Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 606725
Acord del Consell de Govern de 20 de setembre de 2024 per a la declaració institucional del 2025 com a Any Josep Maria Llompart

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Josep Maria Llompart, intel·lectual, escriptor polifacètic, traductor i activista cultural, va néixer a Palma el 23 de maig de 1925. Enguany, per tant, es compleixen cent anys del seu naixement.

Josep Maria Llompart va començar als anys quaranta la seva activitat com a escriptor. Durant els anys cinquanta s'inicia en el món de la crítica literària a les revistes Raixa i Vida Nova, i el 1954 participa en les celebracions del centenari de Costa i Alcover. En la dècada dels seixanta, s'involucra en nombroses activitats literàries, culturals i cíviques. De fet, el 1961 publica Poemes de Mondragó i comença a treballar d'assessor literari a l'Editorial Moll. Durant les dècades del 1970 i 1980 és el moment de més fecunditat literària, segons l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, i és el moment en què també enceta la seva etapa com a traductor.

Pel que fa a la seva faceta com a articulista i professor, cal destacar que va ser col·laborador al Diario de Mallorca, amb nombrosos articles sobre autors catalans i estrangers. Entre 1976 i 1980 participa en la secció «La columna de Foc», al diari Última Hora, amb múltiples articles sobre literatura i qüestions sociolingüístiques. A més, des del 1969 fins al 1972, imparteix classes de literatura i cultura catalanes a la delegació a Palma de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Barcelona. El 1987 reprèn la docència, com a professor associat, a la Universitat de les Illes Balears fins al 1991 en què es jubila.

Com a activista, convé destacar que, durant els anys seixanta, intervé en moltes activitats cíviques d'oposició al règim franquista entre les quals destaquen Aules de Poesia, Novel·la i Teatre de la Casa Catalana de Mallorca. A més, el 1962 participa en la fundació de l'Obra Cultural Balear, de la qual és president des del 1978 fins al 1986.

Entre els anys 1980 i 1990, Josep Maria Llompart rep tota una sèrie de reconeixements públics. Serà nomenat president de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans. A més, el 1982 rep el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i la Generalitat de Catalunya li atorga la Creu de Sant Jordi. Més endavant, és nomenat Fill Il·lustre de Palma i Fill Predilecte del Consell de Mallorca.

Mor el 28 de gener de 1993, encara en la plenitud de la seva vida literària i enmig de tot un seguit d'actes d'homenatge.

És un acte de justícia, doncs, retre homenatge a un dels intel·lectuals més importants del segle xx, referent cívic del moviment de normalització del català, i reconèixer la seva aportació a l'enriquiment de la cultura catalana. Per això, la Generalitat de Catalunya ha declarat l'any 2025 com a Any Josep Maria Llompart.

També és voluntat del Govern de les Illes Balears commemorar la figura de Josep Maria Llompart, com a reconeixement a la persona i a la seva trajectòria.

Per tot això, el Consell de Govern a proposta del conseller de Turisme, Cultura i Esports, en la sessió de dia 20 de setembre de 2024 adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Declarar l'any 2025 com a Any Josep Maria Llompart a tot el territori de les Illes Balears.

Segon. Designar l'Institut d'Estudis Baleàrics responsable de la commemoració d'aquesta efemèride.

Tercer. Convidar la resta d'institucions de les Illes Balears a participar en la celebració de l'Any Josep M. Llompart.

Quart. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 20 de setembre de 2024

La secretària del Consell de Govern Antònia Maria Estarellas Torrens