Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MENORCA

Núm. 640824
Acord del Consell Executiu en sessió de caràcter ordinari de 23 de setembre de 2024, relatiu a l’aprovació de la convocatòria d'ajuts en matèria cinegètica 2024 (exp. 5311-2024-000001)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La iniciativa parteix dels antecedents següents:

1. La caça, la seva regulació, la vigilància i l'aprofitament dels recursos cinegètics, així com el foment d'aquestes matèries, són competències pròpies dels consells insulars, d'acord amb els articles 70.17 i 73 de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears.

2. Regular l'exercici de la caça per assegurar-ne la perdurabilitat i fomentar el respecte per la biodiversitat de l'illa és un dels objectius del Departament d'Economia i Serveis Generals del Consell Insular de Menorca; d'aquesta manera, la pràctica de la caça, amb els seus components ambientals, culturals, socials i econòmics, ha de contribuir, de manera sostenible, a l'equilibri entre la fauna, el medi natural i les activitats humanes.

3. Per bé que les bases reguladores de referència preveuen una línia d'ajuts destinada a la millora ambiental dels vedats i refugis de caça i una altra orientada a les entitats sense afany de lucre, la convocatòria corresponent a l'any 2023 es va limitar a subvencionar actuacions cinegètiques d'entitats sense ànim de lucre que contribuïssin a millorar la capacitat, l'aprofitament i la sostenibilitat dels recursos objecte d'explotació. Així, se'n van beneficiar dues societats de caçadors d'àmbit insular, una organització ecologista i una societat ornitològica: tot plegat, les quatre actuacions van rebre 8.233,83 € dels 15.000 € reservats (un 54,9 %) i totes van ser justificades en la totalitat.

4. El Ple de la corporació, en sessió de 21 de desembre de 2023, va rebutjar el projecte de pressupost 2024 presentat per l'equip de Govern; consegüentment, es va prorrogar el pressupost de l'any 2023 mitjançant el Decret de presidència 2024/PRE/000003, de data 4 de gener de 2024. El Pla Estratègic de Subvencions en vigor, doncs, inclou la convocatòria d'ajuts en matèria cinegètica amb fons propis.

5. L'esperit i la intenció de la convocatòria rau en el principi de gestió sostenible del patrimoni faunístic i dels seus hàbitats, gestió qualificada d'interès públic per la Llei 6/2006, de 12 d'abril, de caça i pesca de les Illes Balears.

6. En aquest sentit, l'objectiu previst és que les societats de caçadors d'implantació a l'illa i altres entitats relacionades amb el medi ambient puguin veure impulsats els seus projectes de naturalesa cinegètica sota els paràmetres de perdurabilitat de les espècies i respecte per la biodiversitat.

7. De conformitat amb la Llei orgànica 2/2012, de 27 d'abril, d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera:

a) Vistos els articles 3 i 4 d'aquesta LO 2/2012, de les possibles repercussions sobre la situació d'equilibri del pressupost general CIM 2023, a hores d'ara de vigència prorrogada, convé destacar-ne el següent:

  • El pressupost prorrogat, amb una necessitat de finançament d'uns 30 milions d'euros i el retorn a la disciplina fiscal configuren un escenari d'execució pressupostària que obliga, irremissiblement, a incrementar els ingressos i/o reduir les despeses; consegüentment, les actuals previsions del Departament d'Economia, envers el pressupost total que es preveu destinar a les nou convocatòries de subvencions incloses en el PES 2024 disminueix considerablement en relació amb el PES 2023; més concretament, un 34,87 % menys (1.652.000 € menys en termes interanuals).
  • Els 15.000 € de l'aplicació 2.41910.4890000 del pressupost en vigor conformen un compromís que no implica despesa futura ni tampoc obliga a formalitzar cap operació de crèdit.

b) I pel que fa a l'article 12 de la dita LO 2/2012, la regla de depesa que s'havia mantingut en suspens durant els quatre darrers exercicis fiscals torna a vigir, atesa la reactivació de les regles fiscals. En data 17 de maig de 2024, el Ministeri d'Hisenda va publicar un document en què es recullen els efectes de la reactivació per a les entitats locals; en aquest sentit, la taxa de variació màxima permesa per a l'any 2024, calculada sobre la base de la despesa computable executada l'exercici 2023, és del 2,6 %. Aquesta prescripció, doncs, no seria d'aplicació, perquè la convocatòria proposada per a enguany compromet una quantia idèntica a la de l'any precedent.

8. Els ajuts proposats (en virtut de la competència pròpia dels consells insulars en matèria de caça, la seva regulació, la vigilància i l'aprofitament dels recursos cinegètics, així com el foment d'aquests assumptes) no compleixen totes les condicions i criteris fixats per l'article 107.1 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea; més concretament, compleixen una finalitat mediambiental i no distorsionen la competència ni produeixen efectes sobre el comerç entre els estats membres. Més concretament: el seu impacte és estrictament regional i mediambiental; no provoquen que la demanda o les inversions arribin a Menorca després d'obstaculitzar-se el seu establiment en altres indrets comunitaris; els beneficiaris i els efectes dels ajuts tenen una zona d'acció geogràficament circumscrita a la regió; i, el seu efecte sobre els mercats i els consumidors dels estats membres, és inapreciable o, com a molt, resulta marginal.

Altrament, per bé que els ajuts proposats no es consideren d'Estat (evitant, així, els requisits que la imperativa europea exigeix a aquesta tipologia de subvencions), han de complir, evidentment, la resta de normativa aplicable en matèria subvencionadora.

Per tot el que s'ha exposat, de conformitat amb la normativa bàsica aplicable al Consell Insular de Menorca en matèria de subvencions i en el marc del que estableixen les bases d'execució del pressupost (BEP) vigent d'aquesta corporació;

Atesa la proposta de la consellera executiva del Departament d'Economia i Serveis Generals;

El Consell Executiu, per unanimitat i en votació ordinària, adopta els acords següents:

Primer. Aprovar la convocatòria d'ajuts del Consell Insular de Menorca en matèria cinegètica corresponent a l'any 2024, que es conduirà per les bases publicades al BOIB núm. 163, de 30 de novembre de 2023, d'acord amb les condicions següents:

a) Import global màxim dels ajuts i crèdit pressupostari: les ajudes concedides seran ateses amb càrrec a la partida pressupostària i l'import màxim indicats a continuació.

Partida

Quantia màxima

2 41910 4890000 Ajuts en matèria cinegètica

15.000 €

Aquest import màxim destinat a la convocatòria únicament podrà ampliar-se en el supòsit d'aportacions expresses de tercers que contribueixin al finançament de l'objecte de la convocatòria i s'hagin concretat posteriorment a l'aprovació.

b) Únicament es convoca la línia B d'ajuts: promoció d'altres actuacions cinegètiques per a societats de caçadors d'implantació a l'illa i altres entitats relacionades amb el medi ambient que actuïn a l'àmbit cinegètic menorquí.

c) L'objecte dels ajuts és donar suport a determinades activitats sense ànim de lucre, dutes a terme al territori de Menorca en matèria cinegètica entre els dies 1 de desembre de l'any 2023 i 30 de novembre de l'any 2024, que contribueixen a millorar la capacitat, l'aprofitament i la sostenibilitat dels recursos objecte d'explotació.

d) El percentatge màxim de subvenció serà d'un 80 % del cost de les actuacions i es podrà rebre fins a un màxim de 5.000 €. Si el total de les peticions sobrepassa el crèdit disponible, les sol·licituds es resoldran repartint proporcionalment el crèdit assignat.

e) El termini de presentació de sol·licituds serà de quinze dies naturals, a comptar a partir de l'endemà a la data de publicació d'aquesta convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).

f) L'expedient serà instruït per Antoni Mercadal López, tècnic agrícola del Departament d'Economia i Serveis Generals.

g) Conformen la Comissió Avaluadora d'aquests ajuts les persones següents:

- Presidenta: María Antonia Taltavull Fernández, consellera executiva d'Economia i Serveis Generals.

- Secretari/ària: un/a funcionari/ària del Departament d'Economia i Serveis Generals.

- Vocals:

  • Sandra Moll Beltrán, directora insular d'Economia.
  • Isabel Martín Neira, tècnica agrícola del Departament d'Economia i Serveis Generals.
  • Judith Aisa Garbayo, tècnica de promoció agroalimentària del Departament d'Economia i Serveis Generals.
  • Gabriel Subirats Pons, tècnic de gestió adscrit a l'AGA d'Economia.

Segon. Informar d'aquesta convocatòria en els termes establerts en l'article 20.8 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, a la Base de Dades Nacional de Subvencions prèviament a la publicació en el BOIB.

Contra aquest acord – que no exhaureix la via administrativa – es pot interposar un recurs d'alçada davant la Comissió de Govern, per delegació del Ple del Consell Insular de Menorca (Acord de 31-7-2023, BOIB núm. 109 de 5-8-2023), en el termini d'un mes comptador des de l'endemà que s'hagi publicat, d'acord amb l'article 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

 

L'esmentat recurs s'entendrà desestimat, si no es notifica la resolució corresponent, quan hagin transcorregut tres mesos des de la seva interposició. Contra la desestimació del recurs d'alçada per silenci administratiu podreu interposar recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma.

 

Maó, 2 d'octubre de 2024

Per delegació del president El secretari del Consell Executiu Octavi Pons Castejón (Decret 129/2023, de 27 de juliol) (BOIB núm. 106 de 29-07-2023)