Secció II. Autoritats i personal
Subsecció segona. Oposicions i concursos
CONSELL INSULAR DE MALLORCA
INSTITUT MALLORQUÍ D'AFERS SOCIALS
Núm. 642686
Resolució de la Presidència de l’IMAS d’aprovació de les Bases generals que han de regir els processos selectius i la promoció interna per cobrir les places vacants de personal funcionari de l'administració general de l’oferta d’ocupació pública corresponent a l’exercici 2021 de l’IMAS i de les ofertes d'ocupació pública derivades del Pla estratègic per la reducció de la temporalitat de l'IMAS aprovat pel Consell Rector dia 15 de desembre de 2023
Antecedents
1. L'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) va aprovar l'oferta d'ocupació pública de personal funcionari per a l'any 2021, derivada de la taxa de reposició d'efectius ordinària (BOIB núm. 162, de 23 de novembre de 2021).
En data 15 de desembre de 2023, el Consell Rector de l'IMAS va aprovar el Pla per a l'execució de l'oferta pública d'ocupació de l'any 2023 i altres mesures per a la reducció de la temporalitat en l'ocupació pública de l'IMAS per als anys 2024 a 2026.
Posteriorment, es va aprovar l'oferta d'ocupació pública de personal funcionari per a l'any 2023, derivada de la taxa de reposició d'efectius ordinària i de la taxa específica de l'article 20 de la Llei de Pressupostos de l'Estat per a l'any 2023 (BOIB núm. 173, de 23 de desembre de 2023), i l' oferta d'ocupació pública de personal funcionari per a l'any 2024, derivada de la taxa de reposició d'efectius ordinària i de la taxa específica de l'article 20 de la Llei de Pressuposts de l'Estat per a l'any 2023, prorrogats per a l'any 2024 (BOIB núm. 125, de 24 de setembre de 2024).
2. A la sessió ordinària de la Mesa general de negociació conjunta del personal funcionari i laboral del Consell de Mallorca i de l'IMAS, de data 21 de març de 2024, es va negociar el punt 2.2 de l'ordre del dia següent: “Bases OPO d'Administració General”.
Mitjançant Resolució del conseller d'Hisenda i Funció Pública de 4 d'abril de 2024, es varen aprovar les bases generals i específiques que han de regir els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari de l'Administració General de les categories de tècnic d'administració general, d'administratiu d'administració general i d'auxiliar d'administració general, de les ofertes d'ocupació pública corresponents als exercicis de 2021 i 2022 del Consell de Mallorca i de les ofertes d'ocupació pública corresponents als exercicis de 2021 i 2023 de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) i les convocatòries respectives (BOIB núm. 46, de 6 d'abril de 2024).
3. En la sessió ordinària de la Mesa general de negociació conjunta del personal funcionari i laboral del Consell de Mallorca i de l'IMAS, de data 3 de juny de 2024, es va aprovar el punt de l'ordre del dia següent: «1.2. Negociació i aprovació de les Bases generals de la promoció interna pel sistema de concurs oposició de les categories de Tècnic d'Administració General (TAG), d'Administratiu/iva d'Administració General i d'Auxiliar d'Administració General, de les ofertes d'ocupació pública corresponents als exercicis de 2021 i 2022 del Consell de Mallorca i de les ofertes d'ocupació pública corresponents als exercicis de 2021 i 2023 de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS)».
4. En la sessió de data 26 de setembre de 2024 de la Mesa general de negociació conjunta del personal funcionari i laboral del Consell de Mallorca i de l'IMAS, es varen negociar la proposta d'inclusió de tots els subgrups i totes les ofertes derivades del Pla estratègic de l'IMAS a les Bases general de l'administració general i promoció interna, així com la proposta d'exercicis corresponents als subgrups A2 i AP de l'administració general i la promoció interna.
5. Atès que restava pendent aprovar les bases generals de l'administració general per als subgrups A2 i AP de l'IMAS i, vist que l'oferta d'ocupació pública de l'IMAS de l'any 2024 inclourà subgrups d'administració general que ja han estat convocats pel Consell de Mallorca i, tenint en compte que s'ha aprovat el Pla estratègic, cal unificar els sistemes selectius de l'administració general de tots els subgrups, tant de torn lliure, torn de reserva per a persones amb discapacitat i promoció interna inclosos a les ofertes d'ocupació pública del Pla estratègic.
En aquest context, per donar efectivitat als principis d'economia, de celeritat i d'eficàcia que han de presidir l'actuació administrativa, resulta procedent unificar els aspectes comuns de la convocatòria.
Per això, s'han d'aprovar unes bases generals que constitueixin el règim jurídic que han de regir de manera uniforme el desenvolupament dels processos selectius de personal funcionari per al torn lliure, com per al torn de reserva per a persones amb discapacitats i per al torn de de promoció interna. Tot això, sense perjudici de les especificitats, derivades de les diferents escales, subescales, classes i categories o especialitats, que s'hauran de recollir a les bases específiques de cada convocatòria.
6. Per Resolució de la Presidència de l'IMAS es va iniciar l'expedient per aprovar les Bases generals que han de regir els processos selectius i la promoció interna per cobrir les places vacants de personal funcionari de l'administració general de l'oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici 2021 i de les ofertes d'ocupació pública derivades del Pla estratègic per la reducció de la temporalitat de l'IMAS aprovat pel Consell Rector dia 15 de desembre de 2023.
7. Consta a l'expedient l'informe jurídic de 3 d'octubre de 2024 mitjançant el qual s'informa favorablement sobre Proposta resolució d'aprovació de les Bases generals que han de regir els processos selectius i la promoció interna per cobrir les places vacants de personal funcionari de l'administració general de l'oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici 2021 de l'IMAS i de les ofertes d'ocupació pública derivades del Pla estratègic per la reducció de la temporalitat de l'IMAS aprovat pel Consell Rector dia 15 de desembre de 2023.
Fonaments de dret
1. L'article 91.1 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, preveu que les corporacions locals formularan públicament la seva oferta d'ocupació, ajustant-se als criteris fixats a la normativa bàsica estatal. Pel que fa a l'administració local, l'article 100 de la Llei 7/1985, disposa que correspon a l'Administració General de l'Estat establir reglamentàriament les regles bàsiques i els temaris mínims als quals s'ha d'ajustar el procediment de selecció del personal funcionari. A l'empara d'aquesta atribució, el Reial decret 896/1991, de 7 de juny, estableix les regles bàsiques i els programes mínims a que s'ha d'ajustar el procediment de selecció dels funcionaris de l'administració local i ho fa amb caràcter bàsic d'acord amb l'article 149.1.18 de la Constitució Espanyola.
2. L'article 70 del Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de l'Estatut bàsic de l'empleat públic, estableix que les necessitats de recursos humans, amb assignació pressupostària, que s'hagin de proveir mitjançant la incorporació de personal de nou ingrés seran objecte de l'oferta d'ocupació pública, o a través d'altre instrument similar de gestió del proveïment de les necessitats de personal, el que comportarà l'obligació de convocar els corresponents processos selectius per a les places compromeses i fins a un deu per cent addicional, fixant el termini màxim per a la convocatòria d'aquests. En tot cas, l'execució de l'oferta d'ocupació pública o instrument similar haurà de desenvolupar-se dins del termini improrrogable de tres anys.
3. L'article 2 del Reial decret 896/1991, de 7 de juny, pel que s'estableixen les regles bàsiques i els programes mínims als que ha d'ajustar-se el procediment de selecció dels funcionaris de l'administració local, disposa que l'ingrés en la funció pública local s'ha de realitzar, amb caràcter general, mitjançant el sistema d'oposició tret que, per la naturalesa de les places o de les funcions a exercir, sigui més adequada la utilització del sistema de concurs oposició o concurs. Així mateix, la disposició addicional divuitena de la Llei 3/2007, de 27 de març, de Funció Pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estableix que “En tots els processos selectius per a l'accés al cos o l'escala derivats de la taxa ordinària de reposició no inclosos en els processos d'estabilització a què es refereix la Llei 20/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en l'ocupació pública, l'accés a la funció pública de la comunitat autònoma s'ha de dur a terme, preferentment, pel sistema d'oposició”.
4. L'article 37.1.c) del TREBEP disposa que són objecte de negociació, en el seu àmbit respectiu i en relació amb les competències de cada Administració pública i amb l'abast que legalment sigui procedent en cada cas les normes que fixen els criteris generals en matèria d'accés. L'article 38.3 del TREBEP estableix que els acords han de versar sobre matèries competència dels respectius òrgans de de govern i que per a la seva validesa i eficàcia és necessària la seva aprovació expressa i formal per part d'aquests òrgans.
5. El Decret 36/2004, de 16 d'abril, pel qual es regula l'accés, la promoció interna i la provisió de llocs de treball de persones amb discapacitat a la Funció Pública de l'administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
6. El Decret 33/1994, de 28 de març, pel qual s'aprova el reglament de proveïment de llocs de treball i promoció professional dels funcionaris al servei de l'administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears.
Així mateix, l'article 68.1 de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la Funció Pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears, estableix que l'administració ha d'establir els mecanismes que facilitin l'accés del personal funcionari a altres cossos, escales, especialitat o categories professionals, mitjançant la promoció interna.
7. L'Ordenança per la qual es regula l'Administració electrònica del Consell Insular de Mallorca i els organismes que en depenen (aprovada per Acord del Ple del Consell Insular de Mallorca en sessió de 14 de febrer de 2013 i publicat en el BOIB núm. 69 de 16 de maig de 2013, modificada per Acord del Ple del Consell Insular de Mallorca en sessió de 9 de juny de 2022 i publicat en el BOIB núm. 122, de 17 de setembre de 2022).
8. D'acord amb l'article 7.2.13 dels Estatuts de l'IMAS (BOIB núm. 67, de 18 de maig de 2019), correspon a la Presidència convocar i resoldre els procediments de selecció, establir-ne les bases, els programes i el contingut de les proves i nomenar els membres dels òrgans de selecció.
Per tot això, dict la següent
Resolució
1. Aprovar les Bases generals que han de regir els processos selectius per al torn lliure i el torn de reserva per a persones amb discapacitat, mitjançant el sistema d'oposició, per cobrir les places vacants de personal funcionari de l'administració general de l'oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici 2021 de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) i de les ofertes d'ocupació pública derivades del Pla estratègic per la reducció de la temporalitat de l'IMAS aprovat pel Consell Rector dia 15 de desembre de 2023. S'adjunta com Annex I.
2. Aprovar les Bases generals que han de regir la promoció interna, mitjançant el sistema concurs oposició, per cobrir les places vacants de personal funcionari de l'administració general de l'oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici 2021 de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) i de les ofertes d'ocupació pública derivades del Pla estratègic per la reducció de la temporalitat de l'IMAS aprovat pel Consell Rector dia 15 de desembre de 2023. S'adjunta com Annex II.
3. Publicar aquestes bases generals en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) i en el tauler d'anuncis electrònic de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials.
Interposició de recursos
Aquesta Resolució no posa fi a la via administrativa i contra ella es pot interposar, d'acord amb l'article 28.1 dels Estatuts de l'IMAS aprovats per Acord del Ple del Consell de Mallorca d'11 d'abril de 2019 (BOIB núm. 67, de 18 de maig de 2019), recurs d'alçada davant el Consell Executiu del Consell Insular de Mallorca, dins el termini d'un mes, comptador a partir de l'endemà de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Contra la desestimació expressa del recurs d'alçada, podrà interposar-se recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu, en el termini de dos mesos, comptadors a partir de l'endemà al de la notificació de la desestimació de l'esmentat recurs.
Contra la desestimació per silenci del recurs d'alçada, podrà interposar-se recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu, en qualsevol moment a partir de l'endemà de la desestimació presumpta (tres mesos des de la interposició del recurs sense que s'hagi notificat la resolució).
No obstant l'anterior, es pot exercitar, si n'és el cas, qualsevol altre recurs que s'estimi pertinent. Tot això de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la Jurisdicció Contenciosa Administrativa, i de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
Palma, en la data de la signatura electrònica del document: 4 d'octubre de 2024
El conseller executiu de Benestar Social i president de l'IMAS Guillermo Sánchez Cifre
ANNEX I
Bases generals que han de regir els processos selectius, mitjançant el sistema d'oposició, per cobrir les places vacants de personal funcionari de l'administració general de l'oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici 2021 de l'IMAS i de les ofertes d'ocupació pública derivades del Pla estratègic per la reducció de la temporalitat de l'IMAS aprovat pel Consell Rector dia 15 de desembre de 2023
1.Normes generals
1.1. Objecte
Les presents bases generals regulen els aspectes comuns dels diferents processos selectius per a la cobertura de les places vacants de personal funcionari de l'administració general previstes a l'oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici 2021de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) i de les ofertes d'ocupació pública derivades del Pla estratègic per la reducció de la temporalitat de l'IMAS aprovat pel Consell Rector dia 15 de desembre de 2023, sense perjudici de les especificacions que contemplin les bases específiques de cada categoria.
1.2. Normativa aplicable
Els processos selectius s'ajustaran a allò establert a aquestes bases generals, a les bases específiques i a les corresponents convocatòries. A més, serà d'aplicació l'article 103 de la Constitució Espanyola; el Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic (en endavant TREBEP); la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local; el RD 896/1991, de 7 de juny, pel qual s'estableixen les regles bàsiques i programes mínims als que s'han d'ajustar els procediments de selecció dels funcionaris d'Administració local; la Llei 3/2007, de 27 de març, de la Funció Pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears; la Llei 4/2016, de 6 d'abril, de mesures de capacitació lingüística per a la recuperació de l'ús del català en l'àmbit de la funció pública; la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes; la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques; la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic; el Reglament d'ingrés del personal al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, aprovat pel Decret 27/1994, d'11 de març; Decret 49/2018, de 21 de desembre, sobre l'ús de les llengües oficials en l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears; el Decret 30/2009, de 22 de maig, pel qual s'aprova el procediment de selecció del personal funcionari interí de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears; l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa pel servei de selecció de personal en l'àmbit del Consell de Mallorca i dels seus organismes autònoms (BOIB núm. 35, de 20 de març de 2018, modificat pel BOIB núm. 107, de 13 d'agost de 2022), Ordenança per la qual es regula l'Administració electrònica del Consell Insular de Mallorca i els organismes que en depenen, aprovada per Acord del Ple del Consell Insular de Mallorca de 14 de febrer de 2013, modificat per Acord de Ple del Consell Insular de Mallorca de 9 de juny de 2022 (BOIB núm. 69 de 16 de maig de 2013; BOIB núm. 122, de 17 de setembre de 2022).
L'oferta pública de l'IMAS de l'any 2021 publicada al BOIB núm. 162, de 23 de desembre de 2021, i l'oferta pública de l'IMAS de l'any 2023 publicada al BOIB núm. 173, de 23 de desembre de 2023, així com les ofertes derivades del Pla estratègic per a la reducció de la temporalitat de l'IMAS aprovat pel Consell Rector dia 15 de desembre de 2023.
1.3. Processos selectius
1.3.1. Els processos selectius d'accés a l'IMAS garanteixen el compliment dels principis de lliure concurrència, igualtat, mèrit, capacitat i publicitat, i el sotmetiment al principi de legalitat.
1.3.2. Els processos selectius s'ajustaran a allò que disposen l'article 61 del TREBEP, el Reial decret 896/1991, de 7 de juny, pel que s'estableixen les regles bàsiques i els programes mínims als que ha d'ajustar-se el procediment de selecció dels funcionaris de l'Administració local i l'article 45 de la Llei 3/2007, de 27 de març de la Funció Pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears.
Es duran a terme, en tot cas, mitjançant el sistema d'oposició, amb les proves, valoracions, exercicis i puntuacions que s'estableixen a l'Annex A d'aquestes Bases.
1.3.3. Les persones aspirants podran participar pel torn lliure o pel torn de reserva de persones amb discapacitat.
1.3.4. Les persones amb discapacitat han de fer les mateixes proves que la resta de persones aspirants de la convocatòria a la qual correspongui la reserva, en condicions d'igualtat, sens perjudici de les adaptacions que es preveuen en la base 3.3. Sol·licitud d'adaptació per a la realització de l'exercici.
1.4. Llengua de tramitació del procediment i dels exercicis
La tramitació dels procediments selectius ha de complir amb el que disposa l'article 23 del Decret 49/2018, de 21 de desembre, sobre l'ús de les llengües oficials en l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, d'acord amb la seva disposició addicional vuitena.
Les persones que participin en l'oposició poden elegir fer els exercicis en qualsevol de les dues llengües oficials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. A aquest efecte, els tribunals s'han d'encarregar que els exercicis s'elaborin i es lliurin complint les previsions del Decret esmentat al paràgraf anterior.
2. Requisits de les persones aspirants
2.1. Per a l'admissió a les proves selectives serà necessari que les persones aspirants compleixin els requisits següents en el dia de finalització del termini de presentació de sol·licituds de cada convocatòria i durant tot el procés selectiu fins la pressa de possessió:
a) Nacionalitat: Tenir la nacionalitat espanyola o complir els requisits establerts a l'article 57 del TREBEP, en el supòsit d'accés a la funció pública per a nacionals d'altres estats.
b) Edat: Tenir 16 anys i no haver arribat a l'edat de jubilació forçosa.
c) Titulació: Estar en possessió de la titulació exigida a les bases específiques o en condicions d'obtenir-la en la data en què acabi el termini de presentació d'instàncies. En el supòsit de no haver-se expedit el títol, només es podrà acreditar amb la certificació supletòria provisional, d'acord amb l'article 14 del Reial decret 1002/2010, de 5 d'agost, sobre expedició de títols universitaris oficials, i d'acord amb l'article 3.4 del Reial Decret 1850/2009, de 4 de desembre, en relació a l'expedició de títols acadèmics i professionals. En el cas de titulacions expedides a l'estranger, cal aportar l'homologació o el reconeixement corresponent del Ministeri competent en la matèria. Si el títol procedeix d'un estat membre de la Unió Europea, s'ha de presentar el certificat acreditatiu del reconeixement o de l'homologació del títol equivalent, de conformitat amb la Directiva 89/48/CEE, de 21 de desembre de 1988, el Reial decret 1837/2008 i altres normes de transposició i desplegament.
d) Català: Estar en possessió dels coneixements de llengua catalana que s'indiquin a les bases específiques. L'acreditació dels coneixements orals i escrits de català s'ha de fer mitjançant algun dels certificats següents:
- Certificats expedits per l'òrgan competent del Govern de les Illes Balears.
- Certificats expedits per l'Escola Balear d'Administració Pública.
- Certificats expedits pel Consell de Mallorca, d'acord amb les proves d'avaluació del nivell de coneixements de llengua com a conseqüència de les convocatòries dutes a terme pels decrets de la Presidència de 3 de juny de 2004 i de 29 de setembre de 2004.
- Certificats equivalents segons l'Ordre del conseller d'Educació, Cultura i Universitats de 21 de febrer de 2013 (BOIB núm. 34, de 12 de març de 2013).
- Certificats reconeguts com a equivalents o homologats per l'òrgan competent del Govern de les Illes Balears en matèria de política lingüística segons l'Ordre de la consellera d'Educació, Cultura i Universitats de 28 de juliol de 2014 ( BOIB núm. 115, de 26 d'agost de 2014).
e) Les persones aspirants que no posseeixin la nacionalitat espanyola i del seu origen no se'n desprengui el coneixement de la llengua castellana, han d'acreditar-ne el coneixement mitjançant l'aportació del diploma d'espanyol com a llengua estrangera, regulat en el Reial decret 1137/2002, de 31 d'octubre; o del certificat d'aptitud d'espanyol per a estrangers, expedits per les escoles oficials d'idiomes o mitjançant l'acreditació que estan en possessió d'una titulació acadèmica espanyola expedida per l'òrgan oficial competent en el territori espanyol.
f) Taxa: Haver satisfet la taxa dels serveis de selecció de personal dins del termini de presentació d'instàncies d'acord amb el que estableix l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa pel servei de selecció de personal en l'àmbit del Consell de Mallorca i dels seus organismes autònoms (BOIB núm. 35, de 20 de març de 2018, modificat pel BOIB núm. 107, de 13 d'agost de 2022).
g) No haver estat separat o separada, mitjançant un expedient disciplinari, del servei de cap administració pública, dels òrgans constitucionals o estatutaris de les comunitats autònomes, ni trobar-se inhabilitats de manera absoluta o especial per a ocupacions o càrrecs públics per resolució judicial. En el cas de nacionals d'un altre estat, no trobar-se inhabilitats o en situació equivalent ni haver estat sotmesos a una sanció disciplinària o equivalent que impedeixi, en el seu estat i ens els mateixos termes, l'accés a una ocupació pública.
h) Tenir les capacitats i aptituds físiques i psíquiques que siguin necessàries per a l'exercici de les funcions corresponents. Les persones aspirants que accedeixin a places reservades per a discapacitats han de tenir acreditat el grau de discapacitat igual o superior al 33% i ho hauran d'acreditar en el moment corresponent.
2.2. Cada convocatòria podrà exigir el compliment d'altres requisits específics que tenguin relació objectiva i proporcionada amb les funcions assumides i les tasques a desenvolupar, sempre que es formuli d'una manera abstracta i general.
2.3. Degut a que el model telemàtic específic de sol·licitud de participació inclou una declaració responsable, en els termes de l'article 69 de la Llei 39/2015, de compliment dels requisits exigits a cada convocatòria, no es requerirà la presentació de la documentació acreditativa en el moment de presentació de la sol·licitud, si no que serà requerida en els termes establerts a les bases 5.4 i 12.1.
3. Reserva de places per a persones amb discapacitat
3.1. Reserva de places
D'acord amb el que disposa l'article 59.1 del TREBEP, en les ofertes d'ocupació pública s'ha de reservar una quota no inferior al 7% de les vacants perquè la cobreixin persones amb discapacitat, tot considerant com a persones amb discapacitat les que defineix l'article 4.2 del Reial Decret 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social.
Les convocatòries han d'especificar, si escau, el nombre de places reservades per a aquest torn.
Les vacants de la reserva per a persones amb discapacitat que no es cobreixin per aquesta reserva no es podran acumular a les convocades pel torn lliure, sinó que s'acumularan al torn de reserva per a persones amb discapacitat de l'oferta pública d'ocupació de l'any següent, no inclosa a la convocatòria.
3.2. Requisits específics d'accés
Les persones que hi accedeixin pel torn de reserva, a més dels requisits generals de la base 2, han de tenir reconeguda la condició legal de discapacitat en un nivell igual o superior al 33 % i acreditar-la mitjançant un certificat o resolució de l'òrgan competent, una vegada superades les proves selectives corresponents.
L'opció a les places reservades en la convocatòria per a qui tengui la condició legal de discapacitat s'ha de formular en la sol·licitud de participació amb una declaració expressa de les persones interessades que compleixin la condició que s'exigeix.
D'acord amb el que estableix l'article 4.2 del Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, es consideren afectats per una discapacitat en grau igual o superior al 33 % els pensionistes de la Seguretat Social que tenguin reconeguda una pensió d'incapacitat permanent en el grau de total, absoluta o gran invalidesa, i els pensionistes de classes passives que tenguin reconeguda una pensió de jubilació o de retir per incapacitat permanent per al servei.
Les condicions personals d'aptitud per exercir les funcions corresponents al lloc de feina a la qual la persona aspiri, s'han d'acreditar mitjançant un Informe d'aptitud per a l'accés de persones amb discapacitat a la funció pública que haurà de especificar que l'aspirant es troba en condicions de complir les tasques fonamentals de l'escala, subescala, classe i categoria o especialitat a què aspira, mitjançant les adaptacions necessàries dels llocs de feina i de les proves d'accés, si escauen a judici de l'Administració, respectant en tot cas els principis de mèrit i capacitat.
Si durant el desenvolupament dels processos selectius el tribunal té dubtes sobre la capacitat per a l'exercici de les funcions pròpies de l'especialitat o categoria al qual opta l'aspirant que participa per la quota de reserva, pot demanar el dictamen corresponent de compatibilitat funcional a l'òrgan de Valoració i Assessorament de la Discapacitat i de la Dependència. En aquest cas l'aspirant podrà participar condicionadament en el procés selectiu, i restarà en suspens la resolució definitiva sobre l'admissió o exclusió del procés fins a la recepció del dictamen.
Les proves selectives tendran idèntic contingut que les del torn lliure per a tots els aspirants, sense perjudici de fer les adaptacions i els ajustos raonables necessaris de temps i mitjans per a la seva realització.
Són incompatibles entre sí el torns lliure i el torn de reserva per a persones amb discapacitat.
3.3. Sol·licitud d'adaptació per a la realització dels exercicis
Les convocatòries han d'indicar expressament que en el desenvolupament de les proves selectives s'establiran, per a les persones amb discapacitat que ho sol·licitin, les adaptacions possibles de temps i de mitjans per realitzar-les.
Les persones interessades, 15 dies hàbils abans de la realització de l'exercici, hauran de formular la sol·licitud concreta d'adaptació, adjuntant l'informe d'aptitud per a l'accés, promoció interna i provisió de llocs de feina de persones amb discapacitat a la funció pública, les adaptacions que necessitin en la instància de participació:
1) El tipus de discapacitat que posseeixen.
2) El tipus de mesures que precisen d'acord amb l'informe d'adaptació.
Els tribunals establiran en les proves selectives les adaptacions de temps i de mitjans per a aquells aspirants amb discapacitat que ho hagin demanat expressament a la sol·licitud de participació sempre que aportin l'informe d'aptitud per a l'accés, promoció interna i provisió de llocs de feina de persones amb discapacitat a la funció pública.
Els tribunals han d'adoptar les mesures necessàries perquè les proves selectives es facin en condicions d'igualtat amb els aspirants del torn lliure.
Els tribunals podran requerir l'informe complementari i, si escau, la col·laboració dels òrgans tècnics que preveu l'article 4 del Decret 36/2004, de 16 d'abril.
Les persones aspirants que hagin optat per places reservades a persones amb discapacitat i durant el procés perdin la condició legal de persona amb discapacitat passaran al torn lliure.
4. Relacions a través de mitjans electrònics i mitjans d'identificació i de signatura que s'admeten
4.1. S'estableix, mitjançant aquestes bases i d'acord amb l'Ordenança reguladora de l'administració electrònica del Consell Insular de Mallorca i els organismes que en depenen, que les persones aspirants queden obligades a relacionar-se amb l'Administració de l'IMAS telemàticament en totes les fases del procediment, des de la presentació de sol·licituds de participació fins a l'elecció de destinació, incloses les reclamacions i els recursos administratius que es puguin interposar, llevat dels supòsits expressament previstos. El deure de relacionar-se amb l'Administració per mitjans telemàtics comprendrà l'obligació de rebre notificacions electròniques en el cas d'aquells actes o incidències que requereixin una comunicació personal. Els avisos de la posada a disposició de les notificacions personals que es duguin a terme en el tauler d'anuncis electrònic s'enviaran a l'adreça electrònica que les persones interessades hagin fet constar a la instància de sol·licitud de participació.
4.2. Serà necessari un certificat electrònic vàlid o DNI electrònic per a la presentació de la sol·licitud de participació, per a l'acreditació documental dels requisits i mèrits, així com per a formular recursos, i en la resta de supòsits de l'article 11.2 de la Llei 39/2015. Les persones interessades hauran de realitzar els tràmits a la Seu electrònica de l'IMAS.
4.3. Les persones interessades són les responsables de la veracitat dels documents presentats electrònicament en les diverses fases dels procediments selectius, d'acord amb el que disposa l'article 28 de la Llei 39/2015, esmentada.
4.4. D'acord amb l'article 45.1.b) de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, atès que es tracta d'un procediment de concurrència competitiva, els actes administratius que integren aquest procediment i s'hagin de notificar a les persones interessades, així com els de qualsevol procediment que se'n derivi (inclosos els anuncis de la interposició de qualsevol recurs en via administrativa o en via judicial i els tràmits d'audiència), en comptes de notificar-se, s'han de publicar al tauler d'anuncis electrònic de l'IMAS i al Portal de Selecció de l'IMAS (www.imasmallorca.net/rh/).
Tot això, sens perjudici que es publiquin en el Butlletí Oficial de les Illes Balears els actes que les bases d'aquesta convocatòria determinin expressament que s'hagin de publicar. En tot cas, només tenen efectes jurídics les comunicacions trameses pels mitjans de publicació prevists en aquesta convocatòria.
5. Sol·licituds
5.1. Termini de presentació
Les persones aspirants als processos selectius poden presentar sol·licituds degudament complimentades per participar en les proves selectives de cada escala, subescala, classe i categoria o especialitat que es convoquin, sempre que reuneixin els requisits per participar-hi. Hauran d'indicar que reuneixen tots els requisits i al·legar la titulació que posseeixen i que els habilita a accedir-hi.
El termini per a la presentació de sol·licituds serà de vint dies naturals, a comptar a partir de l'endemà de la publicació de l'anunci de la convocatòria corresponent en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).
A la sol·licitud s'haurà de fer constar expressament el torn pel qual es participa d'acord amb les següents indicacions:
a) Torn lliure
b) Torn de reserva per a persones amb discapacitat
5.2. Forma de presentació
5.2.1 Les sol·licituds de participació s'han de presentar de forma telemàtica i s'han d'emplenar mitjançant l'aplicació telemàtica de l'IMAS. A aquests efectes, s'ha d'accedir al Portal de Selecció de l'IMAS (https://www.imasmallorca.net/rh/).
En cas que es presentin circumstàncies sobrevingudes de caràcter tècnic o de qualsevol altra naturalesa que impedeixen la presentació telemàtica, l'òrgan convocant podrà autoritzar motivadament l'ús de mitjans no electrònics per presentar la sol·licitud o per a aquells tràmits en els quals pugui resultar necessari.
Així mateix, quan una incidència tècnica hagi impossibilitat el funcionament ordinari del sistema o de l'aplicació que correspongui, i fins que es solucioni el problema, l'IMAS podrà determinar una ampliació dels terminis no vençuts, publicant a la seu electrònica tant la incidència tècnica produïda com l'ampliació concreta del termini no vençut.
El model telemàtic específic de sol·licitud de participació inclou un apartat de dades personals i una declaració responsable, en els termes de l'article 69 de la Llei 39/2015, referits a la data de d'expiració del termini per a la presentació de les instàncies, amb el contingut mínim següent:
a) El compliment dels requisits generals, prevists a la base 2.
b) El compliment dels requisits específics, si escau.
c) Tenir reconeguda la condició legal de discapacitat en un nivell igual o superior al 33 %, si n'és el cas.
d) Incórrer en alguna causa d'exempció del pagament de la taxa, si n'és el cas.
e) Ser una persona víctima de violència de gènere, si n'és el cas.
En la sol·licitud de participació els aspirants han de consignar les dades relatives al compliment dels requisits de participació, i no les han d'acreditar, incloses les circumstàncies que donen dret a bonificacions o exempcions de la taxa i la condició de persona amb discapacitat, fins al termini previst en la base 12.1 o quan li sigui requerit per l'Administració.
La participació en el procés selectiu de les persones que optin pel torn de reserva per a persones amb discapacitat queda condicionada al fet que l'esmentat Informe d'aptitud per a l'accés, promoció interna i provisió de llocs de feina de persones amb discapacitat a la funció pública relatiu a les condicions personals per exercir les funcions de la plaça, sigui favorable.
5.2.2 Emplenament de la sol·licitud:
a) Emplenar el tràmit telemàtic de sol·licitud de participació així com la declaració responsable, mitjançant el qual es generarà un PDF.
b) Abonar la taxa que correspongui o al·legar-ne la situació d'exempció, reducció o bonificació de quota, sense la qual no es podrà continuar la tramitació.
c) Signar la sol·licitud que inclou la declaració responsable, complimentar i signar la instància i registrar-la. El registre de la sol·licitud de participació és requisit per a l'admissió en el procés selectiu. En el cas que no es realitzi, encara que s'hagi emplenat el model telemàtic de sol·licitud i s'hagi abonat la taxa, la persona aspirant no serà admesa en el procés.
Amb la sol·licitud de participació no s'ha d'aportar cap document d'acreditació dels requisits i les condicions que s'exigeixen en el procés selectiu. La persona aspirant declara, sota la seva responsabilitat, que compleix els requisits i les condicions al·legades.
En el cas que s'hagi presentat més d'una sol·licitud, únicament es tendrà en compte la sol·licitud amb el darrer número de registre electrònic d'entrada.
Les sol·licituds de participació que es presentin per qualsevol altre via telemàtica diferent d'aquest tràmit telemàtic es tendran per no presentades. En cas de presentar-se la sol·licitud de manera presencial aquesta es tendrà per no presentada, llevat del que disposa l'apartat 5.2.1 d'aquestes bases.
Tota la informació relativa als tràmits del procés selectiu estarà disponible en el tauler d'anuncis electrònic de l'IMAS i al Portal de Selecció de l'IMAS (www.imasmallorca.net/rh/).
D'acord amb l'article 15 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, la sol·licitud de participació està disponible en qualsevol de les dues llengües oficials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
5.2.3. Amb la finalitat de fer efectiva la protecció de les persones víctimes de violència de gènere, al llarg de tot el procediment s'han de preservar la seva identitat i les seves dades personals.
Les persones aspirants víctimes de violència de gènere han de sol·licitar aquesta protecció a la sol·licitud i han d'emplenar la declaració responsable de que es troben en aquesta circumstància, que hauran d'acreditar quan siguin requerides, mitjançant algun dels documents següents:
a) La sentència de qualsevol ordre jurisdiccional, encara que no sigui ferma, en què es declari que la persona interessada ha patit alguna de les formes de violència de gènere.
b) L'ordre de protecció vigent.
c) L'informe de la Inspecció de Treball i Seguretat Social.
d) Qualsevol mesura judicial cautelar de protecció, de seguretat o d'assegurament vigent.
e) L'informe de l'Institut Balear de la Dona i dels departaments competents en aquesta matèria dels consells insulars.
f) Qualsevol altre dels mitjans de prova prevists en l'article 78 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.
5.3 Requeriment d'aportació de documentació
L'Administració, d'ofici o a proposta de la persona que presideixi el tribunal, pot requerir en qualsevol moment que els aspirants aportin la documentació que acrediti el compliments dels requisits declarats, així com la veracitat de qualsevol dels documents que hagin d'aportar en aquest procés selectiu, i la persona interessada ha d'aportar-los.
Si els requisits no fossin acreditats o els documents no fossin aportats en el termini dels deu dies hàbils següents a la notificació del requeriment, la persona aspirant quedarà exclosa del procés selectiu.
La inexactitud, la falsedat o l'omissió, de caràcter essencial, de qualsevol dada o informació que s'incorpori en la declaració responsable o la no presentació davant l'administració convocant de la documentació que, si escau, s'hagi requerit per acreditar el compliment d'allò declarat, determina l'exclusió del procediment selectiu, sens perjudici de les responsabilitats penals, civils o administratives en què s'hagi pogut incórrer.
5.4. Pagament de la taxa dels drets d'examen
5.4.1. Els drets d'examen s'indicaran a la convocatòria. Les bonificacions i excepcions s'hauran de calcular en la data en què finalitza el termini de presentació d'instàncies.
5.4.2. Exempcions, reduccions i bonificacions de quota.
Estan exempts, en el percentatge determinat, en el pagament de la quota íntegra de la taxa els subjectes passius següents:
A1 – Aspirants que tenguin la condició de membre de família nombrosa de categoria general en la data en què finalitza el termini per formular la sol·licitud per participar en el procés selectiu (exempció del 50 %).
A2 – Aspirants que tenguin la condició de membre de família nombrosa de categoria especial en la data en què finalitza el termini per formular la sol·licitud per participar en el procés selectiu (exempció del 100 %).
B – Aspirants amb grau de discapacitat. - Aspirants amb grau de discapacitat igual o superior al 33 % (exempció del 100 %).
C – Aspirants en situació d'atur que així figurin inscrits en els serveis públics d'ocupació durant un termini de, al manco, 1 mes abans de la data de publicació de la convocatòria (exempció del 100 %).
D – Aspirants que formen part d'una família monoparental (exempció del 50 %). S'entén que formen part d'una família monoparental els supòsits de separació matrimonial o quan no hi hagi vincle matrimonial, la formada per una sola de les persones progenitores i tots els fills menors d'edat que conviuen amb ella. També en formen part els fills majors d'edat incapacitats judicialment subjectes a pàtria potestat prorrogada o rehabilitada.
Les persones beneficiaries de les exempcions, reduccions i bonificacions de quota regulades a aquest article han de fer constar a les declaracions responsables estar en possessió de les acreditacions de les circumstàncies que les originin i les hauran d'acreditar en el termini establert a la base 12.1.
5.4.3. En cap cas, el pagament de la taxa eximirà del tràmit de registre electrònic de la sol·licitud.
La falta de l'abonament dels drets d'examen dins el termini de presentació de sol·licituds implica l'exclusió de la persona aspirant del procediment de selecció.
5.5. Devolució de la taxa
D'acord amb l'article 26.3 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, en relació amb l'article 7 de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa pel servei de selecció del personal en l'àmbit del Consell de Mallorca i dels seus organismes autònoms (BOIB núm. 35, de 20 de març de 2018 modificat pel BOIB núm. 107, de 13 d'agost de 2022), << quan, per causes no imputables al subjecte passiu, l'activitat o el servei públic no es faci, cal fer la devolució de l'import corresponent>>.
6. Tractament de dades de caràcter personal
De conformitat amb la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades caràcter personal i garantia dels drets digitals, les dades personals que, si escau, es generin com a conseqüència de la participació en el procés selectiu restaran emmagatzemades en un fitxer titularitat de l'IMAS.
La presentació de la sol·licitud per prendre part en el procés així com la documentació adjunta comporten la manifestació del consentiment exprés de la persona interessada perquè l'IMAS tracti les seves dades en la tramitació del procés selectiu i en la publicació en els butlletins oficials, taulers d'anuncis, seu electrònica i, en general, qualsevol mitjà que s'utilitzi per a les comunicacions provisionals o definitives del procés selectiu.
La presentació i el tractament de la informació esmentada resulten obligatoris per poder participar en el procés selectiu, per la qual cosa la manca de presentació o l'oposició al tractament per part de les persones interessades impedirà la participació en el procés selectiu. Així mateix, les persones aspirants han de proporcionar dades exactes, verídiques i actuals.
En qualsevol moment, les persones aspirants poden exercir els drets d'accés, de rectificació, d'oposició, de supressió, de limitació del tractament, de portabilitat i de no ser objecte de decisions individualitzades mitjançant un escrit adreçat a l'IMAS, c. del General Riera, 67, 07010 de Palma, en els termes previstos en la normativa aplicable.
7. Admissió de les persones aspirants
7.1. Finalitzat el termini de presentació de sol·licituds, la Presidència de l'IMAS ha de dictar una resolució mitjançant la qual s'aprova la llista provisional de persones admeses i excloses al procés selectiu, amb expressió de la causa d'exclusió.
Aquesta relació s'ha de publicar al Portal de Selecció de l'IMAS i en el tauler d'anuncis electrònic de l'IMAS.
7.2. Les persones interessades han de comprovar que no figuren en la relació de persones excloses i que, a més, consten en la llista de persones admeses. Per això, disposen d'un termini de deu dies hàbils a partir de l'endemà de la publicació de la resolució per la qual s'aprova la llista provisional de persones admeses i excloses al procés selectiu, per esmenar el defecte o adjuntar els documents que siguin preceptius, amb l'advertència que, si no esmenen el defecte o no presenten la documentació, es consideraran no presentades.
7.3. Finalitzat el termini al qual fa referència la base 7.2, vistes les al·legacions i, si escau, esmenats els defectes, la Presidència de l'IMAS ha de dictar una resolució per la qual s'aprova la llista definitiva de persones admeses i excloses. Aquesta resolució s'ha de fer pública en el BOIB, en el tauler d'anuncis electrònic de l'IMAS i en el Portal de Selecció de l'IMAS.
El fet de constar en la llista de persones admeses no implica el reconeixement a les persones interessades que compleixen els requisits per participar en aquesta convocatòria. Aquest reconeixement quedarà condicionat a la posterior acreditació del compliment dels requisits i condicions de la convocatòria, de la manera establerta a la base 12.1.
7.4. En la resolució per la qual es fa pública la relació definitiva de persones admeses i excloses de les proves selectives també s'ha d'indicar el lloc, la data i l'hora de realització del primer exercici i l'ordre d'actuació dels aspirants, si escau.
8. Tribunal qualificador
8.1. Designació i composició
El Tribunal Qualificador de cada procés selectiu és l'òrgan de selecció encarregat de dur a terme el procediment selectiu i depèn de la Presidència de l'IMAS, que en designa la Presidència.
La convocatòria ha d'establir la composició del Tribunal Qualificador, que ha de respectar el que estableixen els capítols V i VI del Reglament d'ingrés del personal al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, aprovat per Decret 27/1994, d'11 de març, pel qual s'aprova el reglament d'ingrés del personal al servei de la CAIB, i les regles que estableixen aquestes bases:
- Els tribunals han d'estar constituïts, com a mínim, per tres membres titulars, amb el mateix nombre de suplents.
- Tots els membres dels tribunals hauran de posseir una titulació acadèmica d'igual o de superior nivell que l'exigit als aspirants per a l'ingrés.
- Com a mínim un dels membres dels tribunals ha de posseir una titulació corresponent a la mateixa àrea de coneixements que l'exigida per a l'ingrés, si aquesta titulació és específica.
- El Tribunal Qualificador és un òrgan col·legiat i la seva composició s'ha d'ajustar als principis d'imparcialitat i de professionalitat dels membres, els quals han de pertànyer al tribunal a títol individual. Ha d'actuar amb autonomia funcional i els acords que adopta vinculen l'òrgan del qual depenen, sens perjudici de les facultats de revisió establertes legalment.
- La composició s'ha d'ajustar, llevat de raons fundades i objectives, degudament motivades, al criteri de paritat entre homes i dones, amb capacitació, competència i preparació adequades. S'ha de garantir la idoneïtat de les persones que hagin de formar part dels tribunals de selecció per poder enjudiciar els coneixements i aptituds dels/les aspirants en relació amb les característiques de les places convocades. Es considera que hi ha una representació equilibrada quan en els òrgans de més de quatre membres cada sexe està representat almenys en un 40%; en la resta, quan els dos sexes estiguin representats.
- Les circumstàncies que concorren, amb la participació de gran part dels funcionaris de carrera en els tribunals dels processos selectius d'estabilització, aconsellen que formin part dels tribunals, preferentment, el personal funcionari de carrera provinent dels processos selectius d'estabilització derivats de la Llei 20/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en l'ocupació pública. En aquest sentit, els sorteigs es duran a terme de manera que es prioritzin els funcionaris de carrera que han estabilitzat per sobre dels altres funcionaris.
Els membres del Tribunal Qualificador estan obligats a complir el deure de secret en relació amb les deliberacions, tant pel que fa a la determinació dels exercicis, com a les qualificacions, així com en relació amb qualssevol dades, fets o circumstàncies del procés de selecció el coneixement dels quals adquireixin en virtut de la seva condició, i no poden facilitar cap informació sobre aquestes deliberacions a persones alienes al Tribunal Qualificador al qual pertanyen.
D'acord amb l'article 24 de la Constitució Espanyola, els Tribunals vetllaran pel compliment del principi d'igualtat d'oportunitats entre ambdós sexes i actuaran conforme al principi de transparència.
No poden formar part del Tribunal Qualificador:
- Les persones que hagin fet en els tres anys anteriors a la publicació de la convocatòria corresponent les tasques de preparació d'aspirants a proves selectives per a l'escala, la subescala, classe i categoria o especialitat de què es tracti.
- Els càrrecs de naturalesa política i el personal eventual de l'Administració, tant si estan en actiu com si fa menys de quatre anys del cessament.
- Els representants de les empleades i dels empleats públics, sense perjudici de les funcions de vigilància i vetla del bon desenvolupament del procediment selectiu. A aquests efectes, les persones representants designades han de comunicar aquesta designació i la previsió d'actuacions o de sol·licitud d'informació al Departament de Recursos Humans amb l'antelació suficient per garantir que no s'interfereix en el funcionament adequat del procediment.
- El personal funcionari interí.
8.2. Constitució i funcionament
La constitució i totes les actuacions del Tribunal Qualificador s'han de regir pel que estableixen el TREBEP; la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears, i el Reglament d'ingrés del personal al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, aprovat pel Decret 27/1994, d'11 de març.
La Presidència de l'IMAS designarà el president o presidenta del Tribunal Qualificador.
A la sessió de constitució hi han d'assistir, presencial o telemàticament, tots els membres del Tribunal Qualificador, titulars i suplents. Una vegada constituït el Tribunal Qualificador, es designarà un secretari o secretària d'entre els membres. La designació del secretari/secretària s'ha de fer per acord de la majoria de membres del Tribunal Qualificador o bé per sorteig, a decisió del president/presidenta.
El president o presidenta i els vocals, un dels quals actuarà com a secretari o secretària, han de ser nomenats per la Presidència de l'IMAS, entre el personal funcionari de carrera de l'IMAS, Consell de Mallorca o dels seus organismes autònoms.
De conformitat amb l'apartat 1 de l'article 13 del Decret 27/1994, el nomenament dels membres dels tribunals s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i en el tauler d'anuncis electrònic de l'IMAS i el Portal de Selecció de l'IMAS.
Una vegada constituït el Tribunal Qualificador, per actuar vàlidament, és necessària la presència dels membres següents:
- President/presidenta
- Secretari/secretària
- La majoria dels vocals
Els acords s'ha d'adoptar per majoria de vots dels membres presents, i en cas d'empat, dirimeix el vot del president.
Tots els actes dels òrgans de selecció dictats en virtut de discrecionalitat tècnica en el desenvolupament de les seves funcions hauran de ser motivats.
Si en qualsevol moment el tribunal té coneixement que un aspirant no compleix algun dels requisits exigits que impossibilitin l'accés a l'escala, subescala, classe i categoria o especialitat corresponent en els termes que estableix aquesta convocatòria, una vegada feta l'audiència prèvia a la persona interessada, ha de proposar-ne l'exclusió a l'òrgan convocant. En la proposta ha de comunicar les inexactituds o falsedats que hagi formulat l'aspirant en la sol·licitud.
La Presidència de l'IMAS pot dictar unes directrius i instruccions orientatives sobre el funcionament dels òrgans de selecció a l'efecte de coordinar totes les seves actuacions i la col·laboració del Departament de Recursos Humans i de l'Escola Mallorquina d'Administració Pública, en l'organització dels exercicis de les proves selectives i execució de les altres tasques dels tribunals qualificadors.
El Tribunal ha d'observar les directrius orientatives que dicti la Presidència de l'IMAS sobre el funcionament dels òrgans de selecció.
El Tribunal ha d'adoptar les mesures oportunes que permetin als aspirants amb discapacitat que hagin efectuat la petició d'adaptació en la sol·licitud, poder participar en les proves selectives en igualtat de condicions que la resta dels participants. A aquests efectes, el Tribunal tindrà en compte l'Informe d'aptitud per a l'accés de persones amb discapacitat a la funció pública.
Durant el desenvolupament dels exercicis, si les circumstàncies ho requereixen pel nombre d'aspirants o l'extensió o el tipus de proves, els membres titulars i suplents del Tribunal hauran poden actuar de forma conjunta.
Durant el desenvolupament de les proves selectives el Tribunal ha de resoldre tots els dubtes que puguin sorgir en l'aplicació de les bases de la convocatòria, i també adoptar les decisions de com s'hagi d'actuar en els casos no prevists.
El Tribunal Qualificador té la seu a l'edifici del carrer General Riera, 67, 07010 de Palma.
8.3. Persones assessores i col·laboradores
El Tribunal Qualificador en qualsevol sessió que ho consideri necessari, per dificultats tècniques o jurídiques, podrà acordar la necessitat de designar persones assessores especialistes, pel desenvolupament de totes o d'alguna de les proves. Igualment, hauran de respectar el deure de sigil i de secret professional.
També el Tribunal Qualificador pot sol·licitar a l'òrgan de què depèn la designació de personal col·laborador per a les tasques de vigilància, coordinació o d'altres similars.
8.4. Abstenció i recusació
Els membres del Tribunal Qualificador i el personal assessor s'han d'abstenir d'intervenir en el procés quan concorrin les circumstàncies previstes en l'article 23 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, i han de notificar aquesta circumstància a l'autoritat que els va anomenar.
L'abstenció i la recusació dels membres del Tribunal Qualificador es regula pels articles 23 i 24 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic; pels articles 22 i 23 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i pels articles 13.8, 16, 17 i 18 del Reglament d'ingrés del personal al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
8.5. Dietes d'assistència
Els membres del Tribunal Qualificador, així com el personal assessor i el personal col·laborador tenen dret a percebre les dietes que els corresponguin per l'assistència a les sessions, d'acord amb el que preveu el capítol IV del Decret 62/2011, de 20 de maig (BOIB núm. 81, de 2 de juny, en la seva darrera redacció mitjançant Decret llei 6/2022, de 13 de juny, de noves mesures urgents per reduir la temporalitat en l'ocupació pública de les Illes Balears BOIB núm. 78, de 16 de juny de 2022).
8.6. Règim de recursos
Contra els actes del Tribunal Qualificador no es pot interposar cap recurs, sense perjudici que les persones interessades puguin fer al·legacions per a la seva consideració en la resolució que posi fi al procediment.
En el cas dels actes de tràmit, si aquests decideixen directament o indirectament el fons de l'assumpte, determinen la impossibilitat de continuar el procediment, produeixen indefensió o perjudici irreparable a drets i interessos legítims, les persones interessades poden interposar un recurs d'alçada en el termini d'un mes davant la Presidència de l'IMAS, d'acord amb l'article 28.2 dels Estatuts de l'IMAS i de conformitat amb els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
9. Sistema d'accés i desenvolupament dels processos selectius
9.1. Sistema d'accés
Els processos de selecció es realitzaran mitjançant el sistema d'oposició i constaran dels exercicis que es determinen a l'Annex A d'aquestes Bases que s'adjunten per a cada convocatòria.
9.2. Contingut i elaboració dels exercicis
L'Annex A adjunt a aquestes Bases inclou els exercicis. Les bases específiques inclouran els temaris corresponents a cada subgrup.
El contingut de les proves guardarà relació amb els procediments, tasques i funcions habituals dels llocs de treball objecte de cada convocatòria.
Els tribunals poden elaborar els exàmens ells mateixos o encomanar la seva elaboració que haurà de ser revisada i validada per part seva.
Quan el tribunal acordi elaborar algun dels exercicis, pot proposar la designació de les persones especialistes necessaris per col·laborar-hi.
En tot cas, s'ha de respectar rigorosament el tenor literal que descrigui el contingut de cada exercici, així com subjectar-se al temari que constarà a les bases específiques per a cada categoria o especialitat. Només en allò no previst expressament a les bases específiques, el tribunal pot aplicar la seva discrecionalitat tècnica i autonomia funcional.
Els tribunals hauran de garantir la confidencialitat del contingut de les proves fins el moment en que es duguin a terme.
Les bases específiques inclouen el temari de cada categoria d'acord amb el que disposa el Reial decret 896/1991, de 7 de juny, que estableix les regles bàsiques i els programes mínims al que s'ha d'ajustar el procediment de selecció dels funcionaris de l'administració local. Aquests temaris s'adapten a les funcions pròpies de les diferents classes, escales, subescales o categories.
En el supòsit que amb posterioritat a l'aprovació d'aquestes bases es modifiqui la normativa reguladora del contingut dels temaris, seran d'aplicació les referències que es trobin en vigor en el moment de la realització de les proves.
9.3. Ordre d'actuació
L'ordre d'actuació de les persones aspirants en els exercicis s'ha d'iniciar alfabèticament per la persona aspirant el primer llinatge del qual comenci per la lletra que determini el sorteig anual fet per la Secretaria d'Estat de Política Territorial i Funció Pública, de conformitat amb l'article 17 del Reial decret 364/1995, de 10 de març, pel qual s'aprova el Reglament general d'ingrés del personal al servei de l'Administració general de l'Estat i de provisió de llocs de treball i promoció professional dels funcionaris civils de l'Administració general de l'Estat.
9.4. Calendari de les proves
La Presidència de l'IMAS ha d'aprovar la resolució en què s'especifiquin la data, l'hora i el lloc de realització del primer exercici de cadascuna de les convocatòries. Aquesta resolució s'ha de publicar en el BOIB, en el tauler d'anuncis electrònic de l'IMAS i al Portal de Selecció de l'IMAS, juntament amb la relació definitiva de persones admeses i excloses de les proves selectives.
Amb la publicació de la llista definitiva de puntuacions de cada exercici, s'ha de fer públic l'anunci de la realització dels exercicis següents en el tauler d'anuncis electrònic de l'IMAS almenys tres dies hàbils abans de la data assenyalada per a la realització de cadascun dels exercicis i com a màxim dos mesos abans de la data dels exercicis.
No obstant això, la Presidència de l'IMAS podrà, mitjançant resolució, ampliar el termini esmentat, a proposta del tribunal, de forma motivada.
9.5. Procediment de crida
Les persones aspirants seran convocades per a cada exercici en crida única, encara que l'exercici s'hagi de dividir en diversos torns.
Les persones aspirants hauran d'assistir al torn al que hagin estat convocades i seran excloses del procés selectiu les qui no hi compareguin. Les persones que justifiquin la no presentació a la data de la prova per motius de força major, podran realitzar la prova en una data posterior prèvia consideració com a tal per part del Tribunal Qualificador. Es consideren causes de força major les següents:
- Embaràs de risc o part: Si alguna de les persones aspirants no pot assistir al procés selectiu a causa d'un embaràs de risc o de part, degudament acreditats, la seva situació quedarà condicionada a la finalització del procés i a la superació de les fases que hagin quedat ajornades, les quals no es podran demorar de manera que es menyscabi el dret de la resta de les persones aspirants a una resolució del procés ajustada a temps raonables, la qual cosa haurà de ser valorada pel tribunal que adoptarà un acord motivat a aquest efecte. En tot cas, les proves ajornades hauran de dur-se a terme abans de la publicació de la llista provisional dels aspirants que han superat el procés selectiu.
- Víctimes de violència de gènere: les persones aspirants que siguin víctimes de violència de gènere i no puguin assistir a la convocatòria del procés selectiu per motius de seguretat, ho hauran d'acreditar degudament al Tribunal Qualificador, que podrà fixar la data de realització de la prova ajornada de manera que aquest ajornament no menyscabi els drets de les altres persones aspirants. En tot cas, la prova s'ha de celebrar abans de la publicació de la llista provisional del procés selectiu.
- Situacions declarades de d'alerta o emergència: Aquestes situacions s'hauran de declarar per l'autoritat administrativa competent en matèria de protecció civil i emergències, sempre que suposin la recomanació o la prohibició de desplaçament o que afectin significativament als medis de transport. En tot cas, la prova s'ha de celebrar abans de la publicació de la llista provisional del procés selectiu.
Les persones aspirants una vegada hagin estat cridades i disposin dels exercicis, tendran deu minuts per entregar els exercicis en blanc i es consideraran com a no presentats.
9.6. Acreditació de la identitat de les persones aspirants
Amb caràcter previ a l'inici dels exercicis, es requerirà a les persones aspirants perquè acreditin la seva identitat. A més, en qualsevol altre moment, el tribunal pot requerir-les l'acreditació.
9.7. Garantia de transparència i objectivitat: anonimat de les persones aspirants
El tribunal ha de respectar els principis d'imparcialitat, professionalitat, independència, igualtat, objectivitat i transparència durant tot el procés selectiu, per la qual cosa ha d'adoptar les mesures oportunes per garantir que els exercicis de l'oposició que siguin escrits, es corregeixin sense conèixer la identitat de les persones aspirants.
El tribunal ha d'excloure les persones en els fulls d'examen de les quals figurin noms, traços, marques o signes que en permetin conèixer la identitat.
Així mateix, el tribunal ha d'adoptar les mesures necessàries per tal d'evitar que les persones aspirants utilitzin qualsevol mitjà, inclosos els electrònics, en la realització de les proves, que puguin desvirtuar l'aplicació dels principis d'igualtat, mèrit i capacitat, així com per garantir la transparència de les proves selectives.
9.8. Qualificació dels exercicis
La qualificació dels exercicis s'ha de fer d'acord amb els criteris de valoració i de puntuació que es determinin en cada cas de l'Annex A d'aquestes Bases. En desenvolupament dels criteris de valoració establerts a l'Annex A d'aquestes Bases, els tribunals qualificadors poden fixar criteris concrets o particulars per totes o algunes de les proves, sempre que els hagin donat a conèixer als aspirants amb caràcter previ a la realització de la prova corresponent.
9.9. Publicació de les notes dels exercicis
Un cop acabat cada un dels exercicis del procés selectiu, s'ha de publicar en el tauler d'anuncis electrònic de l'IMAS i en el Portal de Selecció de l'IMAS, la llista provisional de puntuacions, amb nom, llinatges, i el document d'identitat anonimitzat, amb indicació de la puntuació obtinguda, desglossada, si escau, per torns d'accés.
Per efectuar una reclamació o sol·licitar la revisió de l'exercici, les persones interessades disposen d'un termini de tres dies hàbils des del dia següent a que es publiqui la llista provisional.
El tribunal disposa d'un termini de set dies hàbils, i en tot cas, abans de començar l'exercici següent per resoldre'n les reclamacions i publicar la llista definitiva de puntuacions de l'exercici.
Amb la llista de puntuacions definitiva s'ha d'anunciar la data de l'exercici següent, sempre amb una antelació mínima de tres dies hàbils.
Les reclamacions i al·legacions presentades a les llistes provisionals s'entendran contestades amb la publicació de les llistes definitives d'aspirants que han superat l'exercici corresponent.
10. Relacions de persones aspirants seleccionades i ordre de prelació en l'oposició
10.1. Relació provisional de persones aspirants que han superat l'oposició
Finalitzats tots els exercicis de l'oposició, el tribunal ha de fer pública en el tauler d'anuncis electrònic de l'IMAS i al Portal de Selecció de l'IMAS, la llista provisional de persones que han superat l'oposició, que ha d'incloure nom i llinatges, document d'identitat anonimitzat i la puntuació obtinguda, per ordre de major a menor puntuació i referida a cada un dels torns.
La relació de persones que han superat l'oposició es determina únicament per la superació de tots els exercicis eliminatoris i per la suma de les puntuacions obtingudes en el conjunt d'aquests exercicis.
A fi d'evitar errors, i si se'n produeixen, de possibilitar-ne l'esmena dins el termini establert, les persones aspirants han de comprovar que figuren en la relació de persones aspirants que han superat l'oposició i que, a més, la suma de les puntuacions dels diferents exercicis és correcta. Per això, disposen d'un termini de tres dies hàbils, a partir de l'endemà de la publicació de la llista provisional de persones que han superat l'oposició, per esmenar el defecte. El Tribunal disposa d'un termini de set dies hàbils per resoldre les reclamacions.
10.2. Resolució d'empats
En cas d'empat en la suma de tots els exercicis eliminatoris de l'oposició d'algunes de les persones aspirants, s'aplicaran els següents criteris de desempat:
- L'empat s'ha de resoldre d'acord amb la major puntuació atorgada a l'exercici pràctic, si n'hi ha. Si no obstant això no s'ha resolt l'empat o no hi ha exercici pràctic, es tenen en compte els altres exercicis de l'oposició, per ordre invers a la seva realització.
- Si persisteix l'empat, en cas d'infrarepresentació del sexe femení en l'escala, subescala, classe i categoria o especialitat de què es tracti l'empat, s'ha de resoldre donant prioritat a les dones, amb els requisits assenyalats a l'article 43 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes, en cas que hi hagi igualtat de capacitació, es donarà prioritat a les dones en les escales, subescales, classes, categories o especialitats de l'Administració en què la seva representació sigui inferior al 40%, excepte si es donen en l'altre candidat circumstàncies que no siguin discriminatòries per raó de sexe i que justifiquin que no s'apliqui la mesura, com ara la pertinença a altres col·lectius amb dificultats per a l'accés a l'ocupació.
- En darrer lloc, si persisteix l'empat, s'aplicarà la lletra del primer llinatge de la persona aspirant derivada del sorteig anual fet per la Secretaria d'Estat de Política Territorial i Funció Pública, de conformitat amb l'article 17 del Reial decret 364/1995, de 10 de març, pel qual s'aprova el Reglament general d'ingrés del personal al servei de l'Administració general de l'Estat i de provisió dels llocs de treball i promoció professional dels funcionaris civils de l'Administració general de l'Estat.
10.3. Llista definitiva de les persones aspirants que han superat l'oposició
Un cop resoltes les reclamacions, si escau, el tribunal ha d'aprovar la llista definitiva de les persones aspirants que han superat l'oposició.
Aquesta llista haurà d'incloure nom i llinatges, document d'identitat anonimitzat i la puntuació obtinguda. En cas, de que es modifiqui la puntuació entre el llistat provisional i definitiu, s'ha de motivar aquest canvi.
10.4. Ordre de prelació en l'oposició i relació de les persones seleccionades
L'ordre final de prelació de les persones que hagin superat l'oposició, inclòs el torn de reserva de places per a persones amb discapacitat, està determinat per la suma de la puntuació obtinguda en el conjunt dels exercicis eliminatoris.
D'entre les persones aspirants que han superat l'oposició el tribunal considerarà seleccionades per accedir a la categoria corresponent aquelles que hagin obtingut la puntuació més alta, tenint en compte que el nombre de persones seleccionades no pot ser superior al de les places vacants convocades.
Amb la finalitat d'assegurar la cobertura de totes les places, quan es produeixin renuncies dels aspirants o per circumstàncies sobrevingudes es dedueixi la impossibilitat d'incorporació d'algun dels aspirants, abans del seu nomenament o presa de possessió, l'òrgan competent podrà requerir al tribunal la relació complementaria dels aspirants que segueixin als proposats pel seu possible nomenament com a funcionaris/es de carrera.
11. Publicació de la relació de persones seleccionades i llocs de treball que s'ofereixen
La Presidència de l'IMAS, a la vista de les relacions definitives de persones seleccionades elaborades pels tribunals corresponents, ha de dictar una resolució i ordenar la publicació en el tauler d'anuncis electrònic de l'IMAS i en el Portal de Selecció de l'IMAS.
En la mateixa resolució s'ha d'oferir a totes les persones seleccionades la llista de llocs de treball corresponents a la totalitat de les places convocades perquè, mitjançant el tramit telemàtic, manifestin l'ordre de prelació de tots els llocs de feina oferts.
Els criteris per determinar els llocs de treball a oferir a les persones seleccionades seran els següents:
- En primer lloc, s'oferiran els llocs de treball de la categoria convocada coberts a partir del dia 8 de juliol de 2021, data d'entrada en vigor del Reial decret llei 14/2021, de 6 de juliol, de mesures urgents per la reducció de la temporalitat a l'oferta pública, per ordre del més antic al més recents.
- En segon lloc, si els llocs de treball de l'apartat anterior no són suficients, s'oferiran tots els llocs de treball vacants de la categoria convocada que consten a la Relació de Llocs de Treball de l'IMAS en funció de les places convocades de cada una.
- En tercer lloc, si no són suficients els llocs de treball de l'apartat anterior, s'oferiran els llocs de treball de la categoria convocada ocupats per persones interines, per ordre del més recent al més antic.
12. Presentació de documents de les persones seleccionades
12.1. Documentació que s'exigeix
En el termini de vint dies naturals comptadors des de l'endemà de la publicació de la llista definitiva de persones seleccionades en el tauler d'anuncis electrònic de l'IMAS i Portal de Selecció de l'IMAS, aquestes han de presentar en el registre electrònic de l'IMAS els documents següents:
a) Documentació acreditativa de la titulació exigida per la convocatòria respectiva d'acord amb la base 2.1.c).
b) Documentació acreditativa del català exigit per la convocatòria respectiva d'acord amb la base 2.1.d).
c) Declaració jurada o promesa de no haver estat separat/a mitjançant expedient disciplinari del servei de qualssevol de les Administracions Públiques o dels òrgans constitucionals o estatutaris de les Comunitats Autònomes, ni trobar-se inhabilitats de forma absoluta o especial per a ocupacions o càrrecs públics per resolució judicial per accedir a la escala, subescala, classe i categoria o especialitat del funcionariat del qual haguessin estat separats o inhabilitats, segons els model que facilitarà l'òrgan competent en matèria de funció pública.
Els/les nacionals d'altres Estats hauran d'acreditar igualment no trobar-se inhabilitats o en situació equivalent ni haver estat sotmesos/es a sanció disciplinària o equivalent que impedeixi, al seu estat i en els mateixos termes, l'accés a la funció pública.
d) Certificat de discapacitat, si escau segons les bases específiques.
e) Un certificat mèdic, en model oficial, acreditatiu de tenir les capacitats i aptituds necessàries per a l'exercici de les funcions de l'escala, subescala, classe i categoria o especialitat quan es tracti de personal funcionari de nou ingrés.
f) Declaració jurada o promesa de no ocupar cap lloc ni exercir cap activitat en el sector públic delimitat per l'article 1 de la Llei 53/1984, de 26 de desembre, d'incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques; s'hi ha d'indicar, així mateix, que no realitza cap activitat privada incompatible o subjecte a reconeixement de compatibilitat i que no percep pensió de jubilació, retir o orfandat, per drets passius o per qualsevol règim de seguretat social públic i obligatori.
g) La documentació acreditativa de les exempcions, reduccions i bonificacions de la taxa en els termes de la base 5.4.2, si n'és el cas.
h) L'elecció de llocs, de major a menor interès, que inclourà la totalitat de llocs oferts.
12.2. Incompliment dels requisits
Si no es presenta la documentació dins el termini fixat o no es realitza el tràmit telemàtic de l'elecció de llocs, llevat de casos de força major, que han de ser degudament acreditats i, si escau, apreciats per l'Administració mitjançant una resolució motivada, o si en examinar-la es dedueix que hi manca algun dels requisits exigits, la persona interessada no pot ser nomenada funcionària i resten anul·lades les seves actuacions, sens perjudici de la responsabilitat en què hagi pogut incórrer per falsedat en la sol·licitud inicial.
No obstant el que disposa l'apartat anterior, d'acord amb el que estableix l'article 28 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, l'IMAS ha de comprovar d'ofici els documents emesos per les administracions públiques que constin en la plataforma d'intermediació de dades o en altres sistemes habilitats a l'efecte. D'acord amb l'anterior, llevat que consti l'oposició de la persona interessada, l'administració, mitjançant una consulta a les plataformes d'intermediació de dades o altres sistemes habilitats a l'efecte, pot obtenir les dades de caràcter identificatiu que consten en el DNI, els certificats de coneixements de llengua catalana amb relació a les convocatòries realitzades d'acord amb els decrets de Presidència del Consell de Mallorca de 3 de juny de 2004 i de 29 de setembre de 2004, les titulacions acadèmiques oficials, així com, si s'escau, el títol de família nombrosa, el certificat acreditatiu de discapacitat, i les que es puguin establir. Aquestes dades s'obtindran de l'Administració General de l'Estat i d'altres òrgans de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
13. Nomenaments del personal funcionari de carrera, adjudicacions de llocs de treball i presa de possessió
13.1. Procediment
Una vegada revisada i conforme la documentació esmentada a la base 12.1, les persones que han superat el procés selectiu seran nomenades personal funcionari de carrera de l'IMAS per resolució de la Presidència de l'IMAS, que es publicaran en el BOIB.
13.2. Adjudicació de llocs de treball
En les mateixes resolucions s'adjudicaran els llocs de treball. L'adjudicació es farà per ordre de prelació, atenent les preferències de les persones seleccionades. Aquestes destinacions tenen caràcter definitiu, tret del cas que no es puguin acreditar els requisits dels llocs de treball oferts o que es tracti de llocs singularitzats d'acord amb l'apartat 5 de l'article 32 de la Llei 3/2007, circumstància que implicarà l'ocupació del lloc en adscripció provisional.
D'acord amb el que disposa l'article 5 del Decret 36/2004, s'han d'oferir a les persones amb discapacitat que hagin superat les proves selectives llocs de treball adaptats o adaptables a la seva discapacitat.
13.3. Presa de possessió
La presa de possessió s'ha d'efectuar en el termini de tres hàbils, comptadors a partir de l'endemà que es publiqui al BOIB la resolució esmentada, sens perjudici de l'aplicació del que disposa el paràgraf segon de l'article 37 del Decret 27/1994.
13.4. Permanència en la destinació
D'acord amb l'article 3.7 del Decret 33/1994, de 28 de març, el personal funcionari que, obtingui una destinació definitiva no pot participar en els procediments de provisió de llocs de feina durant un termini mínim de dos anys comptadors des del dia en què prenguin possessió del lloc de treball.
Tampoc no poden participar, durant el període d'un any, en les convocatòries per atorgar comissions de serveis, excepte que hi hagi hagut una primera convocatòria de la comissió de serveis, corresponent a un lloc de prefectura, i hagi quedat deserta perquè no hi ha funcionaris o funcionàries de carrera que compleixin els requisits establerts.
14. Borses de personal funcionari interí derivades dels processos selectius
Els diferents procediments selectius generaran una borsa de personal funcionari interí que inclourà per ordre de puntuació final a les persones candidates que hagin superat com a mínim un exercici, d'acord amb allò establert al Decret 30/2009, de 22 de maig, pel qual s'aprova el procediment de selecció de personal funcionari interí al servei de l'administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears.
L'ordre de prelació de les persones aspirants dins la borsa es determina d'acord amb el nombre d'exercicis que hagin aprovat i, quant a aquests exercicis, amb la suma de la puntuació obtinguda.
En cas d'empat, s'aplicaran els criteris de desempat previstos a l'article 3.5 del Decret 30/2009, de 22 de maig. Si malgrat l'aplicació dels criteris de desempat persisteix l'empat, s'aplicarà la lletra del primer llinatge de la persona aspirant derivada del sorteig anual fet per la Secretaria d'Estat de Política Territorial i Funció Pública, de conformitat amb l'article 17 del Reial decret 364/1995, de 10 de març, pel qual s'aprova el Reglament general d'ingrés del personal al servei de l'Administració general de l'Estat i de provisió dels llocs de treball i promoció professional dels funcionaris civils de l'Administració general de l'Estat.
En els supòsits de quota reservada a persones amb discapacitat, s'han de formar borses de persones aspirants amb discapacitat i s'han d'aplicar els criteris previstos a l'apartat 3 de l'article 9 del Decret 30/2009, de 22 de maig. Les persones aspirants que hagin participat a la convocatòria en qüestió i hagin aconseguit el nivell mínim suficient, podran formar part de les borses de persones aspirants a personal funcionari interí, en el lloc que correspongui segons la puntuació final obtinguda. Així mateix, se'ls ha d'oferir el cinc per cent del total de llocs de treball que resultin vacants i, a aquest efecte, se'ls ha d'oferir, de cada cos i escala on hi hagi reserva, les vacants número deu i les posteriors de vint en vint.
La borsa de personal funcionari interí resultant de cada procés selectiu restarà en vigor fins a l'aprovació d'una nova borsa resultant d'una convocatòria ordinària posterior i tindrà caràcter preferent respecte a les borses vigents de la mateixa categoria existents a l'IMAS. Les persones integrades en aquestes borses podran rebre ofertes de feina de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), del Consell de Mallorca i de l'Agència de Defensa del Territori de Mallorca, indistintament.
15. Règim de recursos
Contra la Resolució de la Presidència de l'IMAS d'aprovació d'aquestes bases, que no posa fi a la via administrativa, les persones interessades poden interposar el recurs d'alçada davant el Consell Executiu del Consell de Mallorca, en el termini d'un més comptador a partir de l'endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que preveuen els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 28.1 dels Estatuts de l'IMAS aprovats per Acord del Ple del Consell de Mallorca d'11 d'abril de 2019 (BOIB núm. 67, de 18 de maig de 2019).
16. Publicació
Aquestes bases generals adjuntes comencen a vigir l'endemà de la publicació íntegra en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).
ANNEX A Exercicis del procediment selectiu, mitjançant el sistema d'oposició, del torn lliure i torn de reserva de persones amb discapacitat
a) Exercicis per al subgrup A1
a.1) Primer exercici
De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà a respondre per escrit un qüestionari de 110 preguntes tipus test de la part general del temari amb quatre respostes alternatives de les quals només una serà correcta. Les 100 primeres preguntes seran avaluables i les 10 darreres seran de reserva. S'han de contestar tant les preguntes avaluables com les de reserva. Aquestes darreres, només s'avaluaran en cas que el tribunal acordi l'anul·lació d'alguna o algunes preguntes d'ofici o a instàncies de les al·legacions presentades.
L'exercici es qualificarà de 0 a 10 punts i serà necessari obtenir una qualificació mínima de 5 punts per superar-lo. Cada pregunta correcta tindrà una puntuació de 0,1 punts.
Les preguntes no resoltes, tant si figuren les quatre opcions en blanc com si figuren amb més d'una resposta, no es valoraran.
Les preguntes amb resposta errònia es penalitzaran amb un quart del mateix valor assignat a la resposta correcta.
El test que hauran de respondre les persones aspirants es designarà per sorteig públic entre un mínim de tres alternatives diferents.
La qualificació de l'exercici es farà de forma mecanitzada i garantint l'anonimat.
El temps màxim per desenvolupar aquest exercici serà de 120 minuts.
a.2) Segon exercici
De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà en desenvolupar per escrit tres temes designats per sorteig públic, de la part específica del temari, un tema de cada un dels tres blocs del temari següents:
I. Procediment i Règim Jurídic
II. Contractació, Funció Pública i Hisenda
III. Consell i competències
La duració d'aquest exercici serà de 240 minuts.
Es valoraran els coneixements exposats sobre els temes que corresponguin, així com la claredat, l'ordre d'idees i la capacitat de relacionar conceptes, la referència als preceptes normatius aplicables a cada tema i la qualitat de l'expressió escrita.
Aquest exercici es valorarà fins a un màxim de 10 punts. Serà necessari obtenir una qualificació mínima total de 5 punts per superar l'exercici. La nota s'obtindrà de la divisió de la puntuació total obtinguda entre 3.
Cada un dels temes es qualificarà de 0 a 10 punts i cada un dels temes haurà de tenir una puntuació mínima de 3 punts per fer mitja amb la nota de la resta dels temes. La qualificació final de l'exercici serà la mitjana de la nota obtinguda de cada un dels tres temes amb una puntuació màxima de 10 punts. Per tant, si d'algun dels temes s'obté una puntuació inferior a tres punts, l'aspirant no haurà superat aquest exercici.
El Tribunal podrà declarar no superat l'exercici d'aquells que presentin una cal·ligrafia il·legible que no permeti la seva comprensió a judici de la majoria dels membres presents en el acte de qualificació.
a.3) Tercer exercici
De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà en resoldre per escrit dos supòsits de caràcter pràctic, designats per sorteig públic d'entre quatre que elaborarà el tribunal, relatius a la part específica del temari. La duració màxima de la prova serà de 150 minuts.
Durant la realització d'aquesta prova les persones aspirants podran, en tot moment, fer ús dels textos de normativa que creguin oportuns, sense cap marca manuscrita, i dels quals vinguin proveïdes. El tribunal podrà retirar aquells textos que consideri que no reuneixen les característiques de textos de normativa legal així com els que duguin marques manuscrites.
En aquest exercici es valorarà la capacitat de raonament, la sistemàtica en el plantejament, la claredat d'idees, la formulació de conclusions i el coneixement i l'adequada interpretació de la normativa aplicable als casos plantejats.
Aquest exercici es valorarà fins a un màxim de 10 punts. Serà necessari obtenir una qualificació mínima total de 5 punts per superar l'exercici. La nota s'obtindrà de la divisió de la puntuació total obtinguda entre 2.
Cada cas pràctic es qualificarà de 0 a 10 punts i haurà de tenir una puntuació mínima de 3 punts per fer mitja amb la nota de l'altre cas pràctic. La qualificació final del cas pràctic serà la mitjana obtinguda de cada cas pràctic amb una puntuació màxima de 10 punts. Per tant, si d'algun dels casos pràctics s'obté una puntuació inferior a tres punts, l'aspirant no haurà superat aquest exercici.
El Tribunal podrà declarar no superat l'exercici d'aquells que presentin una cal·ligrafia il·legible que no permeti la seva comprensió a judici de la majoria dels membres presents en el acte de qualificació.
b) Exercicis per al subgrup A2
b.1) Primer exercici
De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà a respondre per escrit un qüestionari de 100 preguntes tipus test de la part general del temari amb quatre respostes alternatives de les quals només una serà correcta. Les 90 primeres preguntes seran avaluables i les 10 darreres seran de reserva. S'han de contestar tant les preguntes avaluables com les de reserva. Aquestes darreres, només s'avaluaran en cas que el tribunal acordi l'anul·lació d'alguna o algunes preguntes d'ofici o a instàncies de les al·legacions presentades.
L'exercici es qualificarà de 0 a 10 punts i serà necessari obtenir una qualificació mínima de 5 punts per superar-lo. Cada pregunta correcta tindrà una puntuació de 0,111 punts.
Les preguntes no resoltes, tant si figuren les quatre opcions en blanc com si figuren amb més d'una resposta, no es valoraran.
Les preguntes amb resposta errònia es penalitzaran amb un quart del mateix valor assignat a la resposta correcta.
El test que hauran de respondre les persones aspirants es designarà per sorteig públic entre un mínim de tres alternatives diferents.
La qualificació de l'exercici es farà de forma mecanitzada i garantint l'anonimat.
El temps màxim per desenvolupar aquest exercici serà de 110 minuts.
b.2) Segon exercici
De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà en desenvolupar per escrit dos temes designats per sorteig públic, de la part específica del temari.
La duració d'aquest exercici serà de160 minuts.
Es valoraran els coneixements exposats sobre els temes que corresponguin, així com la claredat, l'ordre d'idees i la capacitat de relacionar conceptes, la referència als preceptes normatius aplicables a cada tema i la qualitat de l'expressió escrita.
Aquest exercici es valorarà fins a un màxim de 10 punts. Serà necessari obtenir una qualificació mínima total de 5 punts per superar l'exercici. La nota s'obtindrà de la divisió de la puntuació total obtinguda entre 2. Cada un dels temes es qualificarà de 0 a 10 punts i cada un dels temes haurà de tenir una puntuació mínima de 3 punts per fer mitja amb la nota de la resta dels temes.
La qualificació final de l'exercici serà la mitjana de la nota obtinguda de cada un dels dos temes amb una puntuació màxima de 10 punts. Per tant, si d'algun dels temes s'obté una puntuació inferior a tres punts, l'aspirant no haurà superat aquest exercici. El Tribunal podrà declarar no superat l'exercici d'aquells que presentin una cal·ligrafia il·legible que no permeti la seva comprensió a judici de la majoria dels membres presents en el acte de qualificació.
b.3) Tercer exercici
De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà en resoldre per escrit dos supòsits de caràcter pràctic, designats per sorteig públic d'entre quatre que elaborarà el tribunal, relatius a la part específica del temari.
La duració màxima de la prova serà de 150 minuts.
Durant la realització d'aquesta prova les persones aspirants podran, en tot moment, fer ús dels textos de normativa que creguin oportuns, sense cap marca manuscrita, i dels quals vinguin proveïdes. El tribunal podrà retirar aquells textos que consideri que no reuneixen les característiques de textos de normativa legal així com els que duguin marques manuscrites.
En aquest exercici es valorarà la capacitat de raonament, la sistemàtica en el plantejament, la claredat d'idees, la formulació de conclusions i el coneixement i l'adequada interpretació de la normativa aplicable als casos plantejats.
Aquest exercici es valorarà fins a un màxim de 10 punts. Serà necessari obtenir una qualificació mínima total de 5 punts per superar l'exercici. La nota s'obtindrà de la divisió de la puntuació total obtinguda entre 2.
Cada cas pràctic es qualificarà de 0 a 10 punts i haurà de tenir una puntuació mínima de 3 punts per fer mitja amb la nota de l'altre cas pràctic. La qualificació final del cas pràctic serà la mitjana obtinguda de cada cas pràctic amb una puntuació màxima de 10 punts. Per tant, si d'algun dels casos pràctics s'obté una puntuació inferior a tres punts, l'aspirant no haurà superat aquest exercici.
El Tribunal podrà declarar no superat l'exercici d'aquells que presentin una cal·ligrafia il·legible que no permeti la seva comprensió a judici de la majoria dels membres presents en el acte de qualificació.
c) Exercicis per al subgrup C1
c.1) Primer exercici
De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà a respondre per escrit un qüestionari de 80 preguntes tipus test de la part general del temari amb quatre respostes alternatives de les quals només una serà correcta. Les 75 primeres preguntes seran avaluables i les 5 darreres seran de reserva. S'han de contestar tant les preguntes avaluables com les de reserva. Aquestes darreres, només s'avaluaran en cas que el tribunal acordi l'anul·lació d'alguna o algunes preguntes d'ofici o a instàncies de les al·legacions presentades.
L'exercici es qualificarà de 0 a 10 punts i serà necessari obtenir una qualificació mínima de 5 punts per superar-lo. Cada pregunta correcta tindrà una puntuació de 0,1333 punts.
Les preguntes no resoltes, tant si figuren les quatre opcions en blanc com si figuren amb més d'una resposta, no es valoraran.
Les preguntes amb resposta errònia es penalitzarà amb un quart del valor assignat a la resposta correcta.
El test que hauran de respondre les persones aspirants es designarà per sorteig públic entre un mínim de tres alternatives diferents.
La qualificació de l'exercici es farà de forma mecanitzada i garantint l'anonimat.
El temps per desenvolupar aquest exercici serà de 90 minuts.
c.2) Segon exercici
De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà en resoldre un supòsit de caràcter pràctic a elegir entre dos proposats, relacionats amb matèries de la part específica del temari. El qüestionari estarà compost de tres respostes alternatives de les quals només una serà la correcta. Cada supòsit pràctic es desglossarà en 25 preguntes més 5 preguntes addicionals que seran de reserva. S'han de contestar tant les preguntes avaluables com les de reserva. Aquestes darreres, només s'avaluaran en cas que el tribunal acordi l'anul·lació d'alguna o algunes preguntes d'ofici o a instàncies de les al·legacions presentades.
L'exercici es qualificarà de 0 a 10 punts i serà necessari obtenir una qualificació mínima de 5 punts per superar-lo. Cada pregunta correcta tindrà una puntuació de 0,4 punts.
Les preguntes no resoltes, tant si figuren les tres opcions en blanc com si figuren amb més d'una resposta, no es valoraran.
Les preguntes amb resposta errònia es penalitzarà amb un terç del valor assignat a la resposta correcta.
Els dos supòsits pràctics es designaran per sorteig públic d'entre 4 models diferents.
La qualificació de l'exercici es farà de forma mecanitzada i garantint l'anonimat.
El temps per desenvolupar aquest exercici serà de 60 minuts.
d) Exercicis per al subgrup C2
d.1) Primer exercici
De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà a respondre per escrit un qüestionari de 70 preguntes tipus test de la part general del temari amb quatre respostes alternatives de les quals només una serà correcta. Les 65 primeres preguntes seran avaluables i les 5 darreres seran de reserva. S'han de contestar tant les preguntes avaluables com les de reserva. Aquestes darreres, només s'avaluaran en cas que el tribunal acordi l'anul·lació d'alguna o algunes preguntes d'ofici o a instàncies de les al·legacions presentades.
L'exercici es qualificarà de 0 a 10 punts i serà necessari obtenir una qualificació mínima de 5 punts per superar-lo. Cada pregunta correcta tindrà una puntuació de 0,1538 punts.
Les preguntes no resoltes, tant si figuren les quatre opcions en blanc com si figuren amb més d'una resposta, no es valoraran.
Les preguntes amb resposta errònia es penalitzarà amb un quart del valor assignat a la resposta correcta.
El test que hauran de respondre les persones aspirants es designarà per sorteig públic entre un mínim de tres alternatives diferents.
La qualificació de l'exercici es farà de forma mecanitzada i garantint l'anonimat.
El temps màxim per desenvolupar aquest exercici serà de 80 minuts.
d.2) Segon exercici
De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà en resoldre un supòsit de caràcter pràctic a elegir entre dos proposats, relacionats amb matèries de la part específica del temari. El qüestionari estarà compost de tres respostes alternatives de les quals només una serà la correcta. Cada supòsit pràctic es desglossarà en 20 preguntes més 5 preguntes addicionals que seran de reserva. S'han de contestar tant les preguntes avaluables com les de reserva. Aquestes darreres, només s'avaluaran en cas que el tribunal acordi l'anul·lació d'alguna o algunes preguntes d'ofici o a instàncies de les al·legacions presentades.
L'exercici es qualificarà de 0 a 10 punts i serà necessari obtenir una qualificació mínima de 5 punts per superar-lo. Cada pregunta correcta tindrà una puntuació de 0,5 punts.
Les preguntes no resoltes, tant si figuren les tres opcions en blanc com si figuren amb més d'una resposta, no es valoraran.
Les preguntes amb resposta errònia es penalitzarà amb un terç del valor assignat a la resposta correcta.
Els dos supòsits pràctics es designaran per sorteig públic d'entre 4 models diferents.
La qualificació de l'exercici es farà de forma mecanitzada i garantint l'anonimat.
El temps màxim per desenvolupar aquest exercici serà de 50 minuts.
e) Exercicis per a altres agrupacions professionals (AP)
e.1) Primer exercici
De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà a respondre per escrit un qüestionari de 55 preguntes tipus test de la part general del temari amb quatre respostes alternatives de les quals només una serà correcta. Les 45 primeres preguntes seran avaluables i les 10 darreres seran de reserva. S'han de contestar tant les preguntes avaluables com les de reserva. Aquestes darreres, només s'avaluaran en cas que el tribunal acordi l'anul·lació d'alguna o algunes preguntes d'ofici o a instàncies de les al·legacions presentades.
L'exercici es qualificarà de 0 a 10 punts i serà necessari obtenir una qualificació mínima de 5 punts per superar-lo. Cada pregunta correcta tindrà una puntuació de 0,222 punts.
Les preguntes no resoltes, tant si figuren les quatre opcions en blanc com si figuren amb més d'una resposta, no es valoraran.
Les preguntes amb resposta errònia es penalitzarà amb un quart del valor assignat a la resposta correcta.
El test que hauran de respondre les persones aspirants es designarà per sorteig públic entre un mínim de dos alternatives diferents.
La qualificació de l'exercici es farà de forma mecanitzada i garantint l'anonimat. El temps màxim per desenvolupar aquest exercici serà de 65 minuts
e.2) Segon exercici
És de caràcter obligatori i eliminatori, i consistirà a respondre un qüestionari de 20 preguntes de tipus test amb tres respostes alternatives de les quals només una serà correcta. Les 15 primeres seran ordinàries i avaluables, i les 5 darreres seran de reserva. Totes les preguntes correspondran a casos pràctics relacionats en matèries de la part específica del temari.
L'exercici es qualificarà de 0 a 10 punts. Cada pregunta resposta correctament es valorarà amb 0,667 punts; les preguntes no resoltes, tant si figuren totes les opcions en blanc com si figuren amb més d'una resposta o si s'ha assenyalat una resposta sense apartat equivalent en les alternatives previstes en l'exercici, no es valoraran. Les respostes errònies es penalitzaran amb un terç del valor assignat a la resposta correcta. El test que hauran de respondre els aspirants es triarà per sorteig públic dut a terme davant els aspirants, abans de la realització de les proves, entre un mínim de tres alternatives diferents.
El temps per desenvolupar aquest exercici serà de 50 minuts i per superar-lo serà necessari obtenir una puntuació mínima de 5 punts.
La qualificació de l'exercici es farà de manera mecanitzada i garantint l'anonimat.
En el cas que s'acordi anul·lar alguna pregunta perquè el plantejament és incorrecte, perquè totes les respostes plantejades són incorrectes o perquè n'hi ha més d'una de correcta, i també perquè no hi ha coincidència substancial entra la formulació de les preguntes en les dues versions oferides en les llengües oficials de la Comunitat Autònoma, el Tribunal establirà en el mateix acord, la substitució, a l'efecte de càlcul de la qualificació resultant, de les anul·lades per altres tantes de reserva, i així successivament, d'acord amb l'ordre en què figuren en el qüestionari.
El Tribunal podrà acordar l'anul·lació d'alguna o algunes de les preguntes durant la realització de l'exercici o bé com a resultat de les al·legacions presentades a la llista provisional d'aprovats. També pot anul·lar preguntes si es detecta d'ofici un error material, aritmètic en qualsevol moment anterior a la publicació de la llista definitiva d'aprovats de l'exercici.
ANNEX II
Bases generals que han de regir els processos selectius de la promoció interna, pel sistema concurs oposició, per cobrir les places vacants de personal funcionari de l'administració general de l'oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici 2021 de l'IMAS i de les ofertes d'ocupació pública derivades del Pla estratègic per la reducció de la temporalitat de l'IMAS aprovat pel Consell Rector dia 15 de desembre de 2023
1. Normes generals
1.1. Objecte
Aquestes bases generals regulen els aspectes comuns dels diferents processos selectius de promoció interna per cobrir les places vacants de personal funcionari d'Administració General, pel sistema de concurs oposició, de l'oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici 2021 i de les ofertes d'ocupació pública derivades del Pla estratègic per la reducció de la temporalitat de l'IMAS aprovat pel Consell Rector dia 15 de desembre de 2023, sense perjudici de les especificacions que preveuen les bases específiques de cada categoria.
1.2. Normativa aplicable
Els processos de promoció interna s'han d'ajustar al que estableixen aquestes bases generals, les bases específiques i les convocatòries corresponents. A més, és d'aplicació l'article 103 de la Constitució espanyola; el Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic (en endavant TREBEP); la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local; el RD 896/1991, de 7 de juny, que estableix les regles bàsiques i programes mínims als quals s'han d'ajustar els procediments de selecció dels funcionaris d'Administració local; la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears; la Llei 4/2016, de 6 d'abril, de mesures de capacitació lingüística per a la recuperació de l'ús del català en l'àmbit de la funció pública; la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes; la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques; la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic; el Decret 33/1994, de 28 de març, pel qual s'aprova el reglament de proveïment de llocs de treball i promoció professional dels funcionaris al servei de l'administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears (BOCAIB núm. 41, de 5 d'abril de 1994); Decret 49/2018, de 21 de desembre, sobre l'ús de les llengües oficials en l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears; l'Ordenança fiscal que regula la taxa pel servei de selecció de personal en l'àmbit del Consell de Mallorca i dels seus organismes autònoms (BOIB núm. 35, de 20 de març de 2018, modificat pel BOIB núm. 107, de 13 d'agost de 2022), l'Ordenança per la qual es regula l'Administració electrònica del Consell Insular de Mallorca i els organismes que en depenen, aprovada per Acord del Ple del Consell Insular de Mallorca de 14 de febrer de 2013, modificada per Acord de Ple del Consell Insular de Mallorca de 9 de juny de 2022 (BOIB núm. 69, de 16 de maig de 2013; BOIB núm. 122, de 17 de setembre de 2022), els Estatuts de l'IMAS, aprovats per Acord del Ple del Consell de Mallorca de dia 11 d'abril de 2019 (BOIB núm. 67, de 18 de maig de 2019).
1.3. Processos selectius
1.3.1. Els processos selectius de promoció interna que preveuen aquestes bases garanteixen el compliment dels principis de lliure concurrència, igualtat, mèrit, capacitat i publicitat, i el sotmetiment al principi de legalitat.
1.3.2. Els processos selectius s'han d'ajustar al que disposen els article 16 i 18 del TREBEP, el Reial decret 896/1991, de 7 de juny, pel qual s'estableixen les regles bàsiques i els programes mínims als qual s'ha d'ajustar el procediment de selecció dels funcionaris de l'Administració local i els articles 68 i següents de la Llei 3/2007, de 27 de març de la funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears.
S'han de dur a terme, en tot cas, mitjançant el sistema concurs oposició, amb les proves, valoracions, exercicis, puntuacions i el barem de mèrits que s'estableixen en l'Annex A i B d'aquestes bases.
1.3.3. Les persones amb discapacitat han de fer les mateixes proves que la resta de persones aspirants, en condicions d'igualtat, sens perjudici de les adaptacions que es preveuen en la base 3.3. Sol·licitud d'adaptació per fer l'exercici.
1.3.4. La puntuació global per al procés ha de resultar de les puntuacions obtingudes en les fases d'oposició i de concurs, i és d'un 60 % per a la fase d'oposició i d'un 40 % per a la fase de concurs.
1.4. Llengua de tramitació del procediment i dels exercicis
La tramitació dels procediments selectius ha de complir amb el que disposa l'article 23 del Decret 49/2018, de 21 de desembre, sobre l'ús de les llengües oficials en l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears, d'acord amb la disposició addicional vuitena.
Les persones que participin en l'oposició poden elegir fer els exercicis en qualsevol de les dues llengües oficials de la comunitat autònoma de les Illes Balears. A aquest efecte, els tribunals s'han d'encarregar que els exercicis s'elaborin i es lliurin complint les previsions del Decret esmentat al paràgraf anterior.
2. Requisits generals de les persones aspirants
2.1 Per ser admès a les proves cal que les persones aspirants compleixin els requisits següents en el dia en què finalitza el termini per presentar les sol·licituds de cada convocatòria i durant tot el procés selectiu fins la pressa de possessió:
a) Nacionalitat: tenir la nacionalitat espanyola o complir els requisits que estableix l'article 57 del TREBEP, en el supòsit d'accés a la funció pública per a nacionals d'altres estats.
b) Edat: tenir 16 anys i no haver arribat a l'edat de jubilació forçosa.
c) Titulació: estar en possessió de la titulació exigida a les bases específiques o en condicions d'obtenir-la en la data en què acabi el termini per presentar les instàncies. En el supòsit que no s'hagi expedit el títol, només es pot acreditar amb el certificat supletori provisional, d'acord amb l'article 14 del Reial decret 1002/2010, de 5 d'agost, sobre expedició de títols universitaris oficials, i d'acord amb l'article 3.4 del Reial decret 1850/2009, de 4 de desembre, en relació a l'expedició de títols acadèmics i professionals. En el cas de titulacions expedides a l'estranger, cal aportar l'homologació o el reconeixement corresponent del Ministeri competent en la matèria. Si el títol procedeix d'un estat membre de la Unió Europea, s'ha de presentar el certificat acreditatiu del reconeixement o de l'homologació del títol equivalent, de conformitat amb la Directiva 89/48/CEE, de 21 de desembre de 1988, el Reial decret 1837/2008 i altres normes de transposició i desplegament.
d) Català: estar en possessió dels coneixements de llengua catalana que s'indiquin a les bases específiques. L'acreditació dels coneixements orals i escrits de català s'ha de fer mitjançant algun dels certificats següents:
- Certificats expedits per l'òrgan competent del Govern de les Illes Balears.
- Certificats expedits per l'Escola Balear d'Administració Pública.
- Certificats expedits pel Consell de Mallorca, d'acord amb les proves d'avaluació del nivell de coneixements de llengua com a conseqüència de les convocatòries dutes a terme pels decrets de la Presidència de 3 de juny de 2004 i de 29 de setembre de 2004.
- Certificats equivalents segons l'Ordre del conseller d'Educació, Cultura i Universitats de 21 de febrer de 2013 (BOIB núm. 34, de 12 de març de 2013).
Certificats reconeguts com a equivalents o homologats per l'òrgan competent del Govern de les Illes Balears en matèria de política lingüística segons l'Ordre de la consellera d'Educació, Cultura i Universitats de 28 de juliol de 2014 (BOIB núm. 115, de 26 d'agost de 2014.
e) Les persones aspirants que no posseeixin la nacionalitat espanyola i que del seu origen no se'n desprengui el coneixement de la llengua castellana, n'han d'acreditar el coneixement mitjançant l'aportació del diploma d'espanyol com a llengua estrangera, regulat en el RD 1137/2002, de 31 d'octubre; o del certificat d'aptitud d'espanyol per a estrangers, expedits per les escoles oficials d'idiomes o mitjançant l'acreditació que estan en possessió d'una titulació acadèmica espanyola expedida per l'òrgan oficial competent en el territori espanyol.
f) Taxa: haver satisfet la taxa dels serveis de selecció de personal en el termini de presentació d'instàncies d'acord amb el que estableix l'Ordenança fiscal que regula la taxa per al servei de selecció de personal en l'àmbit del Consell de Mallorca i dels seus organismes autònoms (BOIB núm. 35, de 20 de març de 2018, modificat pel BOIB núm. 107, de 13 d'agost de 2022).
g) No haver estat separat o separada, mitjançant un expedient disciplinari, del servei de cap administració pública, dels òrgans constitucionals o estatutaris de les comunitats autònomes, ni trobar-se inhabilitats de manera absoluta o especial per a ocupacions o càrrecs públics per resolució judicial. En el cas de nacionals d'un altre estat, no trobar-se inhabilitats o en situació equivalent ni haver estat sotmesos a una sanció disciplinària o equivalent que impedeixi, en el seu estat i ens els mateixos termes, l'accés a una ocupació pública.
h) Tenir les capacitats i aptituds físiques i psíquiques que siguin necessàries per a l'exercici de les funcions corresponents. Les persones aspirants que accedeixin al torn de reserva de persones amb discapacitat han de tenir acreditat el grau de discapacitat igual o superior al 33 % i ho han d'acreditar en el moment que correspongui.
2.2 Cada convocatòria pot exigir el compliment d'altres requisits específics, que figurin en la Relació de Llocs de Treball i que tenguin relació objectiva i proporcionada amb les funcions assumides i les tasques per desenvolupar, sempre que es formuli d'una manera abstracta i general.
2.3 Com que el model telemàtic específic de sol·licitud de participació inclou una declaració responsable, en els termes de l'article 69 de la Llei 39/2015, de compliment dels requisits que exigeix cada convocatòria, no s'haurà de presentar la documentació acreditativa en el moment de presentar la sol·licitud, si no que es farà en els termes que estableixen les bases 6.3 i 13.1.
3. Torn de reserva per a persones amb discapacitat
3.1. Reserva de places
D'acord amb el que disposa l'article 59.1 del TREBEP, en les ofertes d'ocupació pública s'ha de reservar una quota no inferior al 7 % de les vacants perquè la cobreixin persones amb discapacitat, tot considerant com a persones amb discapacitat les que defineix l'article 4.2 del Reial decret 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social.
Les convocatòries han d'especificar, si escau, el nombre de places reservades per a aquest torn.
Les vacants de la reserva per a persones amb discapacitat que no es cobreixin per aquesta reserva, s'acumularan al torn de reserva per a persones amb discapacitat de l'oferta pública d'ocupació de l'any següent, no inclosa a la convocatòria.
3.2. Requisits específics d'accés
Les persones que hi accedeixin pel torn de reserva, a més dels requisits generals de la base 2, han de tenir reconeguda la condició legal de discapacitat en un nivell igual o superior al 33 % i acreditar-la mitjançant un certificat o resolució de l'òrgan competent, una vegada superades les proves selectives corresponents.
Les persones que tenguin la condició legal de discapacitat han de manifestar que opten a aquestes places en la sol·licitud per participar en la convocatòria amb una declaració expressa que compleixin la condició que s'exigeix.
D'acord amb el que estableix l'article 4.2 del Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, es consideren afectats per una discapacitat en grau igual o superior al 33 % els pensionistes de la Seguretat Social que tenguin reconeguda una pensió d'incapacitat permanent en el grau de total, absoluta o de gran invalidesa, i els pensionistes de classes passives que tenguin reconeguda una pensió de jubilació o de retir per incapacitat permanent per al servei.
Les condicions personals d'aptitud per exercir les funcions corresponents al lloc de feina a la qual la persona aspira, s'han d'acreditar mitjançant un informe d'aptitud per a l'accés, promoció interna i provisió de llocs de feina de persones amb discapacitat a la funció pública que ha d'especificar que l'aspirant es troba en condicions de complir les tasques fonamentals de l'escala, subescala, classe i categoria o especialitat a què aspira, mitjançant les adaptacions necessàries dels llocs de feina i de les proves d'accés, si escauen a judici de l'Administració, respectant en tot cas els principis de mèrit i capacitat.
Si durant el desenvolupament dels processos selectius el tribunal té dubtes sobre la capacitat per a l'exercici de les funcions pròpies de l'especialitat o categoria a la qual opta l'aspirant que participa per la quota de reserva, pot demanar el dictamen corresponent de compatibilitat funcional a l'òrgan de valoració i assessorament de la discapacitat i de la dependència. En aquest cas, l'aspirant podrà participar condicionalment en el procés selectiu, i restarà en suspens la resolució definitiva sobre l'admissió o exclusió del procés fins que el tribunal rebi el dictamen.
Les proves selectives tendran idèntic contingut que la de la resta d'aspirants, sense perjudici de fer les adaptacions i els ajustos raonables necessaris de temps i mitjans perquè les puguin fer.
Són incompatibles entre sí el torn de promoció interna i el torn de reserva de persones amb discapacitat.
3.3. Sol·licitud d'adaptació per fer els exercicis
Les convocatòries han d'indicar expressament que en el desenvolupament de les proves selectives s'establiran, per a les persones amb discapacitat que ho sol·licitin, les adaptacions possibles de temps i de mitjans per fer-les.
Les persones interessades, 15 dies hàbils abans de fer l'exercici, han de formular la sol·licitud d'adaptació concreta, hi han d'adjuntar l'informe d'adaptació de les proves per a l'accés, promoció interna i provisió de llocs de feina de persones amb discapacitat a la funció pública, així com les adaptacions que necessitin en la instància:
1) El tipus de discapacitat que tenen.
2) El tipus de mesures que precisen d'adaptació que necessiten d'acord amb l'informe d'adaptació.
Els tribunals han d'establir en les proves selectives les adaptacions de temps i de mitjans per a als aspirants amb discapacitat que ho hagin demanat expressament sempre que aportin l'informe d'adaptació de les proves per a l'accés, promoció interna i provisió de llocs de feina de persones amb discapacitat a la funció pública. Els tribunals han d'adoptar les mesures necessàries perquè les proves selectives es facin en condicions d'igualtat amb la resta dels aspirants.
Els tribunals poden requerir l'informe complementari i, si escau, la col·laboració dels òrgans tècnics que preveu l'article 4 del Decret 36/2004, de 16 d'abril.
Les persones aspirants que hagin optat per places reservades a persones amb discapacitat i que durant el procés perdin la condició legal de persona amb discapacitat passaran al torn de promoció interna.
4. Promoció interna
4.1 Modalitats de promoció interna
Cada convocatòria establirà, si escau, la modalitat o les modalitats de promoció interna d'entre totes les que preveu la normativa vigent.
4.2 Reserva de places per a promoció interna
Cada convocatòria específica concretarà, si n'és el cas, les places reservades a la promoció interna, i a cada modalitat concreta. Si hi ha més d'una modalitat de promoció interna, les places que quedin desertes a cada modalitat s'han d'afegir a les de l'altra o altres modalitats.
En el cas de quedar vacants no cobertes en les convocatòries en el torn de promoció interna, s'acumularan al torn lliure atès que aquestes places estan incloses dins de les taxes de reposició d'efectius ordinària i de la taxa específica de les ofertes d'ocupació pública de l'IMAS.
Les persones que es presentin a la convocatòria de promoció interna, si no superen el procés selectiu, i han aprovat algun exercici de la fase d'oposició, poden reservar la puntuació obtinguda en l'exercici o exercicis corresponents per a la convocatòria següent per accedir a la mateixa escala, subescala, classe i especialitat, sempre que el contingut del temari, els exercicis i la manera de qualificar-los siguin idèntics.
4.3 Requisits específics d'accés
4.3.1 Promoció interna vertical
a) Pertànyer com a personal funcionari de carrera a qualsevol de les escales, subescales, classes i especialitats de l'IMAS o del Consell de Mallorca del grup o subgrup de titulació immediatament inferior al de la plaça a la qual es vol accedir, de la mateixa naturalesa, general o especial, d'acord amb el que estableixi cada convocatòria específica.
Això no obstant, els funcionaris i funcionàries del subgrup C1 que tenguin la titulació exigida poden promocionar al subgrup A2, sense necessitat de passar pel nou grup B, sempre que no hi hagi grup B.
b) Haver prestat serveis efectius durant un període mínim de dos anys com a personal funcionari de carrera en el cos i l'escala des dels quals es promociona.
c) Per accedir a qualsevol escala, subescala, classe i especialitat des del subgrup C1 per promoció interna vertical des d'escala, subescala, classe i especialitat del subgrup C2, no és cal complir el requisit de titulació si es té una antiguitat de deu anys en l'escala, subescala, classe i especialitat del subgrup C2, o bé si es té una antiguitat de cinc anys i se supera un curs específic de formació d'acord amb el que disposa la disposició addicional setena de la Llei 3/2007, de 22 de març, i la disposició addicional primera del Decret 33/1994, de 28 de març, pel qual s'aprova el Reglament de proveïment de llocs de treball i promoció professional dels funcionaris al servei de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears. A aquest efecte, les persones aspirants per aquest torn que vulguin fer i superar el curs específic de formació, ho ha demanar expressament quan presentin la sol·licitud per participar en el procés selectiu.
4.3.2 Promoció interna creuada
a) Pertànyer com a funcionari de carrera a qualsevol de les escales, subescales, classes i especialitats de l'IMAS o del Consell de Mallorca del mateix grup o subgrup de titulació o del grup o subgrup de titulació immediatament inferior al del cos, escala o especialitat al qual volen accedir.
Aquesta modalitat de promoció interna sempre es refereix a l'accés del personal funcionari de l'escala general a l'escala especial o a l'inrevés. Això no obstant, els funcionaris i funcionàries del subgrup C1 que tenguin la titulació exigida poden promocionar al subgrup A2, sense necessitat de passar pel nou grup B, sempre que no hi hagi grup B.
b) Haver prestat serveis efectius durant un període mínim de dos anys com a personal funcionari de carrera en el cos i l'escala des dels quals es promociona.
4.3.3 Promoció interna horitzontal
a) Pertànyer com a personal funcionari de carrera a qualsevol de les escales, subescales, classes i especialitats de l'IMAS o del Consell de Mallorca, generals o especials, del mateix grup o subgrup de titulació al del grup, subgrup, escala, subescala i especialitat al qual volen accedir, que tenguin la mateixa naturalesa, general o especial.
b) Haver prestat serveis efectius durant un període mínim de dos anys com a personal funcionari de carrera en el cos i l'escala des dels quals es promociona.
4.3.4 Promoció interna de personal laboral fix a escales, subescales, classes i i especialitats o categories pròpies de personal funcionari
a) Pertànyer com a personal laboral fix a una categoria del grup professional equivalent al grup o subgrup del cos, escala, classe i especialitat al qual volen accedir.
b) Haver prestat serveis efectius durant un període mínim de dos anys com a personal laboral fix en la categoria professional des de la qual es promociona.
5. Relacions a través de mitjans electrònics i mitjans d'identificació i de signatura que s'admeten
5.1. S'estableix, mitjançant aquestes bases i d'acord amb l'Ordenança que regula l'administració electrònica del Consell Insular de Mallorca i els organismes que en depenen, que les persones aspirants queden obligades a relacionar-se amb l'IMAS telemàticament en totes les fases del procediment, des de la presentació de sol·licituds per participar-hi fins a l'elecció de destinació, incloses les reclamacions i els recursos administratius que es puguin interposar, llevat dels supòsits expressament previstos. El deure de relacionar-se amb l'Administració insular per mitjans telemàtics comprèn l'obligació de rebre notificacions electròniques en el cas dels actes o incidències que requereixin una comunicació personal. Els avisos de la posada a disposició de les notificacions personals que es duguin a terme en el tauler d'anuncis electrònic s'enviaran a l'adreça electrònica que les persones interessades hagin fet constar en la instància de sol·licitud de participació.
5.2. Cal un certificat electrònic vàlid o DNI electrònic per presentar la sol·licitud de participació, per acreditar documentalment els requisits i mèrits, així com per formular recursos, i en la resta de supòsits de l'article 11.2 de la Llei 39/2015. Les persones interessades han de fer els tràmits i les actuacions a la Seu Electrònica de l'IMAS.
5.3. Les persones interessades són les responsables de la veracitat dels documents que presenten electrònicament en les diverses fases dels procediments selectius, d'acord amb el que disposa l'article 28 de la Llei 39/2015, esmentada.
5.4. D'acord amb l'article 45.1.b) de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, atès que es tracta d'un procediment de concurrència competitiva, els actes administratius que integren aquest procediment, i s'hagin de notificar a les persones interessades, així com els de qualsevol procediment que en derivi (inclosos els anuncis de la interposició de qualsevol recurs en via administrativa o en via judicial i els tràmits d'audiència), en lloc de notificar-se s'han de publicar al tauler d'anuncis electrònic de l'IMAS i al Portal de Selecció de l'IMAS (www.imasmallorca.net/rh/). Tot això, sens perjudici que es publiquin en el Butlletí Oficial de les Illes Balears els actes que les bases d'aquesta convocatòria determinin expressament que s'hagin de publicar. En tot cas, només tenen efectes jurídics les comunicacions trameses pels mitjans de publicació que preveu aquesta convocatòria.
6. Sol·licituds
6.1. Termini de presentació
Les persones aspirants als processos selectius de promoció interna poden presentar les sol·licituds degudament emplenades per participar en les proves selectives de cada escala, subescala, classe i categoria o especialitat que es convoquin, sempre que reuneixin els requisits per participar-hi, tant els generals com els específics per a la promoció interna. Han d'indicar que reuneixen tots els requisits i al·legar la titulació que tenen i que els habilita per accedir-hi.
El termini per presentar les sol·licituds és de 20 dies naturals, comptador des de l'endemà d'haver-se publicat l'anunci de la convocatòria en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).
En el cas d'haver més d'un torn, a la sol·licitud s'ha de fer constar expressament el torn al qual es participa d'acord amb les següents indicacions:
a) Torn de promoció interna
b) Torn de reserva per a persones amb discapacitat
6.2. Forma de presentació
6.2.1 Les sol·licituds de participació s'han de presentar de forma telemàtica i s'han d'emplenar mitjançant l'aplicació telemàtica de l'IMAS. Per fer-ho s'ha d'accedir al Portal de Selecció de l'IMAS (https://www.imasmallorca.net/rh/).
Si es presenten circumstàncies sobrevingudes de caràcter tècnic o de qualsevol altra naturalesa que impedeixi la presentació telemàtica, l'òrgan convocant ha d'autoritzar motivadament l'ús de mitjans no electrònics per presentar-la o per als tràmits en els quals sigui s necessari.
Així mateix, quan una incidència tècnica hagi impossibilitat el funcionament ordinari del sistema o de l'aplicació que correspongui, i fins que se solucioni el problema, l'Administració haurà de determinar una ampliació dels terminis no vençuts, publicant al tauler d'anuncis electrònic tant la incidència tècnica produïda com l'ampliació concreta del termini no vençut.
El model telemàtic específic de sol·licitud de participació inclou un apartat de dades personals i una declaració responsable, en els termes de l'article 69 de la Llei 39/2015, referits a la data d'expiració del termini per presentar les sol·licituds, amb el contingut mínim següent:
a) El compliment dels requisits generals, que preveu la base 2.
b) El compliment dels requisits de la promoció interna que es convoqui, que preveu la base 4.
c) El compliment dels requisits específics, si escau.
d) Tenir reconeguda la condició legal de discapacitat en un nivell igual o superior al 33 %, si és el cas.
e) Incórrer en alguna causa d'exempció del pagament de la taxa, si és el cas.
f) Ser una persona víctima de violència de gènere, si és el cas.
En la sol·licitud, els aspirants han de consignar les dades relatives al compliment dels requisits de participació, i no les han d'acreditar, tampoc les circumstàncies que donen dret a bonificacions o exempcions de la taxa i la condició de persona amb discapacitat, fins al termini que preveu la base 13.1 o quan l'Administració li ho requereixi l'Administració.
La sol·licitud telemàtica de participació també inclou el full d'autobaremació de mèrits, que té també la consideració de declaració responsable en els termes que preveu article 69 de la Llei 39/2015, esmentada.
En aquest full d'autobaremació les persones aspirants han d'al·legar sota la seva responsabilitat quins són els mèrits dels quals disposen d'entre els que preveu a l'Annex B d'aquestes bases.
Els mèrits s'han d'al·legar en referència a la data que finalitza el termini per presentar les instàncies. Amb la sol·licitud de participació no s'ha d'aportar cap document per acreditar-los.
La puntuació al·legada a l'autobarem de la sol·licitud de participació vincula l'aspirant. No es podrà valorar cap mèrit que no s'hagi al·legat en el termini de presentació de sol·licituds.
La participació en el procés selectiu de les persones que optin pel torn de reserva per a persones amb discapacitat queda condicionada al fet que l'informe d'aptitud per a l'accés, promoció interna i provisió de llocs de feina de persones amb discapacitat a la funció pública relatiu a les condicions personals per exercir les funcions de la plaça esmentat, sigui favorable.
6.2.2. Emplenament de la sol·licitud
a) Emplenar el tràmit telemàtic de sol·licitud de participació així com la declaració responsable, mitjançant el qual es generarà un PDF.
b) Abonar la taxa que correspongui o al·legar la situació d'exempció, de reducció o de bonificació de quota, sense la qual no es podrà continuar la tramitació.
c) Signar la sol·licitud, que inclou la declaració responsable, emplenar i signar la instància, i registrar-la. El registre de la sol·licitud de participació és requisit per a l'admissió en el procés selectiu. En el cas que no es faci, encara que s'hagi emplenat el model telemàtic de sol·licitud i s'hagi abonat la taxa, la persona aspirant no serà admesa al procés.
Amb la sol·licitud de participació no s'ha d'aportar cap document d'acreditació dels requisits i de les condicions que s'exigeixen en el procés selectiu, ni dels mèrits. La persona aspirant declara, sota la seva responsabilitat, que compleix els requisits i les condicions exigits en la convocatòria, i que té els mèrits que al·lega.
En el cas que s'hagi presentat més d'una sol·licitud, únicament es tindrà en compte la sol·licitud amb el darrer número de registre electrònic d'entrada.
Les sol·licituds de participació que es presentin per qualsevol altra via telemàtica diferent d'aquest tràmit telemàtic es tindran per no presentades. En el cas de presentar la sol·licitud de manera presencial, aquesta es considerarà no presentada, llevat del que disposa l'apartat 6.2.1 d'aquestes bases.
Tota la informació relativa als tràmits del procés selectiu estarà disponible en el tauler d'anuncis electrònic de l'IMAS i en el Portal de selecció de l'IMAS (www.imasmallorca.net/rh/).
D'acord amb l'article 15 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, la sol·licitud de participació està disponible en qualsevol de les dues llengües oficials de la comunitat autònoma de les Illes Balears.
6.2.3. Amb la finalitat de fer efectiva la protecció de les persones víctimes de violència de gènere, al llarg de tot el procediment se'n preservaran la identitat i les dades personals.
Les persones aspirants víctimes de violència de gènere han de sol·licitar aquesta protecció en la sol·licitud i han d'emplenar la declaració responsable de trobar-se en aquesta circumstància, fet que hauran d'acreditar quan els sigui requerit, mitjançant algun dels documents següents:
a) La sentència de qualsevol ordre jurisdiccional, encara que no sigui ferma, en què es declari que la persona interessada ha patit alguna de les formes de violència de gènere.
b) L'ordre de protecció vigent.
c) L'informe de la Inspecció de Treball i Seguretat Social.
d) Qualsevol mesura judicial cautelar de protecció, de seguretat o d'assegurament vigent.
e) L'informe de l'Institut Balear de la Dona i dels departaments competents en aquesta matèria dels consells insulars.
f) Qualsevol altre dels mitjans de prova prevists en l'article 78 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.
6.3. Requeriment d'aportació de documentació
L'Administració, d'ofici o a proposta de la persona que presideixi el tribunal, pot requerir en qualsevol moment que els aspirants aportin la documentació que acrediti el compliment dels requisits declarats, així com la veracitat de qualsevol dels documents que hagin d'aportar en aquest procés selectiu, i la persona interessada ha d'aportar-los.
Si els requisits no s'acrediten o els documents no s'aporten en el termini dels deu dies hàbils següents a la notificació del requeriment, la persona aspirant quedarà exclosa del procés selectiu.
La inexactitud, la falsedat o l'omissió, de caràcter essencial, de qualsevol dada o informació que s'incorpori en la declaració responsable o la no presentació davant l'administració convocant de la documentació que, si escau, s'hagi requerit per acreditar el compliment del que s'ha declarat, determina l'exclusió del procediment selectiu, sens perjudici de les responsabilitats penals, civils o administratives en què s'hagi pogut incórrer.
6.4. Pagament de la taxa dels drets d'examen
6.4.1. La taxa dels drets d'examen s'indicaran en la convocatòria. Les bonificacions i exempcions s'han de calcular en la data en què finalitza el termini de presentació d'instàncies:
6.4.2. Exempcions, reduccions i bonificacions de quota
Estan exempts, en el percentatge determinat, del pagament de la quota íntegra de la taxa els subjectes passius següents:
A1 – Aspirants que tenguin la condició de membre de família nombrosa de categoria general en la data en què finalitza el termini per presentar la sol·licitud per participar en el procés selectiu (exempció del 50 %).
A2 – Aspirants que tenguin la condició de membre de família nombrosa de categoria especial en la data en què finalitza el termini per presentar la sol·licitud per participar en el procés selectiu (exempció del 100 %).
B – Aspirants amb un grau de discapacitat igual o superior al 33 % (exempció del 100 %).
C – Aspirants en situació d'atur que figurin inscrits en els serveis públics d'ocupació durant un termini de, com a mínim, 1 mes abans de la data de publicació de la convocatòria (exempció del 100 %).
D – Aspirants que formen part d'una família monoparental (exempció del 50 %). S'entén que formen part
d'una família monoparental les persones que es troben en els supòsits de separació matrimonial o quan no hi hagi vincle matrimonial, la formada per una sola de les persones progenitores i tots els fills menors d'edat que conviuen amb ella. També en formen part els fills majors d'edat incapacitats judicialment subjectes a pàtria potestat prorrogada o rehabilitada.
Les persones beneficiàries de les exempcions, reduccions i bonificacions de quota regulades en aquest article han de fer constar en les declaracions responsables que estan en possessió de les acreditacions de la circumstància que les originin i les hauran d'acreditar en el termini establert en la base 13.1.
6.4.3. En cap cas, el pagament de la taxa eximirà del tràmit de registre electrònic de la sol·licitud.
La falta d'abonament dels drets d'examen dins el termini de presentació de sol·licituds implica l'exclusió de la persona aspirant del procediment de selecció.
6.5. Devolució de la taxa
D'acord amb l'article 26.3 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, en relació amb l'article 7 de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa pel servei de selecció del personal en l'àmbit del Consell de Mallorca i dels seus organismes autònoms (BOIB núm. 35, de 20 de març de 2018, modificat pel BOIB núm. 107, de 13 d'agost de 2022), «quan, per causes no imputables al subjecte passiu, l'activitat o el servei públic no es faci, cal fer la devolució de l'import corresponent».
7. Tractament de dades de caràcter personal
De conformitat amb la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades caràcter personal i garantia dels drets digitals, les dades personals que, si escau, es generin com a conseqüència de la participació en el procés selectiu restaran emmagatzemades en un fitxer titularitat de l'IMAS.
La presentació de la sol·licitud per prendre part en el procés així com la documentació adjunta comporten la manifestació del consentiment exprés de la persona interessada perquè l'IMAS tracti les dades en la tramitació del procés selectiu i en la publicació en els butlletins oficials, taulers d'anuncis, seu electrònica i, en general, qualsevol mitjà que s'utilitzi per a les comunicacions provisionals o definitives del procés selectiu.
La presentació i el tractament de la informació esmentada resulten obligatoris per poder participar en el procés selectiu, per la qual cosa la manca de presentació o l'oposició al tractament per part de les persones interessades impedirà la participació en el procés selectiu. Així mateix, les persones aspirants han de proporcionar dades exactes, verídiques i actuals.
En qualsevol moment, les persones aspirants poden exercir els drets d'accés, de rectificació, d'oposició, de supressió, de limitació del tractament, de portabilitat i de no ser objecte de decisions individualitzades, mitjançant un escrit adreçat a l'IMAS, c/ del General Riera, 67, 07010 de Palma, en els termes prevists en la normativa aplicable.
8. Admissió de les persones aspirants
8.1. La Presidència de l'IMAS, una vegada finalitzat el termini de presentació de sol·licituds, ha de dictar una resolució mitjançant la qual s'aprova la llista provisional de persones admeses i excloses del procés selectiu, amb expressió de la causa d'exclusió. Aquesta relació s'ha de publicar en el Portal de selecció de l'IMAS i en el tauler d'anuncis electrònic de l'IMAS.
8.2. Les persones interessades han de comprovar que no figuren en la relació de persones excloses i que, a més, consten en la llista de persones admeses. Per això, disposen d'un termini de deu dies hàbils a partir de l'endemà de publicar-se la resolució per la qual s'aprova la llista provisional de persones admeses i excloses del procés selectiu, per esmenar el defecte o adjuntar els documents que siguin preceptius, amb l'advertència que, si no esmenen el defecte o no presenten la documentació, es consideraran no presentades.
8.3. Una vegada finalitzat el termini al qual fa referència la base 8.2, vistes les al·legacions i, si escau, esmenats els defectes, la Presidència de l'IMAS ha de dictar una resolució per la qual s'aprova la llista definitiva de persones admeses i excloses. Aquesta resolució s'ha de fer pública en el BOIB, en el tauler d'anuncis electrònic de l'IMAS i en el Portal de Selecció de l'IMAS.
El fet de constar en la llista de persones admeses no implica el reconeixement a les persones interessades que compleixen els requisits per participar en aquesta convocatòria. Aquest reconeixement quedarà condicionat a l'acreditació posterior del compliment dels requisits i de les condicions de la convocatòria, de la manera establerta en la base 13.1.
8.4. En la resolució per la qual es fa pública la relació definitiva de persones admeses i excloses de les proves selectives, també s'ha d'indicar el lloc, la data i l'hora de realització del primer exercici i l'ordre d'actuació dels aspirants, si escau.
9. Tribunal qualificador
9.1. Designació i composició
El tribunal qualificador de cada procés selectiu és l'òrgan de selecció encarregat de dur a terme el procediment selectiu i depèn de la Presidència de l'IMAS.
La convocatòria ha d'establir la composició del tribunal qualificador, que ha de respectar el que estableixen els capítols V i VI del Reglament d'ingrés del personal al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, aprovat pel Decret 27/1994, d'11 de març, pel qual s'aprova el Reglament d'ingrés del personal al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i les regles que estableixen aquestes bases:
- Els tribunals han d'estar constituïts, com a mínim, per tres membres titulars, amb el mateix nombre de suplents.
- Tots els membres dels tribunals han de posseir una titulació acadèmica de nivell igual o superior al que s'exigeix als aspirants per a l'ingrés.
- Com a mínim un dels membres dels tribunals ha de posseir una titulació corresponent a la mateixa àrea de coneixements que l'exigida per a l'ingrés, si aquesta titulació és específica.
- El tribunal qualificador és un òrgan col·legiat i la seva composició s'ha d'ajustar als principis d'imparcialitat i de professionalitat dels membres, els quals han de pertànyer al tribunal a títol individual. Ha d'actuar amb autonomia funcional i els acords que adopta vinculen l'òrgan del qual depenen, sens perjudici de les facultats de revisió establertes legalment.
- La composició s'ha d'ajustar, llevat de raons fundades i objectives, degudament motivades, al criteri de paritat entre homes i dones, amb capacitació, competència i preparació adequades. Es considera que hi ha una representació equilibrada quan, en els òrgans de més de quatre membres, cada sexe està representat almanco en un 40 %; en la resta, quan els dos sexes hi estiguin representats.
- Les circumstàncies que concorren, amb la participació de gran part dels funcionaris de carrera en els tribunals dels processos selectius d'estabilització, aconsellen que formi part dels tribunals, preferentment, el personal funcionari de carrera provinent dels processos selectius d'estabilització derivats de la Llei 20/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en l'ocupació pública. En aquest sentit, els sorteigs es duran a terme de manera que es prioritzin els funcionaris de carrera que han estabilitzat per sobre dels altres funcionaris.
Els membres del tribunal qualificador estan obligats a complir el deure de secret en relació amb les deliberacions, tant pel que fa a la determinació dels exercicis, com a les qualificacions, així com en relació amb qualssevol dades, fets o circumstàncies del procés de selecció el coneixement dels quals adquireixin en virtut de la seva condició, i no poden facilitar cap informació sobre aquestes deliberacions a persones alienes al tribunal qualificador al qual pertanyen.
D'acord amb l'article 24 de la Constitució espanyola, els tribunals han de vetlar pel compliment del principi d'igualtat d'oportunitats entre ambdós sexes i han d'actuar d'acord amb el principi de transparència.
No poden formar part del tribunal qualificador
Les persones que hagin fet en els tres anys anteriors a la publicació de la convocatòria corresponent les tasques de preparació d'aspirants a proves selectives per a l'escala, la subescala, classe i categoria o especialitat de què es tracti.
Els càrrecs de naturalesa política i el personal eventual de l'administració en actiu o si fa menys de quatre anys del cessament.
Els representants de les empleades i dels empleats públics, sense perjudici de les funcions de vigilància i vetla del bon desenvolupament del procediment selectiu. A aquests efectes, les persones representants designades han de comunicar aquesta circumstància i la previsió d'actuacions o de sol·licitud d'informació al Departament de Recursos Humans amb l'antelació suficient per garantir que no s'interfereix en el funcionament adequat del procediment.
El personal funcionari interí.
9.2. Constitució i funcionament
La constitució i totes les actuacions del tribunal qualificador s'han de regir pel que estableixen el TREBEP; la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears, i el Reglament d'ingrés del personal al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, aprovat pel Decret 27/1994, d'11 de març.
La Presidència de l'IMAS designarà el president o presidenta del tribunal qualificador.
A la sessió de constitució hi han d'assistir, presencialment o telemàticament, tots els membres del tribunal qualificador, titulars i suplents. Una vegada constituït el tribunal qualificador, es designarà un secretari o secretària d'entre els membres. La designació del secretari o secretària s'ha de fer per acord de la majoria de membres del tribunal qualificador o bé per sorteig, a decisió del president o presidenta.
El president o presidenta i els vocals, un dels quals ha d'actuar com a secretari o secretària, han de ser nomenats per la Presidència de l'IMAS, entre el personal funcionari de carrera de l'IMAS, Consell de Mallorca o dels seus organismes autònoms.
De conformitat amb l'apartat 1 de l'article 13 del Decret 27/1994, el nomenament dels membres dels tribunals s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i en el tauler d'anuncis electrònic de l'IMAS i en el Portal de selecció de l'IMAS.
Una vegada constituït el tribunal qualificador, per actuar vàlidament, és necessària la presència dels membres següents:
President o presidenta
Secretari o secretària
La majoria dels vocals
Els acords s'ha d'adoptar per majoria de vots dels membres presents i, en cas d'empat, dirimeix el vot del president.
Tots els actes dels òrgans de selecció dictats en virtut de discrecionalitat tècnica en el desenvolupament de les seves funcions han de ser motivats.
Si en qualsevol moment el tribunal té coneixement que un aspirant no compleix algun dels requisits exigits, fet que impossibilita l'accés a l'escala, subescala, classe i categoria o especialitat corresponent en els termes que estableix aquesta convocatòria, una vegada feta l'audiència prèvia a la persona interessada, ha de proposar-ne l'exclusió a l'òrgan convocant. En la proposta ha de comunicar les inexactituds o falsedats que l'aspirant hagi formulat en la sol·licitud.
La Presidència de l'IMAS pot dictar unes directrius i instruccions orientatives sobre el funcionament dels òrgans de selecció a l'efecte de coordinar totes les seves actuacions i la col·laboració del Departament de Recursos Humans i de l'Escola Mallorquina d'Administració Pública, en l'organització dels exercicis de les proves selectives i l'execució de les altres tasques dels tribunals qualificadors.
El tribunal ha d'observar les directrius orientatives que dicti la Presidència de l'IMAS sobre el funcionament dels òrgans de selecció.
El tribunal ha d'adoptar les mesures oportunes que permetin als aspirants amb discapacitat que hagin efectuat la petició d'adaptació en la sol·licitud, poder participar en les proves selectives en igualtat de condicions que la resta dels participants. A aquests efectes, el tribunal tindrà en compte l'Informe d'aptitud per a l'accés, promoció interna i provisió de llocs de feina de persones amb discapacitat a la funció pública.
Durant el desenvolupament dels exercicis, si les circumstàncies ho requereixen pel nombre d'aspirants, l'extensió o el tipus de proves, els membres titulars i suplents del tribunal poden actuar de forma conjunta.
Durant el desenvolupament de les proves selectives, el tribunal ha de resoldre tots els dubtes que puguin sorgir en l'aplicació de les bases de la convocatòria i també han d'adoptar decisions sobre la manera d'actuar en els casos no prevists.
El tribunal qualificador té la seu a l'edifici del carrer del General Riera, 67, 07010 de Palma.
9.3. Persones assessores i col·laboradores
El tribunal qualificador, en qualsevol sessió que ho consideri necessari per dificultats tècniques o jurídiques, pot acordar la necessitat de designar persones assessores especialistes per al desenvolupament de totes o d'alguna de les proves. Igualment, han de respectar el deure de sigil i de secret professional.
També el tribunal qualificador pot sol·licitar a l'òrgan de què depèn que designi personal col·laborador per a les tasques de vigilància, coordinació o altres de similars.
9.4. Abstenció i recusació
Els membres del tribunal qualificador i el personal assessor s'han d'abstenir d'intervenir en el procés quan concorrin les circumstàncies previstes en l'article 23 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, i han de notificar aquesta circumstància a l'autoritat que els va nomenar.
L'abstenció i la recusació dels membres del tribunal qualificador es regula pels articles 23 i 24 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic; pels articles 22 i 23 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i pels articles 13.8, 16, 17 i 18 del Reglament d'ingrés del personal al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
9.5. Dietes d'assistència
Els membres del tribunal qualificador, així com el personal assessor i el personal col·laborador, tenen dret a percebre les dietes que els corresponguin per l'assistència a les sessions, d'acord amb el que preveu el capítol IV del Decret 62/2011, de 20 de maig (BOIB núm. 81, de 2 de juny, en la seva darrera redacció mitjançant el Decret llei 6/2022, de 13 de juny, de noves mesures urgents per reduir la temporalitat en l'ocupació pública de les Illes Balears, BOIB núm. 78, de 16 de juny de 2022).
9.6. Règim de recursos
Contra els actes del tribunal qualificador no es pot interposar cap recurs, sense perjudici que les persones interessades puguin fer al·legacions per a la seva consideració en la resolució que posi fi al procediment.
En el cas dels actes de tràmit, si aquests decideixen directament o indirectament el fons de l'assumpte, determinen la impossibilitat de continuar el procediment, produeixen indefensió o perjudici irreparable a drets i interessos legítims, les persones interessades poden interposar un recurs d'alçada en el termini d'un mes davant la Presidència de l'IMAS, d'acord amb l'article 28.2 dels Estatuts de l'IMAS i de conformitat amb els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú.
10. Sistema d'accés i desenvolupament dels processos selectius de promoció interna
10.1. Sistema d'accés
Els processos de selecció pel torn de promoció interna i per al torn de reserva per a persones amb discapacitat, s'han de fer mitjançant el sistema de concurs oposició, en el qual la fase de concurs ha de representar un 40 % i la fase d'oposició, un 60% del resultat global del sistema selectiu.
La fase d'oposició consisteix en la realització dels exercicis que es determinin en aquestes bases per determinar la capacitat i l'aptitud de les persones aspirants. La fase d'oposició té caràcter eliminatori i és necessari superar-la per poder passar a la fase de concurs.
La fase de concurs consisteix en la valoració dels mèrits que al·leguin i acreditin les persones aspirants, segons l'Annex B d'aquestes bases. Aquesta fase no té caràcter eliminatori.
10.2. Desenvolupament del sistema selectiu de promoció interna: fase d'oposició
10.2.1. Contingut i elaboració dels exercicis
Els exercicis de cada convocatòria es recullen a l'Annex A que consta a aquestes bases. Pel que fa els temaris, es recolliran a les bases específiques de cada convocatòria.
El contingut de les proves tindrà relació amb els procediments, les tasques i funcions habituals dels llocs de treball objecte de cada convocatòria, i consistiran en els exercicis que s'indiquen en l'apartat següent segons el grup d'accés.
Els tribunals poden elaborar els exàmens ells mateixos o encomanar-ne l'elaboració. En aquest darrer cas, el tribunal ha de revisar i validar els exàmens.
Quan el tribunal acordi elaborar algun dels exercicis, pot proposar la designació de les persones especialistes necessàries perquè hi col·laborin.
En tot cas, s'ha de respectar rigorosament la literalitat del contingut de cada exercici i cal subjectar-se al temari que consta en els annexos adjunts per a cada categoria o especialitat. Només en allò que no preveuen expressament les bases específiques, el tribunal pot aplicar la seva discrecionalitat tècnica i autonomia funcional.
Els tribunals han de garantir la confidencialitat del contingut de les proves fins al moment en què es duguin a terme.
Les bases específiques inclouen el temari de cada categoria d'acord amb el que disposa el Reial decret 896/1991, de 7 de juny, pel qual s'estableixen les regles bàsiques i els programes mínims a què s'ha d'ajustar el procediment de selecció dels funcionaris de l'Administració local. Aquests temaris s'adapten a les funcions pròpies de les diferents classes, escales, subescales o categories.
En el supòsit que, amb posterioritat a l'aprovació d'aquestes bases, es modifiqui la normativa reguladora del contingut dels temaris, seran aplicables les referències que es trobin en vigor en el moment de la realització de les proves.
10.2.2. Fórmula per calcular la puntuació final
La puntuació final de concurs oposició s'ha de calcular amb la fórmula següent:
Nota de l'aspirant en l'oposició Mèrits de l'aspirant en el concurs
60 x --------------- ----------------------------- + 40 x --------------------------------------------------
Nota màxima de l'oposició Puntuació màxima del concurs
10.2.3. Ordre d'actuació
L'ordre d'actuació de les persones aspirants en els exercicis s'ha d'iniciar alfabèticament per la persona aspirant el primer llinatge de la qual comenci per la lletra que determini el sorteig anual fet per la Secretaria d'Estat de Política Territorial i Funció Pública, de conformitat amb l'article 17 del Reial decret 364/1995, de 10 de març, pel qual s'aprova el Reglament general d'ingrés del personal al servei de l'Administració general de l'Estat i de provisió de llocs de treball i promoció professional dels funcionaris civils de l'Administració general de l'Estat.
10.2.4. Calendari de les proves
La Presidència de l'IMAS ha d'aprovar la resolució en què s'especifiquin la data, l'hora i el lloc de realització del primer exercici de cadascuna de les convocatòries. Aquesta resolució s'ha de publicar en el BOIB, en el tauler d'anuncis electrònic de l'IMAS i en el Portal de Selecció de l'IMAS, juntament amb la relació definitiva de persones admeses i excloses de les proves selectives.
Amb la publicació de la llista definitiva de puntuacions de cada exercici, s'ha de fer públic l'anunci de realització dels exercicis següents en el tauler d'anuncis electrònic de l'IMAS almenys tres dies abans de la data assenyalada per a la realització de cadascun dels exercicis i, com a màxim, dos mesos abans de la data dels exercicis.
No obstant això, la Presidència de l'IMAS podrà, mitjançant una resolució, ampliar el termini esmentat, a proposta del tribunal, de forma motivada.
10.2.5. Procediment de crida
Les persones aspirants seran convocades per a cada exercici en crida única, encara que l'exercici s'hagi de dividir en diversos torns.
Les persones aspirants hauran d'assistir al torn al qual hagin estat convocades i seran excloses del procés selectiu les que no hi compareguin. Les persones que justifiquin la no presentació en la data de la prova per motius de força major, podran fer-la en una data posterior amb la consideració prèvia del tribunal qualificador. Entre d'altres, es consideren causes de força major les següents:
- Embaràs de risc o part: si alguna dona aspirant no pot assistir al procés selectiu a causa d'un embaràs de risc o de part, degudament acreditats, la seva situació quedarà condicionada a la finalització del procés i a la superació de les fases que hagin quedat ajornades, les quals no es podran demorar de manera que es menyscabi el dret de la resta de les persones aspirants a una resolució del procés ajustada a temps raonables, la qual cosa haurà de ser valorada pel tribunal que adoptarà un acord motivat a aquest efecte. En tot cas, les proves ajornades s'hauran de dur a terme abans de publicar la llista definitiva de les persones aspirants que han superat l'oposició de l'apartat 10.2.12.
- Víctimes de violència de gènere: les persones aspirants que siguin víctimes de violència de gènere i no puguin assistir a la convocatòria del procés selectiu per motius de seguretat, ho hauran d'acreditar degudament al tribunal qualificador, que podrà fixar la data de realització de la prova ajornada de manera que aquest ajornament no menyscabi els drets de les altres persones aspirants. En tot cas, la prova s'ha de celebrar abans de publicar la llista definitiva de les persones aspirants que han superat l'oposició de l'apartat 10.2.12.
- Ingrés hospitalari degudament acreditat: la seva situació quedarà condicionada a la finalització del procés i a la superació de les fases que hagin quedat ajornades, les quals no es podran demorar de manera que es menyscabi el dret de la resta de les persones aspirants a una resolució del procés ajustada a temps raonables, la qual cosa haurà de valorar el tribunal, el qual ha d'adoptar un acord motivat a aquest efecte. En tot cas, les proves ajornades s'hauran de dur a terme abans de publicar-se la llista definitiva de les persones aspirants que han superat l'oposició de l'apartat 10.2.12.
- Situacions declarades d'alerta o emergència: aquestes situacions les ha de declarar l'autoritat administrativa competent en matèria de protecció civil i emergències, sempre que suposin la recomanació o la prohibició de desplaçament o que afectin significativament els mitjans de transport. En tot cas, la prova s'ha de celebrar abans de publicar-se la llista definitiva de les persones aspirants que han superat l'oposició de l'apartat 10.2.12.
Les persones aspirants, una vegada hagin estat cridades i disposin dels exercicis, tindran deu minuts per entregar els exercicis en blanc i es consideraran no presentades.
10.2.6. Acreditació de la identitat de les persones aspirants
Amb caràcter previ a l'inici dels exercicis, es requerirà a les persones aspirants que acreditin la seva identitat. A més, en qualsevol moment, el tribunal els pot requerir l'acreditació.
10.2.7. Garantia de transparència i objectivitat: anonimat de les persones aspirants
El tribunal ha de respectar els principis d'imparcialitat, de professionalitat, d'independència, d'igualtat, d'objectivitat i de transparència durant tot el procés selectiu, per la qual cosa ha d'adoptar les mesures oportunes per garantir que els exercicis de l'oposició que siguin escrits, es corregeixin sense conèixer la identitat de les persones aspirants.
El tribunal ha d'excloure les persones que hagin marcat els fulls d'examen amb noms, traços, marques o signes que en permetin conèixer la identitat.
Així mateix, el tribunal ha d'adoptar les mesures necessàries per evitar que les persones aspirants utilitzin en la realització de les proves qualsevol mitjà, inclosos els electrònics, que pugui desvirtuar l'aplicació dels principis d'igualtat, de mèrit i capacitat, així com per garantir la transparència de les proves selectives.
10.2.8. Qualificació dels exercicis
La qualificació dels exercicis s'ha de fer d'acord amb els criteris de valoració i de puntuació que es determinin en aquestes bases generals. En desenvolupament dels criteris de valoració establerts a l'Annex A d'aquestes bases, els tribunals qualificadors poden fixar criteris concrets o particulars per a totes o algunes de les proves, sempre que els hagin donat a conèixer als aspirants amb caràcter previ a la realització de la prova corresponent.
10.2.9. Publicació de les notes dels exercicis
Un cop acabat cada un dels exercicis del procés selectiu, s'ha de publicar en el tauler d'anuncis electrònic de l'IMAS i en el Portal de selecció de l'IMAS, la llista provisional de puntuacions, amb nom, llinatges i el document d'identitat anonimitzat, amb indicació de la puntuació obtinguda, desglossada, si escau, per torns d'accés.
Per fer una reclamació o sol·licitar la revisió de l'exercici, les persones interessades disposen d'un termini de tres dies hàbils des de l'endemà de la publicació de la llista provisional. El tribunal disposa d'un termini de set dies hàbils i, en tot cas, abans de començar l'exercici següent per resoldre les reclamacions i publicar la llista definitiva de puntuacions de l'exercici.
Amb la llista de puntuacions definitiva, s'ha d'anunciar la data de l'exercici següent, sempre amb una antelació mínima de tres dies hàbils.
Les reclamacions i al·legacions presentades a les llistes provisionals s'entendran contestades amb la publicació de les llistes definitives d'aspirants que han superat l'exercici corresponent.
10.2.10. Llista provisional de persones aspirants que han superat l'oposició
Finalitzats tots els exercicis de l'oposició, el tribunal ha de fer pública en el tauler d'anuncis electrònic de l'IMAS i en el Portal de selecció de l'IMAS, la llista provisional de persones que han superat l'oposició, que ha d'incloure nom i llinatges, document d'identitat anonimitzat i la puntuació obtinguda, per ordre de major a menor puntuació i referida a cada un dels torns.
La relació de persones que han superat l'oposició es determina únicament per la superació de tots els exercicis eliminatoris i per la suma de les puntuacions obtingudes en el conjunt d'aquests exercicis.
A fi d'evitar errors i, si se'n produeixen, de possibilitar-ne l'esmena dins el termini establert, les persones aspirants han de comprovar que figuren en la relació de persones aspirants que han superat l'oposició i que, a més, la suma de les puntuacions dels diferents exercicis és correcta. Per això, disposen d'un termini de tres dies hàbils, a partir de l'endemà de publicar-se la llista provisional de persones que han superat l'oposició, per esmenar el defecte. El Tribunal disposa d'un termini de set dies hàbils per resoldre les reclamacions.
10.2.11. Llista definitiva de les persones aspirants que han superat l'oposició
Un cop resoltes les reclamacions, si escau, el tribunal ha d'aprovar la llista definitiva de les persones aspirants que han superat l'oposició.
Aquesta llista ha d'incloure nom i llinatges, document d'identitat anonimitzat i la puntuació obtinguda. En el cas que es modifiqui la puntuació entre la llista provisional i la definitiva, aquest canvi s'ha de motivar.
L'ordre final de prelació de les persones que hagin superat l'oposició, inclòs el torn de reserva per a persones amb discapacitat, està determinat per la suma de la puntuació obtinguda en el conjunt dels exercicis eliminatoris.
10.3. Desenvolupament del sistema selectiu: fase de concurs
10.3.1. Barem de mèrits
Els mèrits valorables són els que es determinen en l'Annex B d'aquestes bases.
10.3.2. Termini
Les persones aspirants que hagin superat la fase d'oposició disposen d'un termini de 10 dies hàbils, comptadors a partir de l'endemà de publicar-se la llista definitiva de les persones que han superat l'oposició, per presentar la documentació acreditativa dels mèrits al·legats mitjançant l'autobarem per a la seva valoració.
Els mèrits que no hagin estat acreditats en aquest termini, no es valoraran.
10.3.3. Acreditació dels mèrits
L'acreditació dels mèrits s'ha de fer com s'estableix en l'Annex B d'aquestes bases.
10.3.4. Comprovació dels mèrits
Els mèrits s'han de valorar prenent com a referència la data d'acabament del termini de presentació de sol·licituds per participar en el procés selectiu, i d'acord amb el barem de mèrits establerts en l'Annex B d'aquestes bases.
El tribunal ha de revisar la documentació acreditativa dels mèrits requerits seguint el barem que figura en l'Annex B. Hi ha d'haver correspondència entre els mèrits al·legats i els acreditats, perquè puguin ser valorats. La Presidència de l'IMAS pot dictar les instruccions que consideri oportunes per homogeneïtzar els criteris d'aplicació de les bases i del barem de mèrits per part dels tribunals.
El tribunal o el Departament de Recursos Humans de l'IMAS ha de requerir als aspirants que esmenin els defectes que presenti la documentació acreditativa dels mèrits i ha d'atorgar un termini d'esmena de 10 dies hàbils; si en aquest termini no s'atén el requeriment esmentat, el mèrit no es valorarà. També pot reclamar formalment a les persones interessades els aclariments o, si escau, la documentació addicional que consideri necessària per disposar dels elements de judici per valorar els mèrits que han al·legat i acreditat, tal com estableix la convocatòria.
Si escau, els requeriments a les persones interessades perquè esmenin els defectes de la documentació acreditativa dels mèrits podran ser atesos presentant la documentació original o la seva còpia autèntica per mitjans no electrònics.
Una vegada conclòs el procediment de revisió i baremació, el tribunal aprovarà una llista provisional amb les puntuacions que han obtingut les persones aspirants. Aquesta llista s'ha de publicar, per ordre de major a menor puntuació total de la fase de concurs de mèrits, en el tauler d'anuncis electrònic de l'IMAS i en el Portal de selecció de l'IMAS, per torns d'accés.
Les persones aspirants disposaran d'un termini de 7 dies hàbils, comptadors a partir de l'endemà de la publicació de la llista provisional de puntuacions, per al·legar les rectificacions que considerin pertinents sobre la valoració provisional de mèrits del concurs. Dins aquest termini, les persones interessades podran accedir al seu expedient amb la valoració dels mèrits, al qual podran accedir de la manera que s'indicarà a la llista provisional esmentada.
Les persones aspirants que hagin d'esmenar o aclarir algun mèrit han de presentar la documentació, adreçada al tribunal, de la mateixa manera que es preveu en l'Annex B.
Un cop resoltes les al·legacions, s'ha de publicar en els mateixos termes la llista definitiva de valoració de mèrits. El tribunal sols pot modificar la llista provisional de puntuacions arran de l'estimació d'al·legacions o per rectificar errades materials, de fet o aritmètiques.
11. Ordre de prelació en el concurs oposició i relació de les persones seleccionades
L'ordre final de prelació de les persones que hagin superat el concurs oposició, inclòs el torn de reserva per a persones amb discapacitat, està determinat per la suma de la puntuació obtinguda en la fase de l'oposició i la fase del concurs, aplicant la fórmula establerta en l'apartat 10.2.3.
En el cas que es produeixin empats, s'han de resoldre atenent successivament els criteris següents:
1r. La major puntuació obtinguda en la fase d'oposició.
2n. La major puntuació obtinguda en l'apartat d'experiència professional en el mateix cos, escala, subescala i especialitat o categoria acreditada a l'IMAS, al Consell de Mallorca o a qualsevol dels seus organismes autònoms.
3r. La major experiència professional acreditada en el conjunt d'administracions i entitats del sector públic.
4t. Ser dona, en cas d'infrarepresentació del sexe femení en el cos, l'escala, la subescala, l'especialitat o la categoria de què es tracti.
5è. Si persisteix finalment l'empat, s'ha de fer un sorteig de la Secretaria de l'Estat; s'aplicarà la lletra del primer llinatge de la persona aspirant derivada del sorteig anual fet per la Secretaria d'Estat de Política Territorial i Funció Pública, de conformitat amb l'article 17 del Reial decret 364/1995, de 10 de març, pel qual s'aprova el Reglament general d'ingrés del personal al servei de l'Administració General de l'Estat i de provisió dels llocs de treball i promoció professional dels funcionaris civils de l'Administració General de l'Estat.
D'entre les persones aspirants que han superat el concurs oposició, el tribunal considerarà seleccionades per accedir a la categoria corresponent aquelles que han obtingut la puntuació més alta, tenint en compte que el nombre de persones seleccionades no pot ser superior al de les places vacants convocades.
Amb la finalitat d'assegurar la cobertura de totes les places, quan es produeixin renúncies dels aspirants o per circumstàncies sobrevingudes es dedueixi la impossibilitat d'incorporar algun dels aspirants, abans del seu nomenament o presa de possessió, l'òrgan competent podrà requerir al tribunal la relació complementària dels aspirants que segueixin als proposats pel seu possible nomenament com a funcionaris de carrera.
12. Publicació de la relació de persones seleccionades i llocs de treball que s'ofereixen
La Presidència de l'IMAS, a la vista de les relacions definitives de persones seleccionades elaborades pels tribunals corresponents, ha de dictar una resolució que aprovi la llista de persones seleccionades i ha d'ordenar-ne la publicació en el tauler d'anuncis electrònic de l'IMAS i el Portal de selecció de l'IMAS.
En la mateixa resolució s'ha d'oferir a totes les persones seleccionades la llista de llocs de treball corresponents a la totalitat de les places convocades perquè, mitjançant el tràmit telemàtic, manifestin l'ordre de prelació de tots els llocs de treball oferts.
Els criteris per determinar els llocs de treball a oferir a les persones seleccionades seran els següents:
- En primer lloc, s'oferiran els llocs de treball de la categoria convocada coberts a partir del 8 de juliol de 2021, data d'entrada en vigor del Reial decret llei 14/2021, de 6 de juliol, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat a l'oferta pública, per ordre del més antic al més recents.
- En segon lloc, si els llocs de treball de l'apartat anterior no són suficients, s'oferiran tots els llocs de treball vacants de la categoria convocada que consten a la Relació de Llocs de Treball de l'IMAS en funció de les places convocades de cada una.
- En tercer lloc, si no són suficients els llocs de treball de l'apartat anterior, s'oferiran els llocs de treball de la categoria convocada ocupats per persones interines, per ordre del més recent al més antic.
13. Presentació de documents de les persones seleccionades
13.1. Documentació que s'exigeix
En el termini de 20 dies naturals comptadors des de l'endemà de la publicació de la llista definitiva de persones seleccionades en el tauler d'anuncis electrònic de l'IMAS i el Portal de selecció de l'IMAS, aquestes han de presentar en el registre electrònic els documents següents:
a) Documentació acreditativa de la titulació exigida per la convocatòria respectiva, d'acord amb la base 2.1.c).
b) Documentació acreditativa del català exigit per la convocatòria respectiva, d'acord amb la base 2.1.d).
c) Declaració jurada o promesa de no haver estat separat o separada mitjançant expedient disciplinari del servei de qualssevol de les administracions públiques o dels òrgans constitucionals o estatutaris de les comunitats autònomes, ni trobar-se inhabilitats de forma absoluta o especial per a ocupacions o càrrecs públics per resolució judicial per accedir a l'escala, la subescala, la classe i la categoria o l'especialitat del funcionariat del qual haguessin estat separats o inhabilitats, segons el model que facilitarà l'òrgan competent en matèria de funció pública.
Els nacionals d'altres estats han d'acreditar igualment no trobar-se inhabilitats o en situació equivalent, ni haver estat sotmesos a sanció disciplinària o equivalent que impedeixi, en el seu estat i en els mateixos termes, l'accés a la funció pública.
d) Certificat de discapacitat, si escau, segons les bases específiques.
e) Un certificat mèdic, en model oficial, acreditatiu de tenir les capacitats i aptituds necessàries per a l'exercici de les funcions de l'escala, la subescala, la classe i la categoria o l'especialitat quan es tracti de personal funcionari de nou ingrés.
f) Declaració jurada o promesa de no ocupar cap lloc ni exercir cap activitat en el sector públic delimitat per l'article 1 de la Llei 53/1984, de 26 de desembre, d'incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques; s'hi ha d'indicar, així mateix, que no fa cap activitat privada incompatible o subjecte a reconeixement de compatibilitat i que no percep pensió de jubilació, retir o orfandat, per drets passius o per qualsevol règim de seguretat social públic i obligatori.
g) La documentació acreditativa de les exempcions, reduccions i bonificacions de la taxa en els termes de la base 6.4.2, si escau.
h) L'elecció de llocs, de major a menor interès, que inclourà la totalitat de llocs oferts.
13.2. Incompliment dels requisits
Si no es presenta la documentació dins el termini fixat o no es realitza el tràmit telemàtic de l'elecció de llocs, llevat de casos de força major, que han de ser degudament acreditats i, si escau, apreciats per l'Administració mitjançant una resolució motivada, o si en examinar-la es dedueix que hi manca algun dels requisits exigits, la persona interessada no pot ser nomenada funcionària i resten anul·lades les seves actuacions, sens perjudici de la responsabilitat en què hagi pogut incórrer per falsedat en la sol·licitud inicial.
No obstant el que disposa l'apartat anterior, d'acord amb el que estableix l'article 28 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, l'IMAS ha de comprovar d'ofici els documents emesos per les administracions públiques que constin en la plataforma d'intermediació de dades o en altres sistemes habilitats a l'efecte. D'acord amb l'anterior, llevat que consti l'oposició de la persona interessada, l'Administració, mitjançant una consulta a les plataformes d'intermediació de dades o altres sistemes habilitats a l'efecte, pot obtenir les dades de caràcter identificatiu que consten en el DNI, els certificats de coneixements de llengua catalana amb relació a les convocatòries realitzades d'acord amb els decrets de Presidència del Consell de Mallorca de 3 de juny de 2004 i de 29 de setembre de 2004, les titulacions acadèmiques oficials, així com, si escau, el títol de família nombrosa, el certificat acreditatiu de discapacitat i les que es puguin establir. Aquestes dades s'obtindran de l'Administració General de l'Estat i d'altres òrgans de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
14. Nomenaments, adjudicacions dels llocs de treball i presa de possessió
14.1. Procediment
Una vegada revisada i conforme la documentació esmentada en la base 13.1, les persones que han superat el procés selectiu seran nomenades per resolució del president o presidenta de l'IMAS, que es publicaran en el BOIB.
14.2. Adjudicació de llocs de treball
En les mateixes resolucions s'adjudicaran els llocs de treball. L'adjudicació es farà per ordre de prelació, atenent les preferències de les persones seleccionades. Aquestes destinacions tenen caràcter definitiu, tret del cas que no es puguin acreditar els requisits dels llocs de treball oferts o que es tracti de llocs singularitzats, d'acord amb l'apartat 5 de l'article 32 de la Llei 3/2007, circumstància que implicarà l'ocupació del lloc en adscripció provisional.
D'acord amb el que disposa l'article 5 del Decret 36/2004, s'han d'oferir a les persones amb discapacitat que hagin superat les proves selectives llocs de treball adaptats o adaptables a la seva discapacitat.
14.3. Presa de possessió
La presa de possessió s'ha d'efectuar en el termini de 3 hàbils, comptadors a partir de l'endemà que es publiqui en el BOIB la Resolució esmentada.
14.4. Permanència en la destinació
D'acord amb l'article 3.7 del Decret 33/1994, de 28 de març, el personal funcionari que obtingui una destinació definitiva no pot participar en els procediments de provisió de llocs de feina durant un termini mínim de dos anys comptadors des del dia en què prenguin possessió del lloc de treball.
Tampoc no poden participar, durant el període d'un any, en les convocatòries per atorgar comissions de serveis, excepte que hi hagi hagut una primera convocatòria de la comissió de serveis, i hagi quedat deserta perquè no hi ha funcionaris de carrera que compleixin els requisits establerts.
15. Borses de personal funcionari de carrera per a millora de l'ocupació
El torn de promoció interna dels diferents processos selectius generaran una borsa de personal funcionari de carrera que inclourà per ordre de puntuació final a les persones candidates que hagin superat com a mínim un exercici, per efectuar nomenaments provisionals per a millora de l'ocupació que regula l'article 82 bis de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
L'ordre de prelació de les persones aspirants dins la borsa es determina d'acord amb la suma total de la puntuació obtinguda (fase d'oposició i fase de concurs), i per als que no han superat la fase d'oposició es determina únicament per la suma de puntuacions de l'exercici o exercicis que hagin aprovat.
16. Règim de recursos
Contra la Resolució de la Presidència de l'IMAS d'aprovació d'aquestes bases, que no posa fi a la via administrativa, les persones interessades poden interposar el recurs d'alçada davant el Consell Executiu del Consell de Mallorca, en el termini d'un més comptador a partir de l'endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que preveuen els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 28.1 dels Estatuts de l'IMAS aprovats per Acord del Ple del Consell de Mallorca d'11 d'abril de 2019 (BOIB núm. 67, de 18 de maig de 2019).
17. Publicació
Aquestes bases generals adjuntes comencen a vigir l'endemà de la publicació íntegra en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).
Annex A. Exercicis del procediment selectiu, mitjançant el sistema concurs oposició, de promoció interna
a) Exercicis per al subgrup A1
a.1) Primer exercici
De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà en desenvolupar per escrit tres temes designats per sorteig públic, de la part específica del temari, un tema de cada un dels tres blocs del temari següents:
I. Procediment i Règim Jurídic
II. Contractació, Funció Pública i Hisenda
III. Consell i competències
La duració d'aquest exercici serà de 240 minuts.
Es valoraran els coneixements exposats sobre els temes que corresponguin, així com la claredat, l'ordre d'idees i la capacitat de relacionar conceptes, la referència als preceptes normatius aplicables a cada tema i la qualitat de l'expressió escrita.
Aquest exercici es valorarà fins a un màxim de 10 punts. Caldrà obtenir una qualificació mínima total de 5 punts per superar l'exercici. La nota s'obtindrà de la divisió de la puntuació total obtinguda entre 3.
Cada un dels temes es qualificarà de 0 a 10 punts i cada un dels temes haurà de tenir una puntuació mínima de 3 punts per fer mitja amb la nota de la resta dels temes. La qualificació final de l'exercici serà la mitjana de la nota obtinguda de cada un dels tres temes amb una puntuació màxima de 10 punts. Per tant, si d'algun dels temes s'obté una puntuació inferior a tres punts, l'aspirant no haurà superat aquest exercici.
El Tribunal podrà declarar no superat l'exercici d'aquells que presentin una cal·ligrafia il·legible que no permeti la seva comprensió a judici de la majoria dels membres presents en el acte de qualificació.
a.2) Segon exercici
De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà en resoldre per escrit dos supòsits de caràcter pràctic, designats per sorteig públic d'entre quatre que elaborarà el tribunal, relatius a la part específica del temari. La duració màxima de la prova serà de 150 minuts.
Durant la realització d'aquesta prova les persones aspirants podran, en tot moment, fer ús dels textos de normativa que creguin oportuns, sense cap marca manuscrita, i dels quals vinguin proveïdes. El tribunal podrà retirar aquells textos que consideri que no reuneixen les característiques de textos de normativa legal així com els que duguin marques manuscrites.
En aquest exercici es valorarà la capacitat de raonament, la sistemàtica en el plantejament, la claredat d'idees, la formulació de conclusions i el coneixement i l'adequada interpretació de la normativa aplicable als casos plantejats.
Aquest exercici es valorarà fins a un màxim de 10 punts. Serà necessari obtenir una qualificació mínima total de 5 punts per superar l'exercici. La nota s'obtindrà de la divisió de la puntuació total obtinguda entre 2.
Cada cas pràctic es qualificarà de 0 a 10 punts i haurà de tenir una puntuació mínima de 3 punts per fer mitja amb la nota de l'altre cas pràctic. La qualificació final del cas pràctic serà la mitjana obtinguda de cada cas pràctic amb una puntuació màxima de 10 punts. Per tant, si d'algun dels casos pràctics s'obté una puntuació inferior a tres punts, l'aspirant no haurà superat aquest exercici.
El Tribunal podrà declarar no superat l'exercici d'aquells que presentin una cal·ligrafia il·legible que no permeti la seva comprensió a judici de la majoria dels membres presents en el acte de qualificació.
b) Exercicis per al subgrup A2
b.1) Primer exercici
De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà en desenvolupar per escrit dos temes designats per sorteig públic, de la part específica del temari,
La duració d'aquest exercici serà de 160 minuts.
Es valoraran els coneixements exposats sobre els temes que corresponguin, així com la claredat, l'ordre d'idees i la capacitat de relacionar conceptes, la referència als preceptes normatius aplicables a cada tema i la qualitat de l'expressió escrita.
Aquest exercici es valorarà fins a un màxim de 10 punts. Serà necessari obtenir una qualificació mínima total de 5 punts per superar l'exercici. La nota s'obtindrà de la divisió de la puntuació total obtinguda entre 2. Cada un dels temes es qualificarà de 0 a 10 punts i cada un dels temes haurà de tenir una puntuació mínima de 3 punts per fer mitja amb la nota de la resta dels temes.
La qualificació final de l'exercici serà la mitjana de la nota obtinguda de cada un dels dos temes amb una puntuació màxima de 10 punts. Per tant, si d'algun dels temes s'obté una puntuació inferior a tres punts, l'aspirant no haurà superat aquest exercici. El Tribunal podrà declarar no superat l'exercici d'aquells que presentin una cal·ligrafia il·legible que no permeti la seva comprensió a judici de la majoria dels membres presents en el acte de qualificació
b.2) Segon exercici
De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà en resoldre per escrit dos supòsits de caràcter pràctic, designats per sorteig públic d'entre quatre que elaborarà el tribunal, relatius a la part específica del temari.
La duració màxima de la prova serà de 150 minuts.
Durant la realització d'aquesta prova les persones aspirants podran, en tot moment, fer ús dels textos de normativa que creguin oportuns, sense cap marca manuscrita, i dels quals vinguin proveïdes. El tribunal podrà retirar aquells textos que consideri que no reuneixen les característiques de textos de normativa legal així com els que duguin marques manuscrites.
En aquest exercici es valorarà la capacitat de raonament, la sistemàtica en el plantejament, la claredat d'idees, la formulació de conclusions i el coneixement i l'adequada interpretació de la normativa aplicable als casos plantejats.
Aquest exercici es valorarà fins a un màxim de 10 punts. Serà necessari obtenir una qualificació mínima total de 5 punts per superar l'exercici. La nota s'obtindrà de la divisió de la puntuació total obtinguda entre 2.
Cada cas pràctic es qualificarà de 0 a 10 punts i haurà de tenir una puntuació mínima de 3 punts per fer mitja amb la nota de l'altre cas pràctic. La qualificació final del cas pràctic serà la mitjana obtinguda de cada cas pràctic amb una puntuació màxima de 10 punts. Per tant, si d'algun dels casos pràctics s'obté una puntuació inferior a tres punts, l'aspirant no haurà superat aquest exercici.
El Tribunal podrà declarar no superat l'exercici d'aquells que presentin una cal·ligrafia il·legible que no permeti la seva comprensió a judici de la majoria dels membres presents en el acte de qualificació.
c) Exercicis per al subgrup C1
c.1) Exercici únic
De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà en resoldre un supòsit de caràcter pràctic a elegir entre dos proposats, relacionats amb matèries de la part específica del temari. El qüestionari estarà compost de tres respostes alternatives de les quals només una serà la correcta. Cada supòsit pràctic es desglossarà en 25 preguntes més 5 preguntes addicionals que seran de reserva. S'han de contestar tant les preguntes avaluables com les de reserva. Aquestes darreres, només s'avaluaran en cas que el tribunal acordi anul·lar, d'ofici o a instàncies de les al·legacions presentades, alguna o algunes preguntes.
L'exercici es qualificarà de 0 a 10 punts i serà necessari obtenir una qualificació mínima de 5 punts per superar-lo. Cada pregunta correcta tindrà una puntuació de 0,4 punts.
Les preguntes no resoltes, tant si figuren les tres opcions en blanc com si figuren amb més d'una resposta, no es valoraran.
Les preguntes amb resposta errònia es penalitzaran amb un terç del valor assignat a la resposta correcta.
Els dos supòsits pràctics es designaran per sorteig públic d'entre 4 models diferents.
La qualificació de l'exercici es farà de forma mecanitzada i garantint l'anonimat.
El temps per desenvolupar aquest exercici serà de 60 minuts.
d) Exercicis per al subgrup C2
d.1) Exercici únic
De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà en resoldre un supòsit de caràcter pràctic a elegir entre dos proposats, relacionats amb matèries de la part específica del temari. El qüestionari estarà compost de tres respostes alternatives de les quals només una serà la correcta. Cada supòsit pràctic es desglossarà en 20 preguntes més 5 preguntes addicionals que seran de reserva. S'han de contestar tant les preguntes avaluables com les de reserva. Aquestes darreres, només s'avaluaran en cas que el tribunal acordi anul·lar, d'ofici o a instàncies de les al·legacions presentades, alguna o algunes preguntes.
L'exercici es qualificarà de 0 a 10 punts i serà necessari obtenir una qualificació mínima de 5 punts per superar-lo. Cada pregunta correcta tindrà una puntuació de 0,5 punts.
Les preguntes no resoltes, tant si figuren les tres opcions en blanc com si figuren amb més d'una resposta, no es valoraran.
Les preguntes amb resposta errònia es penalitzaran amb un terç del valor assignat a la resposta correcta.
Els dos supòsits pràctics es designaran per sorteig públic d'entre 4 models diferents.
La qualificació de l'exercici es farà de forma mecanitzada i garantint l'anonimat.
El temps màxim per desenvolupar aquest exercici serà de 50 minuts.
e) Exercicis per a altres agrupacions professionals (AP)
e.1) Exercici únic
És de caràcter obligatori i eliminatori, i consistirà a respondre un qüestionari de 20 preguntes de tipus test amb tres respostes alternatives de les quals només una serà correcta. Les 15 primeres seran ordinàries i avaluables, i les 5 darreres seran de reserva. Totes les preguntes correspondran a casos pràctics relacionats en matèries de la part específica del temari.
L'exercici es qualificarà de 0 a 10 punts. Cada pregunta resposta correctament es valorarà amb 0,667 punts; les preguntes no resoltes, tant si figuren totes les opcions en blanc com si figuren amb més d'una resposta o si s'ha assenyalat una resposta sense apartat equivalent en les alternatives previstes en l'exercici, no es valoraran. Les respostes errònies es penalitzaran amb un terç del valor assignat a la resposta correcta. El test que hauran de respondre els aspirants es triarà per sorteig públic dut a terme davant els aspirants, abans de la realització de les proves, entre un mínim de tres alternatives diferents.
El temps per desenvolupar aquest exercici serà de 50 minuts i per superar-lo serà necessari obtenir una puntuació mínima de 5 punts.
La qualificació de l'exercici es farà de manera mecanitzada i garantint l'anonimat.
En el cas que s'acordi anul·lar alguna pregunta perquè el plantejament és incorrecte, perquè totes les respostes plantejades són incorrectes o perquè n'hi ha més d'una de correcta, i també perquè no hi ha coincidència substancial entra la formulació de les preguntes en les dues versions oferides en les llengües oficials de la Comunitat Autònoma, el Tribunal establirà en el mateix acord, la substitució, a l'efecte de càlcul de la qualificació resultant, de les anul·lades per altres tantes de reserva, i així successivament, d'acord amb l'ordre en què figuren en el qüestionari.
El Tribunal podrà acordar l'anul·lació d'alguna o algunes de les preguntes durant la realització de l'exercici o bé com a resultat de les al·legacions presentades a la llista provisional d'aprovats. També pot anul·lar preguntes si es detecta d'ofici un error material, aritmètic en qualsevol moment anterior a la publicació de la llista definitiva d'aprovats de l'exercici.
ANNEX B
Barem de mèrits per a la promoció interna i forma d'acreditació
A. Criteris generals
1. S'estableix un barem de mèrits estructurat en els blocs que s'indiquen a continuació, amb les puntuacions màximes que es poden assolir en cada un d'aquests, amb un màxim total de 40 punts:
• Mèrits professionals: fins a un màxim de 32 punts
• Altres mèrits: fins a un màxim de 8 punts
En aquest segon apartat s'han de valorar els mèrits següents amb el màxim de 8 punts:
• Coneixements de la llengua catalana superiors als establerts com a requisit d'accés: fins a un màxim de 2 punts.
• Superació d'exercicis en convocatòries anteriors per accedir a la mateixa escala, subescala, classe i especialitat o categoria de l'IMAS, del Consell de Mallorca o de qualsevol dels seus organismes autònoms: fins a un màxim d'1 punt.
• Formació acadèmica oficial: fins a un màxim de 2 punts.
• Cursos de formació rebuts o impartits: fins a un màxim de 3 punts.
2. Els mèrits s'han de valorar amb referència a la data d'acabament del termini de presentació de sol·licituds per participar en el procés selectiu. En cas que es determini una ampliació del termini de presentació de sol·licituds com a conseqüència d'una incidència tècnica que hagi impossibilitat el funcionament ordinari del sistema o l'aplicació que correspongui, els mèrits es valoraran amb referència a la data en la qual hauria acabat el termini de presentació de sol·licituds si no se n'hagués resolt l'ampliació.
3. No es valoraran els mèrits al·legats i que no s'hagin acreditat dins termini, a excepció dels serveis prestats en l'IMAS, el Consell de Mallorca i/o en algun dels seus organismes autònoms.
1. Mèrits professionals
1.1. Els mèrits professionals es baremaran d'acord amb els criteris generals següents:
a) A l'efecte de valorar el treball desenvolupat, s'ha de computar el temps que les persones aspirants han estat en les situacions d'excedències, de reduccions de jornada, de permisos o d'altres beneficis, relacionats amb la maternitat o paternitat i per raó de guarda legal o cura de familiars.
b) S'han de computar com a situacions assimilades a actiu a l'efecte de serveis prestats les següents:
- Les persones que han gaudit d'una excedència per cura de familiars (article 89.5 del TREBEP i article 105 de la LFPCAIB).
- Les persones que han gaudit d'una excedència per raó de violència de gènere (article 89.5 del TREBEP i article 106 de la LFPCAIB).
- Les persones declarades en serveis especials (article 87 del TREBEP i article 99 de la LFPCAIB).
- El personal laboral declarat en excedència forçosa (article 46.1 del TRET).
c) Per fer el càlcul dels serveis prestats, s'estableix que els mesos naturals complets computen com un mes. Els períodes inferiors a un mes s'acumularan i cada període de 30 dies es computarà com un mes.
En el cas que l'aspirant hagi desenvolupat simultàniament dues o més modalitats professionals de les que es relacionen a continuació, només se'n computarà una de les al·legades a l'efecte de valoració.
La puntuació màxima d'aquest apartat és de 32 punts.
1.2. Per valorar l'experiència prèvia, amb el màxim de 32 punts, s'han de distingir:
1.2.1. Per cada mes de serveis prestats i reconeguts en la mateixa escala, subescala, classe i especialitat o categoria (del mateix subgrup d'adscripció o del mateix grup, en el supòsit de no existir subgrup) a la qual s'opta, o en l'equivalent a altres administracions públiques: 0,25 punts per mes.
A aquest efecte s'ha de computar l'experiència professional en una categoria laboral equivalent, segons el nivell de titulació i les funcions.
1.2.2. Per cada mes de serveis prestats i reconeguts en la mateixa escala, subescala, classe i especialitat o categoria (del mateix subgrup d'adscripció o del mateix grup, en el supòsit de no existir subgrup) des del qual es promociona: 0,125 punts per mes.
A aquest efecte s'ha de computar l'experiència professional en una categoria laboral equivalent, segons el nivell de titulació i les funcions.
1.2.3. Per cada mes de serveis prestats i reconeguts a l'Administració de l'IMAS, del Consell de Mallorca o en qualsevol dels seus organismes autònoms, com a personal funcionari en una escala, subescala, classes i especialitat o categoria diferent a les anteriors: 0,10 punts per mes.
A aquest efecte s'ha de computar l'experiència professional en una categoria laboral equivalent, segons el nivell de titulació i les funcions.
1.2.4. Forma d'acreditació
Quan es tracti de serveis prestats a l'IMAS, al Consell de Mallorca o a qualsevol dels seus organismes autònoms s'ha d'expedir d'ofici el corresponent certificat de serveis prestats, que s'ha d'incorporar a l'expedient de valoració de cada persona aspirant.
Quan es tracti de serveis prestats fora de l'IMAS, del Consell de Mallorca o de qualsevol dels seus organismes autònoms la persona aspirant ha d'aportar el corresponent certificat de serveis prestats de l'Administració corresponent.
No es valorarà l'experiència professional si no s'al·lega i s'acredita amb el document assenyalat.
1.3. Grau personal i reconegut
1.3.1. Es valorarà, segons el nivell de què es tracti, amb una puntuació màxima de 0,75 punts.
Promoció interna al grup A1
- Graus 18, 19 i 20: 0,25 punts
- Graus 21, 22 i 23: 0,50 punts
- Graus 24, 25 i 26: 0,75 punts
Promoció interna al grup A2
- Graus 16, 17 i 18: 0,25 punts
- Graus 19, 20 i 21: 0,50 punts
- Graus 22, 23 i 24: 0,75 punts
Promoció interna al grup C1
- Graus 14 i 15: 0,25 punts
- Graus 16 i 17: 0,50 punts
- Grau 18: 0,75 punts
Promoció interna al grup C2
- Graus 12 i 13: 0,25 punts
- Graus 14 i 15: 0,75 punts
1.3.2. Forma d'acreditació
Aquest mèrit s'ha d'acreditar documentalment de la manera següent: sempre que l'aspirant no s'hi oposi expressament, l'Administració de l'IMAS, del Consell de Mallorca o de qualsevol dels seus organismes autònoms ha d'expedir d'ofici el certificat en el qual consti el nivell de grau consolidat, el qual s'ha d'incorporar d'ofici a l'expedient. Si la persona aspirant s'oposa a l'acreditació d'ofici o si, excepcionalment, l'Administració no pot comprovar el grau consolidat, es podrà requerir a la persona interessada, perquè aporti el certificat corresponent.
2. Altres mèrits
La suma de tots aquests mèrits no pot superar els 8 punts.
2.1. Coneixements orals i escrits de català
2.1.1. Es valoren com a mèrit els coneixements orals i escrits de català superiors als exigits com a requisit del lloc de feina, d'acord amb l'escala següent:
- certificat de nivell B2 : 0,5 punts
- certificat de nivell C1: 1 punt
- certificat de nivell C2: 1,5 punts
- certificat de nivell LA: 0,5 punts
En el cas que la persona aspirant acrediti la possessió de més d'un certificat, només s'ha d'atorgar puntuació per al certificat que acrediti més coneixements, tret del certificat de coneixements de llenguatge administratiu pel qual s'addicionen 0,5 punts.
La puntuació màxima d'aquest apartat és de 2 punts.
2.1.2. Forma d'acreditació
Acreditats formalment amb certificat expedit per:
- L'òrgan competent del Govern de les Illes Balears.
- L'Escola Balear d'Administració Pública.
- El Consell de Mallorca, d'acord amb les proves d'avaluació del nivell de coneixements de llengua com a conseqüència de les convocatòries duites a terme pels decrets de la Presidència de 3 de juny de 2004 i de 29 de setembre de 2004.
- Els certificats equivalents, segons l'Ordre del conseller d'Educació, Cultura i Universitats de 21 de febrer de 2013 (BOIB núm. 34, de 12 de març de 2013).
- Els certificats reconeguts com a equivalents o homologats per l'òrgan competent del Govern de les Illes Balears en matèria de política lingüística, segons l'Ordre de la consellera d'Educació, Cultura i Universitats de 28 de juliol de 2014 (BOIB núm. 115, de 26 d'agost de 2014).
2.2. Exercicis superats en convocatòries anteriors
2.2.1. Els exercicis superats anteriors a la convocatòria, de processos selectius per oposició o concurs oposició de la mateixa escala, subescala, classe i categoria o especialitat de l'IMAS, del Consell de Mallorca o de qualsevol dels seus organismes autònoms, a la qual s'opta.
1. Per haver superat el primer exercici d'un procés selectiu: 0,2 punts amb un màxim de 0,4 punts.
2. Per haver superat l'exercici d'un procés d'estabilització derivat de la Llei 20/2021: 0,1 punt amb un màxim de 0,2 punts.
3. Per haver superat més d'un exercici dins el mateix procés selectiu: 0,4 punts.
4. Per haver superat més d'un exercici en més d'un procés selectiu: 0,6 punts.
5. Per haver superat tots els exercicis d'un procés selectiu: 1 punt.
La puntuació dels apartats no és acumulable.
La puntuació màxima d'aquest apartat és d'1 punt.
2.2.2. Forma d'acreditació
Certificat dels exercicis superats de processos selectius per oposició o concurs oposició de la mateixa escala, subescala, classe i categoria o especialitat de l'IMAS, Consell de Mallorca o de qualsevol dels seus organismes autònoms, a la qual s'opta.
2.3 Formació acadèmica oficial
2.3.1. S'han de valorar les titulacions acadèmiques oficials i reconegudes pel Ministeri d'Educació, i que estiguin directament relacionades amb les funcions de la categoria o l'especialitat convocada, d'acord amb els criteris següents:
1. La titulació acadèmica ha de ser distinta de l'exigida i al·legada com a requisit i del mateix nivell MECES o superior (com a màxim dos nivells per damunt).
2. La valoració com a mèrit d'un títol implica que no es poden valorar els títols de nivell inferior necessaris per obtenir-lo.
3. Les titulacions d'ESO i de batxiller s'entenen relacionades amb les funcions de totes les escales, subescales, classes, categories i/o especialitats que exigeixen un requisit de titulació de nivell igual o inferior.
4. En el supòsit de presentar el títol de grau, no s'ha de tenir en compte com a mèrit el títol de màster oficial que habilita per a l'exercici de la professió si s'estableix com a requisit a la convocatòria.
Es valoraran com a màxim dos nivells per damunt de la titulació exigida com a requisit, d'acord amb el barem següent:
Un nivell MECES igual a l'exigit com a requisit: 0,5 punts.
Un nivell MECES per damunt de l'exigit com a requisit: 0,5 punts.
Dos nivells MECES per damunt de l'exigit com a requisit: 1 punt.
En el cas que no s'exigeixi com a requisit cap titulació acadèmica, s'entén un nivell per damunt de l'exigit, el títol de graduat-graduada en ESO i dos nivells per damunt de l'exigit, el títol de batxillerat o el títol de tècnic-tècnica de formació professional.
En el cas que s'exigeixi com a requisit la titulació acadèmica de graduat-graduada en ESO, s'entén un nivell per damunt de l'exigit, el títol de batxillerat o el títol de tècnic-tècnica de formació professional i dos nivells per damunt de l'exigit, el títol de tècnic-tècnica superior de formació professional (MECES 1).
En el cas que s'exigeixi com a requisit la titulació acadèmica de batxillerat o el títol de tècnic-tècnica de formació professional, s'entén un nivell igual a l'exigit, el títol de tècnic-tècnica de formació professional o el títol de batxillerat, s'entén un nivell per damunt a l'exigit, el títol de tècnic-tècnica superior de formació professional (MECES 1) i, s'entén dos nivells per damunt de l'exigit, el títol d'estudis oficials de grau, diplomatura, enginyeria tècnica o arquitectura tècnica (MECES 2).
Aquestes puntuacions són acumulatives.
a) Títol d'estudis oficials de doctor, reconegut com a nivell de MECES 4.
b) Títol d'estudis oficials de màster, llicenciatura, grau, enginyeria o arquitectura reconeguts com a nivell de MECES 3.
c) Títol d'estudis oficials de diplomatura, grau, enginyeria tècnica o arquitectura tècnica reconeguts com a nivell de MECES 2.
d) Títol d'estudis oficials de tècnic superior de formació professional o equivalent a efectes acadèmics, reconeguts com a nivell de MECES 1.
e) Títol d'estudis oficials de batxillerat o de tècnic de formació professional o equivalent a efectes acadèmics.
f) Títol de graduat en educació secundària obligatòria (ESO) o equivalent a efectes acadèmics.
La puntuació màxima d'aquest apartat és de 2 punts.
2.3.2. Forma d'acreditació
Títol oficial (anvers i revers). En el supòsit de no haver-se expedit el títol, només es podrà acreditar amb la certificació supletòria provisional, d'acord amb l'article 14 del Reial decret 1002/2010, de 5 d'agost, sobre expedició de títols universitaris oficials i d'acord amb l'article 3.4 del Reial decret 1850/2009, de 4 de desembre, en relació amb l'expedició de títols acadèmics i professionals.
En el cas de titulacions no universitàries, títol oficial (anvers i revers) o certificat de la conselleria competent en la matèria.
En el cas de titulacions expedides a l'estranger, cal aportar l'homologació o el reconeixement corresponent del ministeri competent en la matèria.
Si el títol procedeix d'un estat membre de la Unió Europea, s'ha de presentar el certificat acreditatiu del reconeixement o de l'homologació del títol equivalent, de conformitat amb la Directiva 89/48/CEE, de 21 de desembre de 1988, el Reial decret 1837/2008 i altres normes de transposició i desplegament.
2.4. Cursos de formació
2.4.1 S'han de valorar els cursos i les accions formatives que estiguin relacionades amb les funcions de la categoria i/o l'especialitat convocada, rebuts o impartits, que compleixen amb algun d'aquests requisits:
- Que hagin estat promoguts o homologats per les administracions públiques (d'acord amb l'article 2.3 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic).
- Impartits en el marc dels acords de formació o dels plans per a la formació entre l'Administració i els agents socials.
- Promoguts o homologats per escoles d'administració pública.
- Promoguts o impartits per col·legis professionals.
- Promoguts o impartits per universitats públiques o privades.
- Formació ocupacional impartida o promoguda pels serveis d'ocupació pública.
- Que la data d'expedició del certificat del curs no sigui anterior a 15 anys des del darrer dia del termini de presentació de sol·licituds per participar en la convocatòria.
- Tenen la consideració d'acció formativa les titulacions universitàries no oficials que tenen el caràcter de pròpies d'una universitat, com els graus propis i títols de postgrau propis (màster propi, especialista universitari, expert universitari o d'actualització universitària), i es valoraran amb independència de la seva data d'expedició.
No es tindran en compte aquells cursos que:
Han servit per obtenir certificats de nivells de català que s'hagin valorat en l'apartat 2.1 d'aquest barem de mèrits, ni quan se n'hagi valorat un de nivell superior.
Habiliten per al desenvolupament del teletreball.
Impartits com a part de les funcions de feina de la categoria o l'especialitat ocupada, sense perjudici de la formació impartida dins un pla de la formació contínua.
No indiquin les hores de durada o els crèdits de l'acció formativa.
Els que corresponen a l'obtenció d'un títol o a la superació d'assignatures d'un títol acadèmic.
Aquells que s'han exigit com a requisit.
2.4.2. Els cursos s'han de valorar de la manera següent:
0,015 punts per hora de formació impartida.
0,01 punt per hora de formació amb certificat d'aprofitament.
0,005 punts per hora de formació amb certificat d'assistència.
Si el certificat acreditatiu del curs indica crèdits, es valorarà a raó de 25 hores per cada crèdit ETCS, i a raó de 10 hores per cada crèdit CFC o LRU. Si no indica el tipus de crèdit, es valorarà a raó de 10 hores per crèdit.
Si hi ha discrepàncies entre les hores i els crèdits d'una acció formativa, prevaldran les hores.
En tots els casos es valoren una sola vegada les accions formatives relatives a un mateix contingut, matèria o programa, encara que se n'hagi repetit. En aquest cas, s'ha de valorar el mèrit que atorgui més puntuació a la persona participant.
Només es valora el certificat de nivell superior o el que acrediti un nombre superior d'hores d'entre els referits a una mateixa aplicació ofimàtica com a usuari.
2.4.3. Es consideren transversals i relacionats amb les funcions de totes les escales, subescales, classes i/o categories o especialitats els cursos i les accions formatives següents:
- Cursos de l'àrea jurídica i administrativa.
- Cursos de l'àrea de qualitat, competències, habilitats i comandaments.
- Cursos d'aplicacions ofimàtiques a nivell d'usuari.
- Cursos de l'àrea d'igualtat de gènere.
- Cursos de prevenció de riscs laborals.
La puntuació màxima d'aquest apartat és de 3 punts, distribuïda de la forma següent:
- Les titulacions universitàries no oficials que tenen el caràcter de pròpies d'una universitat tenen una puntuació màxima de 2,5 punts.
- Els cursos i les accions formatives de l'apartat 2.4.3 tenen una puntuació màxima d'1 punt.
- Els cursos i les accions formatives que estan relacionades amb les funcions de la categoria o l'especialitat convocada i no s'incorporen dins l'apartat 2.4.3 tenen una puntuació màxima de 2 punts.
2.4.4. Forma d'acreditació
Els mèrits relatius a les accions formatives, tant els rebuts com els impartits, s'han de justificar mitjançant còpies acreditatives dels certificats, títols o diplomes en els quals constin el nombre d'hores de durada i/o crèdits de l'acció formativa. Quan es consideri necessari, es pot adjuntar el programa i/o els continguts del curs, perquè es pugui valorar la relació amb les funcions de la categoria o l'especialitat convocada.