Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE BÚGER

Núm. 688335
Aprovació definitiva de l’ordenança municipal per a la correcta gestió de les colònies felines a Búger

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l'Ajuntament de Búger, va acordar en sessió celebrada en data 25 de juliol de 2024 aprovar provisionalment l'Ordenança municipal per a la correcta gestió de les colònies felines a Búger.

Després de la tramitació corresponent i no haver-se presentat al·legacions ni suggeriments es procedeix a la seva publicació d'acord amb el que es disposa en l'article 103 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, i amb el següent tenor literal:

ORDENANÇA MUNICIPAL PER A LA CORRECTA GESTIÓ DE LES COLÒNIES FELINES A BÚGER

PREÀMBUL

L'Ajuntament de Búger té assumides les competències en matèria de protecció dels animals al municipi segons la llei de protecció animal de la CEI, 1/1992 de 8 d'abril dels animals que viuen a l'entorn humà i per tant l'obligació de vetllar pel benestar dels animals al seu municipi i gestionar els animals de companyia abandonats, vagabunds, cedits així com les colònies d'animals domèstics, segons les legislacions vigents tant municipals com de la CEI.

En aquest context, les colònies de moixos han estat recentment una preocupació al poble ja que es difícil controlar-les i son cada pic més nombroses. L'intent d'erradicar colònies senceres o reubicar-les acostumen a fracassar atès que el buit ecològic generat és ràpidament colonitzat per altres moixos de colònies veïnes o per moixos abandonats. A més, els moixos són territorials i tornen molt sovint al seu emplaçament original on han nascut. Els moixos nouvinguts que colonitzen una zona poden començar un nou cicle reproductiu al nínxol ecològic que havia quedat vacant després de l'erradicació de la colònia inicial.

Per tant, la present ordenança vol regular les colònies felines a Búger, establint el règim de control i autorització de colònies, les obligacions de les parts implicades, això és, el personal voluntari cuidador de les colònies i l'Ajuntament com a administració responsable, i el règim sancionador per incompliment de les obligacions establertes en la present ordenança.

 

CAPÍTOL I Objecte i procediment

Article 1 Objecte

La present ordenança té per objecte regular la correcta gestió dels moixos existents al municipi de Búger, integrant la seva presència dins el poble i l'entorn humà de manera que convisquin en harmonia totes les parts involucrades.

El procediment de control poblacional dels moixos ferals es basarà en l'estratègia CER (Captura, Esterilització i Retorn) amb l'objectiu de controlar l'abast de la colònia. S'actuarà tant en terrenys públics com privats, prèvia autorització. La gestió de les colònies es regira per les normes indicades aquesta ordenança.

Article 2 Autorització de les colònies

1. L'existència d'una colònia felina s'entendrà una vegada formalitzada la seva autorització per part de l'Ajuntament. Per això és necessari que la persona o persones encarregades de la seva gestió es dirigeixin a l'Àrea de Medi Ambient sol·licitant la seva inclusió dins el registre municipal vigent. Tot aquell ciutadà que dins la seva propietat trobi moixos ferals podrà acollir-se al programa CER comunicant-ho a l'Ajuntament o a les associacions i persones voluntàries que col·laboren amb l'Ajuntament. No podran acollir-se a aquest programa els moixos domesticats i amb propietari.

2. Als espais naturals protegits on hi hagi colònies felines instal·lades, es procurarà fer un programa CER intensiu per poder evitar la procreació d'animals i aconseguir una reducció important de la població feral. Cada responsable farà arribar a l'Ajuntament dades actualitzades si hi ha canvis en la població mencionada.

Article 3 Autorització dels responsables i dels col·laboradors

Els voluntaris seran els encarregats de l'alimentació i l'abeurament de la colònia.

Per a la captura dels exemplars hi podrà haver més persones implicades que seran considerades persones col·laboradores.

Els voluntaris, que hauran de ser prèviament autoritzats per l'Ajuntament, rebran un distintiu gratuït que hauran de dur visible en el moment d'alimentar i abeurar a la colònia. Aquest s'haurà de renovar cada dos anys. En cas d'existir canvis, aquests es comunicaran a l'Ajuntament al moment de la renovació. Sols s'haurà de fer una comunicació en cas que la persona autoritzada es doni de baixa o que el canvi de contacte impedeixin que la localitzi en cas de necessitat.

Article 4 Punts d'alimentació

L'Ajuntament establirà els punts d'alimentació de cada colònia atenent a les indicacions o recomanacions del personal voluntari autoritzat. No es podrà alimentar o abeurar els moixos fora d'aquests punts prèviament indicats. L'Ajuntament arribarà a un acord amb la persona propietària per establir les condicions d'accés per tal de poder mantenir el punt d'alimentació.

Article 5 Alimentació

Per alimentar els exemplars de les colònies únicament es podrà dispensar pinso, no es pot posar menjar humit o restes domiciliàries. Únicament es podrà permetre l'ús de menjar humit en casos excepcionals sota causa motivada (caçar-lo per poder esterilitzar o qualsevol altra pràctica sanitària). La quantia de pinso i la freqüència de la dispensació aniran en funció del nombre d'exemplars presents a la colònia i de la seva condició (juvenils, senils, etc.) i de la disponibilitat de la persona responsable de la colònia. Aquestes podran ser establertes per cada persona voluntària de la colònia. L'aigua que es dipositi per a l'abeurament s'haurà de renovar amb una freqüència menor  als quatre dies per evitar la proliferació de moscards o altres afeccions sanitàries.

Article 6 Control dels exemplars

1. L'Ajuntament, atenent a les disponibilitats pressupostàries, durà a terme campanyes d'esterilització dels moixos que formen part de les colònies felines registrades, sempre comptant amb el suport o l'actuació d'una persona facultativa i amb la col·laboració dels voluntaris responsables d'aquestes colònies felines.

2. Els exemplars que estiguin ferits de mort o manifestin patologies incurables i que els comportin un patiment hauran de ser sacrificats sempre que el pronòstic clínic sigui irreversible, per evitar el seu sofriment.

3. Tots els membres de la colònia ja esterilitzats estaran marcats de forma visual i permanent per facilitar la identificació de nous exemplars sense controlar. S'aprofitarà l'operació d'esterilització per aplicar un tractament per depreciació i per l'administració d'antibiòtics d'ampli espectre als exemplars. Si es detecten exemplars que pel seu caràcter més sociable poden conviure en un habitatge, es promourà la seva adopció.

Article 7 Convivència de la colònia amb l'entorn

1. Les colònies s'han de mantenir netes i ordenades per tal d'evitar problemes de brutícia i proliferació de rosegadors i insectes. Els recipients disposats per a l'alimentació dels animals s'han de mantenir nets i ordenats dins de la colònia. De la mateixa manera, si es col·loca un jaç perquè hi descansin els moixos, s'haurà de mantenir net, en un lloc poc visible i si és possible arrecerat de les inclemències climàtiques. Les colònies felines han de poder existir en harmonia amb la vida del poble de Búger.

2. De la mateixa manera, els habitants del poble han de conviure en harmonia amb l'entorn i això és gaudir dels drets i complir els deures. L'Ajuntament ha d'informar als propietaris privats de moixos, de les conductes que puguin constituir una molèstia per a la colònia i/o l'entorn mitjançant les corresponents campanyes informatives.

Article 8 Cartellera

L'Ajuntament ha d'indicar mitjançant un cartell informatiu, la existència d'una colònia felina controlada. El cartell contindrà almenys la següent informació:

a) Colònia felina protegida i autoritzada per l'Ajuntament, inclosa en el programa CER.

b) Controlada, esterilitzada i cuidada per voluntaris.

c) Si està passejant al seu gos eviti que resulti una agressió pels moixos.

d) Prohibit alimentar a la colònia sense la corresponent autorització.

e) Prohibit abandonar o sostreure exemplars

En cas d'estar dins una propietat particular i voler anunciar-la, ha de comptar amb el consentiment del propietari del solar, finca o terreny. Haurà de ser l'Ajuntament qui sol·liciti el permís a la propietat.

Article 9 Reubicació de les colònies

En principi les colònies felines es mantindran en el mateix lloc on s'han congregat, i s'evitarà, sempre que sigui possible, la reubicació, quedant aquesta prohibida sense permís.

Article 10 Prohibicions

Constitueixen actuacions prohibides en relació a les colònies felines:

a) Alimentar els exemplars de la colònia sense autorització.

b) Subministrar restes de menjar casolà o menjar humit.

c) Alimentar altres animals diferents dels moixos.

d) Alimentar els moixos en punts no autoritzats per l'Ajuntament.

e) Posar verí.

f) Abandonar i/o sostreure exemplars de les colònies.

g) Reubicar les colònies sense consulta prèvia i/o autorització de l'Ajuntament.

Article 11. Compromisos de les persones voluntàries

Les persones voluntàries es comprometen a:

a) Sol·licitar per escrit l'autorització de la colònia.

b) Col·laborar amb l'Ajuntament i els professionals corresponents, en la planificació i execució dels programes CER.

c) Mantenir la informació actualitzada en relació a cada colònia. Una vegada executat el programa CER es farà una fitxa que inclogui: una foto, la seva edat, el sexe, la colònia a la que pertany i la seva data d'esterilització.

d) Renovar l'autorització com a voluntari de la colònia cada dos anys.

e) Informar dels canvis soferts relatius a les dades de contacte dels voluntaris de la colònia.

f) Informar dels possibles incidents greus ocorreguts.

g) Mantenir les colònies en bon estat, tant d'higiene com d'ordre.

h) Donar en adopció sempre que sigui possible aquells exemplars que pel seu caràcter més sociable puguin conviure a un habitatge.

i) Informar a l'Ajuntament de qualsevol proposta de canvi (punt d'alimentació, reubicació o altres).

Article 12. Deures de l'Ajuntament

1. L'Ajuntament haurà de vetllar per l'harmonia entre totes les parts implicades: voluntaris, col·laboradors, associacions i particulars. Ajuntarà i intervindrà entre les parts implicades per resoldre els problemes, a més de tenir autoritat per visitar en qualsevol moment les colònies i si hi ha algun problema, convocar una reunió per solucionar-ho.

2. El personal municipal crearà una base de dades en què s'incloguin, com a mínim, les colònies autoritzades, les persones voluntàries i altres membres d'aquesta, el nombre d'exemplars en el moment de cada revisió i les possibles incidències ocorregudes. Aquesta informació sols serà tractada pel personal municipal, i només es faran públiques les estadístiques generals, no el detall de cada colònia.

3. L'Ajuntament, segons les disponibilitats pressupostàries de cada exercici, dotarà una partida econòmica per atendre les obligacions establertes en la present ordenança, especialment de cara a la implementació dels programes CER i la col·laboració amb el personal voluntari.

4. Els responsables municipals competents promouran una reunió anual amb els representants dels voluntaris encarregats de la gestió de les colònies felines, a fi de conèixer les necessitats d'aquets, realitzar un seguiment de les actuacions dutes a terme, i en el seu cas, establir la dotació pressupostària necessària per al compliment dels compromisos del present cos normatiu, i molt especialment, per a l'execució del programa CER.

 

CAPÍTOL II Procediment sancionador

Article 13 Procediment sancionador i tipificació de les infraccions

Les infraccions de les obligacions i altres normes de compliment obligat establertes en aquesta ordenança podran ser objecte de sanció d'acord amb les regles establertes en la Llei 40/2015, d'1 d'Octubre del Règim Jurídic del Sector Públic i el procediment establert en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, tot això en relació al Títol XI de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local.

Les infraccions d'aquesta ordenança es classifiquen en lleus, greus i molt greus.

Article 14 Infraccions lleus

Seran considerades infraccions lleus:

a) Actuar en colònies de les que no s'hagi sol·licitat l'autorització pertinent.

b) L'actuació en una colònia d'una persona no autoritzada.

c) Alimentar als exemplars de la colònia en un punt diferent a l'autoritzat per a tal fi.

d) Alimentar de forma voluntària a altres animals que no siguin moixos.

e) Reubicar una colònia sense autorització prèvia ni justificació.

f) Qualsevol altre fet que no hagi estat classificat com a greu o molt greu.

Article 15. Infraccions greus.

Seran considerades infraccions greus:

a) L'actuació en una colònia per una persona no autoritzada, quan això suposi un risc als exemplars que hi conviuen.

b) Alimentar als exemplars de la colònia amb menjar humit sense autorització per part de l'Ajuntament o amb restes de menjar casolà.

Articles 16 Infraccions molt greus

Seran considerades infraccions molt greus:

a) Posar verí, ja sigui de forma intencionada cap als moixos o no, a les colònies o les immediacions, que puguin produir la intoxicació i/o la mort dels animals.

b) Abandonar o sostreure exemplars de les colònies.

c) El maltractament als exemplars de les colònies.

d) Deixar sortir als moixos sense esterilitzar i sense chip al carrer, generant així l'existència de les colònies felines.

Article 17 Sancions i quanties

Tenint en compte el que disposa l'article 141 de la Llei 7/1985 de 2 d'abril, Reguladora de Bases de Règim Local, les sancions i les seves quanties són les següents:

a) Les infraccions lleus seran sancionades amb multes d'entre 100 i 300 euros.

b) Les infraccions greus seran sancionades amb multes d'entre 300 i 1000 euros.

c) Les infraccions molt greus seran sancionades amb multes d'entre 1000 i 3000 euros.

 

Article 18. Refugi.

La present ordenança serà d'aplicació als felins que es trobin al refugi, essent aquests considerats colònia felina a tots els efectes.

Disposició final única.

Aquesta disposició normativa entrarà en vigor, una vegada aprovat definitivament i publicat el seu text íntegre al Butlletí Oficial de les Illes Balears, en el termini previst a l'article 103.1 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears”

 

Signat electrònicament (21 d'octubre de 2024)

El batle Pere Torrens Escalas