Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I UNIVERSITATS

Núm. 570295
Resolució del conseller d’Educació i Universitats, a proposta del director general de Personal Docent i Centres Concertats, per la qual s’aprova el Pla quadriennal de formació permanent del professorat 2024-2028

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El director general de Personal Docent i Centres Concertats ha formulat la proposta de resolució següent:

Antecedents

1. La Llei orgànica 2/2006 de 3 de maig, d'educació, modificada per la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, indica, a l'article 102, que la formació permanent constitueix un dret i una obligació de tot el professorat, així com una responsabilitat de les Administracions educatives i dels centres, i afegeix que els programes de formació permanent han de preveure l'adequació dels coneixements i mètodes a l'evolució de les ciències i de les didàctiques específiques, així com tots els aspectes de coordinació, orientació, tutoria, educació inclusiva, atenció a la diversitat i organització dirigits a millorar la qualitat de l'ensenyament i el funcionament dels centres.

2. La Llei 1/2022, de 8 de març  d'Educació de les Illes Balears, estableix, a l'article 144, que la formació permanent del professorat té per finalitat l'actualització i el desenvolupament de les competències professionals del professorat per a la funció docent i el lideratge pedagògic i per a la col·laboració amb la comunitat educativa, i ha d'anar encaminada a millorar la pràctica educativa i impulsar la innovació, especialment en relació amb el projecte educatiu de cada centre. A l'article 146 indica que la formació permanent del professorat s'ha de dur a terme mitjançant un procés sistemàtic a partir d'un diagnòstic de necessitats formatives i amb plans pluriennals de formació, elaborats amb la participació del professorat, que contenguin una planificació flexible i adaptable i defineixin les línies estratègiques de formació, les modalitats formatives i els criteris d'avaluació.

3. El Decret 41/2016, de 15 de juliol, pel qual es regula la formació permanent del professorat de l'ensenyament no universitari de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, disposa, a l'article 6.2, que, la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat (ara Direcció General de Personal Docent i Centres Concertats), mitjançant el Servei de Formació del Professorat, ha d'elaborar, a partir d'un diagnòstic de necessitats formatives, un pla quadriennal de formació del professorat que representi una planificació flexible i adaptable i que contengui les línies estratègiques de formació del professorat, les modalitats formatives i els criteris d'avaluació.

4. L'Ordre del conseller d'Educació i Universitat de dia 11 de març de 2016 per la qual es regulen l'organització i el règim de funcionament de la xarxa de centres de professorat de les Illes Balears, estableix, en la disposició addicional única, que el pla de formació permanent del professorat és el conjunt de directrius i d'accions previstes per l'Administració educativa de les Illes Balears per millorar el nivell de preparació i el desenvolupament personal i professional del professorat no universitari, amb l'objectiu final de garantir la qualitat de l'ensenyament. Ha de ser plurianual i ha d'aprovar-se mitjançant una resolució del conseller d'Educació i Universitat, després de l'informe del Consell Escolar de les Illes Balears.

5. El dia 23 d'octubre de 2023, el conseller d'Educació i Universitats signa la Resolució per la qual s'ordena l'inici del procediment per elaborar el Pla quadriennal de formació del professorat 2024-2028.

6. A partir d'aquest moment, el Servei de Formació Permanent del Professorat inicia un procés participatiu d'anàlisi del Pla quadriennal de formació permanent del professorat 2020-2024 i de definició de propostes per al nou Pla a través d'enquestes als centres educatius, als assessors dels centres de professorat, al serveis de la Conselleria d'Educació i Universitats i a altres organismes relacionats amb la formació permanent del professorat, com a base per a l'elaboració del nou Pla quadriennal de formació permanent del professorat.

7. Aquest procés es completa amb les Jornades participatives organitzades per cada un dels centres de professorat de les Illes Balears, on docents de les diferents etapes i ensenyaments no universitaris de les Illes Balears avaluen el Pla quadriennal de formació permanent del professorat 2020-2024 i elaboren propostes de millora per al Pla quadriennal 2024-2028.

8. Les dades recollides en aquest procés participatiu es recullen al document Informe de conclusions. Avaluació i propostes de millora sobre la formació permanent del professorat des del diàleg, el debat i la reflexió, que també inclou l'avaluació de seguiment del Pla quadriennal de formació permanent del professorat 2020-2024.

 

9. La proposta del Pla Quadriennal de Formació Permanent del Professorat 2024-2028 va ser informada a les diferents Meses Sectorials d'Educació el mes de març de 2024, i el Consell Escolar de les Illes Balears en va emetre l'informe preceptiu el dia 25 de juliol de 2024.

Fonaments de dret

1. La Llei orgànica 2/2006 de 3 de maig, d'educació, modificada per la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre.

2. La Llei 1/2022, de 8 de març  d'Educació de les Illes Balears.

3. La Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

4. El Decret 41/2016, de 15 de juliol, pel qual es regula la formació permanent del professorat de l'ensenyament no universitari de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

5. L'Ordre del conseller d'Educació i Universitat de dia 11 de març de 2016 per la qual es regulen l'organització i el règim de funcionament de la xarxa de centres de professorat de les Illes Balears (BOIB núm. 36, de 19 de març de 2016).

6. La Resolució del conseller d'Educació i Universitats de 23 d'octubre de 2023 per la qual s'ordena l'inici del procediment per elaborar el Pla quadriennal de formació permanent del professorat 2024-2028.       

7. El Decret 5/2024, de 29 de maig, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es modifica el Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, modificat pel Decret 16/2023, de 20 de juliol; pel Decret 17/2023, de 23 d'agost; pel Decret 1/2024, de 4 de gener, i pel Decret 4/2024, de 17 de maig.

Proposta de resolució

Propòs al conseller d'Educació i Universitats que dicti una resolució en els termes següents:

Primer.- Aprovar el Pla quadriennal de formació permanent del professorat 2024-2028 que figura en l'Annex únic d'aquesta Resolució.

Segon.- Ordenar la publicació d'aquesta Resolució al Butlletí Oficial de les Illes Balears i establir que entri en vigor l'endemà de la publicació.

Per tot això, dict la següent

Resolució

Manifestar la conformitat amb la proposta de resolució i dictar-ne resolució en els mateixos termes.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que no exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller d'Educació i Universitats en el termini d'un mes, comptador des de l'endemà de la notificació d'aquesta Resolució, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i amb l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma en el termini de dos mesos, comptadors des de l'endemà de la publicació d'aquesta Resolució, d'acord amb els articles 8 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la Jurisdicció Contenciosa Administrativa.

 

(Signat electrònicament: 7 de setembre de 2024)

El conseller d'Educació i Universitats Antoni Vera Alemany

(Signat electrònicament: 4 de setembre de 2024)

El director general proposant Ismael Alonso Sánchez

Documents adjunts