Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I UNIVERSITATS

Núm. 531810
Resolució del conseller d’Educació i Universitats per la qual s’autoritzen dues aules de primer cicle d’educació infantil propietat de l’Ajuntament de Costitx i s’autoritza la modificació de la configuració del Col·legi d’Educació Infantil i Primària (CEIP) Nadal Campaner Arrom, de Costitx, amb l’augment de dues unitats d’educació infantil de primer cicle, una unitat d’educació infantil de segon cicle i tres unitats d’educació primària

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, modificada per la llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre,estableix, en el seu article 12, que l'educació infantil té caràcter voluntari i que la seva finalitat és contribuir al desenvolupament físic, afectiu, social, cognitiu i artístic de l'alumnat, així com a l'educació en valors cívics per a la convivència. Aquest article també disposa que la programació, la gestió i el desenvolupament de l'educació infantil han d'atendre, en tot cas, la compensació dels efectes que les desigualtats d'origen cultural, social i econòmic tenen en l'aprenentatge i l'evolució infantil, així com la detecció precoç i atenció primerenca de necessitats específiques de suport educatiu.

2. L'article 15.1 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, modificada per la llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, especifica que les administracions públiques han de promoure un increment progressiu de l'oferta de places públiques en el primer cicle d'educació infantil (0-3 anys). Així mateix, han de coordinar les polítiques de cooperació entre elles i amb altres entitats per assegurar l'oferta educativa en aquest cicle. Amb aquesta finalitat, han de determinar les condicions en les quals es poden establir convenis amb les corporacions locals, altres administracions i entitats privades.

3. La Llei 1/2022, de 8 de març, d'educació de les Illes Balears, en l'article 7 estableix que el Govern de les Illes Balears ha de regular, en el marc de les seves competències, el primer cicle d'educació infantil, que va de zero a tres anys, des d'un enfocament educatiu. El caràcter educatiu del primer cicle ha de formar part de la proposta pedagògica de tots els centres que l'imparteixen. A més a més, aquesta article disposa que l'objectiu de la regulació del primer cicle d'educació infantil és universalitzar aquest cicle, fer-lo gratuït progressivament i garantir una educació equitativa i de qualitat.

4. El CP Sor Maria Ramis Munar va ser creat, mitjançant l'Ordre Ministerial del 31 de maig de 1976, com a escola unitària mixta.

5. El CP Sor Maria Ramis Munar, va ser autoritzat amb aquesta denominació específica, mitjançant l'Ordre Ministerial del 15 de juny de 1989,  publicada al Butlletí Oficial de l'Estat de dia 17 d'agost.

6. La Resolució de la consellera d'Educació i Cultura de 8 de maig de 2008 autoritzà el canvi de denominació específica del CP Sor Maria Ramis Munar de Costitx pel de Nadal Campaner Arrom.

7. L'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura, de 27 de novembre de 2008, per la qual es disposà el canvi de domicili del CP Nadal Campaner Arrom determinà que la configuració del centre venia conformada per 2 unitats d'educació infantil i 3 unitats d'educació primària.

8. Durant l'any 2023 es va executar el projecte d'ampliació del CEIP Nadal Campaner Arrom amb una inversió de 232.079,21€. El projecte preveia la construcció d'una aula de 77,20 m2 en la planta primera. Aquest nou espai es pot dividir en dues aules d'igual superfície mitjançant un envà mòbil que permet que dues unitats puguin funcionar de manera independent. En l'informe tècnic del servei d'infraestructures educatives referent a la modificació de la configuració del CEIP Nadal Campaner Arrom, de data 12 d'agost de 2024, es conclou que el centre disposa de les instal·lacions necessàries per a 3 unitats d'educació infantil, amb 75 alumnes, i 6 unitats d'educació primària, amb 150 alumnes.

9. Per altra banda, en data 28 de juliol de 2021, l'ajuntament de Costitx presentà una sol·licitud d'obertura i funcionament de dues unitats d'educació infantil de primer cicle per al Col·legi Públic Nadal Campaner Arrom, en resposta en aquesta sol·licitud, el 28 de juliol de 2021, se li va requerir la documentació tècnica que mancava, ja que estava incompleta.

10. En data 10 de març de 2022 l'Ajuntament de Costitx, (GOIBE1272/90/2022), presentà el projecte bàsic. L'11 de març de 2022, la Secció d'Autoritzacions i Registre de Centres sol·licità a l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància (IEPI) un informe de la configuració sol·licitada, d'acord amb el Decret 23/2020 de 31 de juliol, pel qual s'aprova el Text consolidat del decret pel qual s'estableixen els requisits mínims dels centres de primer cicle d'educació infantil (BOIB núm. 135, d'1 d'agost).

11. El 16 de març de 2022, l'arquitecte de IEPI va emetre un informe favorable condicionat a la presentació de la documentació que esmenàs els punts que s'exposaven a l'informe. Es recomanava que es donàs resposta conjunta als temes pendents i fer-ho en el moment que es presentassin el projecte executiu i el projecte d'activitat.

12. El 22 de març de 2022 es comunicà a l'Ajuntament de Costitx el resultat de l'Informe del IEPI i es donà un termini de 10 dies perquè s'aportàs la documentació que justificàs o acreditàs els requisits mínims a què es referia l'informe esmentat i el 27 d'abril 2022, (GOIBE236377/202), l'Ajuntament de Costitx lliurà a la Conselleria d'Educació i Formació Professional la documentació pendent.

13. El 13 de maig de 2022 l'arquitecte de IEPI va emetre un nou informe favorable novament condicionat a la presentació de la documentació que esmenàs els punts que s'exposaven a l'informe.

14. L'Ajuntament de Costitx no va lliurar la documentació sol·licitada en el termini establert i l'expedient no va tenir continuïtat fins l'any 2024. Concretament el 3 d'abril de 2024, (GOIBE204626/2024), l'Ajuntament de Costitx feu arribar a la Conselleria d'Educació i Universitats la documentació pendent.

15. El 4 de juliol de 2024 l'arquitecte de IEPI va emetre l' informe favorable  sobre el projecte presentat. Posteriorment, el 10 de juliol de 2024 es comunicà a l‘Ajuntament de Costitx el resultat de l'informe del IEPI  i se l'informa que un cop finalitzades les obres s'havia sol·licitar la visita dels tècnics a l'obra per comprovar que les instal·lacions havien estat adequades segons els plànols aprovats.

16. En data 22 d'agost de 2024 es va realitzar la visita d'obres i es va verificar que les instal·lacions tenien la distribució d'espais adient. L'arquitecte de l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància, va comprovar que els espais s'ajustaven als darrers plànols presentats i en va emetre un informe favorable amb data 23 d'agost de 2024.

17. Per a la construcció d'aquestes dues unitats de 0-3 l'Ajuntament de Costitx va disposar dels ajuts per a la creació i consolidació de places públiques de primer cicle d'educació infantil, tal com apareix a la Resolució del conseller d'Educació i Formació Professional de 2 de desembre de 2021, a proposta de la directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, per la qual es concedeixen els ajuts per a la creació i consolidació de places públiques de primer cicle d'educació infantil, Programa finançat pel Ministeri d'Educació i Formació Professional i per la Unió Europea-NextGenerationEU, en el marc del Mecanisme del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (BOIB núm. 168 de 7 de desembre). Val a dir que la concessió d'aquest ajuts estava condicionada al compliment efectiu de les obligacions assumides per les entitats beneficiàries, d'acord amb les bases de la convocatòria publicada en la Resolució del conseller d'Educació, Universitat i Recerca de 27 de novembre de 2020 per la qual es convoquen ajuts corresponents als exercicis 2020 a 2024 per a la creació i consolidació de places públiques de primer cicle d'educació infantil i per a la reconversió de centres privats que atenen regularment infants de 0-3 anys sense autorització educativa en centres educatius de primer cicle d'educació infantil (BOIB núm. 204, de 5 de desembre de 2020) i en la Resolució del conseller d'Educació i Formació Professional de 16 de juny de 2021 per la qual s'amplia el crèdit i es modifica la Resolució del conseller d'Educació, Universitat i Recerca de 27 de novembre de 2020 per la qual es convoquen ajuts corresponents

als exercicis 2020 a 2024 per a la creació i consolidació de places públiques de primer cicle d'educació infantil i per a la reconversió de centres privats que atenen regularment infants de 0-3 anys sense autorització educativa en centres educatius de primer cicle d'educació infantil (BOIB núm. 82, de 22 de juny de 2021). En aquest cas, l'Ajuntament de Costitx es va comprometre, entre d'altres, a posar el centre en funcionament amb la totalitat de places i de mantenir-lo en funcionament i no utilitzar l'immoble per a finalitats distintes d'aquelles que són objecte de l'ajut durant un període mínim de dotze anys. Compromís que haurà de mantenir.

18. L'Ajuntament de Costitx, en data 28 d'agost de 2024, (GOIBE526261), va trametre a la Direcció General de Planificació i Gestió Educatives l'acord de la Junta de Govern local en què se cedeixen per a ús educatiu les instal·lacions  corresponents a dues unitats de primer cicle d'educació infantil ubicades al solar annex al CEIP Nadal Campaner Arrom (C/ Sant Sebastià, cantonada amb c/ Balanguera), propietat de l'Ajuntament de Costitx, a favor de la Conselleria d'Educació i Universitats del Govern de les Illes Balears.

19. Per tal que la gestió d'aquest nous estudis de primer cicle d'educació infantil es dugui a terme de la manera més eficient i eficaç possible, s'ha considerat oportú que les dues aules construïdes per l'Ajuntament de Costitx annexes al centre s'incorporin al CEIP Nadal Campaner Arrom, el qual, amb aquesta incorporació disposarà de tota l'etapa d'educació infantil, de tal manera que el projecte educatiu del centre podrà tenir continuïtat en tota l'etapa i en l'etapa d'educació primària.

20. El 29 d'agost de 2024, la cap del Departament de Planificació i Centres va emetre un informe favorable sobre l'autorització de dues aules de primer cicle d'educació infantil propietat de l'Ajuntament de Costitx i de la modificació de la configuració amb l'augment de dues unitats d'educació infantil de primer cicle, una unitat d'educació infantil de segon cicle i tres unitats d'educació primària al Col·legi d'Educació Infantil i Primària (CEIP) Nadal Campaner Arrom, de Costitx.

21. El 29 d'agost de 2024, la directora general de Planificació i Gestió Educatives va proposar l'autorització de dues aules de primer cicle d'educació infantil propietat de l'Ajuntament de Costitx i de la modificació de la configuració amb l'augment de dues unitats d'educació infantil de primer cicle, una unitat d'educació infantil de segon cicle i tres unitats d'educació primària al Col·legi d'Educació Infantil i Primària (CEIP) Nadal Campaner Arrom, de Costitx.

Fonaments de dret

1. La Llei orgànica 8/1985, de 3 de juliol, reguladora del dret a l'educació (BOE núm. 159, de 4 de juliol).

2. La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, modificada per la  Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, (BOE núm.106, de 4 de maig de 2006).

3. Decret llei 5/2023, de 28 d'agost, de mesures urgents en l'àmbit educatiu i en el sanitari (BOIB núm. 120, de 29 d'agost).

4. La Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 44, de 3 d'abril).

5. Llei 1/2022,  de 8 de març, d'educació de les Illes Balears, la qual estableix a l'article 102, de Creació de centres, que la creació, la supressió i la transformació de centres públics correspon al Govern de les Illes Balears, que ha d'establir els tipus d'ensenyaments que s'hi desenvoluparan (BOIB núm. 38, de 17 de març).

6. El Decret 23/2020 de 31 de juliol, pel qual s'aprova el Text consolidat del Decret pel qual s'estableixen els requisits mínims dels centres de primer cicle d'educació infantil (BOIB núm. 135, d'1 d'agost).

7. La Resolució del conseller d'Educació i Formació Professional de 2 de desembre de 2021, a proposta de la directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, per la qual es concedeixen els ajuts per a la creació i consolidació de places públiques de primer cicle d'educació infantil, Programa finançat pel Ministeri d'Educació i Formació Professional i per la Unió Europea-NextGenerationEU, en el marc del Mecanisme del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (BOIB núm. 168 de 7 de desembre).

8. L'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer (BOE núm. 52, d'1 de març), el qual estableix, en l'article 36.2, que, en matèria d'ensenyament, correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la competència de desenvolupament legislatiu i d'execució de l'ensenyament en tota la seva extensió, nivells i graus, modalitats i especialitats.

9. El Decret 5/2024, de 29 de maig, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es modifica el Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, modificat pel Decret 16/2023, de 20 de juliol; pel Decret 17/2023, de 23 d'agost; pel Decret 1/2024, de 4 de gener, i pel Decret 4/2024, de 17 de maig (BOIB núm. 73, de 31 de maig).

Per tot això, i d'acord amb la proposta formulada per la Direcció General de Planificació i Gestió Educatives en data 29 d'agost de 2024, dict la següent

Resolució

1. Autoritzar les aules d'educació infantil de primer cicle propietat de l'Ajuntament de Costitx situades al c/ Sant Sebastià, cantonada amb el carrer Balanguera de Costitx, annexes al CEIP Nadal Campaner Arrom per impartir el primer cicle d'educació infantil.

2. Disposar que, amb la cessió de l'Ajuntament de Costitx, les aules d'educació infantil de primer cicle de propietat de l'Ajuntament annexes al centre passin a formar part del CEIP Nadal Campaner Arrom. Aquesta cessió no exclou l'Ajuntament de Costitx de mantenir i complir els compromisos adquirits per la concessió dels ajuts per a la creació i consolidació de places públiques de primer cicle d'educació infantil.

3. Autoritzar, amb efectes des de l'inici del curs escolar 2024-2025, la modificació de la configuració del col·legi d'educació infantil i primària (CEIP) Nadal Campaner Arrom, amb l'ampliació de dues unitats d'educació infantil de primer cicle, una unitat d'educació infantil de segon cicle i tres unitats d'educació primària.

4. Determinar que, com a conseqüència d'aquesta modificació, el centre queda configurat de la manera següent:

CEIP Nadal Campaner Arrom

Codi de centre: 07000911

Denominació genèrica: col·legi d'educació infantil i primària

Denominació específica: Nadal Campaner Arrom

Domicili: c/ Rafel Horrach s/n

Localitat: Costitx

Municipi: Costitx

CP: 07144

- Educació infantil de primer cicle: 2 unitats amb 30 places escolars, distribuïdes de la següent manera:

1 unitat 1-2 anys amb 12 places escolars

1 unitat 2-3 anys amb 18 places escolars

- Educació infantil de segon cicle: 3 unitats i 75 places escolars.

- Educació primària: 6 unitats i 150 places escolars.

5. Instar que s'actualitzin les dades fiscals i socials del col·legi d'educació infantil i primària CEIP Nadal Campaner Arrom i inscriure-les en el Registre estatal de centres docents no universitaris  (RCD) del Ministeri d'Educació, Formació Professional i Esports i en el Registre autonòmic de la Conselleria d'Educació i Universitats.

6. Notificar aquesta Resolució a la direcció del centre, a l'Ajuntament de Costitx, a la Direcció General de Personal Docent i Centres Concertats, a l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància de la Direcció General de Primera Infància, Atenció a la Diversitat i Millora Educativa perquè en prenguin coneixement.

7. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller d'Educació i Universitats en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També s'hi pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació, d'acord amb els articles 10 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, en la data de la signatura electrònica (29 d'agost de 2024)

El conseller d'Educació i Universitats Antoni Vera Alemany