Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 662222
Acord del Consell de Govern d’11 d’octubre de 2024 pel qual s’autoritza el Centre d’Educació Superior Felipe Moreno–Nebrija, adscrit a la Universitat Antonio de Nebrija, a impartir els ensenyaments oficials de grau en Turisme i Empreses Turístiques (codi RUCT 1500289)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, en l'article 36.4 estableix que, en matèria d'ensenyament universitari, la Comunitat Autònoma de les Illes Balears té la competència exclusiva, sens perjudici de l'autonomia universitària en la programació i la coordinació del sistema universitari, en el finançament propi de les universitats i en la regulació i la gestió del sistema propi de beques i ajuts.

L'article 96.5 de la Llei orgànica 2/2023, de 22 de març, del sistema universitari, estableix que els centres universitaris privats han d'estar integrats en una universitat privada com a centres propis o han d'estar adscrits a una universitat pública o privada.

D'acord amb l'article 8.2 d'aquesta Llei, l'autorització de la implantació dels ensenyaments que condueixen a l'obtenció de títols universitaris de caràcter oficial amb validesa a tot el territori nacional correspon a la comunitat autònoma, quan el Consell d'Universitats ha verificat el pla d'estudis.

En el mateix sentit, el Reial decret 822/2021, de 28 de setembre, pel qual s'estableix l'organització dels ensenyaments universitaris i del procediment d'assegurament de la seva qualitat, estableix, en l'article 27, que el pla d'estudis l'ha de verificar el Consell d'Universitats i l'ha d'autoritzar la comunitat autònoma. Així mateix, estableix que el caràcter oficial del títol es declara per un acord posterior del Consell de Ministres i per a la inscripció en el Registre d'Universitats, Centres i Títols (RUCT). La inscripció té efectes constitutius respecte de la creació de títols universitaris oficials, i inclou la consideració inicial de títol acreditat als efectes establerts legalment.

El punt tercer del mateix article estableix que l'inici de la impartició de la docència del títol universitari oficial no es pot fer fins que no s'hagin complit els tràmits esmentats anteriorment.

El grau en Turisme i Empreses Turístiques és una titulació de la Universitat Antonio de Nebrija proposada pel Centre d'Educació Superior Felipe Moreno–Nebrija.

La Universitat Antonio de Nebrija és una universitat privada, amb codi RUCT 052, situada a la comunitat autònoma de Madrid. El Centre d'Educació Superior Felipe Moreno-Nebrija és un centre privat, amb codi de centre 07009124, adscrit a la Universitat Antonio de Nebrija, situat a la comunitat autònoma de les Illes Balears.Principio del formulario

Aquest nou programa, com a títol de grau, té com a objectiu fonamental la formació bàsica i generalista de l'estudiant de Turisme perquè pugui exercir, en el sector turístic, càrrecs intermedis, i arribar fins a la direcció d'operacions i d'empreses turístiques i destins, tal com reflecteix l'apartat 5.1.2. del Llibre blanc del Títol de Grau en Turisme elaborat per ANECA i la proposta d'actualització realitzada des de la Conferència Espanyola de Deganes i Degans en Turisme.

El pla d'estudis ha estat dissenyat segons les recomanacions realitzades per diverses institucions i estudis. Igualment, s'han pres en consideració les directrius per al disseny i modificació del títol del Grau en Turisme, elaborades de manera conjunta en el si de la Conferència Espanyola de Deganes i Degans en Turisme (CEDTUR). Aquestes directrius són el resultat del treball col·laboratiu i obert a la participació i a l'opinió d'agents externs i interns per definir la necessitat real de canvis en el títol, l'amplitud d'aquests canvis, els elements innovadors que cal incorporar-hi (en continguts i en mètodes) i la importància relativa de cada qüestió.

Per confeccionar les directrius, s'ha fet una anàlisi documental de treballs realitzats per agències d'avaluació sobre la situació actual de les titulacions en turisme, s'ha recopilat informació d'ocupadors a través d'enquestes, es va obtenir l'opinió de l'alumnat diplomat de turisme a través de focus groups i es van prendre en consideració les propostes dels propis acadèmics i acadèmiques a través d'un qüestionari que respongueren més de 200 professors de turisme i també de reflexions dels membres de CEDTUR en les comissions i assemblees.

La Universitat Nebrija sol·licita la modalitat d'ensenyament presencial i a distància (virtual) per al Grau en Turisme i Empreses Turístiques.

Per al Centre d'Educació Superior Felipe Moreno – Nebrija s'ofereixen 50 places d'ensenyament presencial.

 

La titulació té 240 crèdits ECTS, dividits en quatre cursos de 60 crèdits ECTS cadascun. El Centre d'Educació Superior Felipe Moreno–Nebrija és el responsable d'impartir tots els crèdits.

El 13 de maig de 2024, la Fundació per al Coneixement Madri+d va emetre l'informe d'avaluació favorable en relació amb la sol·licitud de modificació del Pla d'estudis del grau en Turisme i Empreses Turístiques.

Per això, la Universitat Antonio de Nebrija va sotmetre el Pla d'estudis del grau en Turisme i Empreses Turístiques (codi RUCT 1500289) a la consideració del Consell d'Universitats, el qual, a través de la Comissió de Verificació i Acreditació de Plans d'Estudis, reunida el dia 5 de juny de 2024, va aprovar la verificació.

Mitjançant l'Ordre 3456/2024, de 13 d'agost, el conseller d'Educació, Ciència i Universitats de la Comunitat de Madrid va autoritzar la implantació del Pla d'estudis de grau en Turisme i Empreses Turístiques al Centre d'Educació Superior Felipe Moreno-Nebrija, adscrit a la Universitat Antonio de Nebrija (BOCM núm. 201, de 13 d'agost).

De conformitat amb el principi de territorialitat, en el cas de centres ubicats en una comunitat autònoma distinta a la qual està radicada la universitat d'adscripció, per a l'adscripció i per a la implantació d'estudis, s'ha de comptar amb l'autorització d'ambdues administracions autònomes.

A l'empara de les competències que té atribuïdes la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en virtut de la Llei 2/2003, de 20 de març, d'organització institucional del sistema universitari de les Illes Balears, i d'acord amb el Reial decret 822/2021,  la Universitat Antonio de Nebrija va presentar, el 6 de setembre de 2024 (núm. reg. GOIBE562615/2024) una sol·licitud d'autorització per iniciar les activitats al Centre d'Educació Superior Felipe Moreno-Nebrija, adscrit a la Universitat Antonio de Nebrija, per impartir els ensenyaments oficials de grau en Turisme i Empreses Turístiques (codi RUCT 1500289).

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta del conseller d'Educació i Universitats, en la sessió d'11 d'octubre de 2024, adoptà entre d'altres l'Acord següent:

Primer. Autoritzar el Centre d'Educació Superior Felipe Moreno-Nebrija, adscrit a la Universitat Antonio de Nebrija, a impartir els estudis oficials del grau en Turisme i Empreses Turístiques (codi RUCT 1500289) a partir del curs 2024-2025.

Segon. Notificar aquest Acord a la Universitat Antonio de Nebrija (Universitas Nebresensis, SA).

Tercer. Notificar aquest Acord al Centre d'Educació Superior Felipe Moreno-Nebrija (Escola de Turisme de Balears, SL).

Quart. Comunicar aquest Acord a la Comunitat de Madrid.

Cinquè. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 11 d'octubre de 2024

La secretària del Consell de Govern Antònia Maria Estarellas Torrens