Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE DEIÀ

Núm. 520467
Aprovació defintiva Ordenança Municipal sobre l'ús del foc en els nuclis urbans del municipi de Deià

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Per acord del Ple Ordinari de dia 11 de Juny de 2024 va ser aprovada provisionalment l'Ordenança Municipal sobre l'ús del foc en els nuclis urbans del municipi de Deià, publicada el BOIB Núm. 78 d'11 de Juny de 2024, transcorreguts els 30 dies des de la publicació provisional, entra en vigor aquesta Ordenança.

Resum

Els cinc nuclis urbans de Deià es troben enclavats dins d'una de les àrees forestals més importants de la Serra de Tramuntana i qualsevol activitat relacionada amb el foc dins d'aquests pot representar un risc de propagació a la muntanya.

Algunes d'aquestes zones estan definides com a Zona d'Alt Risc (ZAR): zones en les quals la freqüència o virulència dels incendis forestals i la importància dels béns amenaçats fan necessàries mesures especials de protecció contra incendis.

La normativa autonòmica de prevenció d'incendis, Decret 125/2007, de 5 d'octubre, pel qual es dicten normes sobre l'ús del foc i es regula l'exercici de determinades activitats susceptibles d'incrementar el risc d'incendi forestal, deixa un cert buit referent a l'ús del foc dins de les zones urbanes.

Per això i a l'espera que aquesta manca sigui pal·liada es considera necessari implementar unes mínimes mesures de prevenció des del seny i dins de les competències municipals.

Títol I Objecte i àmbit d'aplicació

Article 1. Objecte

Aquesta ordenança té com a objectiu complementar les normes de prevenció d'incendis forestals vigents en la nostra Comunitat Autònoma, regulant l'ús del foc a l'aire lliure dins de les zones urbanes del municipi de Deià durant tot l'any.

Article 2. Àmbit d'aplicació

Serà aplicable exclusivament als nuclis urbans de Deià, Llucalcari, Sa Cala, S'Empaltada i Ses Coves de Ca Puigserver, especialment dins del termini que es determini en l'ordre anual de prevenció d'incendis de la CAIB com a època de màxim risc (normalment de l'1 de maig fins al 15 d'octubre), i també la resta de l'any però amb horaris i condicions diferents.

 

Títol II Condicions para a l'ús del foc

Article  3

Únicament es podran cremar restes vegetals i fustes NO tractades estant exclòs qualsevol altre tipus de residu. L'Ajuntament promocionarà un altre tipus d'eines per a eliminar les restes de poda.

Article  3.1

Es tindran en compte les següents mesures per a la prevenció d'incendis forestals en les zones urbanes propenses o dins del bosc:

• S'ha d'esbrossar i podar al voltant dels habitatges per a evitar la continuïtat de la vegetació.

• Ha d'haver-hi una separació correcta entre les copes dels arbres (o arbustos) perquè el foc no pugui avançar.

• S'ha d'evitar que la vegetació entri en contacte amb l'estructura de la casa.

• La massa vegetal ha d'estar lluny de tendals, finestres, portes i teulades per a evitar que el foc afecti l'habitatge.

Article  4

Per a l'eliminació dels residus vegetals, s'hauran de complir les següents condicions:

a) D'1 de maig fins a 15 d'octubre queda completament prohibit fer foc.

b) Horari de cremes: l'ús del foc per a eliminar restes vegetals estarà restringit a la franja horària entre les 7h i les 11h

c) Queda completament prohibida la realització de cremes en dies de vent.

d) En tot moment el foc estarà vigilat i es tindran a prop mitjans suficients per a apagar qualsevol propagació involuntària del foc.

e) En cap cas es podrà abandonar el foc si aquest no està completament apagat.

f) Quan la crema tingui lloc en un terreny amb veïns pròxims, se'ls avisarà el dia anterior, perquè puguin tenir les finestres tancades i no es causin molèsties.

g) Queda totalment prohibida la crema de mobles, matalassos, rodes i plàstics.

Article  5

S'entén com a ús recreatiu del foc l'encesa a l'aire lliure de barbacoes, fogueres per a cuinar o forns de llenya sense mata-espires en les xemeneies.

Per a fer un ús recreatiu del foc en zones urbanes, s'hauran de complir les següents condicions:

a) En tot moment el foc haurà d'estar vigilat i es tindran a prop mitjans suficients per a apagar qualsevol propagació involuntària del foc.

b) En cap cas es podrà abandonar el foc si aquest no es troba totalment apagat, S'haurà de tenir especial cura en les cendres i altres restes provinents de l'activitat.

Els focs artificials i pirotècnics han de ser autoritzats per la Consergeria de Medi Ambient i, per tant, queden exclosos de l'àmbit d'aplicació d'aquesta ordenança.

Títol III Responsabilitat dels autors del foc

Article  6

Els autors del foc seran els responsables de tots els fets que es produeixin a conseqüència de l'ús d'aquest.

Article  7

Malgrat el compliment per part dels autors del foc de totes les condicions establertes en els Articles 4 i 5, si el foc es propagarà originant un incendi, els autors seran responsables de qualsevol tipus de mal que es produeixi.

 

Títol IV Control de l'ús del foc

Article  8

Les autoritats competents, seran les responsables de controlar i verificar les condicions en què es duen a terme les cremes, procedint, en cas d'incompliment de les condicions establertes en els Articles 4 i 5, a la paralització del foc, sense perjudici de les sancions que es puguin imposar de conformitat amb el que disposa aquesta Ordenança.

 

Títol V Faltes I sanciones

Article  9

Correspon a l'Ajuntament la correcció de les infraccions que es cometin respecte a les normes de la present Ordenança i la seva normativa complementària. Les infraccions a les quals es refereix el present títol es classifiquen, d'acord amb la seva entitat, en lleus, greus i molt greus.

 

Article  10

Constitueix una falta lleu la següent:

La realització de cremes en zones urbanes dins de l'horari establert en aquesta ordenança sense haver-lo comunicat prèviament a l'Ajuntament.

Article  11

Són faltes greus les següents:

L'incompliment de les condicions de l'ús del foc establertes en els Articles 4 i 5 d'aquesta ordenança.

Les infraccions lleus quan concorrin les circumstàncies agreujants de reincidència o reiteració.

La reincidència tindrà aquesta consideració quan l'infractor hagi estat sancionat per una o més faltes lleus de les mateixes característiques durant el període d'un any anterior al de la infracció sobra la qual operi aquesta circumstància agreujant.

La reiteració quan hagi estat per dues o més faltes lleus de diferents característiques, durant el mateix període.

Article  12

Són considerades faltes molt greus les següents:

Les infraccions greus quan concorrin les circumstàncies agreujants de reincidència o reiteració.

Article  13

Les infraccions a què es refereixen els Articles anteriors seran penalitzades mitjançant les següents sancions:

a) Les faltes lleus amb una multa de 30 a 150 euros.

b) Les faltes greus amb una multa de 151 a 1.000 euros.

c) Les faltes molt greus amb una multa de 1.001 a 3.000 euros.

Les sancions s'imposaran tenint en compte les circumstàncies del responsable, grau de la culpa, reiteració, participació i benefici obtingut, grau del mal produït al medi ambient, perill en què s'hagi posat la salut i la seguretat de les persones i grau de perill d'incendi.

 

Títol VI Mesures provisionals

Article  14

Quan s'hagi iniciat un procediment sancionador, l'Ajuntament podrà adoptar i exigir mesures de correcció, seguretat o control que impedeixin la continuació de la producció del mal.

Article  15

No es podrà adoptar cap mesura provisional sense el tràmit d'audiència prèvia als interessats, excepte que concorrin raons d'urgència que aconsellin la seva adopció immediata, basades en la producció d'un mal greu per a la salut humana, la seguretat o el medi ambient, o l'existència d'un perill d'incendi; en qualsevol cas, la mesura provisional imposada haurà de ser revisada o ratificada una vegada donada l'audiència als interessats. En el tràmit d'audiència previst en aquest apartat, es donarà als interessats un termini màxim de quinze dies perquè puguin aportar les al·legacions, documents o informacions que estimin convenients.

Disposició derogatòria

Queden derogades totes les normes d'igual o inferior rang que contradiguin aquest text i que hagin estat aprovades amb anterioritat per l'Ajuntament de Deià, i de manera expressa l'ordenança reguladora sobre l'ús del foc dels nuclis urbans del municipi de Deià publicada en el BOIB número 171, de 21 de desembre de 2019.

 

​​​​​​​Disposició final

1r.- La present ordenança entrarà en vigor el dia de la seva publicació en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les illes Balears i sempre per al curs fiscal posterior a la seva aprovació, estant en vigor fins a la seva modificació o derogació expressa.

2n.- De conformitat amb el que es disposa en el nomenat art. 17 del RDL 2/2004, de 5 de març, el present acord provisional, s'exposarà al públic pel termini de trenta dies, amb la finalitat que les persones interessades puguin examinar l'expedient i presentar les reclamacions que estimin oportunes. En cas que no es presents reclamacions, l'acord s'entendrà definitivament aprovat i s'exposarà en el BOIB el text íntegre de l'ordenança. 

 

Deià, en la data de la signatura electrònica (26 d'agost de 2024)

El batle Lluís Enric Apesteguía Ripoll