Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I UNIVERSITATS

Núm. 794513
Resolució del conseller d’Educació i Universitat per la qual es crea la Comissió d’Ètica de Concerts Educatius de l’Etapa 0-3 per als centres privats concertats de les Illes Balears i s’aprova el seu règim de funcionament

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. L'article 5 de la Llei 1/2022, de 8 de març, d'educació de les Illes Balears (BOIB núm. 38, de 1 de març) en el seu apartat 2, estableix que l'educació infantil, s'estructura com a una única etapa educativa, des del naixement fins als sis anys, i comprèn dos cicles de tres anys cada un.

L'article 7 de la esmentada llei determina que l'objectiu de la regulació del primer cicle d'educació infantil és universalitzar aquest cicle, fer-lo gratuït progressivament i garantir una educació equitativa i de qualitat.

2. D'acord amb l'article 7 del Decret llei 5/2023, de 28 d'agost, de mesures urgents en l'àmbit educatiu i en el sanitari (BOIB núm. 120, de 29 d'agost) el finançament de les aules de primer cicle d'educació infantil dels centres privats que presten un servei públic d'educació es podrà instrumentalitzar a través del concert educatiu. L'establiment dels concerts de primer cicle d'educació infantil s'ha de regir per aquest Decret llei així com la normativa establerta per als concerts educatius regulats en el Decret 59/2022, de 27 de desembre, pel qual s'estableixen les normes per a l'establiment i la renovació de concerts educatius a partir del curs 2023-2024.

A més, l'article 7 de l'esmentat Decret llei estableix que el concert ha d'establir la gratuïtat del servei educatiu de primer cicle d'educació infantil d'un mínim de quatre hores.

3. L'annex 21 de la Llei 12/2023, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2024 estableix el mòdul de sosteniment d'aquestes unitats.

El mòdul de sosteniment d'aquestes unitats és per unitats autoritzades i en funcionament durant deu mesos, o la part proporcional per al cas d'aules que obren menys de deu mesos però més de cinc, o la part proporcional que correspongui d'aquest mòdul de sosteniment per als centres de primer cicle d'educació infantil que es concertin per primera vegada el curs 2024-2025

4. Mitjançant les resolucions del conseller d'Educació i Universitats, a proposta del director general de Personal Docent i Centres Concertats, sobre l'establiment o la modificació del concert educatiu per a la incorporació del primer cicle d'educació infantil (0-3 anys) a partir del curs 2024-2025 publicades en el BOIB núm. 121, de 14 de setembre de 2024 i en el BOIB núm. 144, de 2 de novembre de 2024 es concerten un total de 377 aules.

5. La Conselleria d'Educació i Universitats fa una aposta important l'accessibilitat universal del primer cicle d'educació infantil, fent-lo gratuït i garantint així l'equitat i la igualtat de drets i d'oportunitats. Per tot això, es fa necessari crear una comissió ètica amb l'objectiu de vetllar per la gratuïtat del servei d'escolarització bàsica del primer cicle d'educació infantil proporcionada mitjançant la figura del concert educatiu. Aquesta comissió ha de ser formada de manera paritària entre l'administració i la part social formada per les patronals i les famílies.

6. La competència per dictar aquesta Resolució correspon al conseller d'Educació i Universitats, d'acord amb el Decret 5/2024, de 29 de maig, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es modifica el Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, modificat pel Decret 16/2023, de 20 de juliol; pel Decret 17/2023, de 23 d'agost; pel decret 1/2024, de 4 de gener, i pel Decret 4/2024 de 17 de maig (BOIB núm. 73, de 31 de maig).

7. En data 28 de novembre de 2024, el director general de Personal Docent i Centres Concertats va proposar la creació de la Comissió d'Ètica de Concerts Educatius de l'Etapa 0-3 per als centres privats concertats de les Illes Balears i s'aprova el seu règim de funcionament.

Resolució

1. Crear la Comissió d'Ètica de Concerts Educatius de l'Etapa 0-3 per als centres privats concertats de les Illes Balears.

2. Aprovar el règim de funcionament de la Comissió d'Ètica de Concerts Educatius de l'Etapa 0-3 les quals consten en l'annex 1 d'aquesta Resolució.

3. Ordenar la publicació d'aquesta Resolució a la pàgina web de Centres Concertats i difondre-la als centres privats concertats de les Illes Balears que disposen de primer cicle d'Educació Infantil (0-3).

4. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

5. Establir que aquesta Resolució ha de produir efectes a partir de l'inici del curs escolar 2024-2025.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller d'Educació i Universitats en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-se publicat en el BOIB, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També s'hi pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació, d'acord amb els articles 10 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

(Signat electrònicament: 29 de novembre de 2024)

El conseller d'Educació i Universitats Antoni Vera Alemany

 

ANNEX 1 Règim de funcionament de la Comissió d'Ètica de Concerts Educatius de l'Etapa 0-3

Primer Finalitat

La constitució d'una Comissió d'Ètica de Concerts Educatius de l'Etapa 0-3 té la finalitat de vetllar per la gratuïtat del servei d'escolarització bàsica del primer cicle d'educació infantil proporcionada mitjançant la figura del concert educatiu per tal de donar una major transparència al procés i a la gestió dels recursos, garantint l'accessibilitat d'aquest cicle a totes les famílies independentment de la seva situació econòmica i/o social.

Segon Funcions

Les funcions de la Comissió d'Ètica de Concerts Educatius de l'Etapa 0-3 són les següents:

1. Vetllar per l'aplicació de la gratuïtat al primer cicle d'educació infantil (0-3) dins l'àmbit de l'ensenyament privat concertat.

2. Elaborar les instruccions necessàries per tal de regular les percepcions per la prestació de serveis complementaris que ofereixen els centres concertats de primer cicle d'educació infantil dins un marge ètic, així com el procediment de denúncia i d'actuació davant situacions d'aplicació incorrecta de la gratuïtat o situacions d'abús per la prestació de serveis complementaris.

3. Difondre les instruccions esmentades en el punt anterior a tots els centres educatius de les Illes Balears que imparteixin primer cicle d'educació infantil (0-3) mitjançant concert educatiu.

4. Presentar propostes per tal de millorar la gratuïtat del servei d'escolarització bàsica i la prestació de serveis complementaris.

El Departament d'Inspecció Educativa (DIE) vetllarà per la correcta aplicació d'aquestes funcions.

Tercer Composició de la Comissió d'Ètica de Concerts Educatius de l'Etapa 0-3

La Comissió d'Ètica de Concerts Educatius de l'Etapa 0-3 està integrada pels membres següents:

a) President: el director general de Personal Docent i Centres Concertats.

b) Vocals:

  • La cap del Departament de Centres Concertats o persona en qui delegui.
  • La directora de l'IEPI o persona en qui delegui.
  • El cap del Departament d'Inspecció Educativa o persona en qui delegui, que ha de pertànyer al cos d'inspectors d'educació.
  • Un cap e servei o persona en qui delegui amb competències en atenció a la diversitat.
  • Quatre representants designats per les associacions empresarials i les organitzacions de titulars més representatives de centres privats concertats de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears:

- EiG-ECIB/ FERE-CECA-ECIB

- CECEIB

- CEIPIMEN

- UCTAIB

  • Dos representants dels pares i de les mares dels alumnes, designats per les Federacions d'Associacions de pares i mares d'alumnes més representatives en l'ensenyament privat concertat en l'àmbit de la comunitat autònoma.

c) Secretari: un funcionari adscrit a la Direcció General de Personal Docent i Centres Concertats, designat pel director general, amb veu però sense vot.

Quart Funcionament de la Comissió d'Ètica dels Concerts Educatius del primer cicle d' Educació Infantil (0-3) de les Illes Balears

La Comissió d'Ètica de Concerts Educatius de l'Etapa 0-3 s'ha de reunir, com a mínim, una vegada per trimestre escolar, amb convocatòria prèvia feta pel secretari per ordre del president.

Sens perjudici del paràgraf anterior, es podran convocar tantes reunions extraordinàries com es considerin necessàries, segons la naturalesa i la urgència de les qüestions per tractar. Les sessions es podran mantenir presencialment o a través de l'ús de mitjans telemàtics.

En el cas d'un possible conflicte d'interessos per part dels membres de la Comissió Ètica de Concerts Educatius de l'Etapa 0-3, i com a mesura cautelar, s'abstindran de participar en el procés de presa de decisions.

En cas d'empat en una votació el president de la Comissió té atribuït el vot de qualitat.

Cinquè Procediment d'actuació davant situacions d'aplicació incorrecta de la gratuïtat o situacions d'abús per la prestació de serveis complementaris.

La Comissió d'Ètica de Concerts Educatius de l'Etapa 0-3 ha d'aprovar el procediment d'actuació davant situacions d'aplicació incorrecta de la gratuïtat o situacions d'abús per la prestació de serveis complementaris.