un terme màxim de 3 anys.
- S'hauran de realitzar regs de reforçament, sobretot durant la fase de sembra i els dos primers anys, en els mesos estivals, quan l'estrès hídric és més elevat. Es realitzarà el reg amb aigua depurada, en horari de menor intensitat lumínica.
- L'òrgan substantiu i l'òrgan ambiental podran, en qualsevol moment, verificar l'estat de la barrera vegetal i, en el cas de que no estigués ben executada, l'òrgan substantiu obligarà el promotor a instal·lar-la amb les conseqüències establertes en la llei per incompliment de la DIA.
4. Abans d'iniciar les tasques de desbrossament, caldrà realitzar una prospecció prèvia per tal de detectar la possible presència d'exemplars de tortuga mediterrània, que s'hauran de traslladar a un lloc proper i segur de condicions similars.
5. Les rases que es mantinguin obertes durant més de 24 hores s'hauran de revisar diàriament i abans del seu tancament, per tal de detectar la fauna que hi pugui quedar atrapada i s'hi col·locaran elements que els permetin la sortida.
6. Els tancaments hauran de ser permeables al pas de fauna.
7. S'hauran de fer inspeccions visuals dins la parcel·la de manera periòdica, per revisar la presència de possibles animals ferits o morts. En el cas de trobar-se un animal mort o ferit i que sigui una espècie catalogada o protegida, o en cas de dubte, haurà d'avisar-se a l'112 o als agents de medi ambient del Govern de les Illes Balears. En el cas que sigui un cadàver, no s'haurà de tocar, en cap cas, ni desplaçar-lo, deixant-lo intacte tal com s'ha trobat.
8. No es poden cremar els rostolls i restes de vegetació que puguin generar-se durant els desbrossaments. Les restes vegetals s'hauran de dur a instal·lacions que ho puguin aprofitar per fer compost o esser recollits per empreses que facin aquesta valorització.
9. Durant l'execució de les obres, s'han d'adoptar les màximes precaucions per evitar l'abocament de substàncies contaminants, incloses les derivades del manteniment de les maquinàries. Entre d'altres, el manteniment dels vehicles i maquinària s'haurà de realitzar fora de l'àmbit d'actuació.
10. S'hauran d'incorporar abeuradors per al ramat, amb mesures correctores per evitar l'ofegament accidental de fauna així com caixes niu destinades a aus autòctones i quiròpters.
11. Se seleccionaran equips que no utilitzin gas SF6 o que tinguin un consum mínim d'aquest gas. Es tindrà un protocol per al transport, ompliment, manteniment i buidat d'equips que utilitzin gas (SF6); detecció de fuites, actuació en cas de fuita accidental i control del consum anual. S'hauran de compensar les emissions de gas SF6 mitjançant reforestacions, s'haurà de reforestar la superfície necessària per tal d'absorbir la quantitat equivalent a les emissions anuals d'SF6.
12. Els olis emprats als transformadors no contindran PCB ni PCT i, a més, s'haurà de disposar d'un sistema d'alerta per fuites d'olis o lubricants.
13. No es pavimentaran els camins perimetrals necessaris per a l'adequat manteniment de la instal·lació.
14. La neteja dels panells fotovoltaics es realitzarà, en la mesura del possible, "en sec", sense ús d'aigua, amb la finalitat d'estalviar aquest recurs, i si no fos possible, es farà amb aigua regenerada.
15.No es poden emprar plaguicides ni altres verins al terreny del parc fotovoltaic. Es farà el control de la vegetació de l'interior del parc fotovoltaic mitjançant pastura amb ramat oví o amb mitjans mecànics que no afectin el sòl (desbrossadores). El control de plagues (insectes, lagomorfs o rosegadors) es realitzarà per mitjans mecànics o biològics.
16. S'hauran de gestionar correctament els panells fotovoltaics, tant en la fase d'explotació com de desmantellament, d'acord amb el que es preveu en el RD 110/2015 de 20 de febrer, sobre residus d'aparells elèctrics i electrònics, mitjançant una declaració responsable que haurà de ser signada pel promotor i/o el propietari, sense perjudici que l'òrgan substantiu valori l'aplicació potestativa de l'art. 33 del Decret legislatiu 1/2020, relatiu a finances i/o assegurances per a garantir aquest desmantellament.
17. Pel que fa al renou:
a) El pla de vigilància ha d'incloure un estudi preoperacional de renou a les zones amb predomini d'ús sanitari, docent o cultural o d'ús residencial que es trobin a menys de 200 m de qualsevol dels elements associats al projecte. Es recomana també realitzar un estudi preoperacional del renou per a aquells habitatges aïllats que es trobin a menys de 200 m de les diferents infraestructures associades al projecte.
b) Durant la fase d'explotació s'han de realitzar controls periòdics dels nivells de renou.
c) Les instal·lacions s'han de dissenyar perquè els nivells de renou exterior siguin els nivells de qualitat acústica establerts per la normativa estatal, autonòmica i local en matèria acústica.
18. Pel que fa al camp electromagnètic:
a) S'hauran de realitzar mesures periòdiques d'intensitat del camp electromagnètic durant la vida útil de la instal·lació fotovoltaica, de la línia elèctrica i de la subestació elèctrica, les quals s'hauran d'incloure dins el Pla de Vigilància Ambiental (PVA) i el seu cost figurar dins el pressupost del projecte.
b) Les mesures s'hauran de programar a aquelles hores i mesos de màxima producció dels parcs fotovoltaics i s'ha de complir amb l'establert al RD 1066/2001, de 28 de setembre, pel qual s'aprova el Reglament que estableix condicions de protecció del domini públic radioelèctric, restriccions a les emissions radioelèctriques i mesures de protecció sanitària davant emissions radioelèctriques i al RD 337/2014, de 9 de maig, pel qual s'aproven el Reglament sobre condicions tècniques i garanties de seguretat en instal·lacions elèctriques d'alta tensió i les seves instruccions tècniques complementàries ITC-RAT 01 a 23 o a la normativa que els substitueixi. S'haurà de garantir que la població més propera a les instal·lacions no estigui exposada a un camp magnètic superior a 0,4 microTesla. Aquestes mesures hauran de ser realitzades per tècnics competents. Als corresponents informes s'indicarà el dia i hora de realització de les mesures (que hauran de coincidir amb els moments en els quals es prevegin els valors més alts de camp magnètic); el mètode de mesura; certificats de calibratge, fotografies dels punts de mesura; les característiques del elements a avaluar i el mètode de tractament dels resultats.
c) En cas que s'instal·lin els sistemes d'emmagatzemament de bateries d'ió liti i sens perjudici que el projecte pugui ser objecte d'avaluació ambiental, s'hauran d'establir controls de camp magnètic per a aquests elements al pla de vigilància ambiental.
19. Una vegada finalitzada la vida útil de la instal·lació, es restaurarà el terreny al seu estat original i es prendran les mesures correctores necessàries per a minimitzar o eliminar l'impacte ambiental associat. En cas que posteriorment es vulgui continuar explotant com a PFV, haurà de ser sotmès a un nou procediment d'Avaluació d'Impacte Ambiental. El desmantellament no comportarà necessàriament l'eliminació de les barreres vegetals i de la resta de plantacions.
20. Pel que fa al patrimoni, s'han de complir les mesures preventives establertes a l'informe de prospecció arqueològica.
21. S'ha de compatibilitzar l'activitat del parc fotovoltaic amb cultius i zones d'alimentació i espai vital per a les aus.
22. Atès que el pressupost del projecte supera el milió d'euros, incloses les partides específiques relatives a les mesures ambientals i el seu seguiment, el promotor haurà de designar un auditor ambiental que acrediti que es compleix la DIA. El cost d'aquesta contractació haurà d'incloure's en el pressupost total.
23. S'ha de trametre a l'òrgan ambiental el pla de vigilància ambiental, incloent-hi els indicadors de seguiment que s'utilitzaran per fer el seguiment de les mesures ambientals proposades, a més de l'establiment de llindars i actuacions en cas d'incompliment, abans de l'autorització substantiva per a la seva revisió i incorporació a l'expedient.
24. Pel que fa a l'encreuament amb el torrent de na Joanota, s'han de minimitzar els impactes sobre la llera i la vegetació de ribera. S'haurà de restaurar la vegetació de ribera en cas que es vegi afectada per les obres.
Es recomana que:
- Durant la fase d'execució i desmantellament del PFV i la línia d'evacuació de l'energia, s'han de tenir en compte bones pràctiques per tal de minimitzar la contaminació atmosfèrica:
http://www.caib.es/sites/atmosfera/ca/d/guia_pel_control_de_les_emissions_de_pols_de_la_construccio_i_demolicio-30632/
- S'implementin mesures per tal d'evitar emissions durant la fase de manteniment, com ara l'ús de vehicles elèctrics per executar les tasques de manteniment del parc fotovoltaic.
- D'acord amb l'informe del Serveis Tècnics d'Urbanisme del Consell de Mallorca, sempre que sigui tècnicament viable, s'haurà de modificar la forma d'implantació dels panells: ajustar al màxim possible la distribució dels panells als límits parcel·laris, per tal d'evitar espais residuals de formes geomètriques en els límits parcel·laris, millorar la mimetització del parc amb el parcel·lari existent i reduir així l'impacte paisatgístic del conjunt.
Es recorda que:
1. Atès que part de la línia d'evacuació es troba a zona de policia de torrent, és necessària l'autorització de la Direcció General de Recursos Hídrics d'acord amb l'establert al punt 4 de l'article 9 del Reglament del Domini Públic Hidràulic i al punt 1 de l'article 103 del Pla Hidrològic de les Illes Balears de tercer cicle.
2. S'han de tenir en compte les consideracions fetes per l'Ajuntament de Llucmajor en relació amb les condicions generals de les obres en sol rústic.
3. Prèviament a l'inici de les obres, el titular de la instal·lació haurà de recaptar la pertinent autorització del Departament de Mobilitat i Infraestructures, i presentar el corresponent projecte constructiu, d'acord amb les previsions de l'article 31 de la Llei 5/1990, de 24 de maig, de carreteres de la comunitat de les Illes Balears.
4. S'ha de complir l'establert al Reial Decret 614/2001, de 8 de juny sobre disposicions mínimes per a la protecció de la salut i seguretat dels treballadors enfront del risc elèctric.
5. Durant la realització de les obres caldrà complir el Decret 125/2007, de 5 d'octubre, pel qual es dicten normes sobre l'ús del foc i es regula l'exercici de determinades activitats susceptibles d'incrementar el risc d'incendi forestal, especialment pel que fa a les mesures de prevenció durant l'època de perill d'incendi forestal i les accions conjunturals de prevenció (art. 8 2.c).
6. D'acord amb l'informe del Serveis Tècnics d'Urbanisme del Consell de Mallorca, «en l'execució de les obres de la línia d'evacuació s'haurà de tenir cura en la conservació del ferm dels camins, amb els tancaments laterals, amb la conservació dels marges i parets, i amb el soterrament i canalització de les infraestructures per tal de que no afectin la seguretat ni l'estructura dels camins, ni tampoc, tant com sigui possible, les arrels dels arbres confrontants amb el camí. Convé tenir especial esment en no desplaçar ni retirar el material (pedres) provinent dels esbaldrecs de les parets de tancament confrontants».
Segon. Aquesta declaració d'impacte ambiental tindrà eficàcia retroactiva en data 6 de novembre de 2024 atès que els supòsits de fet necessaris existien en la data en la qual es retrotreu l'eficàcia d'aquest acte i ateses les circumstàncies excepcionals considerades a l'informe jurídic de la Direcció General d'Harmonització Urbanística i Avaluació Ambiental de data 16 de desembre de 2024, d'acord amb allò que estableix l'article 39.3 de la Llei 39/2015, d'1 d‘octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques.
Tercer. Es publicarà la present declaració d'impacte ambiental al Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que disposa l'article 41.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'Avaluació Ambiental.
Quart. La declaració d'impacte ambiental perdrà la seva vigència i cessarà en la producció dels efectes que li són propis si, una vegada publicat en el BOIB, no s'hagués procedit a l'autorització del projecte en el termini màxim de sis anys des de la publicació, d'acord amb el que disposa l'article 21 bis del Text refós de la Llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears.
Cinquè. La declaració d'impacte ambiental no serà objecte de cap recurs, sense perjudici del que, si és el cas, escaigui en via administrativa o judicial davant de l'acte d'autorització del projecte, d'acord amb el que disposa l'article 41.4 de la Llei 21/2013.
Sisè. Aquesta resolució s'emet sense perjudici de les competències urbanístiques, de gestió o territorials de les administracions competents i de les autoritzacions o informes necessaris per a l'aprovació.
28. Els tècnics del Servei d'Energies Renovables i Eficiència Energètica han examinat la documentació aportada i han emès un informe favorable, en què es conclou, sense entrar a valorar tècnicament el projecte, que s'han complert tots els tràmits requerits en el procediment d'autorització administrativa.
Fonaments de dret
1. El Reial decret 1183/2020, de 29 de desembre, d'accés i connexió a les xarxes de transport i distribució d'energia elèctrica.
2. La Llei 2/2020, de 15 d'octubre, de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa en l'àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19.
3. El Reial decret llei 23/2020, de 23 de juny, pel qual s'aproven mesures en matèria d'energia i en altres àmbits per a la reactivació econòmica.
4. La Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica.
5. La Llei 13/2012, de 20 de novembre, de mesures urgents per a l'activació econòmica en matèria d'indústria i energia, noves tecnologies, residus, aigües, altres activitats i mesures tributàries, per a les instal·lacions elèctriques descrites.
6. El Reial decret 413/2014, de 6 de juny, pel qual es regula l'activitat de producció d'energia elèctrica a partir de fonts d'energia renovables, cogeneració i residus.
7. El Decret 96/2005, de 23 de setembre, d'aprovació definitiva de la revisió del Pla Director Sectorial Energètic de les Illes Balears, modificat pel Decret 33/2015.
8. La Llei 12/2014, de 16 de desembre, agrària de les Illes Balears.
9. La Llei 24/2013, de 26 de desembre, del sector elèctric.
10. El Reial decret 1955/2000, d'1 de desembre, pel qual es regulen les activitats de transport, distribució, comercialització, subministrament i procediments d'autorització d'instal·lacions d'energia elèctrica.
11. El Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
12. La Resolució del conseller d'Empresa, Ocupació i Energia de 21 de maig de 2024 de delegació de competències i de suplència dels òrgans directius de la Conselleria.
Per tot això, dict la següent
Resolució
1. Atorgar l'autorització administrativa del parc fotovoltaic Llucmajor 2, promogut per Youtall Capital II, SL, amb NIF B06827653, amb les característiques següents:
- expedient: RE019/22
- denominació: Llucmajor 2
- situació: parcel·les 87, 113, 114 i part de la 115 del polígon 41, i la parcel·la 20 del polígon 43 de Llucmajor
Dades tècniques:
- Tipus: parc fotovoltaic sobre el terreny.
- Superfície ocupada: 189.843,66 m2.
- 20.800 panells solars de 600 Wp cadascun amb 346 seguidors solars a 1 eix. Potència de pic de 12.480 kWp.
- 50 inversors de 200 kW. Potencia instal·lada de 10.000 kWn.
- 4 centres de transformació 0,8/15,4 kV de 3.150 kVA.
- 1 centre de maniobra i mesura (CMM).
- Línia d'evacuació soterrada MT de 15 kV de 8.890 m de longitud i secció 3x400 mm2 Al, fins a la subestació SET Llucmajor 5 kV a les coordenades (fus 31) x: 491.558; y: 4.372.265.
La instal·lació es classifica en el grup b.1.1, «Instal·lacions que únicament utilitzen la radiació solar com a energia primària mitjançant la tecnologia fotovoltaica», d'acord amb l'article 2 del Reial decret 413/2014, de 6 de juny, pel qual es regula l'activitat de producció d'energia elèctrica a partir de fonts d'energia renovables, cogeneració i residus.
De conformitat amb l'article 130 i els successius del Reial decret 1955/2000, i en el termini màxim establert per complir les disposicions de l'article 1 del Reial decret llei 23/2020, comptador des de la concessió de l'autorització administrativa, s'haurà de presentar un projecte d'execució del parc fotovoltaic perquè s'aprovi, el qual haurà de complir les prescripcions següents:
- Compliment de les condicions de la declaració d'impacte ambiental signada el 19 de desembre de 2024 i dels informes de les diferents administracions consultades.
- La validesa d'aquesta autorització administrativa prèvia resta condicionada a la declaració del projecte del parc fotovoltaic com a projecte industrial estratègic o d'interès general.
Si el projecte d'execució no es presenta dins del termini establert, es produirà la caducitat de conformitat amb el que estableix l'article 128 del Reial decret 1955/2000.
Aquest projecte està subjecte al compliment de l'article 49 de la Llei de canvi climàtic, referent a l'oferta de participació local.
2. Informar que aquesta autorització es concedeix sens perjudici de les concessions i autoritzacions que siguin necessàries relatives a les llicències municipals, l'ordenació del territori i el medi ambient, i a qualssevol altres motivades per disposicions que hi siguin aplicables.
3. Notificar aquesta resolució a l'interessat, i publicar-la en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Interposició de recursos
Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller d'Empresa, Ocupació i Energia en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver rebut la notificació de la Resolució, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.
Palma, en la data de la signatura electrònica (29 de gener de 2025)
El director general d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic Diego Viu Domínguez Per delegació del conseller d'Empresa, Ocupació i Energia (BOIB núm. 67, de 21/05/2024)