Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE SALUT

Núm. 622344
Resolució del director general de Recerca en Salut, Formació i Acreditació per la qual s’inicia el procediment per via excepcional del Diploma d’Acreditació en l’Àrea Funcional de Pal·liatius en les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

L'article 36 de la Llei 44/2003, de 21 de novembre, d'ordenació de les professions sanitàries, preveu els diplomes d'acreditació i els diplomes d'acreditació avançada com a instruments per certificar el nivell de formació assolit per un professional en una àrea funcional específica d'una determinada professió o especialitat, en atenció a les activitats de formació continuada acreditada desenvolupades per la persona interessada en l'àrea funcional corresponent. L'article 35.4 de la Llei 44/2003 estableix que els òrgans competents de les comunitats autònomes poden acreditar activitats i programes d'actuació en matèria de formació continuada dels professionals sanitaris.

La Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries, d'acord amb el que s'assenyala en l'article 34.4.e) de la Llei 44/2003, de 21 de novembre, va establir els procediments, els criteris i els requisits per a l'acreditació i l'acreditació avançada de professionals sanitaris, objecte del Reial decret 639/2015, de 10 de juliol, pel qual es regulen els diplomes d'acreditació i els diplomes d'acreditació avançada.

L'objectiu final és millorar la qualitat de l'assistència sanitària que reben els ciutadans mitjançant la millora de la capacitació dels professionals de la salut, i alinear aquesta amb la seva activitat assistencial diària.

De conformitat amb el que es preveu en el Reial decret 639/2015, el Ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut va aprovar un acord sobre les Bases per a la creació de diplomes d'acreditació en l'àrea funcional de pal·liatius, publicat mitjançant l'Ordre SND/1427/2023, de 26 de desembre, per la qual es publiquen les Bases per a la creació de diplomes d'acreditació en l'àrea funcional de pal·liatius (BOE núm. 313, de 30 de desembre de 2023).

Fonaments de dret

L'article 31.4 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, estableix que correspon a la Comunitat Autònoma, en el marc de la legislació bàsica, la competència per al desenvolupament legislatiu i l'execució en matèria de formació sanitària especialitzada.

D'acord amb aquesta competència, l'article 32 de la Llei 5/2003, de 4 d'abril, de salut de les Illes Balears, relatiu a les actuacions de formació, estableix que la millora de la formació tècnica i científica en l'àmbit sanitari exigeix dels òrgans competents garantir la formació continuada dels professionals i del personal que presta serveis en el sector de la salut, que serà acreditada i avaluada per la conselleria competent en matèria sanitària.

L'article 2.4.b) del Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, determina que la Conselleria de Salut, mitjançant la Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació, exerceix, entre d'altres, les competències relatives a polítiques de formació, de recerca i d'innovació sanitària i acreditació de professionals sanitaris.

L'apartat 6 de l'annex de l'Ordre SND/1427/2023, de 26 de desembre, per la qual es publiquen les bases per a la creació de diplomes d'acreditació en l'àrea funcional de pal·liatius, apartats 6.1 i 6.2, estableix els requisits per obtenir els diplomes, per als quals disposa dues possibles vies d'accés, l'excepcional i l'ordinària.

Pel que fa a la via d'accés excepcional, l'apartat 6.1 disposa que les sol·licituds, adreçades a l'Administració sanitària on la persona interessada exerceixi, poden presentar-se, de forma única i excepcional, durant els sis mesos després que l'Administració autònoma competent hagi publicat el procediment per obtenir els diplomes esmentats, emplenant el model oficial que s'hi estableixi.

Per tot això, dict la següent

 

Resolució

Primer. Establir el procediment per obtenir, per la via excepcional, el Diploma d'Acreditació en l'Àrea Funcional de Pal·liatius de Metge o Metgessa, Infermer o Infermera, Psicòleg o Psicòloga Clínic o General Sanitari i Fisioterapeuta d'Atenció Pal·liativa a les Illes Balears, dirigit als professionals sanitaris que exerceixen a les Illes Balears i que compleixen els requisits i condicions que es preveuen en l'article 6.1 de l'annex de l'Ordre SND/1427/2023, de 26 de desembre.

I. Destinataris

Poden obtenir el Diploma d'Acreditació en l'Àrea Funcional de Pal·liatius a les Illes Balears al qual es refereix la present Resolució, els professionals del col·lectiu de les professions sanitàries titulades i regulades, concretament els col·lectius específics de medicina, infermeria, psicologia clínica, psicologia general sanitària i fisioteràpia que en el moment de la sol·licitud exerceixin a les Illes Balears i acreditin els requisits que s'estableixen en l'apartat 6.1 de l'Ordre SND/1427/2023, de 26 de desembre:

A) Acreditar, en els darrers deu anys, un mínim de quatre anys de pràctica professional, a temps complet, que s'han de correspondre, com a mínim, amb la jornada ordinària del personal estatutari dels serveis públics de salut, en el conjunt de tasques incloses en les competències objecte d'acreditació, dins l'activitat del seu lloc de treball, amb avaluació positiva de l'acompliment, així certificada en el Sistema Nacional de Salut per la institució sanitària corresponent segons les normes de procediment, o per aquella que acrediti la Comunitat Autònoma en els termes que s'indiquen en l'article 1.2. del Reial decret 639/2015, de 10 juliol. Igualment, s'ha de valorar l'acompliment en institucions sanitàries internacionals.

Si l'activitat es fa a temps parcial, caldrà acreditar una prestació de serveis equivalent.

La pràctica professional s'ha d'haver duit a terme en unitats, equips de suport hospitalaris o domiciliaris de cures pal·liatives reconegudes per la Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació de la Conselleria de Salut de les Illes Balears o U.67 autoritzades per la mateixa direcció general.

Aquesta certificació especificarà les dates en les quals el professional ha exercit satisfactòriament les competències objecto d'acreditació.

B) Estar en possessió de títol de Màster o Expert Universitari en Cures Pal·liatives, oficial o títol propi, impartits per universitats o centres sanitaris que compleixin les condicions i els requisits que es disposen en la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats, de la normativa que estableixi la comunitat autònoma on estigui situada, i el Reial decret 640/2021, de 27 de juliol, de creació, reconeixement i autorització d'universitats i centres universitaris, i acreditació institucional de centres universitaris. Totes les formacions universitàries pròpies han d'adjuntar un codi de verificació (s'ha de sol·licitar al centre on es va cursar la formació si no apareix en el certificat).

Ambdós requisits s'han de complir el 29 de gener de 2024, data d'entrada en vigor de l'Acord CISNS pel qual s'aprova la creació dels diplomes d'acreditació en l'àrea funcional de pal·liatius.

II. Termini de presentació de sol·licituds

La sol·licitud pot presentar-se, de forma única i excepcional, durant els sis mesos següents a la data de publicació d'aquesta Resolució en el BOIB.

III. Procediment

1. De conformitat amb l'article 9 del Reial decret 639/2015, de 10 de juliol, els procediments d'obtenció s'han d'iniciar a instàncies de part mitjançant la presentació de la sol·licitud corresponent per part de la persona interessada, que ha d'acompanyar de la documentació que acredita el compliment dels requisits indicats en el punt I.

2. La sol·licitud s'ha d'ajustar al model oficial que figura com a annex 2 d'aquesta Resolució, adreçada a la Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació de la Conselleria de Salut, per mitjà del tràmit telemàtic de la Seu Electrònica de la CAIB en el procediment habilitat a aquest efecte:

https://www.caib.es/seucaib/ca/200/personas%20/tramites/tramite/6200194/

al qual s'ha d'adjuntar la documentació següent:

  1. Títol de Medicina, Infermeria, Psicologia Clínica o General Sanitària, o Fisioteràpia.
  2. Certificat de serveis prestats (annex 3), un per cadascun dels llocs de feina en què s'ha exercit.
  3. Títol de Màster o Expert Universitari en Cures Pal·liatives.

3. La Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació de la Conselleria de Salut de la CAIB és l'òrgan competent per tramitar, resoldre i expedir el Diploma d'Acreditació en l'Àrea Funcional de Pal·liatius.

4. Aquest òrgan analitzarà la sol·licitud i la documentació adjunta a fi de constatar i verificar el compliment dels requisits que s'estableixen en l'annex de l'Ordre SND/1427/2023, de 26 de desembre, per a aquest procediment.

5. En el cas que alguna sol·licitud no compleixi els requisits exigits, s'atorgarà a la persona interessada un termini de deu dies hàbils perquè esmeni les deficiències, segons els termes que estableix la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

6. Un cop presentada la sol·licitud i, si escau, l'esmena, es notificarà a la persona interessada la proposta de resolució amb indicació de la causa de denegació, si és procedent, i se li concedirà un termini de quinze dies perquè presenti les al·legacions i els documents que consideri oportuns.

Es pot prescindir del tràmit d'audiència quan no figurin en el procediment ni s'hagin de tenir en compte en la resolució altres documents diferents dels que presenti la persona interessada.

7. En tot el que no preveu la normativa específica reguladora d'aquests títols o en aquesta resolució relatiu a la tramitació i resolució d'aquests, cal atenir-se al que es disposa en les normes reguladores del procediment administratiu comú, en concret la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, així com al que es preveu en la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i en la resta de normes que hi siguin aplicables.

Segons. Aprovar el model de sol·licitud oficial que figura com a annex 2 i el certificat de serveis prestats que figura com a annex 3 d'aquesta resolució.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que no exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs d'alçada davant la consellera de Salut en el termini d'un mes a partir de la publicació d'aquesta Resolució, d'acord amb l'article 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 58 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

 

Palma, en la data de la signatura electrònica (24 de setembre de 2024)

La Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació Vicente Juan Verger

 

 

​​​​​​​ANNEX 2 Formulari para sol·licitar el Diploma d'Acreditació per via extraordinària

Dades de filiació

Nom

Llinatges

DNI

Professió sanitària:

Núm. de col·legiació:

Domicili

Localitat

Província

Codi postal 

Telèfon de contacte

Correu electrònic per a notificacions

Diploma que sol·licita per via excepcional

Diploma que sol·licita:

Data de sol·licitud:

Acreditació de mèrits

1. Pràctica professional (annex 3, un per cada centre de treball)

Temps treballat en pal·liatius els darrers deu anys

1. Treballador per compte d'altri (sumatori total) 

2. Treballador per compte propi (sumatori total) 

 Nom i codi del lloc de treball:

1.

2.

3.

4.

2. Formació

Títol de Màster o Expert Universitari en Cures Pal·liatives expedit per                Amb data          

 

 

 

ANNEX 3

Comunicació de serveis prestats per a l'obtenció

del Diploma d'Acreditació en Cures Pal·liatives

                                                                                                                         

[Nom i llinatges]  .................................................……………………………………………………,

com a gerent / director/a de recursos humans o responsable equivalent de .....…………………………………....[nom del centre] ……………………………………………………….....,

amb NIF/CIF …………………………………………. i domicili social a ……………………………………..,

 

CERTIFIC que:

 

Nom i llinatges del sol·licitant:

DNI/NIE/passaport:

ha prestat serveis a:

en la categoria professional de:

codi del centre o unitat:

Data d'inici:

Data de finalització (1):

Nombre de dies a jornada completa:

Nombre de dies a jornada parcial (especificau les hores treballades):

Nombre total de dies:

 

duent a terme les tasques pròpies de les competències objecte d'acreditació, d'acord amb la publicació de les Bases per a l'obtenció de diplomes d'acreditació en l'àrea funcional de cures pal·liatives en l'Ordre SND/1427/2023, de 26 de desembre, amb una avaluació de l'acompliment positiva.

 

Signatura (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

En el cas d'exercir a més d'un centre, caldrà un certificat per cada un dels llocs de treball. El sol·licitant ha de calcular el sumatori acumulat i inserir-lo en la sol·licitud.

 

 

 

(1) Si és el lloc de feina actual, indicau la data d'emissió del certificat.

(2) Ha d'estar signada electrònicament pel titular de l'òrgan responsable de recursos humans o equivalent de l'entitat ocupadora.