Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

PARLAMENT DE LES ILLES BALEARS

Núm. 604741
Acord de la Mesa del Parlament de les Illes Balears de dia 18 de setembre de 2024, pel qual s’aprova la normativa reguladora de la seu electrònica i el registre electrònic

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

NORMATIVA REGULADORA DE LA SEU ELECTRÒNICA I REGISTRE ELECTRÒNIC DEL PARLAMENT DE LES ILLES BALEARS

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

L'entrada en vigor de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, suposa un fort impuls en la digitalització de les administracions públiques, ja que s'hi estableixen diverses obligacions entorn de l'administració electrònica que propicien una major eficàcia, innovació i modernització.

La Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, implica que la tramitació electrònica ha de constituir l'actuació habitual de les administracions. La llei té per objecte regular les relacions entre les administracions públiques i els ciutadans, amb l'objectiu d'implantar una administració completament electrònica i interconnectada i millorar la tramitació dels procediments administratius.

El capítol I del títol II de la llei 39/2015, ja esmentada, disposa l'obligació de totes les administracions públiques de comptar amb un registre electrònic general, o, si n'és el cas, d'adherir-se al de l'Administració General de l'Estat. Aquests registres estaran assistits al seu torn per l'actual xarxa d'oficines en matèria de registres, que passaran a denominar-se oficines d'assistència en matèria de registres.

A l'article 16.1 aquesta llei preveu que cada administració disposarà d'un Registre Electrònic General, en el qual es realitzarà l'assentament corresponent de tots els documents que es presentin o que es rebin en qualsevol òrgan administratiu, organisme públic o entitat vinculat o dependent.

L'article 38.1 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, defineix la seu electrònica com “aquella adreça electrònica, disponible per als ciutadans a través de xarxes de telecomunicacions, la titularitat de les quals correspon a una administració pública, o bé a un o més organismes públics o entitats de dret públic en l'exercici de les seves competències”.

L'apartat 3 del mateix article estableix que “cada Administració Pública determinarà les condicions i els instruments de creació de les seus electròniques, amb subjecció als principis de transparència, publicitat, responsabilitat, qualitat, seguretat, disponibilitat, accessibilitat, neutralitat i interoperabilitat”.

A l'article 144, la Llei 40/2015, ja esmentada, disposa que cada administració pública mantindrà actualitzat un registre electrònic dels òrgans de cooperació en els quals participi i de convenis que hagi subscrit.

Sobre la base d'aquests antecedents i l'exposició de motius, la Mesa del Parlament de les Illes Balears, en sessió de dia 18 de setembre de 2024, procedeix a la creació de la seu electrònica i del registre electrònic del Parlament de les Illes Balears, amb la seva regulació en aquesta normativa.

 

TÍTOL I DISPOSICIONS GENERALS

Article 1 Objecte

1. Es crea i regula la seu electrònica del Parlament de les Illes Balears, en la qual es posarà a la disposició de les persones interessades l'accés electrònic als serveis del Parlament de les Illes Balears.

2. Es crea i regula el registre electrònic del Parlament de les Illes Balears per a la recepció, la tramesa i la tramitació de les sol·licituds, els escrits i les comunicacions que es presentin i s'expedeixin per via electrònica.

Article 2 Àmbit d'aplicació

L'àmbit d'aplicació s'estén a les unitats administratives o àrees funcionals en què s'estructura el Parlament de les Illes Balears per a la prestació dels seus serveis a les persones interessades.

 

TÍTOL II SEU ELECTRÒNICA

Article 3 Accés a la seu electrònica

La seu electrònica del Parlament de les Illes Balears serà disponible a l'adreça electrònica: https://seu.parlamentib.es

La seu electrònica serà accessible a través de Portal Web del Parlament de les Illes Balears: https://www.parlamentib.es/

Article 4 Responsabilitats i òrgans competents

1. La titularitat de la seu electrònica correspon al Parlament de les Illes Balears, que és per tant responsable de la gestió, dels continguts i dels serveis posats a la disposició de les persones interessades.

2. Les directrius sobre els continguts comuns de la seu electrònica correspondran a l'Oficialia Major del Parlament de les Illes Balears. La gestió d'aquests continguts comuns correspondrà a les unitats administratives amb competència segons la matèria de què es tracti.

3. La gestió dels continguts específics correspon a les unitats administratives o àrees funcionals del Parlament de les Illes Balears que tinguin atribuïda la competència respecte de cadascun dels serveis posats a la disposició de les persones interessades en la seu electrònica.

4. La gestió tecnològica i informàtica correspon a l'Àrea Tecnològica i de Gestió Patrimonial del Parlament de les Illes Balears.

Article 5 Característiques de la seu electrònica

1. Es realitzaran a través de la seu electrònica totes les actuacions, els procediments i els serveis que requereixin l'autenticació de l'administració pública o dels usuaris per mitjans electrònics, així com aquells altres respecte dels quals se'n decideixi la inclusió a la seu electrònica per raons d'eficàcia i qualitat.

2. La seu electrònica s'identificarà mitjançant un certificat de seu electrònica l'ús del qual estarà limitat a la identificació d'aquesta. Aquest certificat de seu electrònica es podrà consultar a través d'aquesta seu.

3. Es garanteix la integritat, la veracitat i l'actualització de la informació i els serveis als quals pugui accedir-se a través de la seu electrònica.

4. La publicació a la seu electrònica d'informacions, serveis i transaccions respectarà els principis d'accessibilitat i ús d'acord amb les normes establertes sobre aquest tema, estàndards oberts i, si n'és el cas, aquells altres que siguin d'ús generalitzat pels ciutadans.

5. Les característiques de la seu electrònica respondran als criteris establerts a l'article 38 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.

Article 6 Continguts de la seu electrònica

1. Els continguts que inclou la seu electrònica són els següents:

a. Identificació de la seu i identificació de l'òrgan responsable de la seva gestió i administració.

b. Catàleg de tràmits.

c. Normativa reguladora de la seu electrònica.

d. Mitjans electrònics que els ciutadans puguin utilitzar en l'exercici del seu dret a comunicar-se amb l'administració pública.

e. Enllaç per a la formulació de queixes i suggeriments.

f. Accés a la consulta de tràmits i a l'estat de tramitació de l'expedient a través de la Carpeta ciutadana.

 

g. Accés al Portal de transparència

h. Tauler d'anuncis.

i. Incidències.

j. Data i hora oficial, i dies declarats oficialment com a inhàbils.

k. Comprovació de l'autenticitat i integritat dels documents que hagin estat autenticats mitjançant codi segur de verificació (CSV).

l. Sistema de verificació del certificat de la seu electrònica.

m. Accés al perfil del contractant i altres serveis previstos per la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic, per la qual es transposen a l'ordenament jurídic espanyol les Directives del parlament Europeu i del Consell 2014/23/UE i 2014/24/UE, de 26 de febrer de 2014.

n. Informació sobre l'accessibilitat.

o. Qualsevol informació o servei que el Parlament de les Illes Balears consideri d'interès o necessitat.

2. Els continguts publicats a la seu electrònica respondran als criteris de seguretat i interoperabilitat que es deriven del Reial decret 311/2022, de 3 de maig, pel qual es regula l'Esquema Nacional de Seguretat, i del Reial decret 4/2010, de 8 de gener, pel qual es regula l'Esquema Nacional d'Interoperabilitat en l'àmbit de l'Administració Electrònica.

 

TÍTOL III REGISTRE ELECTRÒNIC

Article 7 Accés al registre electrònic

L'accés al registre electrònic es realitza a través de la seu electrònica disponible a la direcció electrònica: https://seu.parlamentib.es.

Article 8 Responsabilitats i òrgans competents

1. La gestió del registre electrònic correspon a l'Àrea d'Assistència Tècnica Parlamentària del Parlament de les Illes Balears.

2. La gestió tecnològica i informàtica correspon a l'Àrea Tecnològica i de Gestió Patrimonial del Parlament de les Illes Balears.

3. En cap cas el Parlament de les Illes Balears no serà responsable de l'ús fraudulent que els usuaris del sistema puguin fer dels serveis prestats mitjançant administració electrònica. A aquest efecte, aquests usuaris assumeixen amb caràcter exclusiu la responsabilitat de la custòdia dels elements necessaris per a la seva autenticació en l'accés a aquests serveis, l'establiment de la connexió precisa i la utilització de la signatura electrònica, així com de les conseqüències que poguessin derivar-se del seu ús indegut, incorrecte o negligent. Igualment serà responsabilitat de l'usuari la custòdia i el maneig adequats dels fitxers que li siguin retornats pel registre electrònic com a justificant de recepció.

Article 9 Dies i horari de funcionament, data i hora oficial, calendari de dies inhàbils i còmput de terminis

1. El registre electrònic permet la presentació de sol·licituds, escrits i comunicacions durant les vint-i-quatre hores de tots els dies de l'any, sense perjudici de les interrupcions quan concorrin raons justificades de manteniment tècnic o operatiu, de les quals s'informarà en el mateix registre i en la seu electrònica.

2. Als efectes que procedeixin en relació amb el registre electrònic, la seu electrònica mostrarà:

a. El calendari de dies inhàbils, que estarà publicat a la seu electrònica del Parlament de les Illes Balears i s'utilitzarà a l'efecte de còmput de terminis.

b. La data i l'hora oficial, que seran les que constin com a data i hora de la transacció en el registre electrònic, i la sincronització es realitzarà segons el que disposa l'article 15 del Reial decret 4/2010, de 8 de gener, pel qual es regula l'Esquema Nacional d'Interoperabilitat a l'àmbit de l'administració electrònica.

3. Tenint present l'àmbit territorial sobre el qual exerceix les seves competències el Parlament de les Illes Balears, el calendari de dies inhàbils del seu registre electrònic serà el que es determini, per a cada any, en la resolució publicada en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, per la qual s'estableix el calendari de dies inhàbils, a l'efecte de còmput de terminis a la comunitat autònoma.

4. El còmput de terminis es realitzarà d'acord amb el que disposa l'article 30 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. A aquest efecte el registre es regirà per la data i l'hora oficial espanyola, corresponent a la Península, Ceuta, Melilla i l'arxipèlag balear. Això també serà aplicable als que accedeixin al registre electrònic des de qualsevol territori amb horari distint a l'horari oficial esmentat.

Article 10 Voluntarietat i obligació de la presentació electrònica

La presentació de sol·licituds, escrits i comunicacions per mitjà del registre electrònic tindrà caràcter voluntari en el cas de persones físiques i serà de caràcter obligatori per a les persones jurídiques i tots aquells subjectes que preveu l'article 14 de la Llei 39/2015, ja esmentada.

Article 11 Acreditació de la identitat

1. Les sol·licituds, els escrits i les comunicacions podran ser presentades davant el registre electrònic pels interessats, en els termes definits a l'article 66 de la Llei 39/2015 esmentada.

2. La identificació del ciutadà que presenta documents davant el registre electrònic i la signatura de les dades i els documents aportats es realitzarà mitjançant la utilització del document nacional d'identitat electrònic o qualsevol dels certificats reconeguts inclosos a la “Llista de confiança de prestadors de serveis de certificació” (TSL) establerts a Espanya, publicada a la seu electrònica del Ministeri d'Indústria i Turisme.

3. La seu electrònica contindrà la relació de procediments que podran iniciar-se utilitzant sistemes d'identificació electrònica, segons estableix l'article 9 de la Llei 39/2015, ja esmentada.

Article 12 Documents admissibles

El registre electrònic admetrà:

  1. Sol·licituds, escrits i comunicacions adreçats al Parlament de les Illes Balears.
  2. Documentació addicional a les sol·licituds, els escrits i les comunicacions.

Article 13 Resguard acreditatiu de la presentació

Després de la recepció d'una sol·licitud, un escrit, una comunicació o una documentació addicional, el registre electrònic emetrà, automàticament, un rebut signat electrònicament amb el contingut establert a l'article 16.3 de l'esmentada Llei 39/2015.

Article 14 Signatura electrònica

S'admetran els sistemes de signatura electrònica d'acord amb el que estableix l'article 10 de la Llei 39/2015, ja esmentada, que preveu sistemes de signatura electrònica reconeguda o qualificada i avançada basats en certificats electrònics reconeguts o qualificats de signatura electrònica expedits per prestadors inclosos a la «Llista de confiança de prestadors de serveis de certificació».

Article 15 Interoperabilitat i seguretat

Els continguts publicats a la seu electrònica i els mitjans organitzatius i tècnics del registre electrònic respondran als criteris de seguretat i interoperabilitat que es derivin de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques; de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic; del Reial decret 4/2010, de 8 de gener, pel qual es regula l'Esquema Nacional d'Interoperabilitat en l'àmbit de l'Administració Electrònica; i del Reial decret 311/2022, de 3 de maig, pel qual es regula l'Esquema Nacional de Seguretat.

Disposició transitòria

La implantació de la seu electrònica i del registre electrònic es durà a terme de manera gradual, en funció del desenvolupament tècnic necessari, i se circumscriurà transitòriament a procediments administratius no parlamentaris.

Disposició final Posada en funcionament de la seu electrònica i del registre electrònic

La seu electrònica i el registre electrònic que es creen a través d'aquest acord començaran a operar en el termini màxim de 3 mesos a comptar des de la seva publicació al Butlletí Oficial del Parlament de les Illes Balears. Així mateix, l'acord també es publicarà al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

A la data de la signatura electrònica (19 de setembre de 2024)

El president del Parlament de les Illes Balears Gabriel Le Senne i Presedo