Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

SERVEI D'OCUPACIÓ DE LES ILLES BALEARS

Núm. 638564
Resolució del conseller d’Empresa, Ocupació i Energia, i president del Servei d’Ocupació de les Illes Balears, per la qual es modifica la Resolució del conseller d’Empresa, Ocupació i Energia, i president del Servei d’Ocupació de les Illes Balears, de 23 d’agost de 2024, per la qual es va aprovar la convocatòria de subvencions SOIB Reactiva 2024

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. Mitjançant la Resolució del conseller d'Empresa, Ocupació i Energia, i president del Servei d'Ocupació de les Illes Balears de data 23 d'agost de 2024 (BOIB núm. 113, de 29 d'agost de 2024) es va aprovar la convocatòria de subvencions «SOIB Reactiva 2024»,  destinada a finançar projectes que incloguin i fomentin la contractació de les persones joves desocupades, amb estudis bàsics obligatoris com a màxim i persones desocupades, de 30 anys o més, preferentment en situació de desocupació de llarga durada, per tal que puguin adquirir experiència professional i mantenir les seves competències professionals, a fi de millorar-ne l'ocupabilitat i transitar cap a una inserció laboral continuada i de qualitat.

2. El programa Reactiva té com a objectiu principal el foment de l'ocupació i està estructurat en dues línies destinades als col·lectius següents:

  • LÍNIA 1: adreçada a persones joves (majors de 16 i menors de 30 anys) desocupades, amb estudis bàsics obligatoris com a màxim i beneficiàries de Garantia Juvenil.
  • LÍNIA 2: adreçada a persones desocupades de 30 anys o més, preferentment en situació de desocupació de llarga durada.

3. A l'apartat setè, punt 2 b) de l'annex 1 de la convocatòria relatiu als criteris generals de priorització que s'han de tenir en compte en el procés de selecció per a les dues línies estableix, a l'apartat 4t, que:

«4t. Tenen preferència les persones desocupades que duguin a terme un itinerari personalitzat d'inserció prestat pel SOIB o per les seves entitats col·laboradores en itineraris integrals d'inserció o els Serveis d'Orientació Professional concertats, que hagin començat almenys un mes abans de la data en què l'oferta s'ha posat en difusió en la pàgina web del SOIB».

4. En aquest moment, i per causes sobrevingudes, el SOIB ha d'afrontar canvis en l'organització interna, motivats en gran mesura per diversos processos d'estabilització de personal, els quals fan necessari que s'hagin de finalitzar tots els itineraris personalitzats d'inserció que duen a terme els orientadors del SOIB, abans d'aquesta reassignació de personal.

Aquestes circumstàncies organitzatives d'ordre intern del SOIB no han de suposar, en cap cas, un fet desfavorable ni discriminatori per a totes aquelles persones a les quals s'haurà de donar per finalitzat el seu itinerari personalitzat d'inserció en els propers dies. Aquestes persones han duit a terme un itinerari que els ha situat en les condicions d'ocupabilitat idònies per a poder accedir al mercat de treball i, per tant, haurien de poder ser seleccionades per a participar en el programa Reactiva 2024 en igualtat de condicions.

5. D'acord amb la redacció de l'apartat setè, punt 2.b), 4t referida anteriorment, si s'interpreta estrictament d'acord amb aquest criteri, es prioritzaran les persones que durant el procés de selecció duguin a terme un itinerari personalitzat d'inserció que hagi començat almenys un mes abans de la data en què l'oferta s'ha posat en difusió. D'aquesta manera, es restringeix l'accés a aquesta convocatòria a totes aquelles persones que han seguit aquests itineraris durant el darrer any, però que per les causes abans esmentades, no s'hi poden seguir acollint en el moment de difusió de l'oferta.

6. Per aquest motiu, per tal d'ampliar el nucli de persones que poden presentar-se a l'oferta i que tendran prioritat en el procés de selecció, i per tal d'evitar una situació discriminatòria, resulta convenient matisar amb una nova redacció aquest criteri de priorització per tal de permetre que no només tinguin preferència les persones desocupades que hagin començat un itinerari personalitzat d'inserció almenys un mes abans de la data en què l'oferta s'ha posat en difusió, sinó també aquelles persones desocupades que realitzin o hagin realitzat aquest itinerari dins els darrers dotze mesos anteriors a la difusió de l'oferta.

7. S'ha d'assenyalar també que el termini per a presentar les sol·licituds va acabar el passat dia 16 de setembre de 2024 i que la convocatòria es troba en fase de revisió i esmena de sol·licituds i, per tant, encara no s'ha resolt. Val a dir també que la modificació que es proposa no afecta la concurrència entre les entitats potencialment beneficiàries de les subvencions, ja que s'ha d'aplicar a la fase de selecció de les persones candidates per a ser contractades, sempre amb posterioritat a la concessió dels ajuts a les entitats que les han de contractar.

8. Atès que la convocatòria encara no s'ha resolt, i vist que la modificació proposada no té efectes econòmics, no afecta la concurrència competitiva entre les entitats que han presentat sol·licituds i no té un efecte restrictiu, sinó que n'augmenta el nombre de possibles destinataris finals, es considera necessari modificar la redacció de l'apartat setè, punt 2 b), 4t de l'annex 1 de la convocatòria. D'aquesta manera, s'evita una situació de desavantatge de les persones que per causes sobrevingudes i alienes a la seva voluntat, deixarien de tenir prioritat en el procediment de selecció d'aquesta convocatòria pel fet de no poder acollir-se a un itinerari personalitzat d'inserció a la data en què l'oferta s'ha posat en difusió.

9. Les raons que justifiquen aquesta modificació estan recollides a la memòria justificativa de la directora del SOIB de data 25 de setembre de 2024.

Fonaments de dret

1. La Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

2. El Decret legislatiu 2/2005, de 28 de setembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions.

3. L'Ordre 16/2023, del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, de 17 de maig de 2023, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria de polítiques actives d'ocupació gestionades pel SOIB (BOIB núm. 67, de 20 de maig de 2023).

4. El Decret 22/2020, de 24 de juliol, pel qual s'aprova el Text consolidat del Decret d'aprovació dels Estatuts del Servei d'Ocupació de les Illes Balears (BOIB núm. 131, de 25 de juliol).

5. La Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Per tot això, vista la memòria justificativa de la directora del SOIB, amb l'informe favorable dels Serveis Jurídics, i en l'exercici de les competències atribuïdes pel Decret 22/2020, de 24 de juliol, pel qual s'aprova el Text consolidat del Decret d'aprovació del Estatuts del Servei d'Ocupació de les Illes Balears, dict la següent

RESOLUCIÓ

1. Modificar l'apartat setè punt 2.b) 4t de l'annex 1 de la Resolució del conseller d'Empresa, Ocupació i Energia, i president del Servei d'Ocupació de les Illes Balears, de 23 d'agost de 2024, per la qual s'aprova la convocatòria de subvencions «SOIB Reactiva 2024» (BOIB núm. 113, de 29 d'agost de 2024), el qual queda redactat de la manera següent:

«4t. Tenen preferència les persones desocupades que realitzin o hagin realitzat, dins els darrers dotze mesos anteriors a la data en què l'oferta s'ha posat en difusió a la pàgina web del SOIB, un itinerari personalitzat d'inserció prestat pel SOIB o per les seves entitats col·laboradores en itineraris integrals d'inserció o els serveis d'orientació professional concertats».

2. Comunicar aquesta Resolució a la Base de dades nacional de subvencions i publicar-la en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller d'Empresa, Ocupació i Energia, i president del SOIB, en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que disposen l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 44, de 3 d'abril), i l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu, en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que estableix l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa (BOE núm. 167, de 14 de juliol).

 

(Signat electrònicament: 2 d'octubre de 2024)

El conseller d'Empresa, Ocupació i Energia, i president del Servei d'Ocupació de les Illes Balears Alejandro Sáenz de San Pedro García