Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SANT JOAN DE LABRITJA

Núm. 635606
Aprovació definitiva del Reglament de Distincions i Honors de l'Ajuntament de Sant Joan de Labritja – Expedient núm. 619/2024

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Havent-se aprovat definitivament el Reglament de Distincions i Honors de l'Ajuntament de Sant Joan de Labritja en la sessió ordinària del Ple de l'Ajuntament de Sant Joan de Labritja celebrada el 26 de setembre de 2024, una vegada resoltes les reclamacions presentades, es publica el mateix per al seu general coneixement i en compliment dels articles 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local i 103 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

El citat reglament no produirà efectes jurídics en tant no hagin transcorregut 15 dies hàbils comptats des de l'endemà de la present publicació, de conformitat amb l'assenyalat en els articles 103.1 i 113 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

Així mateix, es publicarà també anunci en el tauler d'anuncis de l'Ajuntament i estarà a la disposició dels interessats en la seu electrònica d'aquest Ajuntament [http://santjoandelabritja.sedelectronica.es].

Contra el present acord es podrà interposar recurs contenciós administratiu, davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Balears amb seu a Palma, en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà de la publicació del present anunci, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Sant Joan de Labritja, (signat electrònicament: 2 d'octubre de 2024)

L'alcaldessa María Tania Marí Marí

 

ANNEX REGLAMENT D'HONORS I DISTINCIONS DE L'AJUNTAMENT DE SANT JOAN DE LABRITJA

Exposició de Motius

Els ajuntaments, en virtut de la seva potestat d'autoorganització, reconeguda a l'article 4 de la Llei de bases de règim local, necessiten regular les distincions honorifiques que pot atorgar un ajuntament.

El Reglament d'Organització, funcionament i règim jurídic de les entitats locals, Reial Decret 2568/1986, de 28 de novembre, dedica part del títol VI, articles 186 a 190, a regular els honors i distincions de les entitats locals. Així, en l'article 189 s'assenyala que les corporacions locals podran acordar la creació de medalles, emblemes, condecoracions o altres distincions honorífiques, a fi de premiar especials mereixements, beneficis assenyalats o serveis extraordinaris, així com per acordar nomenaments de fills predilectes i adoptius i de membres honoraris de la corporació, atesos els mèrits, qualitats i circumstàncies singulars que en els guardonats concorrin i que seran aplicats amb el major rigor en l'expedient que s'instruirà a aquest efecte.

TÍTOL I OBJECTE DEL REGLAMENT

El present reglament te per objecte la regulació dels honors i distincions que concedeix l'Ajuntament de Sant Joan de Labritja, per tal de reconèixer i premiar a aquelles persones naturals i jurídiques mereixedores de tal reconeixement que s'atorgarà per donar agraïment públic per accions o serveis en benefici del municipi.

 

 

TÍTOL II SOBRE ELS HONORS I DISTINCIONS DE L'AJUNTAMENT DE SANT JOAN DE LABRITJA

Article 1. Classificació i caràcter

1.1. Les distincions honorífiques que podrà conferir l'Ajuntament de Sant Joan de Labritja, són les següents:

a) Medalla d'Or del Municipi de Sant Joan de Labritja

b) Distinció al Mèrit ciutadà

c) Distinció esportiva

d) Altres distincions

1.2. Totes les distincions oficials són vitalícies i exclusivament honorífiques, per la qual cosa no atorgan cap dret de caire administratiu o econòmic.

Article 2. Atorgament

2.1. Amb l'única excepció de la Família Real, les distincions i honors mencionats anteriorment, no podran atorgar-se a persones que desenvolupin alts càrrecs de l'administració i respecte dels quals la Corporació es trobi en relació de subordinada jerarquia, funció o servei, mentre subsisteixin aquests motius.

2.2. En la resta de casos, la concessió de les distincions honorífiques haurà d'anar precedida per l'acompliment de les normes del present reglament.

Article 3. Medalla d'Or de Sant Joan de Labritja

3.1. La Medalla d'Or de Sant Joan de Labritja és una condecoració creada per reconèixer i premiar mèrits extraordinaris que concorrin en personalitats, entitats o corporacions, tant nacionals com estrangeres, que hagin prestat serveis al municipi o hagin dispensat honors en benefici de Sant Joan de Labritja.

3.2. La Medalla d'Or tendrà caràcter de condecoració o distinció municipal en el seu grau més elevat.

3.3. Per mantenir el caràcter singular de la màxima distinció del municipi, no podrà atorgar-se més d'una Medalla d'Or a l'any, excepte circumstàncies excepcionals que aconsellin augmentar el nombre d'aquestes distincions, essent necessari en tal cas l'acord del Ple de la Corporació.

3.4. La medalla durà imprès l'escut del municipi en una cara, i a l'altra, el nom de la persona, entitat o corporació guardonada i la data del seu atorgament.

La Medalla anirà penjada d'una cinta de seda amb quatre barres vermelles sobre fons groc.

3.5. La Medalla anirà acompanyada d'un diploma acreditatiu que contengui els reconeixements que justifiquen la concessió de la citada distinció.

3.6. La Medalla es lliurarà en un acte oficial solemne, en la forma que l'Ajuntament disposi.

3.7. La concessió de qualsevol de les distincions honorífiques a que es refereix aquest reglament, hauran de complir amb el següent procediment:

a) Es requereix la instrucció prèvia d'un expedient que serveix per determinar els mèrits i circumstàncies que aconsellin la concessió.

b) L'expedient s'iniciarà per un Decret d'Alcaldia-Presidència, be per pròpia iniciativa o responent a la petició raonada d'entitats cíviques, centres de caràcter oficial, institucions o associacions de reconegut prestigi i solvència.

c) L'instructor de l'esmentat expedient serà designat mitjançant Decret d'Alcaldia d'entre els/les regidors/es de la Corporació i haurà de realitzar totes les diligències necessàries per determinar, analitzar i comprovar el mèrits que motiven l'atorgament de la corresponent condecoració municipal. Acabades les diligències, l'instructor de l'expedient formularà una proposta a l'Alcaldia-Presidència, que haurà de sotmetre les conclusions del dictamen definitiu a l'aprovació del Ple.

d) L' acord de concessió haurà de ser ratificat per majoria absoluta del nombre legal de membres de la corporació.

3.8. En el cas que s'acordi atorgar una medalla o distinció a un funcionari/ària municipal seran d'aplicació, a més de les esmentades normes, les contingudes en la legislació vigent sobre els funcionaris de l'administració local.

3.9. Acordada la concessió de qualsevol distinció, l'Alcaldia Presidència assenyalarà la data per fer entrega en sessió solemne del diploma i la insígnia que acredita la distinció. L'Alcalde/essa comunicarà al/a la guardonat/ada la data i lloc de la celebració de l'acte.

Article 4. Les Insígnies d'Or

Les Insígnies d'Or seran lliurades als/a les Alcaldes/essas i regidors en reconeixement a la seva representació popular. Aquestes podran ser utilitzades exclusivament en actes protocol·laris i festius.

Article 5. Distincions ciutadanes i esportives.

5.1. Es concedirà la Distinció Ciutadana i esportiva a les persones físiques o entitats que per la seva trajectòria professional, projecció social o per un fet de rellevància en l'àmbit esportiu, cultural, científic, artístic, cívic o similar.

5.2. Es podran atorgar un màxim de cinc premis al Mèrit Ciutadà anuals, la concessió dels quals haurà de ser aprovada per majoria absoluta del Ple de l'Ajuntament.

5.3. La Concessió dels premis o distinció esportiva haurà de ser aprovada per majoria absoluta del Ple.

Article 6. Llibre de registre de concessions d'honors.

6.1. Un extracte dels acords de la Corporació atorgant qualsevol de les distincions citades en aquest Reglament haurà d'inscriure's en un llibre de Registre que serà a càrrec del titular de la Secretaria de l'Ajuntament.

6.2. El llibre de registre estarà dividit en seccions, una per cadascuna de les recompenses honorífiques regulades en el Reglament. A cadascuna de les seccions s'inscriuran per ordre cronològic el tipus de concessió, els noms i circumstàncies de les persones afavorides, la relació de mèrits que motivaren la concessió i la data d'aquesta, i si escau, la data de la seva mort.

6.3. L'Ajuntament podrà privar de les distincions honorífiques objecte d'aquest reglament, amb la conseqüent cancel·lació del seient al llibre de registre, a les persones que incorrin en faltes que aconsellin aquesta mesura extrema, qualsevol que sigui la data en que foren concedides.

6.4. L'acord en que s'adopti aquesta mesura anirà precedit de la proposta i informe reservat a la Alcaldia-Presidència i requerirà el mateix nombre de vots que fou necessària per atorgar la corresponent distinció.

Article 7. Família Real

Les distincions que la corporació pugui atorgar a la Família Real no requerirà altre requeriment que la prèvia consulta a la Casa Reial i, en cap cas es podran incloure en el còmput numèric que com a limitació estableix aquest Reglament.

Disposicions Finals

Primera: L'abast de les normes i disposicions reglades en el present Reglament queda limitat a l'àmbit municipal, sense que la seva determinació confereixi per si sol honor i jerarquia, ni impliqui fora d'aquest, modificació del propi rang, competències o funcions reconegudes per llei.

Segona: Conforme al que disposa l'article 103 de la Llei 20/2006 de 15 de desembre, el present reglament entrarà en vigor un cop s'hagi publicat al BOIB i sempre que transcorri el temps assenyalat en l'article 113 d'aquesta Llei.