Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE LLOSETA

Núm. 529088
Aprovació definitiva de l'Ordenança Fiscal reguladora de l'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Transcorregut el termini d'exposició al públic de l'acord provisional relatiu a la ordenança fiscal reguladora de l'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica, aprovada en sessió plenària de la Corporació de dia 26-06-2024, no s'han presentat reclamacions, s'eleva a definitiu dit acord segons prevéu l'article 17 del TRLHL, Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març i el text íntegre de l'ordenança es publicarà en el BOIB, i serà d'aplicació el mateix dia de la seva publicació en el BOIB

 

Lloseta, document signat electrònicament (27 d'agost de 2024)

La batlessa Angelina Pérez Sánchez

 

S'insereix a continuació el text íntegre de l'ordenança:

ORDENANÇA FISCAL DE L'IMPOST SOBRE VEHICLES DE TRACCIÓ MECÀNICA

Article 1º.- Quota.

De conformitat amb el previst a l'article 95.4 del Text Refós 2/2004, de 5 de març, de la Llei reguladora de les Hisendes Locals, el coeficient d'increment de les quotes del Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica aplicable a aquest municipi queda fixat en l'1'80 (el coeficient màxim d'increment és del 2).

Les tarifes resultants de l'aplicació del coeficient 1'80 a les vigents quotes mínimes són les següents:

Potència i tipus de vehicle

Euros/any

A) Turismes:

 

De menys de 8 cavalls fiscals.

22,72

De 8 fins a 11'99 cavalls fiscals.

61,34

De 12 fins a  15'99 cavalls fiscals.

129,49

De 16 fins a 19'99 cavalls fiscals.

161,30

De més de 20 cavalls fiscals.

201,60

B) Autobusos:

 

De menys de 21 places.

149,94

De 21 a 50 places.

213,55

De més de 50 places.

266,94

C) Camions:

 

De menys de 1.000 Kg de càrrega útil.

76,10

De 1.000 a 2.999 Kg de càrrega útil.

149,94

De més de 2.999 a 9999 Kg de càrrega útil.

213,55

De més de 9999 Kg de càrrega útil.

266,94

D) Tractors:

 

De menys de 16 cavalls fiscals.

31,81

De 16 a 25 cavalls fiscals.

49,99

De més de 25 cavalls fiscals.

149,94

 

E) Remolcs  semiremolcs arrossegats  per vehicle de tracció mecànica:

 

No estan subjectes els de càrrega útil no superior a 750 kg.

0,00

De menys de 1000 de càrrega útil i més de 750 Kg.

31,81

De 1000 a 2.999 Kg de càrrega útil.

49,99

De més de 2.999 Kg de càrrega útil.

149,94

F) Altres vehicles:

 

Ciclomotors.

7,96

Motocicletes fins a 125 c.c.

7,96

Motocicletes de més de 125 fins a 250 c.c.

13,63

Motocicletes de més de 250 fins a 500 c.c.

27,27

Motocicletes de més de 500 fins a 1000 c.c.

54,52

Motocicletes de més de 1000 c.c.

109,04

Article 2º.- Període impositiu i meritació.-

1. El període impositiu coincideix amb l'any natural, excepte en el cas de primera adquisició de vehicles. En aquest cas, el període impositiu començarà el dia en què es produeixi aquesta adquisició.

2. L'Impost es reporta el primer dia del període impositiu.

3. El imports de la quota es prorratejaran per trimestres naturals, en els supòsits de:

a) Primera adquisició;

b) Baixa definitiva del vehicle;

c) Baixa temporal per sostracció o robatori del vehicle, des de el moment en que es produeixi la baixa temporal en el Registre públic corresponent.

Article 3º.- Justificació del pagament de l'impost.

Als efectes del que disposa l‘article 99.2 del Text Refós 2/2004, de 5 de març, de la Llei reguladora de les Hisendes Locals es consideraran com a instruments acreditatius del pagament del impost els rebuts tributaris o cartes de pagament, degudament diligenciats de cobrament pels Serveis de Recaptació o les seves  entitats col·laboradores.

Article 4º.- Exempcions.-

1. Estaran exempts de l'Impost:

a) Els vehicles oficials de l'Estat, Comunitats Autònomes i Entitats Locals adscrits a la defensa nacional o a la seguretat ciutadana.

b) Els vehicles de representacions diplomàtiques, oficines consulars, agents diplomàtics i funcionaris consulars de carrera acreditats a Espanya, que siguin súbdits dels respectius països, externament identificats i a condició de reciprocitat en la seva extensió i grau.

Així mateix, els vehicles dels Organismes Internacionals amb seu o oficina a Espanya i dels seus funcionaris o membres amb estatut diplomàtic.

c) Els vehicles respecte dels quals així es derivi del que es disposa en Tractats o Convenis Internacionals.

d) Les ambulàncies i altres vehicles directament destinats a l'assistència sanitària o al trasllat de ferits o malalts.

e) Els vehicles per a persones de mobilitat reduïda a què es refereix la lletra A de l'Annex II del Reglament General de Vehicles, aprovat per Reial decret 2822/1998, de 23 de desembre. Es tracta de vehicles la tara dels quals no és superior a 350 kg i que, per construcció, no poden aconseguir en pla una velocitat superior a 45 km/h, projectats i construïts especialment (i no merament adaptats) per a l'ús de persones amb alguna disfunció o incapacitat física.

Així mateix, estan exempts els vehicles matriculats a nom de persones amb discapacitat per al seu ús exclusiu. Aquesta exempció s'aplicarà mentre que es mantinguin aquestes circumstàncies, tant als vehicles conduïts per persones amb discapacitat com als destinats al seu transport.

Les exempcions previstes en els dos paràgrafs anteriors no resultaran aplicables als subjectes passius beneficiaris de les mateixes per més d'un vehicle simultàniament.

A l'efecte del que es disposa en aquest paràgraf, es consideraran persones amb discapacitat els qui tinguin aquesta condició legal en grau igual o superior al 33%.

f) Els autobusos, microbusos i altres vehicles destinats o adscrits al servei de transport públic urbà, sempre que tinguin una capacitat que excedeixi de nou places, inclosa la del conductor.

g) Els tractors, remolcs, semiremolcs i maquinària proveïts de Cartilla d'Inspecció Agrícola.

2. Per poder aplicar les exempcions a què es refereixen els paràgrafs e) i g) de l'apartat 1 d'aquest article, els interessats hauran d'instar la seva concessió indicant les característiques del vehicle, la seva matrícula i la causa del benefici. La sol·licitud d'exempció es presentarà abans de 30 de juny de l'any natural i tindrà efectes dins l'exercici en que es formuli la petició.

Els interessats hauran d'acompanyar a la seva sol·licitud la següent documentació:

a) En el supòsit de vehicles matriculats a nom de persones amb discapacitat per al seu ús exclusiu:

  • Fotocòpia compulsada de la declaració administrativa d'invalidesa o disminució física expedida per l'Organisme o Autoritat competent.
  • Justificació documental de la destinació del vehicle davant l'Ajuntament de la imposició, mitjançant declaració jurada.

b) En el supòsit dels tractors, remolcs, semiremolcs i maquinària agrícola:

  • Fotocòpia compulsada del permís de circulació.
  • Fotocòpia compulsada del Certificat de Característiques Tècniques del Vehicle.
  • Fotocòpia compulsada de la Cartilla d'Inscripció Agrícola expedida a nom del titular del vehicle.

No procedirà l'aplicació d'aquesta exempció, quan per l'Administració municipal es comprovi que els tractors, remolcs o semiremolcs de caràcter agrícola es dediquen al transport de productes o mercaderies de caràcter no agrícola o que no s'estimi necessari per a explotacions d'aquesta naturalesa.

Declarada l'exempció per l'Administració municipal, s'expedirà document que acrediti la seva concessió.

Article 5º Bonificacions:

1. S'estableixen les següents bonificacions sobre les quotes:

a) S'estableix una bonificació del 100 per 100 sobre la quota de tributació del vehicles històrics, que s'acreditarà conforme a les disposicions reglamentaries reguladores d'aquest tipus de vehicles.

b) S'estableix una bonificació del 100% de la quota dels vehicles amb una antiguitat mínima de 25 anys.

L'antiguitat mínima de 25 anys - comptats a partir de la data de fabricació, o si aquesta no fora coneguda, la data de la primera matriculació, o, en defecte d'aquesta la data en que el tipus o variant  del vehicle es deixà de fabricar -   s'haurà d'acreditar  mitjançant la presentació de la corresponent documentació justificativa i tindrà efectes a partir de l'exercici següent a la sol·licitud de bonificació fiscal. La present bonificació només s'aplicarà als vehicles inclosos a l'apartat A) i F).

c) S'estableix una bonificació del 50% de la quota dels vehicles amb motors híbrids.

d) S'estableix una bonificació del 75% de la quota dels vehicles amb motors exclusivament elèctrics.

2. Les bonificacions previstes en l'apartat anterior hauran de ser sol·licitades pel subjecte passiu a partir del moment en el qual es compleixin les condicions exigides per a la seva aplicació.

Article 6º.- En allò no previst en aquesta Ordenança s'estarà al que disposa el Text Refós de la Llei reguladora de les Hisendes Locals, i disposicions concordants o complementàries que es dictin, assenyaladament, el Reglament General de Vehicles, aprovat per Real Decret 2822/1998, de 23 de desembre (BOE nº 22, de 26-01-99).

DISPOSICIÓ FINAL

La present Ordenança Fiscal, atès el que disposa l'article 17 del Text Refós de la Llei reguladora de les Hisendes Locals, entrarà en vigor el dia de la seva publicació al Butlletí Oficial de les Illes Balears, i començarà a aplicar-se a partir del dia 1 de gener de 2025; restarà vigent fins a la seva modificació o derogació expressa.