Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 485609
Acord del Consell de Govern de 2 d’agost de 2024 pel qual es declaren com a inversió d’interès autonòmic les actuacions de millora o ampliació de centres educatius privats sostinguts amb fons públics amb la finalitat d'atendre la demanda creixent d'escolarització i de serveis educatius d’acord amb la disposició addicional primera del Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora o ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, de recerca, sanitaris o socials de la comunitat autònoma de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Amb la publicació del Decret llei 5/2023, de 28 d'agost, de mesures urgents en l'àmbit educatiu i sanitari, la demanda d'escolarització d'infants de primer cicle d'educació infantil s'ha vist altament incrementada i durant el darrer procés d'escolarització molts infants no han pogut obtenir una plaça escolar.

La Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, per la qual es modifica la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, en l'article 12, sobre principis generals de l'educació infantil, al punt 2 estableix que els centres que acullin de manera regular durant el calendari escolar nins amb edats entre 0 i 6 anys hauran de ser autoritzats per les Administracions educatives com a centres d'educació infantil.

L'interès d'aquesta administració és augmentar de manera urgent l'oferta de places de primer cicle d'educació infantil donada la mancança que s'està produint els darrers cursos.

Durant el mes de juliol de 2024 diverses entitats han sol·licitat la declaració com a inversió d'interès autonòmic les actuacions per a l'ampliació dels seus centres educatius sostinguts amb fons públics per raons d'interès públic.

La disposició addicional primera, del Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora o ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, de recerca, sanitaris o socials de la comunitat autònoma de les Illes Balears, modificat pel Decret llei 3/2024, de 24 de maig, de mesures urgents de simplificació i racionalització administratives de les administracions públiques de les Illes Balears (BOIB ext. núm. 71, de 28 de maig de 2024) estableix que el Consell de Govern, a proposta de la Conselleria d'Educació i Universitats, pot declarar com a inversió d'interès autonòmic les actuacions de millora o ampliació de centres educatius privats sostinguts amb fons públics, en les condicions que determini per executar-les, per la seva especial rellevància per al desenvolupament econòmic i social de les Illes Balears, quan raons d'interès públic ho aconsellin, amb la finalitat d'atendre la demanda creixent d'escolarització i de serveis educatius, d'acord amb el que disposa el capítol II del títol I de la Llei 4/2010, de 16 de juny, de mesures urgents per a l'impuls de la inversió a les Illes Balears.

Segons l'apartat 3 de la disposició addicional primera del Decret llei 1/2018, la declaració d'inversió d'interès autonòmic, a més de les determinacions previstes en el capítol II del títol I de la Llei 4/2010, de 16 de juny, de mesures urgents per a l'impuls de la inversió a les Illes Balears, comporta el següent:

1r. Els terrenys on s'acordi la ubicació de l'equipament educatiu s'han de qualificar automàticament com a sistema general d'equipament d'ús educatiu a sòl urbà o urbanitzable.

2n. Les determinacions urbanístiques de l'equipament han de correspondre a les requerides per al projecte necessari per dur a terme l'actuació i, per tant, no han de dependre del desenvolupament territorial o urbanístic previ ni dels instruments de gestió corresponents, i han de ser efectives immediatament, sens perjudici de donar compliment a les normatives d'accessibilitat, seguretat i activitats, així com de respectar les normes d'aplicació directa previstes en l'article 68 de la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'urbanisme de les Illes Balears.

3r. L'ajuntament ha d'incorporar al seu planejament, quan es dugui a terme una revisió o una modificació, la regularització urbanística de l'equipament educatiu executat, sens perjudici de la seva efectivitat immediata.

4t. Correspon a l'ajuntament on s'ubiqui l'equipament dictar els actes d'intervenció administrativa, inspecció, control i sanció, d'acord amb el que, amb caràcter general, regula la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'urbanisme de les Illes Balears.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta del conseller d'Educació i Universitats, en la sessió de 2 d'agost de 2024, adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Declarar com a inversió d'interès autonòmic les actuacions de millora o ampliació dels centres educatius privats sostinguts amb fons públics que es llisten a l'annex juntament amb les seves dades amb la finalitat d'atendre la demanda creixent d'escolarització i de serveis educatius.

Segon. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 2 d'agost de 2024

La secretaria del Consell de Govern Antònia Maria Estarellas Torrens

 

ANNEX

Dades de les actuacions declarades com a inversió d'interès autonòmic

Entitat

Baberitos Kids, SL

Centre

CEI Baberitos Tenis

Raons d'interès públic que justifiquen la declaració

Ampliació de centre existent; creació de places per alta demanda de les famílies

Terrenys on s'ubica

Carrer Ca'n Baró, 7, 07014 Palma de Mallorca

Referència cadastral

8504001dd6880d0055Kp

Titularitat

José Manuel Pascual Martínez/Josefina Ráfales Calviño

Ús educatiu

Unitat de tercer d'educació infantil

Sistema general d'equipament o qualificació urbanística dels terrenys

B5a

 

Entitat

Centre d'Ensenyament Col·legi Balmes, S.L.

Centre

CC Balmes

Raons d'interès públic que justifiquen la declaració

1. Creixement Demogràfic i Necessitat d'Escolarització: la zona escolar de La Soledad/Nou Llevant/Pere Garau ha experimentat un increment significatiu de la població infantil en els darrers anys. Aquesta tendència demogràfica ha generat una alta demanda de places per a l'educació infantil, especialment per al primer cicle (0-3 anys). La manca d'oferta actual està deixant a moltes famílies sense una solució educativa adequada per als seus infants.

2. Desenvolupament Econòmic i Social: la creació d'una escoleta en aquesta zona no només satisfarà una necessitat educativa, sinó que també contribueix al desenvolupament econòmic i social del barri. Facilitar l'accés a l'educació infantil permetria a moltes famílies conciliar la vida laboral i familiar, potenciant la participació activa de la comunitat en el teixit econòmic de la regió.

3. Millora de la Qualitat Educativa: el Col·legi Balmes compta amb una trajectòria reconeguda en l'àmbit educatiu, amb estàndards de qualitat que ens avalen. La incorporació d'una escoleta permet ampliar la nostra oferta educativa, garantint una continuïtat pedagògica i una atenció integral des dels primers anys de vida dels infants.

Terrenys on s'ubica

C. Manacor, 107 Baixos. 07007 Palma

Referència cadastral

1704713DD7810D0033RQ

Titularitat

Centre d'Ensenyament Col·legi Balmes, S.L.

Ús educatiu

Creació escoleta 0-3 anys

Sistema general d'equipament o qualificació urbanística dels terrenys

Ús admès segons quadre d'usos Zona B6a, l'ús docent a la planta baixa és admès. Article 65. QUADRE USOS 1. (5 equipaments). De la NNUU del PGOU de Palma de Mallorca

 

Entitat

Grupo Pekes Mallorca S.L

Centre

CEI Estrelletes

Raons d'interès públic que justifiquen la declaració

La raó principal per la qual l'ampliació de l'escola bressol és d'interès públic és que es tracta d'un Centre d'Educació Infantil (CEI) ubicat en una zona amb una gran necessitat d'ampliar les places existents per a CEI i escoletes públiques, i hi ha molt pocs locals que reuneixin les característiques necessàries.

Terrenys on s'ubica

C. Adrià Ferran, 31 i 33

Referència cadastral

1509507DD7810H0001PF i 1509507DD7810H0001QF

Titularitat

Juan Riutort Vanrell i Catalina Garcia Pascual

Ús educatiu

Unitats de primer cicle d'educació infantil

Sistema general d'equipament o qualificació urbanística dels terrenys

B4X

 

Entitat

Fundació Escola Catòlica de les Illes Balears (FECIB)

Centre

CC La Miraculosa

Raons d'interès públic que justifiquen la declaració

Creació de noves places de 0-3 educatives per garantir una major oferta d'aquest cicle i que el màxim d'alumnes possible es puguin beneficiar de la gratuïtat del 1r cicle d'EI

Terrenys on s'ubica

C. Semolera, 16 07008 PALMA

Referència cadastral

1712507DD7811D0001JK

Titularitat

FUNDACIÓ ESCOLA CATÒLICA DE LES ILLES BALEARS

Ús educatiu

Centre d'educació infantil de 0-3 anys

Sistema general d'equipament o qualificació urbanística dels terrenys

Sòl urbà, zona d'equipaments

 

Entitat

Comunidad Colegio la Salle Palma Hermanos de las Escuelas Cristianas (La Salle)

Centre

La Salle (Palma)

Raons d'interès públic que justifiquen la declaració

Aquesta inversió permetrà atendre la demanda creixent d'escolarització i de serveis educatius a la ciutat de Palma

Terrenys on s'ubica

Cm Son Rapinya, 29 Pl. Bj, 07013 Palma

Referència cadastral

7317101DD6871E0001DH

Titularitat

Hermanos de las Escuelas Cristianas

Ús educatiu

Escola de 0 a 3 anys

Sistema general d'equipament o qualificació urbanística dels terrenys

EQ4b/DO (equipament docent)

 

Entitat

Colegio Madre Alberta En Palma Congregación Pureza de Maria Santisima

Centre

CC Madre Alberta

Raons d'interès públic que justifiquen la declaració

El centre està ubicat en el barri de Son Rapinya, el qual ha viscut un increment poblacional en aquests darrers anys, essent un dels barris de Palma amb major població. L'increment continuat d'aquesta població en aquesta zona ha generat una demanda considerable de serveis educatius que afavoreixen la conciliació familiar i laboral.

El col·legi Madre Alberta, com a centre de la Congregació Puresa de Maria, està obert a totes les classes socials. Atén primordialment famílies de classes mitjana i mitjana baixa, concedint ajudes a aquelles famílies menys afavorides econòmicament. Atén i acompanya l'alumnat amb necessitats socials i familiars des de l'inici de la seva escolarització.

El centre té actualment en funcionament 15 unitats d'educació infantil, 36 unitats d'educació primària, 22 unitats d'ESO i 8 unitats de batxillerat. Des de fa molts anys, com a centre, té una gran demanda. La motivació dels pares per a l'elecció del centre es basa en el desig que els seus fills puguin rebre una educació segons el model de la proposta educativa del centre. És per això que les famílies amb fills ja en el centre, com aquelles famílies noves, demanen al centre oferir el primer cicle d'educació infantil per atendre, també, els infants més petits de la societat.

Terrenys on s'ubica

Camí dels reis, 102, 07013 Palma

Referència cadastral

7317102DD6871E

Titularitat

Congregación Pureza de María Santísima

Ús educatiu

Per tal d'atendre alumnat de 0-3 anys, ampliar el col·legi mitjançant la construcció d'un nou edifici de planta baixa i planta pis ubicat a planta baixa del col·legi, amb accés directe des de l'entrada principal, atès que són aules per als alumnes de més poca edat.

Sistema general d'equipament o qualificació urbanística dels terrenys

EQ0C-EQ4b/DO

 

Entitat

RR Teatinas de la Inmaculada Concepción

Centre

CCEI Ntra. Sra. de la Providencia (Son Ferriol)

Raons d'interès públic que justifiquen la declaració

Creació de places 0-3 per satisfer la demanda de la zona

Terrenys on s'ubica

C. Blatera, 25 07198 Son Ferriol, Palma

Referència cadastral

5706001DD7850F0001ES i 5706001DD7850F0002RD

Titularitat

Congregación de Religiosas Teatinas de la Inmaculada Concepción

Ús educatiu

Creació d'aules per a noves places 0-3

Sistema general d'equipament o qualificació urbanística dels terrenys

EQ0a/DO 84-01-E (Equipament docent D2a (Residencial plurifamiliar amb els usos de residencial col·lectiu i ús docent permesos)

 

Entitat

Fundación Educativa Angeles Galino

Centre

CC Pedro Poveda

Raons d'interès públic que justifiquen la declaració

Per poder ampliar l'oferta educativa del centre amb el primer cicle d'Educació Infantil, necessitam adequar dues aules i el pati corresponent i així atendre la demanda creixent d'escolarització i de serveis educatius de Palma tal com disposa el capítol II del títol I de la Llei 4/2010, de 16 de juny, de mesures urgents per a l'impuls de la inversió a les Illes Balears

Terrenys on s'ubica

C. Lledoner Nº 6 de Palma de Mallorca

Referència cadastral

2221503DD7822A0001KS

Titularitat

Acción Cultural S.A.

Ús educatiu

Ampliar l'oferta educativa del centre amb el primer cicle

d'Educació Infantil

Sistema general d'equipament o qualificació urbanística dels terrenys

D2a (Residencial plurifamiliar amb els usos de residencial col·lectiu i ús docent permesos)

 

Entitat

Agustinas Hermanas del Amparo Casa Ramon Llull

Centre

CC Ramon Llull

Raons d'interès públic que justifiquen la declaració

Tant l'Ajuntament d'Andratx com la Conselleria d'Educació han manifestat la mancança d'espai per garantir la escolarització a tot l'alumnat del municipi

Terrenys on s'ubica

Cl Via Juan Riera 15 Es:E Pl:00 Pt:O 07150 ANDRATX

Referència cadastral

0508402DD5800N0001SJ

Titularitat

Agustinas Hermanas Del Amparo Curia General

Ús educatiu

cultural

Sistema general d'equipament o qualificació urbanística dels terrenys

urbà

 

Entitat

Centre d'Educació Infantil Sa Capçaneta SL

Centre

CEI Sa Capçaneta

Raons d'interès públic que justifiquen la declaració

Les raons d'interès públic són la demanda per part de pares i mares que tenim actualment al centre, ja que dins aquest nucli urbà (Sant Jordi), només hi ha el nostre centre i només tenim dues aules autoritzades i moltíssimes sol·licituds al llarg de l'any. Això fa que molts infants no tinguin opcions per entrar i hagin d'anar a centres que estan bastant enfora, el més proper és a més de 8 km.

Terrenys on s'ubica

C. Bauzá, nº 3, C.P. 07199, Palma de Mallorca

Referència cadastral

REF CAD 0887511-DD8708F-0001-X-B

Titularitat

Francisca Estrany Vallespir i Antoni Carrió Estrany

Ús educatiu

Centre d'educació infantil de 0-3 anys

Sistema general d'equipament o qualificació urbanística dels terrenys

urbà en zona B2a, residencial

 

Entitat

Fundació Escola Catòlica de les Illes Balears (FECIB)

Centre

CC Sagrat Cor

Raons d'interès públic que justifiquen la declaració

Creació de noves places de 0-3 educatives per garantir una major oferta d'aquest cicle i que el màxim d'alumnes possibles es puguin beneficiar de la gratuïtat del 1r cicle d'EI

Terrenys on s'ubica

C. Pare Antoni Oliver, 4, 07014 PALMA

Referència cadastral

8009001DD6880G0001ZZ

Titularitat

Congregación Religiosas del Sagrado Corazón de Jesús

Ús educatiu

Aules educatives de 1r cicle d'Educació Infantil

Sistema general d'equipament o qualificació urbanística dels terrenys

Sòl urbà, zona d'equipaments

 

Entitat

Sdad Coop D'Ensenyament Es Lledoner

Centre

CC Sant Alfons

Raons d'interès públic que justifiquen la declaració

La creixent demanda de places d'educació infantil i, conseqüentment, la impossibilitat de donar cabuda a

totes les famílies per la manca d'espais a l'edifici existent. La intenció és ampliar aquestes unitats en un nou edifici d'infantil que es construirà als terrenys propietat de l'escola del Carrer Bartomeu Amengual nº2, on s'integraran el primer i segon cicle d'educació infantil.

Per poder dur a terme aquest projecte, el centre té la intenció d'optar als ajuts convocats per la Conselleria d'Educació per a l'ampliació de centres educatius privats autoritzats segons el BOIB 83 de 22 de juny de 2024.

Vist els terminis de l'administració i més concretament de l'Ajuntament per a l'atorgament de les llicències d'obra major (a Felanitx estan al voltant dels 3 anys),

es fa necessària la declaració d'inversió d'interès autonòmic la construcció d'aquests nous espais d'educació infantil de 1r cicle per tal de poder realitzar-los en el mínim temps possible i així poder assolir els terminis establerts als ajuts esmentats

Terrenys on s'ubica

C. Bartomeu Amengual, número 2, CP 07200 Felanitx, (Polígon 54 i Parcel·la 58)

Referència cadastral

07022A054001880000WG

Titularitat

Cooperativa d'Ensenyament Es Lledoner - CC Sant Alfons

Ús educatiu

Educació infantil de 1r cicle

Sistema general d'equipament o qualificació urbanística dels terrenys

Sòl rústic segons el parcel·lari urbanístic però declarats d'Interès General en sessió de la Comissió Insular d'Ordenació del Territori, urbanisme i Patrimoni Històric celebrada el 13/12/2002

 

Entitat

Congregació Germanes Franciscanes Filles de la Misericòrdia

Centre

CC Sant Francesc d'Assis (Manacor)

Raons d'interès públic que justifiquen la declaració

La necessitat d'ampliació de l'oferta de places d'escolarització a la primera infància, per continuar potenciant la progressiva millora de les condicions pedagògiques i de places d'escolarització al primer cicle d'educació infantil al municipi de Manacor

Terrenys on s'ubica

C Major 28, 07500 Manacor

Referència cadastral

8002002ED1880S0001KX

Titularitat

Congregación de Hermanas Franciscanas Hijas de la Misericordia

Ús educatiu

Cultural- Ensenyança

Sistema general d'equipament o qualificació urbanística dels terrenys

Sol urbà del casc històric del municipi de Manacor

 

Entitat

Fundació Escola Catòlica de les Illes Balears (FECIB)

Centre

CC Sant Vicenç de Paül (Cas Capiscol)

Raons d'interès públic que justifiquen la declaració

Creació de noves places de 0-3 educatives per garantir una major oferta d'aquest cicle i que el màxim d'alumnes possibles es puguin beneficiar de la gratuïtat del 1r cicle d'EI

Terrenys on s'ubica

C. Sant Vicenç de Paül, 13 07010 PALMA

Referència cadastral

9728211DD6892H0001XX i 9728211DD6892H0002MM

Titularitat

Fundació Escola Catòlica de les Illes Balears

Ús educatiu

Aules educatives de 1r cicle d'Educació Infantil

Sistema general d'equipament o qualificació urbanística dels terrenys

Sòl urbà, zona d'equipaments

 

Entitat

Fundació Escola Catòlica de les Illes Balears (FECIB)

Centre

CC Sant Vicent de Paül (Coll d'en Rabassa)

Raons d'interès públic que justifiquen la declaració

Creació de noves places de 0-3 educatives per garantir una major oferta d'aquest cicle i que el màxim d'alumnes possibles es puguin beneficiar de la gratuïtat del 1r cicle d'EI

Terrenys on s'ubica

C. Marquès, 10 07007 Palma (Coll d'en Rabassa)

Referència cadastral

4081605DD7748A0002JE i

4081605DD7748A0001HW

Titularitat

Fundació Escola Catòlica de les Illes Balears

Ús educatiu

Aules educatives de 1r cicle d'Educació Infantil

Sistema general d'equipament o qualificació urbanística dels terrenys

Sòl urbà, zona d'equipaments

 

Entitat

Fundació Escola Catòlica de les Illes Balears (FECIB)

Centre

CC Sant Vicenç de Paül (La Vileta)

Raons d'interès públic que justifiquen la declaració

Creació de noves places de 0-3 educatives per garantir una major oferta d'aquest cicle i que el màxim d'alumnes possibles es puguin beneficiar de la gratuïtat del 1r cicle d'EI

Terrenys on s'ubica

C. Maria Antònia Salvà, 4, 07011 Palma (Sa Vileta)

Referència cadastral

7231506DD6873A0001UF, 7231506DD6873A0001JF i 7231506DD6873A0001IF

Titularitat

Fundació Escola Catòlica de les Illes Balears

Ús educatiu

Aules educatives de 1r cicle d'Educació Infantil

Sistema general d'equipament o qualificació urbanística dels terrenys

Sòl urbà, zona d'equipaments

 

Entitat

Fundació Escola Catòlica de les Illes Balears (FECIB)

Centre

CC Sant Vicenç de Paül (Manacor)

Raons d'interès públic que justifiquen la declaració

Creació de noves places de 0-3 educatives per garantir una major oferta d'aquest cicle i que el màxim d'alumnes possibles es puguin beneficiar de la gratuïtat del 1r cicle d'EI

Terrenys on s'ubica

C. Olesa, 7, 07500 Manacor

Referència cadastral

8299010ED1789N0001YQ i 8299010ED1789N0002UW

Titularitat

Fundació Escola Catòlica de les Illes Balears

Ús educatiu

Aules educatives de 1r cicle d'Educació Infantil

Sistema general d'equipament o qualificació urbanística dels terrenys

Sòl urbà, zona d'equipaments

 

Entitat

Fundació Escola Catòlica de les Illes Balears (FECIB)

Centre

CC Sant Vicent de Paül (Sóller)

Raons d'interès públic que justifiquen la declaració

Creació de noves places de 0-3 educatives per garantir una major oferta d'aquest cicle i que el màxim d'alumnes possibles es puguin beneficiar de la gratuïtat del 1r cicle d'EI

Terrenys on s'ubica

C. Cristòfol Pizà, 27, 07100 Sóller

Referència cadastral

5519004DE7051N0001RU

Titularitat

Fundació Escola Catòlica de les Illes Balears

Ús educatiu

Aules educatives de 1r cicle d'Educació Infantil

Sistema general d'equipament o qualificació urbanística dels terrenys

Sòl urbà, zona d'equipaments

 

Entitat

Fundació Escola Catòlica de les Illes Balears (FECIB)

Centre

CC Verge de Monti-sion

Raons d'interès públic que justifiquen la declaració

Creació de noves places de 0-3 educatives per garantir una major oferta d'aquest cicle i que el màxim d'alumnes possibles es puguin beneficiar de la gratuïtat del 1r cicle d'EI

Terrenys on s'ubica

C. Caritat, 13, 07260 Porreres

Referència cadastral

2044903ED0724S0001BE

Titularitat

Fundació Escola Catòlica de les Illes Balears

Ús educatiu

Aules educatives de 1r cicle d'Educació Infantil

Sistema general d'equipament o qualificació urbanística dels terrenys

Sòl urbà, zona d'equipaments

 

Entitat

Xin Xirineu, Sociedad Microcooperativa

Centre

CEI Xin-Xirineu (Ca'n Picafort)

Raons d'interès públic que justifiquen la declaració

Actuacions d'ampliació de centres educatius privats sostinguts amb fons públics, per la seva especial rellevància per al desenvolupament econòmic i social de les Illes Balears, amb la finalitat d'atendre la demanda creixent d'escolarització i de serveis educatius.

Terrenys on s'ubica

Ctra Santa Margalida n. 5, 07458 Can Picafort – Santa Margalida

Referència cadastral

3915701EE1031N0001LO

Titularitat

Irene Munar Oliver amb DNI 43096152V

Ús educatiu

Primer cicle d'educació infantil

Sistema general d'equipament o qualificació urbanística dels terrenys

Sol urbà