Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT D'INCA

Núm. 495705
Aprovació de les bases i convocatòria del Programa d'ajuda a les actuacions de rehabilitació d'edificis a nivell de barri, en el centre històric d'Inca

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Per l'ajuntament en Ple, en sessió ordinària de dia 27 de juny de 2024 s'ha adoptat, entre d'altres, el següent acord:

CODI BDNS (NO MINIMIS): 777738

CODI BDNS (MINIMIS): 777740

“Informe que en forma de proposta de resolució emet el cap de l'Àrea d'Urbanisme i Habitatge envers a l'aprovació de les bases i inici convocatòria d'ajudes de l'Ajuntament d'Inca del «Programa 1 d'Ajudes a les actuacions de rehabilitació a nivell de barri» de l'any 2024, per dur a terme les actuacions de rehabilitació d'edificis d'us predominantment residencial i habitatges, inclosos els unifamiliars, en l'àmbit ERRP «Centre Històric d'Inca», regulat en el Reial Decret 853/2021, de 5 d'octubre, modificat per la disposició final segona del Reial Decret 903/2022,pel qual es regulen els programes d'ajuda en matèria de rehabilitació residencial i habitatge social en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Reisliencia, finançat per la Unió Europea-NextGenerationEU.

I. Antecedents

1. De conformitat amb allò establert a la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i al Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, en resulten els antecedents i consideracions següents:

1. Mitjançant Resolució de data 3 de juliol de 2023 la Conselleria de Mobilitat i Habitatge va concedir a l'Ajuntament d'Inca una subvenció directa per import de 301.412,23 €, quantia provinent dels fons transferits pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) al Govern de les Illes Balears per finançar els Programes 1 a 5 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) que regula el Reial Decret 853/2021 de 5 d'octubre. Aquests fons venen finançats al seu torn per l'instrument de recuperació econòmica NextGenerationEu mitjançant el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR), aprovat pel Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell de 12 de febrer de 2021.

2. Per providència de Batlia de data 17/04/2024 s'acordà consegüentment iniciar l'expedient núm. 2457/2024 d'atorgament de subvencions en matèria de rehabilitació d'edificis i habitatges (inclosos els unifamiliars) situats a l'ERRP «Centre Històric d'Inca», en el marc del Programa 1 d'Ajudes a les actuacions de rehabilitació a nivell de barri que regula el Reial Decret 853/2021 esmentat.

3. Amb aquestes ajudes l'Ajuntament d'Inca vol estimular i fomentar la realització d'obres i actuacions de rehabilitació, amb finalitats de millora de l'eficiència energètica dels edificis d'ús predominantment residencial i habitatges, inclosos els unifamiliars, que estiguin situats dins l'àmbit d'actuació l'Entorn Residencial de Rehabilitació Programat (ERRP) «Centre Històric d'Inca».

4. L'objecte de les presents bases és regular la convocatòria de les ajudes econòmiques que l'Ajuntament d'Inca concedirà durant l'any 2024 per dur a terme les referides actuacions i obres de rehabilitació edificatòria amb fins de millora de la eficiència energètica dels immobles situats dins l'àmbit d'actuació esmentat, com a àrea contínua definida per l'Ajuntament de Inca.

5. Es podran acollir a aquesta convocatòria de subvencions tant les comunitats de propietaris o agrupacions d'aquestes com els propietaris o usufructuaris dels habitatges unifamiliars aïllats o agrupats en fila (entre d'altres), situats dins l'àmbit d'actuació delimitat, sempre que compleixin els requisits i condicions establerts a les bases de la convocatòria i la sol·licitud es presenti en el registre de l'Ajuntament durant l'any 2024.

6. Es preveu que aquestes subvencions es tramitaran i atorgaran pel procediment simplificat de concurrència competitiva, per ordre de presentació individual de sol·licituds, sempre que es compleixin els requisits establerts a la convocatòria i fins a esgotar el crèdit pressupostari assignat.

3. En data 27 d'octubre de 2022 el Ple municipal va aprovar el Pla de mesures antifrau de l'Ajuntament d'Inca, modificat en la sessió de data 27 de juliol de 2023, en compliment de les obligacions de protecció dels interessos financers de l'Unió establertes per l'article 22 del Reglament (UE) 2021/241, de 12 de febrer, del Parlament europeu i del Consell, pel qual s'estableix el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) i l'Ordre HFP/1030/2021 de 29 de setembre, a l'efecte de garantir la correcta execució i utilització dels fons europeus que s'atorguin a l'empara del MRR, en particular a l'efecte de prevenir, detectar i corregir situacions de frau, corrupció i conflictes d'interessos en els beneficiaris d'aquests fons.

4. Consta informe favorable emès pel Secretari de que la convocatòria d'ajudes compleix amb els requisits bàsics i de la Intervenció general municipal relatiu al compromís de despesa de caràcter plurianual.

II. Fonaments de dret

VIST que les subvencions recollides en aquesta convocatòria d'ajudes per a l'any 2024 s'emmarquen en el Programa 1 del Component 2 (Inversió C02. I01 “Programa de rehabilitació per a la recuperació econòmica i social en entorns residencials“) denominat “Actuacions de Rehabilitació a nivell de barri” del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), que regula el Reial Decret 853/2021, de 5 d'octubre, pel qual es regulen els programes d'ajuda en matèria de rehabilitació residencial i habitatge social.

Per tant aquestes ajudes s'atorguen a l'empara de la subvenció concedida per la Conselleria d'Habitatge, Territori i Mobilitat del Govern de les Illes Balears a l'Ajuntament d'Inca, sent així finançades per la Unió Europea NextGenerationEU, i amb càrrec als fons transferits el 26 d'octubre de 2021 pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) al Govern de les Illes Balears, en el marc del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR).

VIST el previst als articles 6 i 7 de la Llei 38/2003 general de subvencions esmentada respecte al règim jurídic de les subvencions finançades amb càrrec als fons de l'Unió Europea, així com l'establert a l'article 9 de la mateixa norma sobre els requisits per a l'atorgament de subvencions públiques, els quals es compleixen en el present expedient de subvencions.

ATÈS el que disposen els articles 14 i següents del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvenciones a l'àmbit de les Illes Balears, que estableixen les normes de tramitació dels procediments per a la concessió de subvencions públiques.

ATÈS que a l'Acord plenari de data 31 de març de 2016, es va acordar l'aprovació de l'Ordenança general de subvencions. L'esmentada Ordenança es va publicar al Butlletí Oficial de les Illes Balears el 7 d'abril de 2016, i aquest acord s'elevà a definitiu en data 26 de maig de 2016.

VIST que el Pressupost municipal per al 2024, preveu en les seves aplicacions pressupostàries 04.15100.7810004 MR036 i 04.15100.7710004 MR036, per import de 269.250,00€ i 10.000€ respectivament, crèdit adequat i suficient per a l'atorgament de les ajudes previstes en aquesta convocatòria en matèria de rehabilitació dels edificis i habitatges (inclosos els unifamiliars) situats dins l'ERRP «Centre Històric d'Inca».

VIST que s'ha incorporat a l'expedient administratiu els corresponents certificats d'existència de crèdit (RC), per import de 269.250,00 euros i 10.000 euros de les partides pressupostàries 04.15100.7810004 MR036 i 04.15100.7710004 MR036 respectivament, per a l'exercici 2024, per la línia de subvencions esmentada i es practicà l'oportuna retenció de crèdit a l'esmentada partida.

Tot això sense perjudici, atès el caràcter plurianual de les ajudes del Programa 1 esmentat, que es preveu la retenció a futur de crèdit adequat i suficient per a les anualitats 2025 i 2026 del pressupost municipal segons, per dur a terme les actuacions de rehabilitació edificatòria de la convocatòria d'ajudes.

VIST que s'acompanya a aquesta proposta el corresponent projecte de les bases de la convocatòria de subvencions en règim de concurrència competitiva, que reuneix totes les mencions que es requereixen de conformitat amb l'article 23.2 de la Llei general de subvencions, en la seva redacció donada per la Llei 15/2014, de 16 de setembre, de racionalització del sector públic i altres mesures de reforma administrativa (LRSP).

VIST que d'acord amb l'establert per l'article 9.4.e) de la Llei general de subvencions esmentada, l'atorgament de la subvenció exigeix com a requisit l'aprovació de la despesa per l'òrgan competent per a això, aprovació que s'haurà d'efectuar amb caràcter previ a la convocatòria, d'acord amb allò disposat a l'article 34.1 de la Llei general de subvencions.

Així l'aprovació de despesa exigeix la prèvia fiscalització de la corresponent proposta de despesa, tal com exigeix l'article 9.4.d) de la Llei general de subvencions, en relació amb l'article 214.2 del Text refós de la Llei d'hisendes locals.

ATÈS que segons la disposició addicional 13a de la Llei general de subvencions referida, la competència per exercir el control financer de les subvencions concedides per les corporacions locals i els organismes públics d'elles dependents correspondrà als òrgans o funcionaris que tinguin atribuït el control financer de la gestió econòmica de les esmentades corporacions, que es refereixen als articles 215 i següents del Text refós de la Llei d'hisendes locals.

Així es pot entendre que l'esmentada funció correspon als funcionaris amb habilitació de caràcter estatal, pertanyents a les subescales d'Intervenció-Tresoreria o de Secretaria- Intervenció, que ocupin en cada cas el lloc d'interventor/a.

ATÈS que d'acord amb l'establert pels articles 10.4, en la seva redacció donada per la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, i 34.1 de la Llei general de subvencions, en relació amb els articles 22 de la Llei de bases de règim local, així com l'article 18.3 de l'Ordenança general de subvencions, correspon al Ple de la corporació, amb el dictamen previ de la Comissió Informativa d'Hisenda, l'aprovació de la despesa._

En conseqüència es proposa, amb la corresponent fiscalització prèvia, l'aprovació (A) de la despesa corresponent a l'atorgament de subvencions per import de 279.250,00 euros per dur a terme les actuacions de rehabilitació d'edificis d'ús predominantment residencial i habitatges, inclosos els unifamiliars en el àmbit ERRP “Centre Històric de Inca”, i amb càrrec a la partida pressupostària, 04.15100.7810001, del Pressupost Municipal per a l'exercici 2024, i es practicarà així mateix el corresponent document comptable.

VIST l'informe de la Secretaria Municipal, d'acord amb el previst a l'article 23 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

ATÈS que, com a fonaments de dret processal, les disposicions legals i reglamentaries aplicables són els articles 4.1.c) i e), 22.2.q), 25.2.a) i 47.1 de la Llei Reguladora de les Bases de Règim Local de 2 d'abril de 1985; i els articles 4.1.c) i e), 50.20, 82.3, 123.1, 163 i següents del Reglament d'Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Corporacions Locals de 28 de novembre de 1986, el cap d'Urbanisme i lletrat municipal que subscriu sotmet el present Informe jurídic FAVORABLE, a resultes del qual es formula la següent PROPOSTA DE RESOLUCIÓ perquè es sotmeti a la consideració del president de la Comissió Informativa d'Economia i Bon Govern, i per tant, si és procedent, s'elevi la seva aprovació a l'Ajuntament en PLE, òrgan competent per resoldre, la següent PROPOSTA D'ACORD:

1. NOTIFICAR als membres del Ple de la Corporació que abans de procedir a la votació d'aquest dictamen han de MANIFESTAR de forma individual, i així ha de constar en acta, que han estan informats del contingut de l'Annex III relatiu a les mesures de prevenció, detecció i correcció del frau, corrupció i conflicte d'interessos i que es comptè a l'Ordre 1030/2021, de 29 de setembre, per la qual es configura el sistema de gestió del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Ministeri d'Hisenda; que han estat informats del contingut del Pla Antifrau de l'Ajuntament d'Inca (aprovat pel Ple en sessió de dia 27 d'octubre de 2022 i posteriorment modificat per acord de data 24 de juliol de 2023), i que a més coneixen el contingut de la Declaració d'Absència de Conflicte d'Interès (DACI) transcrita a l'Annex IV de l'Ordre 1030/2021 i, en conseqüència, MANIFESTEN la seva conformitat amb el seu contingut i que la SUBSCRIBEIXEN sense cap tipus de reserva, amb els següents termes literals:

Al objeto de garantizar la imparcialidad en el procedimiento de contratación/subvención arriba referenciado, el/los abajo firmante/s, como participante/s en el proceso de preparación y tramitación del expediente, declara/declaran:

Primero. Estar informado/s de lo siguiente:

1. Que el artículo 61.3 «Conflicto de intereses», del Reglamento (UE, Euratom) 2018/1046 del Parlamento Europeo y del Consejo, de 18 de julio (Reglamento financiero de la UE) establece que «existirá conflicto de intereses cuando el ejercicio imparcial y objetivo de las funciones se vea comprometido por razones familiares, afectivas, de afinidad política o nacional, de interés económico o por cualquier motivo directo o indirecto de interés personal.»

2. Que el artículo 64 «Lucha contra la corrupción y prevención de los conflictos de intereses» de la Ley 9/2017, de 8 de noviembre, de Contratos del Sector Público, tiene el fin de evitar cualquier distorsión de la competencia y garantizar la transparencia en el procedimiento y asegurar la igualdad de trato a todos los candidatos y licitadores.

3. Que el artículo 23 «Abstención», de la Ley 40/2015, de 1 octubre, de Régimen Jurídico del Sector Público, establece que deberán abstenerse de intervenir en el procedimiento «las autoridades y el personal al servicio de las Administraciones en quienes se den algunas de las circunstancias señaladas en el apartado siguiente», siendo éstas:

a) Tener interés personal en el asunto de que se trate o en otro en cuya resolución pudiera influir la de aquél; ser administrador de sociedad o entidad interesada, o tener cuestión litigiosa pendiente con algún interesado.

b) Tener un vínculo matrimonial o situación de hecho asimilable y el parentesco de consanguinidad dentro del cuarto grado o de afinidad dentro del segundo, con cualquiera de los interesados, con los administradores de entidades o sociedades interesadas y también con los asesores, representantes legales o mandatarios que intervengan en el procedimiento, así como compartir despacho profesional o estar asociado con éstos para el asesoramiento, la representación o el mandato.

c) Tener amistad íntima o enemistad manifiesta con alguna de las personas mencionadas en el apartado anterior.

d) Haber intervenido como perito o como testigo en el procedimiento de que se trate.

e) Tener relación de servicio con persona natural o jurídica interesada directamente en el asunto, o haberle prestado en los dos últimos años servicios profesionales de cualquier tipo y en cualquier circunstancia o lugar».

Segundo. Que no se encuentra/n incurso/s en ninguna situación que pueda calificarse de conflicto de intereses de las indicadas en el artículo 61.3 del Reglamento Financiero de la UE y que no concurre en su/s persona/s ninguna causa de abstención del artículo 23.2 de la Ley 40/2015, de 1 de octubre, de Régimen Jurídico del Sector Público que pueda afectar al procedimiento de licitación/concesión.

Tercero. Que se compromete/n a poner en conocimiento del órgano de contratación/comisión de evaluación, sin dilación, cualquier situación de conflicto de intereses o causa de abstención que dé o pudiera dar lugar a dicho escenario.

Cuarto. Conozco que, una declaración de ausencia de conflicto de intereses que se demuestre que sea falsa, acarreará las consecuencias disciplinarias/administrativas/judiciales que establezca la normativa de aplicación.”

2. APROVAR la proposta de «Bases de la convocatòria del Ajuntament d'Inca d' ajudes del Programa 1 “Programa de ajuda a las actuacions de rehabilitació a nivell de barri”, per dur a terme les actuacions de rehabilitació d'edificis d'ús predominantment residencial i habitatges, inclosos els unifamiliars, en el àmbit ERRP “Centre Històric de Inca”, regulat en el Reial Decret 853/2021, de 5 d'octubre, modificat per la disposició final segona del Reial Decret 903/22, pel qual es regulen els programes d'ajuda en matèria de rehabilitació residencial i habitatge social en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea-NextGenerationEU.

3.- APROVAR la convocatòria de la línia de subvencions objecte d'aquesta proposta.

4. APROVAR l'autorització de la despesa (A) per import de 279.250,00 € de les partides pressupostàries 04.15100.7810004 MR036 i 04.15100.7710004 MR036 del pressupost municipal per a l'exercici 2024; es practicarà l'oportuna autorització del crèdit a l'esmentada partida.

5. APROVAR l'autorització de la despesa (A) a futur per import, per les següents imports i aplicacions pressupostàries:

Anualitat

Import (€)

Aplicació pressupostària

2025

140.000,00

04.15100.7810004

10.000,00

04.15100.7710004

2026

140.000,00

04.15100.7810004

 

10.000,00

04.15100.7710004

6. PUBLICAR les bases objecte d'aquesta convocatòria a la Base de dades Nacional de Subvencions (BDNS).

7. PUBLICAR un extracte d'aquesta convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.»

 

(Signat electrònicament: 1 d'agost de 2024)

El batle-president Virgilio Moreno Sarrió

 

Resolució per la qual s'aproven les bases i la convocatòria de l'Ajuntament d'Inca d'ajudes del Programa 1 «Programa d'ajuda a les actuacions de rehabilitació en l'àmbit de barri», per dur a terme les actuacions de rehabilitació d'edificis d'ús predominantment residencial i habitatges, inclosos els habitatges unifamiliars, en l'àmbit ERRP «Centre Històric d'Inca», regulat en el Reial decret 853/2021, de 5 d'octubre, modificat per la disposició final segona del Reial decret 903/22, pel qual es regulen els programes d'ajuda en matèria de rehabilitació residencial i habitatge social en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea-NextGenerationEU

El Consell Europeu de 21 de juliol de 2020 va acordar un paquet de mesures de gran abast per impulsar la convergència, la resiliència i la transformació a la Unió Europea, que combinen el futur marc financer pluriennal per a 2021-2027 reforçat i la posada en marxa d'un fons de recuperació denominat NextGenerationEU (Pròxima Generació UE), dotat amb 750.000 milions d'euros per al conjunt dels estats membres. Aquest fons de recuperació garanteix una resposta europea coordinada per fer front a les conseqüències econòmiques i socials que va causar la crisi sanitària de la COVID-19 als països membres de la UE. Un dels principals instruments previstos en aquest fons és el Mecanisme per a la Recuperació i la Resiliència (MRR), la finalitat del qual és donar suport a la inversió i a les reformes en els estats membres per aconseguir una recuperació sostenible i resilient, al mateix temps que es promouen les prioritats ecològiques i digitals de la UE.

En aquest context del procés de recuperació de les economies en el món post COVID-19, a partir de l'any 2021, i a l'efecte de rebre el suport financer previst pel Mecanisme de Recuperació i Resiliència, el 6 d'octubre de 2021 es va publicar en el BOE núm. 239 el Reial decret 853/2021, de 5 d'octubre, pel qual es regulen els programes d'ajuda en matèria de rehabilitació residencial i habitatge social del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (d'ara endavant, PRTR).

El PRTR inclou específicament en el marc de la Política Palanca I, el Component 2, el qual té per objecte l'impuls d'actuacions integrals de rehabilitació, regeneració i millora del parc edificatori, en l'àmbit urbà i rural, per millorar la qualitat, la conservació, l'eficiència energètica, l'accessibilitat i la digitalització dels edificis, en el marc estratègic d'implementació de l'Agenda Urbana Espanyola i també en compliment dels objectius de l'Agenda 2030 i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. Dins del Component 2, s'inclou específicament la Inversió C02.I01 «Programa de rehabilitació per a la recuperació econòmica i social en entorns residencials», destinada a finançar, entre altres, el Programa 1 «Programa d'ajuda a les actuacions de rehabilitació en l'àmbit de barri».

La finalitat d'aquest Programa 1, regulat el citat Reial decret 853/2021, és precisament contribuir al compliment dels objectius del PRTR en els esmentats àmbits de la rehabilitació residencial i la construcció d'habitatge social, mitjançant el finançament de les obres i actuacions de rehabilitació en edificis d'ús predominantment residencial i habitatges, inclosos els unifamiliars, dins dels àmbits d'actuació denominats Entorns Residencials de Rehabilitació Programada (ERRP) prèviament delimitats pels municipis i les entitats locals.

El règim jurídic, la normativa específica aplicable, els requisits i les obligacions dels beneficiaris destinataris últims i el procediment de concessió de les subvencions atorgades a l'empara d'aquest Programa 1, seran els que estableix el referit Reial decret de conformitat amb la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i el Reglament que la desenvolupa, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, així com aquesta ordre i la normativa autonòmica que resulti d'aplicació, sense perjudici del que es disposa en la present convocatòria aprovada per l'Ajuntament d'Inca, així com el que es disposa en el Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer de 2021, pel qual s'estableix el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR), i la resta de disposicions que articulin el MRR i el PRTR.

Així mateix, i atès que el Reial decret regula actuacions incloses en les inversions C02.I01 i C02.I02 del PRTR, el règim jurídic d'aquesta convocatòria estarà subjecte a les disposicions que resultin aplicables del Reial decret llei 36/2020, de 30 de desembre, pel qual s'aproven mesures urgents per a la modernització de l'Administració pública i per a l'execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

En el marc dels compromisos de finançament establerts per l'article 5.4 del Reial decret 853/2021, el MITMA va transferir a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (CAIB) la quantitat de 28.326.110 € per al finançament dels programes de l'1 al 5 del PRTR, dels quals 301.412,23 € es van atorgar mitjançant subvenció directa a l'Ajuntament d'Inca, a través de Resolució de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge de 3 de juliol de 2023.

En efecte, el citat reial decret permet la concessió de les ajudes dels programes de l'1 al 5 mitjançant concessió directa, atès que, d'acord amb els articles 22.2.c) i 28 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, concorren raons d'interès social i econòmic que justifiquen la dificultat de la seva convocatòria pública mitjançant un procediment de concurrència no competitiva, tenint en compte que les dites ajudes pretenen la reactivació del sector de la construcció i immobiliari, complint al seu torn amb els principis d'eficiència energètica, assequibilitat en l'accés a l'habitatge, lluita contra la pobresa energètica, renovació i millora d'habitatges en entorns residencials. Tot això, sobre la base de la col·laboració que les diferents administracions poden desenvolupar en la gestió dels fons segons disposa el citat reial decret i conformement a criteris ajustats als principis constitucionals i a l'ordre de distribució de competències, per la qual cosa són els diferents ajuntaments perceptors finals dels fons transferits pel MITMA els responsables dels procediments de concessió d'aquestes ajudes del Programa 1 als destinataris últims d'aquestes.

Tal com estableix el preàmbul del Reial decret 853/2021, tractant-se dels programes d'ajudes relatius a les actuacions de rehabilitació en l'àmbit d'edifici, i en ésser l'Ajuntament d'Inca beneficiari directe de les ajudes concedides per la Conselleria de Mobilitat i Habitatge amb càrrecs als fons transferits pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), al seu torn finançats amb el Fons de Recuperació NextGenerationEU, es realitza la present convocatòria d'ajudes per al Programa 1, i és obligatòria la seva publicació en la Base de dades Nacional de Subvencions i en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).

En definitiva, la present convocatòria d'ajudes servirà com a mecanisme de concessió de les ajudes als destinataris últims d'aquestes, per finançar les actuacions de rehabilitació d'edificis d'ús predominantment residencial i habitatges que s'incloguin en el ERRP «Centre Històric d'Inca», aprovat pel Ple de l'Ajuntament el dia 28 de febrer de 2019.

 

Capítol I Disposicions generals. Bases de la convocatòria

Article 1 Objecte i finançament de les ajudes

1. L'objecte d'aquesta ordre és desenvolupar les bases i aprovar la convocatòria pública, pel procediment simplificat de concurrència no competitiva, per ordre de presentació de sol·licituds, d'ajudes destinades a subvencionar les actuacions i obres de rehabilitació en edificis d'ús predominantment residencial i habitatges, inclosos els habitatges unifamiliars, situats dins de l'àmbit d'actuació denominat Entorn Residencial de Rehabilitació Programada (ERRP) «Centre Històric d'Inca», com a àrea contínua definida per l'Ajuntament d'Inca i que figura en els plànols que s'adjunten com a annex 0 de la present convocatòria.

2. Aquestes ajudes s'emmarquen en el Programa 1 denominat «Actuacions de Rehabilitació en l'àmbit de barri» del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) i que regula el Reial decret 853/2021, de 5 d'octubre, pel qual es regulen els programes d'ajuda en matèria de rehabilitació residencial i habitatge social. El Programa 1 d'ajudes a les actuacions de rehabilitació en l'àmbit de barri s'enquadra en el Component 2, Inversió C02. I01 «Programa de rehabilitació per a la recuperació econòmica i social en entorns residencials» del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), i són finançades per la Unió Europea «Next Generation EU».

3. Aquestes ajudes s'atorguen a l'empara de la subvenció concedida per la Conselleria d'Habitatge, Territori i Mobilitat del Govern de les Illes Balears i finançades per la Unió Europea-NextGenerationEU, i amb càrrec als fons transferits pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) al Govern de les Illes Balears, en el marc del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR), mitjançant Resolució de Transferència de data 26 d'octubre de 2021.

4. Amb càrrec a aquests fons es finançarà, dins del Programa 1 d'ajudes a les actuacions de rehabilitació en l'àmbit de barri, fins a un màxim de 301.412,23 € (IVA inclòs) dels costos inclosos en la inversió subvencionable corresponent a aquest programa.

5. La present convocatòria es publicarà en el Butlletí Oficial de les illes Balears (BOIB), a la Base de dades Nacional de Subvencions i a la pàgina web i al Portal de Transparència de l'Ajuntament d'Inca.

6. La concessió de les ajudes del Programa 1 regulades en les presents bases té com a objectiu la rehabilitació dels edificis i habitatges inclosos en el ERRP definit com a àmbit d'actuació, i la millora de la sostenibilitat del parc residencial del municipi d'Inca en els seus diferents aspectes (estalvi energètic, estalvi econòmic, millora del benestar dels usuaris i reducció de l'impacte ambiental), d'acord amb les consideracions establertes en la Memòria programa d'actuacions, aprovada per l'Ajuntament d'Inca en data 14 d'octubre de 2022.

7. Així mateix, la concessió i execució de les ajudes donarà suport al compliment dels següents objectius:

1. Objectiu núm. 27 del CID: finalització de les actuacions de renovació d'habitatges, amb un estalvi mitjà d'almenys un 30 % d'energia primària (231.000 actuacions de renovació en almenys 160.000 habitatges únics), el quart trimestre de 2023, dels quals 3.938 corresponen a les Illes Balears.

2. Objectiu núm. 28 del CID: hectàrees a zones o barris renovats, amb un estalvi mitjà d'almenys un 30 % d'energia primària (600 Ha), el segon trimestre de 2026.

3. Objectiu núm. 29 del CID: finalització de les actuacions de renovació d'habitatges, amb un estalvi mitjà d'almenys un 30 % d'energia primària (510.000 actuacions de renovació en almenys 355.000 habitatges únics), el segon trimestre de 2026, dels quals 8.737 corresponen a les Illes Balears.

8. L'aplicació de les actuacions subvencionables assegura que les quanties destinades a la submesura compleixen amb el que s'estableix a l'annex VI del Reglament (UE) 2021/241 el Parlament Europeu i del Consell de 12 de febrer de 2021.

9. Les actuacions queden incloses dins del camp d'intervenció 025 bis de l'annex VI del Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell de 12 de febrer de 2021 pel qual s'estableix el Mecanisme de Recuperació i Resiliència, amb els següents coeficients:

a) Coeficient per al càlcul de l'ajuda als objectius climàtics: 100 %.

b) Coeficient per al càlcul de l'ajuda als objectius mediambientals: 40 %.

Article 2 Actuacions subvencionables

1. Són actuacions subvencionables a l'empara de la present convocatòria, de conformitat amb l'article 14 del Reial decret 853/202 i en la mesura que compleixen amb l'objecte del Programa 1:

a. Les actuacions de millora o rehabilitació d'edificis d'ús predominant residencial per a habitatge situades dins de l'ERRP «Centre Històric d'Inca», iniciades amb posterioritat a l'1 de febrer de 2020, i sempre que s'obtingui una reducció d'almenys un 30 % en l'indicador de consum d'energia primària no renovable, referida a la certificació energètica. En edificis situats en les zones climàtiques C, D i E, segons la classificació climàtica del Codi tècnic de l'edificació, haurà d'aconseguir-se així mateix una reducció de la demanda energètica anual global de calefacció i refrigeració de l'habitatge unifamiliar o de l'edifici, segons correspongui, d'almenys:

• Zones climàtiques D i E: un 35 %.

• Zona climàtica C: un 25 %.

2. Així mateix, en els edificis protegits oficialment per ser part d'un entorn declarat o en raó del seu particular valor arquitectònic o històric, en els quals estiguin limitades les actuacions sobre els elements que componen l'envolupant tèrmica, no hauran de complir amb la reducció de demanda establerta en el punt anterior. No obstant això, aquells elements de l'envolupant sobre els quals es pugui intervenir han de complir amb els valors límit de transmitància tèrmica i de permeabilitat a l'aire, quan escaigui, establerts a la taula 3.1.1.a – HE1 i 3.1.3.a – HE1, del Document bàsic DB HE d'Estalvi d'energia del Codi tècnic de l'edificació.

3. Igualment, en els edificis en els quals s'hagin realitzat en els últims quatre anys intervencions de millora de l'eficiència energètica en què pugui acreditar-se que es va reduir la demanda energètica anual global de calefacció i refrigeració en un percentatge igual o superior a l'establert anteriorment en aquesta mateixa lletra, queden eximits del compliment del requisit de reducció de demanda energètica anual global de calefacció i refrigeració.

4. En l'import objecte de subvenció podran incloure's aquelles despeses necessàries per al desenvolupament del conjunt d'actuacions anteriors, incloent-hi les de la gestió inherent al desenvolupament de les actuacions així com les despeses associades als honoraris dels professionals intervinents, el cost de la redacció dels projectes, informes tècnics i certificats necessaris, les despeses derivades de la tramitació administrativa, i altres despeses generals similars, sempre que totes elles estiguin degudament justificades.

No es consideren costos subvencionables els corresponents a llicències, taxes, impostos o tributs. No obstant això, l'IVA o l'impost indirecte equivalent podran ser considerats elegibles sempre que no puguin ser susceptibles de recuperació o compensació total o parcial.

5. No seran subvencionables les actuacions d'inversió en generadors tèrmics que utilitzin combustible d'origen fòssil.

6. Tampoc seran subvencionables les actuacions d'urbanització, reurbanització o millora de l'entorn físic en l'àmbit delimitat per l'ERRP «Centre Històric d'Inca», conforme al que es preveu en la Memòria programa d'actuacions proposades per l'Ajuntament d'Inca.

Article 3 Incompatibilitat i compatibilitat de les ajudes del Programa 1 amb altres subvencions

Les subvencions d'aquest Programa 1 d'ajudes a les actuacions de rehabilitació a nivell de barri:

a. Seran compatibles amb qualsevol altra ajuda pública pel mateix objecte, sempre que no superi el cost total de les actuacions i que la regulació de les altres ajudes, ja siguin d'àmbit nacional o europeu, ho permetin, sent aplicable el que s'estableix en l'article 9 del Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer de 2021, que estableix que l'ajuda concedida en el marc del Mecanisme se sumarà a la proporcionada de conformitat amb altres programes i instruments de la unió, i precisa que les reformes i projectes d'inversió podran rebre ajudes d'altres programes i instruments de la Unió sempre que aquestes ajudes no cobreixin el mateix cost, a l'efecte d'evitar el doble finançament entre programes del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, i així com amb altres instruments de la Unió.

b. Seran incompatibles amb les ajudes del Programa 3 d'ajuda a les actuacions de rehabilitació en l'àmbit d'edifici, previstes en el capítol IV del Reial decret 853/2021, de 5 d'octubre i l'Ordre 31/2022 del conseller de Mobilitat i Habitatge.

c. Seran compatibles amb les ajudes del Programa 4 d'ajuda a les actuacions de millora de l'eficiència energètica en habitatges, del Reial decret 853/2021, de 5 d'octubre, i l'Ordre 31/2022 del conseller de Mobilitat i Habitatge, sempre que quedi acreditat que no se subvenciona el mateix cost.

d. Quan el projecte hagi rebut una subvenció amb càrrec al Programa 5 del Reial decret 853/2021 i l'Ordre 31/2022 del conseller de Mobilitat i Habitatge, es descomptarà de la quantitat rebuda en determinar la quantia de la subvenció amb càrrec a aquest programa en la forma indicada en l'article 34.2 d'aquest reial decret.

Article 4 Àmbit temporal i termini d'execució de les actuacions

1. Les actuacions que podran ser objecte de subvenció a l'empara del Programa 1 de Rehabilitació en l'àmbit de barris seran aquelles iniciades amb posterioritat a l'1 de febrer de 2020.

2. El termini per executar les obres per a la millora de l'eficiència energètica i sostenibilitat en els edificis que s'acullin a les ajudes d'aquest programa no podrà excedir de vint-i-sis mesos, comptats des de la data de concessió de l'ajuda. Aquest termini es podrà ampliar excepcionalment fins a vint-i-vuit mesos quan es tracti d'edificis o actuacions que afectin quaranta o més habitatges.

3. Excepcionalment podrà autoritzar-se una ampliació dels terminis fixats per a l'execució de les actuacions subvencionables quan obeeixi a circumstàncies imprevisibles, degudament justificades, que facin impossible el compliment d'aquestes, malgrat haver-se adoptat, per part dels destinataris últims de les ajudes, les mesures tècniques i de planificació mínimes que els resultaven exigibles.

Específicament es podrà autoritzar aquesta ampliació quan la llicència o autorització municipal corresponent es demori més de sis mesos des de la seva sol·licitud. En cap cas es podran autoritzar ampliacions de terminis per a l'execució de l'actuació objecte d'ajuda que superin en el seu còmput total els trenta-sis mesos comptats des de la data de concessió de l'ajuda.

4. En tot cas, els terminis d'execució hauran d'estar alineats amb els objectius CID marcats pel PRTR, per la qual cosa l'execució de les actuacions haurà d'haver finalitzat abans del 31 de maig de 2026, de conformitat amb el que es disposa en l'article 19 del Reial decret 853/2021.

Article 5 Requisits dels beneficiaris destinataris últims de les ajudes

1. Podran ser beneficiaris destinataris últims i sol·licitar les ajudes del Programa 1 previstes en aquesta convocatòria, per a realització d'obres de millora o rehabilitació dels edificis i habitatges d'ús predominant residencial situades dins de l'ERRP «Centre Històric d'Inca»:

a. Els propietaris o usufructuaris d'habitatges unifamiliars aïllats o agrupats en fila i d'edificis existents de tipologia residencial d'habitatge col·lectiu, així com dels seus habitatges, ja siguin persones físiques o tenguin personalitat jurídica de naturalesa privada o pública.

b. Les administracions públiques i els organismes i altres entitats de dret públic, així com les empreses públiques i societats mercantils participades, íntegrament o majoritàriament, per les administracions públiques propietàries dels immobles.

c. Les comunitats de propietaris, o les agrupacions de comunitats de propietaris constituïdes conforme al que es disposa per l'article 5 de la Llei 49/1960, de 21 de juliol, de propietat horitzontal o equivalent en normes forals d'aplicació.

d. Els propietaris que, de forma agrupada, ho siguin d'edificis que reuneixin els requisits establerts per l'article 396 del Codi civil i no haguessin atorgat el títol constitutiu de propietat horitzontal.

e. Les societats cooperatives compostes de forma agrupada per propietaris d'habitatges o edificis que reuneixin els requisits establerts en l'article 396 del Codi civil, així com pels propietaris que conformen comunitats de propietaris o agrupacions de comunitats de propietaris constituïts conforme al que es disposa en l'article 5 de la Llei 49/1960, de 21 de juliol, de propietat horitzontal o equivalent en normes forals d'aplicació, i per cooperatives en règim de cessió d'ús dels seus habitatges.

f. Les empreses arrendatàries o concessionàries dels edificis, així com cooperatives que acreditin aquesta condició, mitjançant contracte vigent, que els atorgui la facultat expressa per dur a terme les obres de rehabilitació objecte del programa.

2. Quan l'execució de l'actuació correspongui a diversos beneficiaris últims, l'ajuda es distribuirà en proporció al cost i la responsabilitat assumit per cadascun.

3. Els destinataris últims de les ajudes podran cedir el seu cobrament a un agent o gestor de la rehabilitació, mitjançant l'acord al qual es refereix el paràgraf 2 de l'article 6.2 de la present resolució.

4. Els destinataris últims o, si és el cas, l'agent o gestor de la rehabilitació que actuï per compte d'aquells destinaran l'import íntegre de l'ajuda al pagament de les corresponents actuacions subvencionables. Quan es tracti de comunitats de propietaris i agrupacions de comunitats de propietaris, aquesta regla resultarà igualment d'aplicació amb independència que, tant el seu import com el cost de l'actuació, s'hagi de repercutir als propietaris dels habitatges i, si és el cas, als propietaris de locals comercials o predis d'altres usos compatibles, de conformitat amb les regles previstes en la legislació de propietat horitzontal.

5. No obstant això, el que es preveu en el paràgraf anterior, quan algun dels membres de la comunitat de propietaris o de l'agrupació de comunitats de propietaris no pugui percebre l'ajuda per alguna altra causa legal, no s'atribuirà a aquest propietari o usufructuari la part proporcional que li correspondria de l'ajuda rebuda, que es prorratejarà entre la resta de membres de la comunitat o agrupació.

6. Quan el propietari de l'habitatge i el seu arrendatari acordin que aquest últim costegi al seu càrrec les actuacions de rehabilitació que corresponguin, a canvi del pagament de la renda, l'arrendatari podrà sol·licitar de la comunitat de propietaris o, si és el cas, del propietari únic l'adopció del corresponent acord que es requereix per sol·licitar aquestes ajudes. En tal supòsit l'arrendatari podrà tenir la consideració de destinatari últim.

Article 6 Agents i gestors de la rehabilitació

1. Tendrà la consideració d'agent o gestor de la rehabilitació la persona física o jurídica, o entitat pública o privada, que pugui realitzar actuacions d'impuls, seguiment, gestió i percepció d'ajudes públiques, mitjançant mecanismes de cessió del dret de cobrament o similars, accés al finançament, elaboració de documentació o projectes tècnics o altres actuacions necessàries per al desenvolupament de les actuacions de rehabilitació o millora que puguin ser objecte de finançament a través del Programa 1 d'ajuda a les actuacions de rehabilitació en l'àmbit de barri.

2. Perquè els agents i gestors de la rehabilitació puguin actuar, hauran d'aportar un acord de cessió del dret de cobrament o qualsevol altre amb els titulars de la propietat, comunitat de propietaris o agrupació de comunitats de propietaris pel qual se'ls faculti i autoritzi a actuar com a tals, i especifiqui detalladament les seves funcions.

3. L'agent o gestor de la rehabilitació que actuï per compte dels beneficiaris i destinataris últims de les ajudes destinarà l'import íntegre d'aquesta al pagament de les corresponents actuacions, aportant la documentació justificativa pertinent en el moment de justificar l'actuació subvencionada.

4. Es podrà exigir responsabilitat a l'agent o gestor de la rehabilitació per la seva actuació respecte al compliment de les condicions i requisits per a la concessió i el pagament de la subvenció prevista en aquesta convocatòria.

5. No obstant això, la participació de l'agent o gestor de la rehabilitació no eximirà la persona destinatària última de les ajudes de complir totes les obligacions que li incumbeixen l'empara d'aquesta convocatòria i del règim jurídic aplicable, sense perjudici de la responsabilitat que, a més, es pugui exigir a l'esmentat agent o gestor, en virtut del que es disposa en l'apartat anterior.

6. L'agent o gestor de la rehabilitació observarà i assumirà les mesures contingudes en el vigent Pla de Mesures Antifrau de l'Ajuntament d'Inca, d'acord amb el que es disposa en l'article 6.5.i) de l'Ordre HFP/1030/2021, de 29 de setembre, que estableix com a actuació obligatòria l'emplenament d'una declaració d'absència de conflicte d'interessos (DACI) pels qui participin en els procediments d'execució del PRTR, així com l'obligació de totes les persones beneficiàries d'ajudes públiques de signar la declaració de compromís en relació amb l'execució d'actuacions del PRTR. annexos II i III del Pla de Mesures Antifrau del Departament de Vertebració del Territori, Mobilitat i Habitatge.

Article 7 Requisits dels edificis o habitatges objecte de les actuacions subvencionables

Els edificis i habitatges objecte de les actuacions de rehabilitació en l'àmbit de barri subvencionables a través de les ajudes del Programa 1, a més d'estar situats dins de l'ERRP delimitat «Centre Històric d'Inca», hauran de complir amb els següents requisits:

a. Disposar de projecte de les actuacions a realitzar. Per al cas que les actuacions no exigeixin projecte, serà necessari justificar en una memòria subscrita per tècnic competent l'adequació de l'actuació al Codi tècnic de l'edificació i altra normativa d'aplicació.

En tots dos casos haurà d'incloure's el Llibre de l'edifici existent per a la rehabilitació o, en defecte d'això, un estudi sobre el potencial de millora de l'edifici en relació amb els requisits bàsics definits en la LOE i un pla d'actuacions en el qual s'identifiqui l'actuació proposada. El projecte inclourà un estudi de gestió de residus de construcció i demolició que es desenvoluparà posteriorment en el corresponent Pla de Gestió de Residus de Construcció i Demolició, conforme al que s'estableix en el Reial decret 105/2008, d'1 de febrer, pel qual es regula la producció i gestió dels residus de construcció i demolició, en què es compliran les següents condicions:

i. Almenys el 70 % (en pes) dels residus de construcció i demolició no perillosos (excloent el material natural esmentat en la categoria 17 05 04 en la Llista europea de residus establerta per la Decisió 2000/532 /EC) generats en el lloc de construcció es prepararà per a la seva reutilització, reciclatge i recuperació d'altres materials, incloses les operacions de farciment utilitzant residus per substituir altres materials, d'acord amb la jerarquia de residus i el Protocol de gestió de residus de construcció i demolició de la UE.

ii. Els operadors hauran de limitar la generació de residus en els processos relacionats amb la construcció i demolició, de conformitat amb el Protocol de gestió de residus de construcció i demolició de la UE, i tenint en compte les millors tècniques disponibles i utilitzant la demolició selectiva per permetre l'eliminació i la manipulació segura de substàncies perilloses, i facilitar la reutilització i reciclatge d'alta qualitat mitjançant l'eliminació selectiva de materials, utilitzant els sistemes de classificació disponibles per a residus de construcció i demolició.

Així mateix, s'establirà que la demolició es dugui a terme preferiblement de manera selectiva, i la classificació es realitzarà de manera preferent en el lloc de generació dels residus.

b. Els dissenys dels edificis i les tècniques de construcció donaran suport a la circularitat i, en particular, demostraran, amb referència a l'ISO 20887 o altres normes per avaluar la capacitat de desmuntatge o adaptabilitat dels edificis, com estan dissenyats per ser més eficients en l'ús de recursos, adaptables, flexibles i desmuntables per permetre la reutilització i el reciclatge.

c. Retirar de l'edifici o àmbit d'actuació aquells productes de construcció que continguin amiant. La retirada haurà de realitzar-se conforme al que s'estableix en el Reial decret 396/2006, de 31 de març, pel qual s'estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut aplicables als treballs amb el risc d'exposició a l'amiant, per una empresa legalment autoritzada. La gestió dels residus originats en el procés haurà de realitzar-se conforme al que s'estableix en el Reial decret 105/2008, d'1 de febrer, pel qual es regula la producció i la gestió dels residus de construcció i demolició.

d. En el cas d'edificis de tipologia residencial col·lectiva, s'hauran de complir les següents condicions:

i. Que almenys el 50 % de la seva superfície construïda sobre rasant, exclosa la planta baixa o plantes inferiors si té o tenen altres usos compatibles, tengui ús residencial d'habitatge.

ii. Que les actuacions comptin amb l'acord de la comunitat de propietaris de què es tracti, excepte en els casos d'edificis de propietari únic.

Article 8 Procediment de concessió i selecció de les persones beneficiàries destinatàries últimes

1. Les ajudes objecte d'aquesta convocatòria es tramitaran i concediran pel procediment de concurrència no competitiva, per ordre de presentació de sol·licituds fins a esgotar el crèdit assignat, ja que no serà necessària la comparació entre si i la prelació en un únic procés de totes les sol·licituds presentades, de conformitat amb el que es disposa en l'article 17.2 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions.

2. Les sol·licituds de subvenció es tramitaran i resoldran de manera individual per rigorós ordre de presentació, a mesura que tenguin entrada en el registre de l'òrgan competent, encara que no hagi finalitzat el termini de presentació, sempre que la sol·licitud i la documentació que s'hagi d'aportar sigui completa i fins a esgotar el crèdit disponible. No obstant això, si s'esgotassin els crèdits destinats a la convocatòria abans de la finalització del termini de presentació, se suspendrà la concessió de noves ajudes mitjançant resolució que es publicarà en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

3. Per establir l'ordre de prelació, es considerarà com a data vàlida aquella en què hagi estat presentada la documentació completa requerida en la present convocatòria. En cas d'esmena de deficiències, a l'efecte de determinar l'ordre de presentació, comptarà la data d'esmena efectiva d'aquestes.

4. L'Ajuntament d'Inca designarà l'òrgan que serà competent per instruir els procediments de concessió de les ajudes de la present convocatòria, i per dictar la corresponent proposta de resolució de l'expedient.

5. La present convocatòria d'ajudes del Programa 1 del PRTR serà objecte de comunicació a la Base de dades Nacional de Subvencions (BDNS), i el seu extracte es publicarà en el Butlletí Oficial de les Illes Balears amb indicació dels recursos pertinents en dret, de conformitat amb el que es preveu en l'apartat 1 de l'article 15 de la referida norma.

Article 9 Quantia de les ajudes

La quantia màxima de les ajudes es determinarà atenent al cost total de les actuacions a desenvolupar, segons els criteris de fixació de quanties establerts en l'article 18 de la present convocatòria.

Article 10 Òrgans competents

1. El Ple de l'Ajuntament serà l'òrgan competent per a la iniciació del procediment de concessió de les ajudes del Programa 1 instat pels sol·licitants, a l'empara del que es preveu en la present resolució que aprova les bases i la convocatòria de les ajudes del Programa 1 per al ERRP «Centre Històric d'Inca», i de conformitat amb els termes establerts en l'article 15 del Text refós de la Llei de subvencions i en els articles de l'1 al 3 del Decret llei 4/2021, de 3 de maig, per impulsar i agilitzar la tramitació d'ajudes i altres actuacions en matèria d'habitatge.

2. Igualment, la Junta de Govern Local serà l'òrgan competent per dictar les resolucions finals de concessió o de denegació de les ajudes del Programa 1 sol·licitades, així com aquelles d'inadmissió a tràmit o de desistiment de les sol·licituds presentades, de modificació de la resolució de concessió, i de revocació i reintegrament de la subvenció.

3. L'Àrea d'Urbanisme i Habitatge de l'Ajuntament d'Inca serà el departament competent per a la instrucció i tramitació dels procediments, així com per dictar les corresponents propostes de resolució de concessió o denegació de les ajudes previstes en aquesta convocatòria, en els termes establerts en l'article 16 del Text refós de la Llei de subvencions i en aquesta resolució, així com també per comprovar la justificació i l'aplicació efectiva de la subvenció concedida, de conformitat amb el que es disposa en l'article 42 del Text refós esmentat.

Article 11 Persones beneficiàries destinatàries últimes de les ajudes. Obligacions de caràcter general

1. Podran ser beneficiaris destinataris últims de les ajudes, a l'efecte de les obligacions recollides a l'article 14 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, aquells que acreditin no trobar-se culpables en les prohibicions per obtenir la condició de beneficiari de subvencions previstes a l'article 13.2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

2. Els beneficiaris destinataris últims de les ajudes hauran de complir les regles de caràcter general establertes a l'article 6 Reial decret 853/2021, de 5 d'octubre, pel qual es regulen els programes d'ajuda en matèria de rehabilitació residencial i habitatge social del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

3. Així mateix, als beneficiaris destinataris últims de les ajudes els seran aplicables les següents regles i obligacions:

a. Quan les persones destinatàries últimes de les ajudes siguin persones jurídiques, hauran d'acreditar o declarar expressament en la seva sol·licitud que es troben degudament constituïdes, segons la normativa que els resulti d'aplicació. En el cas d'entitats que manquin de personalitat jurídica pròpia, amb excepció de les comunitats de propietaris/àries, hauran de fer-se constar expressament tant en la sol·licitud com en la resolució de concessió els compromisos d'execució assumits per cada membre de l'agrupació, així com l'import de la subvenció a aplicar a cadascun d'ells. En qualsevol cas, ha de nomenar-se representant o apoderat únic de l'agrupació amb poders bastants.

b. Quan les persones beneficiàries siguin persones físiques o unitats de convivència constituïdes per diverses persones físiques, la determinació dels ingressos de la persona o unitat, a l'efecte de la seva valoració per a l'obtenció del complement de l'ajuda per motius de vulnerabilitat econòmica, es calcularà sobre la base del que s'estableix a l'article 19 de la convocatòria.

Els ingressos anuals es calcularan sobre la base de les declaracions de l'impost de la renda de les persones físiques presentats, als quals es tendrà accés en funció dels protocols d'interoperabilitat entre administracions. En cas de no poder estar operatius per a aquesta convocatòria, la persona sol·licitant de les ajudes haurà d'aportar la declaració respectiva.

c. A més del que es disposa a l'article 14 de la Llei 38/2003 general de subvencions, els beneficiaris últims de les ajudes hauran de comunicar de manera immediata, fins i tot durant la tramitació de la sol·licitud, a l'òrgan competent que tramiti o que l'hagi reconegut, qualsevol modificació de les condicions que hagin motivat el reconeixement de la subvenció, i que puguin determinar la pèrdua sobrevinguda del dret a l'ajuda. La no comunicació d'aquestes modificacions serà causa suficient per iniciar un expedient de reintegrament de les quantitats que s'haguessin cobrat indegudament.

d. Les persones beneficiàries de les ajudes estaran obligades a acreditar la titularitat real i a autoritzar la cessió de dades quan sigui necessari, així com a aportar totes les declaracions responsables que exigeixin les autoritats competents, de conformitat amb la normativa nacional i europea en compliment de les obligacions exigibles en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i el Reglament (UE) 2021/241. En ser programes d'ajudes desenvolupats en el marc del MMR són obligacions per al destinatari últim el registre de les seves dades en una base de dades única proposada per l'estat membre, així com la subjecció als controls duits a terme pels organismes europeus: Comissió Europea, Oficina de Lluita contra el Frau, Tribunal de Comptes Europeu i Fiscalia Europea.

e. En les sol·licituds es podrà incloure expressament l'autorització de la persona sol·licitant a l'òrgan instructor competent de l'Ajuntament d'Inca per demanar tota la informació necessària, en particular de caràcter tributari o econòmic que sigui legalment pertinent per acreditar el compliment dels requisits de la convocatòria.

f. Subjecció a les obligacions d'informació, comunicació i publicitat establertes a l'article 34 del Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu, i del Consell de 12 de febrer de 2021 i la normativa europea i nacional que el desenvolupi, que correspongui al programa objecte d'aquesta resolució, així com les que s'estableixin en la resolució de la transferència de crèdit i als acords de les comissions bilaterals que, si és el cas, se subscriguin.

g. Tota referència en qualsevol mitjà de difusió a l'actuació objecte de les ajudes complirà amb els requisits que figuren en el Manual d'imatge del Programa, que estarà disponible en la web del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (http://www.mitma.es), així com el que s'estableix en mesures de publicitat en el Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer de 2021, pel qual s'estableix el Mecanisme de Recuperació i Resiliència. A més, es complirà amb el que s'estableix a la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, respecte de les obligacions de publicitat de les ajudes objecte d'aquesta convocatòria.

h. Garantir el ple compliment del principi de «no causar un perjudici significatiu al medi ambient» (principi «do no significant harm», DNSH) i l'etiquetatge climàtic i digital, d'acord amb el que es preveu en el PRTR, aprovat pel Consell de Ministres el 27 d'abril de 2021 i pel Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer de 2021, pel qual s'estableix el Mecanisme de Recuperació i Resiliència, a l'annex VI del qual s'inclouen els camps d'intervenció a què corresponen les actuacions subvencionables dels programes del Reial decret 853/2021, segons queden especificats en la definició de cadascun dels programes, així com amb el requerit en la Decisió d'execució del Consell relativa a l'aprovació de l'avaluació del Pla de Recuperació i Resiliència d'Espanya (CID). En cas d'incompliment del principi DNSH, de l'etiquetatge climàtic o de les condicions recollides a l'annex a la CID i en els apartats 3, 6 i 8 del component 2 del PRTR, s'hauran de reintegrar les quanties percebudes.

i. Complir amb la normativa europea i nacional que els resulti aplicable i, en particular, les obligacions que es deriven del compliment del Reglament del MRR, la normativa reguladora de les ajudes d'estat i igualment la resta de normativa europea i nacional aplicable, especialment les mesures relatives a evitar frau, corrupció, conflicte d'interessos o doble finançament, en protecció dels interessos financers de la Unió.

j. Permetre l'accés a la Comissió Europea, a l'Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF), al Tribunal de Comptes de la UE i, si és el cas, a la Fiscalia Europea, tal com preveu l'article 22.2 del Reglament 241/2021 del Parlament Europeu i del Consell de 12 de febrer de 2021, pel qual s'estableix el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) i l'article 129.1 del Reglament (UE, Euratom) 2018/1046 del Parlament europeu i del Consell, de 18 de juliol de 2018, sobre les normes financeres aplicables al pressupost general de la Unió.

k. Els beneficiaris de les ajudes que siguin persones jurídiques públiques que hagin de contractar una part de l'activitat subvencionada de les persones que participen

en els procediments corresponents, hauran d'emplenar una declaració d'absència de conflicte d'interès (DACI), d'acord amb el model de l'annex IV.A de l'Ordre HFP 1030/2021, de 29 de setembre, per la qual es configura el sistema de gestió el PRTR.

l. Sotmetre's a les actuacions de comprovació i al seguiment, el control i l'avaluació que s'estableixen per al PRTR.

m. Conservar els documents i registres justificatius del finançament rebut, en els termes previstos per l'article 132 del Reglament 2018/1046 del Parlament Europeu, sobre les normes financeres aplicables al pressupost general de la Unió Europea.

n. Subscriure la declaració responsable relativa al compromís de compliment dels principis transversals establerts en el PRTR, d'acord amb el model annex IV de l'Ordre HPF 1030/2021.

o. Els beneficiaris que desenvolupin activitats econòmiques acreditaran la seva inscripció en el Cens d'Empresaris, Professionals i Retenidors de l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT), que haurà de reflectir l'activitat econòmica efectivament desenvolupada a la data de sol·licitud de l'ajuda.

4. Quan la titularitat del bé canviï durant la tramitació de l'expedient, el nou titular haurà de sol·licitar el reconeixement com a beneficiari abans de la presentació de la documentació justificativa de les actuacions realitzades. En cas de defunció de persones físiques:

a. Si el beneficiari mor durant la tramitació de l'expedient, els hereus podran sol·licitar la seva inclusió en l'expedient com a nous beneficiaris, amb l'acreditació prèvia de la declaració d'hereus, acceptació de l'herència i inclusió de la resolució de concessió, si és el cas, en la declaració de l'impost de successions. Aquesta sol·licitud haurà de realitzar-se en un termini de dos mesos a partir de la data de la defunció, i en tot cas abans de la presentació de la documentació justificativa de les actuacions realitzades.

b. Si el beneficiari mor després de la presentació de la documentació justificativa de les actuacions realitzades i abans d'efectuar-se l'abonament de la subvenció, els hereus hauran de notificar aquesta circumstància quan es produeixi i personar-se en l'expedient sol·licitant la condició de beneficiaris, i hauran de presentar la documentació acreditativa dins del termini màxim legal per a la liquidació de l'impost de successions.

En tot cas, abans de l'1 d'octubre de 2026 haurà d'estar acreditada la nova titularitat i justificada l'actuació. En cas contrari, no s'abonarà la subvenció i es declararà la pèrdua del dret al cobrament d'aquesta.

5. Els requisits per accedir a les subvencions regulades en la present resolució i resta de normativa aplicable hauran de complir-se a la data de presentació de la sol·licitud de subvenció.

6. L'incompliment de qualsevol d'aquestes obligacions o de les condicions imposades amb motiu de la concessió de les ajudes del Programa 1, en qualsevol dels supòsits establerts a l'article 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, així com l'incompliment de les fites, els objectius, els terminis, o qualsevol altre aspecte de la normativa que estigui vinculada al PRTR, serà causa d'inici de procediment de reintegrament de les quantitats percebudes i l'exigència de l'interès de demora, des del moment del pagament de la subvenció, i s'aplicarà el procediment de reintegrament previst en el capítol II del títol II de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

Article 12 Persones beneficiàries destinatàries últimes de les ajudes. Obligacions especials de subcontractació

1. Als efectes disposats a l'article 29 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, tenint en compte el caràcter de la subvenció objecte de la present convocatòria, les persones o entitats beneficiàries que siguin destinataris últims de les ajudes podran concertar/subcontractar amb tercers l'execució de fins al 100 % de les activitats subvencionables que constitueixin l'objecte d'aquesta.

2. Quan l'import de la inversió subvencionable que hagi de ser objecte de subcontractació superi les quanties establertes en la legislació vigent de contractes del sector públic per als contractes menors, la persona beneficiària, en virtut del que es disposa a l'article 31.3 de la Llei 38/2003 general de subvencions, haurà de sol·licitar un mínim de tres ofertes de diferents proveïdors, amb caràcter previ a la signatura del contracte, la prestació del servei o el lliurament del bé. El contracte haurà de celebrar-se en tot cas per escrit.

3. En tot cas no podrà fraccionar-se un contracte per a l'execució de les actuacions subvencionables previstes en la present convocatòria, a fi de disminuir la quantia d'aquest i així eludir el compliment dels requisits exigits en aquest article, i en la normativa reguladora dels contractes del sector públic.

4. La selecció de proveïdors es realitzarà conforme a criteris d'eficiència i economia, i haurà de justificar-se expressament en una memòria l'elecció realitzada quan aquesta no recaigui en la proposta econòmica més avantatjosa. L'elecció realitzada entre les ofertes presentades haurà d'aportar-se en la justificació dels honoraris tècnics o de les obres o , si és el cas, en el moment de sol·licitud de la pròpia ajuda.

Article 13 Persones beneficiàries destinatàries últimes de les ajudes. Obligació específica de publicitat de les ajudes

1. Tots els gestors com els beneficiaris destinataris últims de les ajudes del Programa 1 concedides a l'empara d'aquesta convocatòria hauran de garantir la visibilitat del finançament de la Unió Europea rebut.

2. Així mateix, els beneficiaris últims de les ajudes d'aquest programa 1 hauran de complir amb les obligacions en matèria de publicitat de les ajudes que s'estableixen a continuació:

a. Instal·lar i mantenir un cartell de caràcter temporal mentre duri l'obra, en lloc visible per al públic general en la localització de les actuacions, preferiblement situat en la instal·lació o bastida que recobreixi la façana de l'edifici mentre duri l'obra, i en tot cas conforme al que es disposa i d'acord amb les ordenances municipals, de grandària suficient perquè sigui perfectament visible i llegible, en el qual consti clarament el títol del projecte i la denominació i la imatge del Programa, i que esmenti l'ajuda econòmica atorgada per la Unió Europea incloent el logo de la UE i el lema «Una manera de fer Europa». El disseny gràfic del cartell i els suports de difusió que es realitzin compliran amb els requisits que estableixi el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, i que estan disponibles en el Manual d'imatge del Programa a la web http://www.mitma.es.

b. Instal·lar i mantenir un cartell de caràcter permanent, en un lloc visible per al públic general en la localització del projecte, conforme al que es disposa i de conformitat amb les ordenances municipals, de grandària suficient perquè sigui perfectament visible i llegible, i en el qual consti clarament el títol del projecte i la denominació i imatge del Programa, i que esmenti l'ajuda econòmica atorgada per la Unió Europea incloent el logo de la UE i el lema «Una manera de fer Europa». El disseny gràfic del cartell i els suports de difusió que es realitzin compliran amb els requisits que estableixi el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, i que estan disponibles en el Manual d'imatge del Programa a la web http://www.mitma.es.

3. Si és el cas, addicionalment, haurà de complir-se el que s'estableix a la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, respecte a les obligacions de publicitat de les ajudes objecte d'aquestes bases.

Article 14 Compliment dels límits sobre ajudes d'estat i prevenció de doble finançament pels beneficiaris últims de la subvenció

1. Els beneficiaris últims de les ajudes del Programa 1 tendran l'obligació de complir amb la normativa europea i nacional que els resulti d'aplicació, especialment amb la normativa europea reguladora de les ajudes d'estat, contemplada principalment en el Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE), en la Comunicació de la Comissió, de 19 de juliol de 2016, relativa al concepte d'ajuda estatal conforme al que es disposa a l'art. 107.1 TFUE (2016/C 262/01) i al Reglament financer (UE) 2018/1046 del Parlament i del Consell, de 18 de juliol.

2. A l'efecte de l'apartat anterior, s'entendrà que les ajudes del Programa 1 que s'atorguin als beneficiaris destinataris últims que siguin persones físiques o jurídiques que no desenvolupin cap activitat econòmica no es consideraran ajudes d'estat de les regulades en els articles del 107 al 109 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, i dels articles 188 i 191 del Reglament financer (UE) 2018/1046, de 18 de juliol, tenint en compte que el finançament procedent del MRR és compatible amb el finançament percebut amb càrrec a altres programes i ajudes, sempre que amb ells no es cobreixi el mateix cost.

3. No obstant això, les ajudes del Programa objecte d'aquesta convocatòria que s'atorguin a beneficiaris que siguin persones físiques o jurídiques que desenvolupin una activitat comercial o mercantil se sotmetran al règim de minimis regulat en el Reglament (UE) núm. 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis (DO L 352 de 24.12.2013).

En aquests casos, a l'efecte de respectar els límits i les quanties màximes de les ajudes minimis concedides per estats que estableix el Reglament (UE) núm. 1407/2013 de la Comissió, els destinataris últims de les ajudes hauran de presentar declaració responsable relativa a totes les ajudes concedides, així com la documentació que les acrediti, incloses les altres ajudes de minimis d'estat que hagin rebut durant els dos exercicis fiscals anteriors i durant l'exercici fiscal en curs. Així mateix, aquests beneficiaris hauran de presentar una declaració responsable per la qual es faci constar que l'empresa no està en crisi, d'acord amb la definició d'«empresa en crisi» que s'estableix a l'apartat 18 de l'article 2 del Reglament (UE) núm. 651/2014, de 17 de juny de 2014.

Article 15 Condicions per al pagament i forma de justificació

El pagament efectiu de la subvenció als sol·licitants que hagin obtingut la condició de beneficiaris de les ajudes del Programa 1 es realitzarà amb l'aportació prèvia de la documentació requerida i recollida a l'article 32 d'aquesta convocatòria.

 

Capítol II Convocatòria

Article 16 Règim jurídic aplicable

1. La sol·licitud, la tramitació i la resolució de les ajudes del Programa 1 d'ajuda a les actuacions de millora de l'eficiència energètica en l'àmbit de barri, regulades en aquesta convocatòria, es regiran per les bases i la convocatòria que s'hi contenen i per la següent normativa:

  • El Reial decret 853/2021, de 5 d'octubre, pel qual es regulen els programes d'ajuda en matèria de rehabilitació residencial i habitatge social del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
  • El Reial decret 903/2022, de 25 d'octubre, pel qual es modifiquen el Reial decret 42/2022, de 18 de gener, pel qual es regula el Bo Lloguer Jove i el Pla Estatal per a l'Accés a l'Habitatge 2022-2025, així com el Reial decret 106/2018, de 9 de març, pel qual es regula el Pla Estatal d'Habitatge 2018- 2021, i el Reial decret 853/2021, de 5 d'octubre, pel qual es regulen els programes d'ajuda en matèria de rehabilitació residencial i habitatge social del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
  • El Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell de 12 de febrer de 2021, pel qual s'estableix el Mecanisme de Recuperació i Resiliència. En particular, les actuacions subvencionables recollides en la present convocatòria estan subjectes al compliment del principi de no causar un perjudici significatiu al medi ambient (DNSH per les seves sigles en anglès) i a la seva normativa d'aplicació al llarg de totes les fases, des de la fase de sol·licitud de l'ajuda com en la fase d'execució i la justificació, i estan subjectes a les disposicions europees i nacionals que ho regulen, i específicament al que es disposa en el Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer de 2021, i en el Reglament (UE) 2020/852 del Parlament Europeu i del Consell, de 18 de juny de 2020, i d'acord amb la Guia tècnica de la Comissió Europea (2021/C 58/01) sobre l'aplicació d'aquest principi.
  • L'Ordre HFP 1030/2021, de 29 de setembre, per la qual es configura el sistema de gestió del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
  • L'Ordre HFP 1031/2021, de 29 de setembre, per la qual s'estableix el procediment i format de la informació a proporcionar per les entitats del sector públic estatal, autonòmic i local per al seguiment del compliment de fites i objectius, i d'execució pressupostària i comptable de les mesures dels components del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
  • La Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
  • El Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions.
  • El Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
  • La Llei 4/2021, de 17 de desembre, de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que han de finançar-se amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
  • El Reial decret llei 36/2020, de 30 de desembre, pel qual s'aproven mesures urgents per a la modernització de l'Administració pública i per a l'execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

2. A falta del que es preveu en l'anterior normativa, s'aplicaran supletòriament les normes de dret administratiu o altres d'àmbit nacional o europeu que puguin resultar d'aplicació.

Article 17 Cost i finançament de les actuacions, i crèdit pressupostari

1. Dins de l'àmbit delimitat ERRP «Centre Històric d'Inca» i de conformitat amb l'Acord bilateral núm. 5 de la Comissió Bilateral, serà objecte de finançament la quantitat de 279.250,00 €, amb càrrec als fons transferits directament per la Conselleria de Mobilitat i Habitatge (CMV) de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears a l'Ajuntament d'Inca, atorgats per Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de 3 de juliol de 2023 (actual Conselleria d'Habitatge, Territori i Mobilitat).

Aquests fons provenen al seu torn de l'anterior Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (actualment Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana), atorgats en el marc del Component 2 «Implementació de l'Agenda Urbana espanyola: Pla de Rehabilitació i Regeneració Urbana», Inversió C02.I01 «Programa de rehabilitació econòmica i social en entorns residencials» del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, així com del finançament del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, establert pel Reglament UE 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer 2021.

Per la seva banda, i amb càrrec al pressupost municipal de l'anualitat corresponent, l'Ajuntament d'Inca finançarà la quantitat total de 300.000,00 €.

Taula 1. Distribució de financiació i cost de les actuacions

Cost finançat per l'Ajuntament d'Inca (€)

300.000,00

Cost finançat per la CMV a càrrec dels fons NextGenEU

279.250,00

Cost total finançat per l'Administració (CMV y Ayuntamiento de Inca) (€)

579.250,00

2. Les ajudes regulades i atorgades sobre la base de la present resolució s'abonaran amb càrrec a l'import total finançat/subvencionat per la CMV i l'Ajuntament d'Inca per a les actuacions de rehabilitació edificatòria (579.250,00 €), per les partides pressupostàries municipals i autonòmiques, amb les quanties màximes i anualitats que s'indiquen a continuació:

Partida pressupostària

Import (€)

Anualitat

04.15100.7810004 MR036

(No minimis)

269.250,00

2024

04.15100.7710004 MR036

(Minimis)

10.000,000

04.15100.7810004

(No minimis)

140.000,00

2025

04.15100.7710004

(Minimis)

10.000,00

04.15100.7810004

(No minimis)

140.000,00

2026

04.15100.7710004  (Minimis)

10.000,000

La concessió de les ajudes estarà limitada pel crèdit pressupostari existent que s'inclogui per a les actuacions de rehabilitació corresponents a la Fase I de l'anualitat 2024.

No obstant això, consumits aquests crèdits les quanties màximes es podrien incrementar, si hi hagués disponibilitat pressupostària suficient, mitjançant una resolució de modificació de la convocatòria amb els efectes, si és el cas, prevists en l'article 39.3 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu xomú de les administracions públiques. Aquesta modificació, tret que s'estableixi una altra cosa, no implicarà que s'ampliï el termini per a la presentació de sol·licituds, ni afectarà la tramitació ordinària de les sol·licituds ja presentades i no resoltes expressament.

Sense perjudici de l'anterior, en el marc de la Comissió Bilateral de Seguiment es podrien habilitar els crèdits complementaris necessaris per a la realització i/o la continuació de les actuacions subvencionables durant les fases següents i anualitats futures, sense que això impliqui l'obertura d'un nou termini per presentar sol·licituds, ni l'inici d'un nou còmput de termini per resoldre la tramitació dels expedients.

3. En el cas que al tancament de l'exercici pressupostari no es cobreixi la totalitat del pressupost assignat a l'anualitat d'execució prevista, l'import del romanent s'assignarà a la següent anualitat.

Aquesta incorporació es replicarà anualitat rere anualitat fins a haver aconseguit l'execució del 100 % dels crèdits, dins del límit temporal establert en el Reial decret 853/2021, de 5 d'octubre, pel qual es regulen els programes d'ajuda en matèria de rehabilitació residencial i habitatge social del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. A aquest efecte, l'òrgan competent de la Intervenció General municipal emetrà un informe previ valorant la repercussió de les ajudes sobre el compliment de l'estabilitat pressupostària municipal, així com dels límits de la plurianualitat.

Article 18 Import màxim de l'ajuda a percebre

1. La quantia de les ajudes es determinarà atenent al cost total de les actuacions a desenvolupar, segons els criteris de fixació de quanties establertes en els següents apartats.

2. La quantia màxima de la subvenció a concedir per edifici i habitatge no podrà superar els límits resultants que es descriuen a continuació:

a. La quantitat obtinguda de multiplicar el percentatge màxim establert en la taula que es detalla en el present article pel cost de les actuacions subvencionables.

b. La quantitat obtinguda de multiplicar la quantia màxima de l'ajuda per habitatge, establerta en la taula adjunta pel nombre d'habitatges dels edificis, incrementada, si és el cas, per la quantia de l'ajuda per metre quadrat de superfície construïda sobre rasant de local comercial o altres usos diferents a l'habitatge, fixada en la taula, en funció del nivell d'estalvi en consum d'energia primària no renovable aconseguit mitjançant l'actuació.

Per poder computar la quantia establerta per cada metre quadrat sobre rasant d'ús comercial o altres usos, serà necessari que els corresponents predis participin en els costos d'execució de l'actuació.

 

Taula 2. Quanties màximes de les ajudes a percebre i distribució percentual

Estalvi energètic aconseguit amb l'actuació

Percentatge màxim de subvenció del cost de l'actuació (%)

Procedència i distribució del percentatge de la subvenció (%)

Habitatges

Quantia màxima de l'ajuda per habitatge (€)

Procedència i quantia màxima de l'ajuda (€)

30% ≤ ΔCep,nren < 45%

55

Fons NextGen (40%)

11.200

Fons NextGen (8.100)

Ajuntament Inca (15%)

Ajuntament Inca (3.100)

45% ≤ ΔCep,nren < 60%

75

Fons NextGen (60%)

18.300

Fons NextGen (14.500)

Ajuntament Inca (15%)

Ajuntament Inca (3.800)

ΔCep,nren ≥ 60%

95

Fons NextGen (80%)

25.600

Fons NextGen (21.400)

Ajuntament Inca (15%)

Ajuntament Inca (4.200)

Δcep,nren = Indicador de consumo de energía primaria no renovable

3. En aquells casos en els quals s'hagi de procedir a la retirada d'elements com l'amiant, es podrà incrementar la quantia màxima de l'ajuda en la quantitat corresponent als costos deguts a la retirada, manipulació, transport i gestió dels residus d'amiant mitjançant empreses autoritzades, fins a un màxim de 1.000 € per habitatge o 12.000 € per edifici objecte de rehabilitació, el que resulti superior.

El cost d'aquestes ajudes es correspon amb el camp d'intervenció 025 bis «Renovació de l'eficiència energètica dels immobles existents, projectes de demostració i mesures de suport conformes als criteris d'eficiència energètica» de l'annex VI del Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell de 12 de febrer de 2021.

4. Dins dels límits establerts per aplicació de les taules incloses en aquest article, es podran considerar subvencionables tots aquells costos degudament acreditats que corresponguin a actuacions subvencionables segons el que es disposa en aquest article. Entre aquests, s'entendran inclosos els costos de gestió inherents al desenvolupament de les actuacions i despeses associades, els honoraris dels professionals intervinents en la gestió i desenvolupament de les actuacions, el cost de la redacció dels projectes, informe tècnics i certificats necessaris, les despeses derivades de la tramitació administrativa i altres despeses generals similars, sempre que tots ells estiguin degudament justificats amb el límit que correspongui segons el que es preveu en el present article.

5. En canvi, no es consideren costos subvencionables els corresponents a llicències, taxes, impostos o tributs. No obstant això, l'IVA o impost indirecte equivalent es podrà considerar elegible sempre que no puguin ser susceptibles de recuperació o compensació total o parcial.

6. Quan el projecte hagi rebut una subvenció amb càrrec al Programa 5 Llibre de l'edifici, per a la redacció de projectes de rehabilitació del programa 5b, es descomptarà la quantitat rebuda com a quantia de la subvenció amb càrrec al dit Programa 5. A aquest efecte, la determinació de la quantia màxima de l'ajuda amb càrrec a aquest Programa 1 es determinarà incloent el cost del projecte en la inversió subvencionable, i descomptant d'aquesta quantia màxima l'ajuda que s'hagi concedit dins del Programa 5 per a la redacció del projecte.

Article 19 Ajudes addicionals en situacions de vulnerabilitat econòmica

1. Quan s'identifiquin situacions de vulnerabilitat econòmica en algun dels propietaris o usufructuaris dels habitatges inclosos en l'edifici objecte de rehabilitació que obtingui resolució de concessió dins d'aquest programa, l'Ajuntament podrà, de manera exclusiva pel propietari o usufructuari afectat, concedir una ajuda addicional que podrà arribar fins al 100 % del cost de l'actuació imputable a aquest propietari o usufructuari, d'acord amb els criteris establerts en la Comissió Bilateral de Seguiment entre la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i el Ministeri, i condicionada, en tot cas, al compliment dels requisits en matèria d'eficiència energètica establerts a l'article 33 del Reial decret 853/2021.

Aquesta ajuda addicional es tramitarà en expedient a part per a cada habitatge que reuneixi els requisits, amb sol·licitud prèvia de l'interessat, i anirà condicionada al fet que l'edifici obtingui la subvenció d'aquest programa.

2. A l'efecte del que es disposa en aquest article, s'entendrà que concorre una situació de vulnerabilitat econòmica en aquells habitatges en les quals, en la data de sol·licitud, s'acrediti alguna de les següents situacions:

a. Unitat de convivència sense menors o sense persones amb grau de discapacitat igual o superior al 33 % o sense persones dependents, amb un nivell màxim d'ingressos de fins a 2 vegades l'IPREM.

b. Unitat de convivència amb un menor o amb una persona amb grau de discapacitat igual o superior al 33 % o amb grau de dependència II o III, amb un nivell màxim d'ingressos de fins a 2,5 vegades l'IPREM.

c. Unitat de convivència amb dos menors o persones amb grau de discapacitat igual o superior al 33 % o amb grau de dependència II o III, amb un nivell màxim d'ingressos de fins a 2,7 vegades l'IPREM.

d. Unitat de convivència amb tres o més menors o persones amb grau de discapacitat igual o superior al 33 % o amb grau de dependència II o III, amb un nivell màxim d'ingressos de fins a 3 vegades l'IPREM.

L'IPREM en tots els casos s'aplicarà sense ponderar.

Es considera unitat de convivència el conjunt de persones que habiten i gaudeixen de manera habitual i permanent d'un habitatge amb vocació d'estabilitat, sempre que hi estiguin empadronades en el moment de la sol·licitud, i amb independència de la relació existent entre totes elles, i una mateixa persona no pot formar part de dues unitats de convivència diferents.

La determinació dels ingressos de la persona o unitat de convivència a aquest efecte partirà de les quanties de la base imposable general i de l'estalvi, regulades en els articles 48 i 49 respectivament de la Llei 35/2006, de 28 de novembre, de l'impost sobre la renda de les persones físiques, corresponent a les dades fiscals més recents disponibles en el moment de la sol·licitud de l'ajuda corresponent. Excepcionalment i davant la no disposició de dades fiscals recents, s'aportaran altres informacions, incloent-hi una declaració responsable sobre els seus ingressos, a l'efecte de determinar els ingressos reals de la persona sol·licitant o de la unitat de convivència.

3. El percentatge i la quantia màxima de l'ajuda a percebre, quan s'acrediti la concurrència d'una situació de vulnerabilitat conforme al que es disposa en l'apartat segon, es calcularà d'acord amb la següent taula:

7. apartado segundo, se calculará conforme a la siguiente tabla:

Taula 3. Percentatge i quantia màxima de la subvenció en situacions de vulnerabilitat econòmic

Unitat de convivència

Ingressos de la unitat de convivència

Estalvi energètic aconseguit amb l'actuació

 

30% ≤ ∆cep,nren < 45%

 

45% ≤ ∆cep,nren < 60%

∆cep,nren ≥ 60%

%

 

Quantia

màxima (€)

Quantia i distribució (%)

 

%

Quantia

màxima (€)

Quantia i distribució (%)

%

Quantia

màxima (€)

Quantia i distribució (%)

Unitat de convivència sense menors o sense persones amb grau de discapacitat igual o superior al 33 % o sense persones dependents

Fins a 2 vegades l‘IPREM

100%

23.250 €

20.250€

Fons NextGen

100%

 

26.808 €

22.308€ Fons NextGen

100%

32.750 €

26.750€

Fons NextGen

3.000 €

Ajuntament Inca

4.500€ Ajuntament Inca

6.000€ Ajuntament Inca

Entre 2 i 3 vegades l'IPREM

75%

16.175 €

14.175 € Fons NextGen (70 %)

85%

20.846 €

17.486€ Fons NextGen (80%)

95%

28.075 €

24.075€ Fons NextGen (90 %)

2.000 € Ajuntament Inca (5%)

3.000€ Ajuntament Inca (5%)

4.000€ Ajuntament Inca (5%)

Unitat de convivència amb un menor o una persona amb grau de discapacitat igual o superior al 33 % o amb grau de dependència II o III

Fins a 2,5 vegades l' IPREM

100%

23.250 €

20.250 €

Fons NextGen

100%

26.808 €

22.308€ Fons NextGen

100%

32.750 €

26.750€

Fons NextGen

3.000 €

Ajuntament Inca

4.500€ Ajuntament Inca

6.000€ Ajuntament Inca

Entre 2,5 i 3,5 vegades l' IPREM

75%

16.175 €

14.175 € Fons NextGen (70 %)

85%

20.846 €

17.486 € Fons NextGen (80%)

95%

28.075 €

24.075€ Fons NextGen (90 %)

2.000 € Ajuntament Inca (5%)

3.000€ Ajuntament Inca (5%)

4.000€ Ajuntament Inca (5%)

Unitat de convivència amb dos menors o persones amb grau de discapacitat igual o superior al 33 % o amb grau de dependència II o III

Fins a 2,7 vegades l'IPREM

100%

23.250 €

20.250 €

Fons NextGen

100%

26.808 €

22.308€ Fons NextGen

100%

32.750 €

26.750€

Fons NextGen

3.000 €

Ajuntament Inca

4.500€ Ajuntament Inca

6.000€ Ajuntament Inca

Entre 2,7 i 3,7 vegades l' IPREM

75%

16.175 €

14.175 € Fons NextGen (70 %)

85%

20.846 €

17.486 € Fons NextGen (80%)

95%

28.075 €

24.075€ Fons NextGen (90 %)

2.000 € Ajuntament Inca (5%)

3.000€ Ajuntament Inca (5%)

4.000€ Ajuntament Inca (5%)

Unitat de convivència amb tres o més m nors o persones amb grau de discapacitat igual o superior al 33 % o amb grau de dependència II o III

Fins a 3 vegades l'IPREM

100%

23.250 €

20.250 €

Fons NextGen

100%

26.808 €

22.308€ Fons NextGen

100%

32.750 €

26.750€

Fons NextGen

3.000 €

Ajuntament Inca

4.500€ Ajuntament Inca

6.000€ Ajuntament Inca

Entre 3 i 4 vegades IPREM

75%

16.175 €

14.175 € Fons NextGen (70 %)

85%

20.846 €

17.486€ Fons NextGen (80%)

95%

28.075 €

24.075€ Fons NextGen (90 %)

2.000 € Ajuntament Inca (5%)

3.000€ Ajuntament Inca (5%)

4.000€ Ajuntament Inca (5%)

∆cep,nren= indicador de consum d'energia primària no renovable.

Article 20 Sol·licitud de l'ajuda i lloc de presentació

1. Les sol·licituds de les subvencions corresponents al Programa 1 d'ajudes a actuacions de rehabilitació en l'àmbit de barri que regula aquesta convocatòria es presentaran segons el model normalitzat que figura en l'annex 1, degudamentemplenat amb totes les dades requerides i juntament amb tota la documentació necessària que s'hi indica.

2. En el supòsit específic de sol·licitud d'ajudes complementàries a favor de determinades persones o unitats de convivència en situació de vulnerabilitat conforme al que s'estableix en l'article 19 d'aquesta resolució, la sol·licitud es presentarà d'acord amb el model previst a l'annex 5, preferentment en el mateix acte que la sol·licitud d'ajudes principal per a la millora de l'eficiència energètica en l'àmbit d'edifici.

3. La presentació de la sol·licitud per part del beneficiari comportarà l'autorització a l'Ajuntament d'Inca perquè recapti tota la informació que resulti necessària per a la gestió del procediment de concessió, i estigui en poder de qualsevol administració pública, especialment la informació de caràcter tributari, econòmica i la relativa a la Seguretat Social. En cas que l'interessat s'oposi al fet que l'Administració municipal faci les consultes referenciades anteriorment, haurà de fer-ho constar a la casella preparada a aquest efecte en el model de sol·licitud i aportar els documents acreditatius indicats.

4. La presentació de la sol·licitud implicarà que la persona interessada accepta les prescripcions establertes en aquesta resolució de bases i que accepta la subvenció que se li pugui concedir. Igualment, comportarà l'acceptació incondicionada de les bases establertes en el Reial decret 853/2021, de 5 d'octubre, i en el que es disposa en aquesta convocatòria.

5. Les sol·licituds hauran d'estar signades pel sol·licitant o pel seu representant, o bé manualment en el cas que es presentin de manera presencial, o bé digitalment. Així mateix, les sol·licituds es consideraran presentades a l'efecte de la seva tramitació en el moment en què s'obtingui el justificant de registre per l'interessat, tant en la presentació presencial com telemàtica.

6. D'acord amb el que estableix la disposició addicional octava de la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, respecte a la potestat de verificació de les administracions públiques, l'òrgan instructor podrà efectuar en l'exercici de les seves competències les verificacions necessàries per comprovar l'exactitud de les dades personals declarades pels interessats en la seva sol·licitud i que obrin en poder de les administracions públiques.

 

Article 21 Termini de presentació de les sol·licituds

1. El termini per a la presentació de sol·licituds de les ajudes del Programa 1 serà d'un any prorrogable, o fins a esgotar en aquest període el crèdit pressupostari assignat a aquestes ajudes, que s'iniciarà a partir endemà de la publicació d'aquesta convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).

2. En el supòsit que s'esgotassin els crèdits destinats a la present convocatòria abans de finalitzar el termini de presentació referit en l'apartat anterior, se suspendrà la concessió de les noves ajudes que se sol·licitin, i en aquest cas es dictarà per l'òrgan competent la corresponent resolució de suspensió, que serà objecte de publicació en el BOIB.

Article 22 Documentació necessària que ha d'acompanyar la sol·licitud

1. La sol·licitud de les ajudes del Programa 1 anirà acompanyada de la següent documentació:

a. Sol·licitud degudament emplenada amb les dades requerides segons el model normalitzat recollit a l'annex 1, signada per la persona sol·licitant o el seu representant. En el cas que la persona sol·licitant sigui una persona jurídica, acreditació d'estar degudament constituïda, segons la normativa que resulti d'aplicació.

b. Si és el cas, dades del representant, indicant cognoms i nom, NIF i acreditació documental de la representació que ostenta.

c. En el cas que el sol·licitant sigui un agent o gestor de la rehabilitació, acord de cessió del dret de cobrament o qualsevol altre amb els titulars de la propietat, comunitat de propietaris o agrupació de comunitats de propietaris pel qual se'ls faculti i autoritzi a actuar com a tals, i especifiqui detalladament les seves funcions.

d. Si és el cas, acord entre el propietari i arrendatari o usufructuari per a la realització de les obres objecte d'ajuda, juntament amb el contracte d'arrendament o usdefruit.

e. Si és el cas, sol·licitud d'ajuda addicional per situació de vulnerabilitat econòmica, segons el model normalitzat inclòs com a annex 5.

f. Si és el cas, sol·licitud d'acompte de les ajudes (fins a un 50 % màxim), segons model normalitzat inclòs com a annex 6.

g. En el cas existir més d'una persona beneficiària, document signat per tots els beneficiaris autoritzant el sol·licitant a tramitar la sol·licitud de la subvenció, així com declaració del percentatge de participació en les despeses de cadascun dels beneficiaris.

h. Dades de l'habitatge, habitatges, edifici o edificis a rehabilitar amb indicació dels seus domicilis i referències cadastrals, i nombre d'habitatges i, si és el cas, locals de l'edifici a rehabilitar amb indicació de la seva superfície construïda, i nombre d'altures inclosa la planta baixa, segons model normalitzat inclòs a l'annex 1.

i. Projecte de l'actuació o actuacions a realitzar o, en defecte d'això, memòria justificativa de l'actuació, que haurà de comptar amb la conformitat del destinatari últim.

La documentació mínima d'aquesta memòria serà una descripció, un pressupost desglossat per àmbits d'actuació i plànols. Així mateix, en la documentació del projecte d'actuació o en la memòria justificativa de l'actuació, segons correspongui, s'inclourà l'estalvi de consum d'energia primària no renovable estimat respecte a la situació inicial, la inversió subvencionable i la quantia de l'ajuda sol·licitada.

j. Certificat d'eficiència energètica de l'edifici existent en el seu estat inicial, amb el contingut mínim requerit pel Reial decret 390/2021, d'1 de juny, signat per tècnic competent i degudament registrat en el registre de la Comunitat Autònoma o amb sol·licitud de registre.

k. Certificat d'eficiència energètica de l'edifici obtingut considerant realitzades les actuacions previstes en el projecte, realitzat amb el mateix programa reconegut de certificació que l'utilitzat per al certificat previ a la intervenció, subscrit per tècnic competent, en el qual s'acrediti el compliment dels requisits establerts per a l'obtenció de l'ajuda.

l. Llibre de l'edifici existent per a la rehabilitació o l'estudi sobre el potencial de millora de l'edifici en relació amb els requisits bàsics definits en la LOE i un pla d'actuacions en el qual s'identifiqui l'actuació proposada, i amb el contingut mínim especificat en l'annex I del Reial decret 853/2021.

m. Si és el cas, còpia de l'acta o certificat del secretari o administrador amb l'acord de la comunitat, de les comunitats de propietaris degudament agrupades, o de l'assemblea de la cooperativa, pel qual s'aprova l'execució de les obres de rehabilitació objecte de les ajudes.

n. Si és el cas, còpia de l'acta o certificat del secretari o administrador, en què consti el nomenament del representant autoritzat per sol·licitar la subvenció objecte d'aquesta convocatòria.

o. Reportatge fotogràfic en color de totes aquelles zones que s'hagin de veure afectades per les actuacions de rehabilitació, així com de la façana principal de l'edifici. Les fotografies hauran de ser clarament visibles i identificar l'element a rehabilitar.

p. Sol·licitud i/o llicència urbanística quan sigui precisa, o autorització municipal anàloga, o compromís de la seva presentació als tres mesos des de la notificació de la resolució de concessió de l'ajuda segons model normalitzat inclòs com a annex 7. Si les obres estan iniciades, certificat de l'inici de les obres signat per tècnic titulat competent o acta de replanteig, signada i datada per director de l'obra o empresa constructora, i amb el vistiplau de la propietat.

q. Document de veracitat de dades bancàries, conforme al model normalitzat inclòs com a annex 2.

r. Avaluació favorable d'adequació o, si és el cas, la declaració responsable del compliment del principi de «no causar un perjudici significatiu al medi ambient (DNSH)», de conformitat amb el que s'estableix a l'article 2.6 del Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer de 2021, pel qual s'estableix el Mecanisme de Recuperació i Resiliència.

s. Declaració responsable d'absència de conflicte d'interessos (DACI).

t. Declaració responsable de NO haver sol·licitat les ajudes del Programa 3 de la convocatòria publicada per la Conselleria d'Habitatge, Teritori i Mobilitat (Ordre 31/2022 publicada en BOIB núm.157, de 3/12/2022) ni de sol·licitar-la en posteriors convocatòries en cas d'haver-n'hi per a la mateixa actuació, d'acord amb el que s'estableix a l'art. 36.2 del Reial decret 853/21, de 5 d'octubre, pel qual es regulen els programes en matèria de rehabilitació residencial i habitatge social del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, inclosa en el punt 10 de l'annex 1.

u. Compromís del sol·licitant del compliment dels principis transversals en relació amb l'execució d'actuacions del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) conforme a l'annex IV.C de l'Ordre HPF 1030/2021, inclòs a l'annex 3.

v. Declaració de cessió i tractament de dades en relació amb l'execució d'actuacions del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), segons el model normalitzat de l'annex 4.

w. Contracte o oferta signada i pressupost desglossat per partides, mesuraments, preus unitaris i totals, amb l'IVA o l'impost indirecte equivalent desglossat corresponent i la seva acceptació expressa per part de la comunitat de propietaris o propietari únic. En el full de resum per capítols haurà de constar la signatura, el seu NI, i la data. Quan algun dels costos subvencionables per execució d'obra superi l'import de 40.000 €, exclòs IVA, es presentaran tres ofertes diferents. En el cas de triar l'oferta que no resulti ser l'econòmicament més avantatjosa, se n'haurà de justificar adequadament l'elecció. Queden exemptes les sol·licituds d'obres iniciades en la data de sol·licitud.

x. Pressupostos d'honoraris professionals intervinents, del cost de redacció dels projectes, informes tècnics i certificats necessaris, les despeses derivades de la tramitació administrativa, i altres despeses generals similars incloses en les despeses subvencionables per a les quals se sol·liciti ajuda.

y. Si és el cas, declaració responsable que inclogui detall d'altres ingressos o subvencions que hagin finançat l'activitat subvencionada amb indicació del seu import i procedència.

z. Si és el cas, justificació documental d'altres despeses que siguin subvencionables a l'empara del Programa 1 del PRTR per als quals se sol·liciti ajuda, incloses despeses financeres relacionades amb la sol·licitud de crèdit o la constitució d'avals.

El pressupost d'aquestes despeses financeres s'acreditarà mitjançant un informe signat per l'entitat financera concedent.

aa. Quan els sol·licitants, en aplicació del que s'estableix a l'article 28 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, manifestin la seva oposició al fet que l'Administració recapti electrònicament la documentació necessària per a la tramitació de l'expedient, hauran de presentar:

i. Dades d'identitat del sol·licitant i de tots els beneficiaris, i del representant, si és el cas.

ii. Dades relatives a la titularitat cadastral relatius a l'immoble objecte d'aquesta sol·licitud.

iii. Dades relatives a les altes en l'impost sobre activitats econòmiques, en les quals es trobi donat d'alta el beneficiari en cas de ser una empresa.

2. Tant la sol·licitud com la documentació requerida establerta en els annexos es dirigirà a l'Ajuntament d'Inca i es presentarà preferentment de manera telemàtica a través de la Seu Electrònica de l'Ajuntament d'Inca (https://incaciutat.sedelectronica.es). En els supòsits en què els interessats no estiguin obligats a relacionar-se electrònicament amb l'Administració i no s'hagi pogut presentar la sol·licitud i la documentació electrònicament, la sol·licitud podrà presentar-se en qualsevol dels llocs que estableix l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Article 23 Sol·licitud de l'ajuda addicional per justificació de vulnerabilitat econòmica

1. La sol·licitud de l'ajuda addicional per justificació de situació de vulnerabilitat econòmica quedarà en tot moment condicionada a la concessió d'ajuda de l'expedient general de l'edifici en el qual se situï l'habitatge dins del Programa 1, i es podrà sol·licitar alhora que la de rehabilitació.

2. La sol·licitud de l'ajuda addicional per justificació de vulnerabilitat econòmica, dels propietaris o usufructuaris dels habitatges inclosos en els edificis sol·licitants de la subvenció al programa d'ajudes a actuacions de rehabilitació en l'àmbit de barri, s'haurà de completar en el model normalitzat recollit a l'annex 5 de la present convocatòria, degudament emplenat amb les dades requerides, signat per la persona sol·licitant o el seu representant i acompanyat de tota la documentació exigida que s'hi relaciona.

3. El procediment i el lloc de presentació d'aquesta sol·licitud d'ajuda addicional per vulnerabilitat econòmica i el termini seran els mateixos que els prevists per a les sol·licituds generals.

Article 24 Esmena de la sol·licitud presentada

Si la sol·licitud no complís amb els requisits que estableix la normativa aplicable o manca de la documentació requerida en la present convocatòria, l'òrgan instructor requerirà les persones interessades perquè, en el termini de deu dies hàbils a comptar des de la notificació, esmenin el defecte o aportin els documents requerits, tot advertint-los que, en cas de no fer-ho, s'entendrà que desisteixen de la seva sol·licitud, i es dictarà resolució en els termes previstos a l'article 21 de la Llei 39/2015, de conformitat amb el que s'estableix a l'article 68.1 de la referida norma.

Article 25 Protecció de dades

La sol·licitud de la present ajuda implicarà que la persona interessada autoritza l'Ajuntament d'Inca per tractar les dades de caràcter personal per gestionar les ajudes, de conformitat amb el que es disposa a la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, i les seves normes de desenvolupament, i amb el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de les seves dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades.

Article 26 Autorització per sol·licitar dades de caràcter personal

La sol·licitud de les ajudes contingudes en aquesta resolució implicarà l'autorització expressa a l'Ajuntament d'Inca per recaptar els certificats i documents necessaris per resoldre els expedients, i especialment la informació de caràcter tributari sigui estatal, autonòmica o local, de Seguretat Social, econòmica, cadastral, registral o patrimonial i qualsevol altra pertinent per comprovar les dades manifestades en la sol·licitud d'ajuda, de conformitat amb el que es disposa a la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.

No obstant això, si el sol·licitant s'oposàs expressament a aquesta autorització en la corresponent sol·licitud, haurà de presentar personalment tota la documentació acreditativa que sigui necessària per tramitar i resoldre l'expedient en els terminis que assenyali l'administració actuant.

Article 27 Instrucció del procediment

1. L'Àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament d'Inca serà l'òrgan encarregat de la instrucció del procediment de concessió de les ajudes previstes en aquesta convocatòria.

2. Correspondrà a l'Àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament d'Inca dur a terme, d'ofici, totes les actuacions que consideri necessàries per determinar, conèixer i comprovar les dades en virtut de les quals es dictarà la corresponent resolució de concessió o denegació de les ajudes sol·licitades a l'empara del Programa 1. A aquest efecte, sense perjudici del que, quant a la instrucció del procediment, es disposa en l'article 24 de la Llei 38/2003 i l'article 16 del Text refós de la Llei de Subvencions, l'òrgan instructor podrà:

a. Comprovar tota la documentació presentada i verificar que la sol·licitud compleix amb tots els requisits establerts en la present convocatòria.

Si la sol·licitud presentada estigués incompleta o patís de defectes, es requerirà les persones interessades perquè, en el termini de deu dies hàbils comptats a partir de la recepció de la notificació, procedeixin a esmenar el requerit, tot advertint-les que, transcorregut aquest termini sense aportar la documentació requerida, se les tendrà per desistides de la seva sol·licitud, de conformitat amb el que es disposa a l'art. 41 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú.

b. Requerir, en qualsevol moment durant la tramitació de l'expedient, la persona interessada perquè aporti la documentació necessària o qualsevol altra dada o informes complementaris que permetin acreditar el compliment dels requisits i que resultin necessaris per a la resolució de l'expedient.

c. Dur a terme les verificacions i els controls que siguin necessaris.

3. La concessió de les ajudes es resoldrà per estricte ordre de presentació de la sol·licitud de manera completa i correcta, fins a esgotar els fons disponibles.

4. El nombre màxim d'ajudes que es podran concedir vendrà determinat per la quantia del crèdit pressupostari destinat a la convocatòria, i no podran superar-se individualment per cada edifici o habitatge els límits quantitatius establerts en els articles 18 i 19 d'aquesta convocatòria.

Article 28 Verificació d'absència de conflicte d'interessos

1. Amb caràcter general, les autoritats i el personal que participin en el procediment de concessió de les ajudes previstes en aquesta convocatòria en els qui concorri alguna de les causes que puguin donar lloc a situacions de conflicte d'interès conforme a la normativa europea i nacional d'aplicació, s'abstindran d'intervenir en els procediments afectats. A l'efecte d'identificar aquestes situacions, es procedirà conforme al que es disposa en els apartats següents.

2. Amb caràcter previ a la comprovació dels requisits de les sol·licituds, l'òrgan instructor competent per elaborar la proposta de resolució de les ajudes, juntament amb els treballadors que participen en la tramitació de l'expedient de concessió, hauran de signar les corresponents declaracions d'absència de conflicte d'interès (DACI), respecte dels participants en el procediment, segons el model recollit a l'annex I de l'Ordre HFP/55/2023, de 24 de gener, relativa a l'anàlisi sistemàtica del risc de conflicte d'interès en els procediments que executen el Pla de Recuperació, transformació i Resiliència.

Així mateix, i amb caràcter previ a la comprovació del compliment dels requisits de les sol·licituds, per part de l'òrgan competent per a la concessió de la subvenció es realitzarà l'anàlisi sistemàtica i automatitzada de risc de conflicte d'interessos a través de l'eina informàtica de data mining MINERVA, amb seu a l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT) habilitada a aquest efecte, respecte als empleats que participin en els procediments de concessió de les subvencions d'aquesta convocatòria, en les fases de valoració de sol·licituds i resolució de concessió, formin part o no d'una entitat executora o d'una entitat instrumental, de conformitat amb el que es disposa per l'article 3 de la referida Ordre HFP/55/2023, de 24 de gener.

A través d'aquesta eina s'analitzaran les possibles relacions familiars o vinculacions societàries, directes o indirectes, en les quals pugui existir un interès personal o econòmic susceptible de provocar un conflicte d'interessos, entre les persones abans esmentades i els participants en cada procediment de concessió de les ajudes de la present convocatòria.

Aquesta anàlisi de risc s'efectuarà respecte a totes les sol·licituds presentades per obtenir les ajudes del Programa 1 per al finançament de les actuacions de rehabilitació en l'àmbit de barris que s'executassin dins de l'àmbit d'actuació delimitat ERRP «Centre Històric d'Inca». A aquest efecte, es considerarà que existeix vinculació societària susceptible de generar un conflicte d'interès en el procediment de concessió de les ajudes quan aquesta suposi titularitat real, o relació de vinculació de tipus administrador, directiu, o pertinença al consell d'administració de l'empresa en qüestió.

3. Una vegada realitzat l'encreuament de dades a través de l'eina informàtica de referència, l'endemà s'oferirà el resultat de l'anàlisi de risc de conflicte d'interès al responsable de l'operació. Aquest resultat podrà consistir en:

a. La detecció d'una o diverses banderes vermelles: quan es detectin circumstàncies que posin de manifest l'existència de conflicte d'interès. En aquest cas, el resultat de l'anàlisi serà traslladat per l'òrgan responsable de l'operació a les persones afectades subjectes a l'anàlisi del risc de conflicte d'interessos i al superior jeràrquic del decisor afectat, amb la finalitat que s'abstingui si, respecte a aquestes, ha estat identificada l'existència d'una situació de risc de conflicte, i es procedirà a aplicar el procediment establert a l'article 6 de l'Ordre HFP/55/2023. En aquests supòsits, en el termini de dos dies hàbils, el decisor afectat podrà abstenir-se. Així mateix, l'anàlisi del risc de conflicte d'interessos es tornarà a realitzar respecte de qui substitueixi la persona que, en compliment d'aquest procés, s'hagi abstingut en el procediment, i s'aplicarà novament l'anàlisi descrita.

No obstant això, en el termini de dos dies hàbils, la persona afectada per la identificació d'un risc de conflicte d'interès, concretat en una bandera vermella, podrà al·legar de forma motivada, davant el seu superior jeràrquic, que no reconeix la validesa de la informació, i en aquest cas haurà de ratificar la seva manifestació d'absència de conflicte d'interès mitjançant la signatura d'una nova DACI, la redacció de la qual reflectirà degudament la situació plantejada i l'absència de conflicte d'interès.

b. La detecció d'una o diverses banderes negres: quan no existeix informació sobre risc de conflicte d'interès o no és possible la seva anàlisi per a algun o alguns dels participants en el procediment, per tractar-se d'una entitat/entitats sobre la qual/les quals no es disposa de dades a les bases de l'AEAT. Aquest resultat no implicarà la suspensió automàtica del procediment en curs de concessió de subvencions.

No obstant això, quan per al licitador o el sol·licitant d'ajuda no existeixin dades de titularitat real en les bases de dades de l'AEAT, se seguirà el procediment descrit a l'article 7 de l'Ordre HFP/55/2023. En aquests casos, l'òrgan competent per a la concessió de la subvenció podrà sol·licitar als participants en el procediment la informació sobre la seva titularitat real, sempre que l'AEAT no disposi d'aquesta informació de titularitats reals de l'empresa objecte de consulta i així ho hagi indicat mitjançant la corresponent bandera negra al responsable de l'operació de què es tracti. Aquesta informació s'haurà d'aportar en el termini de cinc dies hàbils des que es formuli la sol·licitud d'informació, sense perjudici que la falta de lliurament d'aquesta informació en el termini establert serà causa d'exclusió del procediment. Una vegada rebudes les dades, aquestes seran adequadament custodiades d'acord amb la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.

Finalment, a través de l'eina informàtica MINERVA l'òrgan competent per a la concessió de la subvenció realitzarà un nou control ex-ante del risc de conflicte d'interès, indicant en lloc del sol·licitant els titulars reals recuperats per l'òrgan competent per a la concessió de la subvenció.

c. La no detecció de circumstàncies que posin de manifest el conflicte d'interessos: en aquest cas el procediment de concessió de les ajudes seguirà el seu curs.

4. En els supòsits previstos en l'apartat anterior, les declaracions d'absència de conflicte d'interès (DACI) que hagin de formalitzar-se per les autoritats i el personal en qui concorri alguna de les causes que pugui donar lloc a un conflicte d'interès s'ajustaran en tot cas al contingut mínim previst en els annexos I i II de la referida Ordre HFP/55/2023, de 24 de gener.

Article 29 Propostes de resolució de concessió

1. L'òrgan instructor competent, a la vista del contingut de l'expedient, podrà formular successives propostes de resolució de concessió o denegació de les ajudes sol·licitades objecte d'aquesta convocatòria, conforme vagi sent gestionat i comprovat el compliment dels requisits, incloent-hi la documentació completa, fins a esgotar el crèdit assignat.

2. En les propostes de resolució, respectivament, s'inclouran les següents dades:

- La identificació del sol·licitant o de tots els sol·licitants als quals s'ha concedit o, si és el cas, s'ha denegat l'ajuda.

- L'import de l'ajuda concedida a l'empara del Programa 1.

- Les partides pressupostàries i l'anualitat a la qual s'imputarà la despesa.

- Les condicions a les quals s'ha d'ajustar l'eficàcia de la concessió de l'ajuda.

- La resta d'obligacions de les quals hagi de respondre la persona beneficiària.

- El reconeixement de l'obligació amb la proposta de pagament, que inclourà la relació de les persones beneficiàries de l'ajuda i l'import reconegut, si és el cas.

- El termini/s en el qual han d'executar-se les obres o actuacions subvencionables.

- Si és el cas, les bestretes a compte que poguessin correspondre als sol·licitants de l'ajuda.

3. Les propostes de resolució de concessió de les ajudes objecte de la present convocatòria s'elevaran per l'òrgan instructor a l'òrgan encarregat de resoldre el procediment perquè dicti la corresponent resolució definitiva, sense necessitat de concedir tràmit d'audiència en virtut de l'article 24.4 de la Llei 38/2003, i sense perjudici de la possibilitat que tendran les persones interessades per al·legar i presentar els documents i les justificacions que considerin pertinents en el recurs que es pugui interposar contra la resolució final de l'expedient.

4. En els casos en què s'hagués presentat sol·licitud d'ajuda addicional per vulnerabilitat econòmica, la formulació de proposta de resolució i el seu caràcter quedaran vinculats a l'existència d'una resolució de concessió provisional o definitiva de l'expedient general.

5. La proposta de resolució en cap cas suposarà la creació de cap dret a favor del beneficiari, mentre no s'hagi dictat i notificat la resolució de concessió.

6. En cas que es produïssin renúncies pels beneficiaris de les ajudes, es proposarà al següent o següents sol·licitants per l'ordre de prelació establert, fins a esgotar el crèdit pressupostari assignat a la convocatòria.

Article 30 Resolució

1. La Junta de Govern Local serà l'òrgan competent per dictar les resolucions definitives de concessió o de denegació de les ajudes sol·licitades, a mesura que l'òrgan instructor formuli les corresponents propostes de resolució de les sol·licituds presentades, en el termini previst en l'article següent.

2. En cas de detectar-se l'incompliment pels sol·licitants dels requisits previstos en la present convocatòria i en la resta de la normativa d'aplicació, es denegarà mitjançant resolució motivada i notificada l'ajuda del Programa 1.

3. En tot cas, la resolució de concessió de les ajudes del Programa 1 contindrà necessàriament les següents dades:

La identificació del sol·licitant o de tots els sol·licitants als quals s'ha concedit l'ajuda.

L'import total de l'ajuda concedida a l'empara d'aquest Programa 1.

Les partides pressupostàries i l'anualitat a les quals s'imputarà la despesa.

Les condicions a les quals s'ha d'ajustar l'eficàcia de la concessió de l'ajuda.

La resta d'obligacions de les quals hagi de respondre la persona beneficiària.

El reconeixement de l'obligació amb la proposta de pagament, que inclourà la relació de les persones beneficiàries de l'ajuda i l'import reconegut.

El termini/s en el qual han d'executar-se les obres o actuacions subvencionables.

Si és el cas, les bestretes a compte que poguessin correspondre als sol·licitants de l'ajuda.

Article 31 Termini per resoldre, publicació i recursos

1. El termini màxim per dictar i notificar a la persona interessada la resolució de concessió de les ajuda sol·licitada serà de tres mesos, a comptar des de la data de presentació de la corresponent sol·licitud, sempre que aquesta fos correcta per haver-se presentat amb tota la documentació requerida.

2. Si es dona el venciment del termini màxim sense que s'hagi dictat i notificat resolució expressa, els interessats podran entendre desestimada la seva sol·licitud per silenci administratiu, de conformitat amb el que es preveu en l'article 22.2 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de novembre.

3. La resolució de concessió provisional o definitiva, així com la resta d'actes de tràmit del procediment, es notificaran de manera individualitzada i preferentment per mitjans electrònics d'acord amb el que es preveu a l'article 41.1 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, i en tot cas, quan l'interessat resulti obligat a rebre-la per aquesta via, de conformitat amb el que es disposa en la referida norma.

No obstant això, l'interessat podrà assenyalar en la seva sol·licitud el mitjà a través del qual prefereix comunicar-se i ser notificat per l'administració actuant, el qual podrà ser modificat per ell en qualsevol moment de la tramitació d'expedient, excepte per als subjectes obligats a relacionar-se electrònicament amb l'Administració pública.

4. Addicionalment, la persona interessada podrà identificar un dispositiu electrònic i/o una adreça de correu electrònic que serviran per a l'enviament dels avisos regulats a l'article 41 de la Llei del procediment administratiu comú. La falta de pràctica d'aquest avís no impedirà que la notificació sigui considerada plenament vàlida.

5. Contra la resolució definitiva, per la qual es concedeixi o denegui l'ajuda sol·licitada a l'empara del Programa 1 Actuacions de rehabilitació en l'àmbit de barri, que esgota la via administrativa, es podrà interposar un recurs potestatiu de reposició en el termini d'un mes des de l'endemà de la notificació de la resolució, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015.

També podrà interposar-se directament un recurs contenciós administratiu davant la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos, a comptar des de l'endemà de la notificació de la resolució per la qual es concedeixi o denegui l'ajuda sol·licitada, d'acord amb el que es disposa a l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Capítol III Gestió, avaluació i control

Article 32 Justificació i pagament de l'ajuda

1. Els beneficiaris destinataris últims de les ajudes previstes en aquesta convocatòria hauran de justificar el destí dels fons rebuts a les actuacions de rehabilitació objecte d'aquestes ajudes. La dita justificació necessàriament haurà de complir amb els següents requisits:

a. Les actuacions objecte de finançament a través d'aquest Programa 1 hauran d'estar finalitzades en el termini establert en la resolució definitiva de concessió de l'ajuda, i en tot cas, abans del dia 31 de maig de 2026.

b. La justificació de l'execució de les actuacions subvencionables pels destinataris últims de les ajudes haurà de realitzar-se davant l'Ajuntament d'Inca en un termini màxim de tres mesos, a comptar des de la finalització de les actuacions establerta en la resolució de concessió, i en tot cas, abans del 30 de juny 2026.

Per a això la persona destinatària última de les ajudes haurà de complir amb el que s'estableix a l'article 34 del Reglament del MRR per a cada actuació subvencionable.

c. Igualment, els beneficiaris últims hauran de presentar davant l'Ajuntament d'Inca la següent documentació, inclosa a l'annex 8:

i. Projecte de l'obra realment executada, en el cas que l'actuació requereixi projecte.

ii. Certificat de final d'obra, quan correspongui, subscrit pel director d'obra i director d'execució de l'obra, si és el cas.

iii. Certificat de la instal·lació tèrmica, si és el cas, subscrit pel director de la instal·lació o instal·lador autoritzat i registrat en l'òrgan competent de la Comunitat Autònoma, d'acord amb el RITE.

iv. Certificat d'eficiència energètica obtingut una vegada realitzades les actuacions amb el mateix programa reconegut de certificació que l'utilitzat per al certificat previ a la intervenció, subscrit per tècnic competent, en el qual s'acrediti el compliment dels requisits establerts per a l'obtenció de l'ajuda, i registrat en el registre de l'òrgan competent de la Comunitat Autònoma o amb sol·licitud de registre.

v. Comunicació de la posada en servei de les instal·lacions a l'Administració competent, i les autoritzacions que procedeixin.

vi. Memòria d'actuació justificativa del compliment de les condicions imposades en la concessió de la subvenció, conforme a l'exigit per aquestes bases i la resolució de concessió de l'ajuda, amb indicació de les activitats realitzades i dels resultats obtinguts. Aquesta memòria serà realitzada i subscrita per un tècnic titulat competent autor del projecte o de direcció de l'execució de l'actuació, i indicarà així mateix la data de conclusió de les actuacions. S'hi farà constar el compliment de la normativa d'obligat compliment que li sigui aplicable.

vii. Títol habilitant de naturalesa urbanística, si és el cas, que correspongui (declaració responsable, comunicació prèvia o llicència, segons sigui procedent) o autoritzacions necessàries per a l'execució de les obres, si no s'haguessin aportat amb anterioritat.

viii. Reportatge fotogràfic en color de les obres executades, del cartell d'obra i del cartell definitiu.

ix. Declaració responsable amb detall d'altres ingressos o subvencions que hagin finançat l'activitat subvencionada, amb indicació de l'import i la seva procedència.

x. Relació certificada i còpia de les factures i corresponents justificants bancaris de pagament, relatius a la inversió realitzada, que responguin al pressupost i contractes presentats.

xi. Per a la justificació de les despeses imputables a subvencions d'un import igual o inferior a 6.000 euros, serà suficient presentar una declaració responsable de la persona o entitat beneficiària, sense perjudici de les actuacions posteriors de comprovació i control que, si és el cas, s'estableixin.

2. Tots els documents justificatius hauran de correspondre a l'objecte, les condicions, la finalitat i el termini d'execució de la subvenció, i anar dirigits a nom del beneficiari d'aquesta.

El beneficiari de l'ajuda haurà de ser titular o cotitular del compte bancari des de la qual es realitzin els pagaments justificats.

3. La documentació justificativa es presentarà a través de la Seu Electrònica de l'Ajuntament d'Inca, i serà obligatòria la seva presentació de manera telemàtica per a les persones jurídiques i resta de subjectes que especifica l'article 14.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i potestativa per a les persones físiques.

A aquest efecte, en el portal web de l'Ajuntament es posarà a la disposició de les persones interessades un tràmit específic des del qual aportar la tota documentació justificativa referida.

4. Una vegada comprovada l'execució de l'actuació o actuacions per part del destinatari últim de les ajudes, així com el lliurament de tota la documentació requerida, l'òrgan competent ordenarà el pagament de la subvenció amb esment exprés a la procedència dels fons i al seu finançament pel Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR).

5. El pagament de la subvenció podrà efectuar-se:

a. Per obres concloses: una vegada aportada la documentació requerida en el punt 1.

b. Mitjançant l'abonament de bestretes a compte: fins a una quantitat màxima del 50 % de l'ajuda sol·licitada, sempre que es compleixin totes les condicions estipulades per al Programa 1 objecte de la present convocatòria. Aquestes bestretes no hauran de ser objecte de garantia o aval per part del destinatari últim, si bé per concedir-se hauran de complir-se les següents condicions:

i. La quantitat màxim a bestreure no podrà superar el 50 % de l'import total de l'ajuda.

ii. La bestreta es destinarà exclusivament a cobrir despeses de l'actuació objecte de subvenció, i s'haurà de justificar adequadament.

iii. D'acord amb el que s'estableix a l'article 61.3 del Reial decret llei 36/2020, de 30 de desembre, el destinatari últim de la bestreta sol·licitada haurà d'acreditar que es troba al corrent del pagament de les obligacions de reemborsament de qualsevol altra bestreta concedida anteriorment, amb càrrec als crèdits específicament consignats per a la gestió de fons europeus en els Pressupostos Generals de l'Estat.

L'Ajuntament d'Inca comprovarà el compliment d'aquesta condició, amb caràcter previ al pagament de l'acompte, i exigirà, quan no pugui acreditar-se d'una altra manera, una declaració responsable del destinatari últim o certificació de l'òrgan competent si aquest fos una administració pública.

Article 33 Mesures de comprovació, control i seguiment de les actuacions subvencionables

1. Correspon a l'òrgan instructor designat per l'Ajuntament d'Inca la comprovació que les obres de rehabilitació realitzades objecte de la subvenció s'adeqüen al projecte subvencionat i a les condicions de la resolució de concessió. A aquest efecte, el personal del dit servei realitzarà les visites de supervisió que es considerin necessàries sobre els habitatges i edificis als quals s'hagi concedit la subvenció, a fi de comprovar l'adequada realització de l'actuació subvencionable.

Els sol·licitants hauran de facilitar l'accés a l'edifici i els habitatges, i tot aquella documentació relativa a la subvenció que se'ls sol·liciti.

2. L'òrgan instructor podrà igualment adoptar en qualsevol moment totes aquelles altres mesures de comprovació i control que consideri oportunes sobre l'activitat subvencionable, a l'efecte de comprovar que la persona beneficiària o l'entitat col·laboradora compleixi el que s'estableix en la normativa estatal i autonòmica de subvencions, i en la present resolució.

3. Així mateix els beneficiaris de les ajudes estaran obligats a presentar la documentació i la informació que a aquest efecte els requereixi l'òrgan competent, en el termini de deu dies hàbils a comptar des de la notificació del requeriment.

Article 34 Alteració de les condicions de les ajudes

1. Tota alteració de les condicions tengudes en compte per l'òrgan instructor competent per a la concessió de les ajudes del Programa 1 objecte de la present convocatòria, sempre que s'entengui complert l'objecte d'aquesta, podrà donar lloc a la modificació de la resolució de concessió. A aquest efecte, l'òrgan instructor dictarà l'oportuna resolució de modificació i/o liquidació corresponent, en la qual es reajustarà l'import de les ajudes concedides, i s'aplicaran els criteris i límits establerts en el seu atorgament, i la persona beneficiària queda obligada, si és el cas, a la devolució de l'import rebut en excés. L'ajustament de les ajudes en cap cas podrà comportar el reconeixement d'un import superior al concedit en la resolució inicial.

2. En el cas d'incompliment parcial sobre l'objectiu d'estalvi energètic de l'actuació, s'ajustarà l'import de la subvenció a l'estalvi energètic realment aconseguit, de conformitat amb la taula d'estalvi energètic que figura a l'article 18 de la present resolució.

Article 35 Revocació i reintegrament

1. L'incompliment de les obligacions establertes en la present convocatòria, a l'article 37 de la Llei 38/2003 i a l'article 44 del Decret legislatiu 2/2005 donarà lloc a la revocació de l'ajuda i al reintegrament de les quanties percebudes indegudament pels beneficiaris.

2. Concretament, seran causes de reintegrament de l'ajuda percebuda les següents:

a. L'incompliment de qualsevol de les condicions imposades amb motiu de la concessió de l'ajuda del programa objecte d'aquesta convocatòria, en qualsevol dels supòsits establerts a l'article 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, així com l'incompliment de les fites, els objectius, els terminis, o qualsevol altre aspecte de la normativa que estigui vinculada al PRTR.

b. Això serà causa d'inici de procediment de reintegrament de les quantitats percebudes i l'exigència de l'interès de demora, des del moment del pagament de la subvenció, i s'aplicarà el procediment de reintegrament regulat en el capítol II del títol II de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

c. L'incompliment per part dels destinataris últims de l'ajuda del principi de DNSH i/o de l'etiquetatge climàtic o de les condicions recollides a l'annex a la CID i en els apartats 3, 6 i 8 del component 2 del PRTR.

d. L'incompliment per part dels destinataris últims de les ajudes de l'obligació de comunicar immediatament, fins i tot durant la tramitació de la sol·licitud, a l'òrgan instructor, qualsevol modificació de les condicions que puguin motivar o haguessin motivat tal reconeixement i que pogués determinar la pèrdua sobrevinguda del dret a l'ajuda, conforme al que estableix l'article 13.3.c) d'aquesta convocatòria.

e. L'incompliment per part del destinatari últim de l'obligació de justificació establerta en el programa objecte de la present convocatòria. En aquest cas, no es pagarà la subvenció i es declararà la pèrdua del dret al cobrament parcial i, si és el cas, es declararà el reintegrament de la quantia anticipada d'aquesta, de conformitat amb el que s'estableix en l'article 89 del Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, utilitzant. Per a això s'utilitzarà el procediment previst a l'article 42 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre.

f. L'incompliment per part dels beneficiaris de les condicions, els requisits i les obligacions als quals se supedita el reconeixement, la percepció, la justificació i/o el manteniment de les ajudes establertes en la resolució de concessió o en el Reial decret 853/2021, de 5 d'octubre, i es procedirà a la declaració d'incompliment i, en conseqüència, a la pèrdua del dret a la percepció de la subvenció o, quan correspongui, al reintegrament de les quantitats percebudes i a l'exigència de l'interès de demora des del moment del pagament fins a la data en què s'acordi la procedència del reintegrament, això sense perjudici d'altres responsabilitats que pertocassin.

Article 36 Règim d'infraccions i sancions

Les accions i les omissions que constitueixin infraccions administratives en matèria de subvencions seran les tipificades en els articles 56, 57 i 58 de la Llei 38/2003 general de subvencions, i en els articles 51, 52 i 53 del Decret legislatiu 2/2005, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions.

Article 37 Informació addicional als sol·licitants

De conformitat amb el que es preveu en l'article 22.2.d) del Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer de 2021, pel qual s'estableix el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR), i a l'article 8 de l'Ordre HFP 1030/2021, s'informa els sol·licitants que les ajudes del Programa 1 estan subjectes a les següents consideracions:

a. En ser programes d'ajudes desenvolupades en el marc del MRR es preveu l'obligació de registrar les dades del beneficiari de les ajudes a la «Base de dades dels beneficiaris de les ajudes, contractistes i subcontractistes» prevista a l'article 8 de l'Ordre HFP 1030/2021, així com la subjecció als controls duits a terme pels organismes europeus: Comissió Europea, Oficina de Lluita contra el Frau, Tribunal de Comptes Europeu i Fiscalia Europea.

b. L'Administració i els òrgans previstos a l'article 22 del Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer de 2021, tendran la possibilitat d'accedir a la informació continguda en el Registre de Titularitats Reals, creat per l'Ordre JUS/319/2018, de 21 de març, per la qual s'aprova el nou model per a la presentació en el Registre Mercantil de comptes anuals consolidats dels subjectes obligats a la seva publicació, així com la possibilitat d'accedir a altres bases de dades de les administracions públiques que puguin subministrar tals dades sobre els titulars reals.

c. Es preveu la cessió d'informació entre aquests sistemes i el Sistema de Fons Europeus, segons les previsions contingudes a la normativa europea i nacional aplicable. En aquest sentit, la lletra e) de l'apartat 2 de l'article 22 del Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer de 2021, i l'article 129 del Reglament financer (Reglament [UE, Euratom] 2018/1046 del Parlament Europeu i del Consell, de 18 de juliol de 2018), estableixen la condició que la percepció de fons del Pla de Recuperació i Resiliència està condicionada al fet que els beneficiaris de les ajudes es comprometin per escrit a concedir els drets i els accessos necessaris per garantir que la Comissió, l'OLAF, el Tribunal de Comptes Europeu, la Fiscalia Europea i les autoritats nacionals competents puguin exercir les seves competències.

Article 38 Lluita contra el frau

1. De conformitat amb el que es disposa a la Comunicació 1/2017, de 6 d'abril, del Ministeri d'Hisenda i Funció Pública, a l'efecte de facilitar la remissió a les autoritats competents de qualsevol informació rellevant en la lluita contra el frau als interessos financers de la Unió Europea, qualsevol persona que tengui coneixement de fets que poguessin ser constitutius de frau o irregularitat en relació amb projectes o operacions finançats totalment o parcialment amb càrrec a fons procedents de la Unió Europea podrà posar aquests fets en coneixement del Servei Nacional de Coordinació Antifrau per mitjans electrònics, a través del canal habilitat a aquest efecte per aquest Servei a través de l'adreça web hhttp://www.igae.pap.minhafp.gob.es/sitios/igaes/es- ÉS/Pàgines/Denan.aspx, en què es generarà un avís de transmissió correcta de la informació.

2. Així mateix, i sempre que excepcionalment no sigui possible la utilització dels citats mitjans electrònics, aquests fets podran posar-se també en coneixement del Servei Nacional de Coordinació Antifrau a través de suport paper mitjançant l'enviament de la documentació en sobre tancat a l'adreça postal on se situen les dependències del referit Servei (Servei Nacional de Coordinació Antifrau, carrer de María de Malina, 50, planta 12. 28006, Madrid).

3. Tot això sense perjudici de l'aplicació de les mesures antifrau previstes per a aquesta convocatòria d'ajudes del Programa 1 que es contemplen en el Pla de Mesures Antifrau de l'Ajuntament d'Inca per a l'àmbit d'execució dels fons del MRR (Next Generation EU), aprovat pel Ple de l'Ajuntament d'Inca el dia 27 d'octubre de 2022 (modificat en data 27 de juliol 2023), en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Disposició addicional primera Tributació de les ajudes

Conforme al que es disposa a la Llei 10/2022, de 14 de juny, de mesures urgents per impulsar l'activitat de rehabilitació edificatòria en el context del Pla de Recuperació Transformació i Resiliència, les ajudes percebudes pels beneficiaris del Programa 1 Actuacions de rehabilitació en l'àmbit de barri establertes en el Reial decret 853/2021, de 5 d'octubre, no s'integraran a la base imposable de l'impost sobre la renda de les persones físiques.

Disposició addicional segona Difusió de les ajudes

L'Ajuntament d'Inca podrà donar la publicitat que consideri oportuna de totes aquelles instal·lacions, estudis, projectes o activitats que obtinguin les ajudes públiques previstes a la present convocatòria, respectant sempre i en tot cas la protecció de dades personals i la intimitat de les persones.

Així mateix, tota la informació sobre les concessions d'ajudes realitzades per l'Ajuntament d'Inca a l'empara d'aquesta convocatòria seran comunicades a la Base de dades Nacional de Subvencions, de conformitat amb l'obligació de comunicació que estableix l'article 20 de la Llei 38/2003 general de subvencions.

Disposició addicional tercera Prohibició de discriminació per raó de sexe i gènere

El marc normatiu en el qual s'inscriu la present convocatòria prohibeix la discriminació per raó de sexe i gènere. En aquest context, els substantius variables o comuns expressats en les bases i la convocatòria d'ajudes del Programa 1 s'interpretaran en un sentit inclusiu tant per a dones com homes, especialment quan es tracti de termes de gènere gramatical masculins referits a persones o grups de persones no identificades específicament.

Disposició final única Entrada en vigor

La present resolució entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears. ​​​​​​​