Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE PORRERES

Núm. 493991
Aprovació definitiva de la modificació de l’ordenança municipal número 6 reguladora de convivència, defensa i protecció animal a l’entorn humà

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l'Ajuntament de Porreres, en sessió celebrada el 27 de maig de 2024, aprovà inicialment la modificació de l'Ordenança municipal núm. 6 reguladora de convivència, defensa i protecció animal a l'entorn humà.

D'acord amb el que estableixen els articles 49 i 70.2, amb relació a l'article 65.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, es va sotmetre l'Ordenança aprovada a un període d'informació pública, mitjançant la publicació del present edicte al BOIB, donant audiència als interessats per tal que en un termini de trenta dies poguessin presentar les reclamacions i suggeriments que estimessin oportunes, havent-se presentat i estimat una reclamació que va ser resolta pel Ple de la Corporació en sessió celebrada el 22 de juliol de 2024.

Contra l'aprovació definitiva d'aquesta ordenança es pot interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des del dia de la present publicació, d'acord amb el disposat en els articles 10.1.b i 46.1 de la Llei 29/1998, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Porreres, (signat electrònicament: 6 d'agost de 2024)

La batlessa Francisca Mora Veny

 

ORDENANÇA MUNICIPAL 6 REGULADORA DE CONVIVÈNCIA, DEFENSA I PROTECCIÓ ANIMAL A L'ENTORN HUMÀ

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

L'Ajuntament de Porreres reconeix els animals com a éssers dotats de sensibilitat tan física com psíquica i , per tant, amb capacitat per patir física i psíquicament.

La presència d'animals de companyia ha augmentat considerablement en els darrers anys als nuclis urbans i, concretament, al municipi de Porreres. La tinença d'aquests animals exigeix una responsabilitat especial, tant pel que fa als seus drets com als deures dels seus tenidors.

Els animals de companyia ajuden a millorar la qualitat de vida de les persones i a fomentar el respecte envers la natura, i aporten molts beneficis personals i socials. Hem de tenir present, però, la responsabilitat que implica la tinença d'animals a casa, i cal ser conscients que els hem de facilitar tot el benestar que necessiten i vetllar per evitar molèsties per a la convivència ciutadana.

El fet d'integrar un animal de companyia en una llar significa que es compta amb el comportament responsable i racional de la persona que se'n responsabilitza, i que aquesta persona compleix les obligacions que això comporta.

Tenir un animal significa acceptar una responsabilitat envers un ser viu que dependrà de nosaltres durant un llarg període de la nostra vida (cura, identificació, vacunació, hàbitat, educació, salut en general, control de la natalitat, ciutadania).

L'educació en la convivència amb els animals ha de partir del principi bàsic de respecte envers aquests éssers vius amb capacitat de sentir i de patir, i del principi de respecte a l' entorn i a les persones, comparteixin aquestes o no la mateixa afinitat pels animals. Això comporta desenvolupar un treball de pedagogia social en el qual tots estem implicats.

Cal destacar també que aquesta normativa regula i limita la cria de cans i moixos per particulars, amb la finalitat de disminuir-ne el nombre i evitar una proliferació indiscriminada sense cap casta de control, ja que en moltes ocasions, aquests animals pateixen les conseqüències de l'abandonament.

Per una altra banda cal tenir en compte no només els animals anomenats de companyia sinó, en general, tots els animals domèstics, salvatges i salvatges en captivitat que viuen al nostre entorn urbà i rural i que mereixen un tracte i una vida digna.

Aquesta ordenança Municipal tindrà com a principal referent la Llei 7/2023, de 28 de març, de protecció dels drets i del benestar dels animals, a més de la llei 1/1992 de 8 d'abril dels animals de la Comunitat Autònoma, la Declaració Universal dels Drets de l'Animal, proclamada el 15 d'octubre de 1978 per la Lliga Internacional dels Drets de l'Animal i aprovada per l'UNESCO i, posteriorment per l'ONU.

 

Capítol I Objecte

Article 1.

La present ordenança es circumscriu al municipi de Porreres i té per objecte la protecció dels animals i la defensa i vigilància dels seus drets, així com dels deures i els drets dels seus tenidors i la regulació de la convivència harmònica entre els animals que viuen a l'entorn urbà i rural i les persones.

També és objecte d'aquesta Ordenança la regulació de les activitats comercials, industrials, professionals, assistencials i de serveis que hi estiguin relacionades, en el marc de les competències i obligacions municipals.

Article 2. Definicions

Als efectes d'aquesta Ordenança, s'entén per:

a) Animals domèstics: els que pertanyen a espècies que habitualment es crien, es reprodueixen i conviuen amb persones i que no pertanyen a la fauna salvatge. Tenen també aquesta consideració els animals que es crien per a la producció de carn, de pell o d'algun altre producte útil per al ésser humà, els animals de càrrega i els que treballen en l'agricultura.

b) Animals de companyia: els animals domèstics que les persones mantenen generalment a la llar amb la finalitat de donar-se mútua companyia. Als efectes d'aquesta Ordenança gaudeixen sempre d'aquesta consideració els cans i els moixos.

c) Animals salvatges: els autòctons i no autòctons que viuen habitualment en estat salvatge.

d) Animals salvatges en captivitat: els animals autòctons i no autòctons salvatges que, de forma excepcional, viuen en captivitat.

e) Animals exòtics: els animals de companyia, domèstics i salvatges que pertanyen a espècies originàries de territoris externs a l'àmbit geogràfic mediterrani.

Article 3.

La competència funcional d'aquesta matèria queda atribuïda a l'àrea de medi ambient i la vigilància del compliment de la present Ordenança a la Policia Local.

 

Capítol II Activitats relacionades amb els animals de companyia i domèstics

Article 4.

Constitueixen activitats comercials, industrials, professionals, assistencials i de serveis subjectes a la present ordenança, les següents:

a) Vivers d'animals de companyia

b) Guarderies d'animals de companyia

c) Serveis d'empolainament

d) Consultories, clíniques i hospitals veterinaris

e) Exposicions, exhibicions, festes i concursos

f) Centres d'ensinistrament

g) Refugis i recintes de custòdia, municipals o privats d'animals, dependents o no d'una associació per a la defensa i la protecció dels animals.

h) Cementiris d'animals

i) Granges o recintes particulars dedicats a la cria d'animals domèstics d'utilitat per a les persones (cavalls, ases, ovelles, gallines, porcs, etc.)

j) Agrupacions zoològiques o parcs per a l'exhibició d'animals.

k) Centres hípics.

Article 5.

Les activitats detallades a l'article 4 hauran de complir totes les mesures establertes sobre llicències d'instal·lacions inicials, com també complir els requisits de Nucli Zoològic, Llei de Benestar Animal i d'altres lleis i reglaments existents al respecte.

Per tal de controlar i assegurar el compliment de les mesures, aquestes activitats estaran subjectes a la inspecció per part de la Policia Local. Si del resultat de les inspeccions practicades es detecten anomalies, la batlia podrà adoptar les resolucions i sancions pertinents. La resolució que en aquest sentit adopti la batlia estarà en funció de l'informe efectuat per la Policia, com a resultat de la inspecció practicada, tot això sense prejudici de la incoació del procediment sancionador si procedeix.

Article 6.

Tots el locals i les instal·lacions adscrits a les activitats a què es refereix l'article 4 de la present ordenança han de complir les condicions estructurals i de serveis que s'adaptin, com a mínim, a la normativa de la Llei 7/2023, de 28 de març, de benestar animal i a la llei de protecció animal de la CAIB 1/1992. Els titulars de les activitats a que es refereix l'article 4 de la present tindran l'obligació de mantenir els animals en bones condicions higièniques i sanitàries, realitzar qualsevol tractament preventiu que hagi estat declarat obligatori així com procurar-los un tracte digne i vetllar pel seu benestar tant físic com a psíquic. S'hauran de complir les obligacions citades als articles de la esmentada llei de la CAIB, títol I (disposicions generals), articles 1 a l'11.

Article 7.

Referent al títol I, articles 4 i 5 de l'esmentada llei 1/1992 de la CAIB aquesta ordenança manifesta el seu rebuig a totes les festes i exhibicions que puguin suposar un

sofriment per als animals. Queden prohibits tots aquests actes al terme municipal de Porreres. Excepcionalment, es podrà autoritzar, via acord plenari, la realització d'alguna activitat (exemple: Tirada de colomins i guàtleres) sempre que compti amb informe favorable de la Conselleria de Medi Ambient .

 

Capítol III De la tinença i tracte dels animals

Article 8.

Amb caràcter general s'autoritza la tinença d'animals domèstics i de companyia als habitatges urbans, tinença que queda condicionada a les circumstàncies higièniques òptimes per al seu allotjament, a l'absència de risc en l'aspecte sanitari i de seguretat i a la inexistència de molèsties greus o continuades per als veïnats.

Article 9.

La tinença d'un animal de companyia o un animal domèstic comporta una sèrie d'obligacions ineludibles. Se'ls ha de proporcionar de manera adequada aliment, aigua, allotjament amb condicions ambientals favorables d'espai, ventilació, humitat, temperatura, llum, aixopluc així com les cures necessàries per evitar que l'animal pateixi cap sofriment físic ni psíquic i per satisfer les seves necessitats vitals, higièniques i sanitàries. A més, s'ha de complir amb les obligacions relatives a la identificació, vacunació i d'assegurament obligatoris.

Article 10.

De conformitat amb la legislació aplicable, es prohibeix expressament:

1) Maltractar o agredir física o psíquicament els animals o sotmetre'ls a qualsevol tipus d'humiliació o pràctica que els pugui causar sofriments o danys.

2) Sacrificar els animals de companyia de forma no eutanàsica. El sacrifici d'aquests animals només podrà ser realitzat per un facultatiu veterinari i amb procediments eutanàsics, sense sofriment per a l'animal. Només se podrà sacrificar un animal de companyia en el cas que aquest pateixi una malaltia dolorosa i incurable o que presenti un comportament perillós.

3) Abandonar qualsevol animal.

4) Mantenir els animals en instal·lacions inadequades des del punt de vista higiènic i sanitari o inadequades per a les seves característiques i necessitats fisiològiques i etològiques.

5) Usar tota classe d'artefactes destinats a limitar o impedir la mobilitat dels animals que els produeixin danys o patiments o que els impedeixi mantenir el cap en posició normal. Es podran usar només temporalment per prescripció facultativa. Queda prohibit, per tant, el costum de fermar les potes al coll dels animals herbívors per tal d'evitar que depredin les espècies vegetals o per qualsevol altra finalitat.

6) Tenir els animals de companyia fermats a terrenys rústics no habitats. Si per qualque motiu justificat, un ca hagués de romandre ocasionalment fermat s'hauran de complir les disposicions de l'article 12.

7) Tenir dins el poble animals que ocasionin problemes al veïns, amb males olors o renous, com ara porcs, ovelles o cabres.

8) Mantenir els animals en estat d'aïllament, sense que l'espècie o raça ho requereixi, sense rebre les atencions i el contacte social necessaris per part dels seus cuidadors, per tal de satisfer les seves necessitats etològiques, afectives i de socialització. Per aquest motiu no poden tenir com a allotjament habitual, els vehicles, celoberts, balcons, solars, ni qualsevol lloc que resti deshabitat la major part del temps.

9) Mutilar total o parcialment orelles, cues, dents o altres parts o òrgans, extirpar ungles o cordes vocals. S'exceptuen les intervencions, controlades pels veterinaris, destinades a garantir la salut de l'animal, a anul·lar la seva capacitat reproductiva ,a identificar els moixos sanats o per mantenir les característiques de la raça.

10) Mantenir els animals en estat de desnutrició o deshidratació sense que la mesura obeeixi a prescripció facultativa.

11) Mantenir els animals sense proporcionar-los l'atenció sanitària adequada.

12) L'ús d'animals en espectacles, lluites i altres activitats que impliquen el sofriment, burla, humiliació, degradació i tractament antinatural dels animals o que poden ferir la sensibilitat de les persones que les contemplen.

13) La possessió o tinença en captivitat d'animals salvatges o considerats invasors dels nostres ecosistemes, fora dels establiments zoològics autoritzats.

14) Molestar, capturar o comercialitzar els animals salvatges urbans.

15) Ensinistrar animals amb el fi de reforçar la seva agressivitat.

16) La tinència o el comerç de primats i la seva cessió entre particulars, els centres de cria i subministradors de primats per experimentació i els centres de cria d'animals salvatges en captivitat.

17) L'experimentació amb qualsevol tipus d'animal.

18) Practicar la caça fora dels espais denominats vedat de caça.

19) Capturar cans i moixos ensalvatgits amb l'ús d'armes de foc.

20) El transport d'animals amb vulneració dels requisits establerts a la legislació vigent balear, espanyola o de la Comunitat Europea.

21) Qualsevol altra acció o omissió no esmentada a la present ordenança continguda a la Llei de benestar animal o a la llei 1/1992 de la CAIB.

22) Dipositar a les vies i espais lliures de pública concurrència qualsevol tipus de subministrament alimentari (menjar i aigua) destinat a cans, moixos i altres animals.

23) En cas de defunció d'un animal de companyia, no portar les restes al veterinari o un gestor autoritzat per la seva incineració per part del posseïdor d'aquest.

Article 11. Allotjament

1. Si, per motius justificats, un ca ha de romandre fermat o tancat no podrà fer-ho de forma permanent.

2. No podran retenir-se en captivitat, com animals domèstics o de companyia els que pertanyen a espècies protegides o en risc d'extinció, ni aquells que no puguin adaptar-se a la captivitat, bé per les seves condicions naturals, bé per representar un perill per a la salut i seguretat de les persones i dels animals amb que hi convisquin.

3. Aquelles persones que, a la publicació d'aquesta ordenança, ja tenguin en propietat algun animal salvatge o animal exòtic (tortugues, papagais, iguanes, rèptils, aràcnids, etc…), hauran de notificar-ho, presentant-ne la documentació a l'Ajuntament, on se'ls donarà d'alta al cens municipal, exceptuant aquells animals que la Llei de benestar animal prohibeixi la seva tinença.

4. Quan un animal salvatge o exòtic no hagi estat declarat i censat en el termini establert o, se comprovi que no s'han adaptat les condicions de la seva tinença, l'Ajuntament podrà decomissar-lo i portar-lo a un nucli zoològic adient on hi quedarà en custòdia fins que el propietari adapti la seva situació a aquesta ordenança. Les despeses de custodia i manteniment de l'animal a aquest centre correran a càrrec del propietari.

 

Capítol IV De la circulació dels animals de companyia

Article 12. Circulació

A la via i als espais públics tot incloent-hi també les part comunes dels immobles col·lectius, als transports públics i als llocs i als espais d'us públic en general, els cans han de complir els següents requisits:

a) Estar proveïts de la identificació amb micro-xip i document identificatiu (vegeu l'annex 1)

b) Tenir la cartilla sanitària al dia.

c) Anar lligats per mitjà d'un collar o arnès i una cadena o corretja que no ocasionin lesions a l'animal.

d) Estar proveïts de l'assegurança obligatòria de responsabilitat civil (article 30.3 de la llei de benestar animal). Els conductors dels animals de companyia seran els responsables dels danys que puguin fer. Per això, els cans de reconeguda perillositat segons la llei de tinença d'animals perillosos, hauran de dur un morrió adequadament col·locat, una corretja d'una longitud màxima d'1,5 m i podran circular pel carrer un animal per persona, a més de disposar de l'assegurança obligatòria.

L'ús d'aquest morral podrà ser ordenat per batllia quan un ca en concret sigui un perill públic. També podrà ordenar-se l'ús de morral en tots els cans si així ho aconsellen les circumstàncies sanitàries.

Queda prohibida la presència de cans i animals domèstics a les zones destinades a jocs infantils i allà on l'Ajuntament per causes extraordinàries ho estimi oportú.

Queda prohibit rentar al carrer als animals de companyia, així com deixar-los beure aigua directament de la boca de fonts o bevedors públics.

Queda prohibida la circulació per les vies i els espais públics o privats, de concurrència pública, d'animals d'espècies salvatges, fins i tot domesticats, sense excepció.

Queda prohibida l'entrada d'animals de companyia a locals destinats a la fabricació, venda, emmagatzematge, transport o manipulació d'aliments.

Els cans pigalls podran circular lliurement en els transport públics urbans, sempre que vagin acompanyats del seu amo i complesquin les condicions higiene-sociosanitàries i de seguretat que preveuen les ordenances.

Article 13.

Queda prohibit l'abandonament d'excrements que puguin produir els cans, moixos i altres animals en les vies i espais lliures públics o privats de concurrència pública. Els propietaris o portadors dels animals estan obligats, baix la seva responsabilitat, a la immediata recollida dels excrements que puguin produir-se mitjançant la utilització de artilugis o envoltoris que permetin recollir-los i guardar-los de manera hermètica, i a dipositar-los de manera higiènicament acceptable als contenidors o recipients de residus sòlids urbans. Aquests envoltoris els hauran de dur els portadors dels animals, i la Policia Local podrà comprovar en tot moment si se compleix amb aquesta obligació, essent motiu de sanció el passejar a un animal sense contar amb els mateixos.

Queda prohibit, sota responsabilitat del conductor de l'animal domèstic, permetre que faci miccions a les façanes, portes, tanques i tancs d'edificis i mobiliari urbà. Els propietaris de cans hauran de portar un recipient amb aigua i tirar-ho a la micció, per evitar la degradació del patrimoni i dels béns.

En el cas que es produeixi la infracció d'aquesta norma, els agents de l'autoritat podran requerir al propietari o a la persona que condueixi l'animal que retiri les deposicions; si no ho fa, els agents podran imposar la sanció pertinent.

 

Capítol V Dels animals vagabunds i abandonats

Article 14.

Queda prohibit l'abandonament d'animals, tant al medi natural com als nuclis urbans. Els propietaris dels animals que no vulguin continuar tenint-los estan obligats a cercar per ells una llar on siguin ben tractats o, en darrer terme, donar-los a una associació protectora d'animals legalment reconeguda, al servei municipal encarregat de la seva acollida o a l'entitat que en tingui delegat el servei, pagant les corresponents taxes, si s'escau. S'exceptua els següent cas:

L'alliberament d'espècies autòctones al medi natural, sempre i quant se faci amb coneixement i autorització de la Batlia, mitjançant un Informe favorable de la Conselleria de Medi Ambient.

Article 15.

Es considerarà que un animal està perdut quan es troba a la via pública i no vagi acompanyat per cap persona, però es pugui identificar el seu propietari, ja sigui per mitjà de micro xip, medalla o placa. L'ajuntament recollirà aquest animal i li comunicarà al propietari l'obligatorietat de recollir-lo. L'ajuntament quedarà en custodia de l'animal durant un temps prudencial per la ràpida recuperació del propietari., després serà cedit a l'entitat delegada del servei, on es continuaran les gestions per la recuperació de l'animal per part del propietari. Si després de les comunicacions pertinents, el propietari no volgués recuperar el seu animal, podrà ser sancionat per abandonament i l'animal es podrà posar en adopció.

Es considera un animal vagabund, quan es troba a la via pública i no vagi acompanyat per cap persona, no dugui micro xip ni cap identificació del seu origen o del seu propietari.

Article 16.

Els animals vagabunds seran delegats a l'entitat de servei d'acolliment, manteniment i gestió, des d'on es promocionarà la troballa per la recuperació per part del possible propietari i a on compliran el seu període legal d'espera que marquen la Llei de Benestar Animal i la Llei 1/1992 de protecció animal de la CAIB. Un cop transcorregut aquest termini sense que el propietari hagi comparegut, l'animal es considerarà legalment abandonat i podrà ser donat en adopció a un particular, una vegada vacunat, identificat amb micro xip o en acollida a alguna associació protectora d'animals legalment constituïda. Si finalment se'n fa càrrec de l'animal una entitat protectora sense ànim de lucre, aquestes despeses correran a càrrec de l'Ajuntament o segons estipuli el conveni firmat per les dues entitats, prèvia autorització de l'Ajuntament.

Si l'animal no porta cap sistema identificatius i és reclamat pel seu propietari, aquest haurà de demostrar que l'animal és seu, mitjançant una fotografia o document que ho demostri i haurà d'identificar l'animal obligatòriament amb micro xip.

El propietari haurà d'abonar les despeses originades pel seu manteniment a l'entitat de servei d'acolliment, a més de presentar la cartilla sanitària amb les vacunes al dia i l'assegurança obligatòria. Si no la tingués o no estàs actualitzada, estarà en l'obligació de donar-la d'alta o d'ajustar-la a la legislació vigent.

Si al cap de dos dies de la trobada de l'animal, hagués estat impossible localitzar-ne el propietari, l'Ajuntament farà servir tots els mitjans al seu abast per tal de difondre la fotografia i la descripció de l'animal.

Si es tracta d'animals salvatges o exòtics, domesticats o no, seran derivats a entitats protectores específiques de recuperació d'espècies però, en cap cas, oferts en adopció a particulars.

No està permesa la tinència d'espècies protegides, en vies d'extinció, prohibides o perilloses declarades per normativa, sense l'autorització pertinent i/o llicència emesa per l'autoritat competent. Si el propietari no justifica la seva tinència autoritzada, l'animal no serà retornat i serà gestionat a instal·lacions adients a la naturalesa de l'espècie.

Les actuacions sanitàries que fossin necessàries durant el temps de permanència al recinte municipal es faran sempre sota control veterinari.

No es sacrificarà cap animal sempre que no pateixi una malaltia greu, dolorosa i incurable , i mai sense prescripció d'un veterinari, es gestionaran respectant els terminis que marca la Llei 7/2023 i la Llei 1/1992. Encara que l'Ajuntament i la Policia Local té potestat de sol·licitar a l'entitat o professional, el sacrifici d'emergència d'un animal per causes de Seguretat Ciutadana posi en perill a terceres persones o a altres animals.

Article 17.

Els animals, en general, i particularment els cans, qualificats com a vagabunds seran recollits pels serveis que depenguin de l'Ajuntament o per l'associació o entitat que l'Ajuntament designi i conduïts al recinte municipal que se'n farà càrrec o el retindrà fins que aquest sigui reclamat pel propietari, cedit o adoptat. Durant l'estada dels animals recollits pels serveis municipals a les seves dependències aquests rebran un tracte digne.

La Policia Local o l'Ajuntament s'encarregarà d'informar a través de les xarxes socials a la població sobre els animals trobats i custodiats a les seves dependències. El animals seran custodiats durant un màxim de 24 hores, abans de ser entregats a l'entitat col·laboradora en cas de no ser recollits o reclamats Per això tindrà la obligació d'informar, divulgar i fomentar la responsabilitat i l'adopció.

Article 18.

L'Ajuntament s'encarregarà de lliurar (tan aviat com sigui possible) els animals que hagi trobat abandonats (sempre i quan no es pugui localitzar el propietari) a l'entitat col·laboradora amb qui tengui signat un conveni.

En línies generals, es podran cedir els animals a centres, refugis o societats protectores i de defensa animal legalment constituïdes que procurin un tracte digne a l'animal, que no els sacrifiquin i que fomentin la seva adopció.

L'Ajuntament o l'entitat col·laboradora amb que tingui conveni signat decidirà a qui i en quin termes donar en adopció els animals. En el moment de donar l'animal el nou propietari haurà d'abonar les despeses de vacunació, desparasitació, cartilla sanitària, castració, identificació de l'animal i contractar l'assegurança obligatòria de responsabilitat civil.

En tots els casos s'exigirà un tracte digne i el compliment exhaustiu de l'ordenança municipal (allotjament, cures sanitàries, vacunes, identificació, inscripció censal, control de la natalitat, educació, responsabilitat i ciutadania), signant un contracte d'adopció, que esdevindrà automàticament definitiva al cap d'un mes de tinença de l'animal.

L'Ajuntament o l'entitat col·laboradora amb qui tingui conveni signat, podran fer tasques d'inspecció per comprovar el compliment d'aquests compromisos i retirar l'animal en cas d'incompliment.

 

Capítol VI Normes sanitàries

Article 19.

L'Ajuntament ha de col·laborar en la promoció i la divulgació de les vacunacions i/o els tractaments obligatoris, al mateix temps que vigila el compliment del que ordena.

Article 20.

Els posseïdors de cans, moixos i altres animals domèstics estaran obligats a vacunar- los i fer els tractaments contra aquelles malalties objecte de prevenció. Entre aquestes vacunes obligatòries s'inclou la vacunació anti-ràbica, amb caràcter anual.

Cada propietari haurà de disposar de la corresponent cartilla sanitària, en la qual s'especificaran les característiques de l'animal, el seu estat sanitari i les dades necessàries sobre la identitat del propietari. També haurà de disposar de l'assegurança obligatòria per responsabilitat civil, prevista a l'article 30.3 de la Llei de benestar animal.

 

Capítol VII Cens municipal

Article 21.

Els veterinaris de l'administració pública, les clíniques i els consultoris veterinaris han de tenir un arxiu amb la fitxa tècnica clínica dels animals objecte de vacunació o de tractament obligatori, la qual ha d'estar a disposició de l'autoritat competent.

Els veterinaris estan obligats a comunicar qualsevol malaltia transmissible de l'animal a l'Àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Porreres i altres Administracions competents, perquè, independentment de les mesures zoo sanitàries individuals, es posin en marxa les corresponents mesures higièniques i sanitàries de protecció cívil.

Si cal sacrificar l'animal, s'haurà de fer sota el control i la responsabilitat d'un veterinari i s'hauran d'utilitzar mètodes que impliquin el mínim sofriment i que li provoquin una pèrdua de consciència immediata.

Article 22.

Els propietaris de cans hauran de disposar del document identiu de la mascota (vegeu annex I), on hi constarà el nom de l'animal, el nom del propietari, el núm. de xip, identificar si es tracta d'un animal PPT, el núm. de targeta, així com la data d'expedició i la seva vigència. Els documents identificatius seran expedits a les oficines municipals i la policia local podrà requerir els propietaris la identificació de les mascotes en qualsevol moment.

Article 23.

Els propietaris dels animals de companyia que hagin agredit i lesionat alguna  persona estan obligats a:

1. Facilitar les dades de l'animal agressor, de la seva assegurança obligatòria, i les seves pròpies a la persona agredida, als seus representants legals i a les autoritats competents que ho sol·licitin.

2. Comunicar-ho a l'Àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament en un termini màxim de 24 hores després dels fets i posar-se a disposició de les autoritats municipals.

3. Sotmetre l'animal agressor a observació veterinària obligatòria, que s'haurà de fer al mateix domicili del propietari de l'animal si les condicions d'infraestructures ho permeten o a les instal·lacions municipals, i seguir les disposicions que determini el veterinari.

4. Presentar, a l'Àrea de Medi Ambient o on aquesta determini, la documentació sanitària de l'animal i el certificat veterinari de l'observació veterinària en un termini no superior a les 48 hores d'haver-se produït la lesió i no superior als 14 dies d'haver-se iniciat l'observació veterinària.

5. Comunicar a l'Àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament qualsevol incidència que es produeixi (mort de l'animal, robatori, pèrdua, desaparició, trasllat, etc.) durant el període d'observació veterinària.

6. Quan les circumstàncies ho aconsellin i l'autoritat sanitària municipal ho consideri necessari, es podrà obligar a recloure l'animal agressor per sotmetre'l al període d'observació veterinària.

Si l'animal té propietari conegut, les despeses de manteniment aniran al seu càrrec.

Si el propietari de l'animal agressor no té la documentació adequada, es podrà iniciar el corresponent expedient sancionador.

Article 24.

Es propietaris de cans i moixos han de censar els animals en el corresponent cens municipal. La inscripció en el cens municipal es farà a través de les oficines municipals. Els documents necessaris són el passaport amb núm. de micro xip de l'animal i DNI del propietari.

Article 25.

Les persones que transfereixin la propietat d'un animal o que canviïn d'adreça o de població estan obligats a comunicar aquest fet i les dades del nou propietari i la nova adreça al cens municipal en un termini no superior a 15 dies.

Article 26.

La identificació dels animals de companyia s'ha de fer obligatòriament, mitjançant la implantació del micro-xip, que s'adaptarà en tot cas a la normativa de la Unió Europea

De la mateixa manera, tots els cavalls del municipi hauran de tenir aquest sistema d'identificació de micro-xip.

El micro-xip consta d'un codi alfa-numèric que permet, en tot cas, identificar l'animal i garantir la no duplicitat.

El micro-xip s'ha d'implantar al costat esquerre del coll de l'animal. En el cas que per una circumstància justificada no sigui possible la seva implantació al costat esquerre del coll de l'animal, s'haurà d'implantar a la zona de la creu, entre les dues espatlles i es farà constar expressament en el document acreditatiu.

La implantació del micro-xip l'ha de realitzar un facultatiu veterinari en condicions d'asèpsia.

La persona o entitat responsable del marcatge de l'animal ha de lliurar al propietari de l'animal el document acreditatiu d'aquest fet on han de constar, al menys, les dades següents: el sistema d'identificació utilitzat, les dades de la persona o entitat que realitza aquest marcatge, l'espècie animal i la raça, el sexe i la data de naixement de l'animal.

En qualsevol transacció de l'animal de companyia, s'haurà de lliurar al nou propietari de l'animal el document acreditatiu de la seva identificació i assegurar el canvi de les dades que sigui pertinent.

Article 27.

En el moment del registre al corresponent cens municipal es lliurarà al propietari la targeta censal municipal, la qual s'haurà de renovar periòdicament amb caràcter anual (segons vigència) (o s'haurà de notificar la seva defunció).

 

Capítol VIII Sacrifici d'animals i recollida dels animals ferits, els seus cadàvers i les seves restes.

Article 28.

El sacrifici d'animals de companyia, amb caràcter general, només podrà ésser efectuat per un facultatiu veterinari per procediments eutanàsics que assegurin la prèvia sedació i anestèsia de l'animal per tal de evitar-ne el patiment físic i psíquic.

Queda totalment prohibit tot procediment que ocasioni la mort de qualsevol altra manera (enverinaments, armes de foc, etc...).

 

 

Capítol IX Vigilància i inspecció

Article 29.

L'Ajuntament és el responsable de la retirada dels animals morts a les vies públiques. Aquesta recollida s'efectuarà de forma que impedeixi la contaminació del personal afecte al servei i, en tot cas, en bosses o recipients precintats. Les restes i cadàvers seran eliminades mitjançant els serveis del Centre Sanitari Municipal de Son Reus (Palma), d'acord amb la legislació vigent.

Els que tinguessin coneixement de l'existència d'un cadàver o restes d'animals als espais públics o privats, de concurrència pública, ho hauran de comunicar a les oficines municipals, facilitant-ne les dades necessàries per a la seva localització i recollida, de forma immediata.

Article 30.

L'Ajuntament és el responsable de la retirada dels animals ferits o malalts als espais públics o privats, de concurrència pública en les millors condicions possibles de transport i tracte i derivats a un centre veterinari.

Un facultatiu veterinari decidirà les actuacions pertinents: curar-lo o sacrificar-lo, si no queda altra opció per evitar el seu sofriment i agonia.

Els animals ferits o malalts passaran a ser tutelats per l'Ajuntament o associació amb qui tingui conveni signat, per difondre la seva recollida i intentar trobar-ne el propietari.

Si no es pot trobar el propietari de l'animal aquest quedarà subjecte al que es desenvolupa al capítol V d'aquesta ordenança.

 

Capítol IX Vigilància i inspecció

Article 31.

Albergar a aquests animals, sempre dins el terme municipal de Porreres, durant els períodes de temps mínims establerts a la present i d'acord amb la infraestructura i condicions detallades al capítol III d'aquesta ordenança. Si les instal·lacions no estan en condicions o plenes es podran derivar a altres llocs on hi hagi conveni de col·laboració.

Article 32.

A efectes d'aquesta ordenança, tindran la consideració d'associacions per a la protecció i defensa dels animals aquelles que estiguin legalment constituïdes, inscrites en el Registre Oficial de la Conselleria que tingui atribuïdes les competències, sense ànim de lucre i tinguin com a finalitat la protecció i defensa dels animals.

 

Capítol X  Infraccions i sancions

Article 33.

Seran infraccions:

a) No recollir o abandonar excrements a les vies i espais lliures públics o privats de concurrència pública.

b) No netejar les miccions amb aigua.

c) No dur la targeta censal de l'animal.

d) La possessió d'un ca no censat.

e) Incomplir qualsevol norma o prescripció assenyalada en aquesta Ordenança que no estigui contemplada en una norma de rang superior.

f) La circulació per la via pública i propietats privades alienes al propietari sense la seva autorització, de cans que no vagin acompanyats i conduïts per una persona i sota la seva responsabilitat.

 

​​​​​​​Article 34.

Les infraccions comeses contra els preceptes de la present ordenança, seran sancionades de la següent manera, sense prejudici de les infraccions i sancions que contempla la Llei 7/2023 de Benestar animal i la Llei 1/1992, de 8 d'abril, de la CAIB:

a) Les infraccions seran sancionades amb multa de 60 a 500 euros.

b) Addicionalment si ha estat necessària la recollida de l'animal per part dels serveis municipals, l'infractor haurà d'abonar 30 euros en concepte de despeses de recollida i manteniment. En cas que l'animal hagi rebut serveis veterinaris o d'una altre tipus, aquests s'abonaran a part.

Article 35.

Els establiments que cometin infraccions de forma reiterada podran ser objecte del tancament temporal o definitiu segons les lleis i normatives vigents.

Article 36.

La imposició de sancions correspondrà a batlia.

Article 37.

Les conductes susceptibles de sanció administrativa, una vegada tipificada, i si són objecte de sanció o multa, es graduaran segons els criteris següents:

a) La transcendència social i el prejudici causat per la infracció comesa.

b) L'ànim de lucre il·lícit i la quantia del benefici obtingut en la comissió de la infracció.

c) La reiteració. Hi haurà reiteració quan hi hagi dues resolucions fermes per fets de la mateixa naturalesa en el període de dos anys, o tres de distinta naturalesa en el mateix període.

Article 38.

La imposició de qualsevol sanció prevista per la present ordenança no exclou la responsabilitat civil i penal i la eventual indemnització del mals i prejudicis que li puguin correspondre a l'infractor.

Article 39.

Per imposar les sancions previstes per la present ordenança així com per la Llei de protecció dels animals 1/92 de 8 d'abril de la CAIB caldrà seguir el procediment sancionador regulat per la Llei de Procediment administratiu i pel Decret 14/1994 de 10 de febrer de l'administració de la CAIB.

Article 40.

L'administració local podrà retirar els animals sempre que hi hagi indicis d'infracció de les disposicions de la present ordenança amb caràcter preventiu, mentre no es resolgui l'expedient sancionador que correspongui.

DISPOSICIONS FINALS

Primera.

Tot el que no es preveu en la present ordenança s'ajustarà al que disposa la Llei 7/2023, de 28 de març de protecció dels drets i benestar dels animals, la Llei 1/1992 de 8 d'abril de la CAIB i al seu reglament com també a tota legislació i normativa de rang superior existents i les que es puguin legislar posteriorment.

Segona.

Queden derogades totes quantes normes municipals d'igual o d'inferior rang s'oposin a la present ordenança.

Tercera.

D'acord amb l'article 102 de la Llei 20/2006, Municipal i de Règim Local de les Illes Balears i l'article 70.2 de la Llei 7/85 de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, aquesta Ordenança entrarà en vigor, una vegada sigui aprovada definitivament per la corporació a partir de la data que es publiqui el seu text íntegre en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB) i sempre que hagi transcorregut el termini previst a l'article 65.2 de la llei reguladora de les bases del règim local.