Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 564617
Acord del Consell de Govern de 6 de setembre de 2024 pel qual es modifica l'Acord de Consell de Govern de 27 de març de 2023 pel qual es ratifica l'Acord de la Mesa d’Ensenyament Privat Concertat de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de Reactivació de l’Acord 2016 i Nou Acord Marc (2023-2027) de millora per a l'Ensenyament Privat Concertat i l’Annex 21 de la Llei 12/2023, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per l’any 2024

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'Informe 184/2021 sobre la gestió dels concerts educatius vigents durant el curs escolar 2019-2020 de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears, assenyala respecte el mòdul de despeses de funcionament:

5. No consta que en els darrers 10-11 anys l'Estat o la CAIB hagi efectuat una actualització dels imports dels mòduls, que tingui en compte les necessitats dels centres i els increments de les despeses de funcionament que aquests suporten, a fi de garantir la gratuïtat de l'ensenyament amb uns mínims de qualitat.

I manifesta així mateix que:

No consta en els darrers 10-11 anys una actualització dels preus o un sistema de càlcul que tengui en compte les necessitats dels centres o les variacions dels preus de les despeses de funcionament que suporten les escoles”.

Efectivament, entre 2009 i 2021 no es va produir cap revisió d'aquests mòduls excepte els eventuals increments puntuals establerts en les Lleis de Pressuposts de l'Estat, pel que es considerà oportú fer una revisió total de conformitat amb l'article 117.3 de  la LOMLOE.

El pacte sisè de l'Acord de la Mesa d'Ensenyament Privat Concertat de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de Reactivació de l'Acord de 2016 i Nou Acord Marc (2023-2027) de millora per a l'Ensenyament Privat Concertat, ratificat per Acord de Consell de Govern de 27 de març de 2023 (BOIB núm. 39, de 28 de març), estableix en el punt 6.2 a) i b):

6.2. Increment per als anys 2024 a 2027

Per a cada un dels conceptes que formen el mòdul de despeses de funcionament s'han d'aplicar les regles següents:

a) Cada un dels conceptes que integren el mòdul B, «Altres despeses»; el mòdul C, «Personal complementari», i del mòdul «Altres despeses» dels cicles formatius establerts a l'annex 21 de les lleis de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears s'incrementarà anualment, des de l'any 2024 fins a l'any 2027, en un 5 % respecte de les quanties establertes en els mòduls fixats l'any anterior. Els increments estaran sotmesos a les disponibilitats econòmiques que compleixin els principis d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera en cada exercici.

b) Els eventuals increments que s'estableixin en cada un dels conceptes integrants del mòdul «Altres despeses», del mòdul «Personal complementari» i del mòdul de «Altres despeses» dels cicles formatius en les lleis de pressuposts de l'Estat dels exercicis 2024 a 2027, s'aplicaran, addicionalment a l'increment establert a l'apartat anterior, exclusivament sobre els conceptes equivalents de la llei de pressuposts de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i sobre el mòdul establert en l'any anterior.”

Davant el retràs en l'aprovació de la llei de pressuposts de l'Estat per a l'exercici 2024, s'incrementà un 5%  els mòduls econòmics de distribució de fons públics per al sosteniment de centres educatius privats concertats de les Illes Balears per a l'any 2024  tal com establia en el punt 6.2a) de l'Acord esmentat anteriorment que fou  ratificat per l'Acord del Consell de Govern de 5 d'abril de 2024 pel qual s'autoritza l'increment dels Mòduls econòmics de distribució de fons públics per al sosteniment de centres educatius privats concertats de les Illes Balears per a l'any 2024 i la corresponent modificació de l'Annex 21 de la Llei 12/2023, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per l'any 2024 (BOIB núm. 46, de 6 d'abril).

El títol II de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació (LOE) amb la redacció donada per la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, estableix, en l'article 71.1, que les administracions educatives han de disposar els mitjans necessaris perquè tots els alumnes assoleixin el màxim desenvolupament personal, intel·lectual, social i emocional, així com els objectius que estableix amb caràcter general aquesta Llei. Així mateix, l'apartat 2 de l'article 72 de la LOE assenyala que correspon a les Administracions educatives dotar els centres dels recursos necessaris per atendre adequadament l'alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu i que els criteris per determinar els recursos han de ser els mateixos per als centres públics i per als centres privats concertats.

L'apartat C. Personal Complementari de l'annex 21 de la Llei 12/2023, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears recull el mòdul anual per als centres  concertats d'educació especial, per un import establert en funció de la discapacitat. Entre aquest personal, l'annex cita l'Auxiliar Tècnic Educatiu (d'ara en endavant ATE). No obstant l'anterior, en la pràctica, el cost de la contractació d'un únic ATE fa que el mòdul esmentat resulti totalment insuficient  per a afrontar la contractació de qualsevol altra especialista com a personal complementari.

Pel fet que per al proper curs s'ha dotat d'un ATE a tots el centres concertats, que els centres públics disposen d'un ATE  per cada 10 alumnes i que les Unitats Especifiques Educatives de Centres Ordinaris (aules UEECO)  dels centres concertats disposen d'un ATE per aula, és necessari dotar d'aquesta figura als centres concertats d'educació especial, i finançar-la amb efectes des de l'1 de setembre de 2024, tal i com s'estableix a continuació:

- Curs 2024-2025: 1 ATE cada quatre aules. Mínim 0,5 ATE.

- Curs 2025-2026: 1 ATE cada tres aules.

- Curs 2026-2027: 1 ATE cada dues aules.

Per tot això, es necessari augmentar el mòdul de personal complementari destinat a l'educació especial introduint un mòdul anual d'auxiliar tècnic educatiu d'igual quantia que per la resta de centres concertats i que suposa la modificació del pacte sisè de l'Acord de la Mesa d'Ensenyament Privat Concertat de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de Reactivació de l'Acord de 2016 i Nou Acord Marc (2023-2027) de millora per a l'Ensenyament Privat Concertat.

La Llei 12/2023, de 29 de desembre, de Pressuposts Generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2024 regula en l'Annex 21 “Mòduls econòmics de distribució de fons públics per al sosteniment de centres educatius privats concertats de les Illes Balears per a l'any 2024”,  les despeses de personal docent i les despeses de funcionament  per al sosteniment de centres eductius privats concertats de les Illes Balears, d'acord amb l'article 117 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, i amb els articles 12 i 13 del Reglament de normes bàsiques sobre concerts educatius, aprovat pel Reial decret 2377/1985, de 18 de desembre.

L'article 31.12 de la Llei de pressuposts generals de la CAIB estableix que s'autoritza el Consell de Govern perquè, a proposta del conseller d'Educació i Universitats, desplegui el que preveu aquest article per aplicar la distribució de fons públics per al sosteniment de centres privats concertats de les Illes Balears.

També s'autoritza el Consell de Govern a modificar, mitjançant un acord, l'annex 21 d'aquesta llei quant als conceptes i els imports que s'hi estableixen.

En aquest sentit, la Comissió de Concerts, en data 18 de juny de 2024 informà favorablement sobre la dotació d'ATEs en els centres concertats d'educació especial.

D'acord amb tot el que s'ha exposat anteriorment, el Consell de Govern, a proposta del conseller d'Educació i Universitats, en la sessió de 6 de setembre de 2024, adoptà entre d'altres l'Acord següent:

Primer. Modificar el punt 6.2. de l'Acord de Consell de Govern de 27 de març de 2023 pel qual es ratifica l'Acord de la Mesa d'Ensenyament Privat Concertat de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de Reactivació de l'Acord 2016 i Nou Acord Marc (2023-2027) de millora per a l'Ensenyament Privat Concertat per afegir un apartat c) que passa a tenir la redacció següent:

6.2. Increment per als anys 2024 a 2027

Per a cada un dels conceptes que formen el mòdul de despeses de funcionament s'han d'aplicar les regles següents:

a) Cada un dels conceptes que integren el mòdul B, «Altres despeses»; el mòdul C, «Personal complementari», i del mòdul «Altres despeses» dels cicles formatius establerts a l'annex 21 de les lleis de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears s'incrementarà anualment, des de l'any 2024 fins a l'any 2027, en un 5 % respecte de les quanties establertes en els mòduls fixats l'any anterior. Els increments estaran sotmesos a les disponibilitats econòmiques que compleixin els principis d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera en cada exercici.

b) Els eventuals increments que s'estableixin en cada un dels conceptes integrants del mòdul «Altres despeses», del mòdul «Personal complementari» i del mòdul de «Altres despeses» dels cicles formatius en les lleis de pressuposts de l'Estat dels exercicis 2024 a 2027, s'aplicaran, addicionalment a l'increment establert a l'apartat anterior, exclusivament sobre els conceptes equivalents de la llei de pressuposts de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i sobre el mòdul establert en l'any anterior.

c) Excepcionalment i en els centres concertats d'educació especial, es podrà incrementar per sobre del 5% el mòdul C, Personal complementari, per tal de dotar a aquests centres d'Auxiliars Tècnics Educatius (ATEs) i de finançar-los, amb el calendari següent:

- Curs 2024-2025: 1 ATE cada quatre aules. Mínim 0,5 ATE.

- Curs 2025-2026: 1 ATE cada tres aules.

- Curs 2026-2027: 1 ATE cada dues aules.

L'increment esmentat no pot superar el cost del finançament dels ATEs d'acord amb el calendari anterior.

En el moment en que, com a conseqüència de l'anterior, la partida global corresponent a tots els conceptes que formen el mòdul de despeses de funcionament s'hagi incrementat un 47,9 % respecte del mòdul de l'any 2021, dins el període d'un mes s'ha de convocar la comissió de seguiment —prevista en el pacte onzè d'aquest acord— perquè estableixi quin ha de ser el tant per cent d'increment addicional dels mòduls, per assegurar que es mantinguin actualitzats a la realitat socioeconòmica del moment, sotmès a les disponibilitats econòmiques que compleixin els principis d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera.

Si com a conseqüència dels acords als quals es pugui arribar eventualment, en el si de la Mesa establerta a la disposició addicional vint-i-novena de la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, per la qual es modifica la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació (LOMLOE), per estudiar, entre d'altres qüestions, els mòduls de concerts i valorar el cost total de la impartició de l'ensenyament en condicions de gratuïtat, es deriva l'aplicació d'uns increments fins a l'any 2027 que impliquin que se superi en conjunt la limitació establerta en el paràgraf anterior, es revisaran els termes d'aquest pacte en el si de la comissió de seguiment prevista en el pacte onzè d'aquest acord.

Segon. Modificar els mòduls de l'annex 21 de la Llei 12/2023, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2024 per tal de introduir en el  punt 3.1. Infantil/Bàsica i 3.3. Transició a la vida adulta, apartat C. Personal complementari, el mòdul anual d'un auxiliar tècnic educatiu  (ATE) de 20.764,49 euros.

Tercer. Ordenar que es publiqui íntegrament aquest Acord, que s'annexa, en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 6 de setembre de 2024

La secretària del Consell de Govern Antònia Maria Estarellas Torrens

 

 

ANNEX 21 MÒDULS ECONÒMICS DE DISTRIBUCIÓ DE FONS PÚBLICS PER AL SOSTENIMENT DE CENTRES EDUCATIUS PRIVATS CONCERTATS DE LES ILLES BALEARS PER A L'ANY 2024

3.1. Infantil/Bàsica

C. Personal complementari (logopedes, fisioterapeutes, ajudants tècnics educatius, psicopedagogs i treballadors socials) segons les deficiències dels alumnes que ha d'atendre.

Mòdul anual d'auxiliar tècnic educatiu: 20.764,49 euros

Mòdul anual per unitat de deficients psíquics: 28.198,88 euros

Mòdul anual per unitat d'autistes o d'alumnes amb problemes greus de personalitat: 22.873,53 euros

Mòdul anual per unitat de deficients auditius: 26.237,75 euros

Mòdul anual per unitat de plurideficients: 32.565,10 euros

 

3.3. Transició a la vida adulta

C. Personal complementari (logopedes, fisioterapeutes, ajudants tècnics educatius, psicopedagogs i treballadors socials) segons les deficiències dels alumnes que ha d'atendre.

Mòdul anual d'auxiliar tècnic educatiu: 20.764,49 euros

Mòdul anual per unitat de deficients psíquics: 45.023,10 euros

Mòdul anual per unitat d'autistes o d'alumnes amb problemes greus de personalitat: 40.266,81 euros

Mòdul anual per unitat de deficients auditius: 34.883,95 euros

Mòdul anual per unitat de plurideficients: 50.277,39 euros “