Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 610866
Acord del Consell de Govern de 20 de setembre de 2024 pel qual es ratifica l’Acord de la Mesa Sectorial d’Educació de 28 d’agost de 2024 pel qual s’estableixen les bases del complement de lloc de difícil cobertura dels funcionaris docents de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'Administració educativa es troba, any rere any, amb dificultats greus per cobrir determinades places de la plantilla orgànica o determinades places habilitades, per raó de la ubicació geogràfica de la plaça a les illes de Menorca i, especialment, d'Eivissa i Formentera i, en particular, en funció de l'especialitat docent de què es tracta. En concret, intervenen factors com el preu mitjà del lloguer d'un habitatge de superfície mitjana a Eivissa o Formentera en comparació amb la resta del territori de les Illes Balears, així com amb la resta del territori de l'Estat espanyol; la doble insularitat en els centres de les illes d'Eivissa, i més agreujat encara a l'illa de Formentera, o l'efecte de la temporalitat laboral en el sector serveis en relació amb l'increment de l'escolarització d'alumnes nouvinguts. Així mateix, determinats factors s'afegeixen per dificultar encara més la cobertura de les places de forma immediata al llarg del curs escolars, en particular en especialitats en què el nombre d'aspirants disponibles a la borsa d'aspirants a funcionaris interins és inferior a cinc per cada plaça que s'ha de cobrir o aquelles que, malgrat la urgent i peremptòria necessitat d'atendre el dret a l'educació dels alumnes romanen més de quinze dies sense cobrir.

Per això, es va fer urgent i necessari adoptar una mesura retributiva que incidís en la fidelització dels treballadors docents i corregís el cost i els factors que determinen la difícil o molt difícil cobertura de les places.

Així, mitjançant el Decret llei 3/2024, de 24 de maig, de mesures urgents de simplificació i racionalització administratives de les administracions públiques de les Illes Balears, es va modificar la disposició transitòria primera de la Llei 1/2022, de 8 de març, d'educació de les Illes Balears, que regula l'estructura de les retribucions del personal funcionari docent, afegint-hi una nova lletra, la lletra i) en l'apartat 4, i incorporant-hi, així, una nova retribució complementària, amb el text següent:

i) El complement de lloc de difícil cobertura.

Amb aquest objectiu, es va signar l'Acord sobre mesures sociolaborals i de millores educatives de 27 de febrer de 2023 entre la Conselleria d'Educació i Formació Professional i totes les organitzacions sindicals presents a la Mesa Sectorial d'Educació; ratificat per l'Acord del Consell de Govern de 27 de març de 2023 (BOIB núm. 39, de 28 de març de 2023). L'acord número 12 recull que

Es revisarà i negociarà a la Mesa Sectorial d'Educació, en el curs 2023-2024, les places docents de difícil exercici per incloure les places dels centres amb poca estabilitat d'Eivissa i Formentera.

D'acord amb l'article 37 del Text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, la determinació i l'aplicació de les retribucions complementàries dels funcionaris és matèria objecte de negociació, en aquest cas, en el si de la Mesa Sectorial d'Educació.

De conformitat amb l'article 38.1 del TRLEBEP, els representants de les administracions públiques poden concertar acords per determinar condicions de treball amb la representació de les organitzacions sindicals legitimades en el si de les meses de negociació. En aquest sentit, en l'àmbit de l'Administració autonòmica, els representants d'aquesta i els de les organitzacions sindicals amb representació en la Mesa Sectorial d'Educació varen subscriure, el 28 d'agost de 2024, un acord pel qual s'estableixen les bases del complement de lloc de difícil cobertura dels funcionaris docents de les Illes Balears.

D'altra banda, l'article 38.3 del TRLEBEP disposa que, per tal que els acords que versin sobre matèries de competència dels consells de govern de comunitats autònomes tenguin validesa i eficàcia, requereixen l'aprovació expressa i formal d'aquest òrgan, i que:

Quan els acords hagin estat ratificats i afectin temes que poden ser decidits de manera definitiva pels òrgans de govern, el seu contingut és directament aplicable al personal inclòs en el seu àmbit d'aplicació, sense perjudici que a efectes formals es requereixi la modificació o derogació de la normativa reglamentària corresponent, si s'escau.

Així mateix, l'article 5.2 de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, atribueix al Consell de Govern la competència de donar validesa i eficàcia als acords assolits en la negociació amb la representació sindical del personal funcionari mitjançant l'aprovació expressa i formal d'aquests.

 

Per tot això, i amb l'acord de la Mesa Sectorial d'Educació, en la reunió de 28 d'agost de 2024, el Consell de Govern a proposta del conseller d'Educació i Universitats, en la sessió de dia 20 de setembre de 2024 adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Ratificar l'Acord de la Mesa Sectorial d'Educació de 28 d'agost de 2024 pel qual s'estableixen les bases del complement de lloc de difícil cobertura dels funcionaris docents de les Illes Balears, que s'adjunta com annex, atenent a les disponibilitats pressupostàries.

Segon. Determinar que la implantació del complement salarial de difícil cobertura s'ha d'adequar als límits que s'estableixen en relació a la massa salarial a les disposicions de les lleis de pressupostos generals de l'Estat i altres normes que li siguin d'aplicació.

Tercer.  Ordenar que aquest Acord es publiqui íntegrament en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 20 de setembre de 2024

La secretària del Consell de Govern Antònia Maria Estarellas Torrens

 

ANNEX Acord de la Mesa Sectorial d'Educació de 28 d'agost de 2024 pel qual s'estableixen les bases del complement de lloc de difícil cobertura dels funcionaris docents de les Illes Balears

Parts

Per l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, el conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera Alemany amb el vist i plau de la presidenta de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears Margalida Prohens Rigo.

Per la part social, els representants de les organitzacions sindicals representades en la Mesa Sectorial d'Educació, que consten com a signants d'aquest Acord.

Antecedents

L'Administració educativa es troba, any rere any, amb una greu dificultat per cobrir determinades places de la plantilla orgànica o determinades places habilitades, per raó de la ubicació geogràfica de la plaça a les illes de Menorca i, especialment, d'Eivissa i Formentera i, en particular, en funció de l'especialitat docent de què es tracti. En concret, intervenen factors com el preu mitjà del lloguer d'un habitatge de superfície mitjana en Eivissa o Formentera en comparació amb la resta del territori de les Illes Balears, així com amb la resta del territori de l'Estat; la doble insularitat en els centres de les illes d'Eivissa, i més agreujat encara a l'illa de Formentera, o l'efecte de la temporalitat laboral en el sector serveis en relació amb l'increment de l'escolarització d'alumnes nou vinguts. Així mateix, determinats factor s'afegeixen per dificultar encara més la cobertura de les places de forma immediata al llarg del curs escolar, en particular en especialitats en què el nombre d'aspirants disponibles a la borsa d'aspirants a funcionaris interins és inferior a cinc per cada plaça que s'ha de cobrir o aquelles que, malgrat la urgent i peremptòria necessitat d'atendre el dret a l'educació dels alumnes romanen més de quinze dies sense cobrir.

Per això, es va fer del tot urgent i necessari adoptar una mesura retributiva que incidís en la fidelització dels treballadors docents corregint el cost i els factors que determinen la difícil o molt difícil cobertura de les places.

Així, mitjançant el Decret llei 3/2024, de 24 de maig, de mesures urgents de simplificació i racionalització administratives de les administracions públiques de les Illes Balears, es va modificar la disposició transitòria primera de la Llei 1/2022, de 8 de març, d'educació de les Illes Balears, que regula l'estructura de les retribucions del personal funcionari docent, afegint una nova lletra, la lletra i) en l'apartat 4, i incorporant-hi, així, una nova retribució complementària, amb el textual següent:

i) El complement de lloc de difícil cobertura.

D'acord amb l'article 37 del Text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic, aprovat per Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, la determinació i l'aplicació de les retribucions complementàries dels funcionaris és matèria objecte de negociació, en aquest cas, en el si de la Mesa Sectorial d'Educació.

Atès l'anterior, les parts adopten el següent

 

Acord

Primer

Objecte de l'acord

Aquest acord té per objecte establir les bases del complement de lloc de difícil cobertura dels funcionaris docents les Illes Balears.

Segon

Plaça de difícil cobertura

Una plaça serà declarada de difícil cobertura si té com a centre principal un centre educatiu ubicat a l'illa de Menorca o d'Eivissa.

Tercer

Complement de lloc de difícil cobertura

1. L'ocupació d'un plaça de difícil cobertura dona lloc al dret del funcionari que la ocupi a percebre el complement de lloc de difícil cobertura, pels imports que figuren en l'apartat vuitè d'aquest acord.

2. Aquest complement figurarà en la nòmina amb la denominació «complement de lloc de difícil cobertura».

Quart

Plaça de molt difícil cobertura

Són places de molt difícil cobertura les següents:

1) Les places que tinguin com a centre principal un centre educatiu ubicat a l'illa de Formentera.

2) Les places que pertanyin a un centre educatiu de Menorca o d'Eivissa; estiguin ocupades per un funcionari docent interí  que imparteix docència directa en ensenyaments d'educació infantil, educació primària, educació secundària obligatòria, batxillerat, formació professional o en ensenyaments de règim especial, i compleixin una de les condicions següents:

 

a) Que la plaça tingui com a funció principal una especialitat de difícil cobertura.

b) Que la plaça hagi estat oferida en els processos d'adjudicació de substitucions de funcionaris interins duts a terme al llarg de 14 dies naturals i no hagi estat coberta.

3) Les places generades a partir d'una plaça declarada de molt difícil cobertura, ja siguin modificacions de la tipologia de la plaça o de la jornada de la plaça, seran també places de molt difícil cobertura sempre que pertanyin al mateix centre educatiu que la plaça original.

Cinquè

Especialitat de difícil cobertura

1. A l'efecte del que preveu el punt 2.a) de l'apartat quart, una especialitat serà qualificada com especialitat de difícil cobertura quan el seu índex de difícil cobertura sigui inferior o igual a 5 aspirants per plaça.

2. L'índex de difícil cobertura d'una especialitat és la proporció entre les places disponibles d‘aquesta especialitat, jornada i illa, que resten per adjudicar i el nombre d'aspirants admesos i disponibles que les poden cobrir.

3. Una plaça podrà estar catalogada com d'especialitat de difícil cobertura com a màxim durant un curs escolar.

4. Aquestes especialitats es faran públiques a la pàgina web de la Direcció General de Personal Docent i Centres Concertats abans de l'inici de cada curs escolar.

Per al curs escolar 2024-2025, s'aplicarà la llista de les especialitats de difícil cobertura d'acord amb el punt 1 de l'annex 7 de la Resolució del director general de Personal Docent i Centres Concertats de 9 de juliol de 2024 per la qual es convoca, per al curs 2024-2025, el procés d'adjudicació de destinacions provisionals per als funcionaris de carrera docents sense destinació definitiva i els desplaçats per manca d'horari, per als funcionaris docents als quals se'ls ha admès la sol·licitud de destinació en comissió de serveis i per als funcionaris docents en pràctiques a centres públics d'ensenyament no universitari, i s'aproven les instruccions que l'han de regir, com també les instruccions que han de regir el procés d'adjudicació de substitucions (BOIB núm. 91, d'11 de juliol de 2024), també publicada a la plana web dgpdocen.caib.es. 

 

​​​​​​​Sisè

Import del complement en el cas d'ocupació de places de molt difícil cobertura

1. L'ocupació d'un plaça de molt difícil cobertura dona lloc al dret del funcionari que la ocupi a percebre el complement de lloc de difícil cobertura, pels imports que figuren en l'apartat vuitè d'aquest acord.

2. Malgrat es tracta del mateix complement i atès que l'import és diferent en funció de si s'ocupa una plaça de difícil cobertura o una plaça de molt difícil cobertura, aquest import figurarà en la nòmina amb la denominació «complement de lloc de molt difícil cobertura», als mers efectes aclaridors.

Setè

Actualització dels criteris

1. Per acord del Consell de Govern i per a cada curs escolar s'han de determinar, per a cada una de les illes de Menorca, Eivissa i Formentera, els llocs de difícil cobertura i de molt difícil cobertura en funció de la ubicació geogràfica, de l'especialitat docent o d'altres criteris que el Consell de Govern pugui determinar.

2. Per al curs 2024-2025 s'aplicaran els criteris per definir els llocs o places de difícil cobertura i molt difícil cobertura dels apartats segon i quart anteriors.

Vuitè

Imports

1. Imports del complement de lloc de difícil cobertura

a) El complement de lloc de difícil cobertura s'abonarà en dotze mensualitats.

b) Els imports mensuals íntegres seran el següents, en funció de l'illa del centre de servei i de la data d'efectes econòmics:

 

Illa del centre de servei

De l'1 de setembre de 2024 fins el 31 d'agost de 2025

De  l'1 de setembre de 2025 fins el 31 d'agost de 2026

De  l'1 de setembre de 2026 fins el 31 d'agost de 2027

A partir de l'1 de setembre de 2027

Menorca

0 €

100  €

200 €

200 €

Eivissa

0 €

200 €

300 €

300 €

2. Imports del complement de lloc de molt difícil cobertura

a) El complement de lloc de molt difícil cobertura s'abonarà en dotze mensualitats.

b) Els imports mensuals íntegres seran el següents en funció de la data d'efectes econòmics:

 

- De l'1 de setembre de 2024 fins al 31 d'agost de 2025: 300 €.

- A partir de l'1 de setembre de 2025: 400 €.

3. Aquest complement s'abonarà d'ofici a les nòmines corresponents del funcionari a partir de l'1 de setembre de 2024.

4. L'import d'aquest complement s'abonarà de forma proporcional a la jornada laboral del funcionari docent efectivament realitzada.

5. Les referències a retribucions contingudes en aquest Acord s'han d'entendre sempre fetes a retribucions íntegres.

Novè

Exclusions entre complements

1. El complement de lloc de difícil cobertura i el complement de lloc de molt difícil cobertura són excloents entre sí, de forma que un funcionari docent no podrà percebre alhora ambdós complements.

2. No obstant l'anterior, en el cas que un funcionari docent tengui dret a percebre els dos complements, únicament percebrà el de major import.

Desè

Actualització dels imports

1. L'actualització de l'import mensual del complement de lloc de difícil cobertura i del complement de lloc de molt difícil cobertura, d'acord amb els increments establerts per les lleis de pressuposts, es realitzarà amb data d'efectes econòmics a partir de l'exercici pressupostari següent de la data d'implantació de cada nou import segons les escales de la clàusula sisena.

2. L'eliminació o la reducció dels imports mensuals del complement de lloc de difícil cobertura i de molt difícil cobertura, que s'haurà de negociar amb els agents socials, estarà subjecte a futurs reconeixements d'increments de la indemnització per residència per part del Govern Central.

3. Al mes de setembre de 2026 es renegociaran amb els agents socials els imports del complement de difícil cobertura i es negociarà la declaració com de difícil cobertura de les places que tinguin com a centre principal un centre educatiu ubicat a l'illa de Mallorca. L'eventual acord tindrà efectes econòmics a partir de l'1 de gener de 2027.

Onzè

Vigència

1. Aquest Acord, adoptat en la Mesa Sectorial d'Educació de 28 d'agost de 2024, desplegarà els seus efectes a partir de l'1 de setembre de 2024, recaptats els informes que siguin preceptius i una vegada ratificat per acord del Consell de Govern.

2. Les parts signatàries d'aquest Acord es comprometen a complir allò que s'hi ha pactat d'acord amb el principi de bona fe, així com a resoldre de manera amistosa qualsevol discrepància que pugui sorgir en aplicació d'aquest.

Palma, 28 d'agost de 2024

Per l'Administració                         

 

Conseller d'Educació i Universitats Antoni Vera Alemany​​​​​​​

Vist i plau

 

Presidenta de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears

Margalida Prohens Rigo

Per les organitzacions sindicals

STEI-intersindical                                                                             ANPE

UOB                                                                                                  UGT

CCOO