Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

PORTS DE LES ILLES BALEARS

Núm. 611415
Resolució del vicepresident de Ports de les Illes Balears per la qual es modifiquen les condicions generals per la reserva i ús dels caps de boies de fondeig en espais LIC per a la protecció de la Posidonia oceanica

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El vicepresident de Ports de les Illes Balears en data 22 de maig de 2024 va resoldre el següent:

Antecedents

1. La Conselleria de Medi Ambient i Territori i la Conselleria de Mobilitat i Habitatge van arribar a un acord perquè els camps de fondeig regulats passessin a ser gestionats per Ports de les Illes Balears, i que fos aquesta administració portuària l'encarregada de planificar, construir i gestionar els camps de fondeig prevists posar en funcionament a praderies catalogades com a “praderies a regular” en l'annex 1 del Decret 25/2018, de 27 de juliol, sobre la conservació de la Posidònia oceànica a les Illes Balears.

2. En la sessió celebrada el 25 de maig de 2022, el Consell d'Administració de Ports de les Illes Balears va acordar aprovar les Condicions generals per la reserva i ús de les boies dels camps de fondeig associats als programes de protecció de la Posidònia oceànica.

Consideracions jurídiques

1. D'acord amb l'article 27 de la Llei 10/2005, de 21 de juny, de ports de les Illes Balears, l'ens Ports de les Illes Balears exerceix les funcions següents:

u) L'elaboració i l'aprovació dels projectes, com també la instal·lació i execució, gestió, manteniment i explotació dels camps de boies prevists a la normativa autonòmica sobre la conservació de la posidònia oceànica, sense perjudici dels títols habilitants per a l'ocupació del domini públic marítim-terrestre i de les competències de la conselleria competent en matèria de medi ambient.

2. El Consell d'Administració, en la sessió celebrada el 25/05/2022, va facultar el vicepresident per realitzar les modificacions necessàries de les Condicions generals per la reserva i ús de les boies dels camps de fondeig associats als programes de protecció de la Posidònia oceànica.

Per tot això, dict la següent

 

RESOLUCIÓ

Primer.- Aprovar les Condicions generals per la reserva i ús de les boies dels camps de fondeig associats als programes de protecció de la Posidònia oceànica, les quals substitueixen les aprovades per Acord del Consell d'Administració de 25/05/2022, d'acord amb l'annex 1 que s'adjunta.

Segon.- Publicar les Condicions generals per la reserva i ús de les boies dels camps de fondeig associats als programes de protecció de la Posidònia oceànica al Butlletí Oficial de les Illes Balears i al web de Ports de les Illes Balears.

Tercer.- Donar compte al Consell d'Administració.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el Consell d'Administració de Ports de les Illes Balears en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions púbiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

 

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, en la data de la signatura electrònica (23 de setembre de 2024)

El vicepresident executiu Antonio Mercant Morato

 

CONDICIONS GENERALS DE RESERVA I ÚS DELS CAMPS DE BOIES DE FONDEIG EN ESPAIS LIC PER A LA PROTECCIÓ DE LA POSIDÒNIA OCEÀNICA

CONDICIONS RELATIVES A LA REALITZACIÓ DE LA RESERVA MITJANÇANT LA PÀGINA WEB

El present document té per finalitat informar-lo sobre les condicions de reserves realitzades mitjançant la present Web.

A través d'aquest servei, pretenem posar a la seva disposició informació sobre la disponibilitat i les taxes d'amarrament per ús de les boies en espais LIC per a la protecció de la Posidònia oceànica. El Portal li permet formalitzar la seva reserva d'amarraments de manera online.

La utilització de les boies es farà respectant estrictament les normes d'utilització redactades en aquesta pàgina web. Els camps de boies estan pensats per a la protecció de la prada de Posidònia oceànica, de fondeig per temps limitat i sempre amb condicions de mar favorables, però no com a zones de refugi en cas de mal temps.

Les reserves per a utilitzar les boies les concedeix Ports de les Illes Balears a través del centre de reserves online o, excepcionalment, in situ en el camp de boies.

Se l'informa expressament que la utilització de la present Web implica l'acceptació per la seva part de la política de privacitat i de les condicions d'ús d'aquesta. Així mateix, la utilització de la secció de la Web destinada a la tramitació de reserves de boies suposa l'acceptació de les presents condicions en la seva última versió.

Per això, aconsellem que procedeixi a la lectura d'aquestes condicions, abans de formalitzar la seva reserva, cada vegada que accedeixi a la nostra pàgina web, ja que Ports de les Illes Balears es reserva el dret de canviar, modificar, afegir o eliminar en qualsevol moment part d'aquestes.

CLAUSULAT

CONDICIONS DE LA RESERVA

La tramitació de les reserves d'amarraments per a l'ús de boies d'amarrament realitzades a través d'aquesta Web està subjecta a les següents clàusules:

1. Manifestacions:

Vostè manifesta ser major d'edat i disposar de plena capacitat per a efectuar la reserva, manifestant que entén i comprèn la totalitat de les condicions que es troben en aquesta Web, que les dades subministrades quan efectua la reserva són veritables, completes i concises, que confirma la reserva feta, és a dir, les dates indicades i les característiques de l'embarcació.

2. Accés a la Web:

L'accés a aquesta pàgina Web és responsabilitat de l'usuari.

La direcció per a l'accés és:

https://reservas.portsib.es/BoyasWebPublico/ 

3. Protecció de dades personals:

S'informa a l'Usuari que les dades personals que es recullen durant el procés de reserva de boies online seran tractats per Ports de les Illes Balears per a l'atenció, registre i tràmit de la seva sol·licitud, així com per a la gestió i el control de l'ocupació dels camps de fondeig existents, d'acord amb el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016.

Aquests tractaments poden incloure l'enviament de comunicacions informatives per motius operatius (alertes per raons meteorològiques, restriccions temporals d'ús, requeriments de pagament, etc.) a l'adreça de correu electrònic i/o número de telèfon indicats en la seva sol·licitud.

D'altra banda, l'informem que poden captar-se imatges dels camps de fondeig, amb la intenció d'identificar les embarcacions/matrícules que ocupen les boies amb finalitats de seguretat i control de l'ocupació.

Aquests tractaments són necessaris per a l'execució del contracte o per a l'aplicació de mesures precontractuals relatives a la reserva realitzada a pròpia petició dels interessats.

D'altra banda, amb la finalitat d'avaluar i gestionar la qualitat dels serveis relacionats amb els camps de fondeig existents, tractarem les dades relatives als qüestionaris de satisfacció emplenats pels usuaris.

Aquests tractaments es basen en el nostre interès legítim per a avaluar i gestionar la qualitat dels nostres serveis. Per a la ponderació d'aquest interès respecte als seus drets i llibertats s'ha determinat que el tractament tenia un impacte limitat en la privacitat dels interessats per correspondre a expectatives raonables d'aquests i no plantejava amenaces significatives.

No comunicarem les seves dades a tercers excepte obligació legal o quan sigui necessari per a atendre la seva sol·licitud.

Conservarem les seves dades durant la vigència de la relació que manté amb nosaltres, terminis legals aplicables i temps necessari per a atendre possibles responsabilitats, posteriorment s'atendrà la normativa d'avaluació i els criteris previstos per la Llei 15/2006, del 17 d'octubre, d'arxius i patrimoni documental de les illes Balears.

Els interessats podran exercir els seus drets d'accés, rectificació, supressió o portabilitat de les seves dades personals, limitació o oposició al seu tractament, així com a presentar una reclamació davant una autoritat de control, mitjançant escrit dirigit a Ports de les llles Balears, en C/ Vicente Tofiño, 36, Coll d'en Rabassa 07007, Palma. Tel.: 971 628089, www.portsib.es; Contacte Delegat de Protecció de Dades: protecciondedatos@portsib.es

Vostè manifesta que les dades que ens faciliti, ara o en el futur, són correctes i veraços i es compromet a comunicar-nos qualsevol modificació d'aquests. En cas de proporcionar dades de caràcter personal de tercers, es compromet a obtenir el consentiment previ dels afectats i a informar-los sobre el contingut de la present clàusula.

4. Reserves de boies a través del Portal:

4.1. Alta d'usuari:

És indispensable donar-se d'alta la primera vegada com a usuari en el sistema per a poder realitzar una sol·licitud de reserva en línia.

4.2. Característiques de la sol·licitud d'alta d'usuari i embarcació:

Una vegada donat d'alta com a usuari, el sol·licitant podrà afegir embarcacions al seu compte, per a això deurà obligatòriament indicar les següents dades:

Dades relatives a l'usuari:

1) Adreça de correu electrònic i contrasenya que desitja tenir

2) DNI // NIE o passaport del sol·licitant d'alta com a usuari

3) Nom

4) Cognoms

5) Domicili de l'usuari

6) Telèfon mòbil

Dades relatives a l'embarcació:

7) Nom, matrícula i característiques de l'embarcació (tipus de vaixell, eslora, màniga, calat, bandera i número de pòlissa d'assegurança).

8) Imprescindible annexar per a embarcacions amb pavelló espanyol registrades la FULLA DE REGISTRE MARÍTIM ESPAÑOL, on apareixen clarament les DADES DE L'EMBARCACIÓ, NOM, MATRÍCULA, ESLORA I MÀNIGA, per a embarcacions inscrites el CERTIFICAT D'INSCRIPCIÓ acompanyat de la còpia de la DECLARACIÓ DE CONFORMITAT CE on apareixen clarament les DADES D'ESLORA I MÀNIGA. Per a embarcacions amb pavelló estranger qualsevol document oficial en el qual apareguin CLARAMENT EL NOM DE L'EMBARCACIÓ, MATRÍCULA, ESLORA I MÀNIGA.

4.3. Característiques de la sol·licitud de reserva

4.3.1. Una vegada l'usuari s'ha identificat en la pantalla de login, entrarà en la seva zona privada. La zona privada disposa d'un menú, des d'on podrà realitzar noves reserves, modificar-les, ampliar-les, cancel·lar-les, consultar-les, modificar les dades d'usuari, consultar i afegir embarcacions o canviar la contrasenya per a accedir a la zona privada.

4.3.2. Una vegada realitzada la sol·licitud de reserva, es procedirà a confirmar en temps real, la disponibilitat de boies disponibles en el camp de fondeig sol·licitat.

4.3.3. Les sol·licituds de reserves per a l'ús de les boies es realitzaran en línia fins a les 21.00 h del dia d'arribada a través de la web:

https://reserves.portsib.es/reserves

L'horari d'atenció telefònica és dilluns a divendres de 9.00 h a 20.00 hores i dissabtes, diumenges i festius de 10.00 h a 20.00 h.

L'horari del servei d'atenció en el camp de boies serà de dilluns a diumenge de 12.00 h a 20.00 h. El contacte amb el patró de servei es realitzarà exclusivament pel canal de la VHF núm. 77.

4.3.4. ESTADA MÀXIMA: Es poden efectuar reserves per a un màxim de tres (3) dies consecutius amb pernoctació. En cas que hi hagués disponibilitat el patró de vigilància del camp autoritzarà la pròrroga de l'estada de dia en dia, prèvia autorització de PortsIB. No es permet realitzar reserves successives amb la finalitat de prolongar aquesta estada màxima.

4.3.5. No està permès realitzar dues reserves amb pernoctació en el mateix camp de fondeig en un període igual o inferior a quatre (4) dies.

4.3.6. Els serveis que es presten en el camp de boies són:

  • Estada amb pernoctació: Són estades per dies complets amb entrada durant el dia d'arribada a partir de les 18.30 hores i sortida abans de les 18.00 hores del dia de sortida, amb un màxim de 3 nits d'estada en el mateix camp. No es permet realitzar dues reserves per a la mateixa embarcació o persona en el mateix camp de fondeig en un període igual o inferior a 4 dies.
  • Bo dia: Estada en boia durant el dia entre les 10.00 i les 18.00 hores (solament disponible el mateix dia).
  • Bo banyo: Estada en boia durant el dia entre les 10.00 i les 14.00 hores o entre les 14.00 i les 18.00 hores (solament disponible el mateix dia).

Els serveis inclouen l'amarrament a la boia de fondeig i l'ajuda a l'amarrament el dia de l'entrada, sempre segons disponibilitat i durant l'horari del servei d'atenció del patró en el camp de boies.

L'estada amb pernoctació pot reservar-se amb antelació, el bo dia i el bo bany només es podran reservar per al mateix dia a partir de les 00.00 hores, el bo bany només està disponible per a embarcacions de fins a 12 metres d'eslora. Únicament es pot fer una reserva per dia.

4.3.7. Canvis d'embarcació: ELS CANVIS D'EMBARCACIÓ NO ESTAN PERMESOS. Si les dades de la reserva no coincideixen amb les dades de l'embarcació arribada al camp de fondeig, es denegarà l'amarrament a les boies.

4.3.8. Modificació d'una reserva: Existeix la possibilitat de modificar la reserva pel propi usuari mitjançant la plataforma de reserves, abans de la seva entrada i amb una antelació mínima de 12 hores, accedint a la pàgina web, àrea privada de l'usuari i accedint a “LES MEVES RESERVES”. La modificació d'una reserva es realitzarà íntegrament no es permet canviar dies solts, ni reduir els dies de la reserva.

Una vegada realitzada la reserva en un camp, aquesta es podrà ampliar, sempre que l'ampliació sigui realitzada per l'usuari mitjançant la plataforma de reserves, hi hagi disponibilitat, no hagi reservat el màxim de dies per reserva i respecti els 4 dies de descans entre reserves per a un mateix camp de boies, en cap cas podrà reduir-se el nombre de dies.

5. Preu i pagament:

5.1. Els preus a aplicar per a la utilització de les boies seran els disposats en la Llei 11/1998, de 14 de desembre de 1998, sobre el règim específic de taxes de la Comunitat Autònoma de les illes Balears.

Aquests preus es refereixen a les reserves ordinàries.

 

Tenint en compte la reducció de temps d'estada i els serveis a repercutir en funció d'aquest temps s'estableixen les següents reduccions per als casos d'estades diürnes:

  • ESTADA DIÜRNA: 90% TAXA BOIA
  • BO BANY: 25% TAXA BOIA

5.2. La tramitació de la reserva implica el pagament per la seva part de les taxes, la quantia de les quals està indicada en la corresponent pàgina de pagament.

5.3. Només es procedirà a la confirmació de la reserva previ pagament de les referides taxes.

5.4. El pagament de les taxes en la Web només es podrà realitzar mitjançant pagament amb targeta de crèdit/dèbit.

5.5. El pagament dels drets d'amarrament no dona dret a cap mena de prestació addicional de serveis ni a la zona de fondeig ni en els ports o instal·lacions que poguessin trobar-se en la rodalia del camp de fondeig.

5.6. ABANS D'EFECTUAR EL PAGAMENT, ASSEGURI'S QUE TANT LES DATES D'ENTRADA I SORTIDA COM L'EMBARCACIÓ SÓN CORRECTES.

5.7. Requisits per a les embarcacions de llista 6a:

Per a formalitzar la reserva online d'una embarcació de llista 6a es requerirà l'aportació d'un contracte de lloguer que coincideixi amb els dies reservats a nom de la persona que dugui a terme la reserva.

6. Cancel·lació de la reserva:

6.1. Cancel·lació per part de l'Usuari:

L'anul·lació o cancel·lació de la reserva dona dret a la devolució del 50% de l'import pagat per ella sempre que es realitzi per l'usuari mitjançant el programa de reserves online amb un mínim de 12 hores d'antelació a l'hora d'inici de l'ocupació autoritzada. Podrà gaudir-se de la reserva en altres dates sempre que la modificació sigui realitzada per l'usuari mitjançant la plataforma de reserves amb una antelació mínima de 12 hores de l'hora d'inici de l'ocupació autoritzada, hi hagi disponibilitat, no es modifiqui el nombre de dies de la reserva i es respecti el mínim de dies entre dues reserves per a un mateix camp.

EN EL SUPÒSIT DE NO PRESENTAR-SE L'EMBARCACIÓ TITULAR DE LA RESERVA EN EL CAMP DE FONDEIG, EN LA DATA D'ENTRADA, L'IMPORT ABONAT PER LA RESERVA NO SERÀ REEMBORSAT I LA RESERVA ES DONARÀ PER CANCEL·LADA.

6.2. Cancel·lació per part de Ports de les Illes Balears:

6.2.1. No presentació o presentació tardana injustificada: En cas de no presentar-se el dia d'arribada originalment prevista en la reserva o en cas de presentar-se amb posterioritat a les 19.30 hores del mateix dia, es cancel·larà la reserva, tret que, amb previ avís i per motius degudament justificats i aliens a la voluntat de l'usuari, l'entrada al camp de boies hagi de realitzar-se una vegada transcorregut el terme avantdit. La cancel·lació de la reserva per motius de no presentació o presentació tardana injustificada comportarà, en concepte de penalització, la retenció, sense possibilitat de devolució, de les taxes pagades

6.2.2. Incompliment de les presents condicions: En cas d'incompliment per part de l'Usuari de les presents condicions, i en particular, sense ser limitatiu, respecte a l'exactitud de les dades relatives a l'embarcació, al canvi d'embarcació en l'entrada al camp de fondeig, a l'ocupació d'una boia no corresponent a la reservada o qualsevol tipus d'actuació fraudulenta, es procedirà a cancel·lar la reserva, que suposarà la retenció per part de Ports de les Illes Balears, en concepte de penalització, de les taxes pagades, tot això sense perjudici del dret a excloure l'Usuari incomplidor dels serveis registrats i de les altres accions que procedeixin en dret.

6.2.3. Força major: L'Usuari tindrà dret a la devolució de les quantitats satisfetes en concepte de taxes en cas que una causa de força major obligui a Ports de les Illes Balears a cancel·lar la reserva, sense que, per això, l'Usuari pugui exigir-li el pagament d'una altra quantitat en concepte d'indemnització de qualsevol classe.

6.2.4. Embarcació de llista 6ª: la no aportació d'un contracte de lloguer que coincideixi amb els dies reservats a nom de la persona que dugui a terme la reserva implica la cancel·lació de l'amarrament / reserva per no compliment de les presents condicions. L'import de la reserva no serà reemborsat.

 

​​​​​​​7. Modificació de la reserva

La modificació de la reserva ha de realitzar-se pel propi usuari a través de la web de reserves amb un mínim de 12 hores d'antelació a l'hora d'inici de l'ocupació autoritzada i aquesta modificació està subjecta a disponibilitat.

Per a reserves de més d'un dia, les modificacions es realitzaran del total de dies de la reserva, no es permet fraccionar en dies alterns una mateixa reserva (es modifica el bloc de la reserva).

Sempre haurà de respectar-se el nombre mínim de dies entre dues reserves amb pernoctació per a un mateix camp de boies.

8. Condicions d'utilització de les boies i els camps de fondeig regulats:

Per al bo amb pernoctació l'arribada al camp amb reserva confirmada haurà de realitzar-se entre les 18.30 i les 19.30 hores. Si l'hora d'arribada és posterior a l'esmentada no es garanteix la disponibilitat de la boia.

A l'arribada de l'embarcació a la boia d'amarrament, l'Usuari haurà de presentar la documentació de l'embarcació i el bo de confirmació de la reserva al patró de l'embarcació de vigilància per a la seva verificació o a qualsevol agent portuari de PortsIB.

El dia de sortida s'haurà de deixar lliure la boia abans de les 18.00 h.

El pagament ha d'efectuar-se en realitzar la reserva. En cas de no haver-hi boies de la grandària de la seva eslora, se li donarà l'opció de reservar una d'eslora superior, amb la taxa corresponent.

Ports IB es reserva el dret de canviar el lloc d'amarrament de les embarcacions quan el consideri necessari per a la correcta explotació i ordenació del camp de fondeig, sense que el titular de l'embarcació pugui realitzar cap reclamació a causa de danys i perjudicis per cap concepte ni per les despeses ocasionades.

Els patrons hauran d'atenir-se en tot moment a les bones pràctiques en matèria de navegació i seguretat, evitant el contacte de les hèlixs amb els caps a fi d'evitar trencaments, passant el cap d'amarrament per la línia principal deixant 3 m de cap entre la boia i l'embarcació i respectant la taula d'eslores màximes permeses per cada tipus de boia. En tot cas l'usuari haurà de complir les següents normes:

  • Atendre les indicacions del patró de vigilància del camp. Especialment en cas de previsió de temporal el patró podrà comminar a abandonar el camp de boies, en cas de no atendre aquestes indicacions tant l'empresa concessionària com Ports de les Illes Balears declinen tot tipus responsabilitat.
  • Queda prohibit el fondeig de més d'una embarcació per boia.
  • Queda prohibit el fondeig amb ancora a l'interior del perímetre del camp de boies.
  • Queda prohibit deixar una embarcació sense tripulació en el camp de boies.
  • Queda prohibida la circulació amb motos aquàtiques o realitzar activitats amb joguines nàutiques dins del perímetre del camp de boies.
  • Velocitat màxima del vent: 10 nusos. En condicions de vent superior Ports de les Illes Balears i l'empresa prestadora del servei declinen qualsevol responsabilitat per danys que puguin sofrir les embarcacions o les persones.
  • És obligatori respectar l'eslora màxima indicada en cada boia.
  • No es permeten volums de música alts i queda totalment prohibit la celebració de festes en les embarcacions.
  • Si algun usuari vol descendir a terra haurà de fer-lo amb la seva pròpia auxiliar.
  • Durant la reserva no és possible el canvi de boia assignada.
  • L'embarcació haurà de romandre amarrada a la boia assignada durant la totalitat del període autoritzat, podent-se realitzar entrades i sortides del camp de fondeig durant aquest període. En cas d'abandonar el camp per un període de temps determinat l'usuari haurà de comunicar-ho prèviament al patró del camp (CANAL 77 VHF); en cas contrari no es garanteix la disponibilitat de la boia al seu retorn.
  • La velocitat màxima dins del perímetre del camp de boies serà de 3 nusos.
  • A pesar que els camps de boies estan sotmesos a revisions i labors de manteniment constants. No obstant això, si apreciés qualsevol anomalia preguem informin els telèfons 971439779 i 971439752.
  • Queda totalment prohibit realitzar cap mena d'abocament en la mar, seran denunciats els abocaments fecals, aigües de sentines o qualsevol tipus de residu.

PORTS DE LES ILLES BALEARS I L'EMPRESA PRESTADORA DEL SERVEI DECLINEN QUALSEVOL RESPONSABILITAT EN EL CAS D'INCOMPLIMENT DE LES NORMES D'ÚS DELS CAMPS DE BOIES.

CONDICIONS RELATIVES A L'ESTADA EN EL CAMP DE FONDEIG- OBLIGACIONS DE L'USUARI

1. El propietari o patró de l'embarcació d'esbarjo de trànsit estarà obligat a complir les instruccions de Ports de les Illes Balears i del personal de l'empresa prestadora del servei, i la normativa o disposicions vigents o que d'ara endavant es dictin que afectin el domini públic marítim-terrestre.

2. L'ús de la boia per a una embarcació de trànsit es concedeix amb caràcter personal, intransferible i a títol precari exclusivament per al període reservat i acceptat per PortsIB.

3. Ports de les Illes Balears es reserva el dret de canviar el lloc d'amarrament en trànsit de l'embarcació dins del camp de fondeig quan el consideri necessari per a la correcta explotació i ordenació del camp de fondeig, sense que pugui reclamar el titular de l'embarcació cap reclamació a causa dels danys i perjudicis per cap concepte ni per les despeses ocasionades.