Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SENCELLES

Núm. 584319
Aprovació definitiva de l'ordenança fiscal reguladora del preu públic de la taxa del cementeri municipal

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l'Ajuntament de Sencelles aprovà inicialment, en Sessió de dia 19 de juliol de 2024, l'ordenança fiscal reguladora del preu públic de la taxa del cementeri municipal.

Publicada l'aprovació inicial al BOIB núm. 98 de 25 de juliol de 2024, i no havent reclamacions al respecte, es publica el text íntegre de l'aprovació acordada, considerant la seva aprovació com definitiva

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LA TAXA DEL CEMENTERI

Article 1er. FONAMENTS I NATURALESA

En ús de les facultats concedides pels articles 133,2 i 142 de la Constitució i per l´article 106, i de la conformitat amb el que disposen els articles 15 a 19 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals , aprovat per el Reial Decret Legislatiu 2/2004, del 5 de març, aquest Ajuntament estableix la Taxa de Cementeri Municipal i altres serveis funeraris de caràcter local, que es regiran per la present Ordenança fiscal, les normes s'atenen al que disposa l´article 57 del citat Text Refós.

Article 2n. FET IMPOSABLE

Constitueix el fet imposable de la taxa la prestació dels serveis de Cementiri municipal, tal com:

1. Assignació espais per a enterraments.

2. Ocupació de panteons o sepultures.

3. Qualssevol altres serveis que, de conformitat amb el que preveu el reglament de policia sanitària mortuòria siguin procedents o s'autoritzin a instància de part.

Article 3r. SUBJECTE PASSIU

Són subjectes passius contribuents els sol·licitants de la concessió de l'autorització de la prestació del servei i, si s'escau, els titulars de l'autorització concedida.

Article 4t. RESPONSABLES

1. Respondran solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu, les persones físiques o jurídiques a què es refereixen els articles 41 i 42 de la Llei 58/2003, general tributària.

2. Seran responsables subsidiaris els administradors de les societats i els síndics, interventors o liquidadors de fallides, concursos, societats i entitats en general en els supòsits i amb l'abast que assenyala l'article 43 de la Llei 58/2003, general tributària.

Article 5è. EXEMPCIONS SUBJECTIVES

Estaran exempts els serveis que es realitzin arran de:

a) Les inhumacions que assumeixi l'Ajuntament perquè no disposi de recursos tant el propi difunt com els seus familiars obligats per les normes de dret privat al pagament de la prestació del servei d'enterrament, previ informe favorable dels serveis competents en matèria social, sense perjudici que, en el cas que posteriorment resulti injustificat la prestació solidària del servei, l'Ajuntament pugui reclamar el reintegrament dels costs i les liquidacions de les taxes que siguin d'aplicació.

b ) Les inhumacions que ordeni l'autoritat judicial i que s'efectuïn en la fossa comuna.

Article 6è. QUOTA TRIBUTÀRIA

6.1.- La quota tributària es determinarà per aplicació de les següents tarifes:

Epígraf primer.- Assignació espais per a enterraments.

- nínxols de caràcter perpetu 2.000,00 €

- Columbari 500,00 €

- Nínxols de caràcter temporal de 5 anys 500,00 €

- Pròrroga anual 150,00 €

Nota . El dret que s'adquireix mitjançant el pagament de la tarifa corresponent a les tombes de caràcter perpetu no és el de la propietat física del terreny, sinó el de concessió a perpetuïtat de la tomba per a la conservació de les restes inhumats.

Epígraf segon.- Registre de transmissions:

2.a) Entre pares i fills i cònjuges 100,00 €

2.b ) Resta 150,00 €

Epígraf tercer. Inhumacions, Exhumacions:

3.a.) Inhumacions de cadàvers 201,16 €

3.b.) Exhumació de cadàvers 80 €

Epígraf quart.- Conservació i neteja

Cànon anual de conservació i neteja del cementiri municipal:

Per cada nínxol 10,00 €

6.2.- Les concessions de caràcter temporal (en funció de la disponibilitat existent) podran prorrogar per anualitats prèvia sol·licitud de l'interessat, dins dels trenta dies següents a la data de finalització de la concessió, i aprovació per la Junta de Govern.

6.3.- Es considerarà caducada tota concessió o llicència la pròrroga no se sol·licita dins del termini establert en el paràgraf anterior de 30 dies, quedant l'ajuntament facultat per traslladar les restes al lloc assignat a aquest efecte i revertint la sepultura a favor de l'ajuntament.

Article 7è. MERITACIÓ

La taxa s'acredita i neix l'obligació de contribuir quan s'iniciï la prestació dels serveis subjectes a gravamen, entenent-se a aquests efectes, que dita iniciació es produeix amb la sol·licitud d'aquells serveis.

Article 8è . DECLARACIÓ, LIQUIDACIÓ I INGRÉS

1. Cada servei serà objecte de liquidació individual i autònoma, que serà notificada un cop que s'hagi prestat el dit servei. Els TERMINIS D'INGRÉS en període voluntari de les quantitat esmentades seran els assenyalats en l'article 62 de la Llei 58/2003, general tributària, a) Les notificades entre els dies 1 i 15 de cada mes, fins al dia 20 del mes següent o, si aquest no és hàbil, l'immediat hàbil posterior; b) Les notificades entre els dies 16 i darrer de mes, fins al dia 5 del segon mes posterior o, si aquest no és hàbil, fins a l'immediat hàbil següent.

Un cop transcorregut el període voluntari d'ingrés, es meritarà els recàrrecs assenyalats en l'article 28 de la Llei general tributària. Sense perjudici de les actuacions administratives en matèria d'inspecció tributària.

El LLOC D'INGRÉS en període voluntari serà el compte corrent de l'entitat bancària que a continuació s'indica obert a nom de l'Ajuntament de Sencelles.

3. Quant als ingressos corresponents al cànon anual per conservació del cementeri per nínxol o tomba, es gestionaran mitjançant Padró, i l'Administració efectuarà una liquidació anual. Els TERMINIS D'INGRÉS en període voluntari de les quantitats esmentades seran els assenyalats en l'article 62 de la Llei 58/2003, general tributària, a) Les notificades entre els dies 1 i 15 de cada mes, fins al dia 20 del mes següent o, si aquest no és hàbil, l'immediat hàbil posterior, b9 Les notificades entre els dies 16 i el darrer de mes, fins al dia 5 del segon mes posterior o, si aquest no és hàbil, fins a l'immediat hàbil següent.

Un cop transcorregut el període voluntari d'ingrés es meritarà els recàrrecs assenyalats en l'article 28 de la Llei general tributària. Sense perjudici de les actuacions administratives en matèria d'inspecció tributària.

El LLOC D'INGRÉS en període voluntari serà el compte corrent de l'entitat bancària que s'indica a continuació obert a nom de l'Ajuntament de Sencelles.

Article 9è . INFRACCIONS I SANCIONS

En tot allò relatiu a la qualificació d'infraccions tributàries, així com de les sancions que els corresponguin en cada cas, s'estarà al que disposen els articles 77 i següents de la Llei general tributària.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Queden derogades les normes municipals de rang igual o inferior que contradiguin la present ordenança, així com, en particular, l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa d'atorgament de drets funeraris en l'aplicació del cementiri municipal de Sencelles, publicada al BOIB núm. 169, de data 23 de febrer de 2010.

DISPOSICIÓ FINAL

La present Ordenança entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al BOIB, i tindrà efectes fins que expressament s'acordi la seva modificació o derogació, de conformitat amb el que estableix l'article 17.4 del RDL 2/2004 de 5 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de les Hisendes Locals.

 

(Signat electrònicament: 4 de setembre de 2024)

El batle Joan Carles Verd Cirer