Secció I. Disposicions generals
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA DE TURISME, CULTURA I ESPORTS
Núm. 507734
Ordre 31/2024, de 14 d'agost, del conseller de Turisme, Cultura i Esports per la qual s’estableixen les bases reguladores i s’aprova la convocatòria d’ajudes de minimis per a la concessió de subvencions per finançar projectes de millora de l'eficiència energètica i l’economia circular a establiments turístics, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) finançat per la Unió Europea Next Generation EU
I
El 30 d'abril de 2021, es va publicar en el Butlletí Oficial de l'Estat número 103 la Resolució de 29 d'abril de 2021 per la qual es publica l'Acord del Consell de Ministres, de 27 d'abril de 2021, pel qual s'aprova el PRTR. Aquest Pla va ser concebut com un projecte que traça el full de ruta per a la modernització de l'economia espanyola, la recuperació del creixement econòmic i la creació d'ocupació, després de la crisi de la COVID-19, com també per preparar el país per afrontar els reptes del futur.
El Govern d'Espanya va publicar, el 16 de juny de 2021, el document relatiu al component 14, Pla de Modernització i Competitivitat del Sector Turístic. En aquest document es troba la mesura C.14.I4, línia d'actuació 2, de finançament de projectes d'eficiència energètica i economia circular a empreses turístiques.
Amb l'objectiu general de reduir la pressió del turisme sobre el territori i el medi ambient, la mesura proposada persegueix incrementar la competitivitat de les empreses turístiques en matèria d'eficiència energètica i economia circular per disminuir així la seva petjada de carboni i els costs energètics.
II
En primer lloc, la Conferència Sectorial de Turisme, en la reunió de 29 de març de 2022, va aprovar l'Acord sobre el repartiment territorial de crèdit corresponent al pressupost de 2022 de la línia de finançament per a projectes d'eficiència energètica i economia circular d'empreses turístiques per import de 170 milions d'euros. En l'annex II, es va establir el repartiment entre les comunitats autònomes i, a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, li va correspondre un import de 12.721.880 euros. En aquest sentit, es va publicar l'Ordre 25/2022 del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball per la qual s'estableixen les bases reguladores i s'aprova la convocatòria per a la concessió d'ajuts per finançar projectes de millora de l'eficiència energètica de l'envolupant tèrmica; d'ús d'energies renovables a les instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, refrigeració, ventilació i aigua calenta sanitària, i de les instal·lacions d'il·luminació d'allotjaments turístics, en el marc del PRTR finançat per la Unió Europea Next Generation EU (Butlletí Oficial de les Illes Balears número 130, de 6 d'octubre de 2022).
Atesos el nombre de sol·licituds i els imports subvencionats, el romanent de crèdit d'aquesta primera convocatòria resulta ser d'1.144.507,68€.
Posteriorment, la Conferència Sectorial de Turisme, en la reunió de 29 de desembre de 2023, va aprovar l'Acord pel qual s'amplia el repartiment territorial de crèdit, amb càrrec al pressupost de 2023, previst en l'Acord de la Conferència Sectorial de Turisme de 29 de març de 2022, per un import de 119,6 milions d'euros. Aquest Acord es va publicar en el Butlletí Oficial de l'Estat núm. 20, de 23 de gener de 2024, mitjançant Resolució de 5 de gener de 2024 de la Secretaria d'Estat de Turisme. En la clàusula quarta de l'annex, es va establir el repartiment entre les comunitats autònomes i, a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, li va correspondre un import de 8.950.216 euros. Aquest acord preveu la possibilitat que els recursos de la transferència del 2022 que no hagin estat compromesos puguin destinar-se a les actuacions previstes en aquest segon acord de la Conferència Sectorial.
Així, el crèdit assignat per al finançament de les actuacions subvencionables és de 10.094.723,68 euros.
III
Quant a l'àmbit competencial i d'acord amb el principi de seguretat jurídica, aquesta Ordre respecta la normativa autonòmica, en concret l'article 30.11 de l'Estatut d'autonomia, que atorga a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la competència exclusiva en matèria de planificació turística.
A més, cal citar l'article 24.1 de l'Estatut, que estableix que els poders públics de la comunitat autònoma han de reconèixer l'activitat turística com a element econòmic estratègic de les Illes Balears. El foment i l'ordenació de l'activitat turística s'han de dur a terme amb l'objectiu de fer-la compatible amb el respecte al medi ambient, el patrimoni cultural i el territori, i també han d'impulsar-se polítiques generals i sectorials de foment i ordenació econòmica que tenguin com a finalitat afavorir el creixement econòmic a mitjà i llarg termini.
IV
En el marc de la regulació de la competència, els articles 107 i següents del Tractat de funcionament de la Unió Europea (TFUE) s'ocupen de les anomenades ajudes d'estat. L'article 107, apartat 1, del TFUE prohibeix les ajudes estatals en els termes següents:
Seran incompatibles amb el mercat interior, en la mesura que afectin els intercanvis comercials entre estats membres, les ajudes atorgades pels estats o mitjançant fons estatals, sota qualsevol forma, que falsegin o amenacin falsejar la competència per afavorir determinades empreses o produccions.
Per això, per al bon funcionament del mercat interior, s'exigeix que s'apliquin rigorosament i eficaçment les normes de competència en matèria d'ajudes estatals.
La Instrucció 1/2021 del conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura i de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, de 20 de desembre de 2021, per la qual es regula el procediment de notificació i comunicació a la Comissió Europea dels projectes que estableixin, concedeixin o modifiquin ajudes públiques, recull una llista de comprovació per tal que el centre gestor analitzi si una subvenció encaixa en el concepte d'ajuda d'estat. Per això, després de dur a terme l'anàlisi corresponent, resulta que la convocatòria d'ajudes constitueix una ajuda d'estat, atès que encaixa en la descripció de l'article 107 TFUE.
Amb relació a l'anterior, també cal destacar que l'ajuda prevista no encaixa en cap dels supòsits prevists en el Reglament (UE) 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajudes compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del TFUE.
Consegüentment, es considera pertinent aplicar a l'ajuda objecte d'aquesta Ordre el Reglament (UE) 2023/2831 de la Comissió, de 13 de desembre de 2023, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del TFUE a les ajudes de minimis. L'aplicació d'aquest Reglament implica que l'entitat beneficiària, com a empresa única, de conformitat amb la definició establerta en l'article 2.2 del Reglament, no pot percebre ajudes de minimis procedents d'administracions o d'entitats públiques o privades finançades amb càrrec als pressuposts públics per un import superior a 300.000 euros en el període de tres anys.
A aquests efectes, ha d'entendre's per persona beneficiària la definició establerta en l'article 2.2 del Reglament (UE) 2023/2831 per a empresa única.
V
Quant al marc regulador d'aquesta convocatòria, resulta d'aplicació la normativa estatal i autonòmica en matèria de subvencions, constituïda per la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el seu Reglament, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, així com pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions pel que fa als aspectes organitzatius i procedimentals.
Igualment, són aplicables el Reial decret llei 36/2020, de 30 de desembre, pel qual s'aproven mesures urgents per a la modernització de l'Administració pública i per a l'execució del PRTR, i el Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer de 2021, pel qual s'estableix el mecanisme de recuperació i resiliència (MRR); l'Ordre HFP/1030/2021, de 29 de setembre, per la qual es configura el sistema de gestió del PRTR; l'Ordre HFP/1031/2021, de 29 de setembre, per la qual s'estableixen el procediment i el format de la informació que han de proporcionar les entitats del sector públic estatal, autonòmic i local per al seguiment del compliment de fites i objectius, i d'execució pressupostària i comptable de les mesures dels components del PRTR, i altra normativa tant europea com nacional que sigui aplicable a la gestió, el seguiment, la verificació, la publicitat i el control en el marc del PRTR, i l'Ordre HFP/55/2023, de 24 de gener, relativa a l'anàlisi sistemàtica del risc de conflicte d'interès en els procediments que executen el PRTR. En aquest sentit, cal esmentar que la convocatòria s'ajusta als principis transversals de l'MRR i als principis de gestió prevists en l'article 2 de l'esmentada Ordre HFP 1030/2021.
Així mateix, és necessari fer referència, per tal com fixa el marc comú per a totes les comunitats autònomes, a l'Acord de la Conferència Sectorial de Turisme de 29 de desembre de 2023, pel qual s'amplia el repartiment territorial de crèdit, amb càrrec al pressupost de 2023, previst en l'Acord de la Conferència Sectorial de Turisme de 29 de març de 2022, de la línia de finançament per a projectes d'eficiència energètica i economia circular d'empreses turístiques del PRTR, publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat mitjançant Resolució de 5 de gener de 2024 de la Secretaria d'Estat de Turisme.
En aplicació del principi de no causar perjudici significatiu al medi ambient —do no significant harm (DNSH)—, d'acord amb el que preveuen el PRTR i el Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer, s'ha de respectar la normativa mediambiental aplicable, inclòs el Reglament (UE) 2020/852 del Parlament Europeu i del Consell, de 18 de juny, relatiu a l'establiment d'un marc per facilitar les inversions sostenibles i pel qual es modifica el Reglament (UE) 2019/2088, així com la Guia tècnica de la Comissió Europea (2021/C 58/01) sobre l'aplicació d'aquest principi DNSH. En tots els casos, s'han de respectar els procediments d'avaluació ambiental, quan siguin aplicables, conforme a la legislació vigent, així com altres avaluacions de repercussions que puguin resultar d'aplicació en virtut de la legislació mediambiental.
D'altra banda, les actuacions finançables s'emmarquen en l'àmbit, entre d'altres, d'intervenció climàtica 024, 024 bis i 044 del Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer de 2021, pel qual s'estableix l'MRR.
En l'àmbit autonòmic, resulta d'aplicació la Llei 4/2021, de 17 de desembre, de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del PRTR, i, en conseqüència, la tramitació urgent, el despatx prioritari i les especialitats en matèria de gestió pressupostària i de les subvencions que s'hi estableixen. Aquesta Llei també determina que les bases reguladores de les subvencions que, en el marc del PRTR, s'hagin de finançar amb fons europeus, poden incorporar la convocatòria.
A més, en l'àmbit intern de l'Administració autonòmica, resulten d'aplicació la Instrucció conjunta 1/2022 de la directora general de Funció Pública, del director general de Pressuposts i del director de l'Oficina de Planificació i Coordinació d'Inversions Estratègiques relativa a la tramitació dels projectes temporals prevists en l'article 20 de la Llei 4/2021, i el Pla d'Acció de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball derivat dels tests d'autoavaluació i risc de l'annex II de l'Ordre HFP/1030/2021, aprovat per la Resolució del secretari general de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball de 14 de juliol de 2022, modificada per la Resolució del secretari general de 25 d'agost de 2022.
D'altra banda, aquesta convocatòria consta en l'annex del Pla Estratègic de Subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per als exercicis 2024-2026, aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 19 d'abril de 2024 i modificat per la Resolució del conseller d'Economia, Hisenda i Innovació de 22 de juliol de 2024 (Butlletí Oficial de les Illes Balears número 98, de 25 de juliol de 2024). En concret, està ubicada en la línia 4 del punt 1, turisme sostenible i de qualitat, de l'objectiu I, estímul de l'economia balear.
Finalment, el 26 de juliol de 2024, el Consell de Govern ha atorgat l'autorització prèvia al conseller de Turisme, Cultura i Esports per dur a terme l'autorització i la disposició de la despesa per valor de 10.094.723,68 d'euros.
Per tot això, d'acord amb l'article 12 del Text refós de la Llei de subvencions, amb relació a l'article 15.1 de la Llei 4/2021, i l'article 47.3 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, d'acord amb les competències atribuïdes pel Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, dict la següent:
ORDRE
Article 1
Objecte
D'acord amb l'article 15.1 de la Llei 4/2021, aquesta Ordre té per objecte, d'una banda, establir les bases reguladores per a la concessió de subvencions per finançar projectes de millora de l'eficiència energètica i l'economia circular a establiments turístics, i, d'altra banda, aprovar la convocatòria de subvencions per a la concessió de subvencions, que s'adjunta com a annex, per finançar projectes de millora de l'eficiència energètica i l'economia circular a establiments turístics, en el marc del PRTR finançat per la Unió Europea Next Generation EU.
Article 2
Finalitat
La finalitat dels ajuts prevists en aquestes bases és contribuir a la consecució dels objectius relacionats amb la mesura C14.I4, línia d'actuació 2, del component 14 de l'annex del PRTR d'Espanya, aprovat per la Decisió d'execució del Consell de 13 de juliol de 2021. En concret, aconseguir els objectius mediambientals i energètics establerts en la normativa de la Unió Europea mitjançant la realització d'actuacions a establiments turístics, amb independència de la naturalesa jurídica dels titulars d'aquests, que afavoreixin la reducció del consum d'energia final i de les emissions de diòxid de carboni, segons el que estableix l'article 7 de la Directiva 2012/27/UE, de 25 d'octubre de 2012, revisada per la Directiva 2018/2002, mitjançant l'estalvi energètic, la millora de l'eficiència energètica i l'aprofitament de les energies renovables.
Article 3
Procedència dels fons, determinació de l'import de la subvenció i criteris objectius
1. Les subvencions es concedeixen amb càrrec als fons assignats a les Illes Balears en l'Acord de la Conferència Sectorial de Turisme de 29 de desembre de 2023, pel qual s'amplia el repartiment territorial de crèdit, amb càrrec al pressupost de 2023 de la línia de finançament per a projectes d'eficiència energètica i economia circular d'empreses turístiques del PRTR.
2. La subvenció s'ha de gestionar d'acord amb els principis següents:
a ) Publicitat, transparència, objectivitat, concurrència, igualtat i no discriminació.
b) Eficàcia en el compliment dels objectius fixats per l'òrgan o entitat concedent.
c) Eficiència en l'assignació i la utilització dels recursos públics.
3. L'import de la subvenció s'ha de fixar segons la disponibilitat pressupostària, el pressupost aprovat, l'import sol·licitat i la documentació que aporti la persona sol·licitant.
4. La convocatòria ha de determinar l'import de l'ajuda, tenint en compte les característiques peculiars de l'activitat subvencionada.
5. La convocatòria pot establir imports màxims i imports mínims en les subvencions.
6. L'import de la subvenció concedida no pot ser d'una quantia que, de manera aïllada o en concurrència amb altres subvencions, ajudes o ingressos, superi el cost de l'activitat objecte de subvenció o l'import de l'ajuda sol·licitada.
Article 4
Incompatibilitat amb altres subvencions i prevenció del doble finançament
Les ajudes atorgades en l'àmbit d'aquesta Ordre no són compatibles amb altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat procedents de qualssevol administracions o ens públics o privats finançats amb càrrec als pressuposts públics, amb l'objectiu de garantir l'absència del doble finançament.
Article 5
Persones beneficiàries
1. Les persones físiques o jurídiques de naturalesa privada que siguin explotadores d'establiments destinats a l'activitat de les empreses turístiques d'allotjament, empreses turisticoresidencials, empreses comercialitzadores d'estades turístiques a habitatges, empreses turístiques de restauració o empreses que tenen per objecte l'activitat d'intermediació turística segons les definicions de la Llei 8/2012, de 19 de juliol, del turisme de les Illes Balears, així com també les esmentades en la disposició addicional vuitena d'aquesta Llei.
2. Les persones físiques o jurídiques de naturalesa privada que siguin propietàries dels establiments esmentats en el punt anterior i que acreditin l'existència d'un acord amb la persona explotadora, acreditable mitjançant qualsevol mitjà admès en dret, per dur a terme les actuacions objecte d'aquesta convocatòria.
3. La persona beneficiària de la subvenció, ja sigui l'explotadora o la propietària, ha d'estar inscrita en el corresponent registre insular d'empreses, activitats i establiments turístics de les Illes Balears.
4. Les subvencions atorgades es concedeixen per establiment, per la qual cosa per a un mateix establiment únicament pot presentar-se una sol·licitud de les persones explotadores o de les persones propietàries.
Article 6
Requisits de les persones beneficiàries
1. Les persones físiques sol·licitants de les subvencions han de posseir la nacionalitat espanyola o la d'algun dels estats membres de la Unió Europea, de l'Espai Econòmic Europeu o de Suïssa. Les persones estrangeres no comunitàries han de tenir el domicili fiscal i el centre operatiu permanent a Espanya i mantenir-los, almenys, durant el període de prestació de les activitats objecte de subvenció.
2. Les persones jurídiques sol·licitants han d'acreditar que es troben degudament constituïdes, conforme a la normativa que els resulti d'aplicació.
3. No poden obtenir la condició de persones beneficiàries d'aquestes subvencions:
a) Les que no compleixin alguna de les circumstàncies previstes en l'article 21 del Reglament de la Llei general de subvencions, aprovat pel Reial decret 887/2006, amb relació a trobar-se al corrent en el pagament d'obligacions per reintegrament de subvencions.
b) Les que no es trobin al corrent en el compliment de les seves obligacions tributàries i amb la Seguretat Social, així com de la resta d'obligacions establertes en l'article 13 de la Llei 38/2003 i en l'article 10 del Text refós de la Llei de subvencions aprovat pel Decret legislatiu 2/2005.
c) Les que no es trobin al corrent del pagament de les obligacions de reemborsament de qualsevol préstec o bestreta anteriorment concedits amb càrrec als pressuposts generals de l'Estat.
d) Les empreses que es trobin en situació de crisi, d'acord amb la definició que a aquest efecte es fa en el Reglament UE 651/2014, de 17 de juny de 2014, i en les directrius comunitàries sobre ajudes estatals de salvament i reestructuració d'empreses no financeres en crisi (Comunicació de la Comissió 2014/C 249/1, de 31 de juliol de 2014).
e) Les empreses que es trobin subjectes a una ordre de recuperació pendent després d'una decisió prèvia de la Comissió sobre qualsevol ajuda o subvenció que els hagi estat atorgada amb anterioritat, bé per haver-se declarat ajuda il·legal i incompatible amb el mercat interior, bé per qualsevol tipus d'incompliment de les obligacions que tenen atribuïdes en la concessió.
Article 7
Obligació de les persones beneficiàries
1. Les persones beneficiàries han de complir les obligacions generals que s'estableixen en l'article 14 de la Llei 38/2003 i les que s'estableixen en aquesta Ordre.
2. En tots els casos, són obligacions de les persones beneficiàries, entre d'altres:
a) Sol·licitar els permisos i les autoritzacions necessaris per poder executar les actuacions i projectes finançats.
b) Justificar davant l'òrgan atorgant el compliment dels requisits i de les condicions, així com la realització de l'actuació i el compliment de la finalitat que determinin la concessió de la subvenció.
c) Dur a terme les actuacions d'informació i publicitat que s'estableixin en la convocatòria i en la normativa estatal i comunitària.
d) Comunicar immediatament a la Direcció General de Turisme qualsevol variació de les condicions o circumstàncies assenyalades en la sol·licitud o en la resolució de concessió, amb les conseqüències que en cada cas corresponguin, sense perjudici que també es puguin incorporar d'ofici a l'expedient.
e) Comunicar a la Direcció General de Turisme l'obtenció d'altres ajudes o subvencions que tenguin per objecte finançar el mateix projecte.
f) Respectar el principi DNSH, així com la normativa comunitària i nacional, especialment el Reglament (UE) 2021/241; el Reglament (UE) 2020/852 (Reglament de taxonomia), i la Guia tècnica de la Comissió Europea 2021/C 58/01 sobre l'aplicació d'aquest principi.
g) Permetre l'accés per exercir les seves competències a la Comissió Europea, a l'Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF), al Tribunal de Comptes de la Unió Europea i, si escau, a la Fiscalia Europea, tal com preveuen l'article 22 del Reglament (UE) 2021/241 i l'article 129.1 del Reglament financer 2018/1046. Així mateix, permetre l'accés a les autoritats nacionals i autonòmiques competents.
h) Acceptar la cessió i el tractament de dades entre les administracions públiques implicades per donar compliment al que preveu la normativa europea d'aplicació, especialment per a tot el que fa referència a l'execució dels projectes del PRTR, de conformitat amb la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, d'acord amb el model de l'annex IV.B de l'Ordre HFP 1030/2021, que s'incorpora en el formulari de la sol·licitud.
i) Respectar les directives i protocols que pugui establir la Direcció General de Turisme relatius al desenvolupament de les activitats, sense perjudici que les entitats beneficiàries utilitzin metodologies pròpies supervisades i aprovades per la Direcció General de Turisme.
j) Complir la normativa aplicable en matèria de residus per al tractament dels residus que es puguin generar.
k) Subscriure la declaració responsable relativa al compromís de compliment dels principis transversals establerts en el PRTR, d'acord amb el model de l'annex IV.C de l'Ordre HFP 1030/2021, que s'incorpora en el formulari de la sol·licitud.
l) Conservar els documents, de conformitat amb l'article 132 del Reglament financer 2018/1046. En concret, mantenir un registre i conservar els documents justificatius, les dades estadístiques i altra documentació concernent al finançament, així com els registres i documents en format electrònic, durant un període de cinc anys a partir del pagament de la subvenció. Aquest període ha de ser de tres anys si el finançament és d'import inferior o igual a 60.000 euros.
m) Complir la normativa europea i nacional que resulti d'aplicació, en particular, amb les obligacions que es deriven del compliment del Reglament de l'MRR, la normativa reguladora de les ajudes d'estat i, igualment, la resta de normativa europea i nacional aplicable, especialment les mesures relatives a evitar frau, corrupció, conflicte d'interessos o doble finançament, en protecció dels interessos financers de la Unió.
n) Complir les obligacions de control, verificació, seguiment i altres obligacions imposades per la normativa interna i de la Unió Europea.
o) Aportar la informació sobre la titularitat real de la persona sol·licitant, en cas que sigui requerida per l'òrgan instructor. Aquesta informació, d'acord amb l'Ordre HFP/55/2023, s'ha d'aportar en el termini de cinc dies hàbils des que sigui requerida. La manca d'aportació d'aquesta informació constitueix un motiu d'exclusió de la sol·licitud.
p) Inscriure les instal·lacions d'energia connectades a la xarxa pública en el Registre d'autoconsum d'energia elèctrica de les Illes Balears. En el cas d'instal·lacions de generació d'energia aïllades, inscriure les instal·lacions en el Registre de la Direcció General de Política Industrial.
3. Les persones beneficiàries resten sotmeses a les mesures de seguiment, comprovació i control que han d'efectuar l'òrgan concedent, la Intervenció General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, la Intervenció General de l'Administració General de l'Estat, el Tribunal de Comptes, la Sindicatura de Comptes, el Tribunal de Comptes Europeu, i també, quan escaigui, la Fiscalia Europea, en els termes prevists en la legislació aplicable. Ocultar qualsevol informació sobre els requisits dona lloc a la denegació o revocació de la subvenció atorgada.
4. Presentar la justificació de la subvenció en les condicions establertes en aquesta Ordre i en la convocatòria.
5. Les persones beneficiàries han de destinar l'import íntegre de l'ajuda que rebin al pagament de les actuacions subvencionables corresponents.
6. En el cas que els béns subvencionats siguin inventariables, el període durant el qual la persona beneficiària ha de destinar els béns a la finalitat concreta per a la qual es concedeix la subvenció no ha de ser inferior a cinc anys, quan són inscriptibles en un registre públic, ni a dos anys per a la resta de béns.
7. Per a subvencions d'un import superior a 30.000 euros, les persones beneficiàries han d'acreditar que compleixen els terminis de pagament de la Llei 3/2004, de 29 de desembre, per la qual s'estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials. S'ha d'acreditar que es compleix aquest requisit en el moment de la presentació de la sol·licitud i amb la documentació que estableix la convocatòria.
Article 8
Actuacions subvencionables
1. Es consideren actuacions subvencionables les següents:
a) Projectes de millora d'eficiència energètica, com: implantar sensors que permetin un monitoratge dels consums i optimitzin els estalvis energètics, d'aliments i d'aigua; impulsar la implantació de sistemes de gestió energètica, com el certificat ISO 50001; usar materials que afavoreixin l'aïllament tèrmic; usar tecnologies més eficients en matèria energètica; o, per exemple, usar elements exteriors com ombres o jardins amb aquest propòsit.
b) Mesures de gestió de residus: pla per a la segregació de residus en origen i posterior recollida separada i d'equipament per a la preparació per a la reutilització i el reciclatge, i actuacions orientades a la reutilització i el reciclatge de residus de l'activitat turística.
c) Accions que fomentin la producció i obtenció de subministraments de proximitat (km 0).
d) Millores a instal·lacions i equips: en matèria d'il·luminació, com el control de presència i la il·luminació de baix consum; en matèria d'electrodomèstics eficients o d'instal·lacions tèrmiques, com l'aïllament de calderes o canonades, i intervencions a terminals de climatització eficient, sistemes de ventilació eficient, substitució de combustibles o calderes d'alta eficiència, emmagatzematge tèrmic i elèctric, solar tèrmica per a ACS i climatització, solar tèrmica per a piscines o solar fotovoltaica.
e) Digitalització, automatització i control, i sistemes de gestió d'edificis: control integral de tots els sistemes de l'immoble com, per exemple, l'optimització de l'encesa i apagada d'equips per reduir els consums innecessaris.
f) Conscienciació i formació de plantilla, i sensibilització de clients respecte a temperatures raonables; finestres tancades durant la climatització; llums apagats; persianes baixades, i recanvi de tovalloles i llençols diari. També és important la formació de tècnics, en el cas d'estar en plantilla, per millorar l'ús de les noves tecnologies que s'incorporin a l'immoble.
Article 9
Despeses subvencionables
1. Es consideren despeses subvencionables aquelles que són necessàries per aconseguir els objectius perseguits per a cadascuna de les tipologies d'actuació, específicament, les que es relacionen a continuació:
a) Els costs de la redacció dels projectes tècnics relacionats amb les tipologies d'actuació objecte d'ajuda.
b) Els costs de la direcció facultativa de les actuacions.
c) Els costs d'execució de les obres o instal·lacions.
d) La inversió en equips i materials efectuada.
e) Els honoraris professionals satisfets per a l'elaboració, pel tècnic o tècnica competent, dels certificats d'eficiència energètica prevists en el Reial decret 235/2013, de 5 d'abril, quan aquests siguin exigits.
f) Altres partides necessàries (auxiliars o no) específiques de cada tipologia d'actuació.
g) Quan per motiu de l'actuació sigui necessari retirar aquells productes de construcció que continguin amiant, la retirada ha de realitzar-se d'acord amb el Reial decret 396/2006, de 31 de març, pel qual s'estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut aplicables als treballs amb risc d'exposició a l'amiant per una empresa legalment autoritzada. La gestió dels residus originats en el procés ha de realitzar-se de conformitat amb la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats i el Reial decret 105/2008, d'1 de febrer, pel qual es regula la producció i la gestió dels residus de construcció i demolició.
h) Els costs per implantar les mesures correctores que s'han d'adoptar per complir els criteris de la Guia per al disseny i el desenvolupament d'actuacions concordes amb el principi DNSH, publicada pel Ministeri per a la Transició i el Repte Demogràfic.
2. No es consideren despeses subvencionables les englobades en els següents conceptes:
a) Taxes, imposts o tributs.
b) Autoritzacions administratives, llicències, permisos, cost d'avals o fiances, multes, taxes, imposts o tributs.
c) Qualssevol despeses associades a gestions, contractacions, consultes o tràmits administratius, fins i tot si són necessaris per a l'obtenció de permisos o llicències.
d) Assegurances subscrites per la persona sol·licitant.
e) Despeses financeres, reestructuracions de passiu o refinançaments, circulant i altres imposts o taxes. Tampoc no són subvencionables les despeses bancàries de qualsevol tipus d'operació ni aquelles que generin facturació.
f) Els immobles i articles d'exposició i de prova susceptibles de posterior venda al públic i la instal·lació d'expositors de caràcter temporal.
g) Costs associats a sancions penals o despeses de procediments judicials.
h) Qualsevol despesa d'operació i manteniment de les actuacions o despeses pròpies de l'administració.
i) Elements de transport.
j) Projectes que no respectin plenament les normes i prioritats de la Unió Europea i nacionals en matèria climàtica i mediambiental i el principi DNSH en el sentit de l'article 17 del Reglament (UE) 2020/852 del Parlament Europeu i del Consell, de 18 de juny de 2020, relatiu a l'establiment d'un marc per facilitar les inversions sostenibles i pel qual es modifica el Reglament (UE) 2019/2088. En qualsevol cas, no són finançables les activitats incloses en la llista d'exclusió establerta en la Decisió d'execució del Consell per a aquesta inversió:
1r. Les activitats relacionades amb els combustibles fòssils, inclosa la utilització ulterior d'aquests. Se n'exceptuen els projectes relacionats amb la generació d'electricitat o calor utilitzant gas natural així com amb la infraestructura de transport i distribució connexa que compleixin les condicions establertes en l'annex III de la Guia tècnica sobre l'aplicació del principi DNSH (DO C 58 de 18.2.2021, p. 1).
2n. Les activitats en el marc del règim de comerç de drets d'emissió de la UE (RCDE) amb relació a les quals es prevegi que les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle que provocaran no se situaran per sota dels paràmetres de referència pertinents. Si es preveu que les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle provocades per l'activitat subvencionada no són significativament inferiors als paràmetres de referència pertinents, ha de facilitar-se una explicació motivada sobre aquest tema. Paràmetres de referència són els establerts per a l'assignació gratuïta de drets d'emissió amb relació a les activitats que s'inscriuen en l'àmbit d'aplicació del règim de comerç de drets d'emissió, segons el que s'estableix en el Reglament d'execució (UE) 2021/447 de la Comissió.
3r. Les activitats relacionades amb abocadors de residus.
4t. Les activitats relacionades amb incineradores. Aquesta exclusió no s'aplica a les accions empreses en plantes dedicades exclusivament al tractament de residus perillosos no reciclables, ni a les plantes existents, quan aquestes accions tenguin per objecte augmentar l'eficiència energètica, capturar els gasos de fuita per al seu emmagatzematge o utilització, o recuperar materials de les cendres d'incineració, sempre que aquestes accions no comportin un augment de la capacitat de tractament de residus de les plantes o a una prolongació de la seva vida útil. Aquests detalls han de justificar-se documentalment per cada planta.
5è. Les activitats relacionades amb plantes de tractament mecanicobiològic. Aquesta exclusió no s'aplica a les accions empreses respecte de les plantes de tractament mecanicobiològic existents, quan aquestes accions tenguin per objecte augmentar la seva eficiència energètica o el seu recondicionament per a operacions de reciclatge de residus separats, com el compostatge i la digestió anaeròbia de bioresidus, sempre que aquestes accions no comportin un augment de la capacitat de tractament de residus de les plantes o a una prolongació de la seva vida útil. Aquests detalls han de justificar-se documentalment per cada planta.
6è. Les activitats en les quals l'eliminació a llarg termini de residus pugui causar danys al medi ambient.
k) Les despeses d'arrendament d'establiments o despeses corrents de l'activitat de la persona beneficiària.
l) Actuacions relacionades amb l'adaptació de l'activitat turística al COVID-19.
m) Les despeses corresponents a les retribucions ordinàries del personal fix o eventual laboral que tengui una relació laboral dependent de les comunitats i ciutats autònomes executores.
n) Les despeses corrents per al funcionament de les entitats beneficiàries finals, incloent: arrendaments, adquisició de material i subministraments, o despeses corrents en general.
3. No es considerarà subvencionable cap despesa diferent a les anteriors ni que hagi estat facturada a la persona destinatària última de l'ajuda amb anterioritat a la data de registre de la sol·licitud de l'ajuda, excepte el cost de les actuacions preparatòries prèvies que siguin necessàries per establir i mantenir la prestació de serveis, el subministrament de béns o la realització de les activitats corresponents.
Article 10
Intensitat de l'ajuda, límits i exclusió
1. La intensitat de l'ajuda és del 70 % de les despeses subvencionables de l'actuació.
2. De conformitat amb l'article 3.2 del Reglament (UE) 2023/2831, la quantia total de l'ajuda de minimis no pot superar els 300.000 euros per persona beneficiària en un període de tres anys. A aquests efectes, ha d'entendre's per persona beneficiària la definició establerta per a empresa única en l'article 2.2 d'aquest Reglament.
3. Seran excloses, amb l'audiència prèvia de les persones sol·licitants, les sol·licituds en les quals, de l'estudi detallat explicatiu de l'actuació que s'ha de subvencionar, es desprengui de manera manifesta la impossibilitat de desenvolupar l'actuació en el termini d'execució previst en la convocatòria.
Article 11
Aplicació del règim de minimis
1. Les subvencions previstes en aquesta Ordre s'han de concedir d'acord amb el Reglament (UE) 2023/2831.
2. L'aplicació del Reglament (UE) 2023/2831 implica que la persona beneficiària, com a empresa única, de conformitat amb la definició establerta en l'article 2.2 del Reglament, no pot percebre ajudes de minimis procedents d'administracions o d'entitats públiques o privades finançades amb càrrec als pressuposts públics per un import superior a 300.000 euros en el període de tres anys.
En concret, l'esmentat article 2.2 del Reglament (UE) 2023/2831 inclou en la definició d'empresa única totes les empreses que tenguin entre si almenys un dels vincles següents:
a) Una empresa posseeix la majoria dels drets de vot de les persones accionistes o sòcies d'una altra empresa.
b) Una empresa té dret a nomenar o revocar la majoria dels membres de l'òrgan d'administració, direcció o supervisió d'una altra empresa.
c) Una empresa té dret a exercir una influència dominant sobre una altra en virtut d'un contracte subscrit amb aqueixa o una disposició continguda en els seus estatuts o escriptura de constitució.
d) Una empresa, accionista o associada a una altra, controla sola, en virtut d'un acord subscrit amb altres persones accionistes o sòcies de la segona, la majoria dels drets de vot de l'accionariat o persones sòcies d'aquesta.
e) Les empreses que mantinguin qualsevol de les relacions previstes en les lletres de la a) a la d) a través d'una altra o altres empreses també es consideren empresa única.
Article 12
Òrgans competents
1. Els òrgans competents, a l'efecte d'aquestes bases, són els que es detallen a continuació.
a) El conseller de Turisme, Cultura i Esports per a les funcions següents:
1r. L'aprovació de les convocatòries de subvencions.
2n. L'atorgament o denegació de les subvencions i la modificació, revocació o reintegrament d'aquestes.
3r. La resolució dels procediments sancionadors per la comissió d'infraccions lleus i greus, però no per la de les molt greus, que correspon al Consell de Govern.
4t. L'exercici de qualsevol altra competència no atribuïda expressament a un òrgan concret de la Conselleria de Turisme, Cultura i Esports.
b) La secretària general de la Conselleria de Turisme, Cultura i Esports per a l'adopció dels procediments i mecanismes oportuns per reduir els riscs de frau, corrupció i conflicte d'interessos. En tots els casos, ha de vetlar pel compliment del Pla de Mesures Antifrau aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 31 de gener de 2022 pel qual es manifesta el compromís del Govern de les Illes Balears de lluita contra el frau i s'aprova el Pla de Mesures Antifrau en l'àmbit d'execució dels fons de l'MRR – Next Generation – EU, en el marc del PRTR.
c) La secretària general de la Conselleria de Turisme, Cultura i Esports per a la instrucció del procediment de concessió d'ajudes, en concret, tramitar les sol·licituds de subvencions, dur a terme d'ofici les actuacions necessàries per a la determinació, el coneixement i la comprovació de les dades que han de servir de base a la resolució i, en particular, les previstes en l'article 16.2 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, i per elevar al conseller la proposta d'atorgament o denegació de les subvencions.
2. És d'aplicació la Resolució del conseller de Turisme, Cultura i Esports de 27 de juliol de 2023 per la qual s'estableix la delegació de competències i de signatura en els òrgans directius de la Conselleria i se'n determina el règim de suplència (Butlletí Oficial de les Illes Balears número 107, d'1 d'agost de 2023) que delega determinades competències del conseller en matèria de subvencions, així com, si escau, la resolució que la modifiqui o substitueixi.
3. Totes les persones intervinents en el procediment de concessió de subvenció han de manifestar, de forma expressa, l'absència de conflicte d'interessos mitjançant una declaració d'absència de conflicte d'interessos (DACI). En tots els casos, es considera que han de signar la declaració d'absència d'interessos els òrgans competents per iniciar, instruir, tramitar i resoldre el procediment de concessió de subvencions i els empleats públics amb poder de decisió que participin en la redacció de les bases i de les convocatòries, així com en la instrucció del procediment.
En el cas de conflicte d'interessos, la persona afectada ha d'indicar la sol·licitud o sol·licituds sobre les quals recau l'esmentat conflicte i s'ha d'abstenir d'intervenir en tot el procediment.
Article 13
Inici del procediment
1. El procediment de concessió de subvencions s'ha d'iniciar d'ofici, mitjançant la publicació de l'oportuna convocatòria. Aquesta Ordre aprova la convocatòria que s'inclou en l'annex, d'acord amb l'article 15.1 de la Llei 4/2021.
2. Les successives convocatòries de subvencions que, si escau, s'aprovin a l'empara d'aquesta Ordre s'han d'ajustar al que preveu l'article 15 del Text refós de la Llei de subvencions aprovat pel Decret legislatiu 2/2005.
Article 14
Sol·licituds i documentació
1. Les persones interessades han de presentar les sol·licituds en el termini assenyalat en la convocatòria, de forma electrònica, mitjançant el tràmit telemàtic específic que estarà disponible en el procediment publicat en la Seu Electrònica de la CAIB, en el web de la Direcció General de Turisme i en el web invertimenturisme.caib.es, de conformitat amb l'article 66.6 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
2. No s'han de tenir per presentades en el registre les sol·licituds que es presentin per qualsevol altra mitjà diferent del del tràmit assenyalat en el punt anterior.
3. La sol·licitud ha d'anar acompanyada de la documentació que s'estableixi en la convocatòria.
4. Quan en un moment posterior a la data de presentació de la sol·licitud la persona interessada augmenti l'import total sol·licitat inicialment, s'ha de considerar que es presenta una nova sol·licitud i, consegüentment, s'ha de considerar com a data de presentació de la sol·licitud la data d'aquesta modificació.
Article 15
Esmena de deficiències
1. Si la sol·licitud presentada de forma electrònica mitjançant el tràmit telemàtic que estarà disponible en el procediment publicat en la Seu Electrònica de la CAIB, en el web de la Direcció General de Turisme i en el web invertimenturisme.caib.es no compleix els requisits establerts en la convocatòria o no va acompanyada de la documentació exigida, l'òrgan instructor ha de requerir a la persona sol·licitant que, en un termini de deu dies hàbils comptadors des de l'endemà d'haver-se notificat el requeriment mitjançant la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, esmeni les deficiències, amb la indicació que, si no ho fa, s'entén que ha desistit de la sol·licitud, després de la resolució prèvia que s'ha de dictar d'acord amb l'article 21.1 de la Llei 39/2015.
2. Només es considera vàlida l'esmena de deficiències presentada a través del tràmit electrònic específic posat a disposició de les persones interessades en la Seu Electrònica de la CAIB, en el web de la Direcció General de Turisme i en el web invertimenturisme.caib.es, per la qual cosa no s'han de tenir per presentades en el registre les que es presentin per qualsevol altra mitjà.
3. L'esmena de les deficiències afecta la data que s'ha de tenir en compte com a data de presentació de la sol·licitud. En aquest cas, s'ha de considerar com a data de presentació de la sol·licitud la data de presentació de l'esmena.
Article 16
Instrucció
1. La instrucció del procediment de concessió de subvencions l'ha de dur a terme la secretària general de la Conselleria de Turisme, Cultura i Esports, que és l'òrgan competent per tramitar el procediment, amb l'assistència tècnica del personal adscrit a la Direcció General de Turisme.
2. La persona instructora ha de dur a terme les actuacions previstes en l'article 16.2 del Text refós de la Llei de subvencions aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, sol·licitar tots els informes i realitzar tots els tràmits prevists legalment, i ha d'elevar la proposta de resolució que correspongui al conseller.
Article 17
Selecció de les persones beneficiàries, anàlisi de risc de conflicte d'interès i crèdit pressupostari
1. La selecció de les persones beneficiàries de les subvencions s'ha d'efectuar mitjançant el procediment de concurrència no competitiva. Les persones beneficiàries han de ser seleccionades per rigorós ordre d'entrada de les sol·licituds, d'acord amb els articles 14 i 15 d'aquesta Ordre, i fins a haver-se exhaurit el crèdit pressupostari assignat en la convocatòria.
2. Atès que l'objecte de la subvenció és el finançament d'actuacions que no requereixen la valoració comparativa amb altres propostes, es poden dictar les resolucions de concessió, una vegada que s'hagi comprovat el compliment dels requisits establerts en la convocatòria, encara que no hagi finalitzat el termini de presentació.
3. Atesa la previsió de concurrència massiva de la convocatòria (més de 100 sol·licituds), l'anàlisi de risc de conflicte d'interès previst en l'Ordre HFP/55/2023 s'ha de fer en el 100 % de les sol·licituds presentades, independentment de la quantia finalment atorgada a cada persona beneficiària. Aquesta anàlisi s'ha de fer una vegada que s'hagin analitzat les sol·licituds i abans d'emetre les propostes de resolució.
4. La quantia total màxima destinada a la concessió de les subvencions és la que fixa inicialment la convocatòria corresponent que figura en l'annex d'aquesta Ordre, que pot ser ampliada amb la modificació de la convocatòria mitjançant una resolució del conseller de Turisme, Cultura i Esports.
Article 18
Proposta de resolució i tràmit d'audiència
1. La persona instructora, a la vista de l'expedient, ha de formular la proposta de resolució, motivada, de denegació o concessió de la subvenció i especificar-ne, en aquest cas, la quantia. Aquesta s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, i s'ha d'obrir un tràmit d'audiència de deu dies hàbils a fi que pugui formular les al·legacions que consideri oportunes a través del tràmit electrònic específic posat a disposició de les persones interessades en el portal de la Direcció General de Turisme i en la Seu Electrònica de la CAIB.
La persona instructora ha d'haver verificat d'ofici que la persona sol·licitant es troba al corrent de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social, si la persona beneficiària no s'ha oposat a aquesta comprovació en la sol·licitud de subvenció.
En el cas que en el termini concedit per al tràmit d'audiència no es formulin al·legacions a la proposta de resolució i sempre que no s'hagi renunciat a la sol·licitud presentada, s'entén que la persona sol·licitant accepta l'import de la subvenció. El resultat que es derivi del tràmit d'audiència anterior s'ha d'incorporar a l'expedient.
No es consideren vàlides, i, per tant, s'han de tenir per no presentades les al·legacions o renúncies presentades a través d'un altre mitjà que no sigui el tràmit electrònic específic esmentat.
2. La proposta de resolució no crea cap dret a favor de la persona beneficiària que es proposi, mentre no es dicti la resolució de concessió i aquesta es notifiqui.
Article 19
Resolució
1. El conseller de Turisme, Cultura i Esports, a la vista de la proposta de resolució i de l'anàlisi de les al·legacions que s'hagin pogut presentar, ha de dictar la resolució, motivada, per la qual s'atorga o denega la subvenció, ajustant-se al que es preveu en l'article 21 del Text refós de la Llei de subvencions aprovat pel Decret legislatiu 2/2005.
2. La resolució s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i ha d'indicar que contra la resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Turisme, Cultura i Esports en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-se notificat, d'acord amb els articles 123 i següents de la Llei 39/2015 i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
També s'ha d'indicar que es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver-se notificat, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.
3. En la resolució de la concessió ha de constar de forma expressa la procedència dels fons, fent esment del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, el Pla de Recuperació i el finançament de l'MRR.
Article 20
Termini per resoldre, notificació i silenci administratiu
1. El termini màxim per dictar i notificar la resolució expressa és de tres mesos comptadors des de la finalització del termini de presentació de sol·licituds.
2. La manca de resolució expressa i notificació en el termini indicat té caràcter desestimatori, en aplicació de la figura del silenci administratiu negatiu.
Article 21
Justificació de les despeses
1. Les persones beneficiàries han de justificar davant la Direcció General de Turisme les despeses en què han incorregut, així com el compliment de les obligacions establertes en la Llei 38/2003, en aquesta Ordre, en la convocatòria, en la resolució de concessió i en la resta de normativa aplicable.
2. La justificació de les despeses s'ha de dur a terme de forma telemàtica a través del tràmit específic que es posa a disposició de les persones interessades en la pàgina web de la Direcció General de Turisme, en la Seu Electrònica de la CAIB i en el web invertimenturisme.caib.es en el termini previst en la convocatòria. Només es considera vàlida la justificació presentada a través del tràmit electrònic específic anterior, per la qual cosa no s'han de tenir per presentades en el registre les que es presentin per qualsevol altra mitjà.
3. La justificació de les despeses consisteix en la presentació de la documentació següent:
a) Un compte justificatiu en el qual ha de constar com a mínim una relació detallada de les despeses en què s'hagi incorregut per a l'execució de l'actuació subvencionada amb indicació de la descripció del tipus de despesa, el número de factura, la data d'emissió, la persona creditora, l'import, la data de pagament i el percentatge d'imputació en aquesta subvenció.
b) Factures o documents justificatius equivalents, d'acord amb la normativa d'aplicació de les despeses relacionades en el punt anterior, així com els justificants bancaris de l'abonament d'aquests.
c) Una memòria d'actuació justificativa d'acord amb l'estudi detallat explicatiu presentat amb la sol·licitud.
d) Reportatge fotogràfic de les actuacions realitzades, que inclogui fotografies de la situació de l'edifici després de les actuacions i, si escau, dels equips i instal·lacions principals finals objecte de l'ajuda, on es mostri el cartell publicitari de l'actuació. Informació i enllaç al lloc d'Internet de la persona beneficiària de les ajudes, en el cas que disposi d'un lloc, on aquesta persona beneficiària de les ajudes ha d'informar el públic del possible suport obtingut dels fons Next Generation o del PRTR, o, si escau, de l'instrument de la Unió Europea que correspongui, fent una breu descripció de l'operació, de manera proporcionada al nivell de suport prestat, amb els seus objectius i resultats, i destacant el suport financer de la Unió Europea.
4. Si l'òrgan administratiu competent per a la comprovació de la subvenció aprecia l'existència de defectes esmenables en la justificació presentada per la persona beneficiària, o si aquesta no s'ha presentat, n'ha d'assabentar-la i ha de concedir-li un termini de deu dies hàbils per corregir-la.
Article 22
Pagament de la subvenció
1. El pagament de la subvenció s'ha de fer efectiu una vegada acreditats els requisits següents:
a) El compliment de la finalitat per a la qual la subvenció va ser atorgada.
b) La justificació de la realització de l'actuació, mitjançant la presentació de tota la documentació exigida per a la justificació en el termini establert i, en cas necessari, després d'haver dut a terme les comprovacions corresponents i el pagament de la inversió efectuada.
c) L'acreditació que la persona beneficiària està al corrent de les obligacions tributàries amb la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en el moment del pagament, que ha de realitzar d'ofici l'Administració, si la persona beneficiària no s'ha oposat que ho comprovi en la sol·licitud de subvenció.
2. La persona beneficiària ha de trobar-se al corrent en el compliment de les obligacions establertes en l'article 13 de la Llei 38/2003 i en l'article 10 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, entre les quals, trobar-se al corrent en el compliment de les seves obligacions tributàries i amb la Seguretat Social. Respecte d'això, la persona beneficiària, amb la presentació de la sol·licitud, autoritza l'òrgan instructor perquè pugui consultar directament aquesta informació amb les administracions tributàries i de la Seguretat Social. No obstant això, la persona sol·licitant pot denegar expressament el seu consentiment i ha d'aportar, en aquest cas, els certificats que corresponguin.
Article 23
Revocació i criteris de graduació
1. Correspon la revocació, total o parcial, de la subvenció si, posteriorment a la resolució d'una concessió vàlida i ajustada a dret, la persona beneficiària:
a) Incompleix l'objecte o la finalitat per la qual la subvenció va ser atorgada.
b) Incompleix totalment o parcial les obligacions o els compromisos contrets als quals està condicionada l'eficàcia de l'acte de concessió de la subvenció.
c) No aconsegueix els objectius prevists o no pot acreditar l'assoliment dels objectius prevists per la manca de fiabilitat dels indicadors aportats.
d) No justifica la realització, total o parcial, de l'actuació, mitjançant la presentació de tota la documentació exigida com a justificació en el termini establert i, si escau, després d'haver dut a terme les comprovacions corresponents.
2. La revocació de la subvenció està subjecta al procediment següent:
a) Iniciació d'ofici, mitjançant una resolució del conseller de Turisme, Cultura i Esports, que ha d'especificar la causa de la revocació, el grau d'incompliment i l'import que, si escau, ha de percebre finalment la persona beneficiària, així com, si és necessària, la mesura cautelar consistent en la retenció del pagament de les quantitats pendents d'abonar per la persona beneficiària, en els termes de l'article 44.5, paràgraf segon del Text refós de la Llei de subvencions aprovat pel Decret legislatiu 2/2005.
b) Notificació de la resolució d'inici a la persona interessada, a fi que presenti les al·legacions i els documents que consideri adequats en el termini de deu dies hàbils.
c) Anàlisi de les al·legacions i informes addicionals, i obertura, si escau, del tràmit de prova.
d) Tràmit d'audiència, si se sol·liciten informes addicionals o es practica prova, amb notificació a la persona interessada.
e) Aquest tràmit pot no executar-se en el cas que les persones interessades manifestin la seva decisió de no efectuar al·legacions ni aportar nous documents, o no figurin en el procediment ni siguin tinguts en compte altres fets, al·legacions o proves que els ja declarats per la persona interessada.
f) Una vegada estudiades, si n'hi ha, les al·legacions o els documents presentats durant el tràmit d'audiència, la secretària general ha de fer una proposta de resolució que ha de trametre al conseller de Turisme, Cultura i Esports.
g) Resolució del conseller de Turisme, Cultura i Esports, amb notificació a la persona interessada i a la Intervenció General de la Comunitat Autònoma.
3. A l'efecte de revocació, s'han de valorar els principis generals de proporcionalitat i els criteris de graduació següents:
a) En el cas d'execució parcial del projecte objecte de subvenció, el grau de divisibilitat de l'activitat i de la finalitat pública perseguida en cada cas.
b) En el cas d'alteració de les condicions d'execució, el grau d'incidència en la satisfacció de la finalitat essencial de la subvenció. En particular, quan la subvenció s'hagi concedit per finançar despeses o inversions de naturalesa diferent, s'ha d'acceptar la compensació d'unes partides amb altres, tret que la resolució de concessió estableixi una altra cosa o que afecti el compliment de la finalitat essencial de la subvenció.
c) En el cas d'incompliment de les obligacions de difusió publicitària a què es pugui referir la convocatòria, s'han d'aplicar les regles especials següents:
1r. Si encara és possible complir els termes prevists inicialment, l'òrgan concedent ha de requerir a la persona o a l'entitat beneficiària que adopti les mesures de difusió corresponents en un termini de deu dies hàbils com a màxim i advertir-la expressament de l'obligació de reintegrar la subvenció, si no les adopta.
2n. Si no és possible complir els termes prevists perquè les activitats ja s'han duit a terme, l'òrgan concedent pot establir mesures alternatives, sempre que aquestes permetin la difusió del finançament públic rebut amb el mateix abast que el que es preveia inicialment. En el requeriment que es dirigeixi a aquest efecte a la persona o l'entitat beneficiària, s'hi ha de fixar un termini de deu dies hàbils com a màxim perquè s'adoptin les mesures i cal advertir-la expressament de l'obligació de reintegrar la subvenció, si no les adopta.
4. La revocació de la subvenció s'entén sense perjudici de l'aplicació del règim d'infraccions i sancions que s'estableixen en el títol V del Text refós de la Llei de subvencions aprovat pel Decret legislatiu 2/2005.
Article 24
Reintegrament de la subvenció
1. Les causes i l'import del reintegrament, total o parcial, dels fons transferits a la persona beneficiària i també el procediment per exigir-lo es regeixen per l'article 44 del Text refós de la Llei de subvencions aprovat pel Decret legislatiu 2/2005 i l'article 37 de la Llei 38/2003, tenint en compte les regles particulars i els criteris de graduació que s'estableixen en l'article 23.3 anterior.
2. Són causes específiques de reintegrament dels fons transferits a les persones beneficiàries l'incompliment del principi DNSH i l'incompliment de l'absència de conflictes d'interessos de les persones beneficiàries.
3. En el cas que s'incorri en la incompatibilitat prevista en l'article 4 d'aquesta Ordre, s'ha de reintegrar l'import total de la subvenció atorgada.
4. En el cas que la persona beneficiària vulgui dur a terme la devolució voluntària de part o de la totalitat de la subvenció percebuda, ha de comunicar-ho mitjançant el tràmit telemàtic específic a la Direcció General de Turisme perquè li faci arribar la documentació necessària per fer efectiu el reintegrament dels romanents no aplicats, així com dels interessos derivats d'aquests.
Article 25
Entitats col·laboradores
1. Quan, a través de les convocatòries pertinents, es decideixi fer ús d'entitats col·laboradores, s'ha de formalitzar un conveni en el qual s'han de concretar els termes de la col·laboració amb el contingut mínim establert en l'article 26 del Text refós de la Llei de subvencions, i s'ha de subjectar, a més, al que estableixen els articles 27 i 28 del mateix text legal.
2. Les entitats col·laboradores esmentades en els apartats a), b), c), d) i e) de l'article 26.2 del Text refós de la Llei de subvencions estan exemptes de justificar-ne la solvència i l'eficàcia.
3. Les entitats col·laboradores a què es refereix la lletra f) de l'article 26.2 del Text refós de la Llei de subvencions han d'acreditar les condicions de solvència i eficàcia que s'estableixen a continuació i les que, si escau, estableixin les convocatòries concretes:
a) Informe d'institucions financeres o, si escau, justificant de l'existència d'una assegurança d'indemnització per riscs professionals.
b) Declaració responsable del material, de les instal·lacions i de l'equip tècnic de què disposa l'entitat per executar la col·laboració, i també, quan sigui procedent, de les titulacions acadèmiques i professionals del personal que hagi de dur a terme l'activitat.
Article 26
Publicitat, informació i comunicació
1. L'Administració de la CAIB ha de complir les obligacions d'informació, comunicació i publicitat establertes en l'article 34 del Reglament (UE) 2021/241 i la normativa europea i nacional que el desenvolupi, que corresponguin al programa objecte d'aquesta Resolució, així com les que s'estableixin en la resolució de la transferència de crèdit i els acords de les comissions bilaterals que, si escau, se subscriguin.
2. Les convocatòries s'han de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, amb indicació dels recursos procedents, d'acord amb l'article 15.1 del Text refós de la Llei de subvencions aprovat pel Decret legislatiu 2/2005. L'extracte de la convocatòria s'ha de publicar en el mateix butlletí.
3. L'Administració de la CAIB ha de trametre a la Base de Dades Nacional de Subvencions (BDNS) la informació sobre les convocatòries i les resolucions de concessió derivades d'aquestes, de conformitat amb els articles 18 i 20 de la Llei 38/2003. Així mateix, l'Administració de la CAIB ha de registrar les dades de les persones beneficiàries en la Base de Dades dels Beneficiaris de les Ajudes, de Contractistes i Subcontractistes, prevista en l'article 8 de l'Ordre HFP 1030/2021.
4. Les persones perceptores de fons de la Unió han de fer menció de l'origen d'aquest finançament i vetlar per donar-li visibilitat, fins i tot, quan escaigui, mitjançant l'emblema de la Unió i una declaració de finançament adequat que indiqui «finançat per la Unió Europea – Next Generation EU», en particular, quan promoguin les accions i els resultats d'aquestes, i han de facilitar informació coherent, efectiva i proporcionada dirigida a múltiples persones destinatàries, inclosos els mitjans de comunicació i el públic, com estableix l'article 34.2 del Reglament (UE) 2021/241.
Article 27
Infraccions i sancions
El règim d'infraccions i sancions administratives en matèria de subvencions a què es refereix aquesta Ordre és el previst en el títol V del Text refós de la Llei de subvencions aprovat pel Decret legislatiu 2/2005.
Article 28
Procediment sancionador i òrgans competents
1. El procediment sancionador és l'establert en la Llei 39/2015, amb les especialitats establertes en el Reglament del procediment que cal seguir en l'exercici de la potestat sancionadora, aprovat pel Decret 14/1994, de 10 de febrer.
2. Els òrgans competents per a la imposició de les sancions són els que estableix l'article 62.2 del Text refós de la Llei de subvencions aprovat pel Decret legislatiu 2/2005.
Article 29
Normativa aplicable
1. El marc jurídic d'aquesta Ordre és el que s'estableix en la normativa estatal i autonòmica en matèria de subvencions, constituïda per la Llei 38/2003 i el Reglament d'aquesta, aprovat pel Reial decret 887/2006, així com el Decret legislatiu 2/2005 en els aspectes organitzatius i procedimentals, la Llei 4/2021, de 17 de desembre, de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del PRTR i la Llei 39/2015.
2. Igualment, és d'aplicació, atès que fixa el marc comú per a totes les comunitats autònomes, l'Acord de la Conferència Sectorial de Turisme de 29 de desembre de 2023 pel qual s'amplia el repartiment territorial de crèdit, amb càrrec al pressupost de 2023, previst en l'Acord de la Conferència Sectorial de Turisme de 29 de març de 2022, destinat a la línia de finançament per a projectes d'eficiència energètica i economia circular d'empreses turístiques del PRTR, publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat mitjançant la Resolució de 5 de gener de 2024 de la Secretaria d'Estat de Turisme.
3. Igualment, són aplicables el Reial decret llei 36/2020; el Reglament (UE) 2021/241; l'Ordre HFP/1030/2021; l'Ordre HFP/1031/2021, l'Ordre HFP/55/2023 i altra normativa tant europea com nacional que sigui aplicable en la gestió, el seguiment, la verificació, la publicitat i el control en el marc del PRTR.
4. En aplicació del principi DNSH, d'acord amb el que disposen el PRTR i el Reglament (UE) 2021/241, s'ha de respectar la normativa mediambiental aplicable, inclòs el Reglament (UE) 2020/852, així com la Guia tècnica de la Comissió Europea (2021/C 58/01) sobre l'aplicació d'aquest principi. En tots els casos, s'han de respectar els procediments d'avaluació ambiental, quan siguin aplicables, conforme a la legislació vigent i també altres avaluacions de repercussions que puguin resultar d'aplicació en virtut de la legislació mediambiental.
5. Tenint en compte que la subvenció té la consideració d'ajuda d'estat, és aplicable el Reglament (UE) 2023/2831.
Disposició addicional primera
Utilització de mitjans telemàtics
Les sol·licituds de participació en el procediment de concessió de la subvenció i la justificació de les despeses, com també qualsevol altra comunicació amb l'Administració a què es refereix aquesta Ordre, s'han de realitzar exclusivament amb mitjans telemàtics, d'acord amb l'article 15.3.a) de la Llei 4/2021.
Les notificacions que hagi de fer l'Administració i que no siguin objecte de publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears s'han d'efectuar per mitjans electrònics, de conformitat amb el que disposen els articles 40 i 41 de la Llei 39/2015.
Disposició addicional segona
Caràcter reglamentari
Aquesta Ordre té caràcter reglamentari, excepte l'annex, que té caràcter d'acte administratiu; tot això, a l'efecte de la interposició dels recursos pertinents.
Disposició final
Entrada en vigor
Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
(Signat electrònicament: 14 d'agost de 2024)
El conseller de Turisme, Cultura i Esports Jaime Bauzá Mayol
ANNEX Convocatòria de les ajudes de minimis per a la concessió de subvencions per finançar projectes de millora de l'eficiència energètica i l'economia circular a establiments turístics, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) finançat per la Unió Europea Next Generation EU
1. Objecte
Aprovar la convocatòria de les ajudes de minimis per a la concessió de subvencions per finançar projectes de millora de l'eficiència energètica i l'economia circular a establiments turístics, en el marc del PRTR finançat per la Unió Europea Next Generation EU.
2. Bases reguladores
Les ajudes previstes en aquesta convocatòria es regeixen per les bases reguladores aprovades per aquesta Ordre i per la normativa que s'hi indica.
3. Persones beneficiàries
1. Les persones físiques o jurídiques de naturalesa privada que siguin explotadores d'establiments destinats a l'activitat de les empreses turístiques d'allotjament, empreses turisticoresidencials, empreses comercialitzadores d'estades turístiques a habitatges, empreses turístiques de restauració o empreses que tenen per objecte l'activitat d'intermediació turística segons les definicions de la Llei 8/2012, així com també les esmentades en la disposició addicional vuitena d'aquesta Llei.
2. Les persones físiques o jurídiques de naturalesa privada que siguin propietàries dels establiments esmentats en el punt anterior i que acreditin l'existència d'un acord amb la persona explotadora, acreditable per qualsevol mitjà admès en dret, per dur a terme les actuacions objecte d'aquesta convocatòria.
3. La persona beneficiària de la subvenció, ja sigui propietària o explotadora, ha d'estar inscrita en el registre insular d'empreses, activitats i establiments turístics de les Illes Balears que li correspongui.
4. Les ajudes atorgades es concedeixen per establiment, per la qual cosa per a un mateix establiment únicament pot presentar-se una sol·licitud de les persones explotadores o de les persones propietàries.
4. Crèdit assignat a la convocatòria
1. El crèdit inicialment assignat a aquesta convocatòria és de 10.094.723,68 euros, finançats amb els fons procedents del PRTR, amb càrrec a la partida pressupostària 12201/G/751C01/77000/00/MR053, o la que la pugui substituir, amb la distribució pressupostària següent:
Anualitat |
Partida pressupostària |
Quantia (euros) |
---|---|---|
2024 |
12201/G/751C01/77000/00/MR053 |
0,00 |
2025 |
12201/G/751C01/77000/00/MR053 |
10.094.723,68 |
|
Total |
10.094.723,68 |
2. Sempre que les disponibilitats pressupostàries ho permetin, es pot augmentar l'import d'aquesta convocatòria mitjançant una resolució de modificació de la convocatòria, amb els efectes, si escau, del que preveu l'article 39.3 de la Llei 39/2015. La resolució de la modificació esmentada, tret que se n'estableixi una altra cosa, no implica que s'ampliï el termini per presentar sol·licituds.
5. Actuacions subvencionables
1. Les actuacions subvencionables han de realitzar-se o destinar-se, necessàriament, als establiments que s'indiquen en l'apartat 3 de la convocatòria.
2. Es consideren actuacions subvencionables les següents:
a) Projectes de millora d'eficiència energètica, com: implantació de sensors que permetin un monitoratge dels consums i optimitzin els estalvis energètics, d'aliments i d'aigua; impuls de la implantació de sistemes de gestió energètica, com el certificat ISO 50001; ús de materials que afavoreixin l'aïllament tèrmic; ús de tecnologies més eficients en matèria energètica, o, per exemple, ús d'elements exteriors com ombres o jardins amb aquest propòsit.
b) Mesures de gestió de residus: pla per a la segregació de residus en origen i posterior recollida separada i d'equipament per a la preparació per a la reutilització i el reciclatge; actuacions orientades a la reutilització i el reciclatge de residus de l'activitat turística.
c) Accions que fomentin la producció i obtenció de subministraments de proximitat (km 0).
d) Millores en les instal·lacions i els equips: en matèria d'il·luminació, com el control de presència o la il·luminació de baix consum; en matèria d'electrodomèstics eficients; en matèria d'instal·lacions tèrmiques, com l'aïllament de calderes o canonades; intervencions en terminals de climatització eficient; sistemes de ventilació eficient; substitució de combustibles o calderes d'alta eficiència; emmagatzematge tèrmic i elèctric; solar tèrmica per a ACS i climatització; solar tèrmica per a piscines, o solar fotovoltaica.
e) Digitalització, automatització i control, i sistemes de gestió d'edificis: control integral de tots els sistemes de l'immoble i, per exemple, optimització de l'encesa i apagada d'equips per reduir els consums innecessaris.
f) Conscienciació i formació de plantilla, i sensibilització de clients respecte a temperatures raonables; finestres tancades durant la climatització; llums apagats; persianes baixades, i recanvi de tovalloles i llençols diari. També és important la formació de tècnics, en el cas d'estar en plantilla, per millorar l'ús de les noves tecnologies que s'incorporin a l'immoble.
6. Despeses subvencionables
1. Es consideren despeses subvencionables aquelles que siguin necessàries per aconseguir els objectius perseguits per a cadascuna de les tipologies d'actuació, específicament, les que es relacionen a continuació:
a) Els costs de la redacció dels projectes tècnics relacionats amb les tipologies d'actuació objecte d'ajuda.
b) Els costs de la direcció facultativa de les actuacions.
c) Els costs d'execució de les obres o instal·lacions.
d) La inversió en equips i materials efectuada.
e) Els honoraris professionals satisfets per a l'elaboració, pel tècnic o tècnica competent, dels certificats d'eficiència energètica prevists en el Reial decret 235/2013, de 5 d'abril, quan aquests siguin exigits.
f) Altres partides necessàries (auxiliars o no) específiques de cada tipologia d'actuació.
g) Si, per motiu de l'actuació, és necessari retirar aquells productes de construcció que continguin amiant, la retirada ha de realitzar-la, conforme al Reial decret 396/2006, de 31 de març, pel qual s'estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut aplicables als treballs amb el risc d'exposició a l'amiant, una empresa legalment autoritzada. La gestió dels residus originats en el procés ha de fer-se conforme al que s'estableix en la Llei 22/2011 i en el Reial decret 105/2008, d'1 de febrer, pel qual es regula la producció i gestió dels residus de construcció i demolició.
h) Els costs per implantar les mesures correctores que s'adoptaran per complir els criteris de la Guia per al disseny i el desenvolupament d'actuacions concordes amb el principi DNSH, publicada pel Ministeri per a la Transició i el Repte Demogràfic.
2. No es consideren despeses subvencionables les englobades en els conceptes següents:
a) Taxes, imposts o tributs.
b) Autoritzacions administratives, llicències, permisos, cost d'avals o fiances, multes, taxes, imposts o tributs.
c) Qualssevol despeses associades a gestions, contractacions, consultes o tràmits administratius, fins i tot si són necessàries per a l'obtenció de permisos o llicències.
d) Assegurances subscrites per la persona sol·licitant.
e) Despeses financeres, reestructuracions de passiu o refinançaments, circulant i altres imposts o taxes. Tampoc no són subvencionables les despeses bancàries de qualsevol tipus d'operació ni aquelles que generin facturació.
f) Els immobles i articles d'exposició i de prova susceptibles de posterior venda al públic i la instal·lació d'expositors de caràcter temporal.
g) Costs associats a sancions penals, així com despeses de procediments judicials.
h) Qualsevol despesa d'operació i manteniment de les actuacions o despeses pròpies de l'Administració.
i) Elements de transport.
j) Projectes que no respectin plenament les normes i prioritats de la Unió Europea i nacionals en matèria climàtica i mediambiental i el principi DNSH en el sentit de l'article 17 del Reglament (UE) 2020/852 del Parlament Europeu i del Consell, de 18 de juny de 2020, relatiu a l'establiment d'un marc per facilitar les inversions sostenibles i pel qual es modifica el Reglament (UE) 2019/2088. En qualsevol cas, no són finançables les activitats incloses en la llista d'exclusió establerta en la Decisió d'execució del Consell per a aquesta inversió:
1r. Les activitats relacionades amb els combustibles fòssils, inclosa la utilització ulterior d'aquests. Se n'exceptuen els projectes relacionats amb la generació d'electricitat o calor utilitzant gas natural així com amb la infraestructura de transport i distribució connexa que compleixin les condicions establertes en l'annex III de la Guia tècnica sobre l'aplicació del principi DNSH (DO C 58 de 18.2.2021, p. 1).
2n. Les activitats en el marc del règim de comerç de drets d'emissió de la UE (RCDE) amb relació a les quals es prevegi que les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle que provocaran no se situaran per sota dels paràmetres de referència pertinents. Quan es prevegi que les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle provocades per l'activitat subvencionada no seran significativament inferiors als paràmetres de referència pertinents, haurà de facilitar-se una explicació motivada sobre aquest tema. Paràmetres de referència són els establerts per a l'assignació gratuïta de drets d'emissió amb relació a les activitats que s'inscriuen en l'àmbit d'aplicació del règim de comerç de drets d'emissió, segons el que s'estableix en el Reglament d'execució (UE) 2021/447 de la Comissió.
3r. Les activitats relacionades amb abocadors de residus.
4t. Les activitats relacionades amb incineradores. Aquesta exclusió no s'aplica a les accions empreses a plantes dedicades exclusivament al tractament de residus perillosos no reciclables ni a les plantes existents, quan aquestes accions tenguin per objecte augmentar l'eficiència energètica, capturar els gasos de fuita per emmagatzemar-los o utilitzar-los, o recuperar materials de les cendres d'incineració, sempre que aquestes accions no comportin un augment de la capacitat de tractament de residus de les plantes o a una prolongació de la seva vida útil. Aquests detalls hauran de justificar-se documentalment per cada planta.
5è. Les activitats relacionades amb plantes de tractament mecanicobiològic. Aquesta exclusió no s'aplica a les accions empreses respecte de les plantes de tractament mecanicobiològic existents, quan aquestes accions tenguin per objecte augmentar la seva eficiència energètica o el seu recondicionament per a operacions de reciclatge de residus separats, com el compostatge i la digestió anaeròbia de bioresidus, sempre que tals accions no comportin un augment de la capacitat de tractament de residus de les plantes o a una prolongació de la seva vida útil. Aquests detalls hauran de justificar-se documentalment per cada planta.
6è. Les activitats en les quals l'eliminació a llarg termini de residus pugui causar danys al medi ambient.
k) Les despeses d'arrendament d'establiments o despeses corrents de l'activitat de la persona beneficiària.
l) Actuacions relacionades amb l'adaptació de l'activitat turística al COVID-19.
m) Les despeses corresponents a les retribucions ordinàries del personal fix o eventual laboral que tengui una relació laboral dependent de les comunitats i ciutats autònomes executores.
n) Les despeses corrents per al funcionament de les entitats beneficiàries finals, incloent: arrendaments, adquisició de material i subministraments, o despeses corrents en general.
3. No s'ha de considerar subvencionable cap despesa diferent a les anteriors ni que hagi estat facturada a la persona destinatària última de l'ajuda amb anterioritat a la data de registre de la sol·licitud de l'ajuda, excepte el cost de les actuacions preparatòries prèvies que siguin necessàries per establir i mantenir la prestació de serveis, el subministrament de béns o la realització de les activitats corresponents.
7. Intensitat de l'ajuda, límits i exclusió
1. La intensitat de l'ajuda és del 70 % de les despeses subvencionables de l'actuació.
2. De conformitat amb l'article 3.2 del Reglament (UE) 2023/2831, la quantia total de l'ajuda de minimis no pot superar els 300.000 euros per persona beneficiària en un període de tres anys. A aquests efectes, ha d'entendre's per persona beneficiària la definició establerta per empresa única en l'article 2.2 d'aquest Reglament.
3. Han de ser excloses, després de l'audiència prèvia de les persones sol·licitants, les sol·licituds en les quals, de l'estudi detallat explicatiu de l'actuació que s'ha de subvencionar, es desprengui de manera manifesta la impossibilitat de desenvolupar l'actuació en el termini d'execució previst en la convocatòria.
8. Aplicació del règim de minimis
1. Les subvencions previstes en aquesta convocatòria s'han de concedir d'acord amb el Reglament (UE) 2023/2831.
2. L'aplicació del Reglament (UE) 2023/2831 implica que la persona beneficiària, com a empresa única, de conformitat amb la definició establerta en l'article 2.2 del Reglament, no pot percebre ajudes de minimis procedents d'administracions o d'entitats públiques o privades finançades amb càrrec als pressuposts públics per un import superior a 300.000 euros en un període de tres anys.
En concret, l'esmentat article 2.2 del Reglament (UE) 2023/2831 inclou en la definició d'empresa única totes les empreses que tenguin entre si almenys un dels vincles següents:
a) Una empresa posseeix la majoria dels drets de vot de les persones accionistes o sòcies d'una altra empresa.
b) Una empresa té dret a nomenar o revocar la majoria dels membres de l'òrgan d'administració, direcció o supervisió d'una altra empresa.
c) Una empresa té dret a exercir una influència dominant sobre una altra, en virtut d'un contracte subscrit amb aqueixa o una disposició continguda en els seus estatuts o escriptura de constitució.
d) Una empresa, accionista o associada a una altra, controla sola, en virtut d'un acord subscrit amb altres persones accionistes o sòcies de la segona, la majoria dels drets de vot de l'accionariat o socis d'aquesta.
e) Les empreses que mantinguin qualsevol de les relacions previstes en les lletres de la a) a la d) a través d'una altra o altres empreses també es consideren una empresa única.
9. Incompatibilitat amb altres subvencions i prevenció del doble finançament
Aquesta subvenció no és compatible amb altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat procedents de qualssevol administracions o ens públics o privats finançats amb càrrec als pressuposts públics, amb l'objectiu de garantir l'absència del doble finançament.
10. Sol·licituds i documentació
1. Les persones interessades han de presentar les sol·licituds en el termini assenyalat en l'apartat 11 d'aquesta convocatòria, de forma electrònica, mitjançant el tràmit telemàtic específic que estarà disponible en el procediment publicat en la Seu Electrònica de la CAIB, en el web de la Direcció General de Turisme i en el web invertimenturisme.caib.es, de conformitat amb l'article 66.6 de la Llei 39/2015.
2. La sol·licitud ha d'anar acompanyada de la documentació que es relaciona en aquesta convocatòria, juntament amb les declaracions responsables del compliment de les obligacions establertes en l'Ordre HFP/1030/2021, que s'incorporen en el model de la sol·licitud.
3. No s'han de tenir per presentades en el registre les sol·licituds que es presentin per qualsevol altra mitjà diferent del tràmit telemàtic específic assenyalat en el punt anterior.
4. Les persones sol·licitants han de presentar la documentació següent:
a ) Sol·licitud de subvenció, signada digitalment per la persona sol·licitant o la representant d'aquesta per qualssevol dels sistemes prevists en l'article 10 de la Llei 39/2015, d'acord amb el model establert en el tràmit.
b) Còpia del DNI/NIE/targeta d'identificació fiscal de la persona sol·licitant i del representant d'aquesta, si escau. No és necessària l'aportació de còpia de DNI/NIE/targeta d'identificació fiscal, si la persona interessada i la representant d'aquesta, si escau, presten el consentiment exprés perquè les seves dades d'identitat personal puguin ser consultades per l'òrgan instructor mitjançant el Sistema de Verificació de Dades d'Identitat.
c) Certificat tributari de situació censal que acrediti les dades de la persona sol·licitant en el Cens d'empresaris, professionals i retenidors de l'Agència Estatal d'Administració Tributària o en el cens equivalent de l'Administració tributària foral, que ha de reflectir l'activitat econòmica efectivament desenvolupada, si legalment hi estan obligats.
d) Documentació acreditativa de les facultats de representació de la persona que formula la sol·licitud d'ajuda com a representant de la persona sol·licitant, inscrita degudament, si escau, en els registres públics corresponents. En el cas de representació mitjançant la inscripció en el Registre electrònic d'apoderaments (REA), és suficient indicar el número de registre.
e) Declaració responsable, signada digitalment per la persona sol·licitant o la representant d'aquesta per qualssevol dels sistemes prevists en l'article 10 de la Llei 39/2015, on consti detalladament que la persona sol·licitant de l'actuació:
1r. No es troba en cap de les situacions previstes en l'article 10 del Text refós de la Llei de subvencions aprovat pel Decret legislatiu 2/2005 ni en l'article 13 de la Llei 38/2003, fent esment exprés respecte a la inexistència o fidel compliment de les seves obligacions de reintegrament d'altres subvencions o ajudes, conforme als termes establerts en l'article 21 del Reglament de la Llei de subvencions.
2n. Es troba al corrent en el compliment de les seves obligacions tributàries (AEAT i ATIB) i amb la Seguretat Social, considerant-se que la persona sol·licitant, amb la presentació de la seva sol·licitud d'ajuda, autoritza l'òrgan instructor perquè pugui consultar directament aquesta informació. No obstant això, la persona sol·licitant pot denegar-ne expressament el consentiment i ha d'aportar, per tant, els certificats corresponents.
3r. No ha sol·licitat o rebut altres ajudes per a la mateixa actuació o finalitat prevista en aquesta convocatòria i es compromet a informar d'aquelles que pugui sol·licitar o obtenir durant la tramitació d'aquesta ajuda, atesa la incompatibilitat establerta en l'apartat 9 d'aquesta convocatòria.
4t. Coneix que l'ajuda sol·licitada, per la seva naturalesa específica com a ajuda de minimis, està subjecta als requisits i exigències del Reglament UE 2023/2831 i que, en conseqüència, la quantia total d'ajudes de minimis percebudes com a empresa única procedents d'ajudes públiques o d'entitats públiques o privades finançades amb càrrec als pressuposts públics no pot superar els 300.000 euros en el període de tres anys. La definició d'empresa única és l'establerta en l'apartat 8 d'aquesta convocatòria, amb la qual cosa pot incloure-hi altres entitats del grup.
5è. No ha rebut ni sol·licitat com a empresa única ajudes de minimis procedents d'administracions o d'entitats públiques o privades finançades amb càrrec als pressuposts públics per import superior a 300.000 euros en el període de tres anys. En el cas d'haver-les sol·licitat, es fa constar l'import de l'ajuda sol·licitada i, si escau, l'obtingut, i també l'Administració o entitat pública o privada atorgant, i es compromet a informar d'aquelles que pugui sol·licitar o obtenir durant la tramitació d'aquesta ajuda. La definició d'empresa única és l'establerta en l'apartat 8 d'aquesta convocatòria, amb la qual cosa pot incloure-hi altres entitats del grup.
6è. Si escau, no es troba en crisi, segons l'establert en els articles 2.18 i 1.4.c) del Reglament (UE) 651/2014.
7è. Respecta el principi DNSH així com la normativa comunitària i nacional, especialment, el Reglament (UE) 2021/241; el Reglament (UE) 2020/852 (Reglament de taxonomia), i la Guia tècnica de la Comissió Europea 2021/C 58/01 sobre l'aplicació d'aquest principi.
8è. No incorre en doble finançament de les actuacions que s'han d'executar i, si escau, no li consta risc d'incompatibilitat amb el règim d'ajudes d'estat.
9è. Manifesta el seu compromís amb els estàndards més exigents amb relació al compliment de les normes jurídiques, ètiques i morals; adopta les mesures necessàries per prevenir i detectar el frau, la corrupció i els conflictes d'interessos, i comunica els incompliments observats, si escau, a les autoritats que procedeixin.
10è. Coneix la normativa aplicable en matèria de cessió i tractament de dades, en particular, l'article 22 del Reglament (UE) 2021/241.
11è. En el cas de ser persona jurídica, disposa de l'escriptura de constitució de la societat i de la inscripció dels estatuts d'aquesta en el Registre mercantil o registre corresponent.
12è. No ha estat sancionada o condemnada en els darrers tres anys per resolució administrativa ferma o condemnada per sentència judicial ferma per haver exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere, d'acord amb l'article 11.2 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.
13è. Manifesta que l'actuació presentada es durà a terme o destinarà íntegrament a l'establiment per al qual se sol·licita la subvenció.
14è. Manifesta que les dades aportades en aquesta sol·licitud sobre l'establiment són les que figuren en el corresponent registre insular d'empreses, activitats i establiments turístics de les Illes Balears, especialment, les referides al número d'inscripció, nom de l'establiment, persona propietària, persona explotadora i tipologia de l'establiment.
f) Declaració de les dades bancàries, a l'efecte de l'ingrés derivat del procediment, amb indicació del número IBAN i de la persona titular del compte bancari, que ha de coincidir amb la persona sol·licitant. L'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, una vegada realitzat l'ingrés en el número de compte indicat, queda eximida de responsabilitat per les actuacions que derivin d'errors en la informació indicada per la persona sol·licitant.
g) Acceptació de la cessió de dades entre les administracions públiques implicades per donar compliment al que preveu la normativa europea que és aplicable i de conformitat amb la Llei orgànica 3/2018.
h) Estudi detallat explicatiu de l'actuació que s'ha de subvencionar, que inclogui, com a mínim:
1r. La descripció de la actuació o actuacions i l'encaix amb les actuacions subvencionables previstes en l'apartat 5 d'aquesta convocatòria.
2n. El cronograma detallat per dur a terme l'actuació o actuacions.
3r. El pressupost previst i detallat de l'actuació o actuacions.
i) Còpia d'almenys tres pressuposts de diferents empreses proveïdores en els supòsits prevists en l'article 31.3 de la Llei 38/2003 i en l'article 40.3 del Text refós de la Llei de subvencions (inversions superiors als 40.000 euros quan es tracti d'obres o superior a 15.000 euros quan es tracti de subministraments o serveis) i un informe que justifiqui raonablement l'elecció de l'empresa proveïdora quan l'elecció d'aquesta no hagi recaigut en la que plantegi l'oferta econòmica més avantatjosa.
j) En el cas que l'import de la subvenció sol·licitada superi els 30.000 euros, s'ha d'acreditar que compleix la Llei 3/2004. L'acreditació del nivell de compliment establert s'ha d'efectuar pels mitjans de prova següents:
1r. Les persones físiques i jurídiques que, d'acord amb la normativa comptable, poden presentar un compte de pèrdues i guanys abreujat, mitjançant un certificat subscrit per la persona física o, en el cas de persones jurídiques, per l'òrgan d'administració o equivalent, amb poder de representació suficient, en el qual afirmin que han assolit el grau de compliment dels terminis de pagament que preveu la Llei 3/2004. També poden acreditar aquesta circumstància per algun dels mitjans de prova que preveu el segon punt i amb subjecció a la regulació d'aquests.
2n. Les persones jurídiques que, d'acord amb la normativa comptable, no poden presentar un compte de pèrdues i guanys abreujat, mitjançant un certificat emès per un auditor inscrit en el Registre oficial d'auditors de comptes, que contingui una transcripció desglossada de la informació en matèria de pagaments descrita en la memòria dels últims comptes anuals auditats, quan se'n desprengui que s'assoleix el grau de compliment dels terminis de pagament que estableix la Llei 3/2004 determinat en aquest apartat, sobre la base de la informació que requereix la disposició addicional tercera de la Llei 15/2010, de 5 de juliol, de modificació de la Llei 3/2004. Aquest certificat és vàlid fins que siguin auditats els comptes anuals de l'exercici següent.
En cas que no sigui possible emetre el certificat al qual es refereix el paràgraf anterior, «informe de procediments acordats», elaborat per un auditor inscrit en el Registre oficial d'auditors de comptes, que, sobre la base de la revisió d'una mostra representativa de les factures pendents de pagament a proveïdors de la societat a una data de referència, conclogui sense la detecció d'excepcions al compliment dels terminis de pagament de la Llei 3/2004, o, en cas que es detectin, que aquestes no impedeixen assolir el grau de compliment que es requereix en el paràgraf anterior.
11. Termini de presentació de les sol·licituds
1. El termini per presentar les sol·licituds s'inicia a partir del dia hàbil següent al de la publicació de la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i finalitza el 30 de setembre de 2024.
2. La sol·licitud ha d'anar acompanyada de la documentació que es relaciona en aquesta convocatòria, juntament amb les declaracions responsables del compliment de les obligacions establertes en l'Ordre HFP/1030/2021, que s'incorporen en el formulari de la sol·licitud.
3. Les persones beneficiàries han de ser seleccionades per rigorós ordre de presentació de les sol·licituds, d'acord amb l'article 17 de l'Ordre que aprova aquesta convocatòria i fins a haver-se exhaurit el crèdit pressupostari assignat en la convocatòria.
4. Es considera exhaurit el pressupost quan s'efectuï el registre de la darrera sol·licitud d'ajuda que totalitzi l'import assignat a la convocatòria. En el cas que s'exhaureixi el pressupost assignat i sempre que no hagi expirat la vigència del programa, es poden continuar registrant sol·licituds, que formaran una llista de reserva provisional, que seran ateses per rigorós ordre d'entrada, supeditades que es produeixin desestimacions o revocacions de les sol·licituds d'ajuda prèvies que puguin alliberar pressupost o bé s'incorpori nou pressupost a la convocatòria. En cap cas la presentació d'una sol·licitud a la llista de reserva provisional no genera cap dret per a la persona sol·licitant fins que no es concedeixi la subvenció.
12. Execució de les actuacions
1. El termini per a l'execució de les actuacions subvencionables s'inicia a partir de l'endemà de la presentació de la sol·licitud i finalitza el 28 de febrer de 2025.
2. Només mitjançant una resolució del conseller de Turisme, Cultura i Esports es pot autoritzar una ampliació del termini fixat per a l'execució de les actuacions quan aquest nou termini no impliqui un incompliment de la normativa nacional i europea, ni posi en risc el compliment de l'objectiu CID 227.
13. Justificació de l'ajuda
1. El termini per a la justificació de la subvenció finalitza el 15 de març de 2025.
2. La justificació de l'ajuda consisteix en la presentació de la documentació prevista en l'article 21 de l'Ordre que aprova aquesta convocatòria i en les condicions establertes en aquest article.
3. Sense perjudici del que disposen els apartats anteriors, les persones beneficiàries han de trametre a la Conselleria de Turisme, Cultura i Esports qualsevol documentació addicional que se'ls requereixi per a la justificació tant de les actuacions subvencionades com del compliment de les condicions imposades a la concessió de la subvenció.
14. Pagament de la subvenció
El pagament de la subvenció s'ha de fer una vegada que s'hagi presentat la justificació de l'ajuda, s'hagi comprovat el compliment dels requisits establerts en l'article 22 de l'Ordre que aprova aquesta convocatòria i s'hagi dictat la resolució de concessió de la subvenció.
15. Comprovació i control de la subvenció
1. L'òrgan concedent, la Secretaria d'Estat de Turisme, la Intervenció General de l'Administració de l'Estat, el Tribunal de Comptes, la Intervenció General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, la Sindicatura de Comptes i els òrgans estatals i europeus que tenguin encomanat el control i el seguiment dels fons de l'MRR, en particular la Comissió Europea, el Tribunal de Comptes Europeu, l'OLAF i la Fiscalia Europea, i tots aquells òrgans de control competents, inclosos els recollits en l'article 22.2.e) del Reglament (UE) 2021/241, de 12 de febrer de 2021, i l'article 129 del Reglament financer (Reglament UE, Euratom) 2018/1046, de 18 de juliol de 2018, poden realitzar tots aquells controls i inspeccions que considerin convenients a fi d'assegurar la bona finalitat de l'ajuda concedida.
2. Les persones beneficiàries s'han de sotmetre a qualsevol actuació de control i inspecció, i també han de prestar col·laboració i proporcionar qualsevol altra documentació i informació que els ens abans esmentats considerin necessàries per verificar el compliment de les condicions establertes a la concessió de la subvenció. Es considera que l'oposició a la realització d'aquestes comprovacions i inspeccions pot constituir causa de reintegrament de l'ajuda, sense perjudici de la tramitació del procediment sancionador corresponent.
3. Les persones beneficiàries han de custodiar i conservar tota la documentació original justificativa de l'aplicació dels fons rebuts per facilitar les activitats de comprovació i control, per si mateix o mitjançant la imposició d'aquesta obligació a les terceres persones que hagin participat en l'execució de l'actuació, entenent com a tal els documents justificatius, les dades estadístiques i la resta de documentació concernent al finançament, així com els registres i documents, en format electrònic i per un període de cinc anys des que s'aboni el saldo de l'operació financera, en els termes prevists en l'article 132 del Reglament (UE, Euratom) 2018/1046 del Parlament Europeu i del Consell, de 18 de juliol.
16. Revocació, criteris de graduació i reintegrament
1. Correspon la revocació, total o parcial, de la subvenció si, posteriorment a la resolució d'una concessió vàlida i ajustada a dret, la persona beneficiària incorre en algun dels incompliments prevists en l'article 23 de l'Ordre per la qual s'estableixen les bases reguladores de concessió de l'ajuda, la qual s'ha de dur a terme tenint en compte el procediment i els criteris de graduació regulats en el mateix precepte.
2. El règim aplicable al reintegrament, total o parcial, dels fons transferits a la persona beneficiària és l'establert en l'article 24 de l'Ordre per la qual s'estableixen les bases reguladores de concessió de l'ajuda.
17. Publicitat
1. Tota referència a les ajudes objecte d'aquesta convocatòria en publicacions, activitats de difusió, pàgines web i en general en qualssevol mitjans de difusió ha de complir amb els requisits que figurin en el Manual d'imatge corporativa del PRTR i l'MRR, tot això conforme al que s'estableixi sobre aquest tema i en els termes prevists en l'article 18.4 de la Llei 38/2003; l'article 31 del Reial decret 887/2006, i l'article 9 de l'Ordre HFP/1030/2021.
2. Les persones receptores de finançament de la Unió Europea han d'esmentar l'origen d'aquest finançament i garantir-ne la visibilitat, en particular quan promoguin les actuacions subvencionables i els resultats d'aquestes, facilitant informació coherent, efectiva i proporcionada dirigida a múltiples destinataris, inclosos els mitjans de comunicació i el públic.
La persona beneficiària de les ajudes ha d'informar el públic del suport obtingut dels fons europeus fent una breu descripció de l'operació en el seu lloc d'Internet, en cas que en tengui, de manera proporcionada al grau de suport prestat, amb els seus objectius i resultats, i destacant el suport financer de la Unió Europea.
En l'enllaç següent es poden consultar les obligacions de comunicació, publicitat i difusió de les persones beneficiàries de l'MRR:
https://www.mitma.gob.es/ministerio/proyectos-singulares/prtr/transporte/publicidad-y-difusion-de-las-ayudas-del-mecanismo-de-recuperacion-y-resiliencia
Addicionalment, la persona beneficiària ha de col·locar cartells informatius i plaques en un lloc ben visible i d'accés al públic on s'informi del suport obtingut dels fons europeus. La resolució de concessió ha de concretar les característiques d'aquests cartells i plaques.
3. Si escau, a més, ha de complir amb el que disposa la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, respecte a les obligacions de publicitat de les ajudes objecte d'aquesta convocatòria.
18. Entitat col·laboradora
Per raons d'optimització de la gestió administrativa, l'Agència d'Estratègica Turística de les Illes Balears (AETIB) pot donar suport a l'òrgan instructor en la gestió del procés de concessió de la subvenció mitjançant la comprovació de la documentació tècnica de les sol·licituds, del compliment i efectivitat de les condicions o requisits determinants perquè sigui atorgada, així com de la realització de l'activitat i el compliment de la finalitat per a la qual es concedeix l'ajuda. Per això, s'ha formalitzat, el 30 d'agost de 2022, un conveni de col·laboració entre l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i l'AETIB pel qual es regulen funcions assumides per aquesta entitat amb relació a la gestió per a la consecució de les fites i objectius prevists pel component 14 dels fons Next Generation EU.
19. Remissió directa a l'Ordre que regula aquesta convocatòria
En virtut de la previsió continguda en l'article 15.1 de la Llei 4/2021, aquesta convocatòria s'aprova i s'incorpora com a annex de les bases reguladores. S'ha d'entendre que la convocatòria es remet a l'Ordre de bases que l'aprova i de la qual n'és un annex, respecte a aquells aspectes de contingut que hauria de tenir la convocatòria segons l'article 23.2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i que no hi consten en aquest acte però sí en l'Ordre de bases.
20. Naturalesa jurídica de la convocatòria i impugnació
La convocatòria, d'acord amb el que estableix la disposició addicional segona d'aquesta Ordre, té naturalesa jurídica d'acte administratiu que exhaureix la via administrativa.
En conseqüència, contra la convocatòria es pot interposar un recurs de reposició davant el conseller de Turisme, Cultura i Esports en el termini d'un mes, comptador des de l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb els articles 123 i següents de la Llei 39/2015 i l'article 57 de la Llei 3/2003.
Contra la convocatòria també es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos, comptadors des de l'endemà d'haver-se publicat la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998.