Secció I. Disposicions generals
AJUNTAMENT DE SANT LLUIS
Núm. 642304
Aprovació definitiva modificació de l'Ordenança municipal reguladora dels horaris dels establiments turístics de restauració i entreteniment, espectacles públics i activitats recreatives
El Ple de l'Ajuntament de Sant Lluís en sessió ordinària celebrada el dia 1 d'octubre de 2024 va adoptar, entre d'altres, els següents acords:
«Primer. Desestimar l'al·legació presentada per la Comunitat de Propietaris del Poblat de Pescadors de Binibèquer Vell (RE 5062, de data 16.08.2024).
Segon. Aprovar amb caràcter definitiu, resolta l'al·legació presentada, la modificació de l'Ordenança municipal reguladora dels horaris dels establiments turístics de restauració i entreteniment, espectacles públics i activitats recreatives.
Tercera. Publicar l'acord definitiu i el text íntegre de l'ordenança en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, en el tauler d'anuncis de l'Ajuntament i a la pàgina web d'aquest Ajuntament.
Quarta. Notificar aquest acord a la Comunitat de Propietaris del Poblat de Pescadors de Binibèquer Vell.»
Contra el present acord es pot interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà de la publicació del present anunci, de conformitat amb l'art. 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció contenciós administrativa
A continuació, es publica íntegrament l'ordenança aprovada definitivament:
ORDENANÇA MUNICIPAL REGULADORA DELS HORARIS DELS ESTABLIMENTS TURÍSTICS DE RESTAURACIÓ I ENTRETENIMENT, ESPECTACLES PÚBLICS I ACTIVITATS RECREATIVES.
Preàmbul
L'article 25 de la Llei 7/2013, de 26 de novembre, d'instal·lació, accés i exercici d'activitats en les Illes Balears indica que les administracions públiques, en l'àmbit de les seves competències, hauran d'adequar la seva funció de regulació dels horaris i d'autorització i control d'activitats a les disposicions de la present llei. Especialment, les administracions competents vetllaran per evitar les molèsties i els problemes d'ordre públic que el funcionament de les activitats puguin produir en l'exterior derivats de sorolls i vibracions i de concentracions humanes o de vehicles que puguin afectar a la seguretat o a la salut pública.
Amb la regulació dels horaris d'aquells establiments que puguin produir molèsties s'intenta assegurar la tranquil·litat i convivència entre el veïnat del municipi. La seva ordenació i el control han de servir per evitar incomoditats que es puguin produir per sorolls, i alhora per millorar els aspectes relacionats amb la seguretat ciutadana, l'ordre públic, etc., especialment a les zones residencials, costaneres i els seus nuclis urbans, en els quals es produeixen problemes de convivència entre el veïnat i l'explotació dels establiments.
És objectiu d'aquesta ordenança protegir drets constitucionals, com la qualitat de vida, el dret a la salut i a un medi ambient adequat per a les persones, i al mateix temps facilitar gaudir d'un oci que sigui respectuós amb la convivència ciutadana.
Article 1. Normes generals
1. D'acord amb el que preveu la normativa vigent i als efectes de la present Ordenança, les activitats es classifiquen de la següent forma:
a) Tipus 1: Activitats permanents amb un nivell d'emissió a l'interior del local inferior o igual a 72dB(A). S'inclouen dins aquest grup les activitats amb equips de reproducció sonora, o amb música en directe, únicament amb instruments de corda sense amplificació, o qualsevol altre instrument, sempre que l'emissió sonora d'aquest no sobrepassi els 70dB.
b) Tipus 2: Activitats permanents amb un nivell d'emissió a l'interior del local superior a 72 i inferior a 90dB(A) en període diürn o vespertí i superior a 72dB(A) i inferior a 80dB(A) en el període de nit.
c) Tipus 3: Activitats permanents amb un nivell d'emissió a l'interior del local igual o superior a 90dB(A) en període diürn o vespertí i igual o superior a 80dB(A) en el període de nit. S'inclouen en aquest grup els espectacles públics i activitats recreatives amb actuacions musicals en directe que no compleixen les limitacions del tipus 1.
Quan es tracti de zones o àrees d'ús residencial o que requereixen una protecció especial contra la contaminació acústica, els valors indicats s'han de reduir en 5dB.
2. Excepte autorització expressa, l'horari de les activitats incloses en els tipus anteriors serà, com a màxim, el que s'indica a continuació, tot això sense perjudici del que preveuen el punt 3 següent i l'article 2 d'aquesta Ordenança:
Hora tancament locals:
|
ZONA RESIDENCIAL |
COSTA |
POLÍGON |
Divendres, dissabtes i vespres de festius |
2:00 hores |
3:00 hores |
3:00 hores |
Vespres de dies laborables |
1:00 hores |
2:00 hores |
2:00 hores |
Hora tancament locals:
|
ZONA RESIDENCIAL |
COSTA |
POLÍGON |
Divendres, dissabtes i vespres de festius |
4:00 hores |
5:00 hores |
5:00 hores |
Vespres de dies laborables |
3:00 hores |
4:00 hores |
4:00 hores |
3. S'haurà d'intentar evitar el renou i l'aglomeració de persones a l'exterior de l'activitat que puguin provocar molèsties a les persones que resideixin al veïnat entre l'hora de tancament de les terrasses o espais a l'aire lliure i les 8:00 hores. Els titulars de les activitats hauran de col·laborar amb tot moment amb la Policia Local.
A més, amb la finalitat de garantir el dret al descans de les persones que resideixin al veïnat, tots els establiments de qualsevol tipus estan obligats a cessar tota activitat musical que transcendeixi a l'exterior amb un nivell d'emissió de més de 45 dB(A), a partir de les 23:00 hores.
4. A partir de l'hora de tancament, les persones titulars o promotores de les activitats han de complir les obligacions següents:
a) Deixar de servir begudes i altres serveis.
b) Aturar la música.
c) Impedir l'entrada de persones usuàries.
d) Deixar d'executar qualsevol espectacle, joc o similar.
e) Encendre la il·luminació.
Quan es tracti d'una zona de l'activitat amb horari diferent a la resta de l'activitat, a més de les obligacions anteriors i una vegada la zona aquest buida de públic, les persones titulars o promotores han de complir les obligacions següents:
a) Procedir al tancament efectiu o a la limitació física de la zona.
b) Garantir l'absència d'enllumenat a la zona, excepte el necessari per a la senyalització i l'evacuació.
5. Els establiments del Tipus 1 de la present Ordenança podran obrir al públic a partir de es 6:00 hores, sense que hi pugui haver cap tipus d'ambientació musical fins a les 9:00 hores, i sempre que entre l'hora de tancament i la d'obertura transcorrin, almenys, cinc hores.
6. Les activitats incloses en els tipus 2 i 3 de la present Ordenança podran obrir al públic a partir de les 9:00 hores, sempre que entre l'hora de tancament i la d'obertura transcorrin, almenys, cinc hores.
7. L'horari de l'activitat estarà senyalitzat a l'accés i a la taquilla.
8. Els locals públics on s'exerceixin activitats no compreses en els grups anteriorment enumerats es regiran per la seva normativa específica o per les condicions fixades en la seva autorització, sense perjudici que, a falta d'aquestes, es podrà recórrer a l'aplicació de l'analogia per determinar l'horari adequat.
Article 2. Supòsits especials
1. Reducció d'horaris:
L'Ajuntament podrà reduir l'horari general de locals, recintes, instal·lacions i altres establiments oberts al públic, regulat a la present Ordenança, quan existeixi concentració de locals o instal·lacions d'aquest tipus a zona que estiguin qualificades i delimitades com a residencials o mediambientals protegides, de manera que l'activitat que s'hi desenvolupi impedeixi el dret al descans del veïnat.
Amb la finalitat d'aprovar aquesta reducció d'horaris, es tramitarà expedient, d'ofici o a sol·licitud de persones interessades, en el qual hauran de figurar els informes tècnics necessaris i la corresponent informació que aporti el veïnat. Per altra banda, abans de la resolució definitiva es donarà tràmit d'audiència a les persones titulars dels locals o establiments afectats, a fi que puguin formular les al·legacions pertinents dins el termini de quinze dies.
2. Ampliació d'horaris:
Els horaris es podran ampliar en supòsits especials, com ara la inexistència de persones que resideixin al veïnat o en ocasions especials, com les festes patronals o altres esdeveniments d'especial rellevància, o quan així es resolgui després de la tramitació del corresponent expedient administratiu durant la instrucció del qual s'atendran els informes tècnics necessaris i la corresponent informació sol·licitada entre el veïnat afectat.
Article 3. Infraccions i sancions
En matèria d'infraccions i sancions s'estarà al previst en el títol IX, articles 93 a 108, tots dos inclosos, de la Llei 7/2013, de règim jurídic d'instal·lació, accés i exercici d'activitats a les Illes Balears.
1. Es consideren infraccions administratives les accions o omissions que contravenguin les disposicions de la present Ordenança. Les infraccions es classifiquen en faltes lleus, greus o molt greus, d'acord amb el que preveuen els articles 102 a 104 de la Llei 7/2013.
2. Constitueix infracció lleu qualsevol vulneració de les normes de la present Ordenança no qualificada com a falta greu o molt greu i, en qualsevol cas, l'incompliment dels horaris de tancament o obertura en una hora o menys.
3. Constitueixen infracció greu les següents:
4. Constitueixen infracció molt greu les següents:
5. D'acord amb el que preveuen els articles 6.1 i 106 de la Llei 7/2013, les infraccions a la present Ordenança seran sancionades per l'alcalde / alcaldessa o pel tinent/a d'Alcaldia en qui delegui, o per la Junta de Govern Local, també per delegació, de la següent forma:
a) Les infraccions lleus, amb multa de 300 fins a 3.000 euros, segons el barem que a continuació s'indica, pel que fa als horaris:
No obstant, quant no hi hagi reincidència, la multa es pot substituir per una admonició o advertència.
b) Les infraccions greus, amb multa de 3.001 fins a 30.000 euros; a més es pot imposar la clausura total o parcial de l'activitat de manera temporal fins a un màxim de dos anys o la retirada de l'autorització de la terrassa o que aquesta funcioni en horari nocturn fins a un màxim d'un any, d'acord amb el que preveu l'article 106.1.b) de la Llei 7/2013.
c) Les infraccions molt greus, amb multa de 30.001 fins a 300.000 euros; a més es pot imposar la sanció accessòria de clausura total o parcial de l'activitat o la retirada de l'autorització de la terrassa o que aquesta funcioni en horari nocturn fins a un màxim de tres anys, d'acord amb el que preveu l'article 106.1.c) de la Llei 7/2013.
6. L'aplicació de les sancions establertes en aquesta Ordenança no exclou, en casos de desobediència o de resistència a l'autoritat municipal o al personal encarregat de la vigilància del seu compliment, que es passi el tant de culpa als tribunals de justícia.
7. Amb la finalitat de tramitar els expedients sancionadors, la prescripció d'aquests, la graduació de sancions, les circumstàncies agreujants, atenuants i mixtes i la prescripció d'infraccions i sancions, s'estarà al que disposa el títol IX de la Llei 7/2013, i, pel que fa a les competències, també s'atendrà al que preveuen els decrets de delegació de competències d'Alcaldia.
Article 4. Reconeixement de responsabilitat
Si, una vegada iniciat el procediment sancionador i abans de la seva resolució, la persona infractora reconeix expressament la seva responsabilitat, desisteix o renuncia expressament a qualsevol acció o recurs en via administrativa contra la sanció i paga voluntàriament la multa que s'indica a la resolució d'inici o posteriorment en la proposta de resolució, s'aplicarà una reducció de la multa de fins un 50%.
Disposició transitòria
Els procediments sancionadors iniciats amb anterioritat a l'entrada en vigor de la present modificació d'ordenança hauran de continuar la seva tramitació conforme el text normatiu anterior, sense perjudici de l'aplicació del règim sancionador més favorable en aquells supòsits en què no hagi recaigut encara resolució de l'expedient.
Disposició final
La present Ordenança entrarà en vigor una vegada publicada íntegrament en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, en els termes exigits pels articles 65.2 i 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases de Règim Local.
Sant Lluís en la data que consta en la signatura electrònica (4 d'octubre de 2024)
La batlessa Maria Dolores Tronch Folgado