Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I UNIVERSITATS

Núm. 639819
Resolució del conseller d’Educació i Universitats de 3 d’octubre de 2024 per la qual es modifica la Resolució del conseller d’Educació i Formació Professional de 3 de març de 2023 per la qual es crea la Mesa de Participació del Sector del Primer Cicle d’Educació Infantil

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. El Decret 45/2022 de 28 de novembre, pel qual es regulen les meses de participació per sectors de la comunitat educativa de les Illes Balears en l'àmbit de l'educació no universitària, ordena la composició i les funcions de les meses específiques dels diferents sectors de la comunitat educativa de les Illes Balears en l'àmbit de l'educació no universitària, d'acord amb el que s'estableix als articles 64.2 i 64.3 de la Llei 1/2022, de 8 de març, d'educació de les Illes Balears. Així mateix, en la seva disposició addicional segona obre la possibilitat a què la Conselleria d'Educació i Universitats, amb l'objectiu d'ampliar els espais de participació, informació i consulta de la comunitat educativa, pugui constituir altres meses de participació amb diferents agents, sectors o grups implicats en les qüestions que els puguin afectar.

2. En conseqüència, i amb la finalitat de facilitar que els agents implicats en l'educació dels primers anys de la infància disposin d'un espai de consulta, informació i participació en les decisions que afecten les polítiques públiques d'aquest àmbit, es publica la Resolució del conseller d'Educació i Formació Professional de 3 de març de 2023 per la qual es crea la Mesa de Participació del Sector del Primer Cicle d'Educació Infantil (BOIB núm. 30, de 9 de març de 2023).

3. En l'apartat 2.b) d'aquesta Resolució, s'estableixen quins són els membres, per part de les entitats i associacions, que han de formar part de la Mesa.

4. El 5 de desembre de 2023, es publica la Resolució del conseller d'Educació i Universitats d'1 de desembre de 2023 per la qual es modifica la Resolució del conseller d'Educació i Formació Professional de 3 de març de 2023 per la qual es crea la Mesa de Participació del Sector del Primer Cicle d'Educació Infantil (BOIB núm. 165, de 5 de desembre de 2023).

5. El 26 de setembre de 2024, la directora general de Primera Infància, Atenció a la Diversitat i Millora Educativa va emetre un informe proposta de la directora general de Primera Infància i Atenció a la Diversitat sobre la necessitat de modificar la Resolució del conseller d'Educació i Formació Professional de 3 de març de 2023 per la qual es crea la Mesa de Participació del Sector del Primer Cicle d'Educació Infantil (BOIB núm. 30, de 9 de març de 2023).

6. La Llei 1/2022, de 8 de març, d'educació de les Illes Balears (BOIB núm. 38, de 17 de març de 2022), afectada pel Decret llei 3/2024, de 24 de maig, de mesures urgents de simplificació i racionalització administratives de les administracions públiques de les Illes Balears (BOIB ext. núm. 71, de 28 de maig de 2024), estableix en la disposició transitòria quarta que la xarxa complementària a la xarxa d'escoles infantils públiques mantindrà la vigència fins al moment que quedin extingits o expiri la vigència dels convenis de col·laboració entre el Govern de les Illes Balears i les entitats privades interessades a millorar l'oferta de places de primer cicle d'educació infantil i les condicions educatives de la primera infància, i també els convenis específics de col·laboració subscrits entre el Govern de les Illes Balears i els centres de titularitat privada de la xarxa complementària per establir la gratuïtat del servei d'escolarització bàsica del primer cicle d'educació infantil.

7. D'acord amb aquest informe, el 13 de setembre de 2024 va entrar al Registre de la Direcció General de Primera Infància, Atenció a la Diversitat i Millora Educativa una sol·licitud de la Unió de Cooperatives de Treball Associat de les Illes Balears (UCTAIB), amb referència GOIBE584357/2024, adreçada a la directora general de Primera Infància, Atenció a la Diversitat i Millora Educativa, en la qual demanaven la seva inclusió a la Mesa d'educació 0-3 com a representants de les cooperatives i microcooperatives d'ensenyament (associacions empresarials) que gestionen les escoletes i que es troben afiliades a UCTAIB.

8. A més a més, per les seves competències en matèria de serveis socials i polítiques de protecció de la infància i l'adolescència, es considera necessari comptar amb la presència i participació d'un representant de la Conselleria de Famílies i Afers Socials.

9. En la mateixa línia, es fa necessari incloure un representant del Departament d'Inspecció Educativa de la Conselleria d'Educació i Universitats. A l'annex 1 de la Resolució del conseller d'Educació i Universitats per la qual es fixen les directrius i s'aprova el Pla d'Actuació del Departament d'Inspecció Educativa per al Període 2024-2028 i s'estableix el Programa d'Actuació del Departament d'Inspecció Educativa per al Curs 2023-2024 (BOIB núm. 171, 23 de desembre de 2023), s'estableixen les directrius a les quals s'ha d'adequar el Pla d'Actuació del Departament d'Inspecció Educativa i els programes d'actuació anuals corresponents, en el marc de les competències i de les atribucions establertes per la legalitat vigent i, entre aquestes, es troba la de contribuir a la millora i al desenvolupament de l'educació infantil de 0-3 anys. A l'annex 2 d'aquesta mateixa Resolució, es despleguen cada una de les directrius de l'annex 1. En relació a la directriu 2 «Contribuir a la millora i desenvolupament de l'educació infantil de 0-3 anys» els objectius són:

  1. Cooperar amb l'Administració per a la consolidació de centres públics i de la xarxa complementària per als centres de 1r cicle d'educació infantil.
  2. Supervisar i assessorar sobre el compliment de la normativa vigent per part dels centres i del personal docent d'aquest cicle educatiu.
  3. Assessorar i orientar els centres sobre aspectes pedagògics.
  4. Assessorar els centres en els processos d'actualització del Projecte Educatiu.
  5. Impulsar, assessorar i supervisar la coordinació amb els centres de segon cicle d'educació infantil.

10. Atès l'anterior, i perquè les entitats esmentades disposin d'un espai de consulta, informació i participació, es fa necessari modificar la composició dels membres que conformen la Mesa de Participació del Sector del Primer Cicle d'Educació Infantil per part de les entitats i associacions.

Fonaments de dret

1. La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, modificada per la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre (BOE núm. 106, de 4 de maig de 2006).

2. La Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

3. El Decret 30/2020 de 28 de setembre, pel qual s'aprova el Text consolidat del Decret pel qual s'estableix i regula la xarxa d'escoles infantils públiques i els serveis per a l'educació de la primera infància de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i es crea l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància (BOIB núm. 167, de 29 de setembre de 2020).

4. El Decret 45/2022 de 28 de novembre, pel qual es regulen les meses de participació per sectors de la comunitat educativa de les Illes Balears en l'àmbit de l'educació no universitària (BOIB núm. 155, de 29 de novembre de 2022).

5. Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB ext. núm. 94, de 10 de juliol de 2023) i les seves successives modificacions.

6. La Resolució del conseller d'Educació i Formació Professional de 3 de març de 2023 per la qual es crea la Mesa de Participació del Sector del Primer Cicle d'Educació Infantil (BOIB núm. 30, de 9 de març de 2023).

7. La Resolució de la directora general de Primera Infància i Atenció a la Diversitat de 10 d'agost de 2023 per la qual s'estableix un termini extraordinari per sol·licitar l'adhesió a la xarxa complementària d'escoles infantils (BOIB núm. 112, de 12 d'agost de 2023).

8. Resolució del conseller d'Educació i Universitats d'1 de desembre de 2023 per la qual es modifica la Resolució del conseller d'Educació i Formació Professional de 3 de març de 2023 per la qual es crea la Mesa de Participació del Sector del Primer Cicle d'Educació Infantil (BOIB núm. 165, de 5 de desembre de 2023).

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Modificar l'apartat 2 de la Resolució del conseller d'Educació i Formació Professional de 3 de març de 2023 per la qual es crea la Mesa de Participació del Sector del Primer Cicle d'Educació Infantil que queda redactat de la següent manera:

a) Per part de l'Administració educativa:

  • El conseller d'Educació i Universitats, o la persona en qui delegui, que n'exercirà la presidència.
  • La directora general de Primera Infància, Atenció a la Diversitat i Millora Educativa, o la persona en qui delegui, que n'exercirà la vicepresidència.
  • La directora general de Planificació, Ordenació i Centres, o la persona en qui delegui.
  • El secretari general de la Conselleria d'Educació i Universitats, o la persona en qui delegui.
  • La cap del Departament de Primera Infància i Atenció a la Diversitat.
  • La directora de l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància.
  • Un representant del Departament d'Inspecció Educativa.
  • Altres membres que designi el conseller d'Educació i Universitats, tenint en compte que el nombre de representants de l'Administració educativa ha de ser igual al nombre de la resta de membres de la Mesa.

b) Per part de les entitats i associacions:

  • Un representat de cada consell insular.
  • Un representant de la Conselleria de Famílies i Afers Socials.
  • Un representant de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB).
  • Un representant de l'Ajuntament de Palma.
  • Un representant de l'Associació Assemblea 0-3 de les Illes Balears.
  • Un representant de l'Associació de Directores d'Escoles Infantils Públiques de les Illes Balears (ADEIPIB).
  • Un representant d'una organització d'infància que treballi pels drets dels infants del primer cicle d'educació infantil.
  • Un membre de cadascuna de les confederacions de famílies existents a les Illes Balears que tenguin representació de famílies de primer cicle d'educació infantil.
  • Un membre de cadascuna de les associacions empresarials i les organitzacions de titulars més representatives de centres privats de la xarxa complementària a la xarxa d'escoletes infantils públiques de les Illes Balears i de centres concertats amb primer cicle d'educació infantil.
  • Un membre de cadascuna de les organitzacions sindicals més representatives del personal educatiu dels centres de primer cicle d'educació infantil de la xarxa d'escoles infantils públiques i de la xarxa complementària d'escoles públiques.
  • Dues persones de reconegut prestigi amb àmplia experiència en el camp del primer cicle de l'educació infantil, designades pel conseller d'Educació i Formació Professional a proposta dels membres de la Mesa.
  • Un funcionari de l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància, amb veu i sense vot, que ha d'actuar com a secretari.

2. Disposar la publicació d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller d'Educació i Universitats en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació, d'acord amb els articles 10 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

(Signat electrònicament: 3 d'octubre de 2024)

El conseller d'Educació i Universitats Antoni Vera Alemany