Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE PRESIDÈNCIA

Núm. 642999
Resolució del conseller executiu de Presidència relativa al programa «Estades a hotels de Mallorca per a Gent Gran»

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. La Direcció Insular de Promoció Sociocultural del Consell Insular de Mallorca, en el marc de les seves competències i del seu programa d'activitats, ofereix dues estades per a la gent gran, a partir dels seixanta (60) anys, a l'hotel Blau Punta Reina Resort, de l'illa de Mallorca, per tal de fomentar un envelliment actiu entre tota la població de l'illa.

2. Dia 3 d'octubre de 2024, la tècnica jurídica de Promoció Sociocultural emet informe favorable sobre el programa «Estades a hotels de Mallorca per a Gent Gran».

Fonaments de dret

La Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars, en l'article 94 assenyala que els consells insulars exerceixen les competències que els atribueixen l'Estatut d'Autonomia, les lleis de l'Estat i les lleis de la comunitat autònoma.

D'acord amb l'article 70.18 de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, la Promoció i animació sociocultural és competència pròpia del Consell Insular de Mallorca.

La Llei 6/1994, de 13 de desembre, d'atribució de competències als consells insulars en matèria de patrimoni històric, de promoció sociocultural, d'animació sociocultural, de dipòsit legal de llibres i d'esports, estableix, en els articles 3 i 4, que els consells insulars han d'assumir les competències derivades del Reial decret 4101/1982, de 29 de desembre, i del Reial decret 3040/1983, de 5 d'octubre, sobre traspàs de funcions i serveis de l'Estat en matèria de cultura i que determina que en matèria de promoció sociocultural és competència dels consells insulars l'ajuda i el foment d'activitats en l'àmbit de la tercera edat amb vista a la promoció sociocultural, i la promoció i organització d'activitats d'animació cultural en l'àmbit artístic, artesanal, turístic i de temps lliure adreçades a aquest sector.

D'acord amb el punt 1 de la redacció vigent del Decret de la Presidència, de 28 de juliol de 2023, pel qual s'estableixen les competències dels departaments del Consell Insular de Mallorca (BOIB núm. 106, de 29 de juliol) estableix que les atribucions del Departament de Presidència, són les relatives a la “promoció, organització i foment de les activitats socioculturals relatives al sector de les persones majors i a l'associacionisme”.

Igualment d'acord amb l'article 28.1. de la Llei de contractes del Sector Públic (LCSP) vincula la celebració de contractes al compliment i realització de les finalitats institucionals pròpies dels ens del sector públic el que obliga a que la naturalesa i extensió de les necessitats que es pretenen satisfer, així com la idoneïtat del seu objecte i contingut han d'estar determinades amb precisió. Amb aquesta finalitat correspon assenyalar que la necessitat del contracte per a l'organització i desenvolupament del programa «Estades a hotels de Mallorca per a Gent Gran» radica en oferir, en el marc del seu programa d'activitats, aquestes estades, que aporten distracció i afavoreixen noves relacions i intercanvis al temps que susciten un al·licient per l'acció i estimulen l'atenció, la reflexió i la memòria i, en definitiva, fomentar l' envelliment actiu entre la població de l'illa.

RESOLUCIÓ

Per tot això resolc:

1. Iniciar i aprovar l'expedient del programa «Estades a hotels de Mallorca per a Gent Gran».

2. Publicar aquesta resolució al BOIB incloent l'annex que determina els requisits de la convocatòria per a la selecció de les persones beneficiàries del programa «Estades a hotels de Mallorca per a Gent Gran».

Interposició de recursos

Contra aquesta resolució, que no posa fi a la via administrativa, podeu interposar el recurs d'alçada en el termini d'un mes, comptador a partir de l'endemà de rebre aquesta notificació. El recurs es pot interposar formalment davant aquest conseller executiu/consellera executiva o davant la presidència del Consell Insular de Mallorca, que és l'òrgan competent per resoldre'l.

Contra la desestimació expressa d'aquest recurs d'alçada, hi podeu interposar el recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma que correspongui, en el termini de dos mesos, comptadors a partir de l'endemà de rebre la notificació de la desestimació del dit recurs d'alçada.

Si han transcorregut tres mesos des de la interposició del recurs d'alçada i no n'heu rebut la notificació de resolució expressa, s'entén desestimat per silenci i podeu interposar el recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma que correspongui, sense limitació de temps.

No obstant l'anterior, podeu interposar, si escau, qualsevol altre recurs que considereu oportú.

Tot això de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa i la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Convocatòria per a la selecció de les persones majors beneficiàries del programa «Estades a hotels de Mallorca per a Gent Gran».

1. Contingut

La Direcció Insular de Promoció Sociocultural del Consell Insular de Mallorca, en el marc de les seves competències i del seu programa d'activitats, ofereix dues estades per a la gent gran, a partir dels seixanta (60) anys, a l'hotel Blau Punta Reina Resort, de l'illa de Mallorca, per tal de fomentar un envelliment actiu entre tota la població de l'illa.

En aquest sentit, és important, des de l'àmbit de la promoció i animació sociocultural, impulsar una oferta sociocultural diversa i de qualitat en una societat cada vegada més heterogènia social, econòmica i culturalment. Les propostes culturals formulades en termes socials són primordials per estimular l'intercanvi  entre les cultures locals i contribuir al desenvolupament comunitari. Un element important per a potenciar aquestes polítiques és l'establiment d'una oferta sociocultural diversa amb la finalitat d'abastar i cobrir les necessitats i interessos de tota la ciutadania. Llavors, el Consell de Mallorca activa estratègies adequades a les necessitats i interessos de cada un dels diferents col·lectius, entre les que cal destacar:

  • desenvolupament de programes interculturals
  • diversificació de l'oferta sociocultural

Aquesta Direcció insular sufragarà una part significativa de les despeses associades a les estades, alleugerint així la càrrega econòmica sobre les persones participants:

  • El 75% del cost del servei serà sufragat per la Direcció Insular de Promoció Sociocultural a l'entitat que resulti adjudicatària del contracte de servei.
  • El 25% restant del cost del servei, així com l'import de l'ecotaxa, serà sufragat per les persones que resultin beneficiariàries del sorteig que es durà a terme per a la selecció dels mateixos.

Amb la finalitat què la gent gran, major de 60 anys, tingui accés a aquest programa, la present convocatòria pública fixa les bases i les condicions necessàries de planificació, estructura i participació del programa «Estades a hotels de Mallorca per a Gent Gran».

2. Característiques de les estades

La Direcció Insular de Promoció Sociocultural té previst, com a desplegament de les seves polítiques de promoció, organització i foment de les activitats socioculturals en l'àmbit de les persones majors, l'organització de les «Estades a hotels de Mallorca per a Gent Gran».

A tal efecte, ha realitzat la contractació externa d'aquest servei, atès que la Direcció no disposa dels recursos necessaris per executar aquesta activitat.

El desenvolupament d'aquestes estades aporten distracció, afavoreixen noves relacions i intercanvis al temps que susciten un al·licient per l'acció i estimulen l'atenció, la reflexió i la memòria i, en definitiva, fomentar l' envelliment actiu entre la població de l'illa.

3. Estructura

3.1. Durada i dates

Aquesta activitat es durà a terme en 2 torns, amb una durada de 3 dies i 2 nits per cada torn, durant les dates següents:

  • Primer torn: Del 4 al 6 de novembre de 2024
  • Segon torn: Del 6 al 8 de novembre de 2024

Dels tres (3) dies, hi haurà dos (2) dies dedicats a la pràctica d'activitats adaptades als perfils i capacitats dels participants. També s'han de preveure durant els dos (2) primers dies, activitats dinamitzadores, d'animació i de cohesió de grup amb monitors especialitzats en l'oci.

3.2. Nombre de places

El nombre de participants als quals s'ofereix l'activitat és de 1.000 persones; per aquest motiu, cada torn estarà format per grups de 500 persones.

Si bé, la selecció dels participants es farà per mitjà d'un sorteig públic únic de 500 places atès que la persona que resulti beneficiària del sorteig disposarà d'una plaça per un acompanyant, el qual també haurà de reunir els requisits establerts en aquesta convocatòria per ser beneficiari. 

No es podrà participar en l'estada de forma individual, sense acompanyant.

Les primeres 250 persones beneficiàries del sorteig conformaran el primer torn de les estades i la resta el segon torn.

Totes aquelles persones que no resultin seleccionades formaran part de la llista d'espera.

També, es preveu que hi hagi tres assistents acompanyant a les persones majors al lloc de l'activitat i que s'encarregaran d'acompanyar al grup durant l'estància.

3.3. Requisits de les persones destinatàries

Els sol·licitants han de complir els següents requisits:

  • Residents a l'illa de Mallorca
  • Edat: tenir 60 o més anys, a la data de la realització de la preinscripció

3.4. Preu i despeses subvencionables

Aquesta Direcció insular sufragarà una part significativa de les despeses associades a les estades, alleugerint així la càrrega econòmica sobre les persones participants:

  • El 75% del cost del servei serà sufragat per la Direcció Insular de Promoció Sociocultural a l'entitat que resulti adjudicatària del contracte de servei. Aquest import es quantifica en 165,00 euros (IVA inclòs).
  • El 25% restant del cost del servei, així com l'import de l'ecotaxa, serà sufragat per les persones que resultin beneficiariàries del sorteig que es durà a terme per a la selecció dels mateixos.

Aquest import es quantifica en 58,30 euros (IVA inclòs), aquest import contempla el preu total de l'ecotaxa que equival a 3,30 euros.

El preu total del programa «Estades a hotels de Mallorca per a Gent Gran» inclou:

  • Estància a l'hotel Blau Punta Reina Resort de quatre estrelles, amb habitació doble, i els serveis necessaris per a una adequada confortabilitat.
  • La manutenció serà en règim de pensió completa (esmorzar, dinar i sopar) amb begudes incloses, durant tota l'estada. Es preveu la possibilitat d'alternatives alimentàries per a aquelles persones que presentin al·lèrgies o intoleràncies, així com en els casos que sigui necessari, prèvia prescripció mèdica.

Els àpats inclosos s'inicien amb el sopar del primer dia i acaben amb el dinar del dia de la tornada.

  • Assegurança de responsabilitat civil i d'accidents.

Qualsevol activitat o despesa addicional fora del programa, que suposin un cost addicional al ja contractat, no podran ser sufragades en cap cas al Consell Insular de Mallorca i correran a càrrec de les persones beneficiàries en qüestió.

Per altra banda, inclou també la següent programació i activitats:

El primer dia, els participants es presentaran a l'hotel aproximadament entre les 15,00 h i les 17,00 h, un cop realitzat els tràmits de check-in a l'hotel, es preveu temps lliure fins a l'hora del sopar. Després de sopar hi haurà activitats d'animació (ball, música en directe, etc.) que organitzarà directament el Departament de Presidència amb una duració mínima de 2 hores respectant la limitació horària municipal per activitats d'aquest tipus.

El segon dia, el dimecres, aproximadament de les 10 h a les 12 h i de les 16,00 h a les 18,00 h, es faran activitats, adaptades als perfils i capacitats dels participants, amb les següents característiques:

  • Senderisme
  • Ball en línia
  • Ball de saló
  • Gimnàstica
  • Pilates
  • Aquagym

Així mateix, després de sopar hi haurà activitats d'animació (ball, música en directe, etc.) que organitzarà directament el Departament de Presidència amb una duració mínima de 2 hores respectant la limitació horària municipal per activitats d'aquest tipus.

El tercer dia, el dijous, aproximadament de les 10 a 12 h, es faran activitats, adaptades als perfils i capacitats dels participants, amb les següents característiques:

  • Senderisme
  • Ball en línia
  • Ball de saló
  • Gimnàstica
  • Pilates
  • Aquagym

*Cadascuna de les activitats tindrà una durada mínima de 50 minuts, excepte la de senderisme que tindrà una durada de 2 h i, a més, només es durà a terme de 10-12h.

*Els grups i horaris de les activitats d'animació sociocultural (Senderisme, Ball en línia, Ball de saló, Gimnàstica, Pilates, Aquagym) els establirà el personal organitzador del Departament de Presidència.

4. Tràmits

Es realitzarà un únic sorteig de 500 places atès que la persona que resulti beneficiària del sorteig disposarà d'una plaça per un acompanyant, que haurà de reunir els mateixos requisits establerts per a la persona beneficiària.

4.1  Sol·licitud de preinscripció pel sorteig

  • La sol·licitud de preinscripció pel programa Estades a hotels de Mallorca per a gent gran  ha de fer-se obligatòriament a través de la seu electrònica del Consell de Mallorca (https://seu.conselldemallorca.net) i accessible a través del web oficial de Promoció Sociocultural del Consell de Mallorca (https://web.conselldemallorca.es/dinamitzacio-sociocultural)
  • S'ha d'omplir un formulari predeterminat per aquest procés.
  • El termini de preinscripció serà des del dia següent a la publicació de la convocatòria al BOIB fins al18 d'octubre de 2024 (ambdós inclosos).

En cas que un mateix participant presenti més d'una sol·licitud de preinscripció, únicament es tindrà en compte la darrera sol·licitud presentada, sempre que compleixi amb els requisits establerts per la convocatòria.

Són motiu d'exclusió: 

  • Quan les dades aportades a la sol·licitud són falses.
  • Quan no es compleix algun dels requisits establerts a aquestes bases.
  • Les preinscripcions realitzades fora dels canals habilitats per a la presentació de la sol·licitud  o fora de termini.

El fet de formalitzar la sol·licitud de preinscripció no garanteix tenir plaça, només donarà opció a formar part de la llista provisional d'admesos per participar al sorteig i optar a una vacant.

4.2 Llistat  de preinscripcions admeses

Finalitzat el termini de preinscripció, es publicaran els llistats dels participants admesos i exclosos, a la seu electrònica (https://seu.conselldemallorca.net)  i a la web de Promoció Sociocultural del Consell de Mallorca  (https://web.conselldemallorca.es/dinamitzacio-sociocultural).

A cada participant admès se li assignarà un número d'acord amb l'ordre del registre d'entrada de les sol·licituds, que servirà de referència per al sorteig.                                            

Tenint en compte el que estableix la normativa sobre protecció de dades, la publicació de tots els llistats de la present convocatòria es faran amb la identificació, a través del DNI/NIE/ passaport del participant.

4.3 Sorteig d'adjudicació de places

Publicat el llistat definitiu dels preinscrits es realitzarà un sorteig, que serà públic i tindrà lloc a la sala de plens de la seu del Consell Insular de Mallorca (carrer Palau Reial, 1 de Palma).  El dia i l'hora del sorteig es publicarà amb els llistats de preinscripcions admeses.

El procediment consistirà en extraure un número aleatori d'entre tots els números assignats als participants a la llista definitiva d'admesos que establirà l'ordre d'adjudicació (a partir del número extret seguint els números consecutius fins a completar les places disponibles). D'aquesta forma els 250 primers números es correspondran a les persones que conformaran el primer torn i els següents 250, seran part del segon torn.

El resultat del sorteig (el número extret per cada opció) es publicarà a la seu electrònica (https://seu.conselldemallorca.net) i a la web Promoció Sociocultural del Consell de Mallorca (https://web.conselldemallorca.es/dinamitzacio-sociocultural), indicant el torn que correspon.

4.4 Llista d'adjudicació de places

Un cop realitzat el sorteig, s'elaborarà la llista d'adjudicació de places i es publicarà a la seu electrònica (https://seu.conselldemallorca.net)  i a la web de Promoció Sociocultural del Consell de Mallorca  (https://web.conselldemallorca.es/dinamitzacio-sociocultural).

En la llista s'indicarà el nom i les dades de l'empresa adjudicatària encarregada de l'organització del programa «Estades a hotels de Mallorca per a Gent Gran».

Els participants que no hagin estat seleccionats, passaran a una llista d'espera per l'ordre establert al sorteig i podran optar a una plaça que no s'hagi ocupat o quedi deserta per diferents motius.

4.5 Procés d'inscripcions

A partir de l'endemà de la publicació de la d'adjudicació de places, la Direcció Insular de Promoció Sociocultural facilitarà a l'empresa adjudicatària el llistat d'adjudicació de places i el corresponent llistat d'espera.

L'empresa organitzadora, juntament amb el personal de la Direcció Insular de Promoció Sociocultural, es posarà en contacte amb els participants seleccionats, mitjançant el telèfon i/o correu electrònic aportat en el procés de preinscripció, als efectes de complimentar el formulari d'inscripció, indicar les dades de l'acompanyant escollit per la persona beneficiària i presentar la documentació requerida per ambdós participants, així com realitzar el pagament de 116,60 €, equivalent al 25 % del total del preu de les dues places i l'import de l'ecotaxa.

Es disposarà d'un termini de tres dies naturals  per a la presentació de la documentació requerida i per fer el pagament davant l'empresa adjudicatària, la qual és la responsable de gestionar totes les estades als hotels.

Concretament, la documentació que s'ha d'aportar a l'empresa organitzadora, tant de la persona beneficiària com de l'acompanyant escollit, és la següent:

  1. Còpia del DNI/NIE/passaport
  2. Justificant de pagament
  3. Certificat de residència (serveix el certificat de viatge) o d'empadronament

La manca de documents, l'errada o falsedat en la presentació d'aquests  pot donar lloc a l'expulsió del llistat de participants i pot ser penalitzat en no poder participar en les següents subvencions que convoqui la Direcció Insular de Promoció Sociocultural del Consell de Mallorca.

Igualment, serà motiu d'expulsió del llistat de participants, que la persona beneficiària no presenti un acompanyant.

Si dins el termini establert no es presenta tota la documentació o no es realitza el pagament, el participant quedarà exclòs, sense que tingui dret a la devolució de la possible quantia lliurada.

 

4.6 Llista d'espera

Els participants que no hagin obtingut plaça, tant al primer com al segon torn, quedaran a una llista d'espera seguint l'ordre establert en el sorteig que servirà per cobrir les places que quedin vacants per qualsevol motiu. Aquesta llista d'espera es publicarà a la a la seu electrònica (https://seu.conselldemallorca.net)  i a la web de Promoció Sociocultural del Consell de Mallorca  (https://web.conselldemallorca.es/dinamitzacio-sociocultural).

En aquest cas, el participant en llista d'espera que hagi obtingut plaça serà avisat telefònicament o al correu electrònic que ha fet constar al seu full de preinscripció. De no respondre durant les primeres 24 hores, perdrà el dret a reserva de plaça i s'avisarà a la persona següent de la llista.

Si l'interessat accepta la plaça, disposarà de 24 hores per entregar tota la documentació requerida i realitzar el pagament. Si dins aquest termini no es presenta tota la documentació o no es realitza el pagament estarà exclòs/a.

4.7 Possibles renúncies i devolució de la quantia lliurada

Quan per causes no imputables als participants i no sigui degut a causes de força major o cas fortuït, i aquestes estades no es duguin a terme, es procedirà a la devolució de l'import abonat.

Abans de l'inici de l'activitat, l'interessat únicament tindrà dret a la devolució de la quantitat abonada, quan concorri una qüestió mèdica degudament justificada. No es tindrà dret a la citada devolució en la resta de supòsits.

4.8 Seguretat i protecció de dades

D'acord amb el Reglament (UE) 2016/679 Del Parlament Europeu i del Consell de 27 d'abril de 2016 relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades i pel qual es deroga la Directiva 95/46/CE; i la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i garantia dels drets digitals. Al no haver-se disposat normativament unes mesures de prevenció tancades en quant al que implica la protecció de dades, cal determinar quines mesures mínimes s'aplicaran.

Encara que en tot moment el responsable d'aquestes dades és el Consell de Mallorca, durant el temps que duri el programa «Estades a hotels de Mallorca per a Gent Gran», aquestes dades estaran en poder de l'empresa que la desenvolupi, la qual, com encarregada de les dades, només podrà fer ús de les mateixes per aquesta activitat concreta, tornant-les al Consell de Mallorca una vegada finalitzada l'activitat, per tal de destruir-les quan acabi la finalitat per les quals varen ser sol·licitades.

4.9 Responsabilitat

En el cas de comportament inadequat d'algun participant en aquestes estades, que doni lloc a actuacions, multes o sancions per part de les autoritats competents, ni el Consell de Mallorca ni l'empresa adjudicatària es farà càrrec de les despeses ocasionades.

 

Signat electrònicament: 4 d'octubre de 2024

El conseller executiu de Presidència Antonio Francisco Fuster Zanoguera