Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció V. Anuncis

Subsecció segona. Altres anuncis oficials

CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 586275
Aprovació inicial de la modificació del Reglament Orgànic del Consell Insular de Formentera

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Sotmetiment a informació pública de l'aprovació inicial de la modificació del Reglament Orgànic del Consell Insular de Formentera. Acord del Ple del Consell Insular de la sessió de dia 29 d'agost de 2024, continuada el dia 4 de setembre de 2024.

Es fa públic que el Ple del Consell Insular en la sessió iniciada el dia 29 d'agost i finalitzada el 4 de setembre de 2024 ha adoptat, entre d'altres, el següent acord:

3.5.2.- PRP2024/665. PROPOSICIÓ DEL GRUP POLÍTIC SA UNIÓ, RGE 2024/19411, DE 27-08-2024, RELATIVA A LA MODIFICACIÓ DEL REGLAMENT ORGÀNIC DEL CIF.

...

Sotmès a votació dels 17 membres presents que formen el Ple de la corporació, per MÉS DE LA MAJORIA ABSOLUTA, amb la següent composició i votació: amb el vot a favor dels 8 representants del grup polític Sa Unió de Formentera PP-Compromís (grup proposant) i dels 3 representants del grup polític PSIB-PSOE (en total, 11 vots a favor); l'abstenció dels 5 representants presents del grup polític Gent x Formentera i el vot en contra del president, no adscrit a cap grup polític, s'adopta, sobre la base del text transcrit i de les millores incorporades, el següent

ACORD MODIFICACIÓ DEL REGLAMENT ORGÀNIC DEL CONSELL INSULAR DE FORMENTERA:

I.- Part justificativa

Atesa l'obligació inexcusable de comptar amb una Junta de Govern al si del Consell Insular de Formentera, conforme al sistema instaurat per la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars, per mor de les competències pròpies que l'article 132.2 li atribueix, en relació a l'article 28 d'aqueixa mateixa Llei.

Atesa la necessitat de comptar el president amb la confiança del ple per a poder governar, es considera necessari desenvolupar el sistema d'explicitació de la confiança mitjançant la modificació del Reglament Orgànic del Consell Insular en el sentit d'establir unes regles a seguir en el cas extrem i extraordinari d'absència de Junta de Govern o, com està succeint per mor de la crisi que la institució pateix, per haver-se romput la confiança dels membres de la Junta de Govern en el president, amb la situació de bloqueig que la institució manté, per manca de Junta de Govern que permeti un exercici normal de les competències autonòmiques, sobretot, del Consell Insular; així com, per la inexistència de vicepresidències, que just ho són entre els membres que formen la Junta de Govern.

Aquesta possibilitat de modificar el Reglament Orgànic, a propòsit d'aquesta qüestió, deriva del fet que, a diferència dels altres Consells Insulars, el de Formentera no es pot conformar per no electes, però l'existència de Junta de Govern -òrgan executiu insular general- és preceptiva, com també ho és l'obligació, taxativa, que hi hagi vicepresidències.

Raó per la qual, dins de la lògica i desenvolupament normal del sistema de l'esmentada Llei de consells insulars, prou gran i flexible si ens atenem al vessant autonòmic que té el Consell Insular de Formentera, si bé en el marc formal de la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general (article 197 bis i normes concordants), cal atendre al fons substantiu de la qüestió i fer front, d'una manera assenyada, a una situació per complet inèdita.

Aquesta actuació s'ha de fer amb correcció jurídica, per part d'una institució per se amb un règim jurídic especial com és el nostre Consell Insular, en el ben entès que el Reglament Orgànic juga un paper cabdal i més ample i distint que en els altres Consells Insulars per a regular autònomament qüestions impensables a les altres illes.

Per mor de l'anterior, s'impulsa una reforma, que insta a forçar la manifestació explícita de manera reglada i seqüenciada de la confiança en la presidència i si aquesta, irremeiablement s'ha perdut i no se recupera (i consta de manera palesa la situació de bloqueig que tot això comporta; amb la inexistència, a la volta, de Junta de Govern i, per tant, sense vicepresidències i, fins i tot, sense un equip de Govern que faci front a l'abast gegant de les competències i atribucions que té el Consell Insular, que permeti un repartiment normal de les responsabilitats de manera col·legiada, amb impuls efectiu per cada conseller o consellera), cal obrar en conseqüència i, finalment, com a darrera solució, després de diversos intents constatables de recompondre l'equip de Govern i l'anterior no tengui èxit, procedirà subsegüentment, com a solució definitiva, el cessament del president en el seu càrrec, i s'haurà de seguir a continuació el sistema general del règim electoral per a l'elecció d'un nou president.

La proposició va en el sentit d'exercici responsable del poder públic, tal i com es deriva d'allò establert en l'esmentada Llei de consells insulars, articles 17.1.g, 48.2, 52.1, 54 i, sobretot, com a expressió de control i de fiscalització efectiva de l'acció de govern per part del ple, establerta a l'article 57.2 [Article 57. Mitjans de control i fiscalització 1. El ple exerceix el control i la fiscalització de l'actuació del president i del consell executiu pels mitjans següents: ... b) Qüestió de confiança. ... 2. No obstant el que disposa l'apartat anterior, el reglament orgànic pot: a) Establir altres mitjans complementaris de control i fiscalització. b) Completar la regulació prevista en aquest capítol. c) Disposar que els mitjans de control diferents dels prevists en l'article 58 següent puguin ser adoptats per comissions representatives del ple] i a l'article 58 [Article 58. Moció de censura i qüestió de confiança La moció de censura al president i la qüestió de confiança que aquest plantegi al ple s'han de regir pel que disposa la legislació electoral general, amb la particularitat que el president pot plantejar la qüestió de confiança sobre el seu programa en conjunt, sobre una declaració de política general o sobre l'aprovació de qualsevol assumpte de transcendència especial], i comporta la previsió i regulació explícita en el Reglament Orgànic de la institució substantiva de la qüestió de confiança, que aquí esdevé sobrevinguda i necessària, en harmonia estricta amb la naturalesa especial del Consell Insular de Formentera, tal i com preveu ben clarament l'article 130.1.

A més a més, és precís comptar amb una regla transitòria específica (que serà la segona, segons el redactat del Reglament Orgànic vigent), per a l'aplicació del règim previst en la disposició addicional única que s'introdueix, una vegada aprovat i que entri en vigor el text de la modificació del Reglament Orgànic present, com a solució efectiva i immediata al bloqueig de tot ordre que viu el Consell Insular de Formentera.  

II.- Part resolutiva:

PRIMER.- APROVAR INICIALMENT LA MODIFICACIÓ DEL REGLAMENT ORGÀNIC DEL CONSELL INSULAR DE FORMENTERA (de 31 de març de 2010, publicat al BOIB núm. 61, de 22 d'abril de 2010).

S'introdueixen la disposició addicional única i la disposició transitòria segona que s'annexen, del tenor literal següent:

“Disposició addicional única. Actuacions en el supòsit d'absència de Junta de Govern: intent de recuperació d'aquesta i formulació preceptiva per la presidència de qüestió de confiança.

En el cas que no hi hagués Junta de Govern o si aquesta no es pot conformar per falta de quòrum de constitució al si del Consell Insular (inclosa la falta de vicepresident o vicepresidents), el president vendrà obligat des de l'endemà a què es publiqui en el BOIB que la Junta de Govern ha deixat d'existir, a intentar conformar-ne una de nova. El termini màxim per a conformar-la serà d'un mes, i dins d'aquest termini, el president haurà de convocar, i celebrar-se, una sessió extraordinària del Ple on es voti la preceptiva qüestió de confiança -en el marc del règim general d'aquest instrument amb les modulacions derivades de la Llei de consells insulars i d'aquest Reglament Orgànic- que si és positiva donarà lloc a conformar una Junta de Govern que es compondrà pel grup o grups polítics que li donin suport. Si perd la confiança, automàticament cessarà com a president. I s'estarà a les regles generals sobre elecció de nou president.

Si el president no convocàs la sessió extraordinària del Ple per a votar la qüestió de confiança, aquesta se celebrarà necessàriament a les 12.00 h del desè dia hàbil següent comptador des de l'endemà a què finalitzi el termini màxim d'un mes a què es refereix el paràgraf anterior. Si finalment fos positiva la votació, donarà lloc a la conformació in extremis d'una Junta de Govern que es compondrà pel grup o grups polítics que donin suport a la qüestió de confiança. Si perd la confiança del Ple, automàticament cessarà com a president. Hom estarà llavors, a les regles generals sobre elecció de nou president.

Disposició transitòria segona. Sobre l'aplicació immediata de la disposició addicional.

Una vegada que la modificació present del Reglament Orgànic hagi entrat en vigor, de mantenir-se la situació, en el mandat actual, de no existència de Junta de Govern o si aquesta no es pot conformar per falta de quòrum de constitució al si del Consell Insular (inclosa la falta de vicepresident o vicepresidents), el contingut substantiu material de la disposició addicional única serà plenament aplicable.

En conseqüència, l'actual president del Consell Insular vendrà obligat des de l'endemà en què entri en vigor la modificació del Reglament Orgànic a intentar conformar-ne una nova Junta de Govern. El termini màxim per a conformar-la, per motius d'urgència inajornable atès l'estat del Consell Insular, serà de 10 dies hàbils i dins d'aquest termini, aqueix president haurà de convocar, i celebrar-se, una sessió extraordinària del Ple on es voti la preceptiva qüestió de confiança -en el marc del règim general d'aquest instrument amb les modulacions derivades de la Llei de consells insulars i d'aquest Reglament Orgànic- que si és positiva donarà lloc a conformar una Junta de Govern que es compondrà pel grup o grups polítics que li donin suport. Si perd la confiança, automàticament cessarà com a president. I s'estarà a les regles generals sobre elecció de nou president.

Si el president no convocàs la sessió extraordinària del Ple per a votar la qüestió de confiança, aquesta se celebrarà necessàriament a les 12.00 h del cinquè dia hàbil següent comptador des de l'endemà a què finalitzi el termini màxim de 10 dies hàbils a què es refereix el paràgraf anterior. Si finalment fos positiva la votació, donarà lloc a la conformació in extremis d'una Junta de Govern que es compondrà pel grup o grups polítics que donin suport a la qüestió de confiança. Si perd la confiança del Ple, automàticament cessarà com a president. Hom estarà llavors, a les regles generals sobre elecció de nou president”.

Hom també està als següents preceptes de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars:  article 17.1, lletra g, sobre competència del Ple per a aprovar el reglament orgànic; article 17.2, sobre competència del Ple (a adoptar per majoria absoluta); article 39, sobre  creació i regulació d'òrgans pel reglament orgànic en relació als articles 57 i 58 de la pròpia Llei; article 70, sobre marc normatiu; article 71, sobre titularitat de la potestat reglamentària pel Ple; l'article 72, sobre tipologia de la disposició general: reglament orgànic, apartat 1, lletra a  i apartat 2, lletra a, relatives al reglament orgànic; article 76, sobre portal web i participació ciutadana; article 78, sobre publicitat i eficàcia i article 87 sobre procediment específic per aprovar el reglament orgànic.

Com que l'assumpte està subjecte a aprovació per majoria absoluta, serà precís que el secretari de la corporació informe preceptivament l'assumpte i doni la conformitat jurídica [consta a l'expedient emès pel secretari habilitat nacional].

SEGON.-  PUBLICAR al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), al tauler d'anuncis i a la pàgina web del Consell Insular de Formentera, així com a un diari dels de major difusió a l'illa de Formentera, edicte relatiu a l'acord d'aprovació inicial de la modificació del Reglament Orgànic del Consell Insular, per tal que la ciutadania i les persones legítimament interessades puguin examinar l'expedient i formular reclamacions durant el termini de 30 dies a partir de la publicació de l'edicte al BOIB.

TERCER.- REMETRE còpia del text del projecte de modificació del Reglament Orgànic a l'Institut de la Dona de les Illes Balears en compliment del que estableix l'art. 5.3 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.

QUART.- SOL·LICITAR -una volta que s'hagi rebut l'informe de què tracta el punt anterior i les eventuals al·legacions, i hom compti amb un text de redacció final de la proposta de modificació del Reglament Orgànic-  dictamen al Consell Consultiu de les Illes Balears. Atesa la necessitat inajornable d'aprovar-lo al més aviat possible, aquesta modificació del Reglament Orgànic, es declara la URGÈNCIA del tràmit, tot de conformitat amb l'article 33  de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les Administracions Públiques, als efectes que el Consell Consultiu emeti l'informe de manera immediata.  

CINQUÈ.- APROVAR DEFINITIVAMENT pel Ple, per majoria absoluta, el text de la modificació del Reglament Orgànic.

SISÈ.- ORDENAR la publicació íntegra al BOIB de l'acord corresponent, als efectes d'entrada en vigor, tot de conformitat amb l'esmentada Llei de consells insulars i l'article 113 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

En conseqüència,

conforme al punt segon anterior hom publicarà edicte al BOIB, al tauler d'anuncis i a la pàgina web del Consell Insular de Formentera, així com a un diari dels de major difusió a l'illa de Formentera, sobre l'acord d'aprovació inicial de la modificació del Reglament Orgànic del Consell Insular, i una volta publicat al BOIB la ciutadania i les persones legítimament interessades podran examinar l'expedient i formular reclamacions durant el termini de 30 dies a partir de l'endemà de la publicació de l'edicte corresponent al BOIB.

La qual cosa se publica, per coneixement,

 

Formentera, (signat electrònicament: 12 de setembre de 2024)

El president del Consell Insular de Formentera Lorenzo Córdoba Marí.