Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I UNIVERSITATS
Núm. 815268
Resolució del director general d’Universitats, Recerca i Ensenyaments Artístics Superiors per la qual s’aprova el protocol d’avaluació establert en el Decret 7/2017, de 10 de febrer, de complements retributius addicionals del personal docent i investigador de la Universitat de les Illes Balears
La Llei orgànica 2/2023, de 22 de març, del Sistema Universitari (LOSU), estableix en els articles 76 i 77, respecte del personal docent i investigador funcionari i laboral, que les comunitats autònomes poden establir retribucions addicionals lligades a mèrits individuals per a l'exercici de cadascuna de les següents funcions: activitat docent, activitat investigadora i activitat de transferència i intercanvi del coneixement i innovació.
Així mateix, l'apartat tercer de l'article 76 de la LOSU estableix que, a proposta del Consell de Govern de la Universitat, el Consell Social ha d'assignar aquests complements, dins els límits que per a aquesta finalitat fixin les comunitats autònomes. El procediment d'assignació ha de ser transparent.
L'article 2 de la Llei 2/2003, de 20 de març, d'organització institucional del sistema universitari de les Illes Balears, estableix que correspon al Consell Social de la Universitat de les Illes Balears la funció d'assignar els conceptes retributius addicionals al personal docent i investigador funcionari i contractat, amb caràcter individual, sobre la base d'exigències docents i de recerca o de mèrits rellevants, a proposta del Consell de Govern de la Universitat i d'acord amb la política de professorat de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
L'article 21 d'aquesta mateixa Llei estableix que correspon a l'Agència de Qualitat Universitària de les Illes Balears (AQUIB) valorar els mèrits que ha de tenir el personal docent i investigador funcionari i contractat de la Universitat de les Illes Balears per poder percebre complements retributius addicionals d'acord amb la legislació vigent.
El règim dels complements addicionals per al personal docent i investigador s'estableix al Decret 7/2017, de 10 de febrer, pel qual es regulen els complements retributius addicionals del personal docent i investigador de la Universitat de les Illes Balears.
La naturalesa específica d'aquests complements es manifesta no només pel caràcter no consolidable que tenen, sinó, principalment, pel fet d'estar lligats a l'avaluació periòdica dels mèrits en què es fonamenten.
Pel que fa a la tramitació del procediment per assignar els complements, l'article 11 del Decret 7/2017 estableix que aquesta tramitació l'ha de fer la Universitat de les Illes Balears, atès que correspon al Consell Social de la Universitat assignar-los. El protocol d'avaluació dels mèrits es va aprovar el 13 de febrer de 2017 i es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears del 16 de febrer.
Les comissions d'avaluació dels complements retributius addicionals del personal docent i investigador de la Universitat de les Illes Balears de les convocatòries de 2019, 2022 i 2024 van fer diversos suggeriments de millora del protocol i per això es va considerar adient obrir un procediment per modificar i actualitzar determinats aspectes del protocol.
En relació a la modificació del protocol d'avaluació dels mèrits, d'acord amb les competències en matèria de complements retributius addicionals atorgades a les comunitats autònomes per la Llei orgànica 2/2023, el Decret 7/2017 preveu que la Direcció General d'Universitats, Recerca i Ensenyaments Artístics Superiors ha d'elaborar una proposta de protocol d'avaluació, que ha de concretar la valoració de cada un dels mèrits i ha d'establir el mínim de puntuació necessari per obtenir cada tipus de complement. Aquesta proposta de protocol ha de preveure, també, la justificació documental dels mèrits al·legats.
Per això, la Direcció General d'Universitats, Recerca i Ensenyaments Artístics Superiors va trametre la proposta de protocol d'avaluació a la Universitat de les Illes Balears, als sindicats més representatius del professorat d'aquesta Universitat, a la Junta del Personal Docent i Investigador i al Comitè d'Empresa del Personal Docent i Investigador perquè emetessin l'informe corresponent.
En data 19 de novembre de 2024 es va acordar amb els sindicats més representatius del professorat de la Universitat, la Junta del Personal Docent i Investigador i el Comitè d'Empresa del Personal Docent i Investigador aprovar el protocol d'avaluació definitiu, i el 27 de novembre de 2024 es va acordar aprovar-lo amb la Universitat de les Illes Balears.
Una vegada publicat el protocol d'avaluació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, s'ha d'aplicar a totes les convocatòries posteriors a la data en què es publiqui, fins que sigui substituït per un altre, d'acord amb el procediment indicat anteriorment.
Per tot això, i en compliment de l'article 9 del Decret 7/2017, dict la següent
RESOLUCIÓ
1. Aprovar el protocol d'avaluació per assignar els complements retributius addicionals del personal docent i investigador de la Universitat de les Illes Balears regulats pel Decret 7/2017, de 10 de febrer, de complements retributius addicionals del personal docent i investigador de la Universitat de les Illes Balears. Aquest protocol s'adjunta com a annex a aquesta Resolució i substitueix el protocol publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears de 16 de febrer de 2017.
2. Disposar que aquesta Resolució produeixi efectes a partir de l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, excepte pel que fa a l'obligació d'obtenir puntuació en determinats subconconceptes per a l'assignació del complement retributiu d'estímul i reconeixement de l'activitat investigadora i del complement retributiu d'estímul i reconeixement de l'excel·lència investigadora i la transferència de coneixement, a que fa referència l'apartat 1. e) del Protocol, la qual produirà efectes per a les convocatòries d'assignació de complements que es publiquin amb posterioritat a l'1 de març de 2025.
Interposició de recursos
Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller d'Educació i Universitats en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-se publicat, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver-se publicat, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.
Palma, (en la data de la signatura electrònica: 5 de desembre de 2024)
El director general d'Universitats, Recerca i Ensenyaments Artístics Superiors Sebastián Massanet Massanet
ANNEX Protocol d'avaluació per assignar els complements retributius addicionals del personal docent i investigador de la Universitat de les Illes Balears regulats pel Decret 7/2017, de 10 de febrer, de complements retributius addicionals del personal docent i investigador de la Universitat de les Illes Balears (BOIB núm. 18, d'11 de febrer)
1. El personal docent i investigador, funcionari i contractat, de la Universitat de les Illes Balears interessat en què se li assignin els complements retributius addicionals establerts en l'article 2 del Decret 7/2017 ha de complir, el 31 de desembre de l'any anterior al de la convocatòria, els requisits següents:
a) El personal docent i investigador funcionari de carrera ha d'estar integrat en algun dels cossos docents universitaris establerts en l'article 64 de la Llei orgànica 2/2023, de 22 de març, del sistema universitari.
També pot percebre aquests complements el personal docent i investigador funcionari de carrera integrat en els cossos, per extingir, de catedràtics d'escola universitària i de professors titulars d'escola universitària que, d'acord amb la disposició addicional onzena de la Llei 2/2023, no s'hagi integrat encara en el cos de professors titulars d'universitat.
Així mateix, pot percebre aquests complements el personal docent i investigador que ocupi, com a funcionari interí, una plaça dels cossos docents universitaris als quals fan referència els paràgrafs anteriors.
b) El personal docent i investigador contractat en règim laboral ha d'estar vinculat a la Universitat de les Illes Balears mitjançant la figura de professor permanent laboral, establerta en l'article 82 de la Llei 2/2023 i desenvolupada a l'article 9 del Decret 16/2024, de 3 de maig, pel qual es regula el règim jurídic i retributiu del personal docent i investigador de la Universitat de les Illes Balears i pel qual es modifica el Decret 178/2003, de 31 d'octubre, pel qual es regula el procediment per obtenir l'avaluació i l'acreditació de l'Agència de Qualitat Universitària de les Illes Balears, o la figura de professor col·laborador, d'acord amb el que s'estableix en la disposició transitòria cinquena de la mateixa norma.
Així mateix, pot percebre aquests complements el personal docent i investigador que ocupi, com a laboral interí, una plaça de professorat universitari en una de les figures a les quals fan referència els paràgrafs anteriors.
c) El règim de dedicació ha de ser a temps complet a la Universitat de les Illes Balears.
d) L'antiguitat en la realització de tasques docents o investigadores a temps complet en una universitat, espanyola o estrangera, i/o en un organisme de recerca de prestigi reconegut, espanyol o estranger, ha de ser, com a mínim, la següent:
En el còmput de l'antiguitat, s'han de tenir en compte totes les activitats docents i investigadores duites a terme sota qualsevol vinculació laboral, estatutària o administrativa amb les institucions esmentades, sempre que aquesta vinculació derivi de convocatòries públiques i competitives. El temps en què s'hagin prestat serveis en la situació de dedicació a temps parcial, o amb un contracte de menys de sis hores per setmana, s'ha de valorar amb el coeficient 0,5.
e) Els mèrits al·legats s'han d'haver adquirit durant el període avaluable, s'han de poder justificar documentalment i han de suposar les puntuacions mínimes següents:
La puntuació es pot obtenir per la suma de les obtingudes a partir dels mèrits consignats als subconceptes 4.1 a 4.8.
La puntuació es pot obtenir, bé per assoliment directe mitjançant el mèrit consignat al subconcepte 5.1 (reconeixement d'un període de recerca), o per la suma de les obtingudes a partir dels mèrits consignats als subconceptes 5.2 a 5.10.
En el cas d'obtenció per suma de diversos subconceptes per poder obtenir l'assignació del complement cal obtenir puntuació en algun dels apartats d), f), g) o h) del subconcepte 5.5.
La puntuació es pot obtenir, bé per l'assoliment directe mitjançant el mèrit consignat al subconcepte 6.1 (reconeixement del tercer període de recerca o dels successius), o per la suma de les obtingudes a partir dels mèrits consignats als subconceptes 6.2 a 6.10.
En el cas d'obtenció per suma de diversos subconceptes per poder obtenir l'assignació del complement cal obtenir puntuació en algun dels apartats a), c), d) o e) del subconcepte 6.5.
Així mateix, la persona interessada a la qual li assignin els complements retributius addicionals regulats pel Decret 7/2017 ha de presentar la sol·licitud corresponent en el termini establert en la convocatòria i ha d'obtenir l'avaluació positiva dels mèrits al·legats.
Amb la signatura de la sol·licitud, la persona interessada es responsabilitza de la veracitat de les dades aportades i dels mèrits al·legats i es compromet a presentar els documents originals justificatius si li ho requereix la Comissió d'Avaluació.
Ha de certificar els mèrits aportats l'òrgan competent, i, en darrer extrem i si escau, la Secretaria General de la Universitat.
2. El període avaluable dels complements retributius addicionals és, com a mínim, de sis anys naturals consecutius, fins al 31 de desembre de l'any immediatament anterior al de la convocatòria.
En la sol·licitud de la primera assignació, la persona sol·licitant ha de seleccionar l'any d'inici del període avaluable, que pot incloure tota la vida professional.
En les sol·licituds de renovació, s'ha d'avaluar l'activitat duita a terme des de l'1 de gener de l'any en què es va obtenir l'avaluació positiva anterior fins al 31 de desembre de l'any anterior al de la convocatòria.
En cap cas no es poden avaluar els mateixos mèrits i circumstàncies valorats favorablement en convocatòries anteriors a l'hora de renovar un complement.
3. La Secretaria General de la Universitat de les Illes Balears ha de certificar a totes les persones sol·licitants, amb caràcter general i únic i d'ofici, els requisits de vinculació, dedicació, antiguitat i titulació establerts en l'apartat 1 d'aquest protocol.
La Secretaria General de la Universitat ha de certificar també el reconeixement dels períodes de recerca a què fan referència els apartats 5 i 6, d'acord amb el Reial decret 1086/1989, de 28 d'agost, sobre retribucions del professorat universitari, així com també el reconeixement dels períodes d'activitat de transferència del coneixement i innovació, a què fan referència els apartats 5 i 6, d'acord amb la Resolució de 14 de novembre de 2018, de la CNEAI i la Resolució de 28 de novembre de 2018, de la Secretaria d'Estat d'Universitats, Investigació, Desenvolupament i Innovació.
Les sol·licituds i la documentació acreditativa del compliment dels requisits específics establerts en l'apartat 1.e) s'han de presentar, individualment, al Registre General de la Universitat de les Illes Balears o a qualsevol de les dependències que determina l'article 16 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, adreçades al rector de la Universitat de les Illes Balears. Es poden presentar fotocòpies dels documents originals.
4. Els mèrits que es poden al·legar per a l'assignació del complement retributiu d'estímul i reconeixement de la docència i la formació permanent, adquirits durant el període avaluable establert en l'apartat 2, es detallen en els subapartats següents.
Les puntuacions que hi figuren s'han d'aplicar a les sol·licituds de renovació. També s'han d'assignar als mèrits adquirits durant els sis anys més recents del període avaluable de les sol·licituds de primera assignació, mentre que als mèrits al·legats d'anys anteriors se'ls ha d'aplicar un 33 % de la puntuació consignada.
Per agilitar la tasca d'avaluació, en cap cas no s'ha de presentar una relació completa de tots els mèrits adquirits durant el període avaluable, sinó que cada sol·licitant ha de seleccionar els mèrits que li han de permetre acreditar els 10 punts necessaris per obtenir l'avaluació positiva del complement retributiu d'estímul i reconeixement de la docència i la formació permanent. No obstant això els sol·licitants poden incloure els mèrits addicionals de reserva que considerin convenients per poder compensar el cas en que la Comissió d'avaluació no consideri positivament algun ítem.
Si escau, la Comissió d'Avaluació pot demanar aclariments o justificacions addicionals, d'acord amb l'apartat 7 d'aquest protocol.
4.1. Participació en programes d'innovació docent i d'atenció als alumnes:
a) Direcció de projectes d'innovació pedagògica: 1 punt per projecte.
b) Participació en projectes d'innovació pedagògica: 0,5 punts per projecte.
c) Tutela d'alumnes col·laboradors: 0,5 punts per estudiant i any acadèmic.
d) Tutela d'alumnes participants en concursos o competicions: 0,5 punts per estudiant i concurs o competició.
e) Coordinació de matèries de les proves d'accés a la universitat o de proves equivalents, d'acord amb la normativa vigent: 0,5 punts per matèria i any acadèmic, amb un màxim de 2 punts per aquest concepte.
f) Participació en activitats de promoció i difusió dels estudis i d'inserció laboral: 0,5 punts per activitat i any acadèmic.
g) Coordinació d'assignatures o mòduls de grau, sempre que impliqui un mínim de dos professors: coordinació de 2 o 3 grups, 0,5 punts per assignatura i curs acadèmic; coordinació de 4 grups o més, 1 punt per assignatura i curs acadèmic. Màxim 2 punts per aquest concepte.
h) Participació com a membre en tribunals de treballs de fi de grau (TFG) o treballs de fi de màster (TFM): 0,2 punts per cada 6 crèdits de TFG i/o TFM, amb un màxim de 2 punts per aquest concepte.
i) Participació en comissions vinculades al desenvolupament o a l'organització de la docència en titulacions oficials de grau o postgrau: 1 punt per any acadèmic i comissió.
4. 2. Elaboració de material didàctic nou:
a) Autoria de llibres docents universitaris: 3 punts per aportació. En tot cas, s'ha de tractar de material editat per primera vegada o de reedicions revisades i actualitzades. S'ha de justificar només amb la referència completa de l'edició.
b) Traducció de llibres docents universitaris: 1,5 punts per aportació. En tot cas, s'ha de tractar de material editat per primera vegada o de reedicions revisades i actualitzades. S'ha de justificar només amb la referència completa de l'edició.
c) Autoria de material en suport digital o de material de tipus didacticotecnològic: 2 punts per aportació. S'ha d'aportar la documentació justificativa que acrediti l'autoria i les característiques d'aquest material editat.
d) Elaboració de cursos MOOC (cursos en línia oberts i massius): 0,25 punts per setmana de durada i per edició, amb un màxim de 3 punts per aquest concepte.
e) Altres publicacions docents: 1 punt per aportació.
4.3. Impartició de docència en anglès i/o en altres llengües estrangeres:
4.4. Valoracions positives dels alumnes de les assignatures impartides en títols oficials de grau:
4.5. Participació en programes institucionals de qualitat:
a) Participació en les comissions d'elaboració i disseny dels plans d'estudi: en el cas dels graus, 2 punts per presidir la comissió, 1,5 punts per ser-ne secretari i 1 punt per ser-ne vocal; en el cas dels màsters oficials i de les comissions acadèmiques dels programes de doctorat, 1,5 punts per presidir la comissió, 1 punt per ser-ne secretari i 0,5 punts per ser-ne vocal.
b) Participació en comitès d'avaluació interna de programes d'avaluació institucional de la qualitat i en comissions de seguiment, de garantia de la qualitat de les titulacions o de reconeixement i transferència de crèdits. Màxim 2 punts per aquest concepte.
c) Participació en activitats d'avaluació o d'assessorament amb agències de qualitat universitàries. Màxim: 2 punts per aquest concepte.
4.6. Participació en programes institucionals de mobilitat i de foment de les pràctiques externes:
a) Coordinació de programes institucionals de mobilitat o d'intercanvi docent: 1 punt per programa i any acadèmic, amb un màxim de 2 punts per aquest concepte.
b) Tutela d'alumnes participants en programes institucionals de mobilitat, d'intercanvi o de pràctiques: 0,5 punts per estudiant, amb un màxim de 2 punts per aquest concepte.
c) Tutela d'alumnes en programes de pràctiques a empreses o institucions públiques o privades: 0,5 punts per estudiant, amb un màxim de 2 punts per aquest concepte.
d) Promoció de convenis de col·laboració de pràctiques externes entre universitats i empreses o institucions: un màxim de 2 punts per aquest concepte. S'ha de presentar la documentació justificativa de la participació directa en la tramitació dels convenis esmentats.
e) Participació en programes institucionals de mobilitat, finançats mitjançant convocatòries públiques i competitives, adreçats a professors i professionals de països empobrits per fer estades formatives o de recerca a la Universitat de les Illes Balears: 1 punt per visitant, amb un màxim de 2 punts per aquest concepte.
f) Participació en programes institucionals de mobilitat, finançats mitjançant convocatòries públiques i competitives, adreçats a professors i professionals per fer estades formatives o de recerca: 1 punt per estada, amb un màxim de 2 punts per aquest concepte.
4.7. Participació en activitats de formació permanent, d'especialització i d'extensió universitària, com a assistent o com a docent:
a) Assistència a congressos, jornades, seminaris o a altres reunions similars de caràcter acadèmic, científic o professional: 1,5 punts per activitat, amb un màxim de 7,5 punts per aquest concepte. S'ha de justificar amb un certificat d'assistència emès per la institució organitzadora.
b) Assistència a cursos d'actualització didàctica, científica o professional, de perfeccionament de llengües estrangeres, etc., impartits per entitats oficials: 0,1 punts per hora de docència rebuda, amb un màxim d'1 punt per activitat. S'ha de justificar amb un certificat d'assistència emès per la institució organitzadora.
c) Assistència a cursos de formació en seguretat laboral adreçats als equips d'emergència i impartits pel Servei de Prevenció de la Universitat de les Illes Balears: 0,1 punts per hora de docència rebuda, amb un màxim d'1,5 punts per aquest concepte.
d) Obtenció de certificats de coneixement de llengua catalana emesos per la Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears: 0,5 punts pel certificat B2, 1 punt pel certificat C1 i 1,5 punts pel certificat C2. Només es té en compte el nivell acreditat més alt. Per justificar-ho, s'ha de presentar una fotocòpia del certificat. L'obtenció del certificat del nivell C1 no atorga cap punt si s'al·lega l'adequació al perfil lingüístic òptim del professorat en la mateixa convocatòria.
e) Obtenció de títols acreditatius i oficials de llengües modernes: 1,5 punts per títol. S'ha de presentar una fotocòpia del títol. L'acreditació del nivell B2 (o C1) d'anglès no atorga cap punt si s'al·lega l'adequació al perfil lingüístic òptim del professorat en la mateixa convocatòria.
f) Adequació al perfil lingüístic òptim del professorat: 3 punts per l'assoliment conjunt dels nivells C1 de llengua catalana, C1 de llengua castellana i B2 (o C1) de llengua anglesa.
g) Obtenció de títols de doctorat que no constitueixin cap requisit per a la plaça ocupada: 3 punts per títol.
h) Obtenció de títols de màster universitari oficial que no constitueixin cap requisit per a la plaça ocupada: 2 punts per títol.
i) Obtenció de títols propis de postgrau: un màxim d'1 punt per títol.
j) Direcció d'estudis oficials de postgrau: 1 punt per cada edició d'un màster universitari oficial, 1 punt per cada curs acadèmic de coordinació d'un programa de doctorat. Màxim de 3 punts per títol.
k) Tutoria acadèmica de tesis doctorals: 0,25 punts per alumne i curs acadèmic fins a un màxim de 3 punts.
l) Direcció d'estudis propis: 0,10 punts per cada edició d'un estudi de 6 a 14 ECTS; 0,25 punts per cada edició d'un estudi de 15 a 29 ECTS; 0,5 punts per cada edició d'un estudi de 30 a 59 ECTS, i 0,75 punts per cada edició d'un estudi de 60 ECTS o més. Màxim de 2 punts per títol.
m) Impartició de docència en programes de doctorat o màsters universitaris oficials: 0,05 punts per hora de docència impartida, amb un màxim de 2 punts per aquest concepte. S'ha de justificar amb un certificat emès per la institució organitzadora.
n) Impartició de docència de títols propis: 0,025 punts per hora de docència impartida, amb un màxim d'1 punt per aquest concepte. S'ha de justificar amb un certificat emès per la institució organitzadora.
o) Impartició de cursos de preparació per al grau, d'extensió universitària o de projecció cultural: 0,05 punts per hora de docència impartida, amb un màxim de 2 punts per aquest concepte. S'ha de justificar amb un certificat emès per la institució organitzadora.
p) Impartició de conferències a l'àmbit acadèmic: 0,5 punts per conferència impartida, amb un màxim de 2 punts per aquest concepte. S'ha de justificar amb un certificat emès per la institució organitzadora.
q) Impartició de seminaris i altres activitats de caràcter docent: 0,025 punts per hora de docència impartida, amb un màxim de 2 punts per aquest concepte. S'ha de justificar amb un certificat emès per la institució organitzadora.
4.8. Altres mèrits rellevants degudament documentats i justificats:
a) Participació en projectes de cooperació universitària per al desenvolupament a països empobrits, finançats a través de convocatòries públiques i competitives, per contribuir a millorar les condicions de vida i de feina de les poblacions d'aquests països mitjançant la transferència de coneixements i la tecnologia, la recerca aplicada i l'assessorament: pel fet de ser responsable del projecte, 1 punt per projecte i any; per col·laborar-hi com a membre de l'equip, 0,5 punts per projecte i any. Màxim de 3 punts per aquest concepte.
b) Altres mèrits rellevants en relació amb la docència i la formació permanent degudament documentats i justificats: un màxim de 2 punts.
5. Els mèrits que es poden al·legar per a l'assignació del complement retributiu d'estímul i reconeixement de l'activitat investigadora, adquirits durant el període avaluable establert en l'apartat 2, es detallen en els subapartats següents.
Les puntuacions que hi figuren s'han d'aplicar a les sol·licituds de renovació. També s'han d'assignar als mèrits adquirits durant els sis anys més recents del període avaluable de les sol·licituds de primera assignació, mentre que als mèrits al·legats d'anys anteriors se'ls ha d'aplicar un 33 % de la puntuació consignada.
Per agilitar la tasca d'avaluació, en cap cas no s'ha de presentar una relació completa de tots els mèrits adquirits durant el període avaluable, sinó que cada sol·licitant ha de seleccionar els mèrits que li han de permetre acreditar els 10 punts necessaris per obtenir l'avaluació positiva del complement retributiu d'estímul i reconeixement de la docència i la formació permanent. No obstant això els sol·licitants poden incloure els mèrits addicionals de reserva que considerin convenients per poder compensar el cas en que la Comissió d'avaluació no consideri positivament algun ítem.
Si escau, la Comissió d'Avaluació pot demanar aclariments o justificacions addicionals, d'acord amb l'apartat 7 d'aquest protocol.
5.1. Reconeixement d'un període de recerca, d'acord amb el que preveu el Reial decret 1086/1989, de 28 d'agost, sobre retribucions del professorat universitari: 10 punts per aquest concepte.
5.2. Reconeixement d'un període d'avaluació de l'activitat de transferència del coneixement i innovació, d'acord amb la Resolució de 14 de novembre de 2018, de la CNEAI (BOE núm. 285, de 26 de novembre), i segons el que es disposa en la Resolució de 28 de novembre de 2018, de la Secretaria d'Estat d'Universitats, Investigació, Desenvolupament i Innovació (BOE núm. 289, de 30 de novembre), o la normativa que els substitueixi: 6 punts per aquest concepte.
5.3. Participació en projectes de recerca finançats a través de convocatòries públiques i competitives:
a) Participació en projectes de recerca finançats per la Unió Europea, l'Estat espanyol o el Govern de les Illes Balears mitjançant convocatòries públiques i competitives: 1,5 punts per projecte i any o fracció.
b) Participació en projectes de recerca aplicada a l'àmbit de la cooperació per al desenvolupament finançats a través de convocatòries públiques i competitives: pel fet de ser responsable del projecte, 1 punt per projecte i any; per col·laborar-hi com a membre de l'equip, 0,5 punts per projecte i any. Màxim de 3 punts per aquest concepte.
c) Participació en accions integrades: 0,75 punts per projecte i any o fracció.
d) Participació en projectes de recerca inclosos en altres programes competitius: 0,5 punts per projecte i any o fracció.
5.4. Participació en treballs de recerca que s'hagin duit a terme en el marc de contractes o convenis amb administracions públiques o empreses privades:
5.5. Publicacions:
a) Editor de revistes incloses en el Science Citation Index, el Social Sciences Citation Index o l'Arts and Humanities Citation Index: 2 punts per revista i any o fracció. Editor d'altres revistes: 1 punt per revista i any o fracció.
b) Membre del comitè d'edició de revistes incloses en el Science Citation Index, el Social Sciences Citation Index o l'Arts and Humanities Citation Index: 1 punt per revista i any o fracció. Editor d'altres revistes: 0,5 punts per revista i any o fracció.
c) Avaluador de revistes indexades: 0,5 punts per revista.
d) Autoria de llibres: 2 punts per llibre publicat de difusió nacional i 3 punts per llibre publicat de difusió internacional. En tot cas, s'ha de tractar de material editat per primera vegada o de reedicions revisades i actualitzades.
e) Editor de llibres: 1 punt per llibre editat de difusió nacional i 1,5 punts per llibre editat de difusió internacional. En tot cas, s'ha de tractar de material editat per primera vegada o de reedicions revisades i actualitzades.
f) Autoria de capítols de llibre: 1 punt per capítol de llibres de difusió nacional i 1,5 punts per capítol de llibres de difusió internacional.
g) Autoria d'articles: 2 punts per article publicat en revistes indexades en el Science Citation Index, el Social Sciences Citation Index o l'Arts and Humanities Citation Index. 1 punt per article publicat en altres revistes especialitzades indexades.
h) Autoria en les actes de congressos (proceedings): 1,5 punts per article publicat en les actes (proceedings) d'un congrés de reconegut prestigi internacional. 1 punt per article publicat en les actes (proceedings) d'un congrés de reconegut prestigi nacional.
5.6. Patents, models d'utilitat i altres títols de propietat industrial o intel·lectual: 4 punts per títol si està en explotació. 2 punts per títol si no està en explotació.
També s'hi inclou la transferència de tecnologia en forma de programari desenvolupat. El desenvolupament del programari s'ha d'acreditar amb el certificat corresponent de la FUEIB que acrediti la transferència feta en forma de programari. L'explotació del programari s'ha d'acreditar amb un registre o document acreditatiu del nombre de llicències comercialitzades o descarregades.
5.7. Participació en congressos, exclosa la simple assistència:
a) Presentació de comunicacions o pòsters a congressos d'àmbit nacional: 0,5 punts per comunicació o pòster.
b) Presentació de comunicacions o pòsters a congressos d'àmbit internacional: 0,75 punts per comunicació o pòster.
c) Participació en congressos d'àmbit nacional: 1 punt per ponència; 1,5 per una ponència inaugural, clausura o plenària.
d) Participació en congressos d'àmbit internacional: 1,25 punts per ponència; 1,75 per una ponència inaugural, clausura o plenària.
e) Participació en un congrés com a membre del comitè científic, del comitè organitzador o del comitè programa: 2 punts per la presidència, 1,5 punts per ser membre del comitè organitzador, del comitè científic o del comitè de programa.
f) Participació en congressos com a moderador de sessió, presidència de sessions o taules rodones: 0,5 punts per participació en congressos d'àmbit internacional, 0,25 punts per participació en congressos d'àmbit nacional.
g) Participació en congressos com a membre del comitè de revisió o ser revisor addicional: 0,25 punts.
5.8. Direcció de tesis doctorals:
a) Direcció de tesis doctorals: 3 punts per tesi dirigida i 1,5 punts per tesi codirigida, sempre que hagi estat defensada i qualificada favorablement durant el període avaluable.
b) Direcció de treballs de fi de màster oficial: 0,5 punts per treball dirigit i 0,25 punts per treball codirigit, sempre que hagi estat defensat i qualificat favorablement durant el període avaluable.
5.9 Estades a centres de recerca espanyols o estrangers: 1 punt per mes d'estada, amb un màxim de 3 punts per aquest concepte.
5.10 Altres mèrits rellevants degudament documentats i justificats:
6. Els mèrits que es poden al·legar per a l'assignació del complement retributiu d'estímul i reconeixement de l'excel·lència investigadora i la transferència de coneixement, adquirits durant el període avaluable establert en l'apartat 2, es detallen en els subapartats següents.
Les puntuacions que hi figuren s'han d'aplicar a les sol·licituds de renovació. També s'han d'assignar als mèrits adquirits durant els sis anys més recents del període avaluable de les sol·licituds de primera assignació, mentre que als mèrits al·legats d'anys anteriors se'ls ha d'aplicar un 33 % de la puntuació consignada.
Per agilitar la tasca d'avaluació, en cap cas no s'ha de presentar una relació completa de tots els mèrits adquirits durant el període avaluable, sinó que cada sol·licitant ha de seleccionar els mèrits que li han de permetre acreditar els 10 punts necessaris per obtenir l'avaluació positiva del complement retributiu d'estímul i reconeixement de la docència i la formació permanent. No obstant això els sol·licitants poden incloure els mèrits addicionals de reserva que considerin convenients per poder compensar el cas en que la Comissió d'avaluació no consideri positivament algun ítem.
Si escau, la Comissió d'Avaluació pot demanar aclariments o justificacions addicionals, d'acord amb l'apartat 7 d'aquest protocol.
6.1. Reconeixement del tercer període de recerca o dels successius, d'acord amb el Reial decret 1086/1989, de 28 d'agost, sobre retribucions del professorat universitari: 10 punts per aquest concepte.
6.2. Reconeixement d'un període d'avaluació de l'activitat de transferència del coneixement i innovació, d'acord amb la resolució de 14 de novembre de 2018, de la CNEAI (BOE núm. 285, de 26 de novembre), i segons el que es disposa en la Resolució de 28 de novembre de 2018, de la Secretaria d'Estat d'Universitats, Investigació, Desenvolupament i Innovació (BOE núm. 289, de 30 de novembre), o la normativa que els substitueixi: 6 punts per aquest concepte.
6.3. Reconeixement del segon període de recerca, d'acord amb el Reial decret 1086/1989: 6 punts per aquest concepte.
6.4. Direcció com a investigador principal d'almenys un projecte de recerca finançat a través d'una convocatòria pública i competitiva, avaluat externament d'acord amb els paràmetres científics existents:
a) Direcció de projectes de recerca finançats per la Unió Europea mitjançant convocatòries públiques i competitives: 1,5 punts per projecte i any o fracció.
b) Direcció de projectes de recerca finançats per l'Estat espanyol o el Govern de les Illes Balears mitjançant convocatòries públiques i competitives: 1 punt per projecte i any o fracció.
c) Direcció d'accions integrades: 0,5 punts per projecte i any o fracció.
d) Direcció de projectes de recerca inclosos en altres programes competitius: 0,25 punts per projecte i any o fracció.
6.5. Publicacions:
a) Autoria de llibres: 0,5 punts per llibre publicat de difusió nacional i 0,75 punts per llibre publicat de difusió internacional.
b) Edició de llibres: 0,25 punts per llibre editat de difusió nacional i 0,4 punts per llibre editat de difusió internacional.
c) Autoria de capítols de llibre: 0,25 punts per capítol de llibres de difusió nacional i 0,4 punts per capítol de llibres de difusió internacional.
Les actes (proceedings) de congressos publicades no es consideren capítols de llibre, els congressos ja estan comptabilitzats a un altre apartat.
d) Autoria d'articles: 0,5 punts per article publicat en revistes indexades en el Science Citation Index, el Social Sciences Citation Index o l'Arts and Humanities Citation Index. 0,25 punts per article publicat en altres revistes especialitzades indexades.
e) Autoria en les actes de congressos (proceedings): 0,4 punts per article publicat en les actes (proceedings) d'un congrés de reconegut prestigi internacional. 0,25 punts per article publicat en les actes (proceedings) d'un congrés de reconegut prestigi nacional.
6.6. Participació d'especial rellevància en congressos de recerca:
a) Pel fet de presidir el comitè científic o el comitè organitzador d'un congrés: 1,5 punts per congrés.
b) Pel fet de pronunciar una conferència com a convidat, presidir una sessió o ser membre del comitè científic o del comitè organitzador d'un congrés, o per un altre tipus de participació rellevant: 0,75 punts per congrés.
6.7. Autoria de patents, models d'utilitat o altres títols de propietat industrial o intel·lectual en explotació: un màxim de 4 punts per títol.
També s'hi inclou la transferència de tecnologia en forma de programari en explotació. L'explotació del programari s'ha d'acreditar amb el certificat corresponent de la FUEIB que acrediti la transferència feta en forma de programari, juntament amb un registre o document acreditatiu del nombre de llicències comercialitzades o descarregades.
6.8. Creació o promoció d'empreses innovadores derivades de l'activitat investigadora, com a marc adequat per millorar la competitivitat empresarial, el benestar social i el creixement sostenible, en què participi la Universitat de les Illes Balears com a sòcia o a través d'acords de transferència: un màxim de 4 punts per empresa.
6.9. Direcció de contractes o convenis de recerca, innovació o transferència de coneixement en els quals s'acrediti que el producte de la recerca que es transfereix és d'interès empresarial o social: un màxim de 4 punts per contracte o conveni. S'ha de presentar la documentació justificativa corresponent.
6.10. Altres mèrits rellevants degudament documentats i justificats, tant d'excel·lència investigadora com d'innovació i transferència de coneixement, especialment els que promoguin la vinculació de la Universitat amb la societat, és a dir, una societat basada en el coneixement.
a) Altres mèrits rellevants en relació amb la innovació i el desenvolupament tecnològic degudament documentats i justificats, amb un màxim de 2 punts per aquest concepte.
b) Altres mèrits rellevants en relació amb l'excel·lència en recerca i la transferència de coneixement degudament documentats i justificats, amb un màxim de 2 punts per aquest concepte.
7. La Comissió d'Avaluació ha de valorar els mèrits al·legats en les sol·licituds d'acord amb aquest protocol.
La Comissió d'Avaluació, a través de l'Agència de Qualitat Universitària de les Illes Balears, pot demanar aclariments o justificacions addicionals a la Universitat de les Illes Balears. La Universitat de les Illes Balears ho ha de notificar a les persones interessades i ha de trametre els aclariments o les justificacions a l'Agència de Qualitat Universitària de les Illes Balears. A més, la Comissió d'Avaluació, a través de l'Agència de Qualitat Universitària de les Illes Balears, pot demanar a la Universitat de les Illes Balears la documentació original acreditativa dels mèrits al·legats d'una mostra aleatòria de sol·licituds.
En el cas que no es presenti la justificació o l'aclariment sol·licitat en el termini de vint dies hàbils, no es valorarà l'aspecte que ha motivat la petició.