Secció III. Altres disposicions i actes administratius
AJUNTAMENT DE SENCELLES
Núm. 584262
Aprovació definitiva del Programa de Gestió de Colònies Felines
El Ple de l'Ajuntament de Sencelles aprovà inicialment, en Sessió de dia 19 de juliol de 2024, el Programa de Gestió de Colònies Felines.
Publicada l'aprovació inicial al BOIB núm. 98 de 25 de juliol de 2024, i no havent reclamacions al respecte, es publica el text íntegre de l'aprovació acordada, considerant la seva aprovació com definitiva
Pla de Gestió Ètica de Colònies Felines de Sencelles
1. Exposició i Antecedents
2. Diagnòstic
2.1. Cens previ de les colònies felines
3. Actuacions per formalitzar una colònia felina
3.1. Formalització d'una colònia felina
3.2. Microxip a nom de l'Ajuntament
3.3. Fases del procés de creació d'una Colònia Felina controlada i planificació de custòdia pre i postquirúrgica
3.4. Planificació tècnica de millora de colònies i sistemes de captura, material i mitjans humans
3.5. Procediments veterinaris: desparasitació, castració, xipatge i marcatge
3.6. Protocol d'atenció d'animals malalts o ferits
3.7. Tornada dels animals al lloc d'origen i adopció
3.8. Seguiment i manteniment correcte de la colònia i del Pla de Gestió Ètica de Colònies Felines de Sencelles
4. Actuacions per una gestió ètica de les colònies felines
4.1. Programa CER d'alta intensitat
5. Mitjans humans
5.1. Participació de veterinaris i programa d'atenció de moixos malalts o ferits
5.1.1. Convenis de col·laboració i acció veterinària
5.2. Participació d'associacions i ciutadans/es: carnet de voluntària de colònies i document de compromís
5.2.1. Voluntàries de cases d'acollida
5.3. Policia Local
5.4. Mediadora entre la ciutadania i l'Ajuntament
6. Formació
6.1. Plans de formació de voluntaris/àries de colònies i del personal de l'Ajuntament en el maneig i gestió de les colònies felines
7. Campanyes de sensibilització per a la integració de les colònies
1. Exposició i Antecedents
L'Ajuntament de Sencelles, de plena conformitat amb el que estableix l'article 13 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (subscrit per l'Estat espanyol) reconeix els animals com a éssers dotats de sensibilitat tant física com psíquica i amb capacitat per patir físicament i psíquicament, adquirint, en aprovar l'Ordenança de Benestar Animal (BOIB 180, 30 de desembre de 2021), el compromís de ser un municipi lliure de maltractament animal i el deure vetllar pel seu benestar, aplicant, en el cas de les colònies de moixos, el científic i ètic Mètode CER (Captura, Esterilització i Retorn al seu entorn).
Amb les campanyes que estem impulsant i les que seguiran, volem transmetre a la ciutadania que la tinença dels animals de companyia i, especialment la dels moixos, que per la seva idiosincràsia surten a l'exterior i circulen lliurement, exigeix una responsabilitat especial, tant pel que fa als seus drets i benestar, com als deures de les persones propietàries o alimentadores, que han de tenir present la responsabilitat que implica la seva tinença, informant-se de les seves característiques etològiques, molt enfocades a la satisfacció de les seves necessitats reproductives, poder facilitar millor tot el benestar que necessiten, castrant-los per evitar molèsties i no menystenir la convivència ciutadana.
La convivència amb els animals ha de partir del principi bàsic de respecte per aquests éssers vius i del principi de respecte a l'entorn i amb altres persones, comparteixin aquestes o no, la mateixa afinitat pels animals. Això comporta desenvolupar un treball de pedagogia social en què totes les persones estem implicades.
Donem a conèixer que la responsabilitat envers els éssers vius i, en particular, dels moixos, dependrà dels propietaris/es durant un llarg període de la nostra vida (cura, identificació, hàbitat, educació, salut en general i control de la natalitat) i que, per garantir aquestes responsabilitats i el seu benestar i benestar social, hem de complir la Llei 7/2023, de 28 de març, de protecció dels drets i el benestar dels animals i la nostra Ordenança de Benestar Animal de Sencelles.
La creixent sensibilització envers els animals, ens va animar a cercaralternatives a la captura i sacrifici eutanàsic dels moixos assilvestrats, arribant a la conclusió que el mètode més efectiu i ètic per al control de les colònies és el conegut com a Mètode CER, Captura, esterilització i tornada al seu origen, conegut internacionalment com a TNR, Trap-Neuter-Return, que s'ha demostrat, a molts llocs del món i també a Mallorca, com una eina eficaç per controlar la població felina d'un municipi. En el cas de les illes, encara hem de fer més èmfasi en la castració, per la manca de depredadors i pel clima propici que fa tot l'any.
Sabem que una colònia de moixos ferals castrats evita la majoria de les malalties i contagis derivats de la reproducció i la criança, de les baralles i conflictes territorials derivades d'aquestes, a més d'evitar males olors per miccions, miols en època de zel, etc.
Les nostres campanyes també cerquen actuar sobre els moixos domèstics que, en estar castrats, reduiran el radi d'acció i les baralles a mort dels mascles, perquè ja no tindran la necessitat imperiosa de reproduir-se, ni de dominar els mascles i femelles d'una colònia i, per tant, minvarà la necessitat d'assilvestrar-se i formar part d'una colònia.
Hem pogut constatar que la captura i trasllat a un centre de protecció d'animals domèstics, on es dona el sacrifici eutanàsic dels moixos ferals que donen positiu en leucèmia i immunodeficiència felina, a part de no ser ètic, és ineficient i car, i genera un bucle que eternitza les problemàtiques, perquè, en capturar-los, es deixa un buit en una colònia, però aquest buit es torna a omplir per altres moixos, molts d'ells domèstics, que encara no han estat castrats o que provenen d'altres colònies descontrolades (efecte buit).
En canvi, amb el Mètode CER, les colònies deixen de ser atractives per als moixos no castrats d'altres colònies o casolans, i com que no poden reproduir-se acaben desapareixent de forma natural en pocs anys.
El control ètic de les colònies (CER) permet que els moixos assilvestrats o ferals castrats no atreguin els moixos casolans o altres moixos ferals, d'altres colònies urbanes o de fora del nucli urbà, a formar part de la colònia, augmentant la salubritat i qualitat de vida de la colònia, perquè es redueixen moltíssim les causes de contagis: baralles, reproducció, parts i transmissió per part dels cadells.
Per aplicar la recent Ordenança de Benestar Animal, l'Ajuntament de Sencelles el juny del 2022 va iniciar una Campanya de Cens Animal informativa porta a porta, especialment enfocada a aconseguir el control de natalitat dels moixos casolans pels seus propietaris/es, per aturar aquesta dinàmica de reproducció incontrolada i pel be del municipi i del benestar dels animals.
A més, per desenvolupar la Campanya de Control de Natalitat i Cens Animal vam establir un Protocol de la Policia Local pel cens dels moixos de Sencelles, perquè la policia faci campanyes porta a porta, per assolir la fita d'un Cens Animal senceller actualitzat.
Trobem que una campanya de control de colònies felines s'ha de fer el més integral i àmplia possible, actuant sobre tots els focus que estan generant la problemàtica:
L'Ajuntament de Sencelles té el compromís d'aconseguir el màxim nivell de protecció i benestar dels animals i afavorir la responsabilitat i una conducta més cívica per part de la ciutadania en la defensa i la preservació del benestar dels moixos.
Amb aquest Pla de Gestió Ètica de les Colònies de Sencelles, establim criteris per al control, tractament i vigilància de les colònies felines, vetllant:
Aquesta tasca la començàrem el 2021, desenvolupant un conveni amb l'associació per al benestar animal del municipi (Conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Sencelles i l'associació Quina Animalada) per a la gestió de colònies controlades de moixos, aplicant el mètode CER, per controlar la superpoblació de moixos ferals, promovent la creació de colònies felines en espais públics municipals per controlar-ne la reproducció, alimentació i garantir-ne la salut.
Pensem que una eina imprescindible per als ajuntaments són les persones voluntàries, ja que col·laboren fent el manteniment i la captura dels animals, dedicant-los moltes hores per aconseguir baixar la població de moixos ferals i realitzar un manteniment adequat de les colònies.
És quan un grup de moixos de carrer, ferals i casolans, conviuen junts en un determinat lloc, es formen les anomenades colònies de moixos. En general, aquestes colònies de moixos passen desapercebudes i no generen problemes, sobretot a causa dels seus hàbits esquius i generalment nocturns. A causa de la superpoblació, poden generar problemes als veïnats/des.
Atès que els felins tenen una elevada taxa de procreació, el control de natalitat mitjançant castració veterinària és la mesura més efectiva per controlar la població de moixos ferals i evitar-ne l'efecte buit. Tot i això, ha d'anar acompanyada d'altres mesures, com són:
2. Diagnòstic
El control de la població mitjançant el programa CER té com a objectiu reduir la població de moixos ferals per reduir la pressió sobre el medi natural i urbà i reduir els efectes negatius com són:
- Depredació sobre la fauna: Hi ha estudis sobre els impactes dels moixos sobre la fauna, però del que encara no es coneixen estudis és sobre la intensitat de depredació d'una colònia controlada, és a dir, esterilitzada i amb una font d'aliment regular.
- Sorolls i baralles: Amb la castració s'eviten els sorolls durant l'època de zel i baralles entre mascles, evitant les ferides que són una font d'infeccions i contagis i difícils de tractar.
- Els riscos sanitaris: Amb un manteniment adequat de les colònies, els riscos sanitaris són prou controlables. Estudis de dinàmica de població han demostrat que només un percentatge petit de moixos d'una colònia pateix malalties transmissibles entre ells, com ara la immunodeficiència felina i la leucèmia felina. La panleucopènia, però, pot suposar una mortalitat important, sobretot dels individus joves.
· Els moixos poden presentar malalties transmissibles a l'ésser humà. Les més comunes són els paràsits i la toxoplasmosi, però, amb una higiene adequada, el risc és mínim.
2.1. Cens previ de les colònies felines
Tot i que sabem que la majoria de les colònies de moixos passen desapercebudes i no generen problemes, sobretot a causa dels seus hàbits esquius i generalment nocturns, prèviament a l'elaboració del Pla integral de gestió ètica de colònies felines de Sencelles, hem fet un estudi censal previ de la població de moixos comunitaris al municipi, així com les seves localitzacions.
Hem recollit les dades de la gestió realitzada anteriorment a l'elaboració del projecte: les actuacions dutes a terme per la protectora amb què tenim un conveni, per l'associació animalista del municipi Quina Animalada i les instàncies dels veïnats/des per realitzar l'informe, on s'estableix la situació de partida que facilitarà la posada en marxa dels mecanismes necessaris per millorar la gestió de les colònies felines i la convivència amb la ciutadania.
L'any 2021 vam iniciar el conveni amb l'associació animalista del municipi Quina Animalada, Conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Sencelles i l'associació Quina Animalada per a la gestió de colònies controlades de moixos, aplicant el mètode CER, conveni motivat per les actuacions altruistes d'algunes voluntàries de l'associació, que amb els mitjans aconseguien castrar moixos i tractar els moixos malalts de les dues àrees d'aportació principals del municipi.
L'Ajuntament de Sencelles el desembre del 2021 també va aprovar l'Ordenança de Benestar Animal on regula qui pot alimentar moixos en espais públics, la castració dels moixos casolans, la gestió ètica amb el Mètode CER de les colònies de moixos…
El juny de 2022 vam fer una Campanya de Cens Animal porta a porta, a més d'un Protocol de la Policia Local pel cens dels moixos de Sencelles, una campanya porta a porta, per fer complir l'Ordenança de Benestar Animal, especialment enfocada a aconseguir el control de natalitat dels moixos.
A més, a la campanya de 2022, Censa els teus animals - Millorant el benestar dels animals, millorem el de totes i tots, demanàrem col·laboració a la ciutadania per fer el cens i conèixer la situació del municipi (diagnòstic), per actuar per evitar el assilvestrament i procreació dels moixos, i l'abandó dels cans.
3. Actuacions per formalitzar una colònia felina
3.1. Formalització d'una colònia felina
Amb el Pla de Gestió Ètica de les Colònies de Sencelles volem canviar la dinàmica social que evita la responsabilització de la castració dels moixos, donant informació per canviar les diferents creences que sostenen aquesta dinàmica, que afavoreix la creació de colònies descontrolades.
L'Ajuntament tindrà un registre de les ubicacions de les colònies felines a la via pública, controlades per l'Ajuntament a través de voluntàries.
Podrà iniciar la formalització d'una colònia felina qualsevol persona cuidadora responsable i autoritzada, associació/entitat col·laboradora, centre veterinari, així com qualsevol ciutadana que tingui coneixement de l'existència d'una colònia felina que no hagi estat registrada, en vulgui o no fer-ne responsable.
Per això, caldrà indicar a través del formulari Sol·licitud de Consolidació Colònia Felina Controladales dades personals, la ubicació exacta de la mateixa dins del municipi, així com qualsevol altre detall que pugui permetre la seva localització i en la mesura del possible el nombre i la caracterització dels membres que la formen.
- Aquesta sol·licitud es podrà presentar de forma presencial al Registre d'Entrada de l'Ajuntament o bé electrònicament, a través de la Seu Electrònica.
- Les dades proporcionades seran incorporades a la base de dades del Cens Animal de l'Ajuntament per poder fer millor anàlisi i diagnòstic de la població felina de Sencelles.
Localitzada i caracteritzada la colònia felina, l'Ajuntament determinarà les actuacions necessàries per garantir-ne la gestió ètica i el benestar dels veïns i veïnes, i dels animals.
Tenint en compte que l'Ajuntament no permet donar menjar al carrer als moixos, excepte a les colònies felines de l'Ajuntament, i per persones voluntàries acreditades, les actuacions que puguin crear noves colònies a la via pública queden molt limitades.
En cas que un nombre indeterminat de felins sigui alimentat en un espai privat, es promourà un acord amb els propietaris/es o responsables de l'espai privat ja ocupat pels animals, per ajudar els veïns/es en el seu control, aplicant el mètode CER i cedint gàbies per dur a terme la tasca de Captura, Esterilització i Retorn dels felins, dels quals n'assumeixen la cura. A més, se'ls oferirà rebre la Formació per a persones gestores d'una colònia felina per millorar la seva relació, socialització i cura d'aquests moixos.
Les dues situacions més habituals que se solen observar són la situació A:
A. el veïnat/da, que va començar donant menjar a un moix,
a. que ens truca quan veu que podrien arribar a ser massa boques per alimentar;
b. que ens truca quan ja són massa boques per alimentar;
i la situació B:
B. el veïnat/da que ens truca perquè els moixos li entren a la cuina o li fan malbé l'hort o el jardí i no vol fer-se'n càrrec.
A la situació A:
l'Ajuntament acorda costejar la castració i el xip a nom seu, així com altres aspectes sanitaris
el veí s'encarrega d'alimentar aquests moixos i informar l'Ajuntament de l'estat del cens d'aquesta (baixes i possibles altes).
En cas que la colònia tingui més de 5 individus, se cerquen altres col·laboradors/es entre els veïnats/des, preferiblement que ja hagin donat menjar a moixos ferals que compareixen a ca seva.
A la situació B:
- D'aquesta tasca se n'encarregaria la Policia Local, si fos necessari.
- En moltes situacions el problema desapareix o minva molt perquè es tracta de moixos casolans que vagabundegen i els amos els tanquen a casa.
- Situació que pot resoldre la policia fent un porta a porta per fer complir l'ordenança local.
- l'Ajuntament determinarà com cal procedir per gestionar la colònia, tenint en compte com es pot ubicar aquesta en un espai públic proper.
- Així, haurà d'arribar a acords amb l'associació animalista del municipi Quina Animalada, perquè els seus voluntaris/àries assumeixin la gestió de la colònia, o bé, amb voluntaris/àries que hi vulguin col·laborar.
.En cas de formalitzaruna colònia felina controlada, s'iniciaran els tràmits següents:
3.2. Microxip a nom de l'Ajuntament
Tal com es recull a la Llei 7/23, com a mesura del control i cura dels individus de colònies felines controlades a la via pública que siguin capturats, igual que en el present conveni de l'Ajuntament de Sencelles amb l'associació animalista del municipi, se'ls haurà de fer un control sanitari, desparasitacions, castració i xipatge a nom de l'Ajuntament de Sencelles.
A més, amb la finalitat de reconèixer els felins ja esterilitzats, se'ls fa el marcatge de les orelles amb una petita osca.
3.3. Fases del procés de creació d'una Colònia Felina controlada i planificació de custòdia pre i postquirúrgica
Per tal d'assegurar al màxim èxit de cada intervenció, es tindran en compte les característiques següents de la colònia, entre d'altres: lloc d'assentament dels animals, ubicació, extensió, nombre d'animals que la integren i altres dades d'interès, i nombre de les persones proposades com a col·laboradores.
Les entitats col·laboradores i els voluntaris/es, segons prescripció veterinària:
- Quan sigui necessari seran atesos a les instal·lacions veterinàries.
3.4. Planificació tècnica de millora de colònies i sistemes de captura, material i mitjans humans
Condicionament de la ubicació de la colònia
- i habilitació de les zones d'alimentació (menjadores i abeuradors) i abric.
Sistemes de captura, material i mitjans humans:
- Els voluntaris/àries seran de dos tipus, els vinculats a l'associació pel benestar animal del municipi i els de colònies privades.
- Tots dos subscriuran el Protocol d'actuació per al sanejament i el retorn de moixos a Colònies Controlades .
3.5. Procediments veterinaris: desparasitació, castració, xipatge i marcatge
Avaluació prèvia: una vegada anestesiat l'animal, es comprovarà l'estat general i possible existència de parasitosis externes: àcars d'orelles (otodectes cynotis), puces i paparres. En cas de presentar-les, es realitzarà una neteja i un tractament amb fipronil.
Desparasitació interna: mitjançant medicament d'aplicació espot-on (absorció per la pell).
Esterilització quirúrgica: s'esterilitzarà a tots els exemplars, incloent-hi una permanència a la clínica durant un o dos dies, segons sigui mascle o femella, per fer un seguiment de la seva evolució postquirúrgica; no caldrà retirar els punts de la pell, ja que es realitzarà amb sutura reabsorbible. En el cas de les femelles, s'hi inclou un tractament amb antibiòtic de llarga acció.
Marcat: per tal de detectar els moixos ja esterilitzats, es realitzarà una perforació circular de 4 mm de diàmetre; a les femelles se'ls marcarà l'orella esquerra i als mascles l'orella dreta.
Identificació: Els moixos es xiparan al moment de la seva castració.
Fitxa: s'emplenarà una fitxa per cada exemplar, lliurant-ne una còpia a l'Ajuntament. La fitxa contindrà, com a mínim, la informació següent:
- Colònia de procedència.
- Data de captura i esterilització.
- Foto.
- Ressenya.
- Resultat de l'avaluació sanitària.
- Número d'identificació (xip).
- Data de solta.
- Observacions.
3.6. Protocol d'atenció d'animals malalts o ferits
Les entitats col·laboradores i els voluntaris/es, segons prescripció veterinària, podran encarregar-se de l'atenció, en cases d'acollida, dels moixos ferits o malalts, fins a la recuperació, l'esterilització i la solta. Quan sigui necessari seran atesos a les instal·lacions veterinàries.
L'eutanàsia només s'aplicarà segons criteris veterinaris quan les condicions de l'animal siguin incompatibles amb una vida digna.
Un cop recuperat l'animal, es tornarà a avaluar la situació (tornada a la colònia d'origen, entrada en un refugi o adopció, segons el cas).
Fitxa: s'emplenarà pel veterinari/ària i els voluntaris/es (quan escaigui) una fitxa per cada exemplar, lliurant-ne una còpia a l'Ajuntament. La fitxa contindrà, com a mínim, la informació següent:
- Colònia de procedència.
- Data ingrés.
- Foto.
- Ressenya.
- Resultat de l'avaluació sanitària.
- Número d'identificació (xip).
- Data de solta.
- Observacions.
- El testatge FeLV (Leucèmia Felina) i FIV (Immunodeficiència Felina) no serà inclòs en el procediment estàndard d'establiment de colònies.
- Quedarà a criteri veterinari.
3.7. Tornada dels animals al lloc d'origen i adopció
- Els animals seran tornats a la mateixa localització on van ser capturats o, en els supòsits que així s'acordi, en llocs establerts per a la seva reubicació,
- Els moixos ferals castrats requereixen un temps de repòs abans de la solta i l'aplicació d'uns medicaments que s'adaptin a la seva idiosincràsia, segons criteris veterinaris.
- Amb el marge d'un mes per ser censats, en cas de ser residents a Sencelles, i comunicació de la seva castració en menys de sis mesos, en el cas dels cadells.
3.8. Seguiment i manteniment correcte de la colònia i del Pla de Gestió Ètica de Colònies Felines de Sencelles
El seguiment de les colònies serà dut a terme per l'Ajuntament a través de:
A través de les persones voluntàries de les colònies:
- Que en tot cas serà pinso sec.
- Es podrà utilitzar pinso humit per a la seva captura o tractaments sanitaris.
- Serà responsabilitat de les persones voluntàries de la colònia que els recipients estiguin nets i amb aigua.
- Mai no es deixaran aliments a terra i les restes es netejaran diàriament per evitar situacions d'insalubritat i assegurar les condicions adequades de salubritat i higiene de la zona.
- En cas que siguin casolans o cadells sense xipar, es crearà un procediment d'adopció.
- El voluntari/ària responsable informarà mitjançant instància de l'arribada a la colònia de nous moixos i canvis en les condicions generals de l'espai i dels animals.
- Inclourà les condicions de salubritat de la zona on s'emplacen els moixos, estat en què es troben els animals, i tractaments veterinaris practicats, si escau.
En relació amb l'avaluació del Pla de Gestió Ètica de Colònies Felines de Sencelles i per poder valorar la consecució dels objectius planejats en aquest:
- el nombre dels moixos a les colònies,
- nombre de queixes rebudes pels veïnats/des que conviuen als voltants de les colònies,
- nombre d'atencions de moixos a clíniques veterinàries,
- nombre de moixos sacrificats,
- nombre d'adopcions.
4. Actuacions per una gestió ètica de les colònies felines
4.1. Programa CER d'alta intensitat
Un cop analitzades les dades recollides sobre la situació actual de les poblacions felines, els recursos disponibles i els objectius plantejats, posarem en marxa el pla d'actuació del Programa CER d'alta intensitat, una actuació prioritària perquè en menys de sis mesos puguem castrar més del 50% dels moixos pertanyents a les colònies del municipi.
Les accions a realitzar al pla d'actuació del Programa CER d'alta intensitat inclouran també els objectius següents:
Coordinació:
Un dels aspectes fonamentals que cal tenir en compte per a l'èxit de la gestió de poblacions felines és la coordinació de tots els elements humans i materials.
Aquesta coordinació, que ha d'incloure les accions dels voluntaris/es, serà la clau perquè el projecte aconsegueixi assolir els objectius definits i es faci dins el termini i en la forma escaient,
- prioritzant elements d'actuació davant de situacions no contemplades al pla, assignant recursos i buscant l'eficiència i eficàcia del sistema.
Les principals tasques de coordinació que han de reflectir de manera detallada són:
Concentració:
Formació:
- atenent les diferents situacions, ubicacions, nombre de membres de la colònia i antecedents d'aquesta,
- comprendre els comportaments i estratègies de moixos esquius, així com
- conèixer les diferents gàbies individuals o col·lectives.
Vigilància:
- exceptuant diversos factors com complicacions postquirúrgiques i estat de salut, a determinar pel veterinari/ària.
5. Mitjans humans
5.1. Participació de veterinaris i programa d'atenció de moixos malalts o ferits
L'objectiu d'aquest pla és el control dels felins ferals de Sencelles, tant des del punt de vista sanitari, com de la natalitat i el benestar dels seus exemplars (tractaments clínics, prèvia autorització dels responsables municipals i sempre realitzats per veterinaris/àries col·legiats/des) i eliminar les molèsties produïdes per les colònies de moixos, controlant així la superpoblació, reduint els riscos sanitaris i millorant la qualitat de vida dels moixos.
5.1.1. Convenis de col·laboració i acció veterinària
Podriem establir convenis de col·laboració amb diferents clíniques veterinàries del municipi o dels municipis propers (Costitx, Inca, Binissalem…), que se sumaran al conveni que ja tenim signat, fa una dècada amb Baldea, la Federació d'Associacions de Benestar Animal de les Illes Balears.
Després de fer-se una captura indolora (amb gàbies parany) dels felins, pel seu trasllat al veterinari, els veterinaris/es portaran a terme les accions següents:
Avaluació prèvia: un cop anestesiat l'animal, es comprovarà l'estat general i possible existència de parasitosis externes: àcars d'orelles (otodectes cynotis), puces i paparres.
Desparasitació interna.
Esterilització quirúrgica: es castrarà tots els exemplars, incloent-hi la permanència a la clínica segons criteri veterinari, en cas que sigui necessari fer un seguiment de la seva evolució postquirúrgica.
Xipatge a nom de l'Ajuntament o de la persona que n'assumeix la responsabilitat.
Marcatge: per detectar els moixos ja castrats, se'ls marcarà l'orella.
Fitxa: s'emplenarà una fitxa per cada exemplar, lliurant-ne còpia a l'Ajuntament. La fitxa contindrà la informació següent:
- Colònia de procedència.
- Data de captura i esterilització.
- Foto.
- Resultat de l'avaluació sanitària.
- Número d'identificació del xip.
- Data de solta.
- Observacions.
- Vacunacions
- Tests de malalties habituals (leucèmia, IF)
- Tractaments bucals
- Operacions per causa d'atropellaments
- Altres
5.2. Participació d'associacions i ciutadans/es: carnet de voluntària de colònies i document de compromís
L'Ajuntament de Sencelles vol fomentar la participació ciutadana en general i, en particular, la dels ciutadans i associacions que tenen com a objectiu principal la millora del medi ambient i de la protecció dels animals. Per a la viabilitat d'aquesta metodologia i obtenció de resultats satisfactoris és indispensable la col·laboració de les entitats i de la ciutadania.
La protecció dels animals depèn en gran manera de l'acció de l'administració, però també requereix la col·laboració i la participació de persones que desenvolupen accions voluntàries en benefici de la societat en general i dels animals en particular.
Per això, vam establir:
el Conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Sencelles i l'associació Quina Animalada per a la gestió de colònies controlades de moixos .
en signar el Protocol d'actuació per al sanejament i el retorn de moixos a Colònies Controlades i rebre una formació com a persones voluntàries d'una colònia felina, tindran validesa els acords de col·laboració amb els propietaris o responsables d'espais privats per aplicar el mètode CER i tenir cura dels moixos de les colònies felines privades, passant a tenir consideració per l'Ajuntament com a voluntàries cuidadores d'una colònia.
La persona voluntària cuidadora d'una colònia és aquella que dedica part del seu temps a dur a terme activitats de caràcter cívic i social, sense contraprestació econòmica, en favor d'interessos socials col·lectius, de manera solidària i responsable. Una figura indispensable per dur a terme les polítiques de control de natalitat i de tinença responsable. Així determinem que:
El Pla de gestió ètica de colònies felines de Sencelles regularà el manteniment, vigilància i control de les colònies amb persones voluntàries col·laboradores, perquè actuïn sota la supervisió i el criteri de l'Ajuntament, per millorar les condicions de vida i alimentació de les colònies felines, mantenint les condicions de salubritat i neteja necessàries en aquests punts d'alimentació.
Continuarem amb el tarannà participatiu del nostre municipi i del conveni signat amb l'associació animalista de Sencelles Quina Animalada, per col·laborar en la gestió de les colònies del municipi i donar en adopció o acolliment els moixos que compleixin les característiques per fer-ho, complint el:
- Conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Sencelles i l'associació Quina Animalada per a la gestió de colònies controlades de moixos.
- Les noves colònies públiques aniran afegint-se a aquest conveni.
- Protocol d'actuació per al sanejament i tornada de moixos a Colònies Controlades.
- Volem involucrar la ciutadania en el projecte i conscienciar tota la societat sobre el problema de la manca de control de natalitat i de benestar animal i social que se'n deriva.
Es regularan les figures del “voluntari/ària col·laborador/a” de les colònies públiques, que s'identificaran mitjançant un carnet expedit per l'Ajuntament, Carnet de voluntària de les colònies felines.
- Seguiran el protocol i el conveni.
- Les persones autoritzades que no ho compleixin seran retirades del projecte.
- Els veïns administradors/es de colònies privades no hauran de tenir un Carnet de voluntària de les colònies felines, ja que la gestió de la seva colònia controlada serà dins de la seva propietat.
Signaran el Protocol d'actuació per al sanejament i tornada de moixos a Colònies Controlades.
Només podran tenir un carnet en cas que iniciïn un servei de voluntariat amb una altra colònia pública del municipi.
- Les persones voluntàries interessades a col·laborar com a cuidadores responsables de colònies felines:
Ho sol·licitaran prèviament mitjançant instància general al registre municipal, fent constar les seves dades personals.
S'hauran de comprometre per escrit a assumir les condicions que exigeix el conveni i el protocol.
- Les que deixin de ser participants hauran d'informar de la intenció a l'Ajuntament amb l'objectiu de cercarsolucions a la continuïtat de la colònia.
Han de portar un cens continuat i actualitzat dels felins de la colònia que gestionen i realitzaran un informe periòdic de les incidències en matèria sanitària o canvis a la colònia.
5.2.1. Voluntàries de cases d'acollida
La tasca de les voluntàries de les cases d'acollida, l'esforç en temps, recursos i dedicació que requereixen és imprescindible per a la recuperació de moixos malalts, l'acollida de moixos sociables, de cadells i de la socialització d'aquests, per facilitar-ne l'adopció definitiva.
L'Ajuntament promourà aquest tipus de voluntariat i la seva formació, i donarà suport a la tasca de la xarxa de cases d'acollida que funciona actualment, que subscriguin el conveni, per facilitar les adopcions dels moixos amb més possibilitats de domesticació . Per part seva, les voluntàries han de donar compte a l'Ajuntament del registre d'entrada i sortida de cada animal, el motiu de l'acollida, la destinació d'aquest i els canvis al cens.
5.3. Policia Local
L'aplicació del Protocol de la Policia Local pel cens de moixos de Sencelles és una tasca imprescindible perquè tots els fronts, que causen el descontrol de natalitat dels moixos i el seu assilvestrament, estiguin atesos.
La policia ajuda a investigar quins són els veïnats/des alimentants de moixos ferals per procedir al seu control.
Les seves campanyes porta a porta ajuden a assolir la fita d'un Cens Animal senceller actualitzat.
La policia informa de l'ordenança i la Llei 7/2023, especialment els veïnats/des que passegen cans.
5.4. Mediadora entre la ciutadania i l'Ajuntament
Per evitar possibles conflictes, establirem la figura municipal de mediació entre les parts implicades al conflicte amb una Colònia Felina Controlada, amb el suport de l'associació per al benestar animal del municipi.
La base del futur pla és el control sanitari i de natalitat dels animals, vigilància, manteniment de les colònies felines i la minimització de les molèsties per als veïns i veïnes, per a això és necessari disposar d'una xarxa de persones voluntàries laborin a les diferents accions relacionades amb la gestió de les colònies felines i que puguin donar suport a la persona mediadora entre l'Ajuntament i els veïnats/des.
És imprescindible per a una correcta gestió de les colònies, donar una bona imatge del projecte, i per això és fonamental la figura del mediador/a.
Quan es produeixi una queixa, aquesta es remetrà directament a la persona mediadora per intermediar en la resolució de conflictes que puguin generar les colònies felines, siguin o no, encara, del coneixement de l'Ajuntament, que en aquest cas procedirà immediatament a la seva gestió.
6. Formació
6.1. Plans de formació de voluntaris/àries de colònies i del personal de l'Ajuntament en el maneig i gestió de les colònies felines
Les activitats de voluntariat es configuren com una important estratègia d'educació i sensibilització ambiental, atès que, a més de l'acció directa que exerceixen sobre la qualitat del medi, possibiliten un canvi personal en les actituds i els comportaments socials que resulta imprescindible per a la solució dels problemes de convivència entre l'ésser humà i els animals que hi comparteixen les zones urbanes.
Perquè el pla funcioni de la manera més eficaç possible, les persones involucrades hauran de conèixer els diferents aspectes del Pla de Gestió Ètica de les Colònies de Sencelles i les raons per seguir-ne les directrius.
Comptarem amb la col·laboració de l'Il·lustre Col·legi Oficial de Veterinaris de les Illes Balears, la Comissió d'Advocats per a la defensa dels Drets dels Animals de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de les Illes Balears, així com d'altres veterinaris/àries.
Es prioritzarà la formació mitjançant la realització de cursos i tallers per a gestors/es de colònies, policia local i brigada municipal, on s'establiran les pautes comunes per al correcte control de les colònies:
- Conceptes bàsics d'etologia felina.
- Formació en la gestió ètica de colònies.
- Principals malalties felines a les colònies i detecció de problemes sanitaris a les colònies.
- Higiene i desinfecció en una colònia.
- Coneixement del Pla de Gestió Ètica de Colònies Felines de Sencelles i de l'Ordenança de Benestar Animal de Sencelles.
- Legislació bàsica relacionada amb les colònies.
- Mètode CER
- Alimentació
- Trasllats i protocols veterinaris
- Eficiència de les captures
7. Campanyes de sensibilització per a la integració de les colònies
Engegar aquest pla i les seves campanyes de sensibilització és donar continuïtat a la Campanya de Benestar Animal per aplicar l'Ordenança de Benestar Animal (BOIB 180, 30 de desembre de 2021) i alinear-nos amb l'horitzó que pretén aconseguir la Llei 7/2023.
Amb aquest objectiu iniciem la Campanya de Cens Animal, on hem fet dos vídeos, cartells, dos fulletons repartits porta a porta per tot el municipi, actuacions a l'escola pública, regal als veïnats/des d'ampolletes per portar aigua i vinagre o sabó per passejar amb els cans, parades informatives amb rollup (pancarta amb estructura pròpia) per informar i visibilitzar els informadors/es en diferents actes públics, a més de tenir la policia informant de l'ordenança, especialment els veïnats/des que passegen cans.
Actualment, encara implementem la Campanya de Control de Natalitat i Cens dels moixos, aplicant el Protocol de la Policia Local pel cens dels moixos de Sencelles porta a porta.
L'Ajuntament promourà la difusió i informació d'aquest Pla de Gestió Ètica de Colònies Felines de Sencelles a la ciutadania en general, de manera que se n'exposin els avantatges i la gestió ètica de les colònies, i utilitzarà tots els mitjans disponibles per a la informació i difusió (xerrades, bustiada, cartelleria, xarxes socials, etc.) per a:
que s'assumeixi la responsabilitat que implica la seva tinença,
fomentar un comportament respectuós cap als animals en general i cap a les colònies felines controlades en particular,
promocionar la col·laboració i el voluntariat entre la ciutadania i
prevenir l'aparició de conflictes veïnals, així com informar de l'existència de la figura de mediació per part de l'Ajuntament.
L'Ajuntament durem a terme les actuacions divulgatives necessàries per traslladar als ciutadans/es la informació pertinent, basada en evidència disponible, sobre la idoneïtat d'aquesta estratègia científica i ètica, el Mètode CER, per al control de les poblacions de moixos, amb la participació, si escau, de les entitats col·laboradores i veterinaris, abonada per l'Ordenança de Benestar Animal (BOIB 180, 30 de desembre de 2021) i la Llei 7/2023.
Aquestes actuacions:
seran difoses amb suport de cartelleria, fulletons i vídeos didàctics per distribuir per les xarxes de l'Ajuntament (WhatsApp, Facebook i Instagram i la web municipal) i al carrer i porta a porta (cartelleria i fulletons).
Les accions de comunicació entorn de la gestió de poblacions felines han d'estar dissenyades per facilitar totes les fases de la gestió. Cal planificar canals d'informació per als veïns i veïnes i mesures per a la millora de la convivència, actuant sobre els conflictes abans que s'enquistin. Una bona política d'informació sobre els avantatges del programa sovint pot vèncer les reticències que puguin plantejar-se la població i canviar moltes creences errònies.
Comunicació a la població en general de:
- Hem de continuar conscienciant la ciutadania perquè tinguin en compte que si els moixos casolans s'assilvestren és perquè no estan castrats, perquè necessiten independitzar-se per pertànyer a una colònia per assegurar-ne la reproducció,
- i que en multiplicar-se augmenten els problemes amb els veïnats/des (molèsties a cuines, patis i jardins, olors, sorolls…) i per als moixos (malalties, baralles pel territori i per la reproducció…).
- Aquest és un problema de benestar general, animal i veïnal que continuarà si no fem entendre la gent que, perquè les colònies de moixos no continuïn augmentant, els veïnats/des que tenen moixos o els alimenten han d'assumir la responsabilitat del seu benestar, fent-se càrrec de la seva castració, xipatge, vacunes i desparasitació,
- i en el cas dels ferals, demanar l'actuació municipal com més aviat millor.
la gestió i ubicació de les colònies felines controlades en via pública, per afavorir-ne la integració i l'acceptació.
la feina feta per l'Ajuntament
la trajectòria de gestió ètica de les colònies feta per l'associació animalista del municipi Quina Animalada i els seus voluntaris/es.
- És fonamental que la població pugui conèixer aquesta possibilitat i reconèixer la tasca feta.
com accedir a la funció de voluntari/ària o mediador/a de les colònies públiques.
Per comunicar tot això de forma ordenada, es realitzaran:
- L'èxit de la gestió ètica de poblacions felines també depèn d'aconseguir que no s'hi incorporin nous individus.
- La no esterilització implica un “abandó indirecte”, perquè així que comencen la fase reproductiva els moixos tendeixen a formar part d'una colònia i, per tant, a marxar de casa.
- L'abandó és una de les principals causes de creixement de les colònies, per la qual cosa cal apel·lar a la tinença responsable.
- Una de les mesures més importants en el control de l'abandó i l'esterilització és el control de la tinença responsable per assegurar que es realitza la identificació dels moixos de particulars amb un xip i s'inscriuen al Cens Animal de l'Ajuntament de Sencelles.
- Els costos actuals de la protectora on l'Ajuntament gestionem l'abandonament dels animals s'han disparat, per això incentivarem l'adopció de moixos i cans, establint convenis amb diferents associacions animalistes de l'Illa, inclosa la local.
- Costejarem els costos d'adopció per ajudar no només a alleujar la saturació d'animals en albergs, sinó també per conscienciar sobre el problema de l'abandonament i l'augment de les colònies de moixos comunitaris.
- Cada cop que fem l'anunci d'un nou animal a adoptar, aprofitarem per recordar els lemes de la campanya.
- Tenint en compte la Llei 7/2023 i la mateixa Ordenança de Benestar Animal, aquesta campanya no s'acabarà fins a assolir l'objectiu d'un Cens Animal Senceller actualitzat.
- No només és una mesura que ajudarà al control poblacional de moixos comunitaris, sinó que és una mesura que redundarà en una tinença més responsable, un benestar més gran del mateix moix i dels veïnats/des.
Sencelles, (signat electrònicament: 12 de setembre de 2024)
El batle Joan Carles Verd Cirer